Blog Costul instalării unui sistem de supraveghere video

Costul mediu al instalării unui sistem de supraveghere video este undeva la 6.000 de RON, numeroși factori influențând valoarea lui. Modelul și numărul camerelor de supraveghere, nivelul de securitate dorit, scopul montării, provocările aduse de instalare sunt câțiva dintre factorii care influențează costul instalării unui sistem de supraveghere video CCTV.

Echipa de la Rovision.ro vă pune la dispoziție echipamentele de care aveți nevoie pentru un sistem complet de supraveghere video. Avem modele variate pentru a îndeplini necesitățile atât de diferite ale clienților noștri, dar și pentru a acoperi bugete de toate mărimile. Vă prezentăm pe larg ce includ aceste costuri de achiziție a echipamentelor CCTV în România.

Ce trebuie să cumpărați pentru un sistem de supraveghere CCTV?

Un sistem de supraveghere CCTV (Closed Circuit Television) include componente esențiale și fiecare dintre ele sunt diverse ca modele, performanțe și prețuri. La rovision.ro veți găsi componente de la cei mai reprezentativi producători ai momentului (Hikvision, Dahua, Rovision, Asytech, Uniview, Ezviz, etc.) cu prețuri care acoperă o plajă generoasă de bugete. Iată ce va trebui să achiziționați:

 • Camere de supraveghere

O simplă accesare a magazinului rovision.ro vă va releva diversitatea modelelor de camere de supraveghere (cu lentilă fixă, de tip PTZ, de tip bullet, dome, etc). Prețurile încep la 100 RON și pot depăși 500 RON dacă rezoluția și performanțele camerei sunt înalte.

 • DVR (Digital Video Recorder) sau NVR (Network Video Recorder)

Veți avea nevoie de un dispozitiv de înregistrare și stocare a înregistrărilor video. Prețurile variază între 500 și 2000 RON și chiar mai mult, când capacitatea de stocare este mai mare și dispozitivul are funcții complexe.

 • Stocare

Puteți folosi hard disk sau alte dispozitive pentru stocarea înregistrărilor. Costurile variază între 300 și 1000 RON sau mai mult, în funcție de capacitatea de stocare.

 • Cabluri, accesorii

Instalarea unui sistem de supraveghere presupune folosirea de cabluri de alimentare, cabluri de date, conectori, cutii de joncțiune, dispozitive de montare, etc. În funcție de lungimea cablurilor, complexitatea sistemului, vă puteți aștepta să achitați de la 100 la 500 RON și chiar mai mult.

 • Monitor sau ecran de vizualizare

Veți avea nevoie de monitor pentru a vizualiza imaginile captate de camere. Dimensiunea, calitatea monitorului se vor reflecta în preț, care variază între 300 și 1000 RON.

 • Sursă de alimentare

Sursa de energie pentru camerele de supraveghere și alte echipamente vă va costa între 100 și 300 de RON. Numărul de camere, cerințele de energie vor influența prețul pentru sursa de alimentare necesară în sistemul dvs.

Complexitatea aplicației, numărul de camere ce vor fi instalate influențează în mod direct costurile pentru manopera. Puteți plăti de la 500 la 2000 RON și chiar mai mult, dacă aplicația dvs. este complexă, cu numeroase zone de acoperit.

 • Accesorii suplimentare

Dacă doriți să suplimentați iluminarea (să instalați iluminare cu Infraroșu), să completați sistemul cu senzori de mișcare, alarme, costurile pentru achiziție și, implicit, vor crește.

 • Mentenanță și costuri de operare

Înlocuirea regulată a echipamentelor defecte, actualizările constant de software, cheltuielile lunare pentru serviciile de stocare în cloud se adaugă la costurile pentru instalarea sistemului de supraveghere CCTV.

Ce aspecte influențează costurile pentru instalarea unui sistem de supraveghere?

Cum numeroase aspecte influențează instalarea unui sistem de supraveghere CCTV, este firesc ca acestea să conteze și pentru costurile instalării. Iată care sunt cele mai semnificative:

 • Numărul de camere

Cu cât sunt mai multe camere în sistemul de supraveghere CCTV, cu atât mai scumpă va fi achiziționarea și, implicit, instalarea lor.

 • Rezoluția camerelor

Camerele cu rezoluții mai mari (1080p, 4K) sunt mai scumpe decât camerele cu rezoluții mai mici.

 • Calitatea camerelor

Camerele de supraveghere cu funcții suplimentare (rezistența la intemperii, vizibilitate pe timpul nopții, capacitatea de rotire, de a realiza zoom) vor fi mai scumpe.

 • Tipul de camere

Camerele fixe sunt, de obicei, mai ieftine decât cele cu funcții pan/tilt/zoom cum sunt camerele PTZ (Pan-Tilt-Zoom).

 • Stocarea

Tipul de stocare (HDD, SSD), dar și capacitatea de stocare se vor reflecta în cheltuielile pentru instalare. Este evident că veți plăti mai mult pentru sistemele de stocare extensivă pentru înregistrări pe termen lung.

 • Nevoile de cablare și instalare

Atunci când sistemul de supraveghere necesită dispunerea de cabluri lungi sau trasarea lor pe rute, condiții dificile, veți plăti mai mult pentru instalare.

 • Monitorizare și gestionare

Sistemele de supraveghere pot avea nevoie de software specializat sau de servicii de monitorizare pentru care va trebui să plătiți.

 • Accesorii adiționale

Dacă vreți să vă bucurați de funcții suplimentare (senzori de mișcare, iluminare infraroșu pentru supravegherea nocturnă, sirene de alarmă), va trebui să măriți bugetul alocat instalării sistemului de supraveghere CCTV.

 • Distanța de transmisie a semnalului

Atunci când semnalul de camere la DVR sau NVR trebuie să parcurgă distanțe mari, va trebui să folosiți echipamente care amplifică semnalul. Evident, va trebui să adăugați costurile pentru aceste accesorii și pentru montajul lor.

 • Costurile pentru manoperă

Costurile pentru manoperă variază destul de mult de la o regiune la alta, dar și în funcție de complexitatea instalării.

 • Cerințe de infrastructură

În cazul în care infrastructura curentă nu este compatibilă cu sistemul CCTV sau dacă vor fi necesare modificări, trebuie să acoperiți cheltuielile asociate cu aceste modificări.

Compararea costurilor cu alte țări sau regiuni. De ce există diferențe?

Costurile pentru instalarea unui sistem de supraveghere diferă de la o țară la alta, mai multe aspecte contând în acest sens. Iată câteva repere considerate atunci când comparăm costul instalării unui sistem CCTV în țara noastră cu cel din alte țări:

 • Costul forței de muncă

Probabil că cel mai important aspect în costurile pentru instalarea unui sistem de supraveghere CCTV este costul pentru forța de muncă. De obicei, în țările cu nivel de trai mai ridicat, salarii mai mari, costurile pentru instalare vor fi mai mari. Comparând aceste costuri din România cu cele din țări din Europa de Vest sau America de Nord, în țara noastră costurile pentru forța de muncă sunt mai mici, deci și instalarea este mai ieftină.

Astfel, dacă în Romania, costurile de instalare a unui sistem de supraveghere CCTV pentru o reședință privată, cu 4 camere variază între 2000 și 3000 RON, în Germania aceste costuri pleacă de la 1.500 Euro și pot trece de 2000 Euro. În SUA, cheltuielile pentru o aplicație similară încep de la 1.000-2.000 de dolari.

 • Disponibilitatea echipamentelor

Prețurile pentru echipamente pot să varieze în funcție de disponibilitatea și accesibilitatea lor într-o anumită țară sau regiune. Produsele locale sunt mai ieftine, în timp ce produsele importate, cu taxe vamale mari, sunt mai scumpe.

 • Concurența pe piață

Nivelul concurenței pe piața de servicii de securitate și echipamente este destul de divers de la o țară la alta. Acolo unde concurența este mai mare, prețurile vor fi mai mici.

 • Reglementările locale

Fiecare țară și regiune are reglementări specifice privind instalarea sistemelor de supraveghere CCTV.  Reglementările pot prevedea cerințe suplimentare sau cheltuieli legate de permise, taxe, proceduri de conformitate. Diferențele în reglementările locale pot influența direct cheltuielile pentru instalare.

 • Infrastructura existentă

Infrastructura existentă a unei clădiri, locații poate influența cheltuielile pentru infrastructură. Atunci când trebuie să realizați modificări importante pentru a instala sistemul de supraveghere CCTV, costurile finale pentru instalare vor crește.

 • Valuta și inflația

Ratele de schimb valutar, inflația pot conta pentru costurile pentru echipamente, servicii, mai ales în țările instabile economic.

 • Tipul de sistem și funcționalitatea lui

Diverse țări sau regiuni pot avea cerințe aparte pentru sistemele CCTV. Dacă sistemul are funcții speciale, cerințe de securitate înaltă, costurile pentru instalare vor fi mai mari.

Cum se poate compara costul inițial cu beneficiile de securitate pe termen lung?

Pentru a compara costul inițial cu beneficiile de securitate pe termen lung trebuie să analizați câteva aspecte. Informațiile de mai jos vin să vă ajute în realizarea acestei comparații:

Costul inițial

Costurile de achiziție

Aici sunt cuprinse cheltuielile pentru camerele de supraveghere, pentru dispozitivele DVR și NVR, pentru cabluri, montaj, accesorii și alte echipamente care vor folosi la instalare.

Costurile de instalare

Acestea cuprind cheltuielile pentru manopera muncitorilor, tehnicienilor, specialiștilor în securitate care montează sistemul. Aceste cheltuieli cuprind și costurile suplimentare pentru modificările realizate la infrastructură.

Costuri inițiale de mentenanță

Acestea se referă la costurile pentru contractele de întreținere, actualizările de software, alte cheltuieli imediate legate de sistemul de supraveghere.

Beneficiile de securitate pe termen lung

Diminuarea riscului de intrare neautorizată

Un sistem de supraveghere CCTV poate intimida persoanele suspecte și, în cazul unor evenimente neplăcute, ajută la identificarea persoanelor suspecte.

Înregistrarea probelor

Cu sistemul de supraveghere CCTV veți putea înregistra evenimentele în timp real și să înmagazinați înregistrările pentru mai târziu. În cazul unor evenimente neplăcute, al unor litigii, veți putea utiliza înregistrările ca probe.

Monitorizare în timp real

Prin instalarea unui sistem de supraveghere CCTV veți putea monitoriza locația dvs. În timp real și veți reacționa în timp util în cazul unei urgențe, al unui incident.

Asigurare mai mică

Există companii de asigurări care oferă reduceri de primă pentru proprietarii care-și protejează reședințele cu sisteme de supraveghere. Acestea diminuează riscul de infracțiune și cresc șansele identificării autorilor în cazul incidentelor.

Reducerea cheltuielilor de securitate fizică

Sistemele de supraveghere vor diminua nevoia de a angaja personal de securitate în locații comerciale, bănci, școli, ceea ce duce la reducerea cheltuielilor pentru securitate pe termen lung.

Cum să comparați?

Calculați costul total de proprietate (TCO)

Trebuie să adunați cheltuielile inițiale cu cele de operare și mentenanță pentru o perioadă limitată de timp (5, 10 ani).

Apreciați valoarea beneficiilor pe termen lung

Dacă este posibil, cuantificați beneficiile de securitate din urma instalării sistemului CCTV (prevenirea pierderilor cauzate de infracțiuni, diminuarea cheltuielilor pentru securitatea fizică, etc).

Efectuați o analiză cost-beneficiu

După ce comparați TCO cu beneficiile pe care le estimați, veți putea decide dacă investiția în sistemul de supraveghere CCTV merită din punct de vedere financiar sau nu.

Estimări de preț pentru sistemele CCTV în România—exemple concrete

Dacă doriți să știți cât costă instalarea unui sistem de supraveghere la noi în țară, trebuie să contactați o companie specializată în acest sens. Iată, însă, câteva exemple generale:

Sistem CCTV pentru locuință privată

 • Număr de camere: 4 camere de înaltă definiție 1080p
 • Echipament: DVR cu capacitate de stocare de 1TB, camere care rezistă la intemperii cu vizibilitate pe timpul nopții.

Costuri

 • Camere și DVR — 2000-3000 RON
 • Instalare și manoperă — 1000 RON

Rezultate: Proprietarul se va bucura de un nivel crescut de siguranță, risc mai mic de efracție, vandalizare a proprietății.

Sistem CCTV pentru afacere de mici dimensiuni

 • Număr de camere—8 camere de supraveghere de interior și exterior
 • Echipament: NVR cu capacitate de stocare de 4TB, camere cu rezoluție 4MP

Costuri

 • Camere și NVR—6000-8000 RON
 • Instalare și manoperă—2.000 RON

Rezultate: Proprietarul optimizează securitatea afacerii, monitorizează angajații, clienții, reduce riscul de furturi, fraude.

Sistem CCTV pentru complex rezidențial

 • Numărul de camere—mai mult de 50 de camere instalate în complez
 • Echipament—sistem centralizat cu NVR-uri și camere de diverse tipuri

Costuri

 • Echipamente—50.000-100.000 RON și chiar mai mult, în funcție de dimensiunea complexului, performanțele echipamentului.
 • Instalare și manoperă—costurile sunt semnificative și pot ajunge la câteva zeci de mii de lei.

Rezultate: Complexul rezidențial va oferi locuitorilor un nivel înalt de securitate, riscul efracțiilor este redus semnificativ și crește chiar și valoarea proprietăților din complex.

Ce buget să aveți pregătit?

Există numeroși factori care influențează costurile reale: specificațiile și performanțele echipamentelor, complexitatea instalării, nevoile specifice pentru fiecare proiect. Contactați furnizori de încredere pentru servicii de instalare de echipamente de supraveghere. Magazinul rovision.ro vă ajută cu o paletă generoasă de produse, la prețuri pentru bugete de toate mărimile, iar profesioniștii noștri vă oferă consultanță în achiziționarea și instalarea sistemelor CCTV, precum și cotații personalizate pentru sisteme CCTV