Blog CAMERA DE SUPRAVEGHERE 4K

CE ESTE O CAMERA DE SUPRAVEGHERE 4K?

Camerele de supraveghere 4K sunt cele care sunt capabile de o rezolutie inalta de 3840×2160 cu mai mult de 8 milioane de pixeli. De aceea, ele mai sunt cunoscute si sub numele de camere de supraveghere 8MP, sau camere ultra HD CCTV.

Ca sa clarficam pentru cei mai putin cunoscatori, o imagine este alcatuita din mii si milioane de pixeli, orizontal si vertical. Si camerele de monitorizare 4K sunt cele care contin aproximativ 4K pixeli orizontali.

CE INSEAMNA ASTA PENTRU UTILIZATOR?

Camerele de monitorizare 4K IP ofera detalii mai clare, mai bine si mai mult decat niciodata. Spre exemplu, poti vedea clar si citi tablitele de inmatriculare ale masinilor care trec sau care sunt parcate. Poti chiar identifica, destul de usor, pana si personajele imprimate pe tricourile trecatorilor pe strada, trasaturile fetei ale hotilor sau infractorilor care incearca sa patrunda in casa ta.

Pe scurt, nu vei pierde nici macar un detaliu, atata timp cat folosesti o camera CCTV 4K. Daca ai o camera de monitorizare 4K si cu functie sonora, poti chiar auzi sunetele produse de un postas sau de hoti.

Nota: este posibil sa fi remarcat cele 2 rezolutii standard incluse de camerele de monitorizare Google 4K: 3840×2160 si 4096×2160. Cu toate acestea, atunci cand oamenii vorbesc despre camerele de monitorizare 4K, 8MP, ultra HD CCTV sau camerele 2160p, ei se refera ca cele cu rezolutie 3840×2160.

CUM FUNCTIONEAZA O CAMERA DE SUPRAVEGHERE 4K?

Probabil ca te intrebi de ce o camera de monitorizare 4K este comparabila, ca si performante, cu un TV sofisticat sau cu un echipament fotografic complex.

De fapt, totul se reduce la specializarea sensorului. Senzorul unei camere de monitorizare 4K este mai mare ca marime, dar prezinta sensitivitate mai buna in conditii de iluminare scazuta, ceea ce atrage rezolutia inalta de 8MP. Adaugarea tehnologiei avansate de catre codecul video (10 sau 12 biti) duce la capacitatea camerelor de monitorizare 4K CCTV de a oferi imagini de calitate superioara, tehnic si vizual vorbind.

Cu toate acestea, un senzor 4K nu este garantia unei camere 4K IP reale. Nu uitati sa verificati si rezolutia imaginii (3840×2160) pentru a fi siguri ca urmeaza sa achizitionati o camera de monitorizare 8MP reala.

CATEVA CUVINTE DESPRE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE 4K

Universul camerelor de monitorizare CCTV este intr-o continua miscare si ne ofera camere de retea IP de inalta rezolutie. Spre exemplu, noile camere 4K IP de la Avalonix sunt exact ceea ce multe sisteme de monitorizare aveau nevoie. Aceasta noua serie de recordere de retea video Ultra HD (UHA) si camerele IP prezinta rezolutie 4K in timp real, dar si rezolutii pentru senzorii camerelor de 8MP si 12MP. Sistemele cu camere 4K sunt solutia ideala pentru zonele mari de acoperire, fiind capabile sa identifice obiecte de la distanta chiar si in inregistrarile video. Astfel, un utilizator poate captura imagini video datorita prezentarii generale cu unghiuri largi si puncte multiple de focalizare, pastrandu-si, insa, capacitatea de a face zoom digital si de a se focusa pe cele mai mici detalii.

DE CE SA ALEGI CAMERE 4K SI NU CAMERE 1080P?

Pentru ca selectia sa fie mai facila, iata cateva comparatii in ceea ce priveste rezolutiile comune in MP si dimensiunea imaginilor in pixeli:

  • 4K = 8.3 megapixels, 3840×2160 pixels
  • 1080p = 2 megapixels, 1920×1080 pixels
  • 720p= 1 megapixel, 1280×720 pixels
  • D1 = 0.4 megapixel, 704×480 pixels

Cele mai multe camere CCTV au avut rezolutie D1 (704×480 pixeli) pentru o buna perioada de timp. Situatia s-a schimbat in 2014, cand senzorii cu MP au devenit prea scumpi pentru folosirea lor in monitorizarea resedintei personale sau a spatiilor comerciale de mici dimensiuni.

 

Rezolutie Camere 1080p vs 4K

 

Odata cu imbunatatirea tehnologiei senzorilor de imagine, am asistat si la o diminuare a preturilor, ceea ce a facut ca aceste camere 1080P sa devina, la randul lor, accesibile. Tot mai mult, ele au inceput sa inlocuiasca popularele camere de monitorizare de tip analog, mai ales in cadrul sistemelor de nivel incepator.

Camerele de monitorizare 1080P HD sunt recomandate utilizarii interioare, unde cei mai multi dintre subiecti nu se afla la mai mult de 12m distanta de camera. Ele pot fi folosite insa, cu success, si in aplicatiile pentru spatiile exterioare. Cu toate acestea, daca se doreste zoomarea si identificarea unor detalii faciale pe o inregistrare video la distante de 10 m sau chiar mai mult, acest fapt va fi posibil numai prin folosirea unor camere 3MP IP, sau cu rezolutie mai mare. In cazul in care esti interesat sa obtii cele mai mici detalii intr-un unghi larg, camerele de tip 4K Ip sunt cel mai optim echipament de instalat.

ULTRA HD 4K SAU 1080P?

In momentul cand compare numarul de pixeli, camerele de monitorizare de tip 4K sunt mai bogate in detalii decat cele de tip 1080P.

Acest nivel inalt de detalii in imagini oferit de numarul mai mare de pixeli transforma sistemele de monitorizare de tip 4K in optiuni ideale pentru zonele de trafic intens, in care orice detaliu este fundamental in a face diferenta intre un om care se lupta si unul care danseaza. De prea multe ori, camerele de monitorizare cu rezolutie scazuta duc la o ambiguitate care nu este conforma cu ceea ce s-a petrecut in mod real pe videoclipul de supraveghere. Camerele de monitorizare de tip 4K elimina acest risc de ambiguitate prezent in anumite inregistrari video. Scolile, terenurile de sport, universitatile, statiile de metro/tren/autobuz, cladirile guvernamentale sunt doar cateva dintre spatiile care pot beneficia de camerele de Securitate 4K.

RECORDERELE VIDEO DE RETEA DVR 4K

In functie de sistemul de monitorizare video 4K de care sistemul tau are nevoie, exista recordere video de retea pentru camerele 4K in densitati de 8, 16, 32, 64 si 128 de canale. Recorderele video cu 64 sau 128 de canale sunt disponibile cu functie Hot Swap pentru hard drive, fiind utile in proiectele de monitorizare a spatiilor comerciale sau profesionale, in care este nevoie de stocarea inregistrarilor video pentru o mai mare perioada de timp. Drive-ul Hot Swap permite utilizatorului sa inlocuiasca spatiul de stocare video fara a opri stocarea.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE 4K

Pentru moment, camerele de monitorizare Ultra HD sunt disponibile in 3 configuratii. Toate prezinta un grad de IP 66 sau chiar mai mare de atat, fiind rezistente la conditiile meteo si realizate atat pentru utilizarea la exterior, cat si pentru interior.

Exista camere de tip dom si de tip bullet cu senzori 8MP CMOS si vizibiliate nocturna infrarosie pentru 20m. Sunt disponibile si camere de tip dome fisheye 360de grade, care au senzor 12MP CMOS, vizibilitate nocturna pentru 10 m si sunt prezinta rezistenta la vandalizare de IK10. Ca si in cazul celorlalte camere, ele contin seturi de chip-uri care ajuta la controlul latimii de banda, optimizarea imaginii cu functii precum BLC, HLC, BLC, DWDR si reductive a zgomotului digital (DNR), pentru optimizarea calitatii imaginii video pentru a se acoperi necesitatile sistemului.

CARE SUNT PRINCIPALELE PROBLEME IN CAZUL CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE 4K?

Ca orice achizitie importanta, anumite clarificari sun necesare atunci cand vine vorba despre acest tip de camere. Capacitatea de stocare, problemele de latime de banda, problemele de compatibilitate si, cel mai important, costurile- sunt cele mai comune aspecte care ridica semne de intrebare pentru orice nou utilizator.

Chiar daca nici una dintre aceste probleme nu este majora, exista cateva solutii prin care ele pot fi depasite.

  • Camerele CCTV 4K sunt mai scumpe

Din nefericire, pretul camerelor de supraveghere de tip 4K este dublu fata de cele mai scazute camere. Daca ai un buget limitat, dar esti determinat sa achizitioneze camere de monitorizare 4K, este important sa te orientezi catre branduri mai accesibile. Nu uita de perioadele promotionale care te pot ajuta sa faci achizitia dorita fara a goli de tot buzunarele.

Pare incredibil, dar camerele de monitorizare de tip 4K sunt, de fapt, mai economice decat altele mai ieftine. Acest fapt este determinat de capacitatea camerelor 8MP de a acoperi mai multe zone, cu un camp mai larg, cee ace inseamna ca vei putea achizitiona, in final, un numar mai mic de camere de monitorizare.

  • Consumul mare de banda WiFi pentru camerele CCTV de tip 4K

Banda de Wi-Fi reprezinta o problema constanta atunci cand este vorba despre camerele de monitorizare cu multi MP, mai ales in cazul camerelor de monitorizare 4k wireless.

Cu toate acestea, problema poate fi rezolvata prin intermedium codarii video, denumita si H.265 codec, adaptata camerelor de monitorizare 4K. aceasta poate taia dimensiunea fisierelor in jumatate, fara a elimina calitatea video 8P.

In cazul camerelor de monitorizare 4K de calitate ridicate, exista posibilitatea selectarii rezolutiei pentru situatiile in care reteaua nu poate suporta latimea de banda necesara camerei 4K.

  • Sistemele de monitorizare consuma mai mult spatiu de stocare

Te ingrijoreaza ca nu vei putea inmagazina informatiile oferite de camerele de supraveghere 4K, mai ales in cadrul sistemelor CCTV 4K?

Camerele care inregistreaza 4K vor adopta un codec H.265 care salveaza jumatate din spatiul de stocare. Astfel, ceea ce credeai ca este insuficient, va deveni potrivit gratie tehnologiilor avansate de comprimare. Si, de cele mai multe ori, camerele de monitorizare 4K vor oferi un spatiu suficient de stocare, adaptat nevoilor consumatorului.

  • Camerele de supraveghere 8MP pot prezenta probleme de compatibilitate

Cele mai multe camere si sisteme de tip 4K folosesc receiver NVR (si nu DVRs). Deci, cel mai probabil, vei fi nevoie sa-ti updatezi receiver ul NVR cu totul, daca intentionezi sa-l folosesti pentru stocarea video.

Camerele de monitorizare 4K NVR prezinta, de obicei, un spatiu de stocare mai mare, permitand utilizatorului sa inregistreze pentru mai multe luni, fara a inregistra peste alte filmari. Ele se potrivesc cu camerele 8, 16, 32 si chiar 64, fara a lasa locuri nemonitorizate.

In cazul in care nu esti dispus sa platesti mai mult pentru o camera 4K NVR, poti sa-ti salvezi inregistrarile video 8MP pe FTP fara a plati un abonament lunar sau o taxa de inscriere.

 

SURSE

https://www.cctvcameraworld.com/4k-ip-cameras.html

https://reolink.com/4k-security-cameras-top-things-to-consider/