Blog Câmpul de vizual la camerele de supraveghere

Câmpul vizual (FOV-Field of View) este o caracteristică a camerelor de supraveghere care contează pentru calitatea imaginilor redate. Cu toate că toate camerele de supraveghere funcționează la fel, ele vor oferi performanțe diferite. O cameră poate fi perfectă pentru o sarcină pe care o altă cameră nu o poate îndeplini. Spre exemplu, diferența de performanță poate fi dată doar de câmpul vizual (FOV)—dar ce este acesta, mai exact?

Câmpul vizual (FOV, unghi de vizual) reprezintă lățimea scenei pe care camera o detectează pe senzorul său. El este determinat de distanța focală a lentilei în raport cu dimensiunea senzorului. Senzori mai mici și lentile mai lungi produc câmpuri vizuale mai înguste, iar lentile mai scurte și senzori mai mari produc câmpuri de vizual mai late. Un câmp vizual mai mic înseamnă că o cameră este mai “zoomată”. Spre exemplu, o cameră cu un câmp orizontal vizual de 90 de grade va cuprinde o secțiune lată de 1000m a unui perete aflat la 500m distanță. Dacă ajustați câmpul HFOV al camerei la doar un grad, el va umple ecranul cu o porțiune de 8.7m lățime a aceluiași perete. Acest zoom-in secundar în câmpul vizual este ceea ce caută utilizatorii atunci când vor o cameră de supraveghere pentru a vedea la distanțe mari. Ei caută, de fapt, o cameră cu un câmp vizual îngust.

Cum funcționează câmpul vizual?

Imaginați-vă câmpul de vizual ca atunci când vă uitați printr-un cornet. Un câmp vizual mai lat va produce un con de vedere mai larg, ceea ce, când vine vorba de supraveghere video, are beneficii, dar și dezavantaje.

Lentila camerei echilibrează distanța focală și câmpul vizual. Distanța focală reprezintă distanța dintre lentila camerei și senzorul de imagine atunci când un subiect sau imagine este în focus. Punctul focal este măsurat în milimetri. Pe de altă parte, câmpul vizual este ceea ce camera poate să vadă și este măsurat în procente.  Un câmp vizual scurt va avea o distanță focală mai mare. Dacă, spre exemplu, o cameră are un câmp vizual mai mic, va vedea lucrurile de la distanță sau mai îndepărtate. Efectul este similar celui când vă uitați printr-un telescop.

O cameră cu un câmp vizual mai larg înseamnă că aceasta va acoperi o distanță mai mică. Unghiul de vizualizare este combinarea între distanța focală și câmpul vizual și este cât de mult poate camera să cuprindă din 180 de grade din fața ei. Unghiul de vizualizare este strâns legat de mărimea lentilei și, cu cât este mai mare lentila, cu atât mai mic este câmpul vizual, dar cu atât mai multe detalii veți capta.  Nu este întotdeauna ideal să fie un câmp vizual mai lat.

Pentru a înțelege mai bine, luați telefonul smart, deschideți camera și orientați-o spre ce este în fața dvs. Camera va capta părți din cadru, dar nu tot cadrul. Faceți zoom pe ceva—veți putea recunoaște detalii mai multe, dar veți vedea mai puțin din scenă pe ecran. Asta pentru că unghiul de vizualizare s-a micșorat. Uneori, veți dori un câmp vizual lat, alteori unul îngust, dar este crucial ca să alegeți corect câmpul vizual pentru supravegherea dorită.

Unghiul de vizualizare la camerele de supraveghere

Câmpul vizual se împarte în cinci categorii majore:

Unghi super-larg

Un unghi super-larg (ultra-larg) FOV poate capta tot ce este din 180 de grade din fața lui. Unele pot vedea chiar și 360 de grade, de jur împrejur. Această performanță poate să pară ideală pentru supravegherea video, dar există un mic aspect. O cameră cu un unghi super-larg va altera imaginea și va crea un efect fish-eye, ca atunci când vă uitați pe vizor. Aceste camere sunt utile când doriți să captați cât mai mult dintr-o scenă, dar se pierde din detalii și claritate.

Dacă doriți să acoperiți o zonă mai mare, precum o parcare, o curte și nu sunteți interesat de precizia imaginii, puteți alege o cameră cu unghi super-larg.  Nu uitați, însă, că unghiurile super-largi nu vor capta suficiente detalii pentru a putea identifica persoane.

Unghi-larg

Un unghi larg variază, de regulă, de la 60 la 110 grade (sau mai mult), câmpul vizual cu unghi larg sacrificând din acoperire pentru a capta mai multe detalii. Este ideal pentru camere de supraveghere, din acest punct de vedere. Experimentând cu amplasarea camerei de supraveghere puteți, de obicei, să reduceți sau să eliminați unghiurile moarte pe care le generează un câmp vizual diminuat. Spre exemplu, o cameră montată la înălțime în colțul camerei va capta cel mai mult, dacă nu chiar tot, dintr-o scenă. Dar o cameră montată în mijlocul peretelui va avea unghiuri moarte pe ambele părți laterale.

Unghi standard

Așa după cum sugerează numele, acesta este câmpul vizual pentru cele mai multe camere. El are un unghi de vizualizare între 25 și 60 de grade. Cu acest unghi veți capta doar o treime din scenă, dar cu mai multe detalii și claritate, din moment ce persoanele și obiectele vor fi mai aproape de cameră. În ceea ce privește securitatea, un unghi standard poate fi eficient într-o cameră mică sau dacă sunteți interesat în captarea unei anumite zone din scena completă.

Telefoto

Cu acest unghi, utilitatea camerelor de supraveghere scade destul de mult. Cu un unghi de 10-25 de grade, un câmp vizual de la camera telefoto va fi prea mic, chiar dacă va capta subiecte cu multe detalii. Un câmp vizual telefoto este excelent pentru a face zoom-in pe un anumit subiect și pentru a capta detalii fine, dar este aproape inutil pentru a supraveghea o cameră sau un spațiu exterior.

Super-telefoto

Un câmp vizual super-telefoto este folosit în principal de jurnaliștii sau de fotografii ce vor să surprindă detaliile cele mai surprinzătoare de la distanță mare. Fotografii care fotografiază animale sălbatice în savană, paparazzi care vor să surprindă imagini cu celebritățile pe o insulă privată folosesc astfel de câmpuri vizuale.

Cu un unghi de 1-10 grade acoperire, ar fi nevoie ca un intrus să se oprească într-un anumit loc marcat și eventual să zâmbească la cameră, pentru ca o astfel de cameră să fie de folos în supraveghere. Pur și simplu ar trebui să sperați ca hoții să treacă, din întâmplare, prin câmpul vizual extrem de îngust.

Lentila camerei, senzorul și distanța focală

Distanța focală reprezintă distanța dintre centrul lentilei și senzor, iar dimensiunea lentile se referă la dimensiunea deschiderii. Acești factori afectează câmpul vizual. O distanță focală îngustă va capta mai mult din scenă și va afișa un câmp vizual mai larg, iar o lungime focală mai lată va mări o scenă și va diminua câmpul vizual. Cu cât este mai mare lungimea focală, cu atât mai mică este valoarea câmpului vizual FOV.

Lentile fixe

O cameră de supraveghere cu lentilă fixă va avea câmpul vizual cu aceeași setare. Nu veți modifica sau ajusta distanța focală, câmpul vizual și nivelul de zoom. Aceste lentile sunt de obicei folosite la camerele de supraveghere mai mici și sunt ideale pentru camerele de supraveghere rezidențiale. Lentila unei camere de supraveghere cu distanță focală fixă înseamnă că veți avea acoperire fixă pentru o arie și nu o veți putea ajusta.

Lentile varifocale

La camera de supraveghere cu lentilă varifocală puteți ajusta distanța focală, câmpul vizual și nivelul de zoom. Aceasta înseamnă că nivelul de zoom al lentilei poate fi ajustat pentru a crește câmpul vizual și, prin urmare, pentru a arăta o zonă mai largă (zoom out).

Câmpul vizual al camerelor cu lentile varifocale poate fi ajustat între partea de sus și partea de jos. Puteți, spre exemplu, să ajustați punctul focal între 2.8-12mm și ajusta corespunzător câmpul vizual. De asemeni, puteți micșora câmpul vizual al lentilei varifocale și, prin urmare, să faceți zoom in pentru a vizualiza o imagine mai apropiată de la distanță mai mare, cu detalii mai clare pentru imagini.

Lentila varifocală este de obicei utilizată la camerele de supraveghere de mari dimensiuni și se utilizează mai mult în spațiile de afaceri decât în cele rezidențiale. Este deseori utilizată pentru a monitoriza zone largi și intrări. Puteți utiliza aplicație pe telefonul smart pentru a modifica acest câmp vizual de la unghi îngust la unghi larg.

O cameră de supraveghere cu lentilă varifocală este mai flexibilă. În timpul instalării, veți putea ajusta distanța focală și câmpul vizual. Astfel, camera de supraveghere va acoperi o zonă mai mare. Veți putea face zoom-in pentru a vedea de aproape un anumit obiect sau un anumit sector.

Importanța câmpului de vizualizare

Lentila cu unghi larg sau lentilele mai mici produc un câmp vizual mai mare și captează mai multe obiecte într-o scenă, optimizând abilitatea de a acoperi arii mai largi și mai late precum depozite, parcări, curți.

Lentila cu unghi îngust sau lentilele mai mari produc câmp vizual mai mic, capturând o arie limitată, dar calitatea imaginii se va îmbunătăți în ceea ce privește detalierea. Aceste camere vor monitoriza anumite zone, precum intrări, ieșiri, holuri, case de marcat, obiecte de valoare.

Pentru a vă proteja casa, proprietatea, afacerea veți dori să aveți acoperire cât mai mare, cu cât mai multe detalii posibile. O cameră cu unghi larg va îndeplini cele mai multe cerințe: are câmp vizual de până la 110grade (chiar și mai mult uneori), fără să apară distorsiunile care apar la un unghi super-larg. Cu toate că va afișa mai puține detalii decât un unghi standard sau un unghi telefoto, veți putea obține rezultate suficient de bune cu rezoluții mai înalte (numărul de pixeli pe inch) și cu componente de calitate. O cameră HD (High Definition) cu rezoluție 1080p, 2K, 4K poate crește claritatea imaginii fără să fie nevoie să sacrificați prea mult din câmpul vizual.

Amplasarea și înălțimea la care se instalează camera sunt esențiale. Pentru a identifica înălțimea potrivită pentru cameră, vă recomandăm să orientați camera spre podea, pentru a putea maximiza câmpul vizual cu care lucrați.

Dacă fixați camera prea sus, ar putea fi prea departe de a capta detalii anume. Dacă este prea jos, veți pierde din acoperire. Va trebui să experimentați până când obțineți cel mai bun unghi. Vă semnalăm că 2,4-3m este înălțimea ideală  pentru cele mai multe aplicații.

Puteți experimenta și cu locul de amplasare a camerei de supraveghere. Colțurile camerei, marginile exterioare ale clădirii, unde se întâlnesc pereții sunt cele mai bune locații, dar fiecare spațiu este unic în felul său și ar putea avea nevoi diferite de supraveghere.

Sunteți dispus să sacrificați acoperirea pentru claritate? Sau doriți să sacrificați claritatea pentru acoperire? Care sunt nevoile dvs. de supraveghere? Câmpul vizual nu este o variabilă independentă. Mărimea lentilelor, distanța fizică dintre cameră și subiect, înălțimea montării și amplasarea contează pentru rezultatele pe care le veți obține cu supravegherea video.