Blog Surese neintreruptibile UPS

Cea mai bună sursă neîntreruptibilă UPS este cea care îndeplinește cu succes funcțiile pentru care a fost concepută. La Rovision.ro găsiți surse UPS de calitate superioară, la prețuri convenabile, adecvate unor scenarii diverse.

Epoca digitală în care trăim este inundată de tehnologie și rețele și este fundamentală prezența energiei electrice continue și de calitate înaltă. Întreruperile de curent neprevăzute, fluctuațiile de tensiune pot altera echipamentele și cauza daune importante. Soluția vine de la sursa neîntreruptibilă de alimentare (UPS). În cele ce urmează prezentăm cele mai bune surse UPS de pe piață, dar și importanța lor pentru protejarea echipamentelor, continuitatea operațională și menținerea unui flux de lucru neîntrerupt. Vom discuta despre diversele tipuri de UPS, caracteristici, mod de funcționare, precum și despre factorii pe care să-i considerați când alegeți sursa neîntreruptibilă UPS.

Ce este sursa neîntreruptibilă UPS și care sunt caracteristicile sale

Sursa neîntreruptibilă de alimentare este un dispozitiv electronic realizat pentru a asigura energie electrică în caz de urgență, când sursa principală de curent nu funcționează. Scopul esențial al sursei UPS este să alimenteze dispozitive informatice și de comunicație pentru timp scurt, până când sursa principală va putea funcționa din nou sau o altă sursă de curent electric (un generator electric, spre exemplu) va fi pus în funcțiune.

Sursa UPS protejează echipamentele și dispozitivele conectate de căderile de tensiune, fluctuațiile de tensiune și de întreruperile de curent, oferind timp suplimentar pentru salvarea datelor și închiderea corectă a echipamentelor dacă sunt probleme de alimentare electrică.

Caracteristicile sursei neîntreruptibile de alimentare (UPS)

Caracteristicile esențiale pentru sursa neîntreruptibilă de alimentare UPS sunt:

 • Baterie sau acumulator intern

UPS-urile sunt echipate cu baterii sau acumulatoare de stocare a energiei electrice pentru a putea furniza curent atunci când se întrerupe alimentarea principală.

 • Convertor și invertor

UPS-urile includ un convertor care transformă energia electrică de la baterie în energie electrică de tip alternativ (AC) și invertor ce transformă curentul continuu (DC) produs de baterii înapoi în curent alternativ (AC), pentru alimentarea echipamentelor conectate la UPS.

 • Protecție împotriva fluctuațiilor de tensiune

UPS-urile sunt concepute pentru protejarea echipamentelor de fluctuațiile de tensiune și supratensiune, ceea ce oferă alimentare electrică stabilă și sigură.

 • Autonomie limitată

Durata pentru care un UPS oferă alimentare electricitate depinde de capacitatea bateriei, precum și de consumul de energie al echipamentelor conectate. Modelele mai mici de UPS pot furnica energie de la câteva minute până la câteva ore, iar modelele mai mari pot asigura autonomie pentru mai mult timp.

 • Monitorizare și gestionare

UPS-urile pot îndeplini funcții de monitorizare și gestionare prin care utilizatorii pot monitoriza starea bateriei, a alimentării, configura setările și să primească alerte în timp real în cazul unor probleme.

Folosite în medii industriale, de afaceri, rezidențiale, UPS-urile protejează echipamentele fundamentale pentru a proteja de pierderile de date și asigura continuitate funcțională dacă există întreruperi de curent, fluctuații de tensiune.

Care este istoria surselor neîntreruptibile de alimentare

Sursele neîntreruptibile de alimentare UPS  au evoluat pe parcursul mai multor decenii, pentru a se adapta la nevoile tot mai complexe ale utilizatorilor. Iată pe scurt evoluția UPS-urilor:

 • Anii 1930-1940

Primele sisteme care să asigure energie electrică temporar, pentru situațiile de întreruperi de curent, au fost concepute în anii 1930-1940. Cu aceste prime sisteme, focusare a fost pe folosirea bateriilor pentru ca dispozitivele să funcționeze pentru perioade scurte de timp.

 • Anii 1950-1960

Odată cu avansarea tehnologiei, au fost realizate UPS-uri tot mai sofisticate. În această perioadă au fost concepute UPS-uri cu tehnologie cu impulsuri și cu stabilizatori de tensiune pentru a asigura alimentare mai stabilă. Ele au fost utilizate mai ales în industrie și în aplicații militare.

 • Anii 1970-1980

Între anii 1970-1980 calculatoarele și echipamentele au început să fie folosite tot mai mult, ceea ce a atras și creșterea cerinței de UPS-uri. Sursele neîntreruptibile de alimentare UPS au devenit tot mai compacte, mai eficiente și mai ieftine. În această perioadă au fost lansate și modelele pentru uz comercial și rezidențial.

 • Anii 1990-2000

Extinderea internetului, a echipamentului IT a transforma UPS-urile în dispozitive fundamentale pentru centrele de date și mediul de afaceri. Au fost concepute UPS-uri cu tehnologie online și line-interactive pentru a acoperi nevoile critice de alimentare cu energie electrică în timp real.

 • Anii 2000-prezent

Tehnologia UPS s-a dezvoltat constant, focusarea mergând pe optimizarea eficienței energetice și a capacității de gestionare a echipamentelor. UPS-urile moderne asigură funcții tot mai complexe de monitorizare, gestionare la distanță, protejare de fluctuațiile de tensiune.

Unde se pot utiliza surse neîntreruptibile UPS

Sursele neîntreruptibile UPS se pot utiliza pentru asigurarea continuității alimentării cu energie electrică în domenii diverse, după cum urmează:

 • Domeniul industrial

În mediul industrial, echipamentele și mașinile sunt fundamentale pentru producție și funcționarea lor continuă este esențială. Trebuie să se evite oprirea neplanificată a producției—oprirea producției poate cauza pierderi financiare imense. UPS-urile vor proteja echipamentele industriale (scumpe) de supratensiuni, fluctuații de tensiune, căderi de tensiune și prelungește durata de viață pentru acestea.

 • Mediul de afaceri

Sursele neîntreruptibile de alimentare UPS sunt esențiale și pentru mediul de afaceri. Întreruperile neașteptate de curent pot genera pierderi financiare importante, întreruperi ale serviciilor, diminuarea satisfacției clienților. UPS-urile pot oferi timp pentru salvarea datelor și închiderea corectă a sistemelor IT, protejându-se informațiile importante și evitându-se pierderile de date.

 • Mediul rezidențial

La domiciliu, puteți utiliza UPS-ul pentru a alimenta cu energie electrică dispozitivele critice de genul computere personale, routere de internet, dispozitive de supraveghere video. Sursa neîntreruptibilă de alimentare UPS va asigura un mediu solid pentru dispozitivele electronice sensibile la fluctuații de tensiune, protejând datele personale.

Ce tipuri de UPS sunt disponibile

Sunt disponibile mai multe tipuri de surse neîntreruptibile de alimentare UPS, fiecare având un mod de funcționare aparte pentru a proteja dispozitivele de întreruperile de curent și fluctuațiile de tensiune. Cele mai comune tipuri de UPS sunt:

UPS offline (Standby)

UPS-ul Offline (standby) este cel mai simplu și mai convenabil tip de UPS. El funcționează, de obicei, prin transferarea energiei electrice direct de la sursa principală spre echipamentele conectate. UPS-urile offline sunt clasificate ca VFD (Voltage and Frequency Dependent—dependente de tensiune și frecvență) și redau spre consumatori tensiunea de intrare.

Mod de funcționare

Dacă apar întreruperi, fluctuații semnificative pentru tensiune, se va trece instant la alimentarea cu energie electrică din baterie, până când tensiunea rețelei de alimentare revine sau până se descarcă bateriile. Din acest moment, pe ieșire se va asigura tensiunea de intrare, iar încărcătorul va începe să încarce acumulatorii. Când trece la alimentarea pe baterie, inversorul din interior va transforma energia electrică din curent continuu (DC) în curent alternativ (AC) pentru alimentarea echipamentelor la care este conectat. Durata de operare pe baterie este limitată, de regulă, la doar câteva minute.

Utilizări comune

UPS-urile offline sunt adecvate pentru utilizare în mediul rezidențial și în birouri de mici dimensiuni, unde este importat, dar nu critic, să se protejeze dispozitivele de fluctuațiile de tensiune și întreruperile de curent.

Caracteristici esențiale

Un UPS offline depistează întreruperile de curent și trece automat la alimentarea pe baterie. Atunci când nu este utilizat, UPS-ul offline economisește energie, rămânând în modul standby.

Avantaje

UPS-urile offline au prețuri mai convenabile decât alte modele, sunt ușor de folosit și sunt ideale pentru clienții cu bugete limitate.

UPS line-interactive

UPS-ul line-interactive optimizează operarea UPS-ului offline, el prezentând, în plus, un regulator automat de tensiune (AVR). Acest regulator automat de tensiune AVR va regla tensiunea în timp real, păstrând-o în limitele normale, chiar și dacă tensiunea de intrare fluctuează. UPS-ul line-interactive este de tip VI (Voltage independent), independent de tensiune. Când tensiunea de intrare iese înr-un domeniu bine stabilit, circuitul crește și tensiunea scade pe ieșirile UPS-ului. Dacă tensiunea de alimentare trece de plaja acceptată, sursa va comuta consumatorii pe acumulatori până când tensiunea de intrare ajunge la limitele acceptate.

Există două variante:

 • Cu tensiune de ieșire sinusoidală

Tensiunea pe ieșirile UPS-ului este sinusoidală și se poate alimenta orice fel de consumator.

UPS Centrala termica, Electrocasnice, Electronice cu Sinus Pur 800VA 500W 12V Rebel RB-4002 poate alimenta continuu dispozitivele conectate, protejându-le de fluctuații de tensiune, diverse perturbări electrice. Dispozitivul asigură continuitatea operațiunilor (echipamente de birou precum faxuri, computere) și are o capacitate nominală de 500W. Suportă baterie externă cu tensiunea de 12V DC, tensiunea maximă admisă fiind de 15V DC.

UPS Centrala termica, Electrocasnice, Electronice cu Sinus Pur 800VA 500W 12V Rebel RB-4002

Cu toate că dispozitivul poate susține baterii cu capacitate între 50 și 200Ah, capacitatea potrivită pentru bateria conectată este de 55Ah. Timpul de comutare este rapid (sub 4ms), iar eficiența de la DC la AC depășește 85%. Dispozitivul protejează la suprasarcină, scurt-circuit, fluctuații de tensiune și poate opera în medii cu temperaturi de la 0 la 40°C și umiditate între 10 și 90%. Relativ compact, dispozitivul se poate folosi pentru centrale termice, dispozitive electronice, aparate electrocasnice, unelte electrice (polizoare, mașini de găurit), pompe, compresoare,

Mod de funcționare

Atunci când depistează fluctuații de tensiune line-interactive va regla tensiunea electrică de ieșire, menținând-o la niveluri corecte. Dacă tensiunea de intrare coboară mai jos de un anumit prag sau depășește alt prag, UPS-ul va intra la alimentarea pe baterie, invertorul convertind energia electrică din baterii în curent alternativ, alimentând echipamentele. Autonomia pe baterie este limitată cu acest tip de UPS.

Utilizări comune

UPS-urile line-interactive sunt potrivite pentru mediile de afaceri mici și mijlocii, pentru mediul rezidențial, unde este important să se protejeze echipamentele de frecventele întreruperi de curent.

Caracteristici esențiale

UPS-ul de tip line-interactive monitorizează în mod activ tensiunea electrică de intrare și reglează nivelul ei pentru protejarea echipamentelor de fluctuațiile de tensiune.

Avantaje

UPS-urile de tip line-interactive protejează de fluctuațiile de tensiune și prelungesc durata de viață a bateriilor. Pentru serverele de dimensiuni mici și pentru echipamentele de uz casnic, aceste UPS-uri sunt alegeri inspirate.

 • Cu tensiune de ieșire dreptunghiulară sau sinus modificat

Tensiunea redată spre consumatori în perioada operării de pe baterii este un sinus modificat. Forma de tensiune este acceptată de consumatori cu sursa în comutație (calculatoare, monitoare, etc) și nu se recomandă la alimentarea consumatorilor cu transformatoare, motoare (centrale termice, electrocasnice)

Sursa neintreruptibila 600VA/360W Adler Office UPS-600 are o plajă largă de tensiuni de alimentare, pornire la rece (DC), reglaj automat după tensiunea de alimentare (AVR), circuite electronice produse cu tehnologie SMD. Funcții precum repornirea automată, alarma acustică și vizuală, gestionarea inteligentă a acumulatorilor dau valoare acestui model. UPS-ul este compatibil cu generatoare mici și are un timp de transfer mai mic de 10ms. Folosește acumulator plumb acid fără întreținere și poate funcționa la temperaturi între 0-40 grade Celsius (fără condens).

 

Sursa neintreruptibila 600VA-360W Adler Office UPS-600UPS 2200VA / 1200W LCD display Line Interactive cu stabilizator 3 iesiri schuko 4x7Ah TED UPS Expert TED001610 are display LCD care afișează informații în timp real despre: nivelul de încărcare pentru acumulatori și sarcini electrice, tensiunea de intrare sau ieșire, indicatori pentru ventilator, funcție de autorestart dacă revine tensiunea în rețea, alarmă sonoră.

UPS 2200VA / 1200W LCD display Line Interactive cu stabilizator 3 iesiri schuko 4x7Ah TED UPS Expert TED001610

Asigură protecție completă pentru: suprasarcină, supratensiune / subtensiune, supraîncălzire, scurt-circuit, supraîncărcare acumulator și poate fi utilizat pentru sisteme de securitate, servere, PC, laptopuri, aparatură audio și video. Sursa operează la temperaturi între 0 și 40grade C cu umiditate de funcționare 0-90% fără condens. Nivelul de zgomot la operare este redus, mai mic de 40dB.

UPS online (Double Conversion)

UPS-ul online asigură cea mai bună calitate pentru alimentarea cu energie electrică, fiind folosit în aplicațiile critice. UPS-ul online, respectiv VFI (Voltage and Frequency Independent—Independent de tensiune și frecvență) se bazează pe două conversii: curentul de intrare alternativ se convertește constant în curent continuu, din care unitatea reconstruiește un curent alternativ (stabil sinusoidal). Datorită dublei conversii, nu mai sunt variații și perturbații în rețeaua de alimentare. Aceste UPS-uri au, de regulă, filtre suplimentare la intrare și la ieșire. Cum acumulatorii sunt on-line (conectați continuu), dispare tipul de comutare și nu apare discontinuitate în tensiunea de ieșire la trecerea în mod baterii.

 • UPS online monofazat

UPS-ul online monofazat este un tip de sursă neîntreruptibilă ce operează în mod online și asigură energie electrică stabilă pentru echipamentele care sunt conectate în mediu monofazat.

UPS 10KVA Online, dubla conversie, management, intrare/iesire pe regleta, A0114965 este realizat pentru echipamentele medicale, PC, stații de lucru, servere, DVD, TV, camere foto, DVR, fotocopiator, panouri de alarmă, routere, playere CD, DVD și Blu-Ray.

UPS 10KVA Online, dubla conversie, management, intrare/iesire pe regleta, A0114965UPS-ul folosește baterie AGM, plumb acid și are ieșire cu undă sinusoidală, pornire inteligentă în modul DC (funcție de pornire la rece), protecție înaltă la suprasarcină, repornire și reîncărcare automată.  Prezintă control cu microprocesor de fiabilitate înaltă, management inteligent pentru baterie și protecție pentru defecțiune. Ecranul LCD este intuitiv, UPS-ul are funcționare silențioasă, durată lungă de viață și răcitoare inteligente controlate de temperatură. UPS online trifazat

UPS 3000VA rackabil 2U, dubla conversie, management, 1 schuko + 4 IEC, A0114968 prezintă gestionare inteligentă a bateriei și pornire inteligentă în modul DC (funcție de pornire la rece). Sursa are ecran LCD, protecție înaltă la suprasarcină și repornire automată când AC se recuperează, precum și încărcare în modul oprit și reîncărcare automată.

UPS 3000VA rackabil 2U, dubla conversie, management, 1 schuko + 4 IEC, A0114968

Protejează de descărcare, supratensiune, suprasarcină, descărcare, supraîncărcare și scurtcircuit și are un timp de reîncărcare de 3 ore. Temperatura de funcționare este între 0 și 40 grade C, iar umiditatea de la 0 la 90%. Operarea este silențioasă, nivelul de zgomot fiind mai mic de 50dB.

 • UPS online trifazat

UPS-urile online trifazate asigură  energie electrică stabilă în medii trifazate. Ele se utilizează în aplicații comerciale și industriale în care este nevoie de alimentarea echipamentelor trifazate.

Mod de funcționare

Un UPS online operează continuu, transformând mereu energia electrică de la baterie în energie electrică alternativă, indiferent de starea alimentării cu energie electrică de la rețea. UPS-ul online are mereu baterii conectate și încărcate, de aceea asigură cea mai eficientă protecție de fluctuații de tensiune și întreruperi de curent. El continuă să ofere energie din baterii, fără a exista întreruperi.

Utilizări comune

UPS-urile online sunt fundamentale pentru mediile critice de tipul centrelor de date, în industria medicală, telecomunicații și alte aplicații în care protecția maximă și continuitatea operațională sunt fundamentale.

Caracteristici esențiale

UPS-urile online convertesc constant energia electrică din curent alternativ în curent continuu și înapoi în curent alternativ, asigurând cea mai solidă protecție împotriva întreruperilor de curent și a fluctuațiilor de tensiune. Timpul de autonomie pe baterie poate fi extins pentru acoperirea unor perioade mai lungi când sunt întreruperi de curent.

Avantaje

UPS-urile online furnizează energie electrică de calitate superioară, protejând echipamentele sensibile de problemele de alimentare, indiferent de natura problemelor. În aplicațiile critice și cele de protejare a echipamentelor valoroase și costisitoare, UPS-urile online constituie cea mai bună alegere.

UPS modular

UPS-ul modular și UPS-ul cu invertor trifazic (prezentat mai jos) sunt surse neîntreruptibile de alimentare UPS folosite în aplicațiile care au nevoie de nivel superior de fiabilitate și performanță. UPS-ul modular este format din mai multe module independente de putere și baterii (sub-sisteme sau module de alimentare) ce funcționează ca unități autonome, preluând sarcina când un modul are probleme.

Mod de funcționare

Un sistem central de control monitorizează și coordonează operarea fiecărui modul și, când au loc fluctuații de tensiune sau întreruperi de curent, modulele preiau instant sarcina, oferind energie electrică stabilă.

Utilizări comune

UPS-urile modulare se folosesc acolo unde este continuitatea operațională este fundamentală și unde sunt nevoi de creștere a capacității. Centrele de date, telecomunicațiile, infrastructura, industriile diverse sunt mediile în care se pot utiliza UPS-uri modulare.

Caracteristici esențiale

Modulele pot fi eliminate sau îndepărtate fără a se întrerupe alimentarea curentă și, datorită arhitecturii modulare, UPS-urile modulare rezistă la defecțiuni și pot opera la capacitate parțială chiar și când unul dintre module are probleme.

Avantaje

Datorită structurii modulare, dimensionarea și configurarea UPS-ului modular sunt flexibile. Aceste UPS-uri sunt fiabile și ușor de întreținut.

UPS cu invertor trifazic

UPS-urile cu invertor trifazic funcționează asemănător cu UPS-urile online—convertesc în mod continuu energia electrică din curent alternativ (AC) în curent continuu (DC) și apoi înapoi în curent alternativ.  Diferența este că UPS-ul cu invertor trifazic generează energie electrică trifazică stabilă.

Mod de funcționare

UPS-ul cu invertor trifazic supraveghează continuu tensiunea și frecvența alimentării de la rețea, intervenind pentru reglare automată a parametrilor când depistează fluctuații. UPS-ul cu invertor trifazic are baterii pentru alimentare în cazul întreruperilor de curent.

Utilizări comune

UPS-urile cu invertor trifazic sunt recomandate în aplicațiile industriale și comerciale, unde trebuie protejate și alimentate echipamentele trifazice, precum: echipamente de producție, motoare electrice, echipamente de control industrial.

Caracteristici

Procesul continuu de convertire ajută la curățarea și stabilizarea energiei electrice trimise echipamentelor conectate. UPS-ul cu invertor trifazic protejează de fluctuațiile de tensiune, întreruperile de curent, problemele legate de calitatea energiei electrice.

Avantaje

UPS-urile cu invertor trifazic sunt cruciale în mediile industriale  în care predomină echipamentele trifazice. Ele oferă stabilitate pentru alimentare și nivel maxim de protecție.

Care sunt beneficiile folosirii unei surse neîntreruptibile UPS

Beneficiile folosirii de sursă neîntreruptibilă de alimentare UPS sunt multiple, cele mai semnificative fiind:

 • Protejează împotriva întreruperilor de curent

Unul dintre beneficiile esențiale ale folosirii de UPS este cel de furnizare de alimentare cu energie electrică atunci când sunt întreruperi de curent. Astfel, se evită pierderile de date și se asigură continuitatea operațiunilor.

 • Protejează împotriva fluctuațiilor de tensiune

UPS-urile sunt concepute pentru a ajusta tensiunea electrică și ocroti echipamentele de fluctuațiile de tensiune, supratensiuni, căderi de tensiune ce pot produce defectarea gravă a echipamentelor electronice sensibile sau critice.

 • Menține continuitatea operațională

În mediul de afaceri, în industrii, diverse domenii importante, UPS-urile mențin operarea continuă a echipamentelor critice, precum routere, echipamente de comunicare. Eventualele întreruperi ale acestor echipamente pot avea consecințe costisitoare.

 • Protejează împotriva pierderilor de date

UPS-urile acordă timp suficient pentru salvarea datelor și închiderea corectă a sistemelor IT dacă sunt întreruperi de curent, diminuând riscul pierderii unor informații cruciale.

 • Extinde durabilitatea echipamentelor

Din moment ce asigură alimentare stabilă și protejează de fluctuațiile de tensiune, UPS-urile pot ajuta la extinderea duratei de viață pentru echipamentele electronice.

 • Contribuie la economisirea timpului și a resurselor

Atunci când se evită întreruperile de curent, problemele cauzate de fluctuațiile de tensiune, veți petrece mai puțin timp și veți cheltui mai puțin pentru a remedia problemele tehnice, recupera datele pierdute.

 • Ajută la optimizarea eficienței energetice

Anumite UPS-uri sunt gândite pentru a ameliora eficiența energetică și pentru a economisi energie electrică, ceea ce poate ajuta la diminuarea costurilor de funcționare.

 • Protejează împotriva supratensiunilor și a deteriorării echipamentelor

UPS-urile acționează asemeni unor bariere împotriva supratensiunilor, evenimentelor precum fulgerele, protejând echipamentele de daune importante și costisitoare.

 • Asigură continuitate în mediile industriale sau medicale

În domenii precum cele industriale și medicale, funcționarea continuă este crucială, iar UPS-urile sunt fundamentale pentru a susține integritatea și siguranța proceselor.

 • Protejează echipamentele din locuințe

În mediul rezidențial, UPS-ul protejează computerul personal, routerele de internet, echipamentele de supraveghere, diverse dispozitive electronice sensibile împotriva fluctuațiilor de tensiune și a întreruperilor de curent.

Cum alegeți sursa neîntreruptibilă UPS—factori de selecție

Pentru a alege cea mai bună sursă neîntreruptibilă UPS, vă recomandăm să luați în considerare factori precum capacitatea, tipul de ieșire, eficiența, autonomia, caracteristici suplimentare. Detalii mai jos:

 • Capacitatea (puterea nominală)

Capacitatea UPS-ului este un factor crucial de analizat atunci când alegeți UPS-ul. Capacitatea se exprimă în volți-amperi (VA) sau watt. Selectați un UPS cu o capacitate suficientă pentru alimentarea tuturor echipamentelor esențiale. Trebuie să determinați necesarul de putere conform puterii pe care o consumă echipamentele critice pe care le utilizați.

 • Autonomia

Este important să considerați și durata pentru care UPS-ul poate asigura alimentare electrică pe baterie. Optați pentru un UPS cu suficientă autonomie pentru a acoperi nevoile echipamentelor deținute dacă se întrerupe curentul. Autonomia vă va oferi timp pentru a porni un generator de rezervă sau pentru a închide corect sistemele, echipamentele.

 • Bateria UPS

Bateriile interne nu vor dura la nesfârșit și este bine să optați pentru un model care are durabilitate mare. modelele performante de UPS vă permit conectarea de mai multe baterii externe ce sporesc autonomia și se pot înlocui cu ușurință.

UPS-urile casnice utilizează baterii cu acid, dar sunt modele alimentate cu baterii LI-Io (superioare). Trebuie să examinați și timpul de încărcare pentru baterii. Optați pentru cele care se încarcă repede pentru a reveni la parametrii obișnuiți de lucru în 2-3 ore.

 • Acumulator UPS

Cele mai multe surse UPS au acumulatori VRLA (Valve Regulated Lead Acid) ce nu emit particuloase pentru mediu și nu au nevoie de mentenanță. Dacă alegeți un model care nu include acumulator, va trebui să o achiziționați separat. Când cumpărați bateria, verificați ca aceasta să aibă același amperaj ca și UPS-ul, valoare specificată în amperi pe oră (Ah).

 • Tipul de UPS

Analizați ce tip de UPS se potrivește cel mai bine cu nevoile echipamentelor deținute. Unele tipuri de UPS sunt mai ieftine, dar oferă performanțe mai slabe în ceea ce privește autonomia, iar altele asigură nivel înalt de protecție, dar au prețuri mai mari.

 • Timpul de comutare

Modelele simple offline au, de regulă, timpi  de comutare mari (15-25ms), în timp ce modelele Line-Interactive și Online au chiar și 2ms. De obicei, chiar și timpul de comutare de 25ms este suficient pentru a trece de la rețea la baterii, dar pentru echipamentele sensibile s-ar putea să fie prea mult.

 • Alarme sonore sau vizuale

UPS-urile pot semnala anumite modificări de stare, precum descărcarea bateriilor, trecerea de la modul de lucru pe baterii sau invers, activarea protecției la modelele Iine-Interactiv, etc. UPS-urile pot fi echipate cu alerte audio, alerte luminoase cu LED și chiar cu ecrane LCD.

 • Protecția împotriva fluctuațiilor de tensiune

Urmăriți ca UPS-ul selectat să prezinte funcții de reglare a tensiunii și de protecție împotriva fluctuațiilor de tensiune pentru a păstra echipamentele în siguranță.

 • Eficiența energetică

Eficiența energetică variază de la un UPS la altul. Tipurile de UPS cu eficiență mai mare pot converti o cantitate mai mică de energie electrică în căldură, economisind energie electrică în timp.

 • Porturi și conectivitate

Examinați numărul și tipul de porturi valabile pe UPS și verificați compatibilitatea lor cu echipamentele pe care le veți conecta. Verificați și opțiunile de conectivitate, precum porturile USB sau Ethernet pentru a gestiona și monitoriza de la distanță UPS-ul.

 • Software de gestionare

Verificați dacă UPS-ul vine cu software de gestionare pentru a putea controla și supraveghea starea lui și pentru a primi notificări atunci când sunt probleme.

 • Dimensiuni și design

Optați pentru un UPS care este potrivit spațiului disponibil și se integrează armonios în locația dvs. Alegeți un UPS cu instalare și întreținere simple.

 • Fiabilitate și garanție

Analizați producătorul de UPS, citiți recenziile și evaluările pentru a fi sigur că veți achiziționa un produs bun, durabil, eficient. Vedeți dacă producătorul oferă garanție pentru echipamentul său.

 • Nevoile particulare ale aplicației

Unele aplicații au cerințe aparte, cum sunt capacitatea de alimentare a echipamentelor trifazice, protecția la fulgere. Fiți sigur că UPS-ul ales se mulează pe caracteristicile speciale ale aplicației dvs.

 • Cost total de proprietate

Pe lângă prețul de achiziție, va trebui să luați aminte și la cheltuielile legate de întreținere, înlocuirea bateriilor pentru UPS. Este bine să estimați costul total pentru proprietate pe termen lung.

 • Mediu de operare

Dacă urmează să utilizați UPS-ul într-un mediu cu temperaturi extreme sau condiții speciale de mediu, verificați ca UPS-ul să fie realizat pentru a rezista acelor condiții.

Sfaturi pentru instalarea și întreținerea unui UPS

Sfaturile pentru instalarea și întreținerea de UPS sunt importante pentru funcționarea dispzoitivului la parametri optimi, pentru cât mai mult timp.

Recomandări pentru instalarea corectă a UPS-ului

 1. Alegeți locația adecvată

Trebuie să amplasați UPS-ul într-un loc curat, uscat, ferit de umezeală, căldură excesivă și praf. Verificați să nu fie nici un obstacol în jurul UPS-ului, pentru a asigura o ventilație cât mai eficientă.

 1. Conectați echipamentele

Conectați echipamentele sensibile sau critice (computere, servere, echipamente de rețea) la UPS, utilizând cablurile potrivite. Respectați instrucțiunile de la producător pentru a realiza corect conectarea.

 1. Conectați UPS-ul la sursa de alimentare

Urmează să conectați UPS-ul la priza de perete și la sursa principală de alimentare (acolo unde este cazul). Anumite modele de UPS au nevoie de o sursă de alimentare de rezervă (precum bateria suplimentară) pentru funcționare optimă.

 1. Configurați și instalați software-ul

Pentru un UPS care vine cu software de gestionare, va fi necesar să instalați software-ul pe computerul principal. Configurați-l pentru a putea monitoriza și gestiona UPS-ul. Cu ajutorul software-ul veți putea seta alerte și să acționați în consecință în cazul unor probleme.

 1. Încărcați bateria

Folosiți instrucțiunile producătorului înainte de a încărca total bateria. Abia după încărcarea bateriei veți putea folosi UPS-ul.

Recomandări pentru întreținerea UPS-ului

 • Examinați regulat starea UPS-ului

Supravegheați regulat condiția în care se prezintă UPS-ul utilizând software-ul de gestionare (acolo unde valabil). Vedeți dacă există alerte, alarme ce ar putea semnala probleme.

 • Teste regulate

Realizați teste în mod regulat pentru a fi siguri de funcționarea corespunzătoare a UPS-ului. Includeți în testare trecerea la alimentarea cu energie electrică din bateri pentru a inspecta autonomia și operarea lui corectă.

 • Înlocuiți la timp bateriile

Bateriile UPS au durată limitată de viață. Verificați data pentru înlocuire pe care o recomandă producătorul și nu amânați înlocuirea bateriilor la data sugerată.

 • Curățați și ventilați

Păstrați UPS-ul curat și îndepărtați de pe suprafața sa praful, murdăria. Verificați ca grilele de ventilare să fie libere pentru ca răcirea să fie eficientă.

 • Verificați conexiunile

Examinați din când în când conexiunile și cablurile, identificând eventualele semne de uzură sau deteriorare. Verificați că toate cablurile sunt bine fixate.

 • Actualizați software-ul

Urmăriți să folosiți cea mai nouă versiune de software de gestionare și firmware pentru UPS. Actualizați-le în mod regulat.

 • Nu amânați remedierea problemelor

Dacă se produc probleme, erori, remediați-le imediat pentru a nu vă confrunta cu probleme mai grave în viitor.

 • Documentație

Păstrați documentația, manualele oferite de producător pentru că ar putea fi utila dacă apar probleme sau neclarități.

 • Planificați din timp înlocuirea UPS-ului

Ca multe alte dispozitive, UPS-urile au durată limitată de viața. Cele mai multe pot fi utilizate între 3 și 5 ani, iar unele și mai mult de atât (în funcție de calitate și frecvența utilizării). Este bine să vă pregătiți din timp pentru a înlocui UPS-ul.

Top of Form

Exemple de utilizare a UPS-urilor

UPS-urile sunt utilizate cu succes în scenarii diverse, pentru a proteja echipamentele și pentru a asigura continuitatea operațională. Iată câteva exemple în acest sens:

Centrul de date al unei companii

UPS-urile sunt fundamentale în medii critice cum sunt centrele de date. Ele oferă alimentare cu energie electrică atunci când sunt întreruperi de curent, protejează serverele, sistemele de stocare a datelor, rețelele de comunicații. Astfel se mențin disponibile serviciile online și nu se mai produc pierderi de date, care au costuri mari de remediere.

Bănci și instituții financiare

În instituțiile financiare, UPS-urile vor proteja sistemele IT și echipamentele pentru procesarea tranzacțiilor. Astfel, se pot evita întreruperile în cadrul operațiunilor bancare și se asigură securitatea financiară pentru clienți.

Spitale și unități de îngrijire medicală

UPS-urile sunt folosite pentru a asigura funcționarea continuă a echipamentelor medicale critice, precum: ventilatoare, aparate de monitorizare, echipamente de laborator. Operarea continuă a acestor echipamente este crucială pentru siguranța, viața pacienților și eficiența tratamentelor medicale.

Companii de telecomunicații

UPS-urile se utilizează pentru ca echipamentele de telecomunicații (stații de bază, routere, turnuri de comunicații) să funcționeze continuu. UPS-urile sunt cruciale pentru conectivitatea continuă pentru rețelele de telefonie mobilă și Internet.

Întreprinderi mici și mijlocii

Numeroase întreprinderi mici și mijlocii folosesc UPS-uri pentru protejarea computerelor, serverelor, echipamentelor de rețea. Cu ajutorul UPS-urilor se poate evita pierderea de date, se asigură operarea și protejarea echipamentelor critice.

Locuințe

UPS-urile pot fi folosite pentru protejarea computerelor personale, a dispozitivelor electronice, routerelor de internet. Dacă se produc întreruperi de curent, veți avea timp să salvați datele și să închideți sistemele corect.

Stații meteo și echipamente de cercetare

UPS-urile sunt folosite în domeniul cercetării științifice, precum și în stațiile meteo pentru a asigura continuitate pentru înregistrarea datelor și operarea echipamentelor de monitorizare a mediului.

Echipa de la rovision.ro vă stă la dispoziție pentru a vă ghida în identificarea celui mai potrivit model de UPS pentru aplicația dvs. Și alte informații utile.