Blog Ghid complet pentru întreținerea și curățarea panourilor solare

Instalarea de panouri solare este o excelentă metodă de a economisi bani pe facturile de curent și de a diminua amprenta de carbon a unei case, clădiri. Cu toate că panourile solare nu sunt ieftine ele pot dura și până la 25-30 de ani, investiția într-un sistem de energie solară fiind una profitabilă în timp.

Pentru a profita cât mai mult de panourile solare și pentru a fi siguri de durata lor de viață cât mai lungă, este important ca acestea să beneficieze de lucrări de mentenanță adecvate. Despre ce înseamnă menținerea panourilor solare în stare cât mai bună, cât de des trebuie să fie verificate și curățate și multe alte aspecte legate de îngrijirea panourilor solare discutăm, detaliat, mai jos.

Cum să aveți grijă de panourile solare?

Cum vă dați seama că panourile solare au nevoie de câteva lucrări de îngrijire?  Creșterea semnificativă a facturilor de curent, o lumină portocalie sau roșie aprinsă la invertor în timpul zilei, panouri care sunt murdare sau obstrucționate sunt câteva dintre cele mai evidente semne că sistemul de energie solară nu mai funcționează în parametrii optimi și că panourile solare au nevoie de atenția dvs.

Chiar și dacă nu există aceste semne evidente menționate, tot este bine ca panourile să beneficieze de servicii de mentenanță în mod regulat. Panourile care nu sunt îngrijite în mod regulat vor performa mai slab și vor reduce eficiența sistemului de energie solară.

Vestea bună este că panourile solare au nevoie de puține lucrări de întreținere, dar este bine să angajați o firmă specializată pentru inspecția lor regulată. Dacă veți avea singur grijă de panourile solare, urmăriți recomandările de mai jos.

Întocmiți o listă a lucrărilor de întreținere pentru panouri solare

Cea mai bună metodă este să faceți o listă cu lucrările de întreținere pentru panourile solare. Aveți grijă să bifați lucrările efectuate—vă va ajuta în depistarea problemelor minore înainte ca acestea să genereze defectarea totală a sistemului.

Iată câteva recomandări de întreținere a panourilor solare

Mențineți panourile solare departe de zonele umbroase

Dacă sunt umbrite panourile solare, eficiența lor scade, ele nefiind capabile să absoarbă lumina soarelui.

Examinați din când în când panourile și invertorul solar

Urmăriți regulat panourile solare și vedeți ca lumina invertorului să clipească verde. Dacă nu luminează, probabil că sistemul nu performează în parametrii optimi.

Notați despre performanța zilnică a panourilor solare

Notați câtă energie este produsă la un anumit interval de timp zilnic și notați zilele în care este înnorat. Anumite performanțe nu vor fi constante. Producătorii furnizează sisteme de monitorizare pentru panourile solare. Dacă monitorizați activitatea sistemului de energie solara, puteți afla cât monoxid de carbon emite casa dvs. în atmosferă.

Înregistrați generarea de energie

Ratingul de voltaj al panourilor solare se referă la energia captată într-o zi însorită de vară. În realitate, panourile solare produc mai puțină energie de atât. Prin urmare, singura metodă prin care puteți determina dacă panourile solare nu au performat adecvat este prin a măsura performanța lor în timp.

Începeți prin a măsura performanța o dată pe an sau o dată pe lună, la mijlocul zilei. Continuați să faceți această măsurare timp de un an. Ideal, veți folosi o interfață ușor de utilizat pentru afișarea acestor informații. Astfel, va fi mai ușor să înregistrați anumite manifestări ale sistemului și să luați măsurile care se impun.

Citiți instrucțiunile producătorului legate de mentenanța panourilor solare

Tipul de panou solar și brandul pot influența lucrările de mentenanță pe care le necesită panourile solare. Completați recomandările noastre cu informațiile furnizate de producătorul panourilor solare. Un producător respectabil ar trebui să specifice dacă:

 • Puteți merge pe panourile solare
 • Ce greutate pot suporta panourile solare atunci când mergeți pe ele
 • Ce materiale sau substanțe chimice puteți folosi la curățarea panourilor solare
 • Cât de des ar trebui să curățați panourile solare

Vă amintim că, în regiunile cu climă răcoroasă, mentenanța panourilor solare presupune și izolarea lor pe timpul iernii. Izolarea va preveni înghețarea panourilor și spargerea lor.

Verificați cablarea solară o dată la 6 luni

Dacă panourile solare se defectează, de cele mai multe ori ele nu se mai deschid. Aceasta înseamnă că un panou nu va mai produce energie sau nu va mai furniza electricitate înapoi în sistemul electric al gospodăriei. Din acest motiv, panourile solare nu reprezintă un pericol de incendiu în timpul unui scurtcircuit sau al unei căderi de tensiune.

Observați dacă există cabluri destrămate, rupte, vechi ce ar putea cauza un scurtcircuit. Examinați daca panourile solare și cablurile lor sunt în regulă. Dacă depistați probleme de cablare, contactați un electrician pentru verificări detaliate și reparații. Închideți sistemul de energie solară până la venirea specialiștilor.

Examinați lunar panourile solare

Acest pas de îngrijire presupune să vedeți daca praf sau mizerie s-au depus pe panouri, blocând accesul luminii solare spre celulele fotovoltaice. Totodată, uitați-vă după crăpături, ciobire sau chiar celule solare sparte. Dacă aveți panou solar tăiat pe jumătate, examinați sigiliul din jurul tăieturii.

Strângeți șuruburile

Instalațiile solare presupun numeroase șuruburi. În timp, diferențele de temperatură, precum și contracțiile și expandarea pe care le determină duc la slăbirea șuruburilor. Includeți pe lista lucrărilor de îngrijire strângerea șuruburilor. Folosiți o cheie acolo unde este nevoie. Șuruburile slăbite reprezintă mai mult decât o problemă estetică—ele pot diminua performanța panourilor solare. În cazurile extreme, când vântul bate cu putere, panourile ar putea fi desprinse de pe acoperiș.

Dacă aveți panouri solare instalate pe sol, trebuie să verificați stabilitatea lor. Dacă sesizați că nu sunt foarte stabile, puteți să mai adăugați stâlpi pentru susținere sau greutăți la bază.

Examinați acoperișul

Panourile solare protejează, într-un fel, acoperișul fiind expuse la elemente în mod direct. Ele pot dura și 30 de ani, putând depăși durata de viață a acoperișului. Aceasta este valabil mai ales dacă nu ați sincronizat instalarea panourilor cu înlocuirea acoperișului.

Dacă acoperișul cedează, atât acoperișul, cât și panourile ar putea să se prăbușească în casă. Inspecția regulată a acoperișului este un pas important în menținerea panourilor solare. Dacă descoperiți probleme la acoperiș, remediați-le cât mai repede.

Calendarul lucrărilor de întreținere pentru panouri solare

Panourile solare necesită anumite lucrări zilnic, în timp ce altele sunt necesare doar lunar sau chiar anual.

Îngrijirea zilnică

Zilnic, ar trebui să monitorizați display-ul invertorului pentru a fi sigur că acesta funcționează corect și că becul verde este aprins. Păstrați un raport zilnic al energiei produse de sistem zilnic, pentru a vă face o idee despre performanța sistemului pe o perioadă mai lungă de timp. Invertoarele moderne au software pentru monitorizare automată.

Îngrijire lunară și trimestrială

Lunar și trimestrial verificați cât de curate sunt panourile, cât de mult praf și mizerie s-au depus peste și în jurul celulelor fotovoltaice. Examinați dacă au apărut crăpături, ciobiri sau celule sparte. Dacă aveți panouri solare tăiate pe jumătate, observați sigiliul din jurul îmbinărilor.

Îngrijire anuală

Lucrările anuale de mentenanță sunt ceva mai detaliate și trebuie să include o verificare amănunțită a întregului sistem pentru a fi siguri de buna lui funcționare. Iată câteva dintre cele mai importante lucrări anuale de mentenanță:

 • Executarea unei inspecții generale pentru a verifica sistemul de energie solară. Se examinează datele despre performanța zilnică pentru a depista eventualele modificări majore în energia produsă de sistem.
 • Verificarea panourilor solare pentru a vedea dacă sunt curate, în stare perfectă, fără zgârieturi, coroziune, penetrare de umezeală, colorare în maro.
 • Cablurile trebuie verificate pentru a fi sigure, iar voltajul șirurilor trebuie să fie în toleranța stipulată.
 • Trebuie verificată instalația în sine pentru a vedea dacă este în bună stare sau nu. Conectarea trebuie să fie continua.
 • Verificarea cutiilor de joncțiune. Ele nu trebuie să prezinte acumulare de apă și sigiliile de capac trebuie să fie integrale. De asemeni, conexiunile și dispozitivele de prindere trebuie să fie intacte.
 • Întrerupătoarele nu trebuie să fie deteriorate în vreun fel. Se verifică dacă dispozitivele de izolare funcționează corespunzător.
 • Se verifică și cutiile de siguranță pentru a nu exista deteriorare de la apă. Se examinează și conexiunile și nodurile rezistive.
 • Se examinează invertoarele, nodurile rezistive, conexiunile și se verifică dacă voltajul DC intră în invertor.

Cum să curățați panourile solare?

Din fericire, panourile solare sunt ușor de curățat, dar recomandările de mai jos vor fi mai mult decât utile.

Folosiți kituri de curățare a panourilor solare

Există kituri de curățare a panourilor solare care conțin săpun biodegradabil, un ștergător, o perie mică sau o perie cu mâner lung.

 • Amestecați săpunul lichid în găleata cu apă, conform instrucțiunilor de pe sticlă.
 • Înmuiați peria în găleată
 • Ștergeți ușor panourile solare
 • Se poate folosi apă simplă sau o perie moale pentru a îndepărta mizeria sau praful depus pe panou.

Contraindicații la curățarea panourilor solare

 • Nu folosiți niciodată un burete abraziv sau săpun solid la curățarea panourilor solare, deoarece puteți zgâria sticla. Cel mai bine folosiți o cârpa moale și săpun biodegradabil.
 • Nu utilizați materiale dure când curățați panourile solare pentru că puteți distruge panourile solare.

Recomandări la curățare

 • Dacă veți curăța deseori panourile solare, puteți folosi furtunul cu apă pentru îndepărtarea prafului de pe panouri.
 • Pentru siguranța dvs. și a celor de pe proprietate, folosiți un ștergător cu mâner lung pentru a curăța panourile, în timp ce sunteți pe sol.
 • Dacă este necesar să urcați pe acoperiș, aveți mare grijă! Odată ce începeți să curățați acoperișul, acesta devine alunecos și ați putea aluneca. Folosiți frânghii sau ham pentru a vă securiza.
 • Aveți grijă la pământul de pe panourile solare. Acesta nu trebuie să se depună pentru că blochează panourile solare din a absorbi cât mai mult din lumina solară.