Camera de supraveghere nu se alimentează din cauza unor problemele la alimentarea electrică a camerei, defecțiuni la cameră, a unor setări de configurare. Probleme de conectivitate, dar și de securitate pot cauza, de asemeni nealimentarea camerei de supraveghere.

Cauza nr.1—probleme la sursa de alimentare

Probleme comuna la alimentarea electrică a camerei

Cablu de alimentare defect

Un cablu de alimentare defect sau deteriorat poate cauza întreruperea fluxului de curent spre camera de supraveghere.

Priză sau surse de curent nefuncționale

Când priza la care este conectată camera de supraveghere nu funcționează corect sau sunt probleme la sursa de curent, camera nu se va alimenta.

Scurtcircuit

Un scurtcircuit în cablul de alimentare sau în sursa de curent poate stopa alimentarea camerei de supraveghere.

Probleme la dispozitivul de alimentare

Defecțiuni la dispozitivul de alimentare sau la transformator pot cauza nealimentarea camerei de supraveghere.

Supratensiune sau tensiune insuficientă

Varierea tensiunii de alimentare din rețea sau o tensiune insuficientă pot influența buna funcționare a camerei de supraveghere și cauza oprirea ei.

Probleme la bateriile de backup (dacă este valabil)

Atunci când camera de supraveghere are și baterii de backup pentru a face față întreruperilor de curent. Ele pot fi descărcate sau defecte, ceea ce ar bloca funcționarea camerei din lipsă de curent.

Soluții de remediere

  • Verificarea cablului de alimentare

Înlocuirea sau repararea cablului de alimentare dacă este defect sau deteriorat va remedia alimentarea camerei de supraveghere.

  • Testarea sursei de curent

Trebuie verificate prizele și sursa de curent pentru a fi siguri că sunt funcționale și că oferă tensiunea necesară camerei.

  • Verificarea și înlocuirea dispozitivului de alimentare

Atunci când sursa de alimentare sau transformatorul s-au defectat, va fi necesară înlocuirea lor pentru realimentarea camerei de supraveghere.

  • Protejare împotriva scurtcircuitelor

Problemele legate de alimentare se pot preveni prin folosirea de dispozitive de protecție împotriva scurtcircuitelor sau montarea cablurilor de alimentare astfel încât să scadă riscul scurtcircuit-ului.

  • Stabilizarea tensiunii

Se pot evita probleme determinate de fluctuații de tensiune din rețea prin folosirea unor dispozitive de stabilizare a tensiunii sau unei surse de alimentare cu sursă stabilă.

  • Întreținerea bateriilor de backup

Pentru a fi siguri că există o sursă de alimentare alternativă dacă se întrerupe curentul electric, trebuie verificate și înlocuite bateriile de backup.  

Cauza nnr.2—Defecțiuni la camera de supraveghere

Defecțiuni ale camerei de supraveghere pot împiedica alimentarea acesteia. Cele mai comune defecțiuni sunt:

Defectarea sursei de alimentare

Dacă se defectează sursa de alimentare internă a camerei, ea nu va mai primi energie. Trebuie înlocuită sursa de alimentare cu una compatibilă, funcțională.

Probleme la conectori sau cablaj intern

Conectorii slabi sau cablajul defect pot duce la întreruperea sau pierderea alimentării. Conectorii, cablajul intern trebuie verificate, reparate sau înlocuite.

Defecțiuni la placa de alimentare

Atunci când se defectează placa de alimentare, ea nu va mai distribui energie spre alte componente ale camerei. Va fi necesară înlocuirea plăcii de alimentare.

Probleme la nivelul bateriei de backup (dacă există)

Atunci când camera are baterie de backup și este defectată sau descărcată, camera nu se va mai alimenta dacă se întrerupe curentul. Bateria va necesita înlocuire sau reîncărcare.

Suprasolicitare termică

Suprasolicitarea termică poate cauza defectarea componentelor interne ale camerei de supraveghere, a sursei de alimentare. Trebuie asigurată ventilație eficientă, evita expunerea la temperaturi extreme.

Defectarea componentelor electronice

Tranzistoarele, condensatorii și alte componente electronice se pot defecta și cauza probleme la alimentare. Un tehnician calificat va trebui să diagnosticheze și să înlocuiască acele componentele defectate.

Defectarea senzorului de alimentare.

Senzorii care depistează nivelurile de alimentare se pot defecta și cauza întreruperi la alimentarea camerei. În aceste situații, senzorul va necesita înlocuire.

Cauza nr.3—setări de configurare

Camerele de supraveghere pot să se oprească din alimentare pentru a economisi energie sau pentru că sunt programate pentru a funcționa la anumite ore.

Programare pentru economisirea energiei

Atunci când camera este setată să ruleze în modul de economisire a energiei într-un anumit interval de timp sau în anumite condiții (la detectarea mișcării, spre exemplu), se poate opri alimentarea pentru conservarea energiei. Revizuirea și ajustarea reglărilor ajută la oprirea neprevăzută a alimentării.

Setări de întrerupere a alimentării

Unele camere de supraveghere pot include opțiuni de întrerupere programată a alimentării la anumite ore, în anumite condiții. Dacă setările sunt activate sau configurate incorect, camera nu se va mai alimenta. Trebuie verificate și ajustate setările.

Limitări de tensiune

Unele camere se configurează pentru a se opri automat sau pentru a-și diminua puterea dacă tensiunea de alimentare este în afara limitelor. Când limitele sunt stabilite prea strâns și tensiunea se reduce sub nivelul minim acceptabil, camera se va oprii. Trebuie verificate și reglate limitele de tensiune conform specificațiilor tehnice ale camerei și condițiilor reale de alimentare.

Probleme de firmware sau software

Probleme de software sau firmware pot determina funcționarea anormală a camerei și chiar oprirea alimentării. Problemele se pot remedia prin actualizarea sau reinstalarea software-ului sau firmware-ului.

Cauza nr.4—probleme de conectivitate

Dacă alimentarea camerei se realizează prin conexiune de rețea, problemele de conectivitate la rețea pot bloca alimentarea și funcționarea camerei. Iată cum afectează problemele de conectivitate alimentarea camerei:

  • Dependența de alimentare prin rețea

Când camera de supraveghere se alimentează prin conexiune de rețea (cum ar fi poe—Power over Ethernet), problemele de conectivitate la rețea vor bloca furnizarea de energie spre cameră. Aceasta nu se va mai alimenta.

  • Nevoia unei conexiuni la rețea pentru funcționare

Unele camere de supraveghere necesită conexiune stabilă la rețea pentru a declanșa pornirea sau menține alimentarea. Când se pierde conectivitatea la rețea, camera nu se va mai alimenta.

Soluții pentru problemele de conectivitate

Verificarea și remedierea problemelor de rețea

Verificați conexiunea de rețea; aceasta trebuie să fie stabilă, funcțională. Examinați cablurile, router-ul, echipamentele de rețea pentru diversele probleme și remediați problemele.

Folosirea de alimentator de rezervă

Înlocuiți alimentarea prin rețea cu alimentator de rezervă precum baterie de backup sau alimentator cu baterie pentru a asigura alimentarea camerei dacă se întrerupe curentul electric, conectivitatea la rețea.

Configurarea alarmelor de alimentare

Configurați alarme, notificări pentru a fi atenționat când alimentarea camerei se întrerupe din cauza problemelor de conectivitate. Astfel, veți putea interveni rapid pentru remedierea problemei.

Actualizați echipamentul și software-ul

Verificați ca echipamentul de rețea și software-ul camerei de supraveghere să beneficieze de cele mai noi versiuni. Ele pot remedia sau ameliora problemele de conectivitate și de alimentare.

Consultați specialiștii

Dacă problemele de conectivitate nu dispar și nu puteți remedia problema, apelați la specialiști în rețele sau echipamente de supraveghere pentru diagnosticare, remediere.

Cauza nr.5—Probleme de securitate

Atacurile cibernetice pot cauza nealimentarea camerei de supraveghere. Iată cum:

  • Blocarea accesului la rețea

Un atac cibernetic asupra rețelei sau a infrastructurii IT ce alimentează camera de supraveghere poate opri accesul camerei la rețea. Camera nu se va mai alimenta și funcționa.

  • Acces neautorizat și manipularea setărilor

Prin atacul cibernetic se poate accesa sistemul de control al camerei de supraveghere și modifica setările ei pentru a opri alimentarea sau compromite funcționarea ei.

Soluții pentru remedierea problemelor de securitate

Implementarea unor măsuri robuste de securitate

Urmăriți ca rețeaua și sistemul de control al camerei de supraveghere să fie protejate prin măsuri adecvate de securitate, precum firewall, antivirus, autentificare în doi factori.

Actualizarea regulată a software-ului și firmware-ului

Instalarea actualizărilor de securitate pentru software și firmware-ul camerei de supraveghere va ameliora vulnerabilitățile știute și va proteja împotriva atacurilor cibernetice.

Monitorizarea activităților neobișnuite

Implementarea unui sistem de monitorizare și alertate pentru activități neobișnuite sau suspecte în rețeaua, sistemul de control al camerei va remedia detecția și prevenirea atacurilor cibernetice.

Securizarea conexiunii la rețea

Folosirea de tehnologii de securitate precum VPN-uri sau conexiuni criptate la proteja comunicarea dintre camera de supraveghere și sistemul de control împotriva interceptării, manipulării de către atacatori.

Auditarea și revizuirea regulată a securității

Realizarea regulată unor audituri de securitate periodice și revizuirea regulată a politicilor și procedurilor de securitate poate depista și rezolva problemele, vulnerabilitățile înainte ca ele să se transforme într-o amenințare gravă.

Instruirea personalului

Verificați ca personalul care gestionează și folosește camerele de supraveghere este instruit și familiarizat cu practicile de securitate cibernetică și riscurile asociate. Astfel, scade riscul unor atacuri cibernetice.

Recomandări de verificare și remediere a problemelor de alimentare

Verificați sursa de alimentare

Asigurați-vă că sursa de alimentare (alimentatorul poe sau adaptorul de priză) este corect conectată la priză și camera de supraveghere. Schimbați adaptorul de priză sau alimentatorul poe cu unul funcțional pentru a vedea dacă problema dispare sau nu.

Inspectați cablurile de alimentare

Verificați cablurile de alimentare pentru a vedea dacă sunt deteriorări sau fisuri. La nevoie, înlocuiți cablul de alimentare. Vedeți dacă este ferm conectat la ambele capete.

Testați conexiunea la rețea

Atunci când camera de supraveghere are alimentare poe, verificați conexiunea la rețea. Vedeți dacă este bine conectat cablul de rețea la switch-ul sau router-ul de rețea. Testați conexiunea cu alte dispozitive pentru a vedea dacă este sau nu funcțional cablul de rețea.

Verificați tensiunea electrică

Folosiți voltmetru pentru măsurarea tensiunii electrice la sursa de alimentare sau la borna camerei de supraveghere. Ea trebuie să fie în intervalul corect de funcționare a camerei.

Încercați o ală priză

Atunci când camera de supraveghere se alimentează prin adaptor de priză, încercați să conectați la o altă priză funcțională pentru a elimina problema cu priza curentă.

Verificați setările de economisire a energiei

Verificați ca setările de economisire a energiei de pe camera de supraveghere sau sistemul de control sunt corect configurate și nu stopează neașteptat alimentarea camerei.

 Contactați specialiștii

Când verificările de bază, remedierile nu rezolvă problema, apelați la specialiști pentru diagnosticare și soluționare.