Blog Cele mai bune camere pentru santiere
Esti in cautarea unor camere de monitorizare video a santierului pentru a preveni furturile? Esti interesat sa gasesti cele mai bune sisteme de monitorizare video pentru a putea supraveghea bunul mers al activitatilor, fara a fi fizic prezent pe santier?

Indiferent daca esti responsabil de constructia unei cladiri noi sau urmeaza sa renovezi o cladire deja existenta, exista multe aspecte care trebuie manageriate de echipa de conducere a santierului.

DE CE ESTE NEVOIE DE INSTALAREA UNOR CAMERE DE SUPRAVEGHERE VIDEO A SANTIERELOR?

Chiar daca siguranta pe santier este una dintre principalele preocupari, instalarea unui sistem de monitorizare video aduce numeroase beneficii managerilor de santier.

  • MONITORIZAREA MUNCITORILOR

Un beneficiu important adus de instalarea unor camere de monitorizare CCTV pe un santier este ca ele permit managerului de santier sa aiba o imagine mai clara asupra activitatilor angajatilor. Mai exact, un santier este de multe ori locul unor activitati variate, care pot deveni chiar o provocare pentru un manager de santier care trebuie sa stie tot ce se intampla.

 

monitorizarea muncitorilor pe santier

Daca in trecut un manager era nevoit sa depinda de raporturile angajatilor (nu intotdeauna precise) sau sa petreaca ore intregi pe santier pentru a verifica bunul mers al lucrurilor, camerele CCTV (dar si cele IP) ofera solutii cu mult mai eficiente.

De fapt, prin intermediul camerelor de supraveghere video, managerii pot monitoriza munca depusa de angajati, chiar in timp real.

  • EVALUAREA LUCRARILOR

Un alt avantaj adus de instalarea camerelor video pe santiere este faptul ca managerii pot viziona mai bine evolutia lucrarilor de pe intregul site.

Este important de mentionat ca inregistrarile CCTV, pe langa dispozitivele individuale (dronele) sunt astazi des folosite pentru a determina progresul lucrarilor pe un santier. Managementul santierului este foarte important intrucat permite managerului sa decida daca mai este nevoie de alte resurse (umane sau nu) pentru definitivarea proiectului.

Chiar daca managerul va trebui sa mearga pe santier pentru obeservatii concrete, camerele CCTV vor oferi acestuia si alte informatii despre cum s-au petrecut anumite evenimente.

  • DETERMINAREA FOLOSIRII RESURSELOR MATERIALE

Sistemele CCTV pot fi folosite si pentru a determina nivelul de folosire a resurselor materiale pe un santier. De foarte multe ori, activitatea pe un santier este foarte intensa si un manager de santier nu poate aprecia exact cum sunt folosite resursele materiale. Unele dintre ele vor avea nevoie de o monitorizare constanta si continua (ciment, uneltele de mare tonaj, echipamentele muncitorilor sunt doar cateva exemple in acest sens).

Cu ajutorul camerelor video, managerul va putea identifica mai usor inadvertentele, activitatile ilegale petrecute pe santier, remediinu-le imediat. Ca si rezultat, managerul va avea o evidenta mai precisa a resurselor si anticipa eventualele intarzieri ale proiectului.

  • IMBUNATATESC SIGURANTA PE SANTIER

Una dintre cele mai importante provocari pe un santier consta in mentinerea unui nivel optim de siguranta, mai ales atunci cand nu este nimeni pe santier. Aceste inregistrari pot fi folosite de companie pentru identificarea anumitor nereguli sau a unor activitati ilegale petrecute in spatiul santierului.

 

Inregistrarile de pe camerele de monitorizare ofera o perspectiva deosebita in ceea ce priveste solutionarea unor activitati infractionale. Instalarea unor sisteme de Securitate CCTV pe un santier ajuta managerii sa identifice orice forma de activitati ilegale, furturi de resurse scumpe care sunt necesare finalizarii lucrarilor.

  • REDUCEREA COSTURILOR DE ASIGURARE

Numeroase companii de asigurare ofera discounturi daca un santier are camere de monitorizare pentru interior si exterior. Acest fapt reduce riscul de furturi pe santier. Camerele instalate pot ajuta in cazul in care angajatii solicita compensatii in urma unor litigii, inregistrarile furnizand clarificarile necesare.

CARE SUNT PROBLEMELE DE SIGURANTA SI SOLUTIILE CONCRETE PE UN SANTIER?

Atunci cand se doreste instalarea unor camere video monitorizate de la distanta, anumite problem concrete ar putea limita selectarea modelelor de camere de supraveghere video.

Iata cateva dintre ele, dar si solutiile lor:

  • NU EXISTA SURSE DE ENERGIE PE SANTIER

Este mai mult decat adevarat ca anumite santiere (case, birouri in constructie) nu au inca instalate surse de curent.

In acest context, se poate apela la camerele de monitorizare video care functioneaza pe baza de baterii sau camere video solare. Ele pot ajuta la monitorizarea video, in vederea prevenirii furturilor de pe santierele fara sursa de electricitate.

Exista camere video care au incluse baterii reincarcabile si chiar panouri solare.

  • NU EXISTA INTERNET SAU WI-FI PE SANTIER

Nu intotdeauna exista acces la internet sau router pe un santier. Cu toate acestea, sistemele de monitorizare video pot functiona si in absenta lor.

Exista modele de camere de monitorizare a santierelor care functioneaza pe baza retelelor de date celulare. Ele pot fi folosite pentru santiere, de la distanta, chiar si daca nu exista acces la internet.

In acelasi timp, daca santierul/imobilul care se construieste se afla pe langa o zona rezidentiala sau in locuri publice, este bine sa verificati daca sistemul de monitorizare video poate fi conectat la Wi-Fi-ul vecinului sau la hotspotul personal.

Daca nu aveti nevoie de monitorizarea de la distanta, sistemele de monitorizare wireless sau cele de tip PoE pot sa reprezinte solutia, fara a fi necesara conectarea la internet.

CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE TRASATURI PENTRU CAMERELE DE MONITORIZARE A UNUI SANTIER?

Camerele de monitorizare a santierelor sunt foarte necesare in zonele care prezinta risc mai mare de furt.

Iata cateva dintre trasaturile pe care astfel de camere sa le posede, pentru a fi eficiente si de incredere:

  • Portabile- camerele de monitorizare a santierului trebuie sa fie portabile pentru a putea fi reinstalate cu usurinta pe urmatorul santier, dupa definitivarea proiectului actual
  • Rezistente la apa- un sistem de monitorizare video trebuie sa fie rezistent la apa si solid, pentru a putea functiona si in conditii meteo nefavorabile
  • Necesar minim de cabluri- un numar mare de cabluri nu face decat sa adauge stress muncitorilor, de aceea este bine sa se aleaga camere de supraveghere wire-free pentru santiere
  • Calitate video HD- camerele de supraveghere a santierelor trebuie sa ofere imagine video de calitate (minim 1080p), sa aiba vizibilitate pe timpul noptii, mai ales ca pe timpul noptii riscul unor furturi creste extrem de mult.
  • Access usor- datorita aplicatiilor de pe smartphone pentru sistemele de monitorizare video, poti astazi sa monitorizezi activitatea sis a verifici santierul de oriunde si oricand, chiar de pe dispozitivele mobile.

Zoom-ul optic pentru surprinderea detaliilor mici, a fetelor umane, a placutelor de inmatriculare- reprezinta functii importante pentru camerele video pentru monitorizarea unui santier si nu trebuie omise, chiar daca ele cresc pretul camerelor destul de important.

CUM POT FI PROTEJATE SI MENTINUTE CAMERELE DE MONITORIZARE VIDEO A UNUI SANTIER?

Nu mai exista nici o umbra de indoiala: sistemele si camerele monitorizare video pe un santier pot reduce actele de vandalism, furturile. Cu toate aceste, aceste camere si sisteme sunt, de cele mai multe ori, expuse prafului, ploii, insectelor si a altor elemente care le pot periclita buna functionare.

 

Iata cateva dintre cele mai bune sfaturi care trebuie urmate pentru protejarea camerelor video pe un santier:

  • Folositi casete protectoare externe pentru camerele video pentru a le mentine curate, dar si pentru a le proteja de elementele naturii (praf, frunze, apa, insect).
  • Alegeti un model rezistent la apa si rezistent la furt
  • Utilizati casete rezistente la intemperii pentru a proteja si oferi umbra camerelor de monitorizare video
  • Folositi unitati UPS (Surse de curent continue) pentru a oferi surse de energie in mod continuu pentru camerele de monitorizare video

CE ALTE MASURI POT FI LUATE PENTRU A CRESTE SECURITATEA PE UN SANTIER?

In afara de camerele de monitorizare video, sunt alte cateva masuri care pot fi luate pentru a evita furturile si alte incidente pe un santier.

Sa le amintim, pe scurt:

  • Angajati paznici pentru o protective sporita
  • Nu uitati sa incuiati echipamentele dup ace muncitorii isi incheie ziua de lucru
  • Tineti uneltele in incaperi incuiate pentru ca accesul la ele sa fie limitat
  • Daca exista si vecini prin zona, nu ezitati sa le transmiteti sa mai verifice, sporadic, santierul
  • Vopsiti sau chiar gravati uneltele pentru a le putea recupera mai usor. In cazul in care vor fi furate, vor fi mai usor de identificat.
  • Instalati sisteme GPS la echipamentele grele.

O ultima recomandare

Numarul furturilor pe santiere este in crestere, mai ales in ceea ce priveste furtul aparaturii, a materialelor de constructie si a cuprului.

Orice monitorizare video a unui proiect de constructie comerciala sau rezidentiala presupune efort fizic mai redus pentru dezvoltator, viitor posesor sau constructor intrucat informatiile necesare devin usor de accesat.

Sistemele de monitorizare a santierelor pot monitoriza si procesele construirii in sine, privind siguranta, controlul de calitate, documentarea unor accidente de munca, suportul pentru imbunatatirile care pot fi aduse, din mers, intregului proiect.

Si mai mult, vizionand continuu santierul prin intermediul camerelor de supraveghere video se pot chiar solutiona anumite divergente sau conflicte de munca, mai ales atunci cand exista probe video ca pot folosi ca dovezi. Au fost situatii cand astfel de situatii au adus explicatii proprietarilor privind intarzierea constructiei case. Inregistrarile video au aratat cum contractorul dormea efectica in casa, amanand definitivarea lucrarilor pentru multe saptamani. Iata macar un motiv pentru care sa va decideti in a instala camere de monitorizare video a unui santier.

Sa nu uitam, de asemeni, ca atunci cand este vorba despre managerierea unui proiect de constructie, nu prea exista loc pentru decizii neinspirate sau improvizatii trecatoare. Este imperios necesar sa nu va grabiti, s ava informati in ceea ce priveste definitivarea proiectului, fara a omite necesitatea instalarii unui sistem de monitorizare video, fie el CCTV sau de alt tip.

Chiar daca aceste tipuri de sisteme de monitorizare video vor mari costurile de instalare, ele sunt fundamentale in finalizarea unui proiect si reprezinta o investitie fezabila pentru orice proiect de constructie.

SURSE

https://reolink.com/how-to-choose-construction-site-security-cameras/

https://www.buildings.com/news/industry-news/articleid/21260/title/the-case-for-indoor-camera-systems-at-construction-sites

https://constructionreviewonline.com/2016/10/the-importance-of-cctv-cameras-at-construction-sites/