Blog 7 greseli la instalarea unui sistem de supraveghere

Principiul de bază fundamental în instalarea eficientă a unui sistem de supraveghere este simplu: odată instalat, puteți uita de el pentru că acesta își va face treaba conform setărilor. Cu doar câteva camere de supraveghere instalate în locurile potrivite, puteți ține la distanță posibilii intruși, proteja proprietatea și chiar monitoriza de la kilometri distanța casa dvs.

Cum sistemele de supraveghere au devenit tot mai accesibile financiar pentru cei mai mulți consumatori și progresele din domeniul tehnologiei wireless sunt tot mai importante, astăzi este posibil ca aproape oricine să instaleze camere de supraveghere în mod eficient. Dar, ca în orice instalare de sistem, greșeli se pot face oricând. Ultimul lucru pe care îl doriți este să instalați o cameră într-un loc în care este ineficient, imaginile captate fiind absolut inutile. Iată cele mai frecvente 7 greșeli ce se pot efectua la instalarea unui sistem de supraveghere

1.      Folosirea cablurilor nepotrivite

Dacă vorbim despre instalarea unui sistem de supraveghere pentru aplicații comerciale, va fi necesară cablarea de la recorder la diversele camere din sistem. Uneori, personal nespecializat execută montajul sistemului de supraveghere. Folosirea cablurilor incorecte face ca la camere să nu ajungă energia consistentă necesară. Mai mult de atât, există o lungă lista de probleme cauzate de cablarea nepotrivită a sistemului de supraveghere.

Spre exemplu, folosirea unor cabluri pentru interior la exterior poate genera probleme când temperaturile sunt extreme sau condițiile meteo sunt neplăcute. De asemeni, cablurile expuse pot duce la eșecul camerei de supraveghere. Dacă nu se creează o conexiune potrivită între cabluri și camere, pot apare diverse probleme destul de repede.

Se recomandă consultarea unui electrician pentru a determina ce cabluri sunt potrivite pentru sistemul de supraveghere. Cablurile nepotrivite reprezintă una dintre cele mai comune greșeli la instalarea camerelor de supraveghere.

2.      Instalarea numărului nepotrivit de camere de supraveghere, dar și a modelului incorect

În general, managerii sau deținătorii spațiilor comerciale știu ce doresc să obțină prin instalarea unui sistem de supraveghere. În absența consultării unei firme de specialitate, este posibil ca sistemul să nu acopere toate zonele care necesită monitorizare video. O firmă specializată va analiza numeroase aspecte pentru ca sistemul să fie cât mai eficient. Spre exemplu, cum este mai bine să fie orientate camerele pentru a acoperi unghiurile moarte? Sunt necesare mai multe camere de supraveghere pentru a proteja eficient o zonă de mari dimensiuni? Cât de departe vor capta imagini camerele de supraveghere pe timpul nopții?

Dacă nu se iau în considerare aceste aspecte, sistemul supravegherii nu își va îndeplini scopul fundamental, de protecție a unui spațiu. Să luăm, spre exemplu, camerele instalate în parcări. De multe ori, proprietarii pot supraveghea întreaga parcare cu doar o cameră de supraveghere. Cu toate acestea, dacă un incident petrecut în afara zonei de captare a camerei poate evidenția limitele sistemului de supraveghere instalat. Dacă un incident pare prea mic sau are loc în afara zonei de focus și nu poate indica ce s-a petrecut în mod real, cel mai probabil camera de supraveghere nu acoperă eficient zona. În mod similar, un incident pe timpul nopții care ar fi putut fi captat în timpul zilei, ar putea să nu fie suficient de clar pe timpul nopții.

De multe ori, instalarea a două camere în zonele de interes ar face monitorizarea mult mai eficientă. Instalarea unui număr prea mic de camere este la fel de nepotrivită precum instalarea tipului greșit de camere.

O altă greșeală comună, legată de camerele de supraveghere, este alegerea tipului greșit de camere pentru aplicația utilizatorului. Din fericire, producătorii au dezvoltat camere de supraveghere pentru aproape orice tip de aplicație. Consumatorii mai puțin familiarizați cu domeniul supravegherii video se vor putea simți debusolați în fața atâtor modele de camere de supraveghere. Spre exemplu, instalarea unei camere de supraveghere pentru interior la exterior poate determina defectarea camerei din cauza condițiilor meteo imediat după instalare. Nu toate camerele de supraveghere sunt realizate pentru a fi instalate la exterior. Dacă cele de exterior pot funcționa și la interior, invers principiul nu este valabil. În plus, camerele diferă în cum reacționează la factori precum mediul cu iluminare scăzută sau excesivă.

Camerele de supraveghere diferă mult în ceea ce privește distanța până la care pot capta imagini. Să zicem că doriți să monitorizați aria din fața unei camere. Alți utilizatori doresc să monitorizeze zone aflate la 50m distanță de amplasarea camerei, sau chiar mai mult de atât. Producătorii realizează camere de supraveghere cu tipuri diferite de lentile pentru a îndeplini astfel de obiective. De aceea, alegerea unei camere cu tipul de lentilă nepotrivit pentru zona de supraveghere este o greșeală ce poate fi evitată. Colectarea cât mai multor informații despre specificațiile tehnice ale camerelor de supraveghere va ajuta la identificarea modelului ideal pentru aplicația dvs.

3.      Amplasarea camerelor în locurile nepotrivite

Orice obiect care se află aproape de cameră poate bloca radiația în infraroșu, reflectând-o înapoi în obiectivul camerei. Fenomenul poate avea loc cu orice tip de cameră care utilizează infraroșu pentru iluminare pe timpul nopții, fie că este montată la interior sau la exterior. Planificarea minuțioasă și alegerea locului ideal pentru fiecare cameră de supraveghere diminuează riscul unor astfel de probleme.

Locurile de evitat pentru instalarea camerelor de supraveghere sunt:

  • Ziduri—câmpul vizual al camerei nu trebuie să fie blocat de un perete, obiecte masive amplasate în fața camerei. Camera trebuie montată într-un unghi ce să depășească obstacolul. Montajul a două camere este o alta soluție.
  • Geamuri, uși de sticlă vor reflecta radiația IR, alterând claritatea imaginii. La interior, montajul camerei în fața geamului pentru a capta imagini noaptea este o greșeala comună. Camera trebuie să fie instalată astfel încât geamul să nu fie ținta radiației IR. Cum radiația IR este mai puternică în centrul imaginii, trebui ca geamul să nu fie în centrul imaginii.

Folosirea funcției Smart IR este o altă metodă de evitare a acestei greșeli. Cu această funcție se poate diminua intensitatea IR a proiectorului atât de mult încât reflexia din geam să nu mai fie o problemă.

  • Copaci, vegetație—o simplă creangă la 10 cm în fața camerei poate face inutilă camera de supraveghere. Fie trebuie să mutați camera de supraveghere, fie alegeți să tăiați creanga. Evident, cel mai bine este să planificați în detaliu locul de instalare pentru fiecare cameră de supraveghere.

4.      Irosirea spațiului în câmpul vizual al camerei de supraveghere

Se poate întâmpla ca, în cazul în care vă grăbiți cu instalarea camerei de supraveghere, să nu orientați lentila camerei exact acolo unde aveți nevoie.

Dacă scopul dvs este să obțineți imagini cu trotuarul pe care nu trec decât rareori oameni, nu este nici o problema dacă astfel de imagini captează camera de supraveghere. Cu toate acestea, mai mult ca sigur că vă doriți ca să supravegheați curtea dvs și nu trotuarul. Să spunem că aveți o cameră cu un câmp orizontal de 78 grade, dar cu un câmp vertical de 42 grade, ceea ce este un câmp destul de îngust. Aceasta înseamnă că veți avea un câmp destul de limitat de folosit pentru supraveghere. Dar, în acest caz, jumate din imaginea de la cameră va capta cerul și veți folosi doar 21 de grade din câmpul vizual disponibil. 21 de grade vor fi absolut irosite.

Prin urmare, dacă doriți să beneficiați cât mai mult din ceea ce are camera de supraveghere de oferit, luați-vă timp pentru a poziționa cât mai bine camera de supraveghere. Dacă puteți accesa camera de supraveghere printr-o aplicație pe telefon, vă veți dori să profitați cât mai mult de ceea ce are camera de oferit pentru a nu merge încontinuu la calculator și locul de instalare. Chiar și pâna cele mai simple ajustări de unghi pot face diferența.

5.      Vă limitați și folosiți un recorder de mici dimensiuni

Una dintre cele mai comune greșeli la instalarea sistemului de supraveghere este folosirea unui recorder suficient de mare pentru sistemul ales. Dacă se instalează camere de supraveghere CCTV, nu vă limitați cu un recorder cu memorie mică. Doar pentru că veți folosi 4 camere de supraveghere 2 MP, nu înseamnă că trebuie să limitați și să folosiți un dispozitiv NVR cu 4 canale de 2MP. Asta pentru că, odată achiziționat și instalat un astfel de echipament, va fi dificil să efectuați modificări în timp. Nu veți mai putea adăuga camere de supraveghere la recorderul NVR și nu veți putea upgrada la camere de supraveghere de calitate superioară. Dacă veți dori să optimizați sistemul de supraveghere, va trebui să investiți și într-un nou dispozitiv NVR.

O soluție este să lăsați mereu o portiță pentru a optimiza sistemul. Dacă, la început, aveți doar 4 camere 2MP, puteți să achiziționați un dispozitiv NVR cu 8 canale de 4K. Chiar dacă veți plăti mai mult, veți economisi pentru viitor, când veți dori să upgradați sistemul. Cu un dispozitiv NVR cu 8 canale, veți avea loc din care să upgradați sistemul. Mulți clienți consideră că un sistem de supraveghere de mici dimensiuni este suficient, numai pentru a se răzgândi în timp și a dori să mărească sistemul inițial.

6.      Amânarea lucrărilor de mentenanță

Cu toate că aceasta nu este o greșeală de instalare în sine, trebuie să o amintim. Mulți clienți setează sistemul de supraveghere și uită de el. După instalare, sistemele de supraveghere beneficiază de foarte puțină atenție pentru a funcționa cât mai eficient. Din nefericire, pot să apară diverse probleme. Aceasta afirmație este validă mai ales pentru camerele de supraveghere, care sunt examinate doar în cazul în care au loc incidente neplăcute pe proprietate.

Recomandăm utilizatorilor să verifice, din când în când, calitatea imaginilor din camere și să le curețe ori de câte ori este nevoie. Câteodată, chiar și o pânză de pâianjen poate altera calitatea imaginii captate de camera de supraveghere.

Mai mult, vă sugerăm să vizualizați imaginile stocate pentru a fi siguri că se realizează o stocare eficientă. Ocazional, camerele de supraveghere care oferă imagini bune vizualizate în timp real, pot să nu înregistreze eficient, din cauza unor defecțiuni ale sistemului sau a greșelilor de setare a camerelor realizate de către utilizatori. Din nou, consultarea specialiștilor din domeniu sau a unei firme de specialitate este cea mai bună soluție. O companie specializată poate oferi și inspectarea anuală a echipamentului, înlocuirea componentelor care necesită înlocuire, service la nevoie. Cu astfel de servicii, veți fi siguri de funcționarea eficientă a sistemului de supraveghere.

7.      Nu luați în considerare planul de rezervă pentru întreruperile de curent

Camerele de supraveghere sunt dispozitive electronice și, în cazul întreruperilor de curent, camerele pot deveni total inutile. Din nefericire, mulți consumatori nu iau în considerare astfel de scenarii nefericite atunci când stabilesc sistemul de supraveghere. Încurajăm consumatorii să se gândească la un plan de rezervă pentru întreruperile de curent pentru a menține camerele de supraveghere mereu în funcțiune.

Luarea unor măsuri simple poate conta enorm pentru eficiența sistemului de supraveghere. Spre exemplu, recorderele și sursele de alimentare pot fi conectate la o sursa de alimentare neîntreruptă (UPS) pentru a asigura ore multe de energie de rezervă pentru sistemul de supraveghere. O măsură și mai sigură de protecție în cazul unor întreruperi de curent, se recomandă conectarea UPS-ului într-un generator care poate menține camerele alimentate până când generatorul preia alimentarea și continuă alimentarea camerelor în timpul întreruperii de curent.