In cazul in care intentionati sa alegeti un kit/sistem de monitorizare video, internetul reprezinta de cele mai multe ori, sursa fundamentala de inspiratie. Navigand pe internet, o sa descoperi sute de site-uri care ofera astfel de kituri de supraveghere. Exista kit-uri cu 1 camera pana la 16 camere, sau chiar mai multe, care pot avea rezolutii identice sau diferite, dupa cum exista si camere cu sau fara cablu inclus, cu IR Exir sau IR clasic, cu sau fara hard-disk etc. Adevarul este ca numarul impresionant de optiuni poate intimida si cel mai abilitat client, asta ca sa nu mai mentionam riscul selectarii unei variante nepotrivite pentru spatiul de monitorizat. Cele mai multe dintre site-uri se focuseaza pe atragerea rapida a cat mai multor clienti, fara a acorda mare importanta unor aspecte fundamentale in problema supravegherii video.
10 sfaturi pentru alegerea unui sistem/kit de supraveghere video
Sistemele de monitorizare video sunt sisteme ce includ functii si specificatii diferite, prezentand complexitati variate. Intrucat ele reprezinta o achizitie financiara consistenta, culegerea de cat mai multe informatii este absolut fundamentala in procesul de selectie. Daca sunteti preocupat de achizitionarea unui sistem de supraveghere video, veti gasi lista noastra de reguli mai mult decat utila. Sunt 10 sfaturi care va vor ajuta sa treceti mai repede prin procesul de selectie si sa alegeti cel mai potrivit sistem de monitorizare video.
Selectati mereu un pachet personalizabil
Este dificil sa gasiti un sistem/kit de monitorizare video cu setari care se potrivesc perfect nevoilor dumneavoastra concrete. Fiecare locatie are speficul sau, ceea ce implica solutii diferite. Sa nu uitam ca si clientii au nevoi diferite de la sistemul de supraveghere. Cel mai bine este sa solicitati un furnizor ce va permite sa realizati toate modificarile de care aveti nevoie la un pachet deja existent. Este bine sa luati in consideratie si sugestiile furnizorului, intrucat experienta sa pe teren poate ajuta la selectarea celei mai buni optiuni. Evitati, pe cat posibil, un furnizor care nu este dispus sa aduca transformari la sistemele pe care le comercializeaza.
Analizati atent continutul unui pachet
Numeroase pachete de monitorizare sunt mai ieftine pentru ca ele nu includ toate elementele necesare pentru functionarea sistemului de monitorizare video. Chiar daca nu este neaparat o problema, este important sa stiti ce anume cumparati si ce achizitii mai este nevoie sa realizati in viitor. Ultima problema cu care un client ar vrea sa se confrunte este sa creada ca a achizitionat un sistem complet echipat, numai pentru a constata (mult prea tarziu) ca este nevoie sa completeze pachetul deja cumparat. Absenta hard-disk-ului, a asistentei tehnice dupa achizitionarea sistemului sunt doar cateva dintre elementele ce pot lipsi la un pachet de monitorizare. Chiar daca un hard-disk este foarte usor de achizitionat ulterior, absenta asistentei tehnice este un risc pe care nici un utilizator nu si-l poate permite.
Mult prea des, anumiti furnizor argumenteaza ca este de datoria clientului sa solicite instalatori pentru montaj si ca nu pot oferi clientului suportul tehnic concret. Nu uitati sa verificati, in detaliu, kitul pe care va ganditi sa-l achizitionati. Cablurile, sursele de alimentare sau conectorii pot, de asemenea, sa lipseasca dintr-un sistem/kit de supraveghere video. Cel mai bine si cel mai sigur este sa achizitionati un sistem video complet si functional. Acesta include: camere de monitorizare video, hard disk, DVR sau NVR, alimentatori/surse de alimentare pentru camerele video, conectorii de alimentare, conectorii de date, cablul de alimentare, cablu de date, accesorii de prindere (cravat prindere, dibluri, etc).
Cereti exemple de imagini video pentru pachetul dorit
Cea mai onesta, simpla si transparenta modalitate de a prezenta o camera de supraveghere video este de a include si o mostra cu ceea ce poate realiza o camera video. Unii comercianti incarca filme pe Youtube cu exemple video zi/noapte inregistrate de camerele video pe care le ofera spre comercializare.
Este bine sa evitati site-urile care nu includ astfel de exemple. Un furnizor care nu detine astfel de exemple video, nu este un instalator, ci doar vinde acele produse. Sfaturile si asistenta tehnica pe care doar un instalator, si nu un vanzator, vi le poate oferi sunt fundamentale. Cand nu puteti obtine astfel de imagini, puteti sa priviti in detaliu specificatiile tehnice ale echipamentelor, daca este important pentru dumneavoastra sa ramaneti cu acel furnizor. Doar ca sa va faceti o imagine de ansamblu, un kit HD 1MP cu eficienta maxima pe 10 metri poate fi solutia pentru monitorizarea unor curti si spatii de lucru de mici dimensiuni, dar si pentru spatiile de interior. Un kit de supraveghere Full HD 2MP cu eficienta maxima pe 16 metri poate reprezenta o buna optiune pentru spatiile de lucru/curtile mai mari, inclusiv restaurante si magazine.
Stati departe de pachetele de monitorizare de pe platforme online sau din supermarketuri
Chiar daca veti gasi kituri de monitorizare si in lanturile mari de magazine, este bine sa stiti ca acestea nu sunt complete si, mai ales, nu sunt gandite de profesionisti in domeniu. De cele mai multe ori, aceste pachete sunt pre-ambalate si vin direct din China. Este foarte posibil ca echipamentele sa nu mai fie de actualitate, sa fie deja depasite tehnologic, neoptinand de suport sau aplicatii de monitorizare. Ele vin cu un pret extrem de atragator, tocmai pentru a atrage clientii neavizati, care nu stiu de existenta unor optiuni la fel de economice ca pret, dar cu mult mai avantajoase din nenumarate considerente.
Cat despre platformele de comert online, este bine de mentionat ca, de multe ori, ele comercializeaza direct doar o treime din produsele ce apar online. Restul (adica 70%) este dat de “vadul digital” inchiriat de alte societati. Traficul intens al platformelor importante, seriozitatea si votul de incredere de care aceste platforme se bucura atrag vanzarile. Chiar daca aceste achizitii pot fi sigure in anumite domenii, nu acelasi lucru il putem spune si despre sistemele de supraveghere video. Nu uitati de comisionul important pe care il veti plati si imposibilitatea de a avea acces direct la furnizorul real al sistemului ales de pe o astfel de platforma. O platforma (Emag e cel mai bun exemplu in acest sens) actioneaza asemeni unui filtru si nu veti avea posibilitatea de a comunica in mod direct cu furnizorul care a realizat, in fapt, vanzarea. Cel mai util este sa cautati furnizorii care sunt deja specializati in comercializarea sistemelor de monitorizare video. Ei sunt capabili sa va puna la dispozitie consultanta, suport in cazul unor probleme tehnice si, mai mult decat orice, preturi mai atractive decat cele de pe platformele mari.
Alegeti un distribuitor care include si asistenta tehnica pentru pachetele comercializate
Va reamintim ca sistemele de supraveghere video nu sunt produse ce pot fi comercializate de toata lumea. Recomandarile si asistenta tehnica pot fi utile chiar si pentru clientii mai abilititati, dar cu precadere clientilor necunoscatori ce sunt interesati de instalarea unui astfel de sistem. Este o idee buna sa apelati prin telefon sau e-mail cu un posibil furnizor.
Modul in care vi se raspunde solicitarilor este un bun indicator al implicarii/non-implicarii viitoare a furnizorului in solutionarea unor probleme. Va veti da seama imediat daca persoana cu care comunicati este abilitata in acest domeniu sau nu. Un furnizor care ofera sprijin continuu este demn de incredere. Iata cateva siuatii in care este foarte posibil sa aveti nevoie de asistenta tehnica:
- Pe perioada montarii fizice a sistemului, cand pot sa apara probleme ne-anticipate. Un manual de instalare sau un numar de telefon al furnizorului va pot scoate dintr-un astfel de impas. Sa spunem ca toate camerele sunt conectate, dar doua prezinta dungi si valuri pe imagine. Cum rezolvati problema?
- In momentul selectarii echipamentelor pentru spatiul de monitorizat. Este bine sa stati de vorba cu un tehnician experimentat, ce va putea oferi explicatiile si sugestiile cele mai potrivite.
- In etapa de finalizare a montajului, cand se initiaza configurarea sistemului si conectarea lui la internet. Poate este surprinzator, dar 90% dintre clientii ajunsi in aceasta etapa se confrunta cu dificultati, mai ales cand vine vorba de conectarea sistemului la internet. Motivul aparitiei acestei probleme vine din realitatea ca accesarea unui sistem video prin intermediul telefonului/tabletei/ laptopului presupune setari de retea mai dificile. Aceste setari trebuie efectuate in acord cu reteaua si abonamentul de internet al clientilor. Chiar daca un tutorial detaliat poate aduce o mare diferenta, configurarea sistemului si conectarea lui la internet nu sunt niciodata extrem de facile.
Achizitionati de la o societate care se ocupa si de instalarea sistemului de monitorizare
Asa cum am mentionat anterior, montajul unui sistem de supraveghere video presupune multe provocari, cu grade de complexitate diferite.
Profesionistii care se confrunta cu astfel de scenarii in mod obisnuit sunt cei mai in masura sa va ajute in acest sens. Un simplu furnizor nu va poate oferi decat maxim o fisa tehnica si nu va fi capabil sa solutioneze nenumaratele probleme pe care montajul in sine le poate cauza.
Iata specificatiile tehnice care conteaza
Orice client interesat de achizitionarea si instalarea unui sistem de monitorizare video trebuie sa acorde atentie sporita la urmatoarele aspecte tehnice:
- Rezolutia si numarul de megapixeli pentru camere si DVR sau NVR
Rezolutia se refera la numarul de puncte (pixeli) care alcatuiesc imaginea capturata de sistemul de monitorizare. Cu cat este mai mare numarul de pixeli, cu atat mai buna va fi imaginea obtinuta. Rezolutia DVR-ului la care vor fi conectate camerele trebuie sa prezinte cel putin acelasi nivel ca si rezolutia camerelor. Spre exemplu, se poate conecta o camera de 2MP la un DVR care accepta rezolutii de 3 MP, dar nu poate fi conectata o camera de 3MP la un DVR ce nu poate duce decat rezolutii de 2 MP. Este bine sa selectati rezolutia camerelor in concordanta cu distantele pe care intentionati sa le monitorizati. In acest caz, ne referim la distantele pentru care va fi posibila identificarea persoanelor straine sau a numerelor de inmatriculare.
Pentru a va forma o idee mai clara asupra rezolutiilor camerelor de monitorizare, iata cateva detalii despre cele mai populare optiuni. O camera de veche generatie, cu rezolutie de 1000-1200TVL poate ajuta la monitorizare pe distante de maxim 5 m, in timp ce o camera de 1MP (1280x720pixeli) poate acoperi distante de pana la 12 metri (fiind o camera de tip HD). In cazul in care este nevoie sa supravegheati o distanta de 15-16 metri, o camera cu rezolutie 2MP (1920x1080pixeli) este o buna optiune. Camerele cu rezolutie de 5MP (1920x1080pixeli) sunt de tip Ultra HD si pot furniza detalii pentru distante de pana la 20-25 metri.
- Functia “Day& Night”
Calitatea imaginii capturate pe timpul noptii depinde imens de aceasta functie. Iluminatorul IR asigura radiatia infrarosu necesara camerei pentru a crea imaginea pe timpul noptii, dar o camera nu este capabila sa utilizeze optim aceasta radiatie in absenta functiei “Day&night”. Daca scenariul de monitorizare o impune, este fundamental sa selectati camere care includ aceasta functie.
- Iluminatorul IR
In ceea ce priveste iluminatorul IR, este absolut obisnuit ca producatorii sa amplifice performantele reale ale camerelor de monitorizare.
Multi producatori vorbesc despre performante impresionante pentru camerele de monitorizare pe timpul noptii. Realitatea este ca o camera este capabila doar de acoperirea pe jumatate a distanteti promovate de producator (de multe ori). O camera cu iluminare IR prezentata pe 20m este, de fapt, activa doar pe 10m, in timp ce distanta pentru o camera cu iluminare IR prezentata a fi de 80m este, de fapt, de 40m.
- Functia “WDR”
Orice camera de monitorizare video va fi expusa la conditii de iluminare variate in timpul unei zile. Daca in timpul zilei, lumina va bate pur si simplu din unghiuri diferite, pe timpul noptii se va activa imaginea in infrarosu, dar vor actiona si luminile de la faruririle masinilor, precum si iluminatul stradal (care poate fi intermittent). Indiferent de atentia cu care se alege locul de amplasare a camerei video, o iluminare uniforma a intregii suprafete monitorizate va fi imposibila, de cele mai multe ori. Realitatea este ca unele zone for fi mai intunecate, in timp ce altele for fi mai luminate chiar in acelasi cadru. O camera video care include functia WDR utilizeaza un algoritm intern specific ce confera luminozitate uniforma intr-o imagine, creandu-se un nivel uniform si usor de inteles in zonele foarte intunecate sau, dimpotriva, foarte luminate.
Specificatiile tehnice nu sunt suficiente
De multe ori, vi se vor prezenta caracteristici si specificatii tehnice impresionante pentru camerele video sau recorder, dar ele sunt, mai frecvent decat ne-am dori, doar niste artificii de marketing ce au ca scop alegerea unor sisteme fals-performante. Doar imaginile pe care le puteti vedea va vor oferi cele mai bune informatii despre calitatea reala a unui sistem de monitorizare video. Tineti cont ca acest fapt nu inseamna ca o camera buna are trasaturi slabe. Nu puteti obtine o imagine clara, care ajuta la identificarea unor placute de inmatriculare sau a unor chipuri umane fara materiale si echipamente de calitate.
Vreti sa instalati singur sistemul de monitorizare video? Cat de abilitat sunteti in acest sens?
In contextual actual, sistemele cu camere IP performeaza mai bine decat sistemele cu camere analog, dar implica mai multe provocari in ceea ce priveste setarea si configurarea. In cazul in care domeniul acesta si al calculatoarelor nu va este familiar, este mai bine sa nu optati pentru un sistem cu camere IP, ci unul de tip analog HD (montajul este cu mult mai simplu). Clientul care este abilitat in domeniul calculatoarelor, al internetului si adreselor IP poate alege instalarea unui sistem de monitorizare cu camere IP.
Grabiti-va…incet!
Achizitionarea unui sistem de supraveghere video nu trebuie realizata in fuga, contra-cronometru. Pe langa aspectul strict financiar pe care il implica (orice sistem ati alege, el tot va presupune cheltuieli initiale si de intretinere consistente), un sistem care nu se potriveste scenariului dvs reprezinta o investitie defectuoasa a banilor si timpului dvs. In final, un sistem de monitorizare video este o investitie pe termen lung, in care fiabilitatea, calitatea si operarea lui zilnica reprezinta aspecte fundamentale.