Acces Point - produse începând de la 148.19 lei

Acces Point - 47 produse

Afișez toate cele 47 de rezultate

Ce este un access point și ce roluri are în rețea?

Un access point (AP) este un dispozitiv de rețea ce ajută dispozitivele mobile sau staționare să se conecteze la rețea de comunicare fără fir. În sistemele de supraveghere, un access point poate fi esențial în conectarea camerelor de supraveghere sau a altor dispozitive de rețea.

Rolurile unui AP în sistemul de supraveghere sunt multiple:

  • Ajută la conectarea camerelor la rețeaua locală sau la internet
  • Amplasat în zonă strategică, ajută la extinderea acoperirii rețelei Wi-Fi pentru conectivitate stabilă și fiabilă pentru camerele de supraveghere
  • Gestionează traficul de date dintre camerele de supraveghere și alte dispozitive din rețea, pentru o distribuire eficientă a lățimii de bandă și evitarea supraîncărcării rețelei.
  • Asigură funcții avansate de securitate, precum criptarea datelor, autentificarea utilizatorilor, segmentarea rețelei, pentru a se proteja informațiile importante și preveni accesul neautorizat,
  • Poate avea interfață de administrare și monitorizare ce ajută administratorii să monitorizeze și să gestioneze eficient rețeaua, să realizeze actualizări de firmware, să depisteze și să soluționeze problemele.

Tipuri de access point-uri

Avem disponibile diverse tipuri de access point-uri:

Access point cu fir (wired access point)

Este un AP ce are nevoie de conexiune directă prin cablu ethernet la rețeaua locală. Se folosește acolo unde există infrastructură de cablare și e nevoie de conexiune stabilă, de înaltă viteză. Chiar dacă nu oferă mobilitate (dispozitivele trebuie să fie conectate prin cablu), un AP cu fir asigură conexiune stabilă, fiabilă și poate gestiona trafic mare de date.

Access point wireless

Un AP wireless creează rețele fără fir, dispozitivele conectându-se prin tehnologii precum cea Wi-Fi. Un AP wireless poate fi afectat de interferențe radio, obstacole fizice și poate avea performanțe limitate în anumite medii. Cu toate acestea, un AP wireless asigură mobilitate, dispozitivele putând fi conectate fără să fie nevoie de cablu fizic. În plus, un AP wireless este ușor de instalat și configurat.

Access point mesh

Un access point mesh este parte a unui sistem mesh Wi-Fi, mai multe puncte de acces comunicând între ele pentru extinderea acoperirii și optimizarea performanței rețelei. Cu prețuri mai mari decât modelele clasice, precum și mai greu de configurat, AP mesh extinde acoperirea rețelei într-o locație și optimizează performanța Wi-Fi în mediile de mari dimensiuni sau cu multe obstacole. Va fi ușor să extindeți rețeaua prin adăugarea de noi noduri mesh.

Access point de exterior

După cum sugerează și numele, un AP de exterior este conceput pentru a fi folosit în medii exterioare, fiind rezistent la intemperii, condiții meteo dificile. Mai scump decât un model interior, un AP de exterior poate avea nevoie de infrastructură de montare suplimentară, precum stâlpi, suporturi. Cu toate acestea, este excelent pentru că furnizează conectivitate în aer liber (curți, parcări, terenuri sportive) și are rezistență la apă, praf, temperaturi extreme.

Cum alegeți dispozitivul access point

Alegeți un access point analizând caracteristici tehnice și aspecte precum:

Standard de conectivitate

AP-ul trebuie să aibă suport pentru standardele de conectivitate folosite de cele mai multe sisteme de supraveghere (Wi-Fi 802.11ac sau 802.11n), dar și pentru conexiuni fără fir și ethernet pentru conexiuni cablate.

Securitate avansată

Un AP de calitate are funcții avansate de securitate precum: criptarea datelor  (WPA/WPA2), autentificarea utilizatorilor, segmentarea rețelei și protecție la amenințările cibernetice, pentru protejarea informațiilor colectate de camerele de supraveghere.

Acoperirea și puterea semnalului

Verificați ce putere de transmisie și acoperire are dispozitivul ap. El trebuie să poată asigura conectivitatea pentru toată locația.

Banda de frecvență

Optați pentru un AP ce suportă bandă de frecvență corespunzătoare nevoilor dvs. Un AP cu bandă duală ce funcționează la 2,4GHz și la 5GHz oferă mai multă flexibilitate și performanță mai bună.

Gestionarea traficului de date

Un AP trebuie să aibă capacitate de gestionare eficientă a traficului de date dintre camere și celelalte dispozitive din rețea, pentru a distribui eficient lățimea de bandă și nu se supraîncărca rețeaua.

Suport pentru mai multe dispozitive

Alegeți AP ce permite conectarea simultană a mai multor dispozitive, a camerelor de supraveghere, diverselor echipamente de rețea, fără să se reducă performanța, stabilitatea rețelei.

Stabilitate și fiabilitate

AP-ul trebuie să ofere conectivitate stabilă, fiabilă în toată locația, chiar și dacă este trafic intens, sunt interferențe radio. Datele și imaginile trebuie transmise fluid, fără întreruperi.

Flexibilitate la configurare și gestionare

Un AP trebuie să aibă opțiuni flexibile de configurare, gestionare, interfață ușor de navigat, opțiuni de monitorizare a rețelei. Trebuie să se poată realiza regulat actualizări de firmware pentru a se optimiza securitatea.

Compatibilitate și interoperabilitate

Vă doriți un AP compatibil cu multe dispozitive și echipamente de rețea din sistemele de supraveghere, cu protocoalele și standardele de comunicații comune, pentru a-l integra ușor în infrastructura deținută.

Beneficiile folosirii unui access point în sisteme de securitate

Folosirea unui access point în sisteme de securitate aduce beneficii numeroase:

  • Extinde acoperirea rețelei fără fir într-o locație, ceea ce ajută dacă trebuie să amplasați camerele în anumite locații, pentru acoperirea zonei de monitorizat.
  • Conectivitatea este flexibilă, dispozitivele putând fi conectate la rețea fără să mai aveți nevoie de cabluri fizice. Veți putea instala și reloca ușor camerele de supraveghere, fără să fie necesară infrastructură de cablare complexă.
  • Ajută la gestionarea traficului de date între dispozitivele conectate
  • Au funcții avansate de securitate
  • Oferă mobilitate, dispozitivele conectându-se la rețea de la distanță
  • Asigură flexibilitate la configurare, gestionare și au interfețe ușor de navigat.

Cum implementați și cum configurați un access point într-un sistem de securitate

  1. Alegeți locația

Optați pentru o locație centrală, care asigură acoperire maximă pentru dispozitivele wireless.

  1. Montați antenele (dacă este aplicabil)

La AP-ul cu antene externe trebuie să le conectați în porturile dedicate și să le poziționați pentru acoperire cât mai bună.

  1. Conectați AP-ul la rețea

Conectați cablul ethernet de la portul WAN sau LAN al AP-ului la router sau la switch-ul din rețea.

  1. Alimentați AP-ul

Conectați AP-ul la sursa de alimentare corectă și porniți-l.

  1. Accesați interfața pentru configurare

Folosiți computer sau dispozitiv mobil conectat la rețeaua Wi-Fi a AP-ului, cablu ethernet, accesați adresa IP implicită a dispozitivului AP în browser web. De obicei, adresa IP, detaliile de conectare sunt trecute în manual.

  1. Autentificați-vă și realizați setările de bază

Autentificați-vă cu numele de utilizator, parola implicită și setați un ssid, o parolă pentru rețea. Accesați menul de setări avansate pentru opțiunile suplimentare (securitatea rețelei, controlul accesului, rețelele oaspete, VLAN, etc). Nu uitați să salvați setările.

  1. Testați sistemul

Verificați dacă rețeaua Wi-Fi funcționează optim și că toată locația are acoperire. Verificați și efectuați actualizările de firmware pentru access point.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre un access point și un router?

Un router gestionează traficul de date între mai multe rețele (rețeaua locală și internetul), iar AP-ul oferă acces la o singură rețea fără fir, pentru a extinde conectivitatea rețelei locale.

Cum funcționează un access point?

Access point-ul primește date de la dispozitivele wireless și le trimite la rețeaua cablată și invers. Utilizează tehnologii wireless (Wi-Fi) pentru a comunica cu dispozitivele ce doresc conectarea.

Care este diferența dintre un AP cu bandă unică și unul cu bandă duală?

Un access point cu bandă unică folosește o singură frecvență (2,4ghz sau 5ghz), iar un access point cu bandă duală folosește ambele frecvențe, furnizând capacitate mai mare și flexibilitate mai mare.

Cum se poate extinde acoperirea rețelei Wi-Fi folosind ap?

Se poate extinde acoperirea unei rețele Wi-Fi prin amplasarea mai multor dispozitive Access Point într-o locație și configurarea lor în rețea mesh sau configurație de roaming.

Cum se poate securiza rețeaua Wi-Fi folosind un access point?

Rețeaua Wi-Fi se poate securiza cu access point prin activarea funcțiilor de securitate, precum: autentificarea utilizatorilor, criptarea datelor  (WPA/WPA2), segmentarea rețelei, actualizare de firmware a dispozitivului.