Blog DUAL LIGHT ultima tehnologie de viziune nocturna de la Hikvision

 

Noua tehnologie Smart Hybrid Light permite utilizatorilor să comute flexibil între cele trei moduri de iluminare suplimentară, adaptându-se practic oricărei necesități sau aplicații

Crearea scenariilor Smart pentru detectarea intruziunilor împreună cu DVR-urile AcuSense Hikvision

Iluminator IR și lumină albă

Camerele Dual Light sunt echipate cu un iluminator IR pentru condiții de lumină scăzută și o lumină albă pentru captarea culorilor și detaliilor în condiții de întuneric.

 

Mod IR deschis

Lumina IR este întotdeauna activată și imaginile video rămân alb-negru (pe timpul nopții).

Vezi produse

 

Mod lumina albă

Lumina albă este întotdeauna activată iar camera capturează imagini color 24/7.

Este evident că tehnologia supravegherii video a cunoscut și cunoaște, în mod constant, optimizări. Un efort constant al profesioniștilor din domeniu s-a orientat spre conceperea unor tehnologii care să permită captarea de imagini clare (și eventual chiar color!), chiar și în timpul celor mai întunecate nopți. Și, dacă pentru unii producători lucrurile sunt ceva mai dificile, pentru alții, cum este Hikvision—unul dintre marii jucători de pe piața supravegherii video—progresul a venit natural, fiind urmarea firească a tehnologiilor anterioare de iluminare (detalii spre finalul articolului).

Astăzi vorbim despre tehnologia Smart Hybrid Light de la Hikvision, care schimbă, din nou, performanțele de care sunt capabile camerele de supraveghere în condiții de iluminare scăzută. Deși extrem de nouă (lansarea tehnologiei a fost realizată undeva în luna aprilie a anului 2023), tehnologia Smart Hybrid Light este deja prezentă pe piața românească. Echipa de la rovision.ro este mai mult decât încântată să comercializeze camere dotate cu Smart Hybrid Light și să vă detalieze, cât mai clar, ce înseamnă această tehnologie pentru supravegherea video.

Ce este tehnologia Smart Hybrid Light de la Hikvision?

Tehnologia Smary Hybrid Light de la Hikvision este o optimizare a tehnologiei full-color ColorVu, prin intermediul tehnologiilor Super Confocal și Smart Hybrid Light. Cu aceste tehnologii, se pot obține imagini tot mai clare, cu focusare precisă în condiții de iluminare redusă și cu moduri de iluminare hibrid, adecvate fiecărui scenariu de înregistrare. Camerele din noua serie permit, practic, profesioniștilor (și nu numai lor) să exploreze o varietate de moduri de iluminare, fiecare dintre ele gândite să capteze detaliile evenimentelor suspecte chiar și în cele mai întunecate medii.

Rubio Hong, directorul de producție de la Hikvision declara, la lansarea tehnologiei, că „ Prin upgradarea tehnologiei ColorVu am urmărit să optimizăm experiența de vizualizare a clienților pe timpul nopții, în orice scenariu, cu imagini focusate precis și opțiuni versatile de iluminare. Totodată, suntem mândri de tehnologia pentru iluminare extrem de redusă (ultra-low-light!), care elimină bătăile de cap aduse de întuneric și imaginile neclare din timpul nopții”. Este absolut firesc ca un producător (mai ales unul ca Hikvision) să-și susțină produsul și să o promoveze. Dar, în acest caz, mândria producătorului este cum nu se poate mai justificată.

Camerele dotate cu tehnologie ColorVu Smart Hybrid sunt echipate cu iluminare inteligentă pentru utilizatori, permițându-le să ajusteze experiența de supraveghere de la modul de iluminare până la stilul corporal, algoritmi AI (Inteligență artificială) și integrări de tehnologii adiționale. John Xiao, vice-președinte de marketing la Hikvision, USA, declara că această tehnologie „permite integratorilor de sistem și utilizatorilor să obțină performanțe tot mai impresionante în numeroase domenii în care cheltuielile și performanțele sunt factori esențiali”.

Cum funcționează tehnologia Smart Hybrid Light?

Tehnologia Smart Hybrid Light funcționează datorită conlucrării dintre lumina suplimentară și tehnologii inteligente de activare a acestei lumini. Lumina suplimentară permite camerelor să vadă clar în mediile cu iluminare redusă. Camerele convenționale cu lumină IR oferă imagini alb-negru care duc la pierderea de numeroase detalii. În timp ce camerele cu lumină albă vor oferi imagini color, dacă lumina este permanent deschisă, în anumite condiții, ea ar putea să deranjeze captarea de imagini clare.

viziune nocturna cu ir on

Când nu există vehicul sau persoană, camera folosește doar lumina infraroșie.

 

viziune nocturna color cu lumina alba pornita

Când apare un vehicul sau o persoană, lumina albă se declanșează automat, rezultând imagini în culori vii cu detalii clare.

La camerele de supraveghere Smart Hybrid Light, utilizatoriii pot trece flexibil prin trei moduri suplimentare de iluminare, pentru mai bună adaptare la orice nevoie sau aplicație. Lumina IR este mereu activă, iar imaginea video rămâne alb și negru pe timpul nopții. Iată, pe scurt, modurile posibile pentru aceste camere:

  • Modul IR

Lumina IR este mereu deschisă și imaginile video sunt alb-negru (pe timpul nopții).

  • Modul Lumina albă

Lumina albă este activă și camera captează imagini color 24/7.

  • Modul Smart

Cu acest mod, atunci când nu este nici o țintă în aria de supraveghere, camera folosește doar lumina IR, care este invizibilă ochiului uman și ecologică. Atunci când apare un obiect suspect, camera va acționa automat lumina albă, producând imagini clare, color, cu multe detalii. În modul Smart, veți putea beneficia de supraveghere performantă. În momentul în care persoana sau vehiculul suspect pleacă, camerele vor trece automat, din nou, la lumina IR.

Imagini mai bune în condiții de iluminare redusă cu tehnologia Super Confocal

Tehnologia ColorVu de la liderul incontestabil al domeniului supravegherii video asigură captarea de imagini color 24 din 24, astfel că utilizatorii pot vedea aceleași imagini clare noaptea așa cum le-ar vedea și în timpul zilei. Optimizate cu tehnologia Super Confocal, camerele de supraveghere au performanțe mai sigure și mai precise în condiții de lumină slabă.

Din moment ce lumina infraroșie focusează diferit de lumina vizibilă, este foarte dificil pentru camerele dual-light să creeze imagini clare pe întuneric sau lumină scăzută. Cum camerele dotate cu ColorVu sunt echipate cu lentilă cu deschidere mare, de rezoluție înaltă, adâncimea focusului este prea mică pentru cadru, captarea de imagini prin infraroșu fiind și mai dificilă.

Pentru a remedia această problemă, Hikvision a introdus tehnologia Super Confocal. Este un design cu lentilă de calibru mare care reduce dispersia optică a luminii pentru ca punctul de focusare de pe senzor pentru lumina infraroșie este, virtual, același ca cel al luminii vizibile (de unde și denumirea de con-focal). Focusând ambele tipuri de lumină în același punct, se poate preveni neclaritatea și optimiza experiența de vizualizare a utilizatorului. Imaginile oferite sunt clare, vibrante, alb-negru și color. Trebuie să subliniem că obținerea imaginilor confocale cu deschidere F1.0 este și ea o premieră în industria supravegherii video.

Opțiuni flexibile de iluminare

Tehnologia Smart Hybrid Light poate să se comute, automat, de la lumină IR la lumină albă vizibilă (suplimentară) pe timpul nopții. Dotate cu această tehnologie, camerele oferă trei opțiuni suplimentare de iluminare, pentru a fi folosite în scenariile nocturne, în funcție de necesități:

  • Modul de lumină albă sau vizibilă stabilește imaginea color
  • Modul IR (invizibil ochiului uman) permite imagini continue alb și negru pe timpul nopții, fără poluare de lumină
  • Modul Smart activează lumina să treacă automat de la un mod la altul, pe baza evenimentelor din perimetrul de supraveghere.

Atunci când modul Smart este activat, camera menține iluminarea infraroșu pe timpul nopții până când un eveniment declanșează imaginea color pentru a capta detaliile esențiale. Aceasta înseamnă că, atunci când camera depistează mișcarea unei persoane sau a unui vehicul, va trece la luminile normale și la captarea de imagini color. Această performanță are două consecințe esențiale: mai întâi, imaginile color captate de camere vor putea fi folosite pentru identificarea unui intrus. În al doilea rând, lumina activată poate atenționa persoanele care vor să intre prin efracție, putând să le determine să abandoneze actul infracțional.

Posibilitate de folosire la interior și exterior

Întrucât poate înregistra în mod discret, camera de supraveghere nu este ușor de depistat, riscul vandalizării sau distrugerii ei fiind mult diminuat. Pe de altă parte, lumina intensă declanșată de un eveniment suspect și inundarea cu lumină a zonei de supraveghere ajută la îndepărtarea posibililor intruși, în timp ce imaginile vor fi înregistrate în culori vibrante, asemeni celor captate în timpul zilei.

În consecință, camerele cu tehnologie Smart Hybrid Light sunt ideale pentru supraveghere de interior și de exterior, în locații precum: depozite, magazine de retail, parcuri publice, locații rezidențiale, acolo unde noaptea mișcările sunt sporadice, dar camerele trebuie amplasate discret. Opțiunile de iluminare Smart, automate, combinate cu detaliile precise și fin focusate duc la apariția unei camere de supraveghere care depășește, adevărul fie spus, toate așteptările și performanțele de până acum.

Care sunt performanțele camerelor Smart Hybrid Light?

Performanțele camerelor din Seria Smart Hybrid Light optimizează, per total, experiența de supraveghere video pentru utilizatori. Iată la ce vă puteți aștepta de la aceste camere:

  • Veți putea explora modurile de iluminare care includ convertirea iluminatorului IR alb și negru, dinamic full-color.
  • În modul Smart, detectarea țintei se va adapta la iluminarea pe timpul nopții. Astfel, în Smart Mode, camera rămâne în IR și se va comuta în mod inteligent la imagini color după captarea unor detalii declanșate de evenimente suspecte. Astfel, camera va oferi supraveghere video versatilă, de înaltă performanță, cu iluminare inteligentă pentru a îndeplini nevoile particulare de securizare de la aplicația dată.
  • Camerele din seria ColorVu Smart Hybrid Light asigură versatilitate unică (cel puțin pentru moment) cu abilitățile lor. Vă veți putea bucura de funcții avansate precum protejarea inteligentă de perimetru cu detectare de persoană și vehicul pentru căutare video rapidă. Platforma HEOP (Hikvision Embedded Open Platform) duce chiar mai departe experiența de supraveghere pentru utilizatori, fiind posibilă integrarea fină, cursivă de aplicații de la părți terțe.
  • Camerele de supraveghere sunt disponibile în modele de tip bullet, turret sau dome și asigură imagini cu definiție înaltă cu rezoluții de până la 4K. Tehnologia integrată ColorVu asigură captarea de imagini clare ziua și noaptea, captarea fiecărui detaliu în full color, cu precizie absolută. Camerele de supraveghere ColorVu Smart Hybrid Light produc experiențe vizuale în culori vibrante, nemaintâlnite până acum.

Care sunt beneficiile tehnologiei Smart Hybrid Light?

Beneficiile tehnologiei Smart Hybrid Light nu se rezumă la captarea de imagini clare, color, pe timpul nopții –deși, acest beneficiu este, de departe, esențial.

Imagini excelente în condiții de iluminare redusă

Cu tehnologia Smart Hybrid Light imaginile vor fi vibrante atât ziua, cât și noaptea. Detaliile vor fi multiple, claritatea va fi de excepție, iar identificarea persoanelor suspecte va fi mai rapidă și mai exactă.

Lumină ajustabilă pentru iluminare inteligentă

Modurile de iluminare sunt ajustabile și includ acoperire alb și negru pentru IR, modul dinamic full-color și modul hibrid pentru detectare adaptabilă a țintei pe timpul nopții. Aceste camere permit utilizatorilor să aibă o experiență de supraveghere versatilă, cu performanțe înalte, cu iluminare inteligentă, pentru a îndeplini nevoile de supraveghere.

Caracteristici unice de versatilitate

Caracteristici precum protejarea inteligentă a unui perimetru, detecție de persoană (vehicul), numărare de persoane sunt utile în numeroase  aplicații. Să nu uităm de posibilitatea folosirii platformei HEOP pentru soluții de supraveghere video inovatoare, adaptate la nevoile unice de securitate.

Imagini HD de înaltă calitate

Imaginile oferite de camere sunt de definiție înaltă, precise și au rezoluție de până la 4K. Experiența de supraveghere video va fi superioară, mai vibrantă ca niciodată și abilități full-color optimizate.

Unde putem folosi camere Smart Hybrid Light?

Putem folosi camere Smart Hybrid Light în numeroase scenarii:

  • Locații rezidențiale

Camerele Smart Hybrid Light pot fi folosite ca senzor de mișcare, luminând drumul pentru membrii familiei pe timpul nopții sau pentru a intimida posibilii intruși, menținând protejată și sigură reședința. Combinate cu funcție de Detecție Mișcare 2.0 pentru vehicule și persoane, camerele Smart Hybrid Light aduc securitatea pe care mulți proprietari o caută de ani de zile.

  • Magazine de retail

Cu aceste camere, utilizatorii nu mai trebuie să se îngrijoreze pentru supravegherea magazinului când sunt departe. Când magazinul este închis și un intrus se apropie, lumina automată va surprinde și îndepărta infractorul, optimizând nivelul de supraveghere.

  • Depozite

Cu tehnologia Smart Hybrid Light, lumina albă se va activa doar când are loc un incident, protejarea bunurilor fiind flexibilă, sigură.

Ce produse sunt echipate cu tehnologie Smart Hybrid Light?

Numeroase produse sunt echipate cu tehnologie Smart Hybrid Light. Practic, nici o tehnologie nu este utilă dacă nu este accesibilă pentru cei mai mulți utilizatori.

  • Camerele de supraveghere Turbo HD Smart Hybrid Light

Iată câteva dintre modele de camere Turbo HD Smart Hybrid Light: DS-2CE76D0T-LMFS, DS-2CE17D0T-LFS, DS-2CE16D0T-LPFS, DS-2CE16D0T-LFS, DS-2CE16K0T-LFS, DS-2CE78K0T-LFS, DS-2CE78D0T-LFS, DS-2CE76D0T-LPFS

  • Turbo HD Eco Smart Hybrid Light Cameras

În această serie sunt cuprinse modele precum: DS-2CE16D0T-EXLF, DS-2CE16D0T-EXLPF, DS-2CE76D0T-EXLMF, DS-2CE17D0T-EXLF.

Cum să folosiți camerele din seria Smart Hybrid Light?

Iată cum să folosiți camerele din seria Smart Hybrid Light sau, mai bine zis, modurile diverse de iluminare.

Modul lumină suplimentară

Dacă setați pe Off Modul de Iluminare suplimentară (Supplement Light Mode), aceasta înseamnă că lumina suplimentară va rămâne mereu dezactivată. În acest mod, camera nu va folosi lumină suplimentară și imaginile captate vor depinde doar de lumina ambientală valabilă.

Pe de altă parte, atunci când optați pentru Supplement Light Mode precum ColorVu White Light, comportamentul luminii suplimentare se modifică. În acest mod, statului luminii suplimentare este determinat dinamic de întrerupătorul Zi/Noapte al camerei. În timpul zilei sau al iluminării bune, lumina suplimentară va rămâne inactivă (off) pentru a evita iluminarea inutilă. Cu toate acestea, pe măsură ce mediul trece spre iluminare redusă sau întuneric, lumina suplimentară se va activa automat pentru a îmbunătăți iluminarea. În plus, prin modul ColorVu White Light, adăugați avantajul controlării intensității luminii suplimentare, folosind setările.

Modul de configurare pentru lumina suplimentară (Supplement Light)

Camerele de supraveghere cu Smart Hybrid Light permit utilizatorilor să treacă de la trei moduri suplimentare de iluminare, pentru adaptare la orice condiții.

Modul de zi (Day Mode)

În Day Mode, când setați Day/Night Switch pe Day, camera va opera în mod full-color, generând imagini vibrante și detaliate. În timpul condițiilor de lumină de zi, lumina suplimentară rămâne inactivă și nu veți putea ajusta modul de lumină suplimentară sau de controlare a luminozității. Cum lumina naturală este suficientă pentru captare de imagini color de calitate înaltă, lumina suplimentară rămâne inactivă în mod automat, optimizând consumul de energie și diminuând iluminarea inutilă.

Modul de noapte (Night Mode)

Trecând la modul Night, camera va continua să capteze imagini color, lumina suplimentară rămânând activă continuu. Cu toate acestea, dacă veți seta lumina suplimentară la Off pe modul Night, veți putea închide manual lumina suplimentară. În plus, veți avea posibilitatea să controlați intensitatea luminii suplimentare folosind funcția destinată, Light Brightness Control. Astfel, veți putea ajusta nivelul de iluminare conform nevoilor specifice din timpul supravegherii nocturne.

Auto Mode

Atunci când întrerupătorul Day/Night este setat pe Auto, camera va funcționa în modul full-color, ajustându-se automat la condițiile de iluminare ambientală. Iată ce se va întâmpla pe Auto Mode:

  • Camera va depista luminozitatea ambientală și va activa automat lumina suplimentară. Mecanismul este similar ajustării automate a luminii suplimentare cu infraroșu de la un lampadar.
  • Se setează timpul de filtrare pentru 5-120secunde. Atunci când luminozitatea ambientală trece de limita de iluminare și durează pentru o perioadă de timp, camera va aprinde și va stinge lumina. Această setare previne deschiderea și stingerea continuă a luminii atunci când luminozitatea se modifică rapid.
  • Se stabilește sensibilitatea pentru registrul 0-7. Cu cât sensibilitatea este mai scăzută, cu atât mai mare este nevoia de schimbare în luminozitatea ambientală înainte ca să aibă loc deschiderea și stingerea luminii de către cameră. Cu cât mai mare este sensibilitatea, cu atât mai mică va fi nevoia de modificare a luminozității ambientale.
  • Setarea luminii suplimentare pe Off va închide lumina suplimentară.

Modul de activare automată (Scheduled-Switch Mode)

Atunci când setați pe Scheduled Switch, camera va funcționa în mod full-color, conform unui program stabilit. Iată cum funcționează:

  • În timpul perioadelor Start și End time, camera va închide inteligent lumina suplimentară. Această funcție este utilă în mediile bine iluminate sau în timpul supravegherii de zi, când nu este nevoie de lumină suplimentară.
  • În schimb, în afara perioadelor de Start și End Time, camera va activa automat lumina suplimentară pentru vizibilitate optimă, claritate de imagini în timpul condițiilor de iluminare redusă sau de noapte. Astfel, crește eficiența supravegherii video.
  • Dacă doriți să dezactivați manual lumina suplimentară, setați Supplement Light Mode pe Off.
  • Acest mod vă oferă control total asupra comportamentului de iluminare al camerei, oferind flexibilitate în ajustarea sistemului la nevoile dvs. specifice de monitorizare.

Modul Supplement Light Brightness

Auto Mode

În modul Auto (Auto Mode), atunci când setați controlul intensității luminii pe Auto, camera va avea capacitatea inteligentă de a detecta automat nivelul de luminozitate ambientală. Astfel, camera va ajusta fin intensitatea luminii suplimentare pentru a o ajusta la condițiile de iluminare. În plus, aveți posibilitatea de a ajusta fin Lumina Albă (White Light), pe un interval de la 1 la 100, în care 0 reprezintă luminozitate zero.

Această setare versatilă pentru lumina albă vă permite să setați un anumit nivel care limitează luminozitatea maximă a luminii suplimentare. Nivelul setat de producător este de 50, ceea ce asigură o configurare echilibrată de configurare pentru cele mai multe scenarii.

Modul manual

Dacă alegeți modul manual (Manual Mode) și setați controlul intensității luminii pe Manual, veți beneficia de control precis asupra intensității luminii suplimentare. Valoarea pe care o veți alege se va traduce direct în intensitatea luminii. Acest control (mai degrabă intuitiv) vă permite să ajustați iluminarea la nevoile dvs. specifice, pentru vizibilitate optimă și imagini la calitatea dorită.

Ce tehnologii de iluminare suplimentară au existat la Hikvision înainte de Smart Hybrid Light?

Tehnologiile de iluminare suplimentară de la Hikvision care au fost înainte de Smart hybrid Light sunt: Exir, Darkfigter, ColorVu, Acusense. Iată câteva detalii despre acestea:

  • Exir

Acestă tehnologie se referă la iluminare infraroșu (IR), cu ajutorul unor LED-uri IR speciale. Cu Exir, se asigură iluminare IR uniformă, eficientă mai ales pe distanțe mai mari, camerele putând capta imagini ceva mai clare când iluminarea este precară.

  • Dark Fighter

Trebuie să mulțumim lui Hikvision pentru eforturile constante de optimiza performanțele camerelor de supraveghere pe timpul nopții. Camerele din seria Dark Fighter sunt dotate cu senzori de imagine de calitate superioară, precum și cu tehnologii avansate de procesare a imaginii pentru a produce imagini color de calitate înaltă chiar și în condiții de iluminare redusă.

  • ColorVu

Tehnologia ColorVu a fost creată pentru a furniza imagini color excelente în condiții de lumină scăzută și chiar întuneric total. Cu această tehnologie se apelează la senzori de imagine de sensibilitate înaltă, precum și la tehnologii avansate de iluminare.

  • AcuSense

Tehnologia AcuSense este specială pentru că îmbină detecția umană și a vehiculului pentru a diminua alertele false. Această tehnologie se bazează pe algoritmi avansați pentru a diferenția mai precis între obiecte și acțiuni. Camerele dotate cu tehnologie AcuSense trimit alerte doar când detectează mișcări ale omului sau ale vehiculelor.

Este tehnologia Smart Hybrid Light maximul care se poate obține?

Tehnologia Smart Hybrid Light este maximum ce se poate obține pentru moment. Cu toate acestea, probabil că Smart Hybrid Light este doar o altă treaptă pe care Hikvision pășește cu fermitate spre performanțe tot mai precise. Dacă este ceva cu care ne-a obișnuit liderul de piață până acum este faptul că fiecare nouă tehnologie nu este decât premergătoarea pentru o alta, din viitorul apropiat. Până la apariția următoarei tehnologii revoluționare de la Hikvison, nu ne rămâne decât să profităm la maxim de Smart Hybrid Light pentru securitatea mult dorită.