Blog 5 Avantaje ale folosirii Inteligenței Artificiale în supravegherea video

Analiza video cu AI (Inteligență Artificială) a cunoscut tot mai multă popularitate în ultimii ani datorită numărului mare de cazuri de identificare a diverselor obiecte și detectarea comportamentelor neobișnuite, a chipurilor sau pentru managementul traficului rutier. În ultimii ani, această tehnologie a evoluat semnificativ, oferind astăzi consumatorilor mai multă funcționalitate, precizie excelentă și chiar costuri mai mici. Astfel se explică amplificarea ofertelor de camere supraveghere inteligente. Potrivit unor analize de piață recente, piața produselor cu analiză video AI va crește până în 2027 până la 22 miliarde de dolari.

Peste tot există tendința de a moderniza infrastructura prin integrarea analizei video cu Inteligența Artificială în sistemele de supraveghere video. Iată care sunt cele mai importante beneficii aduse de tehnologia AI în domeniul supravegherii video:

1.      Crește eficiența operatorilor de securitate

Funcția fundamentală a supravegherii video este să monitorizeze spațiile publice, perimetrele unor clădiri în vederea protejării lor de intruziune, furt, foc și alte pericole. Camerele de supraveghere sunt instalate în locurile importante ale unui spațiu pentru ca personalul de securitate să poată examina toate zonele pentru a detecta comportamente neobișnuite, ce pot indica urgențe sau situații potențial periculoase, necesitând intervenție imediată. Indiferent de cât de eficiente sunt camerele de supraveghere, cea mai slabă verigă din sistem rămâne operatorul uman. Problema este că oamenii nu pot urmări simultan toate ecranele fără a-și pierde concentrarea, ceea ce, în final, poate duce la omiterea unor incidente semnificative. Mai mult, oamenii pot obosi, ceea ce scade productivitatea, viteza de reacție și crește riscul unor erori umane.

Integrarea unor soluții pe bază de AI în sistemele de supraveghere video permite personalului de securitate să supravegheze spațiul non-stop, să fie mai informați fără a fi nevoie să urmărească monitoarele continuu. Tehnologia AI detectează amenințări, filtrează alarme false și notifică operatorii de alarmele reale pentru ca aceștia să poată acționa corespunzător. Soluțiile de supraveghere cu AI funcționează ziua și noaptea, detectează obiecte aflate la mare distanță, procesează o cantitate mare de intrări video într-o fracțiune de secundă și implementează analize avansate în timp real. Astfel, datorită analizei avansate integrate în sistemele de supraveghere video, personalul de supraveghere obține date mai bune, mai repede și mai precise și poate lua decizii informate pentru acțiunile imediate.

Supravegherea video folosește analiza video AI și poate detecta și raporta anomaliile într-o fracțiune de secundă, optimizând supravegherea.

2.      Detectează efracția

Mai mult de jumătate din spargerile de case se petrec prin forțarea intrării. Prin urmare, un sistem eficient de detecție a intrușilor este primul pas pentru protecție și un instrument extrem de valoros pentru orice organizație sau proprietar de casă. Tehnologia AI face sistemul și mai eficient datorită automatizării detecției amenințării și a alarmelor false, ajutând personalul de securitate să se focuseze pe alte aspecte. Un alt factor important este cel al alertelor în timp real, care conțin toate informațiile necesare despre eveniment, diminuând timpul de răspuns la pericol și crescând vigilența.

Camerele de supraveghere cu funcție de detecție a mișcării, dar fără AI sunt dispozitive care alertează despre orice mișcare, fie că est vorba de un animal sau mișcarea unei umbre. Aceste camere de supraveghere pot trimite între 100 și 150 de alarme false zilnic, ceea ce este o problemă pentru aplicațiile în care sunt montate zeci sau chiar sute de camere. Aici poate interveni, însă, tehnologia filtrării alarmelor false care reduce numărul alarmelor false.

Dacă se detectează un intrus, sistemul trimite informații vizuale vitale și metadate spre unitatea de securitate, permițându-le să acționeze prompt. Sistemul poate fi configurat cu instrumente de manageriere a accesului pentru a bloca accesul în anumite zone. Pentru bănci, sistemul poate fi setat să blocheze seifurile și alte zone. Cu tehnologia de detecție a obiectelor, persoanele suspecte pot fi urmărite în timp real chiar și după ce a fost ascuns obiectul periculos.

3.      Detectează inteligent obiectele

Tehnologia AI este folosită tot mai des pentru a identifica o mare varietate de obiecte. Atunci când vine vorba de detecția armelor, această tehnologie oferă personalului de securitate avantajul atenționării înainte de a se trage, ajutându-i să răspundă rapid la amenințare. Sistemul alertează instant forțele de protecție și oferă date video despre tipul de armă, ora și locul incidentului, pentru a se acționa prompt. În plus, sistemul poate fi setat pentru a declanșa automat protocoale de siguranță și chiar pentru a bloca anumite zone pentru a fi verificate.

Tehnologia AI permite detectarea în timp real a obiectelor lăsate nesupravegheate (valize, genți). Este o funcție extrem de utilă în monitorizarea spațiilor publice (aeroporturi, magazine comerciale, instituții educaționale). Această tehnologie este folosită și pentru a detecta praful mai multor obiecte străine pe aerodrom, depista automat descărcarea gunoiului în zone de recreere.

În timpul pandemiei Covid-19, tehnologia AI a fost utilă pentru detecția folosirii măștilor și a verificării angajaților dacă poartă sau nu echipamente de protecție. Aceste funcții nu sunt posibile la camerele fără tehnologie AI.

4.      Depistează comportamentele neobișnuite

Supravegherea video cu tehnologie AI este un instrument util pentru depistarea comportamentelor violente (bătăi, acte de vandalism, violență). Atunci când vin notificări despre astfel de incidente, personalul de securitate poate interveni la timp, înainte ca situația să escaladez pentru a se minimiza consecințele negative și preveni o tragedie.

O atenție sporită este astăzi oferită soluțiilor computerizate pentru detecția fumului și a focului de la distanțe mai mari, folosindu-se imagini de pe camere termice. Funcțiile analitice de AI integrate camerelor termice ajută producătorii să implementeze screening de temperatură pentru mașini, scanare termică pentru supra-încălzirea bateriilor Li-Ion, încălzirea transformatorilor și a substațiilor electrice, astfel protejând bunurile de valoare și reducând pericolele de accidentare pentru angajați.

5.      Căutare rapidă pentru video

În absența analizei video cu AI, căutarea prin înregistrările video pentru a colecta mai multe informații despre evenimente consumă mult timp și energie. Personalul de securitate din campusuri, clădiri de afaceri, aeroporturi, hipermarketuri și alte locații de mari dimensiuni ar trebui să verifice ore de înregistrări video.

Spațiile de mari dimensiuni, complexe pot avea și sute de camere de supraveghere instalate și fiecare dintre ele funcționează continuu, acumulând o cantitate imensă de înregistrări video. Cercetarea înregistrărilor este o sarcină costisitoare financiar și fizic.

Sistemele de supraveghere cu tehnologie AI permit utilizatorului să caute o anumită acțiune sau un obiect în toate înregistrările, mult mai repede decât un operator uman. Angajarea în analiza de date AI reduce drastic timpul petrecut pentru a colecta datele utile pentru un eveniment.

Un alt avantaj evident al cercetării cu tehnologie AI este abilitatea de a căuta persoane fără a se baza pe datele biometrice faciale. Aceasta înseamnă că sistemul va detecta persoana căutată chiar dacă nu a avut fața spre cameră sau dacă fața este ascunsă de o mască sau o glugă. Pozele de calitate slabă nu vor împiedica procesul de căutare. Evident, atunci când căutarea este bazată pe descrierea fizică a persoanei implicată într-un eveniment, alertele fals pozitive sunt inevitabile, întrucât pot fi mai multe persoane în unghiul camerei, purtând haine similare. Chiar și dacă vor fi depistate puține persoane cu aspecte similare, acest fapt va fi de folos pentru investigatori. Cu o simplă verificare manuală, se vor putea minimiza erorile și se va găsi persoana căutată în doar câteva minute.

6.      Oferă informații utile pentru afaceri

Funcțiile de analiză video pot fi folosite pentru a detecta trenduri și patternuri, pentru a analiza date din istoric pentru o afacere. Aceste date permit oamenilor de afaceri să ia decizii mai bune, să optimizeze operațiuni, să elimine punctele aglomerate și să crească profitul. Spre exemplu, comercianții cu amănuntul folosesc tehnologia AI pentru analiza fluxului de trafic pot aduna date legate de deplasarea clienților în magazin, pentru a crea hărți termice pentru analizarea mai eficientă a comportamentelor de cumpărare. Astfel, vor dobândi informații despre clienți si pot anticipa cererea de produse, estima performanța magazinului și întreprinde acțiunile necesare pentru a optimiza operațiunile și crește profiturile. O strategie este de a folosi analiza traficului din magazin pentru a identifica zonele în care clienții petrec cel mai mult timp. Aceste informații ajută la definirea zonelor și produselor populare pentru amplasarea cât mai bună a produselor. În plus, hărțile termice pentru trafic poate ajuta la optimizarea configurării spațiului și a dispunerii de personal, cum ar fi creșterea personalului la orele de vârf. Astfel, se poate diminua timpul de așteptare la rând și, în final, îmbunătăți experiența clienților.

Cu un software inteligent, sunt mai ușor de înțeles trendurile și se eficientizează eforturile de marketing. Analizele AI pot genera informații bazate pe caracteristici demografice precum gen, vârstă, interesele clienților și obiceiurile. Cu toate aceste date, este mai ușor să se îndeplinească nevoile clienților și să li se ofere recomandări de produse mai potrivite și mai relevante pentru ei. Datele statistice colectate prin camerele cu AI pot ajuta la detectarea zonelor vulnerabile din magazin, unde se întâmplă frecvent furturi, pentru a se optimiza eforturile de protecție și preveni alte incidente.