Blog Înregistrarea bazată pe mișcare și înregistrarea bazată pe evenimente

Dacă doriți să aflați care este mai eficientă: înregistrarea bazată pe mișcare și înregistrarea bazată pe evenimente, este necesar să privim puțin asupra informațiilor de bază pentru fiecare dintre cele două tipuri de înregistrare.

Ce este și ce caracteristici are înregistrarea declanșată de mișcare?

înregistrarea declanșată de mișcare

Înregistrarea video declanșată de mișcare este o caracteristică deseori întâlnită la camerele și sistemele de supraveghere video. Ea presupune înregistrarea de video doar când sistemul detectează mișcarea. Înregistrarea video declanșată de mișcare se activează când camera depistează mișcare în câmpul său vizual, folosind, de obicei, tehnologii precum senzori PIR (infraroșu pasiv) sau schimbări de pixeli în fluxul video. Metoda duce la înregistrare, chiar dacă mișcarea nu este legată de un eveniment de securitate. Ea se folosește pentru a capta orice mișcare, precum activitatea animalelor, activități generale și poate capta alarme false, de la mișcări irelevante pentru securitate.

Iată ce presupune:

 • Mecanism de detecție a mișcării

Înregistrarea declanșată de mișcare se bazează pe senzori precum senzori cu infraroșu (PIR), detecție de mișcare, analiză video pentru a depista mișcarea din câmpul de vizualizare al camerei. Acești senzori depistează modificările în mediu, precum mișcarea persoanelor sau a obiectelor.

 • Inițierea înregistrării video

Atunci când se depistează mișcare, sistemul începe să înregistreze. Aceasta se poate realiza printr-un dispozitiv de înregistrare video digital (DVR), prin dispozitiv de înregistrare video de rețea NVR sau alt dispozitiv de înregistrare asociat camerei de supraveghere.

 • Durata de înregistrare

Sistemul înregistrează video pentru o perioadă predeterminată, captând evenimentul declanșat de mișcare. Clipurile înregistrate pot varia ca lungime, în funcție de setările sistemului.

 • Stocarea

Clipurile video înregistrate sunt, de obicei, stocate pe un hard disk sau în spațiul Cloud, în funcție de configurarea sistemului.

 • Eficiența

Înregistrarea declanșată de mișcare este o modalitate eficientă de a stoca spațiu și de accesa rapid evenimentele video relevante, fiind evitată înregistrarea atunci când nu este mișcare.

Înregistrarea declanșată de mișcare este o caracteristică esențială într-un sistem de supraveghere prin care sunt captate evenimentele importante și se elimină înregistrările inutile.

Ce este înregistrarea video declanșată de evenimente?

înregistrarea video declanșată de evenimente

Înregistrarea video declanșată de evenimente este bazată pe evenimente specifice predefinte, precum declanșator de alarmă, activarea unor senzori (spargerea ferestrei) sau alte contexte semnificative. Prin această metodă se înregistrează video atunci când are loc un eveniment anume sau relevant, facilitându-se focusare pe evenimentele legate de securitate și eliminându-se înregistrările inutile. Este o abordare mai țintită a supravegherii prin care se reduce cantitatea de date video, fiind mai ușoară vizionarea înregistrărilor.

Evenimentele care declanșează înregistrarea sunt cele de tipul spargerea unei ferestre sau trecerea printr-o ușă sau cale de acces. Un senzor amplasat corespunzător captează mișcarea într-o zonă care ar trebui să fie cu acces limitat sau care are trafic redus și declanșează înregistrarea. Evenimentele-cheie programate să declanșeze înregistrarea sunt diverse, depinzând de nevoile specifice spațiului de supraveghere.

Exemple de spații în care se poate apela la înregistrarea continuă sunt băncile, magazinele de retail, restaurantele. Ele au zone cu trafic intens unde înregistrările declanșate de mișcare nu sunt practice, din cauza mișcărilor constante din spațiul supravegheat.

Detecția mișcării folosește mai puțină lățime de bandă și spațiu de stocare față de înregistrarea continuă. Dacă se utilizează funcția de înregistrare declanșată de evenimente, se va folosi mai puțin spațiu decât dacă se va înregistra continuu.

Înregistrarea declanșată de evenimente este practică pentru afacerile care nu au nevoie să înregistreze toate activitățile, ci doar pe acelea din anumite zone, când este prezentă o persoană. Spre exemplu, s-ar putea monta camere doar în zonele cu securizare ridicată. O bancă sau un dealer auto care folosește înregistrare continuă în timpul zile ar putea opta pentru înregistrare declanșată de evenimente după orele de program. În acest scenariu, camerele de supraveghere vor înregistra doar la declanșarea mișcării de după orele de program, când nu ar trebui să fie prezentă nici o persoană.

Iată caracteristicile esențiale ale înregistrării declanșate de evenimente:

 • Camerele de supraveghere încep să înregistreze doar dacă anumite evenimente au loc, precum: declanșarea mișcării, trecerea unei linii de perimetru, alerte de intruziune. Aceasta este o abordare diferită total de înregistrarea continuă, când camere înregistrează 24/7.
 • Se economisește spațiul de stocare deoarece se va înregistra doar când au loc evenimente sau activități de interes. Aceasta este extrem de util mai ales în aplicațiile în care înregistrarea continuă poate duce la nevoi mari de stocare a datelor.
 • Înregistrarea pe bază de evenimente se poate folosi în sistemele de supraveghere pentru a capta imagini când este o posibilă intruziune, acces neautorizat sau sunt alte activități neobișnuite.
 • Înregistrările declanșate de evenimente sunt, de obicei, scurte, captează doar câteva secunde până la un minut înainte și după ce s-a declanșat evenimentul. Aceasta poate oferi detalii esențiale fără a încărca excesiv sistemul de stocare.
 • Utilizatorii pot personaliza evenimentele care declanșează înregistrarea, pentru a se potrivi cât mai bine cu nevoile de supraveghere specifice spațiului.
 • Metoda este economică, reduce timpul pentru vizualizarea înregistrărilor și permite focusarea pe incidentele importante.

Înregistrarea declanșată de evenimente are limite, pentru că poate să nu capteze evenimente din afara parametrilor declanșatori stabiliți.

Per total, înregistrarea video declanșată de evenimente optimizează supravegherea video înregistrând doar atunci când sunt depistate anumite evenimente, sporind eficiența și economiile cu supravegherea video.

Înregistrarea bazată pe mișcare sau înregistrare bazată pe evenimente—care este mai eficientă?

Pentru a stabili care este mai eficientă, înregistrarea bazată pe mișcare sau înregistrarea bazată pe evenimente, răspunsul este simplu: depinde de aplicația de supraveghere video! Fiecare dintre cele două tipuri de înregistrare are avantaje și limite:

Înregistrarea video declanșată de mișcare

Avantaje

 • Folosire eficientă a resurselor—se va înregistra sau se vor trimite alerte doar când se depistează mișcare, salvându-se spațiu de stocare și lățime de bandă.
 • Este utilă pentru supravegherea video generală și securizare, mai ales în zonele în care orice mișcare poate fi relevantă.
 • Este mai eficientă financiar decât înregistrarea declanșată de evenimente deoarece nu necesită la fel de mulți senzori specializați.

Dezavantaje

 • Poate fi predispusă la alarme false declanșate de mișcări ce nu prezintă pericol (spre exemplu, frunzele care se mișcă din cauza vântului, mișcarea unor animale).
 • Nu oferă informații specifice despre natura unui eveniment, așa cum se întâmplă la înregistrarea declanșată de evenimente.

Înregistrarea video declanșată de evenimente

Avantaje

 • Specificitate ridicată—înregistrarea declanșată de evenimente este foarte specifică (o ușă care se deschide, un senzor care detectează incendiu, activarea unui sistem de alarmă), ceea ce reduce alarmele false.
 • Oferă informații detaliate despre evenimentele care au declanșat înregistrarea, informații mai precise decât cele de la înregistrarea declanșată de mișcare.
 • Este ideală pentru protejarea zonelor critice, cu nevoi acute de securitate, unde precizia informațiilor este crucială.

Dezavantaje

 • Costuri mai mari–Înregistrarea declanșată de eveniment poate fi mai scumpă decât cea declanșată de mișcare, fiind necesare mai multe echipamente precum senzori, declanșatori de evenimente. Aceste echipamente cresc costurile de achiziție, instalare și mentenanță.
 • Acoperire limitată—înregistrarea declanșată de evenimente este mai puțin adecvată în supravegherile cu scop general, acolo unde nu există evenimente predefinite ce ar putea fi folosite ca declanșatoare de înregistrare.

Care este concluzia?

Înregistrarea video declanșată de mișcare captează video ori de câte ori se depistează mișcare, iar cea declanșată de evenimente răspunde la evenimente de securitate evenimente, asigurând o abordare mai specifică și mai eficientă pentru supravegherea video.

Alegerea dintre înregistrarea declanșată de mișcare și cea declanșată de evenimente depinde de scopul supravegherii video și de prioritățile dvs. Dacă doriți să captați orice mișcare dintr-o zonă generală, supravegherea video declanșată de mișcare ar putea fi suficientă. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de informații precise despre anumite evenimente și vreți să reduceți alarmele false, opțiunea mai bună este supravegherea video declanșată de evenimente. De multe ori, o combinație a celor două tipuri de înregistrare se folosește pentru a se obține cele mai bune rezultate de supraveghere video.