Blog Tot ce trebuie sa stiti despre un DVR

Daca va aflati in ipostaza achizitionarii unui sistem de monitorizare video pentru prima data, veti constata ca exista o multitudine de termeni cu care sa va familiarizati. Chiar daca echipamentele de monitorizare video sunt cu mult mai accessibile financiar decat in trecut, ele reprezinta, in continuare, o achizitie substantiala. Cum va doriti ca fiecare componenta a sistemului de monitorizare video sa fie cea mai adecvata pentru aplicatia dvs, va recomandam sa examinati cu atentie fiecare element.

Intre componentele unui sistem de monitorizare video se evidentiaza recorderul DVR. Despre ce este acesta, ce rol are in sistemul de monitorizare video si ce aspecte trebuie sa examinati la achizitionare aflati in ghidul de mai jos.

Ce este un recorder DVR?

Recorderul DVR (Digital Video Recorder) va permite sa inregistrati imaginile video surprinse de camerele de supraveghere, permitandu-va sa vizualizati imaginile atunci cand aveti nevoie. El este o componenta majora a sistemelor de supraveghere video. In cazul unei efractii sau al unui incident neplacut, sistemul DVR va asigura ca aveti la dispozitie imaginile inregistrate ca si dovada, ajutandu-va sa identificati intrusul. De altfel, afacerile de orice dimensiune ar trebui sa aiba mereu o copie a datelor inregistrate, pentru o mai mare siguranta in cazul unor incidente neplacute sau efractii.

 

DVR Rovision

Sistemele DVR din ziua de azi sunt capabile sa inregistreze imagini de la 16 camere CCTV simultan—vorbim, in acest caz, de inregistrarea pe mai multe canale. Recorderele DVR vin si cu hard-disk-uri care va ofera posibilitata sa stocati sis a dublati imaginile inregistrate.

Astazi gasiti pe piata si produse DVR mai avansate care suporta stocare in Cloud sau vin cu aplicatii care va ajuta sa monitorizati in timp real spatiul dvs, chiar daca va aflati la mare distanta de acesta.

La ce se refera functia de rezolutie a unui sistem DVR?

Atuni cand vorbim despre rezolutia unui sistem DVR, trebuie sa vorbim de “cadre pe secunda” (FPS- frames per second) intrucat acest element va va ajuta sa fiti siguri ca imaginile inregistrate au calitate superioara.

“Frames per second” (cadre pe secunda) este numarul imaginilor fixe pe care un DVR le inregistreaza intr-o secunda. Acestea vor da, in final, un video. Chiar daca suna mai putin tehnic, asa functioneaza intregistrarile video, pana si in filmele artistice. Spre exemplu, un film artistic este realizat la 30 de cadre pe secunda. Aceasta inseamna ca fiecare secunda din film este alcatuita din 30 de imagini fixe/nemiscate, colectate impreuna pentru a crea un video.

Cu cat este mai mare valoarea FPS, cu atat mai buna va fi calitatea imaginilor. Intrucat recorderele DVR sunt raspunzatoarea pentru stocarea imaginilor video, trebuie sa fiti siguri ca alegeti valoarea FPS optima pentru dvs. De obicei, recorderele DVR va permit sa decideti de cat FPS aveti nevoie. Fiti siguri, insa, ca puteti identifica chipuri, detalii si modificari in zonele cu risc inalt.

Nu este neobisnuit ca unii producatori sa vorbeasca despre valori ca 400FPS. Chiar daca aceasta valoare pare impresionanta, mai ales prin comparatia filmelor de la Hollywood cu 30FPS, aceasta inseamna, de fapt, ca recorderele DVR pot contine un total de 400FPS. Aceasta valoare, insa, va fi divizata intre camerele de supraveghere din aplicatia dvs. Astfel, daca aveti un sistem cu 20 de camere de supraveghere video, fiecare dintre ele va atinge un FPS de 20.

Cum sa alegeti un recorder DVR?

Ideal, va sugeram sa achizitionati toate componentele sistemului dvs de monitorizare video din acelasi loc. La rovision.ro veti gasi toate elementele necesare, de la camere de supraveghere si recordere DVR pana la cabluri si accessorii necesare la monitorizarea video. Vas tam la dispozitie cu informatii suplimentare despre produsele noastre si va putem ghida in selectia celor mai potrivite modele pentru aplicatia dvs de monitorizare video.

Va sugeram sa gasiti raspunsurile la intrebarile de mai jos pentru a identifica cel mai potrivit recorder DVR pentru aplicatia dvs:

  • Care este valoarea FPS?
  • Cat de mare este aria pe care doriti sa o supravegheati?
  • Cat de inalta vreti sa fie rezolutia si cat de clare sa fie imaginile?
  • Va ganditi sa mai adaugati camere de supraveghere video pe viitor? Daca da, atunci luati in consideratie ca adaugarea de noi camere va reduce valoarea FPS pentru recorderul DVR.
  • Care este campul de vizualizare al camerei de supraveghere? Care este distanta focala pentru lentila? Acesti indicatori vor influenta calitatea imaginii unor obiecte sau a unor zone indepartate, determinand o rezolutie inconsistenta de-a lungul inregistrarii. Spre exemplu, lentile care au unghi foarte larg (180 grade) sunt excelente pentru monitorizarea video, dar vor afecta recunoasterea faciala din cauza unghiului, imaginile stocate devenind inutile in acest sens.
  • Este important si sonorul?
  • Care sunt conditiile de iluminare, conditiile meteo si ce alte obstacole ar mai putea altera calitatea imaginii?

Va incurajam sa examinati si VMS (video management systems- sisteme management video) pe langa camerele de supraveghere video si recorderul dvr, intrucat timpul pe care o persoana il poate petrece focusandu-se pe o inregistrare video este de 20 minute. VMS (functiile de analiza) poate alerta in momentul detectiei de activitati suspecte si aplica functii analitice, imbunatatind performanta sistemului de monitorizare video. Daca va ganditi sa instalati camere cu astfel de functii de analiza, va recomandam:

  • Studiati cat mai mult specificatiile tehnice
  • Vms poate fi greu de integrat intr-un recorder dvr din cauza cantitatii de munca grafica asociat cu importarea interfetelor
  • Examinati daca este rezistent la conditiile meteo nefarorabile

Ce alte aspecte sa mai considerati cand alegeti un recorder DVR?

Atunci cand alegeti un recorder dvr, trebuie sa examinati si:

  • Tipul de camera de supraveghere detinut (IP sau analog)
  • Modelul si producatorul pentru recorder si camerele de monitorizare video.

Va amintim ca tipul de camera pe care il detineti nu este singurul element care afecteaza compatibilitatea. Camerele de supraveghere ip vor necesita un recorder nvr. Trebuie sa verificati daca producatorul si modelul de recorder este compatibil with modelul si producatorul camerei de supravegehere video.

Hd-cvi, hd-tvi, ahd

Video-ul de definitie inalta (hd) prin cablul coaxial a reprezentat un mare progress in industria de gen din ultimii ani. Lupta constanta intre hd-cvi (high definition composite video interface), hd-tvi (high definition transport interface) si ahd (analog high definition) a facut ca fiecare producator sa adopte o tehnologie sau alta, fiecare dintre acestea avand plusuri si minusuri.

Multi dintre utilizator au dorit sa-si pastreze camerele de tip analog dar sa se bucure de tehnologiile noi hd. Astfel, au aparut recorderele dvr pentabrid care accepta camere de la producatori diferiti si cu tehnologii diferite.

Recordere pentabrid

Recorderele dvr pentabrid sustin tehnologii precum hdtvi, hdcvi, ahd, analog, si ip. Ele ofera mare flexibilitate instalatorilor si elimina multe dintre problemele care existau pana acum in monitorizarea video. Recorderele pentabrid constituie o solutie excelenta pentru sistemele de monitorizare complexe.

Tehnologia hdcvi

Hdcvi este tehnologia video standard care permite utilizatorilor sa transmita video hd prin cablul coaxial existent, fiind ideal pentru reducerea cheltuielilor. Abilitatile hdcvi au evoluat mult din 2012 cand au aparut pe piata. Modelul standard curent, hdcvi 3.0 are cateva atribute care il recomanda pentru o mare varietate de aplicatii de monitorizare.  Este prima tehnologie care asigura rezolutie 4k in sistemele bazate pe infrastructura coaxiala. Camerele cu functii de vizibilitate pe intuneric sunt compatibile cu astfel de modele.

Tehnologia hd-tvi

Hd-tvi este tehnologie de procesar si transportare de video in camerele de supraveghere hd si recorderele compatibile. Puteti conecta camere tvi de la producatori diferiti in acelasi recorder dvr.

Tehnologia hd-tvi sustine rezolutii prin acelasi cablu coaxial folosit de camerele cctv: 720p, 1080p, 3mp, 4mp, 5 mp si 4k. Daca aveti deja un sistem analog cctv puteti sa-l upgradati la sistem hd pentru ca veti folosi aceeasi infrastructura de cablu.

Tehnologia ahd

Tehnologia ahd este o tehnologie high definition de tip analog pentru camerele de supraveghere cctv ce folosesc cablu coaxial pentru transmiterea video-ului hd de la camerele de supraveghere la recorderul dvr. Ahd ofera rezolutie de la 720p la 8mp hd.

Compresia video

Recorderele dvr sunt capabile de compresie video h265, h265+ si h264. In timp ce compresiile h265 si h264 sunt cele mai noi formate de compresie video, h265 este cel mai eficient format care perimte recorderelor dvr sa stocheze dublu fata de modelele cu compresie h264.

Ce au in comun cele mai bune recordere DVR?

Cele mai bune sisteme DVR pentru camerele de supraveghere video vin cu functii multiple, precum aplicatii care permit vizualizarea inregistrarilor sau accesarea live a acestora din orice loc, in orice moment, atunci cand nu sunteti la locatia de monitorizare. Cu cat valoarea FPS este mai mare, cu atat mai performant va fi recorderul DVR.

Cele mai bune modele DVR vor include functie de vizibilitate nocturna, detectia miscarii si functii de alertare la detectia miscarii (trimise, de regula, prin aplicatia asociata), abilitatea de folosi hard-disk, timp indelungat pentru inregisttrare si, bine-ntelese, o interfata facil de operat de catre orice utilizator.

De cate canale veti avea nevoie la recorderul DVR?

Atunci cand examinati achizitionarea unui sistem de monitorizare DVR, fie ca este pentru casa sau pentru afacerea dvs, veti observa ca acestea pot veni cu numar diferit de canale. La rovision.ro gasiti recordere DVR cu 4, 8, 16 canale.

Canalele in monitorizarea video se refera la numarul de camere pe care sistemul DVR il poate sustine. Astfel, daca sistemul DVR ales are 4 canale, el va sustine 4 camere de supravegehere video. Un model 8 canale va sustine 8 camere, etc. Un sistem independent DVR poate sustine de la 4 la 32 de canale, respectiv de la 4 la 32 de camere. Numarul de canale de care aveti nevoie depinde de aria pe care doriti sa o monitorizati video. Cu cat aceasta este mai vasta, cu atat mai multe camere vor fi necesare pentru monitorizarea video a spatiului.

Cum stiti de cate canale veti avea nevoie?

Iata cateva exemple de aplicatii de monitorizare si sistemele DVR pe care vi le propunem pentru acestea:

  • Daca doriti sa supravegheati perimetrul casei dvs, un sistem cu 4 canale cu camere de supraveghere in fiecare colt al curtii va fi suficient.DVR ROV504 5 megapixeli 4 canale Rovision 6 in 1 AHD
    DVR ROV504 5 megapixeli 4 canale Rovision 6 in 1 AHD este compatibil cu orice camera AHD pana la 5MP si are valoare 25FPS in timp real pentru fiecare dintre cele 4 canale. Interfata grafica cu pictograme faciliteza operarare si recorderul vine cu software propriu pentru vizualizarea live de pe telefon prin Cloud prin aplicatia asociata.
  • Supravegherea intrarilor in banci, institutii, spatii comerciale necesita instalarea unui numar mai mare de camere video si, implicit, a unui recorder DVR capabil sa capteze imaginile surprinse.DVR Pentabrid 16 canale ROVISION ROV1B16-I inteligenta artificiala
    DVR Pentabrid 16 canale ROVISION ROV1B16-I vine cu functii de inteligenta artificiala, protectie perimetru si poate opera la temperaturi cuprinse intre -10 si 55 grade Celsius. Are si intrare audio, permitand comunicare bi-directionala.
  • Spatiile comerciale au nevoi superioare de monitorizare. Un recorder ca DVR Rovision ROV5116HE-4KL-I2 wizsense, 16 canale, 4K-N/5MP, Pentabrid HDCVI/AHD/TVI/CVBS/IP permite monitorizare multi-dimensionala prin functionalitatea iot.
    DVR Rovision ROV5116HE-4KL-I2 WizSense 16 canale
    Functia POS se refera la suprapunerea informatiilor despre bonurile pos eliberate de magazine; in cazul unui incident, va fi posibila identificarea suspectilor dupa bonuri. Recorderul poate si filtra automat alarmele false generate de frunze, animale, lumini de faruri. El va activa sistemul pentru a verifica tintele si ameliora precizia alarmelor.

Care este diferenta intre un DVR si un NVR?

In timp ce DVR inseamna Digital Video Recorder, NVR inseamna Network Video Recorder (recorder video de retea). Recorderul NVR foloseste camere IP care sunt avansate din punct de vedere tehnologic si au capacitatea de a inregistra si stoca imagini video in mod independent, prin intermediul conexiunii la internet. Sistemele DVR, insa, folosesc camere de tip analog ce nu sunt capabile sa stocheze independent imaginile. Ele vor trimite imaginile neprocesate prin cabluri coaxiale catrte recorderul DVR care va procesa, mai apoi, video-ul. In timp ce recorderul DVR codifica si stocheaza semnalele video, recorderul NVR stocheaza video-ul pe care camera il codifica.