Blog Cel mai bun cablu FTP

Atunci cand vorbim despre cabluri Ethernet, nivelul de protectie cautat intr-un cablu poate deveni o adevarata provocare. Varietatea termenilor in acest sector poate ingreuna selectia, mai ales daca este prima data cand cautati un astfel de cablu. Adunarea catorva informatii de baza va fi de folos in procesul de selectie.

Protectia din cablul Ethernet actioneza ca un scut pentru a proteja cablul de interferentele electromagnetice (EMI), interferentele de frecventa radio (RFI) si interferentele intre perechi si cabluri adiacente. Totodata, protectia previne semnalul din cablu sa interfereze cu mediul inconjrator. Prin urmare, exista mai multe niveluri de protectie care ofera avantaje variate, devenind optiuni mai bune sau mai putin inspirate in diverse aplicatii.

Cum alegeti cablul FTP pentru aplicatia dvs

Atunci cand cautati un cablu Ethernet cu protectie, trebuie sa aveti (pe scurt) in vedere eficienta protectiei, flexibilitatea si facilitatea conectarii. Cel mai simplu ar fi sa cumparati cel mai recent cablu FTP, care este cablul Cat 8 — el asigura viteze mari de transmisie si are cea mai mare latime de banda. Totusi, in multe aplicatii, mai ales cele pentru acasa, un cablu de acest fel ar putea fi prea mult fata de nevoile reale ale aplicatiei, si in mod sigur va fi mai scump.

Atunci cand cumparati un cablu FTP, nu este suficient sa selectati cel mai potrivit tip de cablu FTP. Trebuie sa intelegeti si diferentele dintre acestea, nevoile pentru aplicatiile dvs si cele mai importante caracteristici pe care le pot prezenta cablurile FTP. Iata ce trebuie sa urmariti atunci cand alegeti un cablu FTP pentru aplicatia dvs:

Tipul de cablu FTP

La rovision.ro veti gasi cabluri Ethernet de diverse tipuri, iar termeni precum STP, F/FTP ar putea crea confuzie. Iata cateva informatii de baza despre tipurile de cabluri FTP:

 F/UTP (FTP)

Acesta este un cablu cu invelis total din folie (F) peste pereche incrucisata fara ecranare (UTP). Similar cablului UTP (fara protectie), acest cablu are invalis de folie sub mantaua principala de cablu. Este cablul cunoscut si sub numele FTP si raspandit in aplicatiile 10gbase T. Este mai usor de sertizat decat alte cabluri cu protectie, dar nu este extrem de flexibil intrucat folia este mai teapana.

Puteti folosi cablul F/UTO in aplicatiile cu frecventa inalta care impun o oarece flexibilitate pentru cablu.

SF/UTP

Acest cablu are si invelis impletit total (S) si invelis din folie (F) peste perechi incrucisate fara ecran (UTP). Cunoscut si sub denumirea de cablu STP, acest cablu are un ecran impletit de jur imprejur, fiind eficient in prevenirea radiatiilor EMI in a intra sau a iesi din cablu.

Cablul SF/UTP se foloseste cand aveti nevoie de protectie de interferenta de zgomot cu frecventa inalta si slaba. El sustine conectare facila si este destul de flexibil. Firele primare nu sunt infoliate.

S/FTP

La acest cablu exista un ecran impletit de jur imprejur (S) si perechile sunt ecranate cu folie (FTP). Protectia de sub manta este o impletitura si fiecare pereche individuala este inconjurata de un scut propriu din folie. Scopul foliei aditionale pe fiecare pereche este sa limiteze cantitatea de interferente intre ele. Acest cablu poate fi mai greu de instalat din cauza cantitatii de metal ce trebuie sa fie inlocuita pentru a instala un conector. Impletitura si conductorii de la interior ajuta la mentinerea flexibilitatii destul de bine.

Cablul S/FTP se poate folosi cand aveti nevoie d protectie de la interferenta de zgomot de joasa si inalta frecventa. Este usor de instalat si relativ flexibil. Toate firele primare sunt infoliate.

F/FTP

La acest cablu exista un ecran de folie de jur imprejur (F) si perechile torsadate sunt ecranate cu folie (FTP). Similar cablurilor F/UTP, aceste cabluri cu protectie sunt mai folosite in aplicatiile 10 gbase T.

Cablul F/FTP atunci cand aveti nevoie de nivel inalt de protectie de la interferentele de zgomot cu frecventa inalta si nu va ingrijoreaza dificultatea instalarii. Acest cablu nu este foarte flexibil si este nevoie de mult timp pentru a se instala conectorii.

 U/FTP

La acest cablu nu exista protectie totala (U) si perechile incrucisate sunt ecranate cu folie (FTP). Acest tip de cablu este mai comun in aplicatiile 10gbase T.

Cablul F/UTP se foloseste in aplicatiile de inalta frecventa care necesita o oarecare flexibilitate pentru cablu.

Capacitatea maxima de transmisie a cablului

Fiecare dintre cablurile FTP au o capacitate maxima de transmisie. Capacitatea maxima de transmisie a unui cablu se refera la viteza maxima de transmisie de care este un cablu capabil. Daca aveti nevoie sa transferati o cantitate mare de date prin cablu, trebuie sa alegeti un cablu cu o capacitate buna de transmisie.

Spre exemplu, daca inregistrati si editati video de rezolutie inalta, veti avea nevoie de cel putin un cablu Cat6e. Profesionistii din studiourile de editare video vor salva mai mult timp alegand cel mai recent tip de cablu FTP. Daca, in schimb, sunteti interesat de gaming, veti avea nevoie de un cablu cu mare latime de banda si viteze mari de transfer de date.  Cablurile FTP Cat5e si Cat6 sunt optiuni bune pentru gaming, dar cei mai multi utilizatori prefere cablurile Cat6. Aceasta nu se intampla neaparat datorita vitezei (1000Mbps este suficient pentru cei mai multi utilizatori). Cablurile Cat6 sunt, insa, mai bune in a contracara interferentele decat cablurile Cat5e.

Lungimea de cablu de care aveti nevoie

Un alt aspect de considerat cand alegeti cablul FTP este lungimea necesara pentru aplicatie. Este important sa va amintim ca fiecare cablu FTP are o capacitate maxima de transmisie pentru o anumita distanta. Cu alte cuvinte, acea capacitate poate fi atinsa doar pana la o distanta maxima.

Spre exemplu, un cablu Cat6e are viteza maxima de 10Gbps pana la 55m. Dupa acest maxim, viteza maxima de transmisie de date se va diminua. Pe scurt spus, cu cat mai lung este cablul, cu atat mai mult va descreste viteza maxima de transmisie de date.

Astfel, daca aveti nevoie sa transmiteti date prin cablu FTP pe o distanta lunga, trebuie sa va orientati spre un cablu care are viteza mare de transfer pentru a compensa pentru distanta de transmisie. Sa luam cablul Cat7 ca si exemplu. El poate avea viteza de 100Gbps pana la 14m, dar la 50m aceasta viteza se va reduce la 40Gbps. La 100m, aceasta viteza se va reduce la 10Gbps, ceea ce este oricum mai bine decat ar putea sa ofere un cablu Cat5e pentru aceeasi lungime.

Viteza de Internet

Viteza de Internet este un alt aspect care conteaza in alegerea cablului FTP. Daca achizitionati un cablu Cat7a cu viteza de 100Gbps in timp ce conexiunea dvs de internet este de 1Gbps, investitia nu isi va avea rostul. Pentru inceput, trebuie sa amintim ca trei factori conteaza pentru viteza conexiunii prin cablu: capacitatea transmisiei pentru cablul dvs, viteza routerului si capacitatile dispozitivelor dvs.

Daca intentionati sa folositi cablul pentru conectare la Internet, vitezele vor influenta mult tipul de cablu. Consultati-va cu un profesionist pentru a imbunatati viteza pentru router si cautati sa alegeti cabluri capabile sa sustina o upgradare de retea in cativa ani.

Culoarea cablului

Cu toate ca, pentru cele mai multe aplicatii, culoarea nu este importanta, in anumite scenarii ea poate fi un factor important. Cand sunt multe cabluri la un loc, poate fi util sa aveti mai multe culori de cabluri, pentru a le identifica mai usor si pentru a vedea daca fiecare dintre ele este plasat in pozitia corecta.

Folosirea de cabluri de culori diferite este utila in aplicatiile cu router de mari dimensiuni sau cele cu intrerupator cu multe conexiuni, sau unde este un panou. Acolo unde se folosesc cabluri de mari dimensiuni, care se intersecteaza, culorile diferite ajuta la identificarea lor facila.

In anumite aplicatii, culoarea cablului este chiar un indicator pentru utilitatea cablului, sau pentru cele care sunt conectate la diferite ramuri ale retelei. In retelele rezidentiale si cele locale, gradul de complexitate este mai redus si alegerea cablurilor in functie de culoare nu este esentiala. In aceste retele, se cauta mai degraba cabluri in culori subtile (gri), desi exista cabluri in culori destul de vesele.

Locul de achizitie a cablurilor

Exista numeroase magazine din care se pot achizitiona cablurile FTP. Unele sunt specializate in comercializarea de cabluri FTP (cum este rovision.ro), in timp ce altele comercializeaza o gama variata de produse, inclusiv cabluri FTP. Pentru aplicatiile comerciale, este recomandat un magazin specializat pentru a se achizitiona cabluri diverse.

La rovision.ro puteti intra in legatura cu unul dintre reprezentanti pentru ajutor in selectia cablurilor FTP pentru aplicatie. Acesta va va oferi cele mai bune optiuni pentru aplicatia dvs, considerand bugetul de care dispuneti.

Compatibilitatea

Cele mai multe cabluri Ethernet, inclusiv cele FTP sunt intersanjabile si sunt compatibile cap la cap. Singura problema este cu cablul Cat5 care nu poate sustine viteze mari pentru transferul de date.

Este posibil sa introduceti un cablu Cat5 intr-un router care are interfata cea mai recenta, 10G. Problema este ca acest cablu va incetini transferul de date. In functie de fisierele transferate, problema va fi mai grava sau nu. In mod similar, este posibil sa se conecteze un cablu Cat7 intr-un router mai vechi care nu sustine viteze mai mari. Exista o mare flexibilitate atunci cand se folosesc cabluri FTP si cel mai mare neajuns este acela ca unele vor incetini viteza de transferare a datelor.

Aplicatia

Daca vorbim despre aplicatiile rezidentiale, multe din cablurile FTP vor putea fi instalate la exterior si interior. Un cablu Ethernet standard va fi o alegere sigura pentru cele mai multe aplicatii de interior. La exterior, fie ca vorbim despre instalarea in pamant sau la suprafata, trebuie sa alegeti un cablu suficient de rezistent la conditiile meteo dificile.

Vom detalia mai jos, dar ideea principala este ca va trebui sa achizitionati cabluri special realizate pentru exterior. Aceste cabluri au invelis PE si fire din cupru solid, de aceea sunt mai rezistente. Pentru a trece cablurile prin pamant, va fi necesara o ingropare directa. Chiar daca investitia este ceva mai mare, este cea mai potrivita solutie.

Cel mai potrivit cablu FTP pentru conexiunile prin cablu

Intrucat exista numeroase tipuri de cabluri Ethernet, este dificil de identificat cel mai bun tip de cablu pentru o aplicatie sau alta. Cabluri diferite au viteze si latimi de banda diferite. Odata ce cunoasteti setarile de retea, va fi mai usor sa identificati tipul de cablu pentru aplicatia dvs. Capacitatea maxima de transmisie, lungimea de conexiune necesara, viteza de Internet si aplicatia in sine sunt factori ce trebuie analizati.

Iata, pe scurt viteza, latimea maxima de banda si utilitatea pentru diversele tipuri de cabluri FTP:

  • Cat5:
    • Viteza 10-100Mbps
    • Latime de banda 100Mhz
    • Recomandat pentru planuri de internet cu viteze mai mici decat 100Mbps
  • Cat 5e:
    • Viteza 1Gbps
    • Latime de banda 100Mhza
    • Recomandat clientilor cu planuri Internet standard care doresc un upgrade cu buget limitat
  • Cat 6
    • Viteza 1Gbps
    • Latime de banda 250Mhz
    • Recomandat acolo unde se doreste imbunatatirea stabilitatii de retea
  • Cat 6a
    • Viteza 10 Gbps
    • Latime de banda 500Mhz
    • Folosit acolo unde viteza de Internet este mai mare de 1Gbps si unde se doreste un cablu care ramane la fel de modern si un urmatorii ani
  • Cat 7
    • Viteza 10Gbps
    • Latime de banda 600Mhz
    • Recomandat in aplicatiile in care se doreste viteza de transfer mai mare
  • Cat 7a
    • Viteza 10 gbps
    • Latime de banda 1000Mhz
    • Recomandat clientilor care doresc sa investeasca in cel mai bun cablu care va fi compatibil cu tehnologiile viitoar

Cel mai bun cablu FTP pentru camere de supraveghere

Cablul Ethernet FTP este cel mai utilizat pentru camerele de supraveghere de tip IP. Aceste camere transmit video prin conectare la retea, de aceea camera IP trebuie sa poata transmite data prin internet. Cablurile sunt folosite pentru a lega camerele IP de un recorder pentru stocare de video si vizualizare de la distanta. Acestea pot sa ofere si alimentare cu energie, fara a fi nevoie de cablu separat pentru energie.

Cele mai folosite cabluri pentru camerele IP sunt cablurile Cat5, Cat5e si cablul Cat6. Cablul FTP 5 este un cablu cu pereche torsodata folosit mai ales in retele de computere. Perechile torsadate se refera la firele de cupru care compun cablul, respectiv 8 fire torsodate in 4 perechi. Cablul 5 se foloseste din ce in ce mai rar, fiind inlocuit de cablul Cat5e. La rovision.ro gasiti Cablu CAT5 FTP cu sufa CUPRU SOLID 305m  este un cablu din 99,99% cupru solid, ecranat si cu folie de aluminiu. Prezinta protectie UV si are invelis dublu de 6mm si sarma de otel.

Cablul 5e este o versiune mai recenta a cablului Cat5. “e” vine de la enhanced (imbunatatit) si performanta acestuia de reducere a contaminarii este mai buna decat la cablul Cat5. In zilele noastre, cablul Cat5e este folosit pentru conectarea camerelor de supraveghere IP. Atat cablul Cat5, cat si cel Cat5e au latime de banda de 100Mhz pe o distanta de pana la 100m. Cand cablarea necesara este mai lunga de atat, va fi necesara conectarea de mai multe segmente. Cablu FTP, cat 5E, CUPRU 100%, 305m  este un bun model de la rovision.ro. Cablul are conductor din cupru solid si se poate folosi la interior.

Camerele de supraveghere IP pot fi conectate si prin cablu Cat6. Acest cablu reduce interferentele si zgomotul de sistem, evidentiindu-se cu o latime de banda de pana la 250Mhz. Cablul Cat6 cu invelis de protectie reduce interferenta si mai mult, fiind o optiune mai potrivita.

Cablu FTP, cat 6E, CUPRU 100%, manta LSZH 305m este un cablu de la rovision.ro cu 4x2fire torsadate, manta ignifuga si vine la cutie de 305m.

Daca sistemul de supraveghere foloseste camere de supraveghere analog, unii utilizatori nu se indreapta neaparat spre cablurile FTP. Cu toate acestea, ele pot fi folosite cu sistemele de supraveghere analog si in anumite situatii, cablarea Ethernet este o optiune mai buna decat cea cu cablu siamez RG59.

Cea mai importanta mentiune este aceea ca nu se vor folosi cablurile FTP pentru conectarea camerelor la Internet, ci se vor folosi in acelasi mod in care s-ar folosi cablul siamez RG59: pentru a transmite semnalul video spre recorder. Prin utilizarea unui video balun, se poate converti un conector RJ45 intr-un conector BNC. Astfel, veti putea utiliza un cablu Cat5e sau Cat6 pentru camerele analog.

Folosirea unui cablu FTP pentru camerele analog si  nu a unui cablu siamez RG59 este o buna decizie, din mai multe motive:

  • Cand se foloseste cablu de mari dimensiuni, cablul FTP va fi mai ieftin decat cablul siamez
  • Cablul FTP poate transmite date pe distante mai mari decat cablul coaxial fara a se pierde din intensitatea semnalului. De aceea, este o alternativa excelenta cand se conecteaza camere analog pe distante mari.
  • Cele mai multe institutii, cladiri, rezidenti au astazi conexiune de retea si este posibil ca sa existe deja cabluri Ethernet. Atunci cand urmeaza sa instalati camere de supraveghere, puteti alege camere care sa fie compatibile cu cablurile existente.

Cel mai bun cablu FTP cu alimentare

Dispozitivele conectate la unitatile centrale prin sisteme de cabluri se pot afla in zone cu acces redus la electricitate. Camerele de supraveghere, calculatoarele, routerele sunt exemple de dispozitive care sa nu fie aproape de surse de alimentare. Utilizarea unor cabluri FTP cu alimentare poate simplifica instalarea.

Transmisia de electricitate a fost incorporate in transmisia de date. Spre exemplu, la un USB curentul 5V este distribuit printr-o pereche de fire cuprate in ansamblul de cablu USB. Atunci cand se foloseste un cablu FTP cu alimentare se elimina cablurile suplimentare pentru alimentare. Astfel, instalarea este mai simpla, dar si mai putin costisitoare.

Cablu FTP 0.45mm CAT 5E cu sufa 1mm si alimentare 2×0.75 mm CCA de la Rovision este un cablu cu alimentare 2x075mm. Cablul vine in tambur de 305m si are manta PVC cu protectie UV. Poate opera in conditii bune la temperaturi intre -30 si 60grade Celsius.

Cel mai bun cablu FTP exterior

Selectia cablului FTP pentru exterior poate fi dificila si chiar si cei mai experimentati profesionisti din domeniu pot intampina dificultati in acest sens. Cablurile FTP care pot fi folosite la exterior sunt rezistente la apa, au manta rezistenta la UV pentru a suporta lumina soarelui, dar si gheata sau zapada. Exista cabluri care pot ingropate direct in pamant fara alte metode de protectie. In acest caz, va  fi necesare o manta pentru exterior, realizate din materiale care nu lasa vaporii de umezeala sa treaca. Sub nici o forma nu se pot folosi cabluri FTP de interior in manta PVC la aplicatiile de exterior, pentru simplul motiv ca mantaua PVC va lasa umezeala sa intre.

In general, cel mai bun cablu FTP pentru exterior este cablul Cat6, mai ales atunci cand este montat in pamant. Acest cablu poate fi folosit in situatii precum:

  • Conectarea a doua sau mai multe cladiri
  • Accesarea camerelor de supraveghere cu Internet, montate la exterior
  • Conectarea punctelor de acces Wi-Fi de la exterior

De cele mai multe ori, la exterior, cablul FTP va fi mai degraba ingropat si nu traversat prin aer, dar depinde de aplicatie. In ambele situatii, se alege un cablu FTP pentru o conexiune cat mai sigura, care sa reziste la elemente. Va recomandam sa stabiliti cat mai precis ruta prin care va trece cablul. Daca doriti ingropare directa, alegeti cablu Cat6 pentru utilizare la exterior, cu rezistenta UV.

Cablul Cat6 este realizat cu o manta mai groasa decat cea pentru cablurile de interior. Daca optati pentru ingroparea directa, nu vor exista costuri aditionale sau munca suplimentara pentru a proteja cablul. Acest cablu este rezistent la apa datorita unei benzi rezistente la apa sau a unui gel, care face, insa, instalarea mai complicata. Protectia suplimentara ajuta la trecerea cablului Cat6 pe distante si mai mari de 90m pana ca semnalul sa se diminueze.

Datorita constructiei sale rezistente la apa, cablul Cat6 este cel mai sigur pentru aplicatiile de exterior. El poate rezita la umiditate, umezeala, raze UV, temperaturi extreme si ploaie. Sunt folosite cu incredere in aplicatiile comerciale si industriale si sunt sigure, durabile, cu viteza de conectare mai buna decat alte tipuri de cabluri FTP. Au invelis rezistent la radiatiilor UV si protectie impotriva descarcarilor electrice.

Cablu FTP, cat 6E, CUPRU 100%, manta ignifuga LSZH de la rovision.ro poate functiona la temperaturi intre -20 si +60grade Celsius si are o manta LSZH ignifuga.

Cel mai bun cablu FTP Cat 5

Cablul FTP Cat5 este tot mai putin folosit in aplicatiile moderne. In aplicatiile rezidentiale, acolo unde viteza de Internet este mai mica de 100Mbps, se recomanda folosirea de cablu Cat5.  Cu toate acestea, daca sunteti in cautarea unui cablu nou, va recomandam folosirea unui cablu Cat5e. Acesta este mai usor de procurat decat cablul Cat5 si va putea fi folosit chiar si atunci cand doriti sa upgradati viteza de Internet, la un moment dat.
Cablu CAT5 FTP cu sufa CUPRU SOLID 305m este un cablu cu sufa, din cupru solid 99,99%, ecranat, cu folie de aluminiu si invelis exterior PE negru. Are protectie UV si invelis dublu 6mm. Are culoarea neagra si vine in tambur de 305m.

Cel mai bun cablu FTP Cat 6

Cablul FTP Cat6 poate sustine aceleasi viteze ca si cablul Cat 5e, dar va dubla latimea de banda. Datorita latimii de banda mai mari, vor creste cantitatea de date si viteza de incarcare. Un alt beneficiu pentru folosirea cablulu FTP6 este protectia, care este o bariera ce protejeaza firele de la interiorul cablului de interferente. Cablul FTP Cat6 este o buna alegere daca viteza de Internet pentru aplicatia dvs este mai mica de 1,000Mbps si cautati o latime de banda mai mare.

Cablu CAT6 FTP ecranat 0.5mm 24AWG CUPRU SOLID rola 100m  are invelis de exterior PE, culoare neagra, precum si protectie la UV. Cablul este din 99,99% cupru si vine in rola de 100m si invelis dublu de 2,6mm PVC.

Cel mai bun cablu FTP Cat 6A

Daca abonamentul dvs de Internet are viteze de pana la 10,000Mbps, veti beneficia cel mai mult prin instalarea unui cablu FTP Cat 6A, ce mareste viteza si latimea de banda. In plus, acest tip de cablu precum si celelalte tipuri superioare ofera protectie totala pentru a elimina interferentele. Cablurile Cat6A sustin conexiune la Internet la viteze mari pentru multi ani, chiar si in contextul in care exista cabluri din fibra optica mai rapida.

Un cablu FTP este potrivit pentru dvs daca viteza de Internet din planul de tarifare depaseste 1,000Mbps si doriti un cablu care sa nu fie depasit in cativa ani. Un cablu FTP Cat6A poate fi folosit pana la 500Mhz si este adecvat in transmisia de semnale de date digitale pentru aplicatii de pana la 10Gb. Cu acest tip de cablu se pot transmite date la viteze inalta. Are greutate redusa si fiecare pereche este ecranata individual cu folie si toate perechile sunt ecranate cu folie de aluminiu singura pentru protectie superioare. Are un design compact si poate fi montat sau in manunchi.

Cel mai bun cablu FTP Cat 6e

Cablul ftp Cat6e este un cablu cu pereche torsadata cu invelis din folie, recomandat pentru folosire la interior in retelele de calculatoare profesionale. Stratul de protectie este realizat din folie de aluminiu pentru a reduce crosstalk ul intre fire si interferentele cu mediul exterior. Invelisul functioneaza ca o bariera conductiva electrica ce diminueaza undele electromagnetice si asigura un drum conductiv prin care curentii indusi sunt transmis si intorsi la sursa.

Cum streamingul video, multimedia prin retea LAN sunt tot mai populare, utilizatorii au nevoie de transmisie de date mai rapida, cu timp redus de asteptare. Categoria Cat6 ofera un raport semnal-zgomot bun, oferind mai multa incredere in aplicatiile curente si viteze de transfer de date mai mari.

Cablu FTP, cat 6E, CUPRU 100%, manta LSZH 305m are 4×2 fire torsodate si este din cupru masiv. Are culoare gri si manta ignifuga. Poate fi folosit la temperaturi intre -20 si +60 grade Celsius si are conductor de 0.57 mm cupru solid 100%.

Cel mai bun cablu FTP Cat 7

Cablul Cat7 este folosit pentru a transmite infrastructura de baza pentru setarile cu fir Gigabit Ethernet. Este un cablu cu perechi torsodate cu protectie folosit pentru a se obtine conexiuni Ethernet de inalta viteza, cu viteze de transfer de 1Gbps sau mai mult, direct intre servere, intrerupatoare si retelele de calculatoare.

Astazi, tot mai multe sectoare comerciale si industriale manifesta nevoia pentru viteze de Internet si transfer de date tot mai mari. Ne apropiem din ce in ce mai mult de epoca in care orice dispozitiv este capabil sa inregistreze si sa transmita date importante in timp real. Pentru a obtine in viitor astfel de performante cat mai usor, se poate instala o retea prin cablu Cat7, fie ca vorbim de aplicatie rezidentiala sau comerciala, industriala.

Cablul Cat& are specificatii stabilite prin ISO/IEC 11801:2002 (Information technology – Generic cabling for customer premises). Iata cateva dintre ele:

  • Este capabil de o viteza anume pentru a transfera data pe distante specificate
  • Este construit pentru a indeplini conditiile stricte in ceea priveste crosstalkul si blocarea de zgomot de sistem
  • Poate sa reziste la diverse pericole de mediu, fara ca performantele sa fie afectate
  • Are durata de viata buna, in conditii de operare continua

In ceea ce priveste viteza, cablul Cat7 a fost creat pentru a sustine Ethernet 10Gbps, desi in laborator s-a demonstrat ca poate sa transmita si pana la 40Gbps la 50m si chiar 100Gbps la 15m. Pentru a se obtine astfel de performante in viata reala, sunt necesare setari precise pentru harware. Pentru a se atinge vitezele maxime, cablarile trebuie sa poata sustine latime de banda pana la 600Mhz pe mai mult de fir de cupru de 100m. In teorie, performantele acestui cablu sunt mai bune de 6 ori fata de cele ale cablului Cat5e si de 2,4ori mai mari decat ale cablului Cat6.

Cel mai bun cablu FTP autoportant cu sufa

Cablul autoportant este gandit pentru a fi utilizat pentru sustinerea liniilor aeriene de comunicatii si liniilor de transport al energiei electrice, precum si pentru transmisia de semnale video, audio care sunt expuse. Cablul FTP exterior cu sufa este rezistent la solicitarile elementelor naturale, temperaturilor extreme, vanturilor, ploii, etc.

Un cablul FTP cu sufa din oferta este este Cablu FTP 0.45mm CAT 5E cu sufa 1mm si alimentare 2×0.75 mm CCA. Este un cablu cu 4x2x0,5mm, CCA aluminiu cuprat cu PE izolare si PET, protectie UV 0.4mm, folie de aluminiu, alimentare 2×0,75mm si manta PVC. Putand opera la temperaturi intre -30 si 60 grade Celsius, cablul vine in tambur de 305m si este sigur in aplicatiile de exterior.

Cel mai bun cablu FTP cu sufa si alimentare

Un cablu potrivit in aplicatiile de supraveghere, dar si in aplicatiile de exterior este cablul Cablu FTP 0.45mm CAT 5E cu sufa 1mm si alimentare 2×0.75 mm CCA . Acest cablu este de tip Cat5E si vine cu sufa 4x2x0,45mm. Are protectie UV, folie de aluminiu si alimentare 2×0.75mm. Este un cablu de culoare neagra si poate opera la temperaturi cuprinse intre -30 si 60 grade Celsius.

Cel mai bun cablu FTP ecranat

Cablul FTP ecranat este un cablu cu tresa de ecranare (S) si cu perechi ecranate cu folie (FTP). Ecranarea se sub manta este o tresa si fiecare dintre perechi are invelis intr-o folie individuala. Scopul pentru folia aditionala pe perechile individuale este de a diminua nivelul de diafonie intre acestea. Cablul S/FTP  este mai des intalnit de categoria Cat7, dar si in clasa cablurilor industriala extrem de flexibile.

Exista si cablul  F/FTP, cu ecranare generala cu folie (F) si perechi torsadate ecranate cu folie (FTP). Acest cablu se utilizeaza cu precadere in aplicatiile 10Gbase T. Este mai ieftin decat cablul de tip S/FTP dar si mai putin flexibil. Din acest motiv, este folosit mai mult in instalatiile fixe.

Cablu CAT6 FTP ecranat 0.5mm 24AWG CUPRU SOLID rola 100m este un cablu din 99,99% cupru, ecranat cu folie de Aluminiu si cu invelis PE negru. Cablu are protectie la UV si poate fi folosit in aplicatii de exterior.

Cel mai bun cablu FTP dublu ecranat

Un astfel de cablu FTP presupune ecranare completa, respectiv tresa generala (S) si folie de ecranare (F) si cu perechi torsadate ecranate impreuna (FTP). Este cel mai avansat tip de cablu din punct de vedere electric.

Realizat din cupru 100%, un astfel de cablu are fiecare pereche ecranata cu folie de aluminiu, ecran general cu tresa, manta exterioara. Cel mai bun model va opera la temperaturi intre -30 si 60 grade si va avea tensiune maxima de operare 72VDC. Un cablu Cat6A de acest tip va fi functional in aplicatii 10Gbase-Te, 1000Base-T, 100 Base-T, 10 Base-T, ATM, FDDI.

Cel mai bun cablu FTP PoE

Pentru un sistem poe exista numeroase conditii de indeplinire, iar pierderea de insertie este un aspect important. Raportul dintre puterea semnalului trimis si cel primit exprima aceasta pierdere de insertie. Cablarea este esentiala in eficienta unei retele, ea asigurand viteza de transmisie de date, dar si alimentarea cu energie. Din aceste motive, cablul Cat6 A este cel mai potrivit cablu FTP pentru sistemele poe. Este intalnit frecvent in aplicatiile de ordin militar, sanitar si educational.

Cu toate acestea, orice cablu Ethernet din categoriile Cat 5E si mai sus poate sustine specificatiile IEEE Tip4 Clasa 8 poe (802.3bt, respectiv poe++) pana la 100W, atat timp cat sunt realizate din cupru. Un model excelent in acest sens este Cablu FTP, cat 5E, CUPRU 100% cu fire din cupru 100% si izolatie externa HDPE. Cablul poate opera la temperaturi intre -20 si +60grade Celsius si vine in cutie de 305m.

Cablul Cat6A poate transmite Ethernet de 10Gb pe distante de pana la 100m si are latime de banda de 500Mhz. Crosscontaminarea este redusa cu acest cablu intrucat are izolatie superioara si impletitura stransa. Diametrul este mai mare, ceea ce aduce performante superioara la temperaturi scazute, cu pierderi minime de energie. Intrucat este un cablu mai voluminos, utilizarea sa in spatii mai mici este limitativa.