Blog cele mai bune panouri solare

Interesul în creștere al populației față de energia solară este în creștere de câțiva ani. Stimularea producției de energie din surse regenerabile este tot mai accentuate și s-a accentuat și pe fondul creșterii spectaculoase a costurilor pentru energie. Numărul celor care optează pentru panouri solare în alimentarea cu energie a proprietăților, spațiilor comerciale, clădirilor comerciale, de birouri, etc. Este tot mai mare.

Dacă sunteți interesat de instalarea de panouri solare pentru reședința dvs. Sau alt tip de aplicație, selecția de mai jos este extrem de utilă. Ea include cele mai bune panouri solare ale momentului.

Panouri “solare” sau “fotovoltaice”?

De multe ori termenii de „panouri solare” și „panouri fotovoltaice” sunt utilizați interșanjabil, dar termenii denumesc lucruri diferite. Panourile solare sunt dispozitive ce folosesc radiația solară și sunt realizate din materiale anume, pentru a putea colecta lumina și căldura soarelui cu ajutorul celulelor din componența lor. Ulterior, le transformă și le eliberează ca și energie. Energia solara este o sursă infinită, gratuită, dar și regenerabilă și nepoluantă, definindu-se ca o „energie verde“.

Panourile solare sunt de trei tipuri:

Panouri solare termice

Aceste panouri convertesc energia solară în energie termică ce poate fi utilizată pentru a se încălzi apa menajeră și locuința.

Panouri solare fotovoltaice

Aceste panouri utilizează radiația, energia solară pentru a genera energie electrică. Panourile fotovoltaice reprezintă un tip de panou solar ce produce doar energie electrică.

Panouri solare mixte

Panourile solare mixte îndeplinesc ambele funcții.

Cum am ales cele mai bune panouri solare?

Panourile solare reprezintă mereu investiții pe termen lung și sunt mulți factori de analizat în afară de preț atunci când se dorește identificarea celui mai bun panou solar pentru o aplicație. Iată care sunt aspectele considerate pentru selecția noastră

Prețul pentru panoul solar

Acesta este, probabil, primul aspect considerat de consumatori când analizează diverse panouri solare. Mărimea (in Wați), dimensiunile fizice, brandul, calitatea materialelor, durabilitatea (sau perioada de garanție) precum și orice certificate pe care le are panoul solar sunt criteriile luate în calcul.

Nu vă recomandăm ca singurul aspect considerat când selectați panourile solare să nu fie prețul. De cele mai multe ori, panoul cel mai ieftin nu este și cel mai eficient, mai ales pe termen lung. Calitatea sistemului este primordială și nu prețul mic.

Calitatea panoului solar

Modul în care este realizat panoul solar și calitatea materialelor folosite dau calitatea panoului solar. Există diverse tipuri de producere a panourilor solare, care diferă în ceea ce privește calitatea, prețul și eficiența. Există producători de panouri solare integrate vertical care verifică fiecare etapă de producție. Aceștia pun mare accent pe calitate și investesc mult în cercetare și dezvoltare. Există și producători care doar asamblează panouri, nu produc celule solare și nici nu investesc în cercetare și dezvoltare. Aceștia se bazează mai mult pe mâna de lucru umana și mai puțin pe roboți. Astfel de panouri vin, însă, cu prețuri extrem de convenabile.

Verificați istoricul furnizorului, opiniile consumatorilor despre o firmă sau alta pentru a avea o idee mai clară despre producător, furnizor.

Eficiența energetică

Eficiența energetică a panourilor solare se referă la cât de multă lumină primită de panou este convertită în energie electrică și, prin urmare, câtă energie va genera sistemul. Cu cât este mai eficient un panou, cu atât mai bun și mai scump va fi. Nu este nevoie să cumpărați cel mai eficient panou solar, pentru că s-ar putea să fie prea mult pentru nevoile dvs. de energie. O estimare cât mai precisă a acestor nevoi este esențială pentru depistarea celui mai bun panou solar pentru aplicația dvs.

Coeficientul de temperatură

Acesta se referă la impactul pe care căldura o are asupra eficienței panoului solar după instalare. Din moment ce un panou solar care se supraîncălzește grăbește deteriorarea sa, cu cât mai mic este acest procent pentru fiecare grad Celsius, cu atât mai bun este panoul.

Durabilitatea

Acest factor este un indicator al încrederii producătorului în produsele proprii. De obicei, un panou solar are garanție de 25 de ani. Dacă producătorul nu oferă perioadă lungă de garanție, este posibil ca produsul să nu fie foarte bun. Evident, este important și modul în care aveți grijă de panourile solare—unele produse nu necesită proceduri complexe de mentenanță.

Mărimea

Aceasta se referă la mărimea fizică și la mărimea în Wați. Instalați un sistem solar suficient de mare pentru aparatura dvs. , dar urmăriți și să aveți spațiul necesar pentru a instala panourile. Mărimea fizică a panourilor depinde de puterea sistemului și tipul de celule solare folosite pentru a construi panou.

Spre exemplu, o gospodărie are nevoie de un sistem solar de 4kw. Wații sunt legați de energia produsă de fiecare panou—un panou de 200 Watt va genera 200Watt-oră în fiecare oră, în condiții ideale. Voltajul panourilor solare este important pentru că, dacă subestimați valoarea lui, veți avea mai puțină energie. Supraestimarea va face să cheltuiți mai mult decât este nevoie.

Tipul de celule solare folosite

Există tipuri variate de panouri solare, cu eficiențe energetic diferite. Iată, pe scurt, tipurile de panouri solare

 • Silicon Mono-cristaline—oferă eficiență înaltă și au bună toleranță la căldura. Au amprentă fizică mica.
 • Policristaline- panouri solare cu celulă bazată pe silicon multi-cristalin. Sunt cele mai populare panouri în aplicațiile rezidențiale.
 • Panourile amorfe—folosesc cea mai mică proporție de silicon și nu sunt cele mai eficiente panouri.

Care sunt cele mai bune panouri solare?

Luând în considerare criteriile enumerate anterior, vă prezentăm cele mai bune panouri solare disponibile la noi în țară și nu numai.

1.      Panou Solar Fotovoltaic, monocristaline 12V 170W Mono Frame, SOLARFAM

Magazinul rovision.ro vă pune la dispoziție Panou Solar Fotovoltaic 12V 170W Mono Frame, SOLARFAM cu o eficiență a plachetelor de siliciu monocristalin cu eficiență maximă de 21,4%. Acest panou este realizat printr-un proces de sudare cu șindrilă, având aspect curat și atrăgător estetic. Este fabricat cu sticlă securizată și prezintă transparență înaltă.

Datorită realizării cu EVA anti-coroziune, panoul bateriei este excelent protejat împotriva vântului și a zâpezii. Are tehnologie unică de evitare a înghețului apei în cadrul său și are risc mic de deformare. Datorită caracteristicilor ușoare și flexibile, panoul este facil de integrat la instalare, dar și ușor de transportat la locul de montaj.

Panoul vine ambalat într-o singură cutie și are colțuri de protecție pentru fiecare dintre cele 4 colțuri. Produsul îndeplinește condițiile OEM și ODM. Puterea nominală maximă este de 170W, tensiunea la putere maximă (Vmp) este de 20.41V, iar tensiunea în circuit deschis (Voc) este 24,26V. Eficiența în modul este de 21,4%. Temperatura de funcționare variază între -40grade Celsius și +80 grade Celsius. Panoul vine în cadru de aluminiu și are preț avantajos pentru cei mai mulți clienți.

2.      Silfab

Cu o garanție de 12 ani pentru produse (varianta extinsă este până la 25 de ani), panourile solare Silfab se evidențiază cu o eficiență între 19,4 și 21.4%. Panourile solare Silfab au emițător pasivat de înaltă eficiență și panouri de contact posterior PERC, cu o performanță garantată de 30 de ani. Prețurile pentru aceste panouri solare de înaltă performanță sunt extrem de atrăgătoare și reprezintă un argument important pentru achiziție.

Panourile Silfab vin intr-o mare varietate de modele, pentru a acoperi diversele nevoi ale clienților. Cele mai populare modele Silfab sunt:

 • SIL-330 NL- un model PERC de mici dimensiuni ce generează 330W cu eficiență de 19,4%,
 • SIL-330 HL- o serie de panouri negre total ce produc 330W și au eficiență de 19,4%
 • SIL-360 NX- un model PERC cu 66 de celule, cu eficiență de 19,7% și capabil să producă 360W.

Colecția Silfab Elite include panourile cu cea mai înaltă eficiență energetică, între 20,8 și 21,1% pentru panouri ce produc 370W, 375W și 380W. Modelele cu 120 de celule din seria Silfab Prime produc 370W și au eficiență de 20,2%.

Silfab oferă garanție de performanță de 30 de ani pentru toate panourile sale. Compania asigură utilizatorii de capacitate de generare de 83% pentru 30 ani. Dacă panourile oferă mai puțin de atât, consumatorii vor beneficia de servicii de mentenanță sau reparații din partea producătorului. Pentru a beneficia de servicii complete, achiziționați panouri Silfab doar de la furnizor certificați Silfab.

3.      Sunpower

Eficiența panourilor Sunpower variază între 19,4 și 22,8%. Compania produce printre cele mai eficiente panouri solare disponibile pe piață în acest moment. Cu toate că prețul mare pentru aceste panouri poate fi un factor la achiziționare, investiția in panouri solare Sunpower se amortizează în timp. Panourile vor avea capacitate de generare de energie peste 92% pentru mai mult de 25 de ani și Sunpower oferă garanții de producție și performanță pentru 25 de ani. Doar instalatorii autorizați pot monta panouri solare Sunpower.

Cele mai populare modele Sunpower pentru aplicațiile rezidențiale sunt, după cum urmează:

 • Seria A – reprezintă cea mai populară colecție de panouri solare ce produc între 370W și 400W, cu eficiență între 20,9 și 22,5%.
 • Seria X- include panouri solare ideale pentru acoperișurile de mici dimensiuni. Panourile produc energie până la 370W și au eficiență de 22,7%.
 • Seria M- este cea mai recentă colecție de panouri Sunpower. Sunt disponibile modele de 420W, respective 435W cu eficiență de 21,7%, respectiv 22,8%.
 • Seria E—include modele de 320W, 327W și 435W. Sunt panouri simple, cu eficiență variind între 19,4 și 20,4%.

Panourile solare cu eficiență energetică înaltă, așa cum sunt cele de la Sunpower, sunt mai scumpe decât panourile cu eficiență solară medie. Panourile solare Sunpower vin cu garanție de 25 de ani pentru performanță. Compania garantează că panourile vor produce cel puțin 92% din voltajul inițial și spre sfârșitul celor 25 de ani de funcționare.

4.      Panasonic

Eficiența panourilor solare Panasonic variază între 21,6 și 22,2%. Cea mai recentă serie Panasonic, EverVolt folosește tehnologie de celule solare tăiate pe jumătate HJT pentru a se obține printre cele mai eficiente energetic panouri solare. Aceste panouri sunt realizate pentru a rezista la temperaturi extreme, fiind opțiuni excelente pentru zonele cu temperaturi înalte.

Panourile solare Panasonic performează excelent în climatele fierbinți și producătorul garantează generare de 92% pentru 25 de ani. Întrucât Panasonic a dispus execuția de panouri și în afara fabricilor Panasonic, calitatea panourilor poate să scadă. Aceste panouri rămân cele mai scumpe panouri solare pentru consumatorii rezidențiali.

Cea mai recentă serie Panasonic, EverVolt, folosește tehnologie HJT pentru a produce panouri cu eficiență mai înaltă, cu pierderi de energie mai mici. Cele mai puternice panouri din această serie au eficiență între 21,6% și 22,2% pentru modelele de 400W, respective 410W.

Garanția All Guard și Triple Guard de 25 de ani acoperă panourile EverVolt pentru producție, componente, performanță și manoperă. De asemeni, Panasonic garantează o producere de energie de cel puțin de 92% pentru panouri pe parcursul a 25 de ani.

5.      LG

Eficiența panourilor LG variază între 19,4 și 20,7%. Panourile LG sunt ideale pentru consumatorii rezidențiali care au acoperișuri cu design complex sau au spațiu limitat pe acoperiș. Din moment ce panourile sunt mai puternice, dar mai compacte, se pot cumpăra mai puține panouri pentru a genera energia necesară pentru o casă.

LG este unul dintre cei mai cunoscuți producători de dispozitive electronice în plan mondial. Panourile LG sunt excelente pentru clădirile cu acoperișuri cu forme atipice. Producătorul oferă o garanție de 25 de ani, dar prețurile variază destul de mult de la un furnizor la altul. Panourile LG sunt printre cele mai scumpe panouri.

Există trei modele LG excelente pentru aplicațiile rezidențiale

 • 375 W LG neon R- este un panou de mici dimensiuni, cu eficiență de 20,7%.
 • 365 W neon 2 – este un panou solar negru pentru care compania garantează generare de energie de 90,6% și după 25 de ani de la instalare.
 • 400 W LG neon 2 – este un panou solar bifațetat care folosește tehnologie ce permite luminii solare să fie absorbite pe partea superioara și inferioară a panoului. Această tehnologie permite panoului să funcționeze și să capteze energie chiar și în timpul zilelor mai înnorate.

Panourile solare au garanție de 25 de ani, dar garanția pentru energia produsă variază între modele. Spre exemplu, panourile LG neon R au garantat o producție de 98,5% după primul an de la instalare și de minim 92,5% pentru 25 de ani de funcționare. Pe de altă parte, panourile din seria  LG neon 2 vor genera 96,4% și la sfârșitul celor 25 de ani de funcționare.

6.      Q -Cells

Eficiența panourilor Q-Cells variază între 20,6 și 21,4%. Panourile Q Cells se evidențiază cu un echilibru excelent între performanță solidă, eficiență înaltă și prețuri convenabile. Compania oferă și garanție care surclasează standardele din industrie pentru produse, precum și protecția performanțelor. Dacă aveți un buget limitat, panourile solare Q Cells sunt opțiuni demne de luat în seamă.

Q Cells produce panouri solare și pentru alte companii (Tesla)—un argument important în favoarea achiziției. Panourile solare Q Cells au eficientă energetică de nivel mediu, dar nu cea mai înaltă eficiență energetică de pe piață. Compania execută și modele de mari dimensiuni, care nu sunt funcționale pe acoperișuri de mici dimensiuni.

Cea mai recentă colecție de panouri Q Cells include panouri mono-cristaline, tăiate pe jumătate, după cum urmează: Q.PEAK DUO BLK-G10+, Q.PEAK DUO BLK-G10+/AC și Q.PEAK DUO BLK ML-G10+. Eficiența energetică pentru aceste panouri variază între 20,6 și 21,4%, iar generarea este între 350W și 415W.

Q Cells oferă garanție pentru produse de 25 de ani. Totodată, compania garantează că panourile vor produce nu mai puțin de 98% în primul an de instalare. După primul an, producția de energie scade cu 0,5% pentru fiecare an de funcționare. După primii zece ani, se anticipează ca producția să ajungă la 93%, ajungând la 86% spre sfârșitul celor 25 de ani de funcționare.

7.      Canadian Solar

Panourile solare Canadian Solar au eficiență energetică între 15,88 și 22%. Sunt panouri solare bine executate, recomandate utilizatorilor care doresc să mențină sub control investiția inițială. Cu toate că eficiența acestor panouri solare este mai mică decât cea a panourilor de la alte branduri, ele sunt alegeri inspirate pentru consumatorii care doresc panouri ieftine, dar eficiente.

Canadian Solar include panouri solare mono-cristaline și policristaline, excelente pentru zonele cu temperaturi mai mici, cu risc de ninsori abundente. Pentru eficiență înaltă, unele modele sunt realizate cu tehnologie HJT. Modelele de bază de la Canadian Solar vin cu garanție mai mică și panourile solare nu au performanță excelentă în zonele cu temperaturi ridicate.

Modele cele mai căutate pentru aplicațiile rezidențiale sunt:

 • Seria Hiku —seria include panouri solare mono-cristaline și policristaline care generează energie între 320W si 420W
 • Seria HiDM- include panouri mono-cristaline care asigură producere de energie între 360W și 385W. Este o colecție mai ieftină decât colecția Hiku.
 • Seria HiHero- aceasta conține modele noi, cu tehnologie HJT și panourile furnizează energie de 405W până la 430W.

Panourile solare din colecția HiDM au design mono PERC, cu șindrile, care folosește mai multe celule solare într-un spațiu mai mic, fiind ideale pentru spațiile limitate. Cu toate că aceste panouri sunt mai ieftine decât cele din colecția Hiku, modelul nu este cel mai eficient sau cel mai durabil. Modelul cu eficiența solară cea mai înaltă de la Canadian Solar este HiHero. Aceste panouri produc de la 405W la 430W și au eficiență de până la 22%.

Garanția pentru produse variază de la un model la altul. Produsele din seria Hiku au garanție de 12 ani, în timp ce panourile din colecția HiDM au 15 ani garanție. Ambele serii au, însă, garanție de 25 de ani pentru performanță. Panourile solare din seria Hihero au garanție de 25 de ani pentru produs și 30 ani garanție pentru producerea de energie pe linie.

8.      Trina Solar

Eficiența panourilor solare de la Trina Solar variază între 19,9 și 20,6%. Aceste panouri oferă cele mai bune performanțe, ținând cont de prețul la care vin. Cu toate că panourile solare Trina Solar sunt mai bune decât multe alte panouri de pe piață, ele nu reușesc să egaleze în performanțe panourile de la brandurile din prima parte a selecției noastre.

Aceste panouri vin cu garanție pentru performanță de 25 de ani și au medie de eficiență mai mare decât cea standard din industrie (17%). Panourile au prezentat probleme de calitate în trecut și Trina Solar nu include modele cu voltaj înalt.

Trina Solar oferă două modele de panouri mono-cristaline, tăiate pe jumătate, pentru aplicațiile de nivel rezidențial:

 • TSM DE06X.05(II)- acest model produce între 355 W până la 380 W cu eficiență de 20.6%
 • TSM DD06M.05(II)- această serie prezintă eficiență de doar 19,9%, iar panourile produc între 310W și 335W.

Cele mai recente modele de panouri solare Trina Solar vin cu garanție de 25 de ani și garanție de 25 de ani pentru performanță (valabilă doar în USA).

9.      REC Solar

Compania REC Solar fabrică panouri solare care generează până la 430W cu eficiență de maxim 22,3%. Producătorul include 4 serii distincte de panouri solare cu prețuri variate și capacitatea de a completa sisteme de producție de energie, care pot ajunge destul de scumpe, prin comparație cu produsele de la alte branduri.

Capacitatea înaltă de încărcare cu zăpadă, coeficientul de temperatură mai mic decât media explică de ce panourile REC Solar performează eficient în orice condiție climatică. Compania oferă garanție pentru produse de 25 de ani și panourile vor genera energie până la 92% din capacitate pe parcursul a 25 de ani.

Câteva dintre cele mai populare modele pentru aplicațiile rezidențiale sunt REC Alpha Pure-R, REC Alpha Pure, REC N-Peak 2, REC Twinpeak 4 (360w-430w). Energia maximă produsă este de 430W, iar eficiența maximă cu panourile REC Solar este de 22,3%. Eficiența este excelentă pentru o perioadă lungă de timp și panourile performează eficient indiferent de condițiile meteo. Brand-ul nu este încă foarte cunoscut și prețurile sunt ceva mai mari decât ale panourilor de la alți producători.

10.  Jinko Solar

Asemeni multor producători de panouri solare, Jinko Solar include panouri solare pentru aplicații rezidențiale, comerciale sau utilitare. Producătorul are mai multe colecții de panouri solare:

 • Cheetah—include panouri solare compacte, simple, cu prețuri scăzute, accesibile. Colecția include și un model mai mare, cu 66 de celule (132 de celule tăiate pe jumătate) cu eficiență mai înaltă și producere de energie de la 360W la 380W.
 • Tiger- este o serie ce conține panouri compacte, cu performanțe medii și înalte. Panourile din această colecție sunt de nivel mediu (cu același design de celule 9MBB TR, pe bază de silicon de tip P) și panouri de nivel înalt, realizate cu bază de silicon de tip N, de puritate înaltă. Acestea din urmă ating eficiență de până la 21,3% în formatul nou cu 66 sau 78 de celule.
 • Tiger Pro- panourile Tiger Pro sunt de mari dimensiuni și au performanțe medii și înalte. Colecția include panouri de multe dimensiuni, pentru toate aplicațiile, de la panouri compacte de 54 celule cu 400W producție de energie și până la panouri Tiger Pro de mari dimensiuni, ce produc până la 55W. Panourile din această serie sunt construite pe format mai mare din 182mm celule și are design 9MBB Tilling Ribbon, cu bază de silicon de tip N, de puritate înaltă. Eficiența este și de 21,6%. Designul de celulă MBB duce la un coeficient de temperatură mai mic de 0.35%/°C.
 • Tiger Neo- seria include panourile de performanță înaltă pentru sisteme rezidențiale, comerciale și utilitare. Panourile sunt realizate cu tehnologie celulară TopCon, cu substraturi de celule de tip N, de puritate mare. Aceste panouri oferă de la 460W la 620W energie, iar eficiența maximă de energie este de 22,3%.

Jinko Solar se evidențiază cu tehnologia revoluționară (panourile Tiger Tip N și panourile Neo Top Con), panourile rezultate fiind eficiente, fără a avea prețuri foarte mari. Panourile sunt sigure, eficiente și destul de convenabile ca preț.