Blog scopul unei camere de supraveghere

Camera de supraveghere rovisionÎn acest articol intenţionăm să  explicăm un concept important în proiectarea sistemelor de supraveghere CCTV. Scopul unei camere de supraveghere este de a capta imagini adecvate, de la distanţa asteptată din etapa de proiectare. Dar când vorbim despre supraveghere video, nu ne putem referi doar la imaginea pe care o putem  obţine, trebuie să facem distincţie în a avea un cadru general şi a dispune de focalizarea şi detaliile dorite.

Desigur, pe lângă distanță, trebuie să ţinem cont şi de alți factori pentru a stabili scopul unei camere de supraveghere. Acești factori sunt definiți de utilizarea și scopul urmărit a fi realizat cu sistemul de supraveghere video, adică  imagine de referinţă, detecţie, recunoaștere sau identificare a un anumit tip de obiect sau persoană.

 

Detectie

Obiectivul de detecţie se referă la capacitatea unei camera de supraveghere, indiferent de tip, de a detecta o modificare a imaginii capturate. Poate fi o mașină, o persoană sau un animal. Există camere care detectează mișcări la 20 de metri și altele care le detectează la 200 de metri în funcție de tipul camerei sau de distanța focală a obiectivului utilizat. Detecţia este o caracteristică de bază a sistemului de supraveghere video care, în multe cazuri, trebuie consolidată cu capacități suplimentare care să permită luarea deciziilor adecvate de către utilizatorul sau operatorul sistemului de supraveghere video.

Recunoastere

recunoastere silueteAtunci când ne dorim ca o imagine să permită recunoașterea, vrem să ne asigurăm că este posibil să discernem dacă în imagine este  este o persoană, un vehicul sau un animal într-un mod cert.

Conceptul de recunoaștere este condiționat de nevoile specifice a ceea ce este necesar să recunoască. În unele cazuri, poate fi necesar să treceți dincolo de recunoașterea unei persoane și poate fi necesar să discerneți alte detalii relevante sau, în cazul unui vehicul, pentru a putea identifica de exemplu, numărul de înmatriculare, atât pe timp de zi, cât şi pet imp de noapte.

În sarcinile de supraveghere bazate pe analiza video care transmit alarmele către un dispecerat, este un lucru obișnuit ca operatorii  să ştie dacă alarma a fost cauzată de un animal sau există o posibilă intrare de intrușii din zona protejată și echipa de intervenţie ar trebui notificată să intervină.

Identificare

identificare facialaÎn supravegherea video a incintelor publice este obișnuit ca pentru un control și supraveghere adecvat să fie necesar ca cel puțin la intrări și ieșiri sau la anumite puncte critice, nivelurile de definire a imaginii să permită stabilirea nivelului numit identificare.

Putem spune că o imagine permite identificarea atunci când forma detectată (persoană, animal sau vehicul) poate fi vizualizată cu un nivel de claritate și rezoluție care permite identificarea unei anumite fețe sau a unui număr de înmatriculare.

 

Cum să alegi camera de supraveghere potrivită?

În funcție de nevoile specifice de supraveghere video, va fi recomandat să alegeţi utilizarea unui anumit tip de camera, convențională sau PTZ. Selectarea tipului de cameră și a distanței până la planul vizual trebuie să fie satisfăcător va condiționa tipul de cameră și obiectivul care trebuie utilizat.

Cu o cameră convențională, bullet sau dome, vom avea o capacitate mare de recunoaștere și identificare. Mai ales dacă folosim camere cu senzori sau lentile puternice și de înaltă definiție care permit adaptarea câmpului vizual la distanța corespunzătoare de obiectiv.

Camerele dome PTZ oferă o capacitate de vizualizare sporită, deoarece au un unghi de deschidere mai mare. În plus, se pot roti pe axa lor pe verticală și orizontală, dar în general sunt pregătite pentru o vedere de ansamblu sau pentru o identificare mai precisă decât în cazul utilizării camerelor fixe.

Raza de actiune si viziunea pe  timp de noapte

Camerele convenționale vor avea nevoie de suport de iluminare prin sisteme cu infraroșu sau iluminat exterior cu lumină albă, astfel încât senzorul camerei să poată captura imagini pe timp de noapte. Fără această iluminare de sprijin, acestea ar fi complet inutile.

 

supraveghere-pe-timp-de-noapteAcelași lucru este valabil și pentru camerele dome PTZ, care necesită iluminare exterioară, infraroșu sau lumină laser pentru a fi operaționale noaptea.

Camerele de supraveghere nu includ de obicei aceste informații, complete şi detaliate,  pe care trebuie să le cunoaștem pentru a define scopul unei camere, înțelegând că pentru noi nu este relevantă doar exprimarea distanţei in metri, ci să știm care este capacitatea sa de detecţie, recunoaștere și identificare în funcție de nevoia specifică a supravegherii pentru fiecare proiect în parte.

Atunci când realizaţi un proiect de sistem de supraveghere, este necesar să verificați, prin calcule de o anumită complexitate, cerințele tipului de cameră, obiectiv și distanță focală optimă care ar trebui utilizate în fiecare locație pentru a ști exact ce capacitate de detecţie vom avea. Fiecare cameră are obiective diferite și unghiuri de vizualizare diferite, care vor determina capacitatea de detectare a acesteia.

Camerele de supraveghere reprezintă o parte importantă a instalării sistemelor de securitate. Poate că acestea reprezintă cea mai complexă parte a studierii și analizei, deoarece există multe mărci și soluții pe piață și nu toate vor da aceleași rezultate.

Importanta câmpului vizual orizontal

Camerele nu ar trebui alese numai pentru capacitatea de detecţie, recunoaștere sau identificare. De asemenea, trebuie să ținem cont de alți parametri importanți, cum ar fi câmpul vizual orizontal al camerei. În funcție de dimensiunea obiectivului, camera va acoperi o suprafață de vizualizare mai mare sau mai mică. Atunci când alegem camera, trebuie să știm ce grad de deschidere trebuie să vizualizăm în jurul punctului central al imaginii.

camp vizualDistanța focală a obiectivului, care este dată în milimetri, este cea care determină unghiul de vizualizare orizontal. Astfel, de exemplu, un obiectiv cu o distanță focală de 13 mm va avea un unghi de vizualizare orizontal de 108 °.

Pentru a ne oferi o idee mai precisă, un obiectiv cu unghi ultra-larg, cunoscut și sub numele de ochi de pește, poate acoperi un câmp de vedere orizontal de 180 de grade.

Tipul camerei, capacitatea senzorului și obiectivul camerei ne vor spune, făcând calculele corespunzătoare, care va fi capacitatea de detecţie a camerei. Vom cunoaște distanţa în metri și gradul de identificare posibil.

Astfel, cu acest tip de calcule putem cunoaște, spre exemplu, care este capacitatea specifică a unui tip de cameră.

Dacă optăm pentru o cameră precum Megapixel Dome care are: 5 megapixeli; o optică 30X; un obiectiv de 4,3 până la 129 mm; senzor 1 / 2.8 ”), putem identifica fețe la 80 de metri și le putem identifica chiar și în situații complexe. Cu această cameră putem realiza recunoașterea la 300 de metri și 1500 de metri pentru a ști dacă există sau nu o persoană.

În cazul în care nu sunteţi 100% siguri, de ce modele, specificaţii şi funcţionalităţi ale camerelor de supraveghere aveţi nevoie, întrebaţi un specialist in domeniu, înainte de a face investiţia. Alfel, nu veţi obţine rezultatele scontate iar înlocuirea acestora va creşte în mod complet nejustificat preţul plătit. Echipa ROVISION şi reţeaua de parteneri, distribuitori sau  instalatori/montatori, vă stă la dispoziţie, indiferent de ce întrebări sau clarificări aţi avea nevoie.

Spor şi inspiraţie în alegerea celui mai bun sistem de supraveghere pentru dvs.!