Blog Riscul de incendiu cu sistemele de energie solara

Climatul în schimbare, cererea pentru surse de energie regenerabilă, precum și apelul autorităților spre consumatorii rezidențiali și comerciale de a adera la soluții de energie verzi au contribuit la creșterea exponențială a tehnologiilor cu celule solare, peste tot în lume.

Înainte de a intra în detalii, trebuie să evidențiem că, dacă sunt corect instalate, folosite și menținute, sistemele cu panouri solare sunt soluții extrem de sigure, nu doar rentabile. Folosind o sursă de energie infinită cum este cea  a soarelui, energia solară ajută oamenii să realizeze tranziția spre un mod de alimentare mai curat, verde de alimentarea caselor, mașinilor și a numeroaselor aparate, fără a compromite confortul sau standardele înalte din viața modernă.

În ultimul timp, media din diverse țări (Japonia, Norvegia) au ridicat problema riscului de incendiu adus de panourile solare. Chiar dacă incendiile au loc din motive care nu sunt legate de panourile solare, aceste module pot, de fapt, să joace un rol important în intensitatea și viteza de răspândire a flăcărilor.

Sunt frecvente incendiile provocate de panouri solare?

Spre exemplu, un raport guvernamental din Marea Britanie, în care s-au analizat incendiile a 80 de panouri solare, a evidențiat că în 58 din cazuri sistemul fotovoltaic în sine a constituit cauza pentru incendiu. Raportul a notat că parte din aceste incendii au avut loc la interior, în timp ce 6 dintre ele au avut loc la ferme solare. Doar 22 dintre incendii au fost cauzate direct de panourile solare.

Tehnologia regenerabilă cu panouri solare presupune riscuri

Cei mai mulți consumatori se așteaptă ca, prin achiziția unor panouri solare de calitate înaltă, costurile de mentenanță să fie mai mici, iar eficiența totală să fie superioară. Achiziționând de la un furnizor de încredere, veți beneficia de instalare sigură, disponibilitate pentru piese de schimb, personal specializat. Cablurile și componentele care sunt supuse deteriorării din cauza utilizării îndelungate sunt mai durabile, riscul defecțiunilor acestora fiind mai mic.

Achiziția unui sistem cu panouri solare scumpe nu echivalează, din nefericire, risc nul la incendii. Din punctul de vedere al protecției de incendii, folosirea unor materiale neinflamabile între panouri și acoperiș va diminua riscul incendiilor. Conexiunile tot vor necesita înveliș securizant pentru a diminua răspândirea focului.

Utilizarea unor plăci neinflamabile vor diminua incendiul, dar dacă focul și temperatura se acumulează, aceste materiale nu vor fi suficiente. Trebuie să se folosească și izolare neinflamabilă (vata minerală) pentru a diminua răspândirea incendiului.

Până acum, cele mai multe cercetări s-au realizat asupra incendiilor panourilor solare montate pe acoperișuri. Evident, panourile solare montate la sol au și ele risc de incendiu, chiar dacă problema protecției trebuie abordată diferit. Cele mai multe panouri sunt instalate pe acoperiș, unde acumularea de căldură radiază înapoi spre acoperiș, generând rapid creșterea temperaturilor. Rolul izolației este esențial. Dacă fațada are instalație inflamabilă, există riscul ca focul să se întindă de-a lungul peretelui întreg, din cauza efectului de horn din spatele panourilor. Folosirea unor materiale flamabile în construcțiile verticale (lemn, spre exemplu) cu izolare flamabilă va crește semnificativ riscul răspândirii incendiului.

Este riscul de incendiu mai mare pentru instalațiile solare de nivel industrial?

Din perspectivă industrială, preocuparea pentru protecția la incendiu este mult mai accentuată, spațiile de acest tip fiind obligate să funcționeze standardelor locale de siguranță. Companiile instruiesc personalul pentru folosirea și mentenanța adecvată a panourilor solare. Multe dintre panourile solare instalate în aplicațiile comerciale sunt cu tehnologii mai vechi. Toate echipamentele mecanice se degradează în timp, ceea ce înseamnă risc mai mare de incendiu pentru panourile mai vechi. Din acest motiv, inspecția regulată și mentenanța corectă de către personal specializat sunt esențiale pentru siguranța la incendiu.

Provocările aduse de tehnologia solară

Un studiu din 2019 a evidențiat câteva dintre provocările legate de siguranța la incendiu cu panourile solare și tehnologia fotovoltaică . Cele mai notabile observații au fost legate de aprindere, răspândire și combaterea incendiului. Vârsta și condițiile de instalare a panourilor solare ca și cauze în defecțiunile care au provocat incendiu au fost și ele analizate.

În urma studiului, s-au conturat recomandări privind minimizarea folosirii materialelor flamabile pentru acoperirea acoperișului, sub panouri, pentru a opri răspândirea focului. Pompierii trebuie să fie și ei instruiți despre cum să combată incendiile sistemelor fotovoltaice. Spre exemplu, panourile solare trebuie să fie instalate la anumite distanțe pentru a diminua riscul incendiilor.

Tehnologiile cu energie curată, precum cele cu panouri solare aduc importante îmbunătățiri pentru societate, dar și riscuri noi. Producătorii și consumatorii deopotrivă trebuie să lucreze împreună pentru a depista aceste noi riscuri și cele mai eficiente modalități de a le diminua.

Care sunt riscurile de incendiu cu panourile solare?

Dincolo de problema utilizării apei pentru a stinge panourile încărcate electric, există și problema golurilor din acoperiș care captează căldură. În timpul unui incendiu de proporții, pompierii vor încerca să creeze deschideri în acoperiș pentru a ventila clădirea. Dacă sunt instalate panouri solare pe acoperi, un astfel de demers va fi greu de realizat.

Incendiile cu sistemele fotovoltaice sunt rare, dar pot provoca distrugeri importante unei clădiri și bunurilor de la interior. Cu toate că foarte rar un panou solar va lua foc de unul singur (potrivit unei companii de instalare a acoperișurilor din Germania, acest risc este de 0,006%), instalarea defectuoasă, neglijența pot genera focuri electrice pe acoperiș sau la invertor.

Mai mult decât atât, panourile solare sunt folosite deja de câteva decenii și panourile moderne sunt tot mai sigure, iar personalul din domeniul instalării tot mai specializat. Panourile solare sunt sisteme electrice și, asemeni tuturor sistemelor de acest tip, vor prezenta mereu un risc de incendiu.

Care sunt cauzele unui incendiu la panourile solare?

Iată, pe scurt, cauzele posibile pentru un incendiu la sistemul cu panouri solare:

 • Un sistem gândit defectuos
 • Produse defecte
 • Întreruperi de curent
 • Supra voltaj
 • Fulger
 • Echipament electric incorect instalat

Oricare dintre aceste cauze pot duce la apariția unor zone fierbinți în sistem. Ele pot cauza și arcuri între sol și conductor—un alt factor pentru declanșarea unui incendiu.

Toți utilizatorii de sisteme solare trebuie să conștientizeze că aceste conțin cabluri cu electricitate. Firele trebuie să fie cele potrivite și toate trebuie izolate pentru a minimiza riscul de incendiu. Dacă aceste măsuri de siguranță nu sunt întreprinse, pot apare arcuri, scurtcircuite, curenți inversași, defecțiuni de împământare ce pot provoca incendii.

Iată, în detaliu, cele mai comune cauze ale incendiilor panourilor solare

Infiltrarea apei în izolatorul DC

Izolatoarele DC, mai ales cele amplasate pe acoperiș sunt o cauză cunoscută a incendiilor sistemelor fotovoltaice. Izolatoarele instalate pe acoperiș sunt expuse la elementele naturale și sunt predispuse la deteriorare și distrugere. Ele sunt și mai puțin vizibile, ceea ce face ca identificarea problemelor să fie identificate atunci când este deja prea târziu.

În absența instalării corecte a închiderilor izolatorului, apa va intra și se va acumula în carcasa izolatorului, ducând la corodarea terminalelor și distrugerea componentelor interne ale acestuia. Când izolatorul transmite curent în astfel de condiții, rezistența în puncte va fi mai mare acolo unde există corodare, apărând un punct fierbinte care, în final, va duce la incendiu.

Punctele cele mai comune prin care apa poate intra în izolatoarele DC sunt:

 • Conductă care nu este lipită. Ea lasă apa să intre încet la punctul de conectare sau permite deplasarea. Conducta poate să cadă, creând un punct de penetrare. Toate intrările trebuie lipite.
 • Șuruburi care nu sunt sigilate, care lasă apa să se strecoare încet.
 • Utilizarea unor manșoane de cablu incorecte. Pentru cablurile care intră în conducte, trebuie să se folosească manșoane cu găuri multiple și nu cu o singura gaură de compresie. Găurile care nu se utilizează trebuie să fie conectate.
 • Penetrarea incorectă a încasetărilor. Execuția unor găuri în casete fără a le sigila cu substanțe speciale poate cauza penetrarea apei.
 • Strângerea excesivă a șuruburilor poate duce la crăparea încasetării, iar șuruburile prea largi pot duce la sigilare nepotrivită.

Terminația cablurilor

Terminalele și alte conexiuni trebuie să fie bine strânse pentru o transmisie eficientă a curentului. Dacă aceste conexiuni sunt largi, pot să apară puncte fierbinți. Căldura poate topi plasticul din jurul cablurilor și să genereze un incendiu.

Trebuie acordată atenție sporită lungimii și locației cablurilor pentru a se evita încolăcirea sau distrugerea cablurilor. Fiecare priză este o conexiune și conectorii slăbiți, sau unirea unor conectori de la branduri diferite pot duce la un punct fierbinte pe acoperiș.

Distrugerea modulului

Modulele solare sunt testate pentru a putea funcționa în diverse condiții. Cu toate acestea, defecțiuni la modul pot duce la crăpături interne, care nu sunt ușor de depistat. Aceste crăpături minuscule pot duce la puncte fierbinți în celulă și, in final, la incendii. Cauzele pentru aceste crăpături pot fi diverse:

 • Module distruse
 • Mânere de împământare montate pe spate care au cauzat abraziune
 • Deplasarea pe module
 • Transportarea incorectă

Deteriorarea modulului solar poate avea loc și prin delaminarea foliei posterioare, care duce la infiltrarea apei în panou și scurt-circuitarea modulului. În acest context, poate să nu apară incendiu. Cu toate acestea, sistemul poate să cedeze și acoperișul să devină extrem de periculos.

Incendiile panourilor solare pot fi prevenite. Iată cum!

Cel mai important de știut, apelați mereu la o firmă specializată pentru instalarea unui sistem cu panouri solare. Profesioniștii din domeniu știu cel mai bine ce măsuri de siguranță să ia pentru ca panourile solare montate să prezinte un risc cât mai mic de incendiu.

Iată celelalte măsuri prin care puteți avea un sistem de panouri solare cât mai sigur

Achiziționați panouri solare și echipamente de calitate

Subliniem, încă o dată, că panourile solare sunt foarte sigure și că riscul de incediu cu acestea este mult mai mic decât cu cele mai multe aparate electrocasnice (toastere sau mașini de spălat).

Mulți consumatori sunt tentați să achiziționeze panouri solare de calitate inferioară, datorită prețului redus pentru acestea. Evitați pe cât de mult astfel de produse. Panourile pot dezvolta mai repede defecțiuni, provocând incendii și ducând la costuri mai mari pentru achiziționarea de noi panouri solare.

Achiziționați panouri solare de calitate superioară, care vin cu garanții pe termen lung. Acest principiu este valabil și pentru celelalte componente ale sistemului. Nu alegeți cadre sau sisteme de montaj flamabile.

Totodată, urmăriți ca toate conexiunile electrice să fie de la același producător—ambele capete de la conexiunea DC trebuie să fie de la același producător. Este un aspect peste care unii consumatori trec cu vederea. Cu toate acestea, designul conectorilor DC nu este standardizat și chiar și conectorii marcați ca M4 compatibil să prezinte particularități care să genereze arcuri electrice, defecțiuni mecanice și chiar incendii.

Instalați un întrerupător de închidere pentru a deconecta panourile solare de la sistemul electric. Acesta nu va dez-electrifica panourile, dar va ajuta pompierii să combată incendiul panourilor solare.

Utilizați produse rezistente la foc

Există casete de protecție pentru conectorul DC realizate cu un strat adițional pentru protecție la incendiu. Acestea sunt ușor de montat—se montează peste conectorul DC prin capsare. Dacă se petrece un arc electric, acesta va fi conținut sigur pentru a nu răspândi materiale flamabile în instalația cu panouri solare.

Aveți grijă regulat de panouri

Toate sistemele electrice au nevoie de lucrări de mentenanță și panourile solare nu reprezintă o excepție. Urmăriți ca panourile să nu fie deteriorate de animale, rozătoare, păsări, etc. Examinați cablurile—acestea trebuie să nu dezvolte găuri pentru a nu genera probleme în viitor.

Optați pentru panouri solare integrate în panouri solare

Există două tipuri de panouri solare: pe șuruburi, care stau peste țiglele de pe acoperiș și panouri integrate în acoperiș. Întrucât acestea din urmă operează ca și parte din învelișul acoperișului, nu se vor crea goluri în care să se poată depune praful, sau în care animalele și-ar putea face cuibul. Astfel, riscul producerii de incendii va fi mult mai mic.

Realizați acces facil pentru pompieri

În cazul unui incendiu, fiecare secundă contează. Trebuie ca sistemul de panouri solare să fie instalat astfel încât să nu împiedice accesul pompierilor la acoperiș, în cazul unui incendiu.

Montați un întrerupător pentru izolatorul DC

Instalați un întrerupător pentru izolatorul DC într-o zonă ușor de depistat. În multe instalații solare, toate întrerupătoarele sunt montate pe acoperiș. Aceasta înseamnă că, dacă are loc o defecțiune, cineva va putea urca pe acoperiș pentru remediere. Dacă întrerupătorul pentru izolatorul DC sau întrerupătorul de circuit este amplasat într-o zonă mai accesibilă, aceasta înseamnă că va fi mai ușor să izolați sistemul cu panouri solare în cazul unei defecțiuni.

Folosiți materiale rezistente la foc pentru acoperiș

Acest pas este realizabil doar când casa este în proces de construire. Cu toate că riscul apariției de incendiu cu panourile solare este minim, dacă un incendiu totuși se produce, materialele acoperișului pot influența mult dacă incendiul se va agrava sau nu. Țiglele de ciment și argilă sunt clasificate ca și materiale inflamabile, fiind opțiuni excelente pentru utilizarea cu sisteme de panouri solare.