Camere de supraveghere CCTV pentru locuințe: Ghid de achiziție

Blog camere supraveghere CCTV pentru locuinte

Progresele din domeniul tehnologiei de supraveghere video din ultimii ani au făcut supravegherea video tot mai accesibilă pentru proprietarii rezidențiali. Astăzi, cu puțină documentație și atenție, orice proprietar poate achiziționa camere de supraveghere pentru locuința personală.

Varietatea camerelor de supraveghere poate intimida un proprietar mai puțin informat. La rovision.ro găsiți o mare diversitate de modele de sisteme și camere de supraveghere. Altă dată regăsite doar în supravegherea instituțiilor oficiale sau băncilor, camerele de supraveghere CCTV au devenit tot mai accesibile și sunt opțiuni funcționale și la supravegherea de locuințe. Mai jos vă prezentăm informațiile complete despre camerele de supraveghere CCTV, inclusiv un ghid de achiziție.

De ce să instalați camere de supraveghere în locuința dvs.? Care sunt locurile ideale de amplasare a camerelor?

Camerele de supraveghere sunt dispozitive de înregistrare video prin circuit închis și pot fi folosite cu succes nu doar la supravegherea instituțiilor oficiale, a spațiilor comerciale, clădirilor de birouri, ci și la supravegherea locuințelor private.

Care sunt motivele pentru instalarea de camere de supraveghere?

Iată principalele motive pentru care vă recomandăm să optați pentru achiziție de camere de supraveghere:

  • Calitatea video

Camerele de supraveghere vin cu diverse rezoluții, inclusiv HD, 2K sau 4K, calitatea video superioară asigurând imagini clare, detaliate pentru recunoașterea de fețe, plăcuțe de înmatriculare, sau alte detalii esențiale.

  • Vizibilitate pe timpul nopții

Cele mai multe camere CCTV au LED-uri infraroșii sau diverse alte tehnologii de vizibilitate pe timpul nopții.  Astfel, locuința va fi supravegheată eficient și în condiții de lumină redusă sau întuneric.

  • Capacitate de înregistrare

Camerele CCTV pot să înregistreze constant sau să activeze înregistrarea la detecția mișcării sau a altor evenimente. Astfel, veți economisi spațiul de stocare și veți putea păstra doar înregistrările care contează.

  • Configurabilitate

Puteți configura camerele CCTV așa cum aveți nevoie la locuința dvs., pentru a acoperi cât mai bine zonele specifice. Puteți să poziționați camerele pentru a avea cele mai bune unghiuri de supraveghere și puteți ajusta camerele pentru a se potrivi mediului.

  • Acces de la distanță

Dacă nu sunteți acasă, puteți accesa de la distanță camerele CCTV pentru a vă supraveghea locuința, cu ajutorului unui telefon smart sau al unui computer conectat la internet.

  • Diversitate

Pe piață (inclusiv în magazinul rovision.ro) găsiți diverse tipuri de camere de supraveghere: camere fixe, camere bullet, camere PTZ, camere dome, camere pentru exterior și camere pentru interior etc. Puteți găsi modelul ideal pentru locuința dvs. Veți putea afla mai multe detalii despre diversele tipuri de camere CCTV în cuprinsul articolului.

Care sunt cele mai potrivite locații pentru camerele de supraveghere CCTV?

Nevoile proprietarilor diferă destul de mult, dar există zone comune pe care mulți proprietari le consideră cruciale pentru supravegherea locuinței. Iată care sunt acestea:

  • Ușa principală—este punctul esențial de acces în locuință. Cu o cameră montată la ușa principală (dacă aveți mai mult de o ușă) vă va ajuta să vedeți curierii, musafirii, persoanele suspecte de pe proprietatea dvs.
  • Intrările secundare (dacă este cazul)—ușa din spate, ușa din lateral, ușa de la garaj sunt puncte vulnerabile care necesită supraveghere video.
  • Ferestrele de la nivelul solului
  • Garajul—dacă aveți garaj atașat sau separat de casă, puteți să-l supravegheați video cu camere (mai ales dacă depozitați vehicule sau obiecte de valoare în el).
  • Curtea și grădina—așa veți putea monitoriza jocurile copiilor, animalele de companie, evenimente atipice.
  • Holuri și spații comune
  • Puncte de acces la rețea și echipamente tehnologice—aici sunt incluse routerele, computerele
  • Locurile de depozitare a obiectelor de valoare (bijuterii, obiecte de artă, echipamente electronice scumpe)

Ce tipuri de camere de supraveghere CCTV pot fi folosite pentru locuințe?

Iată o prezentare succintă a tipurilor de camere CCTV ce pot fi folosite la supravegherea locuințelor. La rovision.ro veți găsi numeroase modele, de la producători importanți (Hikvision, Dahua, Rovision, etc).

Camere CCTV cu cablu coaxial (Analogice sau AHD)

Aceste camere de supraveghere folosesc tehnologia AHD pentru a genera imagini de înaltă definiție pe o conexiune analogică. Tehnologia a fost creată pentru ca modelele analogice să asigure calitate video superioară.

Avantaje:

  • Rezoluția video înaltă, 720p (1MP), 1080p (2MP) și chiar 4MP.
  • Compatibilitate cu cablurile coaxiale sau cu cablurile UTP. Trecerea de la camerele analogice la camere AHD se va realiza mai facil și mai ieftin.
  • Fiabilitate—conexiunea este stabilă și rezistentă la interferențe
  • Costuri mai mici
  • Instalare facilă pentru proprietarii care cunosc bazele din rețelistică

Camerele CCTV wireless (Wi-Fi)

Camera CCTV wireless utilizează conexiunea fără fir (wi-fi) pentru comunicarea cu un router sau stație de bază pentru a transmite date video. Camerele CCTV wireless elimină nevoia cablurilor pentru a transmite semnalele video și datele spre dispozitivul de stocare sau monitorizare.

Avantaje:

  • Instalare facilă
  • Mobilitate—dacă vreți să mutați camerele, o puteți face cu ușurință, fără să fie nevoie să reconfigurați sistemul de securitate.

Camere CCTV IP

Camera CCTV IP folosește tehnologia IP pentru transmisia datelor video și audio pe rețea, utilizând protocolul IP (Internet Protocol). Acest tip de cameră funcționează în rețelele de comunicații IP, inclusiv în rețelele local LAN și Internet.

Avantaje:

  • Calitate video superioară
  • Funcții avansate—includ funcții precum detecția mișcării, acces de la distanță, înregistrare în Cloud
  • Integrare facilă cu rețele existente de calculatoare și Internet

Camere CCTV cu vizibilitate pe timp de noapte (IR)

Camere CCTV cu IR (Infraroșu) are LED-uri infraroșii ce permit vizionarea nocturnă. Camerele CCTV cu IR folosesc iluminarea infraroșie pentru a monitoriza în condiții de lumină scăzută sau de întuneric complet. Astfel, ele sunt ideale pentru supravegherea pe timpul nopții.

Avantaje:

  • Supraveghere în condiții de lumină redusă sau de întuneric complet
  • Calitate video superioară pentru imaginile captate în timpul nopții

Camere CCTV cu unghi larg de vizualizare

Această cameră are lentilă care oferă câmp vizual extins sau unghi larg de acoperire. Camera CCTV cu unghi larg este ideală la supravegherea holului, spațiilor mai mari din locuința dvs.

Avantaje:

  • Acoperă o zonă mai mare, fără a fi nevoie de mai multe camere
  • Unghiul de acoperire poate fi de la 90 la 180 de grade și chiar mai mult.

Camere CCTV ascunse

Camerele de supraveghere CCTV ascunse sunt cele discrete, care nu sunt observate ușor de către persoanele supravegheate. Le puteți ascunde, practic, în obiecte obișnuite (jucării de pluș, ceasuri, detectori de fum, spre exemplu) pentru a supraveghea video locuința dvs.

Avantaje:

  • Le puteți ascunde ușor pentru supraveghere discretă
  • Au dimensiuni reduse, sunt mici, compacte și ideale pentru supravegherea video ascunsă

Camere CCTV de tip PTZ (Pan-tilt-zoom)

Camerele PTZ se pot roti (Pan) orizontal pentru a acoperi un unghi mai larg al unei zone, se pot înclina (tilt—se mișcă în sus sau în jos) și efectua zoom pentru a obține detalii mai bune asupra subiectelor sau obiectelor de interes.

Avantaje:

  • Camerele se pot roti, înclina și puteți urmări obiecte aflate în mișcare
  • Zoom-ul optic vă permite să obțineți detalii ale obiectelor captate.

Camere CCTV cu audio bi-direcțional

Așa cum sugerează și numele, camerele de supraveghere CCTV cu audio bi-direcțional vă permit comunicarea audio în ambele sensuri. Pe scurt, puteți comunica audio cu cel care se află în spațiul supravegheat video (puteți vorbi cu câinele prin camera de supraveghere, nu doar să-l auziți cum latră la vecini!)

Avantaje:

  • Puteți comunica în timp real cu persoanele din zona monitorizată video

Camere CCTV inteligente

Camerele CCTV cu funcții inteligente sunt cele care au tehnologii avansate și pot procesa informațiile captate de senzori. Ele sunt capabile de detectare de mișcare (declanșează înregistrarea sau vă trimit alerte), funcții de analiză a obiectelor, recunoaștere facială, monitorizare audio, alerte de intruziune.

Avantaje

  • Folosesc tehnologii avansate
  • Puteți seta alerte personalizate, conform nevoilor dvs. De supraveghere.

Cum alegeți camerele CCTV pentru supravegherea locuinței?

Atunci când alegeți camere de supraveghere CCTV pentru locuința dvs., va trebui să țineți cont de câteva aspecte, precum:

  • Scopul și obiectivele

Gândiți-vă cât mai bine de ce doriți să instalați camere de supraveghere CCTV. Doriți să supravegheați exteriorul casei, doar interiorul casei, doriți și supraveghere pe timpul nopții? Cu cât vă sunt mai clare obiectivele de supraveghere, cu atât mai ușor veți determina tipul de cameră CCTV ideal pentru locuința dvs.

  • Rezoluția video

Rezoluția video este legată de calitatea imaginilor și a înregistrărilor. Dacă doriți detalii numeroase, clare, optați pentru camere de supraveghere cu rezoluție mare, precum camerele HD (720p), Full HD (1080p).

  • Tipul de cameră

Hotărâți-vă dacă doriți camere cu fir (analogice sau AHD), camere IP, camere wireless. Camerele cu fir sunt mai fiabile în anumite aplicații, dar camerele IP oferă deseori funcții mai complexe.

  • Capacitatea de stocare

Trebuie  să vă  gândiți și cum veți stoca înregistrările (local, pe DVR sau NVR sau stocare în Cloud). Asigurați-vă că spațiul de stocare este suficient pentru ce aveți dvs. Nevoie.

  • Caracteristici cheie

Dacă, spre exemplu, doriți să vă supravegheați locuința și la exterior, alegeți camere cu IR, unghi larg de vizualizare, capacitate de stocare în Cloud. Adaptați mereu camerele la nevoile dvs. Specifice de supraveghere.

  • Calitatea construcției și rezistența la intemperii

În cazul în care doriți supraveghere video la exterior, căutați tipuri de camere pentru exterior. Acestea sunt fabricate pentru a rezista la intemperii și fac față la condițiile meteo extreme.

  • Cheltuielile pentru instalare

Analizați costurile pentru instalarea camerelor, inclusiv cele pentru cabluri, echipamente auxiliare. Consultați specialiștii de la rovision.ro pentru a vă ghida în selecția de camere CCTV.

  • Compatibilitatea cu alte echipamente

Dacă aveți deja sau vă gândiți să achiziționați alte echipamente, fiți siguri că acestea sunt compatibile cu camerele CCTV.

Ce sisteme de stocare și înregistrare să folosiți cu camerele de supraveghere

Atunci când alegeți camere de supraveghere pentru locuința dvs., trebuie să considerați și dispozitivele de stocare pentru înregistrările video.

Detalii în cele ce urmează:

DVR (Digital Video Recorder)

DVR-urile sunt dispozitive de înregistrare adecvate pentru camerele CCTV cu fir și nu sunt compatibile cu camerele IP dacă  nu veți folosi un convertor special.

Avantaje:

  • Ușor de utilizat și de configura
  • Adecvat pentru camerele de supraveghere cu cablu sau AHD
  • Puteți extinde capacitatea de stocare prin adăugarea de hard-disk-uri adiționale.

NVR (Network Video Recorder)

Dispozitivele NVR au nevoie de rețea de Internet pentru a funcționa și se folosesc cu camerele IP.

Sugestie: NVR 4MP Rovision 4 canale

Avantaje

  • Oferă calitate video superioară
  • Poate gestiona o gamă diversă de camere IP
  • Puteți accesa de la distanță înregistrările.

Stocare în Cloud

Acest tip de stocare este cel mai accesibil pentru proprietarii de locuințe. Veți avea nevoie de un abonament lunar sau anula pentru serviciul de stocare în Cloud. În plus, lățimea de bandă de Internet poate limita folosirea anumitor opțiuni.

Avantaje:

  • Puteți accesa de la distanță înregistrările, de pe orice dispozitiv conectat la Internet
  • Nu aveți nevoie de o unitate de stocare fizică în locuință
  • Datele sunt în siguranță dacă echipamentul este furat sau distrus, datele fiind stocate în Cloud.

HDD (Hard Disk Drive) intern sau extern

Alegeți un HDD cu suficientă capacitate de stocare pentru nevoile dvs.

Avantaje:

  • Aveți control total asupra datelor și a securității datelor
  • Puteți folosi HDD intern sau extern pentru a stoca local înregistrărilor
  • Costurile sunt mai mici pe timp lung la folosirea unui HDD decât cu folosirea serviciilor de stocare în Cloud

Micro SD Card

Vă semnalăm că un card microsd are capacitate de stocare limitată față de stocarea pe HDD sau în spațiul Cloud.

Avantaje:

  • Stocarea și înregistrarea se realizează direct pe card
  • Este soluția ideală pentru camerele CCTV compacte sau cele cu dimensiuni mici
  • Nu trebuie să achitați alte cheltuieli pentru unități de stocare externe.

Ce pași urmați pentru instalarea și configurarea camerelor de supraveghere pentru locuință

Dacă nu doriți să apelați la echipele de profesioniști, vă recomandăm să planificați cât mai detaliat instalarea de camere de supraveghere. Urmăriți ghidul nostru de instalare și configurare a camerelor CCTV în locuința dvs:

  1. Planificare și pregătire

Determinați zonele vulnerabile ale locuinței dvs., precum și locurile de amplasare a camerelor. Alegeți tipurile de camere și verificați dacă aveți toate echipamentele, accesoriile, cablurile, dispozitivele de stocare, adaptatoare de alimentare, accesorii pentru montare.

  1. Montarea camerelor

Montați camerele în locurile alese și verificați unghiul de vizualizare. Protejați cât mai bine de vandalism, condiții meteo nefavorabile camerele instalate la exterior.

  1. Conectați camerele la sursa de alimentare

Folosiți adaptoarele corecte pentru a conecta camerele la sursa de alimentare. Verificați stabilitatea alimentării și prezența (sau absența) problemelor cu sursele de energie.

  1. Conectați camerele la DVR sau NVR

Dacă folosiți DVR sau NVR, conectați camerele la dispozitivele de înregistrare cu cablurile corecte (cabluri coaxiale, cabluri UTP pentru camerele IP). Conexiunile trebuie să fie sigure și să nu existe cabluri deteriorate.

  1. Configurați echipamentul

Porniți dispozitivul de înregistrare și urmați instrucțiunile de configurare inițială. Vă recomandăm să stabiliți o parolă puternică și să actualizați regulat software-ul.

  1. Configurați rețeaua și accesul la distanță

Dacă ați ales camere ce pot fi accesate de la distanță, va trebui să configurați o rețea și să conectați DVR-ul sau NVR-ul la Internet. Protejați accesul la sistem prin folosirea unei parole puternice.

  1. Setați funcțiile și caracteristicile

Configurați funcțiile adiționale ale camerelor cum ar fi notificările, detecția mișcării. Puteți seta programul de înregistrare și verifica dacă aveți suficientă capacitate de stocare.

  1. Testați sistemul

Finalizați prin verificarea camerelor—asigurați-vă că înregistrările sunt clare, că funcțiile adiționale funcționează corect.

Recomandarea specialistului

Verificați regulat echipamentul, actualizați regulat firmware-ul pentru a vă bucura de cele mai noi caracteristici de securitate.

Cum asigurați securitatea accesului la înregistrări?

Oricine utilizează camere de supraveghere CCTV trebuie să se asigure de securitatea datelor din camere. Iată câteva recomandări pentru a asigura securitatea datelor din camerele CCTV:

  • Modificați parolele din fabrică

Cele mai multe camere CCTV, dispozitive de stocare vin cu parole implicite și vă recomandăm să le schimbați cât mai repede.

  • Folosiți parole puternice

Optați pentru parole complexe, cu litere mici și mari, cifre, caractere speciale.

  • Izolați rețelele

Izolați camerele într-o rețea separată sau VLAN pentru a evita accesul neautorizat la rețeaua principală a locuinței.

  • Actualizați firmware-ul și software-ul

Actualizați mereul software-ul pentru camere, DVR sau NVR, ce pot remedia vulnerabilitățile anterioare.

  • Limitați accesul fizic

Dacă ați montat camerele la exterior, folosiți carcase pentru a le proteja de vandalism și instalați-le în locuri greu accesibile (fără a compromite calitatea supravegherii).

  • Criptarea datelor

Urmăriți ca datele de pe camerele CCTV și de pe dispozitivele de stocare sunt criptate în timpul transmisiei și a stocării.

  • Controlați accesul la sistem

Aveți grijă ca doar dvs. Veți accesa sistemul de supraveghere. Puteți utiliza autentificare cu 2 factori pentru protecție adițională.

  • Protejați dispozitivele de stocare

Dacă utilizați DVR, NVR trebuie să le amplasați într-un loc sigur, închis cu cheie.

  • Monitorizați activitatea sistemului

Verificați activitatea sistemului pentru a determina comportamentele atipice, încercările de acces neautorizat.

  • Stocați înregistrările în loc sigur

Dacă ați optat pentru stocare în cloud, optați pentru un furnizor de servicii de încredere, care practică metode solide de securitate. Pentru stocarea locală, criptați datele și realizați periodic copii de rezervă.

Ce probleme pot să apară la camerele CCTV? Care sunt soluțiile?

Deși camerele de supraveghere CCTV pot să dezvolte diverse probleme, diferite de la un tip la altul, câteva dintre ele se întâlnesc mai des.

Imagini neclare, înregistrări de calitate inferioară

Acestea pot să apară din cauza lentilei murdare, ajustărilor incorecte ale focalizării, calității reduse a camerei, a unor probleme de iluminat.

Soluții

  • Curățați atent lentila camerei
  • Verificați și ajustați setările de focalizare pentru cameră
  • Examinați iluminarea pentru camere

Probleme la transmisia sau înregistrarea video

Probleme de cablaj, interferențe, defecte la echipamente, stocare insuficientă sunt cauzele posibile pentru slaba calitate a transmisiei sau înregistrării video.

Soluții

  • Verificați conexiunile de cablu și înlocuiți cablurile defecte
  • Examinați dacă nu exisă interferențe în rețeaua de comunicare
  • Observați starea și spațiul de pe DVR, NVR, HDD.

Absența imaginii sau ecran negru

Cauzele posibile pentru o astfel de situație sunt: defecțiuni la camere, probleme la alimentare, cabluri deteriorate.

Soluții

  • Inspectați alimentarea și conectați corect camerele
  • Dacă este posibil, schimbați sursele de alimentare sau adaptoarele
  • Examinați cablurile și, dacă este necesar, înlocuiți-le

Probleme la înregistrarea în timp real

Congestia în rețea, setările incorecte la cameră, consumul excesiv de resurse în sistem sunt cauze posibile.

Soluții

  • Verificați dacă sistemul are suficiente resurse (lățime de bandă, CPU, RAM) pentru a gestiona înregistrările în timp real.
  • Ajustați setările camerei pentru a diminua timpul de întârziere
  • Examinați configurația la rețea și eliminați congestia

Eroare de acces sau de autentificare

Introducerea de parole greșite, configurarea incorectă sau problemele de rețea sunt cauze posibile pentru acest tip de problemă.

Soluții

  • Verificați conexiunile de rețea, routerul pentru eliminarea problemelor de conectivitate
  • Fiți sigur că folosiți parole corecte și autentificați-vă cu un cont de utilizator autorizat
  • Revizuiți și, la nevoie, configurați din nou sistemul de securitate

Probleme la senzorii de mișcare sau detectarea de intruși

Obstrucții, calibrare incorectă, setări incorecte la senzori pot duce la astfel de probleme.

Soluții

  • Vedeți dacă sunt obstrucții ce pot genera alarme false
  • Ajustați setările senzorilor de mișcare sau ale detecției de intruși

Probleme de securitate cibernetică

Folosirea unor parole slabe, prezența unor vulnerabilități în firmware, lipsa actualizărilor de securitate pot fi cauze pentru aceste probleme.

Soluții

  • Folosiți parole puternice pe care să le schimbați în mod periodic
  • Verificați ca echipamentul să aibă cele mai noi actualizări de securitate

Apelați la profesioniști dacă problemele sunt complexe sau dificil de rezolvat.

Care este legislația privind folosirea camerelor de supraveghere pentru locuințe?

Dacă instalați camerele de supraveghere în locuința dvs., fără a supraveghea vecinii, nu aveți nevoie de consimțământul lor. Dacă, însă, camerele vor fi amplasate într-un spațiu public, locații comune (în holul blocului), veți avea nevoie de consimțământul scris al persoanelor supravegheate.

De obicei, există puține restricții în ceea ce privește instalarea de camere CCTV în spațiile private ale locuinței dvs. Precum interiorul locuinței, în curte. Protejați datele personale colectate prin camere și limitați supravegherea video la scopurile specifice pentru care a fost instalată.

Cel mai bine este să contactați un specialist în securitate sau un avocat pentru a afla legislația legată de supravegherea video pentru locuințe.

Apelați cu încredere la echipa de la rovision.ro pentru recomandări și comenzi de camere de supraveghere.