Blog Prevenirea incendiilor cu ajutorul sistemelor de supraveghere video

Incendiile reprezintă o grijă fundamentală, mai ales când vine vorba despre suprafețe de mari dimensiuni, în care sunt elemente flamabile precum unități de încărcare, zone de deșeuri și stocare a bateriilor. De multe ori, aceste zone nu sunt bine monitorizate, multe dintre metodele tradiționale de monitorizare neidentificând incendiul la timp. Viteza cu care se poate propaga un incendiu este incredibil de mare și, cu cât mai promptă este atenționarea. Tehnologia termică a devenit tot mai accesibilă ca preț și este folosită tot mai mult pentru a determina creșterile anormale de temperatură, oferind soluții de prevenire a incendiilor și nu doar metode de reacție la acestea. Camerele de supraveghere cu imagine termică reprezintă soluția pentru prevenirea incendiilor și acționarea rapidă.

O problemă serioasă … focul care mocnește

În SUA, anual, au loc în jur de 1.3 milioane de incendii care cauzează decesul a mai mult de 3.000 persoane, accidentarea a peste 16.000 mii de oameni și pagube de mai bine de 14 miliarde de dolari. Incendiile reprezintă o grijă acută și pentru industrii, în special pentru clădirile de mari dimensiuni, în care se află combustibili sau componente electronice. Depozitele, centrele de aprovizionare, centrele logistice sau cele de baze de date reprezintă astfel de spații cu risc de incendii. Stațiile de încărcare au risc mai înalt pentru incendiere, bateriile Li-Io fiind o problemă în acest sens.

Metodele curente de detecție a incendiului sunt utile, dar au limite în ceea ce privește verificarea și timpul pentru atenționare. Detectoarele de fum vor emite o alarmă când detectează fum în aer. Cu toate acestea, alertarea se va petrece abia după ce incendiul deja s-a petrecut. Același lucru este valabil și cu dispozitivele care iau mostre din aer, ele testând aerul pentru particulele de fum și putând depista fumul chiar înaintea detectoarelor de fum.

Camerele de supraveghere optice sunt și ele folosite pentru incendii, dar vor trimite alerte doar după ce flăcările devin vizibile, adică după ce focul deja s-a produs.

Monitorizarea temperaturii înainte de a se produce flacăra

Camerele de supraveghere cu imagine termică permit trimiterea de atenționări în etapa de început a incendiului. Camerele de supraveghere cu imagine termică monitorizează  mai degrabă temperatura decât produsul focului (fum, flacără) și pot alerta în legătură cu o problemă. Dacă senzorii termici detectează temperaturi anormale, operatorii pot investiga mai departe și acționa pentru stoparea propagării focului.

Camerele de supraveghere cu imagine termică vor atenționa de la etapa de început a unui incendiu. Ele pot fi amplasate în anumite puncte într-o zonă pentru a monitoriza întreaga suprafață dar și pentru a se focusa pe anumite puncte cu risc de incendiu (stații de încărcare electrică, zone de descărcare a deșeurilor). Profesioniștii din domeniu folosesc tehnologia termică cu succes în numeroase aplicații, precum supravegherea pădurilor, a depozitelor, a centrelor de reciclare, etc.

Multe sisteme de protecție împotriva incendiilor folosesc combinări de diverși senzori, iar tehnologia termică adaugă mai multă valoare, verificând alte alerte. Spre exemplu, o cameră de imagine termică poate verifica de două ori temperatura unei suprafețe acolo unde s-a declanșat alarma de fum. Camerele de supraveghere termice pot oferi și suport pentru cei care verifică locația pentru alerte. Folosind camerele cu dublu spectru, operatorii din centrele de control pot vedea dacă persoana care verifică alertele este în locul în care s-a declanșat alarma, astfel diminuând riscul unei erori și omiterea producerii unui incendiu.

Tehnologia este utilă și pentru planificarea și evaluarea riscurilor. Ea poate evidenția posibilele zone fierbinți dintr-o clădire prin monitorizarea în timp. Acestea pot oferi informații despre evaluarea riscurilor—se va acorda atenție sporită zonelor cu risc mai mare pentru activitățile de prevenție a incendiilor, a planurilor de evacuare.

Atunci când se află oameni în spațiile monitorizate, prevenirea incendiilor este cu mult mai importantă. Se pot evita accidentările și chiar salva vieți dacă oamenii sunt preveniți la timp pentru a acționa, fie că este vorba de a stinge un foc sau pentru a fi evacuată zona. Sunt disponibile camere de supraveghere termică (cum sunt cele din seria Hikvision Heat Pro) care sunt conectate direct la sirene sau lumini stroboscopice. Ele pot oferi atenționare generală în aria în care se află camera, dar și să alerteze operatorul de sistem.

Un sistem de supraveghere cu flexibilitate în designul instalării

Camerele de supraveghere cu imagine termică au costuri convenabile și pot oferi excelentă flexibilitate la instalare. Există mai multe opțiuni de detectare de la diverse distanțe și se pot acoperi diverse câmpuri de vizualizare. Aceasta înseamnă că instalatorii pot găsi combinația potrivită pentru a acoperi nevoile spațiului ce trebuie protejat. Hikvision oferă și instrumentul Thermal Design Tool, un software care ghidează instalatorii pentru a se obține cea mai bună locație pentru cameră pentru zona dată.

Faptul că tehnologia de supraveghere termică a devenit tot mai accesibilă ca preț înseamnă că există soluții mai economice pentru prevenirea incendiilor. Modelele mai recente acoperă un câmp vizual mai larg, instalatorii având nevoie de mai puține camere decât în trecut pentru a acoperi o anumită zonă.

Prevenția maximă este mai bună decât stoparea, mai ales când vine vorba de incendii. Incendiile cauzează daune masive și pot determina accidentări severe și chiar decesul. Cu toate acestea, dacă riscul unui incendiu este identificat din stadiul incipient, un incendiu poate fi mai bine manageriat și chiar evitat complet. Tehnologia termică poate oferi acel timp extra și poate face diferența între stoparea propagării focului și incendierea totală.