Blog eroare notificari si alarma camere de supraveghere

Alarma sau notificările nu funcționează corect la camera de supraveghere din cauza conexiunii la internet (este instabilă sau întreruptă), configurării incorecte a setărilor de notificare, a problemelor de compatibilitate între cameră și dispozitivele conectate.

Dacă lipsesc sau sunt necesare actualizările de firmware, nu sunt ajustate corect setările de detecție a mișcării, este posibil să nu funcționeze corespunzător alarma sau notificările la camera de supraveghere.

Cauza nr.1–Conexiunea instabilă la internet

Conexiunea la internet trebuie să fie stabilă din mai  multe motive:

Transmisia datelor în timp real

Alarmele și notificările au nevoie de transmisia datelor în timp real spre dispozitivele conectate precum telefoane mobile sau computere. Dacă este instabilă sau slabă conexiunea, pot apare întârzieri în transmisia datelor sau chiar se pot pierde complet. Nu mai este posibilă reacția promptă la evenimente de securitate.

Receptarea semnalului

Pentru ca dispozitivele de supraveghere să primească și să interpreteze corect semnalele de alarmă sau notificările, trebuie să fie conexiune de internet constantă, de calitate superioară. Conexiunea slabă poate cauza pierderea parțială sau completă a semnalului, reducând eficiența sistemului.

Accesul la date de la distanță

Multe sisteme moderne de supraveghere acordă acces la feed-urile video sau la istoricul evenimentelor de la distanță, prin Internet. Pentru acces rapid, fiabil la date, este necesară conexiunea stabilă la Internet, indiferent de unde se află utilizatorul.

Actualizări de firmware și de securitate

Pentru funcționarea optimă a sistemului de supraveghere și protejarea împotriva vulnerabilităților de securitate, trebuie ca dispozitivele să comunice regulat cu serverele producătorului. Trebuie realizate actualizări de firmware și de securitate. Conexiunea stabilă la internet facilitează procesul, iar dispozitivele sunt actualizate și protejate.

Probleme legate de conexiune

Conexiune slabă sau instabilă

Conexiunea la internet poate fi instabilă din cauza distanței față de router, a interferențelor de la alte dispozitive, a problemelor de la furnizorul de servicii internet.

Remedieri

 • Verificați dacă semnalul Wi-Fi este puternic, stabil acolo unde este amplasată camera de supraveghere. Folosiți extensii de semnal Wi-Fi sau amplificatoare pentru optimizarea acoperirii.
 • Reconfigurați sau resetați routerul pentru optimizarea stabilității conexiunii.

Probleme la router sau echipamentul de rețea

Routerul sau alte echipamente de rețea pot avea probleme tehnice sau de configurarea ce pot influența conexiunea la Internet.

Remedieri

 • Reporniți routerul și alte echipamente de rețea pentru a remedia problemele temporare
 • Vedeți dacă setările de securitate ale routerului nu blochează conexiunea dispozitivelor de supraveghere
 • Actualizați firmware-ul la router pentru a beneficia de optimizările de performanță și de stabilitate.

Probleme de compatibilitate între dispozitivele de supraveghere și rețea

Unele dispozitive de supraveghere pot avea dificultăți de compatibilitate cu diverse tipuri de routere sau setări de rețea.

Remedieri

 • Consultați documentația, site-ul producătorului pentru a vedea dacă dispozitivele de supraveghere sunt compatibile cu routerul și setările de rețea.
 • Realizați actualizări de firmware pentru dispozitivele de supraveghere. Ele pot îmbunătăți compatibilitatea între dispozitive și stabilitatea semnalului.

Probleme de configurare a rețelei

Configurarea greșită a rețelei, inclusiv setările IP sau DNS, pot influența conectivitatea camerelor.

Remedieri

 • Vedeți dacă setările de rețea ale dispozitivelor de supraveghere au configurarea corectă, inclusiv adresă IP, gateway-ul, serverul DNS.
 • Verificați setările de rețea ale dispozitivelor de supraveghere, adresa IP, serverul DNS, gateway-ul.
 • Analizați documentația dispozitivelor de supraveghere pentru a găsi instrucțiunile specifice de configurare a rețelei.

Cauza nr.2—Setările de notificare și detecție a mișcării

Configurarea corectă a setărilor de notificare este importantă din mai multe motive:

Diminuarea alarmelor false

Setările corecte de detecție a mișcării pot diminua alarmele false produse de factori precum lumina, umbrele care se mișcă, animalele, vegetația. Configurarea corectă va filtra astfel de mișcări și va trimite notificări doar la mișcările relevante (efracție, activități neobișnuite).

Răspuns prompt și eficient

Prin configurarea corectă a notificărilor, utilizatorii pot fi informați prin alerte imediat cum au loc evenimente de securitate, activități suspecte. Astfel, se va putea interveni rapid, adecvat la urgențe, incidente de securitate.

Monitorizarea eficientă a activităților

Setările corecte de detectare a mișcării asigură monitorizarea activităților în zonele de interes. Utilizatorii pot seta camerele de supraveghere pentru a depista mișcările, direcții, zone ale imaginii pentru a supraveghea eficient activitățile, depista evenimentele semnificative.

Economisirea de resurse de stocare

Configurarea corectă a detecției mișcării contribuie la economisirea spațiului de stocare prin înregistrarea și stocarea doar  a imaginilor, clipurilor care au mișcări importante. Scade cantitatea de date înregistrate și nevoia de stocare pe dispozitivele de înregistrare sau în Cloud.

Personalizarea experienței utilizatorului

Configurarea setărilor de notificare și detectarea mișcării permite utilizatorilor să personalizeze experiența de utilizare conform preferințelor, nevoilor individuale. Ei pot stabili pentru ce evenimente să fie notificați sau să regleze sensibilitatea detecției mișcării, conform mediului, condițiilor.

Ce setări pot fi configurate incorect

Sensibilitatea la detecția mișcării

Sensibilitatea prea mare poate cauza alarme false, iar sensibilitatea pre mică poate cauza nedeclanșarea notificărilor la evenimente semnificative.

Remedieri

 • Reglați sensibilitatea detecției mișcării conform mediului, condițiilor specifice de utilizare
 • Testați diverse niveluri de sensibilitate și reglați-le pentru a reduce alarmele false și capta corect evenimentele semnificative.

Zona de detectare a mișcării

Dacă zona de detectare a mișcării este prea mare sau prea mică, pot apare notificări inutile, pierde evenimente semnificative.

Remedieri

Ajustați zona de detectare a mișcării pentru acoperirea zonelor relevante și evitarea obiectelor, activităților nesemnificative. Alegeți atent zonele de interes și eliminați zonele care pot produce alarme false.

Intervalul de notificare

Dacă intervalul de notificare este prea scurt, alertele vor fi mult prea multe. Pe de altă parte, dacă intervalul este prea lung, vor apare întârzieri la depistarea evenimentelor semnificative.

Remedieri

Reglați intervalul de notificare pentru a fi conform nevoilor, preferințelor individuale. Testați mai multe intervale pentru a găsi echilibrul între primirea notificărilor în timp util și evitarea inundării cu alerte.

Setări de lumină și de contrast

Setările incorecte ale luminii și contrastului pot influența capacitatea camerei de a depista mișcările și de a capta imagini clare.

Remedieri

Ajustați setările de lumină și contrast pentru ca imaginile să aibă calitate optimă și pentru a facilita detecția mișcării. Testați mai multe setări și reglați-le conform condițiilor de iluminare din zona supravegheată.

Programarea notificărilor

Notificările programate greșit pot cauza primirea de alerte în momente nepotrivite sau ne-generarea lor în momentele critice.

Remedieri

Verificați și reglați programarea notificărilor conform orarului și activităților specifice din zona supravegheată. Vedeți dacă notificările sunt programate pentru a fi trimise în timpul în care există posibilitatea producerii de evenimente semnificative.

Cauza nr.3—Probleme tehnice și actualizări de hardware

Probleme tehnice

Iată ce probleme tehnice pot influența buna funcționare a alarmelor, notificărilor la camerele de supraveghere:

Defecțiuni hardware

Componentele hardware ale camerei de supraveghere (senzorul de imagine, procesorul, sistemul de transmisie) pot dezvolta defecțiuni, se pot uza. Ele nu vor mai putea detecta mișcări, trimite notificări.

Remedieri

Dacă sunt defecțiuni hardware, va fi nevoie de repararea sau înlocuirea componentelor defecte. Trebuie contactat producătorul, un specialist în service pentru diagnosticare și reparare.

Eșecuri software sau de firmware

Eșecurile software sau de firmware pot produce instabilitate la funcționarea camerei de supraveghere, inclusiv incapacitatea de a trimite notificări, de a detecta corect mișcările.

Remedieri

Vedeți dacă sunt actualizări de firmware pentru camera de supravegehere. Instalați actualizările pentru remedierea problemelor de software sau de securitate. Dacă sunt eșecuri software, vor fi necesare resetarea sau reinstalarea aplicației de control sau a firmware-ului camerei.

Probleme de compatibilitate

Incompatibilitatea între camera de supraveghere și alte dispozitive, aplicații conectate poate produce probleme  de comunicare, funcționare.

Remedieri

Examinați compatibilitatea între camera de supraveghere și alte dispozitive, aplicații conectate. Vedeți ca toate dispozitivele să fie actualizate, configurate corect pentru a funcționa eficient împreună.

Probleme de alimentare

Probleme ce țin de alimentare, întreruperi de curent, defectarea cablului de alimentare pot influența funcționarea camerei de supraveghere, capacitatea lui de a trimite notificări.

Remedieri

Examinați alimentarea camerei de supraveghere. Vedeți dacă este corect conectat cablul de alimentare, dacă nu sunt probleme la sursa de energie. Uneori, va fi necesară înlocuirea, repararea cablului de alimentare.

Beneficiile actualizării firmware-ului

Corectarea problemelor de securitate

Actualizările de firmware aduc deseori remedieri la vulnerabilitățile de securitate descoperite în versiunile anterioare. Astfel, se asigură protejarea împotriva atacurilor cibernetice și se păstrează confidențialitatea datelor captate de camera de supraveghere.

Optimizarea performanței

Prin actualizările de firmware se pot remedia bug-uri sau probleme tehnice ce afectează performanța camerei de supraveghere. Astfel, dispozitivul va funcționa corect și fiabil.

Adăugarea de funcții noi

Uneori, actualizările de firmware includ și adăugare de funcții noi, optimizări ale caracteristicilor existente. Astfel, se poate optimiza experiența utilizatorului, amplifica abilitățile camerei de supraveghere.

Moduri de realizare a actualizării de firmware

Verificare manuală în aplicație

Multe camere de supraveghere includ opțiuni în menu-l de setări ce permit verificarea, instalarea manuală a actualizărilor de firmware. Utilizatorul poate accesa opțiunile pentru a verifica dacă sunt actualizări valabile și pentru a instala cele mai noi versiuni.

Descărcarea de firmware de pe site-ul producătorului

Uneori, actualizările de firmware sunt disponibile pentru descărcare chiar pe site-ul producătorului. Puteți descărca firmware-ul pentru modelul de cameră deținut și instala manual prin conectare la calculator sau card de memorie.

Actualizare automată prin aplicație sau software

Unele camere de supraveghere au opțiuni pentru actualizate automată de firmware prin aplicație mobilă sau software de gestionare. Opțiunea permite camerei să verifice automat prezența unor actualizări și să le instaleze fără să fie nevoie de intervenția manuală.

Cauza nr.5—probleme de compatibilitate și integrare cu alte dispozitive

Unele probleme de compatibilitate pot determina funcționarea incorectă a alarmei sau a notificărilor. Iată câteva exemple:

Incompatibilitatea protocolului de comunicare

Unele camere de supraveghere pot utiliza protocoale de comunicare specifice, aparte, incompatibile cu alte dispozitive sau sisteme de securitate. Spre exemplu, o cameră de supraveghere care utilizează protocol de comunicare specific poate să nu fie compatibilă cu un sistem cu alt protocol.

Diferențe de interfață și protocoale de rețea

Camerele de supraveghere pot necesita anumite configurații pentru integrarea corectă într-o rețea curentă. Diferențele în protocoalele de rețea sau setările de securitate pot îngreuna conectivitatea, comunicarea între camera de supraveghere și alte dispozitive conectate.

Incompatibilitatea software-ului sau a aplicațiilor

Unele camere au nevoie de anumite aplicații sau software pentru a controla setările sau pentru a accesa fluxul video. Incompatibilitatea între software-ul camerei de supraveghere, alte dispozitive conectate poate produce dificultăți la configurare, utilizare.

Limitări de interoperabilitate

Uneori, camerele conectate sunt teoretic compatibile cu alte dispozitive, dar pot exista limitări de interoperabilitate ce afectează funcționarea lor simultană. Spre exemplu, unele caracteristici sau funcții ale camerei pot să nu fie suportate sau să nu opereze corect cu unele dispozitive.

Recomandări pentru integrarea camerei cu alte echipamente, aplicații

Verificați compatibilitatea

Înainte de a achiziționa camera de supraveghere, verificați specificațiile, cerințele de compatibilitate pentru a fi sigur că este compatibilă cu alte echipamente, aplicații deținute.

Actualizați firmware-ul și software-ul

Evitați problemele de compatibilitate prin actualizarea camerei și a celorlalte dispozitive la cele mai noi versiuni de firmware sau software. Actualizările optimizează compatibilitatea.

Verificați protocoalele de comunicare

Asigurați-vă că toate camerele, echipamentele, aplicațiile utilizează aceleași protocoale de comunicare sau că sunt compatibile între ele. Protocoale mai des întâlnite sunt RTSP, ONVIF, API.

Configurări de rețea compatibile

Verificați setările de rețea ale camerei de supraveghere și ale altor dispozitive pentru a vedea dacă sunt sau nu compatibile. Toate dispozitivele trebuie să fie în aceeași rețea locală și nu trebuie să fie conflicte de adrese IP, porturi.

Folosește  aplicații sau software compatibile

Dacă folosiți aplicații, software pentru a gestiona camera de supraveghere și alte dispozitive, vedeți să fie compatibile și să aibă funcții de integrare necesare. Unele aplicații includ funcții avansate de control pentru mai multe dispozitive simultan.

Testați integrarea înainte de implementare

Înainte de a instala camerele de supraveghere, alte echipamente, testați integrarea între ele într-un mediu de testare pentru a fi siguri de buna lor funcționare. Nu trebuie să fie probleme de compatibilitate sau interoperabilitate.

Recomandări pentru soluționarea problemelor de funcționare a alarmelor și notificărilor

Vă prezentăm o listă de verificare pentru diagnosticarea și remedierea problemelor de funcționare a alarmelor și a notificărilor:

Verificați conectivitatea la Internet

 • Vedeți dacă este stabilă conexiunea la Internet a camerei de supraveghere
 • Verificați conexiunea cablului Ethernet sau semnalul wifi al camerei.
 • Testați conexiunea la internet a altor dispozitive din aceeași rețea pentru a elimina problemele de rețea.

Examinați setările de notificare și alarme

 • Vedeți dacă setările de notificare și alarme ale camerei de supraveghere sunt configurate corect
 • Examinați dacă sunt activate în aplicație sau software-ul camerei notificările și alarmele
 • Revizuiți și reglați sensibilitatea și zonele de detecție a mișcării pentru a minimiza alarmele false și a asigura captarea evenimentelor importante.

Actualizați firmware-ul și software-ul

 • Verificați dacă sunt disponibile actualizări de firmware sau software pentru camera de supraveghere
 • Instalați actualizările
 • Examinați dacă toate aplicațiile și software-urile asociate camerei de supraveghere sunt actualizate la versiunile cele mai recente.

Verificați setările de securitate și permisiunile

 • Verificați dacă setările de securitate ale camerei de supraveghere permit trimiterea notificărilor și accesul la aplicație sau software.
 • Urmăriți ca dispozitivele și aplicațiile conectate să aibă permisiunile necesare pentru a primi notificări și a accesa fluxul video.

Testați funcționarea cu alte dispozitive

 • Conectați camera de supraveghere la alte dispozitive (telefoane mobile sau computere) pentru a verifica dacă notificările și alarmele funcționează corect.
 • Verificați compatibilitatea și interoperabilitatea cu alte echipamente sau sisteme de supraveghere.

Resetați la setările implicite din fabrică

Dacă nici una dintre metodele de diagnosticare nu remediază problema cu notificările, puteți reseta camera de supraveghere la setările implicite de fabrică. Înainte de resetare, trebuie să salvați setările sau configurațiile personalizate. Resetarea șterge toate datele și setările existente.

Contactați profesioniștii

Dacă nu puteți remedia problema cu ajutorul pașilor de mai sus, contactați profesioniștii din domeniu pentru asistență suplimentară.

Recomandări de prevenire

Verificați conexiunile și cablurile

Verificați regulat conexiunile fizice și cablurile de alimentare și de date ale camerei de supraveghere pentru a vă asigura că sunt intacte și bine conectate. Defecțiunile sau deteriorările la cabluri pot afecta funcționarea sistemului de supraveghere.

Realizați regulat actualizările de firmware, software

Verificați în mod regulat disponibilitatea actualizărilor de firmware și software pentru camerele de supraveghere și alte dispozitive conectate. Instalați aceste actualizări pentru a beneficiai instalează-le în mod regulat pentru a beneficia de cele mai noi optimizări de performanță, securitate și compatibilitate.

Testați regulat funcțiile de alarmă și de notificare

Testează regulat funcțiile de alarmă și notificare ale camerei de supraveghere pentru a vă asigura de buna lor funcționare. Trebuie să vedeți că primiți alerte în timp util la evenimente de securitate, urgențe.