Blog Cum detectează camerele de supraveghere cu AI obiectele și cum recunosc chipurile

Inteligența artificială (AI) este pe piață de câteva decenii, dar numai de curând camerele de vedere cu AI au devenit mai folosite. Datorită softului de recunoaștere a obiectelor, camerele de supraveghere pot azi să recunoască chipuri și obiecte. Această tehnologie este folosită în numeroase aplicații și poate, spre exemplu, ajuta în afaceri pentru recunoașterea clienților sau pentru detectarea obiectelor periculoase în mediu. Utilizările acestor funcții sunt numeroase și capacitatea de detecție a obiectelor de către camerele de supraveghere cu AI schimbă total eficiența sistemelor de supraveghere. Tehnologia care stă în spatele unei astfel de performanțe este cu adevărat inovatoare.

Ce sunt, însă, camerele de supraveghere cu AI?

Mai întâi, să clarificăm un aspect: camera de supraveghere cu AI nu este un dispozitiv nou pe care îl puteți folosi pentru a face înregistrări video sau pentru a face poze. Camera AI este similară unei camere clasice, dar este conectată la un dispozitiv de procesare vizuală care folosește tehnologii precum vizualizare computerizată pentru a “învăța” din datele vizuale.

Cum detectează obiecte camerele de supraveghere AI
Folosind algoritmi de învățare pentru mașini, camerele cu AI pot procesa informațiile din imaginile vizuale. Spre exemplu, camerele AI folosesc senzori pentru a analiza imagini și identifica cea mai bună setare pentru a capta imagini. Cu toate acestea, aceasta este doar una dintre multe utilizări pe care le poate avea o cameră de supraveghere cu AI.

Detecția de obiecte este deja utilizată la scară largă. Spre exemplu, camerele AI pot fi folosite pentru recunoaștere facială, detecție de vehicule sau detecție de obiecte. În anumite industrii, companiile se bazează pe camerele AI pentru a aplica protocoale de siguranță, camerele fiind capabile să detecteze dacă angajații poartă sau nu echipamente de siguranță.

Camerele de supraveghere AI pot fi folosite în multe scopuri la locurile de muncă, inclusiv pentru monitorizarea comportamentelor angajaților și detectarea pericolelor pentru siguranță înainte de a deveni o problemă. Spre exemplu, camerele de supraveghere AI pot detecta când un angajat lucrează prea aproape de materiale periculoase sau când au fost ignorate anumite semnale de alertă.

Cum detectează obiecte camerele de supraveghere AI

Cum detectează obiecte camerele de supraveghere AIDetectarea de obiecte folosește un algoritm care procesează datele de imagini captate de camere și le compară cu obiectele cunoscute din baza de date. Apoi, algoritmul identifică orice obiect similar cu cele găsite în baza sa de date, oferind rezultatele în mod corespunzător.

Spre exemplu, dacă o cameră AI este setată să identifice chipuri, ea poate compara imaginile captate cu chipurile stocate în baza ei de date, depistând caracteristicile faciale care se potrivesc. Acest proces va permite camerei să recunoască persoane sau alte obiecte, chiar dacă sunt parțial ascunse sau greu de recunoscut de către oameni.

Camerele de supraveghere cu AI folosesc algoritmi de detecție a obiectelor pentru a depista situațiile periculoase în timp real. Această capacitate le permite să alerteze oamenii imediat atunci când are loc un eveniment atipic. Cu ajutorul camerelor de supraveghere cu AI, obiectele periculoase pot fi detectate înainte de a se petrece un accident, astfel fiind salvate vieți sau preveni pagube costisitoare.

Câteva scenarii în care pot fi utilizate camerele de supraveghere cu AI sunt cele de detectare a persoanelor care nu poartă echipament de protecție pe șantiere sau cele de alertare a angajaților când cad obiecte (se previn accidentele). În plus, camerele de supraveghere cu AI pot fi utilizate și pentru recunoașterea chipurilor, permițând angajatorilor să țină cont de prezența personalului, să monitorizeze comportamentul angajaților la locul de muncă pentru a fi cât mai eficienți posibil.

Cum se pot instrui camerele de supraveghere cu AI pentru a depista anumite obiecte

Un alt aspect important de notat este acela că instrumentele cu AI sunt eficiente doar dacă sunt bine instruite. Astfel, spre exemplu, dacă o cameră de supraveghere cu AI trebuie să fie instruită să depisteze un anumit obiect, precum un vehicul, trebuie să stocheze sute de mii de imagini cu mașini.

Primul pas este, astfel, să fie instruită camera cu AI pentru a aduna imagini ale obiectului pe care doriți să îl detecteze. Sunt necesare imagini astfel încât camera să aibă suficiente date pentru a putea recunoaște obiectul când apare în viața reală. Cu cât mai variat este setul de date, cu atât mai bine; trebuie incluse perspective cât mai diverse, condiții de iluminare, culori, imagini din diverse unghiuri.

Dacă doriți ca sistemul cu camere AI să detecteze anumite obiecte, puteți instrui algoritmul să utilizeze librării deschise (sunt diverse variante). Acest proces presupune un cod care va permite algoritmului să capteze imagini și video și să pună etichete care corespund conținutului.

Care sunt beneficiile utilizării camerelor cu AI pentru detecția de obiecte?

Există mai multe motive pentru care camerele de supraveghere cu AI devin tot mai populare în multe domenii. Beneficiile pe care le oferă aceste camere justifică prețurile mai mari pentru aceste camere.

Detecție mai rapidă

Camerele de supraveghere cu detecție de obiecte sunt realizate pentru a detecta obiecte rapid și precis. Din nefericire, camerele de supraveghere tradiționale pot fi destul de încete și nesigure atunci când vine vorba de detectarea de obiecte, bazându-se, de obicei, pe observarea de către om a obiectelor în cauză.

Camerele de supraveghere AI se îmbunătățesc în mod constant, diminuând timpul pentru detectare. Pentru mediile în care totul se petrece cu rapiditate (un șantier de construcții sau un drum public), această viteză pentru detecție reprezintă o îmbunătățire majoră.

Precizie mai bună

Camerele de supraveghere care detectează obiecte oferă precizie înaltă față de sistemele de supraveghere tradiționale. Această capacitate se datorează în principal abilității de recunoaștere a obiectelor din unghiuri și de la distanțe diverse, putând realiza diferența dintre diferite tipuri de obiecte chiar dacă sunt mai mici ca mărime sau formă. Astfel, aceste camere devin ideale pentru folosirea în supravegherea video sau în aplicațiile de management pentru inventariere, în care precizia este fundamentală. Mai important, cu cât aceste camere se îmbunătățesc, cu atât devin mai precise. În timp, ele devin cu mult mai precise decât ochiul uman.

Economisire pentru investiție

Camerele de supraveghere cu AI asigură economisiri prin comparația cu modelele tradiționale datorită preciziei înalte și detecția mai rapidă. Investind de la început într-un sistem cu AI, veți putea salva bani pe termen lung, evitând costurile substanțiale determinate de rezultatele încete sau imprecise ale sistemelor de supraveghere tradiționale. În plus, aceste sisteme necesită lucrări minime de întreținere din moment ce nu au nevoie de calibrare regulată, asemeni camerelor de supraveghere clasice.

Sunt scalabile

Un beneficiu important al folosirii camerelor de supraveghere cu AI este acela că sunt înalt scalabile și că pot acoperi cu ușurință zone de mari dimensiuni, fără a fi nevoie de multe resurse. Spre deosebire de metodele de identificare manuală, care au nevoie de mai mulți operatori umani pentru a interpreta ceea ce văd în imagini, camerele de supraveghere AI asigură mai multe rezultate  de încredere, cu risc mai mic pentru erori din cauza oboselii sau interpretării greșite.

AI continuă să împingă limitele posibilului

Inteligența artificială continuă să redefinească ce este posibil folosind tehnologiile convenționale. Prin urmare, detecția de obiecte poate juca un rol critic în situații numeroase și poate chiar ajuta la salvarea de vieți.

Amintim că detecția de obiecte este doar o metodă prin care companiile pot folosi camerele de supraveghere cu AI.