Blog Te gandesti sa cumperi o camera de securitate
CÂND SE AUD SUNETE NOAPTEA, AI DORI SĂ VEZI CE ESTE, FĂRĂ A DESCHIDE UŞA. DAR CAMERELE DE SECURITATE AU SI PARTI VULNERABILE.
Locuiesc într-o zonă destul de sigura. Nu am auzit de infractiuni în cartierul meu de cand locuiesc aici. Dar ca si tine, citesc despre infractiuni in fiecare zi online, şi se pare că aproximativ in jumătate din cazuri o camera de securitate este folosita pentru a identifica şi aresta suspectul. Pentru a fi sigur, am decis sa caut o camera de securitate pentru casa mea.Mi-am petrecut luni de zile cercetand camere de securitate pe internet. Am cumparat si incercat mai multe modele, toate proiectate pentru a fi accesate de pe Internet, variind de la cele ieftine la cele high-end.Am invatat multe din mica mea aventura. Mai întâi de toate, vă poate surprinde să descoperi că camerele de securitate pot fi hackerite. Monitorizarea împrejurimilor sună ca o idee buna, dar fii prevenit că, de asemenea, voi deschizi posibilitatea ca un hacker motivat ar putea vedea ceea ce vad camerele. Ceea ce ar putea sa reprezinte o piedica, în funcţie de cine esti, de aceea am amintit aceste lucruri chiar de la inceput. Dacă nu, citeste in acest post intregul meu sfat de cum sa alegi si sa instalezi un sistem de securitate.

CAMERELE DE SECURITATE NU SUNT CHIAR ATAT DE SIGURE

Cele mai multe camere de securitate şi software-ul lor nu sunt facute tinand cont de securitatea cibernetica. Nici unul dintre furnizori nu mi-a putut oferi o înţelegere clară a codurilor şi testelor de penetrare. De fapt, cele mai multe dintre intrebarile mele referitoare la securitate s-au izbit de uimire si nestiinta. Adesea am fost sunat înapoi cateva zile mai târziu de cate cineva care fie nu ştia răspunsurile la întrebările mele sau spunea “da” la tot ce intrebam – de aşa multe ori, ca ştiam că nu spune adevărul.

Am de gând să risc şi sa spune că cele mai multe camere de securitate şi software-ul lor sunt, probabil, uşor hackabile. Aparatul de securitate ar putea fi un punct de pătrundere pentru hackeri externe in viata ta fizică.

CAUTARE PE GOOGLE – “HACK CAMERA DE SECURITATE”

Fa niste căutări pe Google despre sistemul pe care te gandesti sa-l cumperi. Ai putea fi surprins de ce vei găsi. Cele mai multe camere de securitate ruleaza pe porturi care sunt bine documentate şi cunoscute de atacatori. Aceasta le permite să scaneze pe Internet, sa căute aceste porturi pentru a găsi camerele de luat vederi, apoi sa utilizeze niste trucuri pentru a exploata dispozitivele.

SCHIMBAŢI-VĂ PAROLA

Asiguraţi-vă că vă schimbaţi parola necesara pentru a accesa şi configura camere de securitate sau consola administrativă. Exista pe internet site-uri web intregi dedicate pentru a ajuta atacatorii sa acceseze camerele de securitate care au parole implicite.

ASIGURA-TE CA CONSOLA DE GESTIONARE UTILIZEAZĂ O CONEXIUNE CRIPTATĂ

Majoritatea consolelor camerelor de securitate permit conectarea utilizând o metoda nesecurizată. Întreaba dacă camera suporta conexiune securizată TLS sau alte metode. Dacă nu, ia în considerare un alt brand/model.

Este vorba de lentila

Multe camere low-end vad bine până la distante de 3-6 metri, dar esueaza lamentabil la distanţe mai mari de 10-12 metri. În schimb, cele mai multe camere high-end sunt capabile de a capta cu precizie oamenii de la 25 pana la 35 de metri, adesea în calitate HD sau aproape. Claritatea imaginii video va costa, dar când aratati imaginile video reprezentantilor legii, cu cat sunt mai clare, cu atat mai bine.

CARACTERISTICI LA CARE SA VA UITATI

Nu este surprinzator, cu cat cheltuiesti mai mult, cu atat creste calitatea şi numarul caracteristicilor. Printre caracteristicile high-end, aş pune la varf viziunea de noapte – la urma urmei, infractiunile au tendinţa de a apărea după lăsarea întunericului. Detecţia de mişcare, de asemenea, este de dorit, dar asiguraţi-vă că puteţi regla sensibilitatea şi restrânge gama de scanare. Nu vrei obiecte în mişcare legitima, cum ar fi plantele batute de vant, sa genereze alarme false. Daca aveţi posibilitatea să reglati în mod corespunzător sistemul, poate doriţi să trimiteţi un mesaj text la telefon când detectează mişcare.

Veţi dori, de asemenea, posibilitatea de a salva video şi/sau poze pe un sistem de stocare (ceea ce e bine in scopul aplicării legii). De asemenea, în cazul în care o infracţiune este surprinsa pe camera, capacitatea de a reda înapoi imaginile cu viteză mare vă va ajuta să găsiţi usor evenimentul, şi slo-mo vă va ajuta să determina exact ceea ce s-a întâmplat. În cele din urmă, modelele high-end vin cu un DVR separat pentru a înregistra video, ceea ce este o idee bună dacă aveţi de gând sa tineti camerele ruland tot timpul.

AMPLASAREA CAMERELOR

Nu sunt expert in securitate fizică, dar într-un scenariu multicamera veţi dori să amplasati camere la toate punctele de pătrundere (usa de la intrare, usa din spate, poarta, şi aşa mai departe) cel puţin. Eu am plasat camere în afara şi în interiorul fiecărui punct de pătrundere.

Trebuie să mentionez că soţia mea nu a fost fericita atunci când am pus o camera in dormitorul nostru. M-am gândit ca ar aprecia securitatea suplimentara, dar ea a fost mult mai îngrijorata de capacitatea mea de a preveni o intruziune neautorizata in sistemul de camere. Ca sa fiu sincer, nu i-am putut promite că asta nu s-ar întâmpla niciodată.

PREŢUL NU INFLUENTEAZA INTARZIEREA IMAGINII (LAG)

Toate camerele de securitate au oarecare întârziere faţă de timpul real, iar costul sau calitatea camerei nu determina severitatea lagului. Pe camerele cele mai scumpe pe care le-am testat, lagul a fost de 5-10 secunde sau mai mult. Am putut merge pana în câmpul video, apoi înapoi la computer şi sa ma văd pe ecran.

Lagul poate fi complicat mai ales când e asociat cu detectia miscarii. Multe dintre camerele de luat vederi mi-au trimis corect alerte de detectare de mişcare, dar imaginile pe care le-au trimis sau capturat adesea nu includeau cauza ce le-a determinat.

UTILIZAŢI CAMERE VIDEO PRIN CABLU ATUNCI CÂND ESTE POSIBIL

Am avut nevoie de camere fără fir pentru casa mea, pentru ca nu puteam trage cablu între DVR şi câteva dintre punctele de pătrundere din afara. Din păcate, camerele wireless pe care le-am incercat bateau rar pana la distantele specificate; adesea, atingeau mai puţin de jumătate din lungime. De asemenea, chiar şi cu wireless, veţi avea nevoie de conexiuni de curent.

CAMERELE WIRELESS VA POT OMORI INTERNETUL PRIN WIRELESS

Când mi-am pornit camerele de securitate fără fir, conexiunea mea de Internet wireless a scăzut de la viteze de download de 100Mbps la 0.40Mbps, în esenţă făcându-l inutil. Se intampla ca camerele de securitate fără fir şi receptoarele lor ruleaza pe aceeaşi frecvenţă de 2,4 GHz ca cele mai multe conexiuni de Internet wireless. În cele din urmă, a trebuit sa cumpăr un nou punct de acces wireless pentru Internetul de acasa care suporta frecvenţele mai noi de 5GHz şi sa înlocuiesc orice dispozitive Internet ramase la 2,4 GHz. Camerele wireless nu au avut vreo setare care sa-mi permita să setez canalele wireless sau sa schimb frecvenţele.

CAMERELE “REZISTENTE LA VREME” SUNT RAREORI IMPERMEABILE

Multe dintre camerele de luat vederi “pentru exterior” sau “rezistente la vreme” s-au defectat sau au fost distruse de o ploaie moderată. Va trebui fie să cumparati camere care sunt în mod explicit impermeabile (waterproof) sau sa faceti un adapost sau protecţie pentru camerele din exterior.

SETEAZA-TI DNS DINAMIC PENTRU A ACCESA CAMERELE ÎN TIMP CE CĂLĂTORESTI

Cu excepţia cazului în care aveti acasă conexiune la Internet cu adresă IP statică, trebuie să vă abonaţi la un serviciu de DNS dinamic şi sa configuraţi routerul de Internet pentru a raporta orice schimbare de adresa IP a acestui serviciu. În plus, veţi avea nevoie sa configurati routerul pentru a face publice porturile de acces de la distanţă.

SUPORTUL TEHNIC

Pentru a termina intr-o o notă optimista, toate camerele pe care le-am vazut au avut suport tehnic acceptabil. Suportul tehnic s-a desfasurat cel mai mult pe site sau prin e-mail, dar am primit mereu un răspuns într-o zi sau două, ceea ce am simţit ca a fost rezonabil.

Mă simt mai sigur cu noul meu sistem de camere de securitate instalat. Deja am surprins unele creaturi din vecinatate care-mi cauzează daune în curte şi am luat o măsură preventivă. Dar de asemenea sunt constient de faptul că orice camere de securitate accesibile de pe internet probabil pot fi exploatate şi utilizate pentru a-mi invada intimitatea. Ca cele mai multe probleme legate de securitate, o camera de securitate poate fi o sabie cu două tăişuri.