Blog Panouri solare monocristaline vs. policristaline

Panourile mono-cristaline și poli-cristaline sunt panouri solare care servesc aceeași funcție în sistemul solar fotovoltaic. Ambele tipuri de panouri captează energia de la soare (energie solară) și o transformă în electricitate. Panourile sunt realizate din silicon care este folosit pentru panouri solare, deoarece este un material durabil și ușor de procurat. Mulți producători execută atât panouri solare mono-cristaline, cât și panouri poli-cristaline.

Pentru început, vă semnalăm că ambele tipuri de panouri solare se pretează la instalarea pentru case, dar ele prezintă caracteristici fundamentale care vă pot influența decizia finală. Cea mai importantă diferență între cele două tehnologii este dată de tipul de celulă solară de silicon folosit: panourile mono-cristaline au celule solare realizate dintr-un singur cristal de silicon, în timp ce panourile solare poli-cristaline au celule solare realizate din mai multe fragmente de silicon topite împreună.

Ce sunt panourile solare mono-cristaline? Descrierea complete

Un panou solare cuprinde secțiuni de diverse forme, cunoscute sub denumirea de celule. În cazul unui panou mono-cristalin, celulele sunt octogonale și realizate dintr-un singur cristal de silicon. Panoul solar mono-cristalin este un panou solar realizat din celule solare mono-cristaline, “napolitane”.  Aceste napolitane mono-cristaline sunt fabricate dintr-un singur cristal de silicon, format într-un lingou cilindric din silicon. Siliconul este un element durabil, care se găsește din belșug. Prin urmare, este folosit în aproape toate panourile solare cristaline de pe piață.

Cu toate că panourile mono-cristaline sunt, în general, privite ca și produse solare premium, ele sunt tot panouri solare care impresionează cu eficiența înaltă și aspectul elegant. Deoarece celula mono-cristalină este compusă dintr-un singur cristal, electronii care generează un flux de electricitate au mai mult spațiu să circule.

Prin urmare, celulele solare mono-cristaline sunt mai eficiente decât celulele solare poli-cristaline. Astfel, veți avea nevoie de mai puține panouri mono-cristaline pe acoperiș pentru a produce mai mult curent decât cu alte tipuri de panouri. Firesc, aceste panouri sunt mai scumpe decât cele poli-cristaline (sau alte tipuri de panouri).

Întrucât celula mono-cristalină este alcătuită dintr-un singur cristal, electronii care generează fluxul electricității au mai mult spațiu să se miște. Prin urmare, celulele solare mono-cristaline sunt mai eficiente decât celulele solare poli-cristaline. Celule solare de la panoul mono cristalin sunt octogonale și negre.

Cea mai importantă diferență între panourile mono și cele poli-cristaline este dată de eficiență. Panoul solar policristalin are eficiență între 15 și 17%. Prin comparație, eficiența panoului solar mono-cristalin ajunge și la 24%, datorită componenței sale pure, dintr-un singur cristal de silicon.

Cristalul pur aduce multe beneficii, precum producerea energiei mai devreme și pentru o perioadă mai lungă de timp. Aceasta înseamnă că panourile solare încep să producă energie electrică de la lumina soarelui mai repede decât panourile poli-cristaline.

Perioada de timp în care are loc producerea de energie descrește datorită purității structurii celulare a cristalului de silicon. Diferența între panourile mono și poli-cristaline este dată de cristalul unic care funcționează eficient ca un întreg.

Instalarea și mentenanța panourilor mono-cristaline sunt mai simple și mai rapide. Eficiența înaltă a acestor panouri stă în spatele instalării mai simple. Cum un panou solar mono-cristalin este mai eficient, va fi nevoie de un număr mai mic de panouri pentru a se obține cantitatea de energie dorită. Astfel, spațiul pentru inducție se micșorează—o diferență notabilă între cele două tipuri de panouri.

Dacă sunteți în căutarea unui panou solar eficient, minimal, care nu necesită mult spațiu, panoul solar mono-cristalin este cea mai bună opțiune.

Care sunt avantajele aduse de un modul solar mono-cristalin?

Iată care sunt cele mai semnificative calități ale panourilor solare mono-cristaline:

Eficiența înaltă

Eficiența panoului solar mono-cristalin este mai mare decât cea a unui panou poli-cristalin, datorită cristalului de silicon. Cristalul folosit în panoul mono este pur și dintr-o singură sursă. Datorită purității panoului, acest panou devine extrem de eficient în anumite condiții. Un panou solar mono are eficiență între 18 și 24%.

Durata lungă de operare

Dacă sunteți în căutarea unui panou solare care asigură curent electric pentru o durată lungă de timp, alegeți panoul solar mono-cristalin. Acesta are celule solare texturate care amplifică eficiența. Ca și rezultat, durata efectivă de operare a panoului crește. Celula solară texturată este o diferență esențială între cele două tipuri de panouri. Un panou solar mono are durata de viață între 25 și 30 de ani.

Amprenta mai mică

Panourile solare mono sunt mai ușor de integrat, necesitând mai puțin spațiu decât panourile solare poli-cristaline. Cum eficiența panourilor mono-cristaline este mai mare decât a altor panouri, ele vor genera mai multă energie electrică pe metru pătrat. Astfel, energia produsă de un panou destul de mic ca și dimensiuni face din panoul mono-cristalin un panou care economisește semnificativ spațiul.

Ce minusuri au panourile solare mono-cristaline?

Nici un produs nu este perfect și panoul solar mono-cristalin nu este o excepție:

Prețul mare

Panoul solar mono-cristalin este mai scump decât panoul poli-cristalin. Folosirea unui cristal de silicon dintr-un singur lingou de cristal crește atât eficiența, cât și prețul panoului.

Necesitatea unor condiții aparte de operare

Anumite panouri solare funcționează doar în medii cu temperaturi extrem de înalte. Panoul solar mono-cristalin este un astfel de panou. El are nevoie de anumite condiții de mediu pentru a funcționa eficient. Aceasta este o altă diferență crucială între panourile solare mono și cele poli-cristaline.

Unde pot fi folosite panourile solare mono-cristaline?

Panourile solare mono-cristaline sunt bune opțiuni pentru

  • Aplicații de mici dimensiuni
  • Suprafețe cu mai puțină expunere la lumina solară
  • Aplicațiile în care eficiența contează mai mult decât costurile
  • Aplicațiile contează aspectul panourilor solare

Panourile solare mono-cristaline sunt cea mai bună alegere acolo unde spațiul de instalare este limitat, întrucât ele produc mai multă energie. Aceste panouri pot extrage maximumul de energie chiar și când sunt instalate în zone cu mai puțină lumină solară. Acolo unde eficiența mare este mai importantă decât costul de instalare, panourile solare mono-cristaline reprezintă cea mai bună decizie.

Cu toate că toate panourile solare sunt destul de masive, panourile solare mono-cristaline sunt mai atrăgătoare și mai ușor de integrat într-un decor. Culoarea lor închisă se îmbină mai ușor decât cea a panourilor poli-cristaline. Mai mult, panourile solare mono-cristaline tind să aibă toleranță mai bună decât cele poli-cristaline. Zonele cu climate extrem de calde (deșertul, spre exemplu) sunt ideale pentru aceste panouri.

Ce caracteristici prezintă panourile poli-cristaline? Care sunt aplicațiile, limitările?

Panourile solare poli-cristaline sunt realizate tot din silicon. Cu toate acestea, în loc să se utilizeze un singur cristal de silicon, producătorii topesc mai multe fragmente de silicon la un loc pentru a forma napolitanele unui panou. Celulele solare poli-cristaline sunt denumite și multi-cristaline, datorită modului de alcătuire.

În general, panourile solare poli-cristaline au eficiență mai mică decât celulele mono-cristaline deoarece sunt multe cristale în fiecare celulă, ceea ce înseamnă mai puțin spațiu în care să se miște electronii. Datorită procesului de fabricare mai facil, aceste panouri au un preț mai mic decât panourile mono-cristaline. În plus, panourile solare poli-cristaline tind să aibă o nuanță albăstruie și nu neagră precum cea a panourilor mono-cristaline. Din moment ce sunt mai eficiente decât alte tipuri de panouri, vor fi necesare mai multe panouri poli-cristaline pentru a alimenta o casă, dar prețul pentru un panou este mai mic.

Asemeni oricărui alt panou solar, modulul solar poli-cristalin captează căldura soarelui pentru a o converti în electricitate. Acest panou are caracteristici generale, dar și specifice care îl diferențiază de panoul solar mono-cristalin.

Spre deosebire de panoul mono-cristalin, panoul solar poli-cristalin este alcătuit din mai multe cristale de silicon. Acest tip de construcție reduce eficiența și face panoul mai ușor de instalat. Panoul poli-cristalin include mai multe cristale de silicon, toate topite și folosite împreună ca un întreg. Acest panou nu este pur, impuritatea sa afectând atât eficiența, cât și costul.

Celulele solare reprezintă diferența fizică între panourile mono și poli-cristaline. Celulele solare cristaline sunt pătrate, albăstrui și cu o textură neuniformă.

Comparativ cu panourile solare mono-cristaline, panourile solare poli-cristaline sunt mai puțin eficiente. Această eficiență mai mică este dată de imperfecțiunile din construcție. Astfel se explică și prețul mai mic pentru panourile solare poli-cristaline.

Durata de operare pentru panourile poli-cristaline este mai mică decât cea a panourilor mono-cristaline. Celulele solare poli-cristaline au un design imperfect, de aceea ele vor funcționa eficient pentru 18-20 de ani. Panoul solar poli-cristalin va continua să furnizeze energie electrică și după această perioadă, dar eficiența sa va fi mai scăzută decât la început.

Ce beneficii aduc panourile solare poli-cristaline?

Cele mai semnificative avantaje aduse de panourile solare poli-cristaline sunt:

Sunt avantajoase ca preț

Panourile solare poli-cristaline sunt mai ieftine și ușor de procurat. Sunt panouri mult mai accesibile ca preț față de panourile mono-cristaline. Prețul atractiv este un argument de achiziție pentru mulți consumatori.

Utilizare la scară largă

Aceste panouri solare au toleranță mai mică la căldură. De aceea, panourile sunt eficiente chiar și în zonele în care temperaturile nu sunt foarte ridicate. Panourile solare poli-cristaline sunt folosite la scară largă, peste tot în lume.

Ce dezavantaje au panourile poli-cristaline?

Iată dezavantajele panourilor poli-cristaline, din prisma comparației cu panourile mono-cristaline:

Eficiență mai mică

Aceste panouri sunt mai puțin eficiente decât panourile mono-cristaline. Utilizarea cristalelor de silicon diferite amestecate împreună diminuează eficiența lor totală. Diferența majoră între panourile solare mono și cele poli-cristaline este eficiența lor. Eficiența unui panou policristalin se plasează între 14 și 18%.

Ocupă mai mult spațiu

Deoarece au eficiență mai mică, va fi nevoie de mai multe panouri solare pentru a obține cantitatea de energie dorită. Prin urmare, ele vor necesita un spațiu de instalare mai generos.

Unde pot fi utilizate panourile solare poli-cristaline?

Aplicațiile unde pot fi instalate panourile solare poli-cristaline sunt

  • Spațiile de mari dimensiuni
  • Aplicațiile în care bugetul este limitat
  • Aplicațiile în care aspectul panourilor nu este primordial

Panourile solare poli-cristaline funcționează mai bine în spațiile cu lumină solară din belșug, întrucât ele asigură mai puțină energie decât panourile mono-cristaline.

Panouri mono-cristaline vs. Panouri poli-cristaline—față în față

Toate panourile solare au ca funcție primordială să transforme energia de la lumina soarelui în energie electrică. Cele mai eficiente panouri în acest sens sunt panourile solare cristaline, datorită elementului de cristal din silicon care ajută la captarea unei cantități mari de lumină solară.

Pentru a evidenția cât mai clar diferențele dintre panourile mono și poli-cristaline, examinăm mai multe aspecte:

Eficiența

Cea mai importantă diferență intre panourile solare mono-cristaline și cele poli-cristaline este dată de eficiență. Un panou mono-cristalin are eficiență între 18 și 24%, în timp ce un panou solar poli-cristalin are eficiența cu valori între 14 și 18%.

Construcția

Modul în care sunt construite cele două tipuri de panouri este o altă diferență semnificativă între cele două tipuri de panouri. Panourile solare poli-cristaline sunt alcătuite din cristale de silicon diferite, topite împreună pentru a forma un singur silicon. De aceea, aceste panouri solare sunt impure.

Panourile solare mono-cristaline, în schimb, au cristal de silicon dintr-un singur lingou. Acest cristal de silicon individual face ca panoul să fie pur și mai eficient.

Aspectul fizic

Diferența între panourile mono și cele poli-cristaline este și de natură fizică. Un panou mono-cristalin ste negru, cu celule solare octogonale. Aceste celule sunt relativ mai fine decât celulele panourilor poli-cristaline.

Un panou solar poli-cristalin este albăstrui și are textură imperfectă. Celulele unui astfel de panou sunt pătrate.

Durata de operare

Eficiența, calitatea construcției și timpul afectează direct durata de operare în parametri optimi pentru panourile solare. Totodată, aceste aspecte conturează și mai mult diferențele între panourile mono și cele poli-cristaline.

Un panou mono-cristalin va funcționa eficient pentru 25-30 de ani. Unii producători garantează că produsele lor vor rămâne eficiente până la 205 pentru primii 20 de ani. Aceasta înseamnă că panoul va converti 20% din lumina solară în energie electrică din totalul de 100% care ajunge la panou.

Similar, un panou solar poli-cristalin va opera eficient pentru 20-25 de ani. Astfel, el va funcționa eficient, conform parametrilor specificați de producător pentru perioada menționată.

Trebuie să menționăm că un panou va funcționa și după perioada precizată de producător, doar că va produce o cantitate de energie din ce în ce mai mică odată cu trecerea timpului. Așa cum se poate observa cu ușurința, un panou solar mono-cristalin va funcționa eficient pentru o perioadă de timp mai mare decât un panou solar poli-cristalin.

Costuri

Costul de operare aduce o altă diferență între cele două tipuri de panouri solare. Panourile solare poli-cristaline sunt mai ieftine decât panourile solare mono-cristaline, acestea din urmă având o construcție de calitate superioară, prin folosirea unui singur cristal de silicon.

În final, cine câștigă? Care tip de panou solar este mai bun?

Diferențele între cele două tipuri de panouri solare sunt numeroase și alegerea este cum nu se poate mai complicată. Fiecare dintre aceste tipuri de panouri va fi cea mai bună alegere pentru anumiți clienți și anumite aplicații. Spre exemplu, dacă locuiți într-o zonă rezidențială cu temperaturi înalte și aveți nevoie de panouri solare cu eficiență înaltă, care nu ocupă mult spațiu, un panou solar mono-cristalin este cea mai bună alegere. Cu toate acestea, dacă nevoile dvs. Se modifică, dar condițiile de mediu se modifică, alegerea ar putea fi alta.

Diferența de preț dintre panourile solare mono și cele poli-cristaline favorizează panourile poli-cristaline, care sunt mai ieftine. Aceste panouri au mai mult de un cristal într-o singură celulă, ceea ce afectează mișcarea liberă a electronilor și diminuează și eficienta, într-o oarece măsură. Prin urmare, această producție facilă diminuează costurile, panourile poli-cristaline fiind excelente pentru clienții cu bugete limitate.

În general, panourilor mono-cristaline sunt privite ca fiind mai bune decât panourile poli-cristaline și alte tipuri de panouri. Cum aceste panouri au eficiență mai înaltă și ocupă spațiu mai mic, ele conduc topul panourilor solare.

Care sunt prețurile pentru panourile mono și poli-cristaline? Dar amprenta asupra mediului?

Prețul pentru panourile solare este o diferență notabilă între panourile mono și cele poli-cristaline. În ceea ce privește amprenta asupra mediului, se conturează alte diferențe între cele două tipuri de panouri solare.

Prețul pentru un panou solar poli-cristalin de bază variază între 1,84 și 2,30 Ron, în timp ce prețul pentru un panou solar mono-cristalin variază între 2,30 și 3,68 Ron per Watt. Ambele tipuri de panouri sunt realizate din cristale de silicon, iar pierderea masivă de material din procesul de producția panoului mono-cristalin crește amprenta sa asupra mediului. Cu toate acestea, eficiența înaltă compensează rapid pentru această amprentă.

Ce alegeți—panou solar mono-cristalin sau panou solar poli-cristalin?

Fiecare dintre aspectele atinse prin această comparație detaliată vă va ajuta să identificați cel mai bun tip de panou solar pentru reședința dvs. Mediul de instalare, nevoile dvs. De energie, bugetul disponibil sunt aspecte esențiale de analizat atunci când alegeți între cele două tipuri de panouri solare.

Dacă aveți nevoie de o cantitate rezonabilă de energie și nu sunteți limitat de spațiu, vă puteți orienta spre panourile solar poli-cristaline. Pe de altă parte, dacă aveți spațiu limitat, buget generos și primează pentru dvs. Eficiența panourilor solare, vă recomandăm să alegeți panourile solare mono-cristaline.