Blog cel mai bun cablu UTP

Folosit la scară largă în rețelistica de telefonie, rețele locale LAN, cablul UTP este o alternativă mai ieftină decât cablul de fibră optică și implică o instalare facilă. Atunci când vine vorba de transferul de fișiere de rețea, computerizare de la distanță, alte aplicații similare, folosirea unei conexiuni de înaltă viteză este obligatorie. Aceste rețele pot funcționa în parametri optimi doar cu ajutorul celor mai bune cabluri Ethernet.

Cum identificați cel mai bun cablu UTP?

Dacă aveți nevoie de cablu UTP, în magazinul specializat rovision.ro veți găsi cabluri de diferite tipuri. Pentru a identifica, însă, cel mai bun cablu UTP pentru aplicatia dvs, vă sunt necesare câteva criterii de selecție.

Lungimea cablului

Chiar dacă aveți un cablu UTP de înaltă performanță pentru rețeaua dvs cu fir, nu va fi de folos decât dacă are lungimea necesară. Verificați mereu lungimea pentru cablul UTP, întrucat este extrem de importantă pentru eficienta cablării. Unele cabluri au 3, 5m, în timp ce multe ajung la 100m. Cu astfel de cabluri se pot crea rețele cu fire lungi fără a se pierde din calitatea performanțelor.

Atunci când alegeți cablul UTP, urmăriți să identificați cât mai precis lungimea de care aveți nevoie. De regulă, aveți nevoie să lăsați o marjă de eroare și să cumpărați o lungime mai mare decât cea identificată prin măsurători. Cu toate că un cablu UTP lung este bun, nu vă doriți să fie prea lung pentru aplicația dvs.

Viteza de transmisie

Unul dintre motivele principale pentru care se optează pentru rețea cablată este că se pot obține viteze de transmisie excelente. Cu toate acestea, chiar dacă aveți dispozitive de rețea de înaltă performanță, ele nu vor performa așa cum vă aștepați dacă nu există cabluri UTP potrivite. Verificați întotdeauna viteza de transmisie pentru date pe cablul UTP.

Iată specificațiile de bază pentru cele mai importante categorii de cablu UTP:

  • Cat5 –este folosit în cablarea pentru Ethernet, Token și conexiuni de înaltă viteză Ethernet. Viteza de transmisie este de până la 100Mbps.
  • Cat5e00 este utilizat pentru Ethernet, Gigabit Ethernet și conexiuni Ethernet rapide. Viteza de transmisie este de până la 1Gbps.
  • Cat6- este un cablu UTP de rating înalt, folosit pentru Ethernet Gigabit și conexiuni Ethernet10. Poate transmite și până la 10Gbps pe secundă.
  • Cat6A—este un cablu UTP cu viteza 1000Mbps și folosit pentru 10Gb Ethernet
  • Cat7—este un cablu UTP de top, folosit pentru Ethernet Gigabit si Ethernet 10. Viteza de transfer este de 10Gbps pe secundă.
  • Cat8—este cel mai rapid cablu UTP, cu viteza de transmisie de până la 40Gbps (de 4 ori mai repede decât cablul Cat6A).

Numărul de cabluri

Dacă urmează să instalați o rețea cu fir  de mari dimensiuni, este posibil să aveți nevoie de mai multe cabluri Ethernet, pentru a conecta toate dispozitivele din rețea. De aceea, multe cabluri Ethernet vin mai multe într-o cutie.

Există oferte cu 2-3 cabluri într-o singură cutie, dar și modele cu 5 sau chiar 10 cabluri într-o singură cutie. Cu astfel de modele, puteți conecta cu ușurință toate dispozitivele din rețea fără a fi nevoie să achiziționați mai multe cabluri. Aceste opțiuni nu sunt doar foarte practice, dar și avantajoase ca preț. Cablurile UTP sunt extrem de variate nu doar ca tipologie, ci și ca lungimi sau culori.

Categoria de cablu necesară în aplicație

Așa cum am menționat, cablurile UTP pot fi de mai multe categorii, fiecare dintre ele cu anumite specificații, performanțe și necesități de instalare. Cablul Cat5 este cel mai vechi cablu UTP, în timp ce cablul Cat8 este cel mai nou. Iată câteva detalii:

  • Cat5—este cablul de rețea folosit pentru rețelele 100Base-T și 1000Base-. Folosește perechi torsadate pentru a preveni crosstalkul intern precum și cel extern.
  • Cat5e—are frecvența mai înaltă decât cablul Cat5 și performanța sa ajunge la 125Mbps. Este folosit pentru 100Base-T și 1000Base-T.
  • Cat6—firele sunt mai strânse și au, de regulă, o folie sau inveliș împletit la exterior. Învelișul protejează perechile torsadate pentru a preveni crosstalkul și interferențele de zgomot. Susține viteza de până la 10Gbps, dar nu pe distanțe mai mari de 55m.
  • Cat6a—este un cablu augmentat al cablului Cat6 și poate sustine lățime de bandă dublă față de alte cabluri și să asigure viteze înalte de transmisie a datelor pe distanțe mai mari. Este un cablu mai puțin flexibil decât cablul Cat6.
  • Cat7—este compus din 4 perechi înfoliate individual și se folosesc acolo unde este necesară viteza de transmisie mai mare de 600Mbps.
  • Cat8—pot atinge viteze mari de transmisie și sunt cele mai noi cabluri Ethernet.

Compatibilitatea

Una dintre cele mai apreciate calități la cablurile Ethernet este aceea că sunt interșanjabile. În plus, modelele mai noi se pot combina cu modelele de cablu mai vechi. Cu toate acestea, un cablu mai vechi precum Cat5 nu va susține viteze de transmisie foarte mari precum cablurile mai noi.

Astfel, este posibil să conectați un cablu Cat5 într-un router care are interfața 10G Ethernet cea mai recentă. Singura problema este, însă, că acesta va încetini viteza de transmisie. În funcție de fișierele transmisie, această încetinire va fi mai mică sau mai mare.

În mod similar, este posibil să conectați un cablu Cat7 la un router mai vechi, care nu sustine viteze mai mari. Atunci când achiziționați cabluri UTP, vă puteți bucura de suficientă flexibilitate. În cel mai rău caz, cablul de rețea va încetini puțin transmisia.

Culoare

Cu toate ca pentru cele mai multe cablari nu are importanță culoarea cablurilor, în diverse aplicații aceasta este un criteriu important în achiziție. Dacă trebuie să folosiți mai multe cabluri, este util să fie în culori diferite pentru a le identifica mai ușor în vederea instalării facile.

În cazul unei aplicații de mari dimensiuni sau când intrerupătorul are multe conexiuni, existența cablurilor de culori diferite este mai mult decât utilă. În anumite situații, culoarea cablului UTP poate semnala funcții diferite pentru cabluri.

În aplicațiile rezidențiale și rețelele locale, complexitatea este mai mică, nefiind necesară selectarea cablurilor și în functițe de culorile lor. Culoarea gri este cea mai populară în astfel de aplicații, dar sunt disponibile și alte culori mai vii pentru cabluri.

Extra tip!

Există diverse magazine din care puteți achiziționa cabluri UTP. Unele dintre acestea sunt specializate, în timp ce altele comercializează și alte feluri de produse. Pentru instalațiile de nivel comercial, este recomandat să se aleagă un magazin specializat, așa cum este rovision.ro. Produsele sunt de la producători renumiți, prețurile sunt convenabile și se pot oferi și garanții. În plus, de la un magazin precum rovision.ro puteți primi sprijin în selectia produselor de la unul dintre reprezentanții specializați în acest domeniu.

Cablul UTP Cat5

Cablul UTP Cat5 este un cablu folosit în rețele pentru a transmite semnale video și de telefonie . Cablul este compus din fire izolate cu FEP (fluoretilen-propilena)—un plastic ce are dispersie mică. Frecvența nu influențează semnificativ constanța dielectrică a plasticului. Acest cablu diminuează dezacordurile de impedanță la punctele de conexiune și impune folosire de conectori RJ-45.

Acoperind frecvența până la 100Mhz, cablul Cat 5 este o bună opțiune pentru 2,5gbase-T, 10Base-T, 100 Base-TX (ethernet rapid), 1000 Base-T (Ethernet Gigabit). În conexiunile 10 Base-T si 100 Base-TX Ethernet trebuie să fie utilizate două perechi de cabluri, în conexiunile 1000Base-T și Ethernet rapid se vor utiliza 4 perechi de cabluri.

La rovision.ro, un produs versatil și de înaltă calitate este Cablu UTP CCA CAT 5 8×0.5 mm. Realizat cu aluminiu cuprat, acest cablu are calitate excelentă și poate fi folosit pentru Internet, camere de supraveghere, rețele. Este un cablu UTP rigid, compus din 8 fire de aliaj cupru și aluminiu. Vine în rolă de 305m și poate fi utilizat în cablarea camerelor de supravegere video pe distanță maximă de 150m.

Cablul UTP Cat5e

Viteza pentru cablul UTP Cat5e este de 1000Mbps și acest cablu este o bună opțiune pentru rețelele audio, de transfer de date, rețele în casă. Prezintă performanțe superioare cablului Cat5 și acoperă frecvențe până la 150Mhz. În rețelele Ethernet, el asigură maximul de viteză de transmisie de date (1000Mbps) pe distanță maximă de 100m.

Luați în calcul cablul Cat5e pentru sisteme wireless, boxe Home Stereo, sisteme de supraveghere. Spațiile de mici dimensiuni de business, sistemele wireless,  chioșcurile sunt câteva din aplicațiile pentru cablul Cat5e.

Cablu UTP, Cat 5E, CUPRU este un cablu reprezentativ pentru această categorie. Realizat din cupru 100%, cablul poate fi folosit la exterior și poate opera la temperaturi între -20 si +60 grade Celsius.

Cablul UTP Cat6

Compatibil cu cablurile anterioare Cat3, Cat 5 si Cat6, cablul UTP Cat6 este o bună opțiune pentru rețele variate și Gigabit Ethernet. Prezintă specificatii aparte pentru diafonie și zgomotul de sistem. În ceea ce privește frecvența acoperită, aceasta este dublă fată de cea a cablului Cat5e. Este compus din 4 perechi de conductori de cupru și un diametru mai mare pentru aceștia (24 AWG, 23AWG).

Cablul UTP Cat 6 este o bună opțiune pentru rețelele 10GB și poate susține comunicare pe două sensuri pe fiecare pereche de fire. Este o bună opțiune și pentru bazele de date SQL, Autocad, aplicații video și audio de editare, transfer de fișiere, profiluri de roaming. Este creat pentru viteza înaltă de transmisie a datelor.

În aplicațiile de exterior, se recomandă îngroparea directă a cablului Cat6. Nu toate cablurile Cat6 pot fi, însă, instalate la exterior în acest mod. Există și varianta trecerii prin aer a cablului UTP. Cablul Cat6 de exterior va avea o mantă mai groasă decât modelul de interior și va presupune cheltuieli mai mici pentru instalare.

Cablul UTP Cat7

Cablul Cat7 este un cablu utilizat pentru setările cu fir de tip Gigabit Ethernet. Cablul este alcătuit din perechi incrucișate cu inveliș de protecție și este o bună opțiune pentru conexiunile Ethernet de viteză mare. Poate susține viteze de 1Gbps și mai mari de atât, de tipul rețelelor de calculatoare, conexiunilor directe între servere, întrerupătoarelor.

În domeniul industrial și comercial există nevoia acută de viteze mari de Internet și transfer de date. În plus, în viitorul nu foarte îndepărtat, multe dintre dispozitivele pe care le folosim vor fi capabile să înregistreze și să transmitaădate în timp real. Pentru a pregăti aplicațiile pentru astfel de dispozitive, se recomandă instalarea, încă de pe acum, a cablului Cat7. El este potrivit atât în aplicațiile comerciale, industriale, cât și în cele rezidențiale.

Iată specificațiile de bază pentru cablul Cat7:

  • Sustine viteza mare de transmisie pentru date și pentru anumite distante
  • Performanțele sale optime nu se deteriorează în timp
  • Întrunește condițiile legate de crosstalk și diminuează zgomotul de sistem
  • Expunerea la elemente periculoase nu diminuează performanțele cablului

Creat pentru a suporta Ethernet 10Gbps, cablul Cat7 are performanțe greu de egalat de alte cabluri. Performanțele sale sunt de 2,4 mai bune decât ale cablului Cat6 și de 6 ori mai bune decât ale cablului Cat5e. În laborator, cablul poate atinge viteze de transmisie și de 40Gbps pe distanță de 50m și chiar 100Gbps pe 15m. Pentru a se obține astfel de performanțe și în viața reală, trebuie să se îndeplinească anumite condiții, setări anume pentru hardware. Pentru viteze maxime, cablul va avea lățime de bandă maximă d 600Mhz pe fir de cupru de 100m.

Alte tipuri de cablu UTP

Cablu F/UTP

Este un cablu cu folie completă de protecție ce înconjoară perechile torsodate fără folie și firul de descărcare. Dacă firul este bine conectat, zgomotul nedorit se va descărca în pământ pentru a asigura protecție împotriva raditațiilor EMI si RFI.

Cablu FTP, cat 6E, CUPRU 100%, manta LSZH este un cablu Cat5e, realizat din cupru 100%. Are mantă ignifugă și vine în cutie de 305m.

Cablul F/UTP Cat6

Diametrul de exterior al acestui cablu variază între 6,73 si 7,62mm. Este cel mai mic cablul UTP Cat6 și asigură capacitate de umplere cu 35% decât cablul UTP Cat6. Din moment ce diametrul său este mai mare, cablul Cat6UTP necesită o cablare mai mare, mai multe testări ANEXT, mai multe traversări.

Cablurile ecranate sunt, de regulă, mai voluminoase și aduc provocări la instalare. Cablul Cat6 F/UTP nu aduce astfel de dificultăți, având nevoie de mai puțina pliere. El este mai ușor și are nevoie de căi de traversare mai mici. Progresele recente din domeniul conectarii fac cablul F/UTP Cat6 mai ușor de conectat. Asemeni cablului UTP, cablul F/UTP Cat 6 indeplinește specificațiile TIA/EIA J-STD-607-A.

Cablu FTP CAT6 Cupru 100% este realizat cu 99,99% cupru și este un cablu ecranat cu folie de aluminiu. Învelișul său exterior este din PE și cablul are protecție UV PET și inveliș dublu 2,6mm PVC. Are culoarea neagră și vine în cutie de 305m.

Cablul U/UTP

Cablul U/UTP este , de fapt, cablul UTP. Flexibil și accesibil ca preț, acesta este cel mai utilizat cablu în aplicații rezidențiale, de birouri, comerciale, cu grad de complexitate mai mic.

Unul dintre cele mai bune opțiuni de cablu UTP de la rovision.ro este Cablu UTP cat.5e, OFC, 0.50 mm cupru. Este un cablu Cat5e, cu un conductor 0.5mm din cupru solid 100%. Cablul poate opera la temperaturi între -20 și +60grade Celsius și are izolație externă HDPE.

Cablu UTP pentru exterior

Aplicațiile în care se utilizează cablul UTP de exterior sunt variate: conectarea de două sau mai multe construcții de exterior, conexiuni de rețea Wi-Fi de exterior, conectarea de camere de supraveghere de rețea de exterior. În cele mai multe aplicații de exterior, acest cablu nu este la vedere, dar există și excepții. Cel mai indicat cablu UTP pentru exterior este cablul Cat6, capabil să ofere unei rețele siguranța de semnal necesară bunei funcționari.

Un prim pas în instalarea unui cablu de exterior este alegerea metodei de instalare: în pământ sau în aer. Pentru ambele metode de montaj va fi necesar un cablu Cat6 cu protecție UV și cu certificat pentru instalare la exterior.

Cablul Cat6 este adecvat instalării la exterior intrucât prezinta o mantă mai groasă și mai durabilă decât cea a altor cabluri UTP. Dacă alegeți un cablul Cat6 special pentru exterior, nu va mai trebui să achiziționați și materiale pentru protecția suplimentară a cablului. Instalarea sub pământ a cablului UTP presupune folosirea unor metode de protecție adiționale, precum gelul de protecție la inundație și banda rezistentă la apă.

Cablul Cat6 de exterior poate transmite date mai repede și pe distanțe mai mari decât alte tipuri de cabluri UTP. Interferențele EMI și cele de semnal pe interior și exterior se diminuează mult atunci când se utilizează cablu Cat6 de exterior. În aplicațiile industriale, unde pot avea loc interferențe de turbine, semnal de la motoare sau unde conectarea wireless este complicată, acest cablul este una dintre cele mai adecvate opțiuni.

Pe lângă construcția solidă, cablul Cat6 pentru exterior se evidențiază și prin capacitatea sa de a păstra intensitatea semnalului și pe distanțe mai mari de 100m. Dincolo de această distanță, se vor produce încetinirea vitezei de transmisie a semnalului, estomparea semnalului și se va pierde și din stabilitatea conexiunii. Întrucât cablul Cat6 nu are rezistență la foc, este necesar ca, la fiecare 15m, sa se ia măsuri de protecție în acest sens.

Cablul Cat6e este o altă opțiune excelentă pentru instalarea la exterior. Un model augmentat al cablului Cat6, cablul Cat6e este gândit pentru a acoperi o frecvență de până la 600Mhz. Spre deosebire de cablurile Cat5e și Cat6 pentru care există standarde, Cablul Cat6e nu are un standard anume. Unul dintre cele mai bune cabluri de exterior de tip Cat6e este Cablu UTP DE EXTERIOR’cat 6E’CUPRU . Construcția cablului este extrem de solidă și cablul are rezistență la întindere, la exterior, la radiații UV datorită mantalei sale duble. În plus, poate opera la parametri optimi la temperaturi variind între -20 si +60grade Celsius.

In aplicațiile de la exterior se poate apela și la cablul Cat7 ce are viteză de transmisie a datelor pentru conexiunile cu fir de 10,000Mbit/s sau 10 Gbit/s. Cablul Cat7 se poate utiliza pentru conectarea de televizoare Smart, laptop, Internet de mare viteză, conectarea de telefoane, dispozitive de rețea. Acest cablu de exterior vine cu certificare de rezistență la condițiile de vreme și are manta de protecție din LLPDE, fiind rezistent la UV. Presupune o instalare facilă și are protecție de cupru și înveliș dual pentru protecție la pierdere de semnal și la interferențe.

Recomandare!

Stabiliți un buget înainte de achiziția unui cablu UTP de exterior. Specificațiile lățimii de bandă sunt importante în orice aplicație și aplicația de la exterior nu reprezintă o excepție. Cablul Ethernet, fie el de tip UTP sau nu, este o excelentă opțiune când aveți nevoie de un cablu rezistent la UV, apa, elemente naturale.

Dacă optați pentru un cablu Cat6, instalați-l într-o țeavă din PVC sau alt plastic cu rezistență la apă. Montajul trebuie făcut la adâncime între 1,8 si 2,4m, la distanță de factori electrici perturbatori și alte cabluri de rețele.

Cablul UTP de mare viteza

Cu toate că utilizatorii de zi cu zi nu observa diferențe între conexiunea la Internet cu fir și cea wireless, gamerii și consumatorii mai avansați vor prefera mereu o conexiune prin cablu. Dacă vorbim de conexiunea la Internet, nu doar cablul contează în viteza de transmisie de date ci și routerul și abonamentul în sine. în țara noastră sunt disponbile conexiuni de internet cu viteză mare (1Gbps) chiar și pentru consumatorii rezidențiali. De aceea, piața produselor de cablare este extrem de variată și avantajoasă pentru cei mai mulți clienți.

Capabil sa susțină viteza de 10Gbps și cu o frecvență înaltă de 500Mhz, cablul Cat6a este o bună opțiune pentru categoria de mare viteză. Cu toate acestea, în multe aplicatii rezidențiale, cablul Cat6a este prea mult, întrucât nu se elimină nevoia unui router sau a unui switch care să susțina viteza de 10Gbps. Dacă se intenționează o upgradare în următorii ani, puteți, însă, opta pentru cablul Cat6a.

Dacă aveți echipament de 2,5Gbps, 5Gbps sau 10Gbps, va puteți opri la un cablu Cat6. Acoperind frecvența de 250Mhz și asigurând o viteza de 10Gbps până în 55m, cablul Cat6 este o bună opțiune pentru multe aplicații de mare viteză. Un cablu Cat6e va fi, prin urmare, o bună opțiune pentru situațiile în care este nevoie de mare viteză. Compus din 4 perechi torsadate de fire care susțin viteza de transfer până la 10Gbps și cu rezistența înaltă la interferențe interne sau externe, acest cablu reduce riscul erorilor și poate funcționa optim la diferențe de temperatură.

 

Un model potrivit în această categorie este Cablu UTP, cat 6E, CUPRU 100%, 305m, care are conductor 0,57mm din cupru solid 100%. Cablul iși menține performanțele și la temperaturi între -20 si +60 grade Celsius.

Cel mai rapid cablu al momentului este cablul Cat8, care este și cel mai nou cablu. El poate atinge viteza de transmisie a datelor de până la 40Gbps, ceea ce este de 4 ori mai mult decât viteza cablului Cat6a. Cablul Cat8 acoperă lățimi de bandă de până la 2Ghz.

Cablul UTP Gigabit

Categoriile de cabluri UTP au fost gândite pentru a asigura performanțe optime în aplicații anume. În general, cu cât mai mare este categoria pentru cablul UTP, cu atât mai eficientă este reducerea zgomotului și mai mică atenuarea, alături de lățime de bandă mai mare. Spre exemplu, cablul Cat6 poate suporta viteze de date mai mari la distanțe mai mari decât un cablu Cat5.

Cel mai utilizat cablu Ethernet este cablul Cat5e, care se poate utiliza cu succes în cele mai multe aplicații Ethernet Gigabit. Se pot folosi, însă, și cabluri Cat6 și Cat6a. Atât timp cât îndeplinește vitezele de transfer impuse de aplicație, orice cablu Ethernet poate fi folosit într-o aplicație.

Pentru a identifica precis viteza la Internet, este recomandat să realizați un test de viteză. În acest sens, se conectează calculatorul direct la modem și se derulează testul. Dacă providerul dvs de Internet oferă descărcări cu viteza maximă de 10Mbps, un cablu 10Gbps (Cat6 și modelele ulterioare) ar putea fi prea mult pentru sistemul dvs.

Pentru aplicații Gigabit, examinați de la rovision.ro Cablu UTP, Cat 5E, CUPRU. Cablul este alcătuit din 4×2 fire torsodate din cupru masiv și are diametru 24AWG. Temperaturile de operare variază între -20 și +60 grade Celsius.

Cablul UTP 10Gb

Atunci când vorbim despre diversele categorii de cabluri Ethernet, este știut ca numărul mai mare de categorie indică performanțe mai bune decât categoriile antecedente. Astfel, cablul Cat6 aduce beneficii față de cablul Cat5, dar este depășit pe anumite planuri de cablul Cat6a.

Dacă la început cablul Cat6 avea prețuri mai mari și cu 50% decât cablul Cat5e, el a devenit mai ieftin în ultimii ani. Cablul Cat6 asigură lățimi de bandă mai mari decât cele ale cablului Cat5e și are viteze mai mari de transmisie. Cu toate că poate susține viteze de 1Gbps, acest cablu poate duce și viteze mai mari de până la 10Gbps. Distanțele pentru care poate avea această viteză sunt, însă, de maximum 37-55m.

Cablul Cat6A poate susține viteze de transfer de date de până la 10Gbps la lățime de bandă de până la 500Mhz. Acest cablu are mai multe și mai strânse torsadări, izolare suplimentară pentru a diminua crosstalkul. El este compatibil cu cablurile anterioare Cat6 si Cat5e, chiar dacă va fi limitat și va performa conform categoriei anterioare sau conectorului din rețea. Cablul Cat6A devine cea mai eficientă soluție și va face față cu succes inovațiilor viitoare.

Mărimea și greutatea cablului Cat6A sunt minusuri pentru acest cablu. Greutatea sa reduce semnificativ cantitatea de cablu care poate intra într-o cutie și acolo unde poate fi instalat. Prin urmare, cutiile sunt mai mari și lungimea este mai mică. Metodele de sertizare și timpul necesar pentru instalarea unui cablu Cat6a sunt si ele aspecte negative demne de semnalat. Compatibilitatea cu rețelele viitoare rămâne, însă, principalul argument pentru utilizarea cablului Cat 6A.

Pentru viteze de 10Gbps se poate opta și pentru cablul Cat7 care suportă aceste viteze pe distante de până la 100m. Performanțele sale în reducerea zgomotului și a interferențelor sunt  excelente.

Cablu FTP CAT6 Cupru 100% 4*2*0.5 mm 24 AWG tambur 305m de la rovision.ro este o bună alegere pentru aplicații în care este necesară viteza de transmisie 10Gbps pe distanțe mai mici. Acest cablu prezintă ecranare cu folie de aluminiu și înveliș exterior PE. Este realizat din cupru 100% și are protecție la UV.

Cablu UTP ecranat

Cablul de rețea ecranat prezintă ecranare totală prin tresă și perechi torsadate neecranate (UTP). Cablul UTP ecranat (denumit si cablul STP) are flexibilitate superioară cablului F/UTP, fiind preferat în aplicațiile în care este nevoie de flexibilitate înaltă.

Cablul UTP dublu ecranat

Acest tip de cablu prezintă ecranare completă, adică atât ecranare generală prin tresă (S), cât și ecranare cu folie (F). Cablul are în compunere perechi torsadate neecranate (UTP). Pentru acest cablu se mai folosește și denumire de cablu STP. Acest cablu cu ecranare completă prin tresă și folie de ecranare ajută la prevenirea interferențelor (EMI).

Cablu SF-UTP cat.6e, 0.59mm cupru integral de la rovision.ro este un bun exemplu. Cablul are ecran general cu folie de aluminiu și tresă cu stanat. Cablul vine în culoarea albastră, vine în tambur de 305m și are diametru exterior de 7,6mm.

Cablu UTP full cupru

Cablul UTP full cupru are conductor din cupru 100% și nu include alte materiale în compoziție. Mai mult, conductorul din cupru este un material solid. Conductorul 100% din cupru explică performanțele cablului în aplicațiile Ethernet de înaltă viteză.

Cablul UTP din cupru integral este o bună alegere în aplicațiile poe, centrele de date, clădirile de birouri în care este nevoie de viteză cât mai mare. Cuprul este un material scump, ceea ce explică și prețurile mai mari pentru cablul din cupru 100%. În aplicațiile rezidențiale, în cele cu nivel de complexitate redus și cele cu buget redus, cabluri care nu sunt 100% din cupru pot fi alegeri mai potrivite decât cablul UTP din cupru integral.

Cablu UTP, cat 6E, CUPRU 100%, 305m este realizat din cupru masiv și are fire de 0,57mm. Diametrul este de 23AWG și cablul vine în manta de culoare gri. Poate opera la temperaturi între -20 și +60grade Celsius.

Cablul UTP litat

Cablul UTP litat se folosește în mod obișnuit ca și cablu patch în zonele de lucru precum și camerele de telecomunicații. Cablul este utilizat în cablarea de perechi incrucișate în diverse conexiuni de rețea. Firele conductorului de cupru sunt amplasate astfel că mai multe dintre ele (6-18) înconjoară un fir din mijlocul mănunchiului. Pentru dispunerea firelor de la exterior se apelează la un proces de suvitare.

Cablul UTP litat se folosește în conexiuni de rețele LAN, conexiuni de telefonie, conectări de imprimante și modem la calculatoare, aplicații Ethernet 10Base-T, rețele OC-3ATM și aplicații Sonet. Se poate folosi și în conexiunile Ethernet de viteze mici și mari.

Cablul UTP pentru LAN

Cablul UTP se folosește frecvent în rețelele de telefonie și cele locale de tip LAN. Mai ieftin și mai simplu de montat decât cablul din fibra optică și cel coaxial, cablul UTP se utilizează în subsistemele de cablare de baza și orizontale, transferul de date de semnale audio și de date electronice.

Există numeroase motive pentru care se optează pentru cablul UTP în rețelele LAN:

  • Este mai ieftin decât alte tipuri de cabluri
  • Are dimensiuni mici și nu necesită mult spațiu pentru instalare
  • Se montează repede și ușor
  • Nu aduce probleme legate de împământare
  • Reduce radiațiile EMI, RFI și crosstalkul
  • Are performanțe bune chiar și la viteze reduse.

În rețelele LAN, se poate apela la cabluri Cat5, Cat5e și Cat6. Cablu UTP cat.5e, OFC, 0.50 mm este un model adecvat în rețele LAN. Realizat din cupru solid, cablul poate opera la temperaturi între -20 și 60 grade Celsius și vine în cutie de 305m.

Cablul UTP pentru camerele de supraveghere video

Instalarea unui sistem de supraveghere impune folosirea de cabluri, alese în funcție de tehnologia pentru camerele de supravaghere. În cazul unui sistem de supraveghere IP, cablul Cat5e este o bună opțiune. El va putea transmite energia și semnalele video spre camerele de supraveghere IP.

Cablu UTP cat.5e este un cablu din cupru solid 100% și are o temperatură de operare între -20 și +60 grade Celsius. Vine în cutie de 305m și are izolație externă.

Pentru un sistem de supraveghere de tip analog se poate utiliza cablu UTP chiar și când nu este necesară conectarea camerelor analog sau HD-TVI la rețea. Se poate converti un conector RJ-45 Ethernet în conector BNC cu ajutorul unui video balun.

Cablu UTP CCA CAT 5 8×0.5mm este un cablu Cat5 adecvat în instalarea camerelor de supraveghere. Acestea pot fi instalate la distanțe de până la 150m și cablul este compus din 8 fire din aliaj de cupru și aluminiu.

In aplicațiile de supraveghere cu camere CCTV se poate utiliza cablu Cat5e. Pentru acest tip de aplicații, cablul Cat6 este prea mult, iar cablul Cat5 este depășit. Cablu date UTP + alimentare 2×1.5, protecție UV -ELAN, 305m  este un cablu hibrid UTP. Realizat din cupru 100%, cablul poate fi utilizat pentru transmisia semnalului CCTV , date și alimentare pe distanțe lungi. Are o mantă de protecție împotriva UV și gel de protecție, ceea ce îl recomandă în aplicațiile de exterior. Cablul poate fi folosit la ancorări pe distanțe pânî la 60m între stâlpi, având rezistența la întindere.

Cablul UTP poe

Pentru rețelele de înaltă performanță este necesară folosirea de cabluri cu viteze mari de transmisie și de energie. În alimentarea camerelor de supraveghere prin cablul UTP se poate apela la cablul Cat6a. Cablul Cat6a este alegerea firească în aplicații precum instituții medicale, militare, educaționale. El se impune datorită unor calități aparte, precum:

  • Poate transmite Ethernet 10Gb până la 100m
  • Este fabricat din cupru solid
  • Are izolare și încrucișare strânsă, prevenind eficient crosstalkul
  • Acoperă lățime de bandă până la 500Mhz
  • Pierderile de energie sunt minime și cablul rezistă la temperaturi mici

Cablul UTP cu alimentare

Dacă doriți un cablu UTP cu alimentare, luați în considerație Cablu de retea UTP CAT 5 . Acest cablu vine cu dublă alimentare 2x1mm și este realizat din aluminiu cuprat solid. Are înveliș dublu PVC și transmite semnal fără interferențe până la 100m. Vine în rolă de 100m și are manta din PVC. Cablul are culoarea neagră.