Blog Tendințe în securitate 2024

Tendințele în securitate în anul 2024 continuă progresele din ultimul deceniu, pe fondul dezvoltărilor din domeniul tehnologiei vizuale. Sistemele de supraveghere din zilele noastre nu se mai rezumă la înregistrarea unor imagini, ci au devenit instrumente esențiale pentru creșterea productivității în domeniul comercial, supravegherea celor dragi în locuințe, optimizarea proceselor industriale, etc.

Spre ce se îndreaptă supravegherea video în 2024?

Tendințele în supravegherea video în 2024 trebuie analizate pe mai multe planuri, de la evoluția calității imaginii și până la utilizarea 5G sau folosirea noului standard Wi-Fi7.

Calitate tot mai bună pentru imagini

Evoluția calității imaginii pare să nu se oprească, rezoluțiile camerelor de supraveghere fiind tot mai mari (4K, 8K), datorate și progreselor pentru senzorii de imagini. Aceștia au dimensiuni mai mari și tehnologii variate pentru optimizarea calității imaginilor. Camerele de supraveghere din 2024 au diverse tehnologii de procesare a imaginii (algoritmi de inteligență artificială pentru funcții mai avansate de recunoaștere), tehnologii de stabilizare a imaginii (stabilizare optică OIS și electronică EIS), funcții inteligente (detecția fețelor, detecția automată a evenimentelor, identificarea vehiculelor, etc), oferind calitate excelentă pentru imagini.

Înglobarea tot mai amplă a Inteligenței Artificiale (AI) și a analizei comportamentale

Integrarea AI în domeniul supravegherii video nu este o noutate, tehnologia devenind chiar un standard de operare în ultimii ani, mai ales datorită progreselor din domeniul AI. Prin integrarea AI devin posibile predicțiile de date, precum șansele de producere a unor evenimente. Analiza predictivă  bazată pe AI în supravegherea video presupune colectarea de informații video, analiza datelor exploratorii și modelarea situațiilor viitoare. Acestea sunt utile pentru infrastructura urbană, fabrici, centre de logistică, instituții medicale, spații de afaceri deoarece reduc costurile, îmbunătățesc calitatea serviciilor, securitatea și previn accidentele.

Spre exemplu, prin supravegherea video cu AI se pot stabili programe de completare a rafturilor cu mărfuri, prin analizarea traficului clienților în magazin. AI ajută, de asemeni, la determinarea celor mai congestionate momente în centrul orașelor pentru a diminua traficul sau pentru a decide când să se deschidă sau închidă benzi de circulație. Tot prin AI, se poate urmări respectarea protocoalelor de securitate precum: detecția alunecării și a căderilor, monitorizarea zonelor cu acces limitat, folosirea corectă a căștilor de protecție, etc.

Tehnologia AIoT—un standard tot mai răspândit

AIoT constituie o sinteză între Inteligența Artificială și Internetul Obiectelor (Internet of Things, IoT) și se referă la integrarea tehnologiilor de inteligență artificială cu dispozitivele interconectate la Internet. Astfel se obțin sisteme mai inteligente și mai eficiente.  Camerele de supraveghere se pot conecta la infrastructură IoT, iar datele pot fi procesate și analizate cu ajutorul AI (recunoaște fețe, obiecte, identifica diverse comportamente atipic).

Integrarea AIoT ajută la optimizarea folosirii resurselor—senzorii IoT oferă date de mediu (temperatură, umezeală) spre sistemele AI, putând regla parametrii camerelor de supraveghere. Sisteme AIoT vor trimite notificări și alerte mai inteligente și pot coordona răspunsuri automate. Totodată, ele cresc eficiența energetică a sistemelor de supraveghere (controlul automat al iluminării, spre exemplu), oferi analize în timp real pentru răspunsuri prompte la evenimente de securitate.

Utilizarea pe scară largă a serviciilor Cloud

Beneficiile serviciilor Cloud s-au evidențiat pe timpul pandemiei, când încrederea în Cloud a crescut enorm. Tot mai multe afaceri investesc în servicii bazate pe Cloud pentru a susține strategiile de supraveghere cu AI. Tehnologia Cloud este mai ușor de scalat în funcție de nevoi și nu presupune investiții inițiale majore. În plus, ea poate fi manageriată central mai ușor.

Un sistem de supraveghere video bazat pe Cloud (VSaaS—Video Surveillance as a Service) este ușor de integrat într-un sistem curent precum sisteme de control al accesului, detecția focului, managementul unei clădiri. Se constată o cerere tot mai mare de management de la distanță și diversificarea soluțiilor integrabile bazate pe Cloud. Supravegherea video poate fi controlată de oriunde din lume prin Cloud, chiar dacă operatorii  nu sunt prezenți fizic. Utilizatorii pot accesa imagini în timp real, dar și clipuri anterioare prin browser web sau aplicație mobilă.

Folosirea tot mai frecventă a tehnologiei 5G

Utilizarea tehnologiei 5G în sistemele de supraveghere este preferată mai ales pentru că aceasta suportă viteze de transfer de date mai mari, precum și lățime de bandă mai extinsă. Streaming-ul video cu rezoluție ridicată se realizează mai repede, fără întârzieri importante. Cu tehnologia 5G latența este redusă și se pot conecta simultan mai multe dispozitive la aceeași rețea (util acolo unde se folosesc mai multe tipuri de camere, senzori, dispozitive IoT).

Tehnologia 5G aduce flexibilitatea la implementarea sistemelor de supraveghere și elimină dependența de infrastructura cu cabluri. În plus, ea oferă suport pentru tehnologii avansate precum realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR).

Apelarea la Wi-Fi7, un nou standard

Wi-Fi7 (sau IEEE 802.11be) aduce viteze mai mari, latență mai mică și performanțe mai bune pentru zonele congestionate. Wi-Fi& folosește algoritmi de criptare avansați pentru securizarea datelor, protejează de amenințările cibernetice și include protocoale optimizate de autentificare. Asemeni standardelor Wi-Fi anterioare, Wi-Fi7 este compatibil cu modelele anterioare, cele mai multe dispozitive putând să se conecteze la Wi-Fi7.

Banda pentru Wi-Fi este foarte lată (320mhz) și tehnologiile prezente sunt avansate (4096-QAM, Multi-RU si Multi-Link Operation) și cresc siguranța pentru rețea, reduc impactul interferențelor asupra conexiunii.

Extinderea funcțiilor de recunoaștere facială și a sistemelor biometrice

Camerele de supraveghere biometrice folosesc diverse tehnologii pentru a capta și analiza datele biometrice. Software-ul de recunoaștere facială este una dintre cele mai cunoscute tehnologii. Software-ul mapează caracteristici faciale de pe un video sau o imagine și apoi o compară cu informațiile din baza de date pentru a găsi fața potrivită. Astfel, se poate permite accesul într-o zonă restricționată doar persoanelor autorizate. Camera chiar poate genera alerte dacă se depistează fețe necunoscute în zone restricționate accesului.

O altă tehnologie care apare la camerele de supraveghere biometrice este scanarea irisului, camerele captând modelul unic al irisului unei persoane. Ulterior, informația este analizată în baza de date pentru a se identifica sau verifica identitatea persoanei. Scanarea de iris este mai precisă decât recunoașterea facială. Pentru acces securizat se pot folosi și amprentele digitale, scanarea palmelor chiar vocea. Sistemele biometrice pot folosi scanarea palmelor pentru monitorizarea prezenței în diverse locații.

Îmbinarea și integrarea Sistemelor de Securitate în Sistemele Smart House

În 2024 se așteaptă îmbinarea tot mai frecventă a diverselor sisteme de securitate, precum: sisteme de supraveghere video, alarme antiefracție, video interfon, diverse sisteme din cadrul Caselor Inteligente. Beneficiile acestor îmbinări și integrări sunt numeroase, de tipul: administrare centralizată, coordonare între dispozitivele inteligente și asistenții virtuali Google Home, Alexa, Apple Home. Supravegherea video devine mai simplă, mai complexă și mai eficientă.

Camerele de supraveghere pot fi incluse în sisteme de alarmă pentru a oferi alerte în timp real la detecția mișcărilor atipice, a efracțiilor, dar și cu iluminarea, încălzirea sau ventilația.

Diminuarea provocărilor privind confidențialitatea

Progresul tehnologiilor noi (Cloud, AI) are și o față mai puțin plăcută, legată de confidențialități. Datele personale colectate prin sistemele de supraveghere trebuie protejate, de aceea trebuie gândite și urmate politici solide de protejare a confidențialității.  Supravegherea video în 2024 nu poate exista fără a se implementa tehnologiile care dau control asupra informațiilor și fără a se respecta strict numeroasele reglementări privind confidențialitatea.

Extinderea sustenabilității

În 2024, producătorii europeni trebuie să răspundă mai prompt în ceea ce privește sustenabilitatea produselor. Industria supravegherii video nu constituie o excepție și trebuie ca procesele de producție să reducă impactul asupra mediului, să se diminueze reziduurile, să se folosească mai multe forme de energie. Fabrici care operează prin energia generată de panouri solare montate pe acoperișuri reprezintă soluții pentru sustenabilitatea industriei de supraveghere video.

Pe lângă procesul de fabricare, există un impact al camerelor cu un consum mai mic de energie. Vorbim aici de camerele de supraveghere cu tehnologii Low-Light care economisesc energie, fără ca să scadă calitatea imaginilor. Folosirea AI aduce, de asemeni, consum mai mic de lățime de bandă, de spațiu de stocare, ceea ce reduce și consumul de energie. Utilizarea de VMS (Video Management System) elimină nevoia unor servere separate pentru video și activează managementul de evenimente—ambele reduc consumul de energie al camerelor de supraveghere.

Securitatea rezidențială și comercială—care sunt tendințele pentru 2024

Securitatea rezidențială

Dezvoltarea camerelor de supraveghere IP și wireless fac instalarea și configurarea acestora mai simple ca niciodată. Conectivitatea wireless elimină nevoia cablării pentru date, ceea ce e un mare avantaj în spațiul rezidențial. Tehnologiile de recunoaștere facială, analiza avansată a imaginilor asigură identificarea și clasificarea obiectelor și a evenimentelor, iar clienții rezidențiali chiar pot primi alerte personalizate conform unor anumite evenimente.

În 2024, camerele de supraveghere au interfețe de utilizator intuitive, accesibile prin aplicații mobile și utilizatorii pot accesa ușor, de oriunde, fluxurile video în timp real și chiar înregistrările anterioare. Supravegherea video rezidențială se include în ecosisteme Smart Home și poate fi integrată cu asistenți vocali precum Google Assistant sau Alexa. Sistemele de alarmă și senzorii inteligenți sunt nelipsiți de la echipamentele de supraveghere, putând diferenția mișcarea provocată de vânt de mișcarea provocată de om sau de animale. Senzorii modernii pot depista și deschiderea ușilor, ferestrelor, fumul, apa, etc. Să nu uităm de serviciile de stocare în Cloud care oferă nu doar capacitate extinsă de stocare, ci și funcții avansate de analiză inteligentă a imaginilor.

Securitatea comercială și industrială

Supravegherea video în 2024 se va realiza, fie că este vorba de domeniul rezidențial, fie că este cel comercial, cu ajutorul AI. Detecția promptă a amenințărilor, crearea de soluții de supraveghere personalizate, conform nevoilor spațiilor sunt obiective fundamentale pentru supravegherii în 2024. Conectarea unor dispozitive total diferite (camerele de supraveghere cu casele de marcat, spre exemplu) duce supravegherea video la un nivel superior (se pot identifica și chiar preveni greșelile umane, fraudele). În plus, scade timpul de reacție în situațiile critice, acțiunile comerciale derulându-se mai fluent ca niciodată.

Ce progrese se anunță pentru 2024 de la producătorii de top

Este firesc ca cele mai importante progrese în 2024 să vină de la cei mai importanți producători de echipamente de supraveghere video: Hikvision, Dahua, Reolink, TP-Link, Ubiquiti. Soluțiile de supraveghere propuse de aceștia se bazează pe tehnologii tot mai avansate, sigure, dar și pe sustenabilitate—cele mai importante nevoi ale clienților din zilele noastre.

Hikvision—inovație și sustenabilitate

Hikvision nu se dezice de la statul de unul dintre cei mai importanți producători de echipamente de supraveghere video și oferă utilizatorilor o gamă nouă de produse multi-dimensionale AIoT, precum și tehnologii pentru lumină, radio, sunet. Printre acestea se află tehnologia ColorVu care îmbunătățește experiența de vizualizare nocturnă cu focusare ultra-precisă în condiții de iluminare redusă, tehnologia rada pentru măsurarea vitezelor vehiculelor și imagistica acustică (ce folosește undele de sunet pentru a detecta și vizualiza locația unei scurgeri). Alte aspecte unde se așteaptă noi progrese în 2024 sunt Învățare Automată,  Deep Market Insights, extinderea filosofiei sustenabile.

Dahua—progres prin AIoT, dar și sustenabilitate

Strategia Dahua Think# 2.0 contribuie la transformarea digitală a orașelor, fabricilor. Platforma IoT Digital Intelligence integrează tehnologii noi precum IoT Sensing, computing și networking, modele de bază vizuale, inteligență de date pentru a optimiza software-ul Dahua. Crește precizia și se generalizează algoritmii AI, se notează progrese remarcabile la capacitățile de cunoaștere vizuală, analiză independentă a diverselor scenarii, etc.

În cadrul strategiei Dahua Think# 2.0, se evidențiază importanța comunicării și conexiunii datelor video-centric în convergența “cloud, rețea, edge și terminal”. În acest sens, Dahua a creat Institutul de Cercetare pentru Comunicații Viitoare, dedicat efectuării de cercetări fundamentale în domeniul conexiunii inteligente a datelor video, pentru a se atinge obiectivul companiei de “Conexiune Completă”. Dahua a stabilit o fundație complet nouă pentru capacitatea de conexiune “3+N” pentru a oferi suport eficient pentru gestionarea eficientă a sistemelor digitale și funcționarea autonomă a sistemelor inteligente, promovând modernizarea comprehensivă inteligentă.

Reolink—progrese pentru supravegherea rezidențială

Reolink oferă utilizatorilo rezidențiali un nou produs, respectiv Reolink Duo3 poe—o cameră cu două lentile ce folosește algoritmul de asamblare a imaginilor pentru a capta două imagini de la două unghiuri diferite. Ulterior, cele două imagini sunt îmbinate pentru a produce o imagine panoramică cu distorsionare minimă.

În 2024, Reolink va dezvolta și extinde seria Argus, ce include camere fără fir (wireless), alimentate cu baterii (unele dintre ele chiar cu baterii solare), utilizabile la monitorizarea de interior sau exterior a rezidențelor. Fiind fără fir, aceste camere pot fi amplasate și mutate cu ușurință. Unele modele Reolink pot prezenta și rezoluții UHD16mp și funcții de urmărire avansată, pentru vizualizare optimizată.

TP-Link:  Produse noi Wi-Fi 7

TP-Link oferă utilizatorilor rezidențiali, dar și comerciali produse noi Wi-Fi7, inclusiv routere și sisteme mesh. Printre ele sunt Archer BE900 (un router Wi-Fi quad-band), Deco BE33000 (un sistem Mesh Wi-Fi7 Quad-Band). Dispozitivele TP-Link de tip Wi-Fi7 se evidențiază prin capacitatea mare de transfer, viteza tot mai mare de transmisie, reducerea latenței. În plus, ele vin cu opțiuni Tr-Band precum routerele BE800 și BE85, care asigură conectivitate optimizată.

Ubiquiti: lansare wifi 7

Ubiquiti lansează platforma Wi-Fi7, care se evidențiază prin scalabilitate și capacitatea de a oferi experiențe similare celor cu cablu. Pentru prima oară, se vor putea atinge viteze Wi-Fi excepționale, predictibilitate în același timp. Aceste performanțe sunt posibile tehnologiilor radio rezistente la interferențe, combinate cu un suport extrem de vast 6ghz. Conceput special pentru aplicațiile profesionale, U7 Pro este ideal acolo unde este nevoie de serviciu Wi-Fi în cadrul unor medii de mari dimensiuni. Se pot conecta mai mult de 300 de dispozitive, iar alimentarea se realizează prin PoE+.

Dacă sunteți interesat de supraveghere video, 2024 este anul în care să faceți primul pas. Echipamentele sunt mai complexe ca niciodată, dar mai simplu de navigat, mai sigure și accesibile (cele mai multe dintre ele) de oriunde v-ați afla în lume!