Camerele de supraveghere cu PoC și PoE sunt opțiuni căutate de clienți, facilitatea instalării fiind un argument important pentru achiziție. În catalogul de la rovision.ro găsiți camere cu PoC și PoE la prețuri convenabile. Ce sunt camerele de supraveghere cu PoC și cu PoE, cum funcționează și multe alte detalii despre acestea în cele ce urmează.
Ce sunt camerele de supraveghere cu PoC?
Camerele de supraveghere cu PoC (Power over Coax) sunt dispozitive care utilizează cablu obișnuit coaxial pentru a primi energie și trimite semnale analog spre dispozitivul de înregistrare. Dezvoltate de Hikvision și Dahua (lideri pe piața producătorilor de echipamente de supraveghere video), camerele cu PoC reduc cablurile necesare pentru funcționare, oferind caracteristici excepționale precum definiție înaltă, vizibilitate în iluminare slabă sau zoom motorizat.
Utilizatorii pot utiliza un singur cablu coaxial pentru transmisia de energie electrică și date video. Dacă există deja infrastructură cu cabluri coaxiale, nu va fi necesară trasarea de noi cabluri pentru alimentarea camerelor de supraveghere cu PoC.
Ce este tehnologia PoC?
Cu sistemele analog tradiționale, inginerii trebuie să instaleze cabluri electrice înainte de montajul camerelor de supraveghere, ceea ce presupune timp și eforturi semnificative. Linii separate pentru energie, prize electrice, cabluri de împământare sunt câteva dintre componentele care cresc costurile pentru sistemele analog clasice.
Prin tehnologia PoC se folosește un singur cablu coaxial pentru a transmite date și energie între camerele de supraveghere și dispozitivele de înregistrare DVR. Practic, nu se mai folosesc două cabluri distincte, unul pentru a trimite energie spre cameră și unul pentru a transmite date spre unitățile de înregistrare. Cu această tehnologie se depășește o provocare tehnologică importantă, respectiv se elimină interferențele video provocate de semnalul de alimentare asupra celui video.
Pe baza unui protocol standard, tehnologia PoC suportă distanțe lungi de transmisie, reduce timpul și costurile pentru pregătirea cablării, fiind folosite produse plug-and-play, accesarea și alimentarea camerei fiind valabile rapid. Stabilitatea este excelentă, iar soluțiile de rezervă (backup) pentru camere și DVR se realizează prin UPS. Tehnologia PoC este folosită la supravegherea clădirilor, a magazinelor, sălilor de clasă, atât pentru instalații noi, cât și pentru actualizarea și renovarea unor sisteme deja existente.
Este tehnologia PoC prezentă pe piața românească?
În absența unor informații abundente, instalatorii încă apelează timid la tehnologia PoC, cu toate că sistemele de supraveghere clasice presupun instalare mult mai complexă. Unii tehnicieni evită instalarea de sisteme PoC pentru că nu au posibilitatea efectuării de teste. Pentru a profita de numeroasele avantaje aduse de tehnologia PoC, trebuie ca, atât camerele, cât și dispozitivul de înregistrare să suporte tehnologie PoC.
Cum funcționează camerele de supraveghere PoC?
- Transmisia de energie
O sursă de alimentare (un DVR-Digital Video Recorder, sau sursă de alimentare) trimite prin cablul coaxial curent electric spre camera de supraveghere. Curentul de alimentare este modulat pentru a preveni interferențele cu semnalul de date video.
- Transmisia datelor video
Datele video produse de camera de supraveghere se transmit prin același cablu coaxial. Semnalul video este modulat astfel ca să nu interfereze cu semnalul de alimentare.
- Recepția și separarea la camere
La nivelul camerei de supraveghere, semnalul de alimentare va fi separat de semnalul video. Energia electrică se va folosi pentru alimentarea camerei, iar semnalul video se transmite spre DVR sau monitorul asociat.
Ce beneficii au camerele de supraveghere PoC?
Beneficiile camerelor de supraveghere PoC sunt multiple, cele mai semnificative fiind:
- Folosirea infrastructurii care există deja
Camerele PoC folosesc cablurile coaxiale care există deja și nu mai sunt necesare alte cabluri de alimentare. Astfel, procesul de modernizare a sistemelor de supraveghere curente se simplifică substanțial.
- Scad costurile de instalare
Întrucât nu mai trebuie trasate cabluri de alimentare, cheltuielile pentru instalare scad semnificativ. Astfel, acolo unde bugetul este limitat sau unde se dorește extinderea mai simplă și mai economică a sistemelor de supraveghere, camerele de supraveghere PoC sunt excelente alegeri.
- Timpul pentru implementare este diminuat
Montajul camerelor de supraveghere PoC se derulează mai repede decât cu alte tipuri de camere ce au nevoie de cabluri de alimentare distincte. Acolo unde este esențial ca sistemul de supraveghere să fie instalat cât mai repede, acest beneficiu este extrem de important.
- Există compatibilitate cu echipamentele deja prezente
Camerele de supraveghere PoC sunt concepute pentru a funcționa cu echipamentele curente și cu infrastructura coaxială, de aceea sistemele de supraveghere existente pot fi mai ușor de actualizat. În plus, nu vor fi necesare renovări, modificări majore la spațiul de supraveghere.
- Alimentarea este flexibilă
Comparativ cu alte tipuri de alimentare (precum Power over Ethernet—PoE), camerele cu PoC asigură alimentare mai ridicată. Beneficiul este semnificativ atunci când se instalează camere cu cerințe mai mari de energie.
- Prezența este mai discretă
Cum nu există decât un singur tip de cablu pentru camere, scade impactul vizual al instalării. Acolo unde este important aspectul ordonat, aerisit, sistemul de supraveghere PoC este o opțiune excelentă.
- Oferă suport pentru soluții video de definiție înaltă
Camerele de supraveghere PoC pot suporta soluții de definiție ridicată, calitatea imaginilor fiind superioară fără a se diminua calitatea alimentării sau a transmisiei datelor.
- Se poate moderniza treptat sistemul
Sistemul de supraveghere cu camere PoC se poate moderniza treptat, iar costurile nu sunt mari. Pentru început se pot folosi doar câteva camere de supraveghere, adăugarea de noi camere putând să se deruleze în timp, etapizat.
Care sunt limitele camerelor de supraveghere PoC? Ce soluții există pentru diminuarea dezavantajelor?
Limitele camerelor de supraveghere PoC nu scade valoarea acestora, dar completează imaginea lor:
- Distanța de transmisie
Distanța de transmisie a camerelor PoC depinde de caracteristicile tehnice ale echipamentelor, ale cablurilor coaxiale folosite. De obicei, această distanță este de 100-200m.
Soluție:
Folosiți amplificatoare de semnal sau extensoare PoC pentru a extinde distanța de transmisie. Dispozitivele pot compensa diminuarea semnalului și asigura transmisia semnalului pe distanțe mai mari.
- Puterea disponibilă
Capacitatea de alimentare a camerelor PoC poate să fie mai mică decât la sursele de alimentare alternative, precum PoE. Pentru camerele de supraveghere cu cerințe energetice mari (unele camere PTZ cu rezoluție 4K și funcții avansate de panoramare, înclinare și zoom), alimentarea prin PoC poate să fie ineficientă.
Soluție
Folosiți surse de alimentare PoC mai puternice sau standarde PoC care asigurî o alimentare mai generoasă. Alternativ, puteți folosi surse de alimentare suplimentare pentru a asigura suficientă putere pentru dispozitive.
- Compatibilitatea dispozitivelor
Dispozitivele PoC trebuie să fie compatibile echipamentele care există deja și să folosească anumite standarde PoC. Trebuie verificat dacă echipamentele PoC din sistem și camerele de supraveghere PoC sunt compatibile.
Soluție
Verificați dacă toate dispozitivele sunt compatibile cu standardul PoC folosit. Achiziționați echipamente de la același producător sau verificați interoperabilitate între dispozitivele de la diferiți producători.
- Calitatea pentru video
Lungimea cablului coaxial, dar și interferențele electromagnetice, pot diminua calitatea pentru video. Semnalul video se poate degrada dacă lungimea cablului crește.
Soluție:
Cumpărați camere de supraveghere de înaltă calitate care să producă rezoluții mai mari și performanțe video superioare. Optați pentru standarde PoC ce susțin necesitățile de calitate video ale proiectului dumneavoastră.
- Limite la flexibilitatea infrastructurii
Folosirea camerelor PoC depinde de prezența infrastructurii coaxiale. Dacă vreți să treceți la tehnologii mai noi (PoE, IP), infrastructura coaxială va necesita înlocuire.
Soluție:
Planificați infrastructura de cablare pentru a nu avea limitări. Alegeți soluții de cablare flexibile și modulare, pentru a vă fi ușor să extindeți sistemul în timp.
- Costuri semnificative la început
Chiar dacă implementarea camerelor de supraveghere PoC nu este scumpă, achiziția camerelor poate fi mai scumpă, acestea având prețuri mai mari decât camerele tradiționale.
Soluție:
Evaluați atent costurile pe termen lung și beneficiile economice ale sistemului PoC. Chiar dacă cheltuielile inițiale sunt mai mari, economiile pe termen lung în ceea ce privește cablarea și instalarea fac inspirată investiția inițială.
Ce caracteristici sunt specifice camerelor de supraveghere cu PoC?
Caracteristicile specifice camerelor de supraveghere cu PoC sunt:
- Alimentare prin cablul coaxial
Prin tehnologia PoC, se transmit datele video și alimentarea electrică printr-un singur cablu coaxial.
- Consum redus de energie
Camerele de supraveghere cu PoC sunt gândite pentru a avea consum redus de energie, alimentarea lor prin cablul coaxial fiind eficientă.
- Compatibilitate cu echipamentele PoC
Camerele de supraveghere PoC sunt compatibile cu dispozitivele DVR sau NVR care suportă tehnologie PoC. Pentru a putea folosi PoC, trebuie ca toate echipamentele din sistem să fie compatibile.
- Conectori PoC
Camerele PoC prezintă conectori speciali pentru alimentare ce asigură conectarea simplă, sigură la echipamentele din sistem.
- Instalare facilă
Datorită design-ului simplificat, camerele PoC sunt ușor de instalat și nu necesită două tipuri de cabluri.
- Compatibilitate cu tehnologia Coaxitron
Există camere PoC ce sunt compatibile cu tehnologia Coaxitron prin care se pot controla funcțiile PTZ (Pan-Tilt-Zoom—rotire, înclinare și zoom) cu ajutorul unui singur cablu coaxial.
- Pot avea opțiuni suplimentare
Sunt disponibile camere PoC care au opțiuni suplimentare pentru alimentare prin Ethernet (PoE), ceea ce este de preferat în diverse proiecte de supraveghere.
Ce tipuri de camere PoC sunt disponibile?
Există mai multe tipuri de camere de supraveghere cu PoC, utilizabile în aplicații variate. Iată care sunt cele mai întâlnite camere de supraveghere cu PoC:
- Camere de supraveghere PoC HDCVI
Sistemul HDCVI (High Definition Composite Video Interface) folosește PoC pentru a transmite alimentare și date video cu un singur cablu coaxial. Camerele de supraveghere PoC HDCVI suportă rezoluții înalte (720p, 1080p și chiar 4K), transmisie pe distanțe mari, transmisie de date bidirecțională (comunicare audio și de control între dispozitivele de supraveghere și echipamentul de înregistrare).
- Camere de supraveghere PoC TVI
Sistemul TVI (Transport Video Interface) este un alt standard de transmisie video compatibil cu tehnologia PoC. Camerele de supraveghere TVI PoC suportă rezoluții înalte și sunt compatibile cu infrastructura care există deja.
- Camere de supraveghere PoC AHD
Un alt sistem ce folosește tehnologia PoC este sistemul AHD (Analog High Definition). Camerele de supraveghere AHD PoC furnizează imagini de calitate superioară, fiind utilizate la aplicațiile de supraveghere analogică cu definiție înaltă.
- Camere Dome PoC
Camerele Dome PoC se evidențiază prin forma lor sferică, discretă, care nu afectează aspectul locului de instalare.
- Camere Bullet PoC
Designul cilindric al camerelor Bullet este ușor de remarcat și acestea pot intimida persoanele suspecte prin simpla lor prezență. Camerele Bullet sunt cel mai des instalate la exterior, pentru supravegherea curților, parcărilor, etc.
- Camere PTZ PoC
Camerele PTZ asigură control pentru mișcare sus-jos, stânga-dreapta și funcție de zoom. Camerele PTZ se pot folosi la interior, dar cel mai des se utilizează la supravegherea spațiilor exterioare de mari dimensiuni.
- Camere de supraveghere cu tehnologia Coaxitron PoC
Sunt camere PoC compatibile cu tehnologia Coaxitron, ce asigură control pentru funcțiile PTZ printr-un cablu coaxial.
Cum instalați și configurați camerele de supraveghere cu PoC?
Instalați și configurați atent camerele de supraveghere cu PoC și urmați pașii de mai jos:
Planificați sistemul de supraveghere
- Gândiți un plan pentru sistemul de supraveghere
- Stabiliți locurile de instalare, numărul de camere necesare pentru acoperirea zonelor vulnerabile
- Depistați sursele de alimentare și verificați distanța de cablare dintre camere și echipamentul PoC.
Alegeți camerele de supraveghere
- Selectați camerele de supraveghere conform nevoilor dvs., nivelului de detaliu dorit, calității imaginilor. Camerele pot avea funcții de detecție a mișcării, vizualizare pe timpul nopții, ec.
- Verificați dacă modelele alese sunt compatibile cu echipamentul DVR sau NVR.
Achiziționați toate echipamentele necesare
- Achiziționați toate componentele necesare: camere, cabluri coaxiale, dispozitiv DVR sau NVR, adaptori PoC, accesorii.
Montați camerele de supraveghere
- Montați camerele de supraveghere în locurile stabilite. Ajustați unghiul de vizualizare
- Verificați stabilitatea camerelor și protejați-le de elementele naturale dacă le instalați la exterior.
Cablați sistemele de alimentare
- Conectați cablul coaxial la fiecare cameră de supraveghere și folosiți conectori PoC compatibili
- Instalați dispozitiv PoC compatibil la capătul cablului, în DVR sau în injector PoC separat.
Configurați echipamentul
- Conectați dispozitivul DVR sau NVR la rețea și verificați alimentarea lui corectă
- Folosiți instrucțiunile de la producător pentru configurarea camerelor și a dispozitivului DVR sau NVR
- Realizați setările de rețea și verificați dacă aveți acces la interfața web a echipamentului pentru supraveghere.
Testați sistemul
- Realizați teste pentru a vedea că fiecare cameră funcționează corect, că imaginile sunt clare
- Verificați funcțiile de detecție a mișcării, vizualizare pe timpul nopții, dar și funcționarea corectă a înregistratorului.
Securizați sistemul
- Securizați sistemul cu parole puternice
- Actualizați regulat firmware-ul echipamentului
- Folosiți conexiune securizată pentru accesul la distanță
Unde puteți folosi camere de supraveghere cu PoC?
Camerele de supraveghere cu PoC se pot utiliza la supraveghere pentru:
- Locuințe, în jurul acestora, la intrare, garaj, curte
- Magazine, spații comerciale
- Restaurante, hoteluri, afaceri din industria HoReCa
- Birouri, clădiri de birouri
- Fabrici, depozite, medii industriale
- Stații de autobuz, gări, aeroporturi
- Școli, campusuri universitare
- Clinici, spitale
- Străzi, intersecții stradale, parcuri, zone publice.
Ce sunt camerele de supraveghere cu PoE?
Camerele de supraveghere cu PoE sunt dispozitive ce folosesc un singur cablu Ethernet pentru a se alimenta, dar și pentru a se conecta la rețea. Puternice, solide, economice, camerele de supraveghere cu PoE sunt excelente soluții pentru companiile și organizațiile de mari dimensiuni și nevoi complexe de securizare.
Ce este tehnologia PoE?
Tehnologia PoE (Power over Ethernet) reprezintă un sistem ce transmite simultan prin cablu de cupru Ethernet energie electrică și date. Astfel, pentru fiecare cameră de supraveghere PoE va fie nevoie de un singur cablu. Dacă sistemul include zeci sau sute de camere, tehnologia PoE poate reduce complexitatea instalări. Din moment ce nu sunt necesare cabluri suplimentare sau prize electrice pentru alimentare, tehnologia PoE simplifică substanțial instalarea camerelor de supraveghere.
Cum funcționează camerele de supraveghere cu PoE?
Camerele de supraveghere care primesc alimentare prin tehnologie PoE sunt camere de supraveghere IP (Internet Protocol). Acestea sunt dispozitive video digitale care trimit și primesc date prin internet, dar au adrese IP individuale. Puteți conecta camerele la rețea așa cum conectați calculatorul sau imprimanta. Deși toate camerele PoE sunt IP, nu toate camerele IP sunt PoE, unele modele necesitând conectare în prize în pereți. Tehnologia PoE se referă doar la cum sunt alimentate cu energie anumite camere de tip IP.
Pentru funcționare, aveți nevoie de camera PoE, dispozitivul NVR PoE, cabluri Ethernet (Cat5, Cat6), switch de rețea PoE. La camerele analog, camerele transmit video, iar DVR -ul codează și procesează video-ul pentru vizualizare. La camerele IP, situația este invers, ele fiind cele care procesează imaginile, după care le transmit la NVR unde sunt stocate sau vizualizate.
Iată ce implică funcționarea unei camere de supraveghere cu PoE:
- Injecție de alimentare electrică în cablul Ethernet simultan cu datele. Un switch PoE sau un injector PoE reprezintă sursa fundamentală pentru injectarea energiei.
- Camerele vor fi alimentate prin conector special Ethernet și, când se conectează la switch sau injector PoE, vor primi alimentare și transmite date prin același cablu.
- Se folosesc switch-uri PoE care au porturi PoE, putând să alimenteze dispozitivele conectate la porturi. Ele pot alimenta mai multe camere de supraveghere, dar și alte echipamente PoE.
- Se utilizează mai multe standarde PoE, cele mai întâlnite fiind: IEEE 802.3af, IEEE 802.3at (denumit și PoE+), și IEEE 802.3bt (denumit și PoE++ sau 4pPoE). Standardele se diferențiază prin cantitatea de energie pe care o pot transmite. PoE+ furnizează mai multă putere decât PoE, iar PoE++ furnizează mai multă putere, fiind potrivit pentru dispozitivele care au nevoi mari de energie. Camerele de supraveghere PTZ, echipamentele cu funcții de iluminare inteligentă sunt astfel de dispozitive.
Ce avantaje au camerele de supraveghere cu PoE?
Avantajele aduse de camerele de supraveghere cu PoE sunt numeroase, cele mai semnificative fiind:
- Calitate superioară pentru imagini
Camerele de supraveghere cu PoE furnizează imagini mai bune decât camerele de tip analog, întrucât pot suporta rezoluții mai mari. Cea mai mare rezoluție pe care o poate suporta o cameră de tip analog este de 720x480pixeli, în timp ce o cameră digitală poate avea rezoluții de la 1280x1024pixeli (1.3mp) și poate ajunge la 4K UHD (3840x2160pixeli), 8K UHD (7680×4320 pixeli).
Camerele de supraveghere cu PoE acoperă câmpuri diverse de vizualizare, inclusiv unghiuri înguste și largi de vizualizare. Ele au capacități mai bune pentru Zoom și furnizează mai multe detalii. Calitatea superioară pentru video este utilă pentru analizarea activităților din zona supravegheată, zoom-area pentru plăcuțele de înmatriculare, etc.
- Instalare facilă
Cum se folosește un singur cablu Ethernet pentru a transmite datele și alimenta cu energie, instalarea este mai simplă, mai rapidă și cu eforturi fizice mai mici.
- Flexibilitate la amplasare
Camerele de supraveghere cu PoE se pot instala și acolo unde alimentarea electrică este dificil de realizat cu prize clasice. Astfel, nu mai sunteți condiționat de instalarea camerelor în apropierea prizelor de alimentare.
- Costuri mai mici pentru cablare
Folosirea aceluiași cablu Ethernet pentru alimentare și pentru date reduce cheltuielile pentru cablarea camerelor de supraveghere.
- Flexibilitate la configurare
Din moment ce reprezintă un standard, PoE asigură flexibilitate la configurarea sistemelor de supraveghere. Camerele de supraveghere și celelalte dispozitive PoE vor funcționa împreună, configurarea și managerierea lor fiind facile.
- Gestionare centralizată a energiei
Sistemele PoE asigură gestionare centralizată a energiei. Astfel, veți putea controla și supraveghea consumul de energie al camerelor și, eventual, crește eficiența energetică a sistemului de supraveghere.
- Funcționare fiabilă
Camerele de supraveghere PoE funcționează continuu, fiabil și alimentarea centralizată scade riscul problemelor asociate de obicei cu alimentarea și cablarea.
- Extinderea facilă a sistemelor
Dacă, la un moment dat, se dorește adăugarea de noi camere de supraveghere, scalarea va fi facilă deoarece nu trebuie extinsă infrastructura de cablare electrică.
- Eficiență energetică
PoE furnizează eficient alimentarea cu energie, ceea ce poate diminua pierderile de energie. În plus, resursele de energie se folosesc mai eficient la tehnologia PoE față de sistemele clasice de alimentare.
- Actualizare simplificată
În timp, actualizarea camerelor de supraveghere PoE va fi simplă, nefiind nevoie de modificarea infrastructurii de cablare. La nevoie, va fi de ajuns să înlocuiți camerele cu modele mai noi sau să adăugați echipamentele care au standard PoE.
- Siguranța
Camerele de supraveghere cu PoE sunt mai sigure și au risc mai mic de întrerupere a fluxurilor video. Energia PoE vine de la o sursă centrală de energie și nu de la mai multe adaptoare sau baterii. Camerele de supraveghere PoE pot fi secondate de sursa de alimentare neîntreruptibilă (UPS–Uninterruptible power supply), în cazul unei căderi de tensiune, camerele de supraveghere PoE continuând să funcționeze.
Care sunt limitele camerelor de supraveghere cu PoE? Cum pot fi depășite?
Limitele camerelor de supraveghere nu sunt majore, dar sunt important de menționat pentru imaginea corectă despre acestea:
- Puterea limitată (PoE și PoE+)
Standardele PoE și PoE+ au limite de putere, respectiv de maxim 15.4W pentru PoE și 30W pe port pentru PoE+.
Soluție:
Acolo unde camerele au nevoie de putere mai mare (camerele PTZ, spre exemplu, sau cele cu iluminare IR puternică), se pot folosi surse de alimentare alternative. De asemeni, se poate folosi tehnologia PoE++ (IEEE 802.3bt), care furnizează până la 100W de putere.
- Distanța limitată
Există o limită de distanță pentru transmisia PoE, respectiv 100m. Puterea PoE scade după această distanță și nu mai este suficientă pentru a alimenta camerele de supraveghere.
Soluție
Puteți folosi amplificatoare de semnal sau extensoare PoE pentru a mări distanța de transmisie, aceste dispozitive prelungind cablurile, fără să scadă puterea de alimentare.
- Configurarea complexă
Configurarea inițială a camerelor de supraveghere cu PoE poate fi mai complexă decât cu alte tipuri de camere, mai ales dacă utilizatorii nu au cunoștințe de rețelistică.
Soluție
Apelați la instalarea profesionistă sau optați pentru camere de supraveghere și echipamente PoE de tip plug-and-play (cu instalare și configurare mai simple).
- Costuri inițiale semnificative
Camerele de supraveghere PoE, precum și celelalte echipamente necesare (injectoare, switch-uri, NVR) sunt mai scumpe decât modelele care nu sunt de tip PoE.
Soluție
Chiar dacă investiția inițială este mai mare decât cea cu alte sisteme, ea se amortizează prin costurile reduse pentru cablare și instalarea simplificată.
- Depind de infrastructura de rețea
Camerele de supraveghere PoE depind de infrastructura de rețea curentă. Astfel, dacă rețeaua curentă are dificultăți, alimentarea camerelor PoE va avea de suferit.
Soluție
Implementați un sistem de backup pentru a evita întreruperea alimentării camerelor de supraveghere dacă au loc probleme în rețea. Verificați dacă infrastructura de rețea este fiabilă și funcționează corespunzător.
- Probleme de securitate
Camerele de supraveghere PoE pot fi sensibile la atacuri asupra rețelei, alimentarea și transmisia fiind afectate.
Soluție
Instituiți măsuri eficiente de securizare a rețelei, precum folosirea de dispozitive de rețea securizate, actualizarea regulată a firmware-ului, folosirea de parole puternice, configurarea corectă a camerelor de supraveghere.
Ce aspecte analizați când alegeți camerele de supraveghere PoE?
Aspectele pe care să le analizați atunci când alegeți camere de supraveghere PoE sunt:
- Standardul PoE
Standardul PoE determină energia pe care camera o poate primi și asigură compatibilitatea cu echipamentul PoE deținut. Cele mai comune standarde PoE sunt: IEEE 802.3af (PoE) și IEEE 802.3at (PoE+). Standardul IEEE 802.3af asigură maximul de energie de 15.4 wați pe fiecare port, în timp ce standardul IEEE 802.3at asigură maxim 25.5wați.
Standardul mai nou 802.3at este compatibil cu standardul anterior 802.3af, ceea ce înseamnă că echipamentele care suportă standard 802.3at pot asigura energie și dispozitivelor concepute pentru standardul 802.3af. Pentru a evita probleme de compatibilitate, este esențial să alegeți camere PoE care se potrivesc standardului PoE de la echipamentele deja existente (injectoare, switch-uri PoE).
- Calitatea imaginii
Analizați rezoluția pentru camera PoE, deoarece afectează direct calitatea și detaliile înregistrării. Cele mai întâlnite rezoluții sunt cele 1080p (2mp), 3mp, 4mp, 5mp și 4K (8mp). Rezoluții mai mari precum 4K oferă calitate superioară pentru imagini și au nevoie de mai mult spațiu de stocare, precum și de mai multă lățime de bandă.
- Câmpul de vizualizare (FOV-Field of View)
Câmpul de vizualizare determină suprafața pe care o poate cuprinde o cameră de supraveghere. Câmpurile de vizualizare mai mari sunt utile la supravegherea zonelor mai vaste, în timp ce câmpurile de vizualizare mai înguste sunt adecvate la supravegherea unor puncte specifice, de tipul intrărilor.
- Vizibilitate nocturnă
Evaluați capacitatea camerei de a capta imagini la condiții de iluminare slabă și întuneric, pentru supraveghere eficientă non-stop. Căutați camere cu LED-uri infraroșu IR și verificați distanța până la care acestea sunt active pentru a nu pierde nimic din supravegherea video.
- Acționarea de la distanță și compatibilitatea
Verificați compatibilitatea camerei de supraveghere cu sistemul de supraveghere deja existent, cu dispozitivul NVR. Examinați dacă accesarea de la distanță se realizează prin aplicație ușor de utilizat sau prin interfață web. Aceste aspecte sunt importante dacă doriți să vizionați fluxuri video de la distanță în timp real sau să modificați setările de oriunde v-ați afla.
Dacă sistemul de supraveghere acoperă spații mar sau doriți accesare facilă de la distanță, puteți opta pentru NVR Cloud și nu pentru NVR la locul de supraveghere. Cu înregistrările stocate în Cloud, veți putea practic accesa camerele și înregistrările lor de oriunde, oricând.
- Instalare și configurare facile
Instalarea și configurarea camerelor de supraveghere cu PoE nu sunt cele mai facile procese, mai ales dacă vorbim de zeci sau sute de camere instalate în mai multe locații. Alegeți camere de supraveghere cu PoE care sunt ușor de instalat. Cele mai multe camere PoE sunt relativ facil de instalat, fiind nevoie de un singur cablu pentru conectarea la injector sau switch-ul PoE. Mai mult, configurarea unor soluții bazate pe servicii Cloud, activarea hardware-ului pot fi simple, uneori fiind suficientă introducerea unui număr de serie în software-ul Cloud.
- Sistem inteligent de management video (Intelligent Video Management System)
Un sistem de management video (VMS) asigură interfață pentru utilizatori să interacționeze cu fluxurile video, integrările camerei, analiza, infrastructura de stocare, etc. Atunci când alegeți sistemul de supraveghere PoE verificați dacă se oferă IVMS. Acesta asigură caracteristici avansate care cresc eficiența și ajută utilizatorii la maximizarea supravegherii.
Căutați un sistem IVMS care are funcții avansate de AI (Inteligență Artificială), precum: detecția mișcări, abilitatea de a configura alerte în timp real pe baza mișcării, oamenilor sau inactivității. Instrumentele de căutare cu AI fac posibilă căutarea fluxurilor de la cameră după dată, timp, persoane detectate, etc. Și ajută la depistarea înregistrărilor importante mai rapid.
- Rezistența la elementele naturale
Dacă urmează să instalați camera de supraveghere la exterior, fiți siguri că are grad de rezistență la imersia prafului, apei. Acesta este reflectat prin indicele IP (Ingress Protection) și arată cât de mult rezistă camera de supraveghere la apă, praf, zăpadă. Camerele cu IP66 sau mai mare sunt sigure pentru aplicațiile de exterior.
- Buget
Stabiliți-vă un buget pentru camerele de supraveghere PoE și comparați caracteristicile și performanțele de la mai multe modele, în limita bugetului stabilit. Chiar dacă un cost inițial pentru camere este mai mare, veți economisi datorită instalării simplificate și controlului centralizat al consumului de energie.
Ce tipuri de camere PoE există?
Există numeroase tipuri de camere PoE, dar cele mai întâlnite sunt:
- Camerele fixe
Sunt camerele cu poziție statică, ce nu pot fi controlate de la distanță și se folosesc pentru supravegherea unui loc mai puțin dinamic. Rezoluțiile camerelor variază de la 720p la 4K.
- Camere PTZ
Camerele PTZ permit controlul de la distanță pentru înclinare, panoramare și zoom, fiind excelente pentru supravegherea dinamică a spațiilor mai mari.
- Camere cu iluminare IR (infraroșu)
Sunt camere dotate cu LED-uri infraroșii pentru a se capta imagini clare chiar și la lumină redusă sau întuneric.
- Camere cu senzori avansați
Unele camere pot include senzori avansați precum senzorii de mișcare, senzorii de lumină, înregistrarea video realizându-se doar la activarea lor.
- Camere cu AI
Sunt disponibile camere cu PoE cu funcții de analiză video și AI precum: recunoașterea fețelor umane, detecția intrușilor, supravegherea comportamentului.
- Camere panoramice
Camerele panoramice sunt dotate cu lentile speciale, ce acoperă unghiuri mari de vizualizare (ce pot trece de 180 grade și ajung chiar și la 360 grade) pentru supravegherea unor zone mari cu mai puține camere.
Camere de supraveghere PoE pot fi și dome, bullet, de interior, de exterior, etc.
Unde nu se recomandă camerele de supraveghere cu PoE?
Camerele de supraveghere PoE se folosesc într-o gamă vastă de aplicații, dar sunt situații în care utilizarea lor nu este cea mai bună decizie. Iată câteva exemple:
- Dacă sunt distanțe lungi de transmisie într camerele de supraveghere și echipamentul de stocare.
- Aplicații specializate cu un consum mare de putere (camere PTZ, camere cu IR intens)
- Acolo unde nu există infrastructură compatibilă cu tehnologia PoE sau unde costurile de actualizare sunt prea mari
- Dacă bugetul pentru echipamentele PoE este redus
- În mediile cu risc de suprasarcină electrică sau descărcări electric
- Proiectele cu cerințe speciale unde nu se pot folosi doar camere PoE, ci sunt necesare și alte tipuri de camere de supraveghere.
Cum setați camerele de supraveghere PoE?
Setați camerele de supraveghere PoE folosind una dintre soluțiile de mai jos:
Soluția 1- Plug and play
Tehnic, aveți nevoie doar să conectați camerele de supraveghere PoE la routerul care suportă PoE cu un cablu Ethernet. Camera de supraveghere va începe să funcționeze imediat. Dacă aveți nevoie de mai mult spațiu de stocare pentru sistemul de supraveghere PoE, adăugați un NVR la router.
Soluția 2- Folosiți injector sau switch PoE
Lucrurile devin ceva mai complicate dacă routerul nu este de tip PoE sau dacă zonele monitorizate sunt în afara zonei cablurilor existente. În oricare situație, veți putea folosi camerele PoE cu ajutorul unui injector sau switch PoE.
- Injector IP PoE
Dacă utilizați injector IP PoE, aveți nevoie să conectați cablul Ethernet al camerei la injector. Conectați apoi injectorul la router, după care porniți injectorul. Vă semnalăm că injectorul PoE poate fi folosit cu o singură cameră PoE. Dacă aveți mai multe camere PoE, va trebui să adăugați un switch de rețea la sistem sau să folosiți pur și simplu direct switch PoE.
- Switch PoE
Cu un switch PoE, va fi nevoie doar să conectați cablul Ethernet al tuturor camerelor la switch, după care să conectați switch-ul PoE la router. Ulterior, porniți sistemul.
Soluția 3- Adăugați NVR la sistemul cu camere PoE
Puteți adăuga un NVR la camerele de supraveghere PoE pentru stocare locală a videoclipurilor. De fapt, dacă achiziționați NVR-ul și camerele de supraveghere de la același producător, nu trebuie decât să conectați toate camerele la NVR, prin porturile sale PoE (8, 16 sau chiar 32). De asemeni, puteți conecta NVR-ul la router dacă doriți accesarea de la distanță sau să primiți notificări Push de la camerele de supraveghere pe telefonul Smart.
Tehnologia PoE vs. Tehnologia PoC
Comparația dintre tehnologia PoE și tehnologia PoC vă poate ajuta la alegerea unuia dintre cele două tipuri de camere:
Alimentare
Camerele PoE primesc energie și transmit datele printr-un cablu Ethernet, nefiind necesar cablu separat pentru alimentare.
Camerele PoC primesc energie și date prin cablu coaxial existent. Dacă există deja infrastructură coaxială, instalarea camerelor cu PoC este mult mai simplă.
Cablul
Camerele de supraveghere PoE folosesc cabluri Ethernet pentru alimentare și transmiterea de date, cablurile fiind disponibile pe scară largă (ușor de procurat și de înlocuit). La camerele PoC se folosesc cabluri coaxiale. De obicei, cablurile Ethernet sunt mai accesibile ca preț decât cele coaxiale, dar prețurile cresc la categoriile superioare (folosite în rețele Gigabit sau 10 Gigabit).
Distanța de transmisie
Distanța de transmisie la camerele PoE se limitează la 100m, pentru a nu se pierde calitatea alimentării și a transmisiei de date. La camerele de supraveghere PoC distanța de transmisie poate ajunge și la 300m, cablurile coaxiale având atenuare mai mică decât cablurile Ethernet.
Putere
La camerele de supraveghere PoE, puterea maximă furnizată este de 15,4 W sau 30 W (PoE+). Dacă dispozitivele au nevoi de energii mai mari, vor fi necesare surse suplimentare de alimentare. Tehnologia PoC permite furnizarea unei energii mai mari, ce ajunge și la 200W.
Instalare
Pentru camerele PoE se folosește, deseori, fie un injector fie un switch PoE, iar la camerele PoC se poate folosi direct cablul coaxial existent. Costurile și timpul necesar pentru instalare sunt mai mici la camerele de supraveghere PoC.
Compatibilitate
Tehnologia PoE este mai modernă, ea fiind compatibilă cu precădere cu echipamentele și infrastructura mai recente. Dacă doriți actualizarea unui sistem coaxial de supraveghere deja existent, puteți opta pentru camerele PoC.