Blog Camerele 8MP CCTV

4K sau 8MP?

Conceptul de 4K este destul de intalnit in ziua de azi si multi producatori de renume il folosesc. Denumit si Ultra High Definition (UHD), 4K se refera la numarul de pixeli pe orizontala a unui dreptunghi. Cum vertical are 2,000 pixeli, numarul total este in jur de 8 milioane sau 8 mega pixeli (MP). Cu toate acestea, calculul nu este cel mai exact. Numarul real in rezolutia Ultra HD este 3840×2160, ceea ce rezulta in 8,294,400 pixeli. Aceasta inseamna mai ceva mai putin de 4K si mult mai mult de 2K, rezultatul fiind putin mai mult de 8MP in total. Dar, este suficient de aproape de 8MP, din motive de marketing.

Are senzorul importanta in alegerea camerei 8MP CCTV?

Nu toti senzorii sunt la fel. In cazul camerelor foto obisnuite, un senzor 8MP Micro 4/3 MOS intr-o camera video 4K va fi de calitate superioara, oferind detalii mai fine, spre deosebire de un senzor 8MP CMOS instalat in smartphone. Este pur si simplu vorba despre o capturare de calitate mai buna. Exact aceasi situatie o intalnim si la camerele de supraveghere.

De ce este folosit termenul MP?

Pentru consumatorul de camere digitale, se pare ca mega pixelii sunt cea mai importanta specificatie tehnica. Producatorul le-a oferit utilizatorilor ceea ce utilizatorii credeau ca au nevoie: megapixeli. De aceea, chiar si cele mai ieftine telefoane mobile, cu lentile de slaba calitate, vor avea un senzor 8MP. Cu toate acestea, cipurile sunt minuscule si lentilele incearca sa compenseze, dar calitatea imaginii este indoielnica.

Lucrurile stau cu totul altfel in cazul echipamentelor profesionale, inclusiv al camerelor de monitorizare CCTV. Senzorii vor avea mai mult de 8MP, prezentand o diagonala in jur de 1 inch. Calitatea lentilelor este net superioara; lentilele ofera zoom de inalta calitate si pretul lor creste pretul total al unor astfel de camere 4K CCTV.

Dimensiunea imaginii este importanta. Cipurile senzorilor mai mari vor avea mai multi pixeli (pentru o mai buna rezolutie), capturand mai multa lumina. Senzorii mai mici sunt mai ineficienti, in special in conditii de iluminare scazuta.

CE CONTEAZA CAND ACHIZITIONEZI O CAMERA 8MP CCTV?

Cu toate ca o camera 8MP CCTV este perfecta in multe situatii, trebuie sa fii sigur ca ceea ce vei achizitiona este o camera 8MP CCTV (4K) reala, indiferent daca este de tip dome, bullet, PTZ, cu sonor sau vizibilitate pe timpul noptii.

Iata cateva sugestii pentru a alege corect:

  • REZOLUTIA CAMEREI 8MP CCTV

Este important sa verifici rezolutia camerei de monitorizare 4K. Unele camere ar putea sa accentueze calitatea senzorului, pentru a-ti castiga atentia, dar nu vei obtine decat o imagine video de 1080p. rezolutia (3840×2160) este cea care te asigura ca vei obtine o camera de monitorizare 8Mp.

  • CODECUL CAMEREI DE MONITORIZARE

O camera de monitorizare 8MP de calitate va avea un codec de Inalta eficienta (HEVC), denumit si H.265, ceee ce va mentine dimensiunea fisierelor scazuta, fara a pierde in vreun fel in calitatea sau claritatea imaginii.

Altfel spus, va ajuta camera de monitorizare sa ofere video 8Mp de inalta calitate, fara a solicita reteaua, salvand jumatate din capacitatea de stocare- iar aceasta conteaza extrem de mult pentru sistemele de monitorizare 4k/8MP.

  • LENTILELE CAMEREI CCTV

Senzotii camerelor 8MP CCTV nu ofera intotdeauna video de inalta calitate. Calitatea imaginilor video in cazul unor camere 4K CCTV este limitata de calitatea lentilei si mai putin de rezolutia senzorului.

O camera de monitorizare 4K reala va veni cu lentile de inalta calitate, care poate oferi claritate mai buna. Lungimea de focalizare pentru o lentila de camera 4K IP este si ea relevanta: lentilele cu unghi larg sunt capabile sa acopere arii mai largi. Spre exemplu, daca prioritatea ta este sa inregistrezi placutele de inmatriculare, vei avea nevoie de lentile cu focalizare mai lunga, pe langa faptul ca va trebui sa respectiva camera sa fie orientate direct catre strada.

  • UNGHIUL CAMEREI 8MP CCTV

Chiar daca o camera 4K CCTV ofera un unghi mai larg, ea tot trebuie verificata pentru a fi sigur ca va acoperi zona care se vrea a fi monitorizata (garaj, usa de la intrare, aleea principala). De obicei, o camera 8Mp CCTV poate ajunge la 1000 orizontal, dar, pentru a acoperi mai multe zone, cum ar fi 360este nevoie sa alegi o camera 4K CCTV HD cu functie PTZ.

  • FUNCTIONAREA IN CONDITII METEO NEFAVORABILE

Nu toate camerele 4K IP vor putea oferi imagini de calitate superioara, mai ales in conditii meteo dificile. Spre exemplu, poti sa remarci ca anumite parti ale imaginii capturate de camera 8MP sunt foarte intunecoase, in timp ce alte parti sunt mai luminoase, impiedicand sesizarea detaliilor. O solutie rapida ar fi sa achizitionezi camere CCTV WDR.

  • FLUIDITATEA INREGISTRARII VIDEO

FPS este un termen destul de intalnit in ceea ce priveste camerele CCTV 4K. Dar ce inseamna o camera 8Mp cu 30FPS? FPS (frames per second/ cadre pe secunda) este important in ceea ce priveste fluiditatea inregistrarii video.

IN GENERAL, O CAMERA VIDEO CCTV 8MP CU 30FPS SAU 20FPS ESTE CAPABILA SA INREGISTREZE UN VIDEO FLUENT. POTI CERE CHIAR UN DEMO DE LA PRODUCATOR SAU SA CAUTI UN TEST VIDEO 8MP PENTRU A OBSERVA FLUENTA FILMARII.

  • VIZIBILITATEA PE TIMPUL NOPTII

Camerele de monitorizare 8MP prezinta o calitate a imaginii deosebita pe timpul zilei; imaginea este clara, culorile sunt intense si performanta este buna chiar si cand soarele straluceste cu putere.

Dar aceasta nu este de ajuns, intrucat vizibilitatea pe timpul noptii e cu totul diferita. Camerele 4K sau 2160p trebuie sa managerieze echilibrul luminozitatii, dar si problemele de zgomot.

Unele camere 8Mp CCTV folosesc tehnologia 3D DNR pentru a obtine cea mai buna vizibilitate pe timpul noptii. Nu uita sa verifici vizibilitatea pe timpul noptii pentru camera, chiar daca performantele ei in timpul zilei sunt remarcabile.

Unele camere 8Mp cu vizibilitate pe timpul noptii sunt promovate ca oferind si imagini color pe timpul noptii, dar fii atent la detalii. O camera cu astfel de abilitati are nevoie si de lumina ambientala, dar va trece la alb si negru in conditii de intuneric total.

  • SUPORT PENTRU CAMERA 8MP CCTV

O camera de acest tip isi va pierde din abilitati daca nu este verificata de o echipa specializata din cand in cand. Multi utilizatori sunt coplesiti de problemele inerente ivite si de incapacitatea lor de a le solutiona.

Este bine sa alegi camere 4Mp CCTV de la un dealer autorizat, care iti asigura si servicii de mentenanta pentru camerele alese.

  • CERTIFICATUL DE GARANTIE

Garantia este de multe ori omisa, mai ales atunci cand nu cumperi de la un dealer autorizat. Un certificat de garantie pe o perioada lunga de timp va adauga mai multa valoare camerei achizitionate.

Cea mai sigura modalitate de a achizitiona camere 8Mp CCTV este sa o faci direct de la producator sau un dealer autorizat.

  • PROBLEME DE COMPATIBILITATE

Este necesar sa iti clarifici cateva probleme inainte de achizitionarea camerei.

Este camera 4K CCTV compatibila cu noile aplicatii, pentru a o putea folosi la maximum sau ai acces limitat la functiile sale? Este camera 8Mp CCTV compatibila cu NVR pentru a stoca imaginile video? Aceste probleme sunt esentiale, mai ales daca te gandesti sa instalezi un sistem de monitorizare 4K sau sa mai adaugi alte camere, pe viitor.

Unde trebuie sa intalezi camerele 8MP CCTV pentru eficienta maxima?

Teoretic, o camera 8Mp CCTV poate fi amplasata unde vrei pentru a monitoriza spatiile interioare si exterioare. Cu toate acestea, exista cateva locuri care sunt primordiale in instalarea camerelor 8Mp.

  • La usa de la intrare

Stiai ca 34% dintre infractori vor intra in casa ta pe la usa de la intrare? Camerele de monitorizare 8Mp CCTV sunt o alegere ideala pentru usa de la intrare intrucat nu doar inregistreaza imagini foarte clare, dar si mesaje audio de la cei care iti trec pragul.

  • In gradina/curte

Datorita unghiului mare de vizibilitate, o singura camera 8Mp CCTV poate acoperi intreaga suprafata din fata casei, spatele casei, oferindu-ti o viziune de ansamblu si nenumarate detalii in acelasi timp.

  • La etaj

Daca vrei sa instalezi camere de tip bullet sau dome in locurile inalte, care nu pot fi accesate cu usurinta de catre intrusi, la etaj, sub tavan, vei avea nevoie de camere 8Mp care iti permit sa faci zoom in pentru a putea vedea clar si obiectele aflate la distanta.

Vor deveni camerele 8Mp (4K) noile camere standard CCTV?

Industria de monitorizare video a adoptat full HD (2MP) ca si rezolutie standard pentru sistemele digitale IP CCTV din 2010.

Noua tehnologie 4K devine noua rezolutie standard care ofera video streaming de 8MP. Supravegherea spatiilor comerciale, a aeroporturilor, a parcarilor, a terenurilor de sport- a zonelor mari , in general, este mai usor de realizat cu ajutorul camerelor 8Mp CCTV, mai ales datorita numarului mare de detalii oferite, chiar si de la distante mai mari..

Convergenta noilor tehnologii ca contribuit la adoptarea ampla a tehnologiei 4K. Dezvoltarea lentilelor 8Mp, infrastructurile de banda inalta IT, eficienta tehnologiilor de comprimare (H.265, spre exemplu), productia camerelor din ce in ce mai eficienta, numarul mai mic de camere necesare pentru monitorizare, costuri de instalare si mentenanta mai mici- toate acestea fac tehnologia 8Mp din ce in ce mai accesibila. Este mai mult decat evident ca sistemele 8Mp devin noul standard in ceea ce priveste monitorizarea video.

SURSE

https://www.forbes.com/sites/rogerkay/2014/03/18/why-bother-with-4k/#72ac8a7c2b94

https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/comments/5one2r/eli5_is_4k_same_as_8_megapixels/

http://www.securitybuyinggroup.co.uk/articles/entry/will-4k-8mp-become-the-new-cctv-resolution-standard

https://reolink.com/4k-security-cameras-top-things-to-consider/#part5