Blog trenduri pentru industria supravegherii video în 2023

Domeniul supravegherii video a cunoscut numeroase transformări în ultimii ani, într-o perioadă de timp destul de scurtă. Progresele și aplicațiile tehnologiilor de ultimă generație sunt constante și tehnologii revoluționare precum AI (inteligența artificială), percepția mașinii sau iot (Internet of Things—Internetul Lucrurilor) sunt dezvoltate aproape periodic. Profesioniștii din domeniu au observat cum sistemele de supraveghere video s-au integrat tot mai adânc și au devenit tot mai cuprinzătoare, fiind amplificate prin abilități pentru sarcini tot mai complexe pentru a optimiza eficiența sistemului de supraveghere. Astăzi, sistemele de supraveghere îndeplinesc numeroase funcții operaționale, fiind folosite cu încredere în multe industrii diferite și tipuri de organizații.

Iată care sunt cele mai semnificative trenduri pentru industria supravegherii video în 2023:

1.   Aplicațiile AI sunt tot mai diverse și necesită tot mai multe ecosisteme deschise

Cu toții am văzut cum produsele și aplicațiile AI sunt tot mai diversificate, fiind folosite pentru a soluționa probleme complexe zilnic, pentru a îndeplini nevoile fragmentate ale clienților. Abilitățile acustice și textuale ale tehnologiei AI sunt utilizate și în industrii, începând de la cea vizuală. Spre exemplu, detectarea anomaliilor audio operată de AI este folosită pentru a depista erorile echipamentelor din mediul industrial, contribuind la creșterea siguranței lucrătorilor. Mai mult, tehnologia AI în sine evoluează fiind capabilă să învețe singură și să se optimizeze mult mai rapid decât atunci când învață în mod supravegheat.

Toate aceste progrese necesită mai multe ecosisteme cu tehnologii deschise, resurse deschise și chiar protocoale deschise pentru colaborări între diverse industrii. Tehnologiile deschise, cum ar fi tehnologia Container și tehnologia virtualizării au un potențial semnificativ pentru industria supravegherii video, ajutând la deschiderea (versatilitatea) produselor de hardware.

2.   AIoT continuă să unească lumea fizică de cea digitală

O altă treaptă pe care urcă inteligența artificială este cea a combinării AI cu IoT—un trend important pentru 2023, care dă o nouă formă scopului industriei de supraveghere. Tot mai multe soluții AIoT au fost concepute în ultimii ani și ele nu oferă doar protecție inteligentă, ci și contribuie la optimizarea eficienței operațiunilor în numeroase industrii și organizații.

AIoT va crea un drum important pentru a amplifica transformarea digitală în industrii diverse. Acest rezultat se poate obține prin crearea unui geamăn digital, care face legătura dintre lumea fizică și cea digitală. Spre exemplu, în managementul parcurilor industriale, siturile virtuale pot fi create prin aplicarea de modelare 3D, prin folosirea de tehnologii VR și AR, pentru a reprezenta și reflecta siturile reale, oferindu-le capacitatea unei vizualizări dinamice pentru a acționa rapid, site-ul rulând astfel facil și fără incidente.

3.   Experiențele vizuale se optimizează prin tehnologiile de vizualizare 24/7

Captarea imaginilor de securitate cu claritate superioară și culori în mod constant este o necesitate acută pentru utilizatorii de sisteme de supraveghere video. Lumina de intensitate redusă a fost una dintre cele mai mari provocări ce au trebuit să fie depășite de tehnologiile utilizate în supravegherea video.

Astăzi, prin dezvoltarea unor diverse de tehnologii de vizualizare, astfel de provocări au fost depășite. Tehnologia de fuzionare a imaginii bi-spectrum acționează doi senzori este folosită pentru a combina vizualizarea IR și lumină vizibilă pentru a reproduce culori vibrante în condiții de iluminare redusă. Tehnologia bazată pe AI pentru procesarea semnalului de imagine implică algoritmi de deep-learning (învățare profundă) pentru optimiza radical reducerea zgomotului vizual, optimizând imaginile captate pe timpul nopții.

4.   Capacitățile de percepție se extind pe un câmp mai larg

Pentru aplicațiile de supraveghere video, abilitățile de percepție se extind dincolo de lumina vizibilă, extinzându-se dincolo de spectrul electromagnetic pentru a amplifica abilitățile de percepe lumea fizică în moduri noi. Spre exemplu, tehnologia vizualizării hiperspectrale a fost utilizată pentru analizarea caracteristicilor iradierii optice, iar eutrofizarea a contribuit la înregistrarea calității apei în râuri și lacuri. În cazul benzilor de undă milimetrice, produsele de radar ajută la măsurarea vitezelor pentru vehicule și pentru distanțe. Banda de raze A a fost utilizată la scară largă în inspecțiile de securitate, astăzi fiind utilizată și în detectarea erorilor de echipamente.

Aceste abilități de percepție multi-dimensionale converg spre crearea de soluții inovatoare ce pot îndeplini numeroase noi tipuri de operațiuni, cum ar fi sistemele video asistate de radar pentru protecția perimetrală, soluții integrate video și sonare pentru managementul de trafic, precum și sisteme de alarmă cu o gamă vastă de detectori pentru aplicațiile de Casă Inteligentă.

5.   Focusare pe funcționalitatea dispozitivelor și a sistemelor

Funcționalitatea dispozitivelor și a sistemelor impactează viața zilnică a profesioniștilor din domeniul supravegherii video, ceea ce a generat un focus sporit, în contextul lipsei de profesioniști, costurile pentru mâna de lucru crescând în mod constant. Acest trend impune producătorilor să optimizeze produsele pentru un proces de configurare mai facil, optimiza experiențele interactive pentru a reduce timpul de instalare, pentru a reduce costurile de întreținere a echipamentelor și de formare de deprinderi.

Spre exemplu, vedem că tot mai mulți instalatori preferă să utilizeze aplicații mobile în loc de computere pentru instalarea și întreținerea de dispozitive, întrucât procesele sunt interactive și mult simplificate la acestea.

6.   Industria trece spre operări mai verzi, cu amprentă de carbon diminuată, pentru sustenabilitate sporită

Curentele în inițiativele de manufacturare verde și cu amprentă de carbon redusă din industria de supraveghere sunt surse de inspirație pentru alte industrii. Producătorii de produse de supraveghere video dezvoltă produse cu durată tot mai lungă de viață, materiale reciclabile și care utilizează energie regenerabilă. Fiecare dintre aceste inițiative reduce emisiile și cantitatea de deșeuri. Spre exemplu, cererea de camere de supraveghere alimentate solar continuă să crească datorită eficienței demonstrate în a utiliza energia infinită și curată a soarelui.

În operațiunile și producțiile zilnice, tot mai multe companii din industria de supraveghere video au stabilit scopuri pe termen scurt și lung pentru managementul de mediu, precum producție cu amprentă de carbon redusă, folosirea eficientă a energiei, managementul deșeurilor chimice, medii de lucru mai ecologice.

7.   Zero Trust (Zero Încredere) continuă să fie strategia numărul 1 în securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică rămâne o problemă stringentă și esențială pentru industria supravegherii video, clienții și profesioniștii fiind tot mai preocupați de securitatea datelor și a intimității, stabilind standarde și nevoi mai acute privind acestea. Valoarea pentru Zero Trust este imensă pentru toți cei care dezvoltă strategii de securitate cibernetică.

Zero Trust este o inițiativă strategică ce a fost concepută pentru a preveni încălcarea intimității prin eliminarea conceptului de încredere în configurarea rețelei unei organizații. În securitatea cibernetică, încrederea devine o vulnerabilitate. Zero Trust reprezintă o abordare în securitatea cibernetică ce dictează ca sistemele conectate să nu aibă niciodată încredere și să verifice întotdeauna.