Cum captează camerele de supraveghere imagini pe timpul nopții

Blog Cum capteaza camerele de supraveghere imagini pe timpul noptii

Camerele de supraveghere captează imagini pe timpul nopții prin mai multe metode. LED-uri infraroșu, senzori de imagine sensibili la lumină redusă, procesare digitală a imaginilor, folosirea luminii ambientale reziduale ajută la captarea imaginilor nocturne. Metode. Aflați detalii chiar mai jos.

Cum captează imagini noaptea camerele de supraveghere

Camerele de supraveghere cu LED-uri infraroșu

Camerele de supraveghere cu LED-uri infraroșu (IR) folosesc LED-urile pentru a ilumina zona și capta imagini pe timpul nopții. Iată cum are loc acest proces:

  • Emisia de lumină infraroșie

LED-urile infraroșu sunt amplasate în jurul obiectivului camerei sau într-un panou special. Când acestea se activează, ele emit lumina infraroșie, invizibilă ochiului uman, dar detectabilă de către senzorii de imagine ai camerei.

  • Iluminarea zonei de supravegheat

După activarea LED-urilor IR, ele vor lumina zona de supravegheat. Lumina infraroșie emisă va fi orientată acolo unde este și camera orientată, iluminând obiectele și zonele din câmpul vizual al camerei.

  • Captarea imaginilor

Senzorii de imagine ai camerei sunt sensibili la lumina infraroșie și pot depista semnalele. În momentul în care LED-urile IR iluminează zona, senzorii de imagine captează lumina reflectată și o convertesc în imagine digitală.

  • Procesarea imaginilor

Imaginile captate de senzorii de imagine sunt apoi procesate digital în interiorul camerei. Procesul poate implica reglarea contrastului, ajustarea culorilor, diminuarea zgomotului. Astfel, imaginile vor fi clare, cu numeroase detalii.

  • Afișarea imaginilor

Imaginile procesate vor fi dispuse pe monitorul de supraveghere sau înregistrate pe un dispozitiv de stocare (DVR, NVR). Utilizatorii vor monitoriza zona supravegheată prin vizualizarea și examinarea imaginilor înregistrate.

Camere de supraveghere cu tehnologii de procesare digitală

Camerele de supraveghere de acest tip folosesc tehnologii aparte și senzori de imagine sensibili. Iată cum se derulează procesul de captare a imaginilor nocturne:

  • Senzori de imagine sensibili la lumină redusă

Aceste camere sunt dotate cu senzori de imagine specializați care sunt mai sensibili la lumina redusă. Senzorii pot detecta și capta chiar și cantități mici de lumină ambientală, camera putând capta imagini pe timpul nopții sau întuneric.

  • Procesarea digitală a imaginilor

Imaginile captate de senzorii de imagine vor fi procesate digital la interiorul camerei. Pe parcursul procesării, camerele de supraveghere folosesc algoritmi specializați pentru a ameliora calitatea imaginilor și pentru a compensa lumina scăzută. Procesul presupune reglarea contrastului, corectarea culorilor, reducerea zgomotului.

  • Sisteme de optimizare a luminii

Unele camere de supraveghere au tehnologii adiționale pentru optimizarea luminii la condiții de lumină redusă. Astfel, camerele pot folosi tehnici de suprapune a cadrelor sau de expunere îndelungată pentru a capta mai multă lumină și pentru a optimiza claritatea imaginilor în condiții de lumină redusă.

  • Sursa de lumină externă

Sunt modele care folosesc și surse exterioare de lumină pentru a optimiza vizibilitatea în condiții de lumină redusă. Sursele de lumină pot fi lămpi externe, proiectoare sau alte dispozitive de iluminare care se activează manual sau automat, conform nivelului de iluminare ambientală.

Camere de supraveghere cu termoviziune

Camerele de supraveghere cu termoviziune funcționează prin captarea și procesarea radiației termice produse de obiecte în spectrul infraroșu al luminii. Camerele folosesc un senzor specializat (detector termic sau detector de radiație termică) pentru a măsura temperatura obiectelor din câmpul vizual al camerei.

Procesul se derulează astfel:

  • Detectarea radiației termice

Senzorul de radiație termică din camera de termoviziune depistează radiația termică pe care obiectele sau persoanele o emit. Obiectele și persoanele emit radiație termică în funcție de temperatura lor, chiar dacă este lumină redusă sau întuneric complet.

  • Conversia în imagini termice

Imaginea termică se realizează prin transformarea măsurătorilor de radiație termică în imagine vizuală pe ecranul camerei. Fiecare obiect din câmpul vizual este reprezentat de o nuanță sau chiar paletă de culori, conform temperaturii sale relative.

  • Procesarea imaginilor

Imaginile termice se procesează digital pentru optimizarea clarității și facilitatea interpretării. Reglarea contrastului, corectarea culorilor, eliminarea zgomotului sunt metode prin care imaginile rezultate sunt mai clare și mai detaliate.

  • Afișarea imaginilor

După procesare, imaginile termice vor fi afișate pe ecranul camerei de termoviziune sau înregistrate pentru a fi analizate ulterior. Utilizatorii vor vizualiza și interpreta imaginile pentru a depista obiecte, persoane, evenimente din câmpul vizual al camerei.

Camerele cu termoviziune se folosesc mai ales la monitorizarea industrială, operațiunile de căutare și salvare, detecția incendiilor, etc. Ele sunt extrem de utile în condițiile de iluminare redusă sau când este nevoie de detecția și monitorizarea temperaturilor.

Camere de supraveghere nocturnă cu filtru ICR (Infrared Cut-Filter Removal)

Aceste camere sunt realizate pentru a capta imagini atât în condiții de lumină diurnă, cât și la iluminare redusă sau întuneric complet. Funcționarea acestor camere se realizează cu ajutorul unui filtru ICR care se poate comuta automat de la modul de zi la cel de noapte. Procesul se derulează astfel:

  • Modul de zi (lumină diurnă)

Pe parcursul zilei sau la iluminare puternică, filtrul ICR este activat pentru a bloca radiația infraroșie și lăsa să treacă doar lumina vizibilă prin obiectivul camerei. Filtrul contribuie la eliminarea radiației infraroșii și la optimizarea calității imaginilor captate la iluminare diurnă. Imaginile sunt clare, detaliate, iar culorile sunt precise.

  • Modul de noapte (lumină redusă sau întuneric total)

Pe măsură ce lumina scade, camerele de supraveghere cu filtru ICR trec automat în modul de noapte. În modul de noapte, filtrul ICR nu mai este activ, este înlăturat din calea obiectivului camerei. Lumina infraroșie va trece și va ajunge la senzorul de imagine.

Radiația infraroșie produsă de sursele de lumină ambientală sau de LED-urile infraroșu ale camerei va fi captată de senzorul de imagine. Imaginile vor fi clare, detaliate, chiar dacă este lumină redusă sau chiar întuneric total.

  • Procesarea imaginilor

Imaginile captate în modul de noapte sunt procesate digital pentru optimizarea clarității și a calității lor. Procesul de procesare digitală va include reglarea contrastului, ajustarea culorilor, diminuarea zgomotului. Filtrul ICR ajută la obținerea unor imagini de calitate, clare, chiar și pe întuneric.

Ce senzori de imagine și tehnici se folosesc la optimizarea calității imaginilor nocturne?

Senzorii de imagine și tehnicile folosire la optimizarea calității imaginilor nocturne sunt:

Senzori de imagine sensibili la lumină redusă

Camerele de supraveghere sunt dotate cu senzori de imagine specializați și sensibili la lumină redusă. Senzorii pot depista și capta chiar și cantități foarte mici de lumină ambientală sau de radiație infraroșie produsă de obiecte, în întuneric complet.

Iluminare suplimentară

Unele camere de supraveghere au LED-uri cu infraroșu sau alte surse de iluminare suplimentară pentru iluminarea zonei de supravegheat pe timpul nopții. Iluminarea suplimentară crește vizibilitatea și ajută la captarea unor imagini mai clare la lumină scăzută sau întuneric.

Procesarea digitală a imaginilor

Imaginile captate de senzorii de imagine sunt procesate digital la interiorul camerei pentru a se optimiza calitatea și claritatea lor. Procesul poate presupune tehnici precum:

Redimensionare și interpolare

Tehnica presupune redimensionarea imaginilor la rezoluție mai mare și interpolarea detaliilor absente. Prin creșterea rezoluției, se optimizează claritatea detaliilor, iar interpolarea umple spațiile lipsă cu estimări ale detaliilor, folosind informațiile din apropiere.

Reglarea contrastului și a luminozității

Contrastul și luminozitatea vor fi reglate pentru a releva detaliile și pentru ameliora vizibilitatea în zonele întunecate. Se vor evidenția mai bine diferențele de lumină și umbrele din imagine, ceea ce poate îmbunătăți vizibilitatea detaliilor și a contururilor obiectelor.

Corectarea culorilor

Se pot corecta digital culorile pentru a reproduce fidel tonurile și nuanțele din imagine. Acest lucru poate fi important în supravegherea culorilor specifice sau în identificarea corectă a obiectelor și a detaliilor.

Reducerea zgomotului temporal și spațial

Zgomotul temporal apare sub forma unor fluctuații ale culorii sau luminozității între cadrele succesive. Există și zgomot spațial, care se referă la granulația și artefactele ce apar în toată imaginea. Tehnicile de diminuare a zgomotului temporar și spațial vor elimina sau diminua distorsiunile, optimizând claritatea imaginii.

Filtrare medie și filtrare mediană

Tehnicile presupun aplicarea unor filtre pentru a estompa sau elimina zgomotul din imagine. Filtrul mediu calculează media valorilor pixelilor dintr-o zonă vecină și înlocuiește valoarea pixelului central cu această medie, diminuând zgomotul.

Filtrul median calculează mediana valorilor pixelilor dintr-o zonă vecină și înlocuiește valoarea pixelului central cu această mediană, ceea ce ajută la eliminarea artefactelor.

Folosirea algoritmilor specializați

Unele camere folosesc algoritmi specializați pentru a depista și compensa condițiile de lumină redusă sau întuneric. Procesarea imaginilor se ameliorează, iar calitatea imaginilor este mai bună.

Aplicații ale camerelor de supraveghere cu vedere nocturnă

Aplicațiile pentru camerele de supraveghere cu vedere nocturnă sunt diverse:

  • Securitatea spațiilor publice

Camerele de supraveghere cu vedere nocturnă se pot folosi la monitorizarea parcurilor, a zonelor urbane, străzilor, altor locații publice. Camerele contribuie la prevenirea infracțiunilor, incidentelor precum furturi, vandalism, agresiuni, activități ilegale, prin detecția și înregistrarea incidentelor.

  • Monitorizare industrială

În domeniul industrial, camerele de supraveghere cu vedere nocturnă se folosesc la monitorizarea nocturnă a fabricilor, depozitelor, siturilor de construcții, facilităților industriale. Ele asigură securitatea lucrătorilor și a activităților industriale, prin monitorizarea și înregistrarea mișcărilor suspecte.

  • Supravegherea rezidențială

Camerele de supraveghere cu vedere nocturnă se folosesc și în domeniul supravegherii rezidențiale, pentru a securiza locuința, locatarii pe timpul nopții. Dispozitivele monitorizează accesul în proprietate, perimetrul locuinței, zone vulnerabile.

  • Supraveghere comercială și de afaceri

În domeniul afacerilor și al comerțului, camerele de supraveghere cu vedere nocturnă se folosesc la monitorizarea magazinelor, restaurantelor, birourilor, spațiilor comerciale. Ele previn furturile, vandalismul, incidentele.