Blog Cum se alege mărimea pentru invertoarele solare

Ghidul complet pentru consumatori –

Cum se alege mărimea pentru invertoarele solare?

Instalarea unui sistem solar este un proces complex și precis. Până și cele mai mici detalii pot face diferența în eficiența și generarea de energie de către sistemul solar. O componentă fundamentală a unui sistem fotovoltaic este invertorul.

Care este rolul invertorului solar?

Celule panourilor solare generează curent direct (DC), iar invertorul transformă acest curent în energie AC. Atunci când se stabilește un sistem solar, trebuie să se aleagă și un invertor, dar este necesar să se știe cât de mult curent continuu va genera panoul solar și cât curent alternativ poate să ducă invertorul (care este ratingul său de putere).

Mărimea invertorului solar este fundamentală în producerea energiei totale a unității solare. Panourile solare au o anumită specificație DC, care determină mărimea invertorului. Mărimea invertorului solar contează pentru că acesta trebuie să susțină curentul de la sistemul solar.

Piața oferă o mare varietate de mărimi pentru invertoarele solare și este dificil de știut mărimea ideală pentru sistemul solar instalat. Identificarea mărimii pentru invertor este, însă, mai simplă decât s-ar crede. Invertoarele solare sunt măsurate in Wați, asemeni panourilor solare, deci este destul de ușor să se găsească mărimea potrivită pentru invertor. Există diverși factori pe care ar trebui să-i considerați atunci când alegeți mărimea pentru invertor.

Ce factori contează în alegerea mărimii invertorului solar?

Puterea panourilor solare nu reprezintă singurul reper în depistarea mărimii pentru invertorul solar. Iată care sunt ceilalți factori care influențează alegerea mărimii pentru invertorul solar

Mărimea panourilor fotovoltaice

Cel mai important aspect de considerat când alegeți mărimea pentru invertorul solar este mărimea sistemului solar instalat. Funcția fundamentală a invertorului este să convertească energia DC produsă de panourile solare în curent AC pentru a alimenta cu energie diverse dispozitive. Acesta înseamnă că invertorul trebuie să fie capabil să managerieze cantitatea de energie primită de la panouri.

Ca și estimare de bază, ar trebui să potriviți mărimea invertorului la mărimea panourilor solare. Celulele solare sunt, de regulă, măsurate în Kilowați (kW), deci este ușor să potriviți mărimile. Spre exemplu, dacă aveți panouri solare instalate de 3kw, invertorul solar ideal trebuie să fie în jur de 3kW (sau 3000W). Mărimile nu trebuie să se potrivească exact.

Din fericire, producătorii oferă, de regulă, un tablou de comparație cu invertoarele care se potrivesc panourilor solare. Acordați atenție acestor tabele pentru a nu invalida garanția dacă folosiți mărimea greșită de invertor.

Specificul instalării panourilor solare

Particularitățile locului de instalare reprezintă un aspect important care contează în alegerea mărimii invertorului solar. Designul panourilor solare și locul de instalare contează în determinarea mărimii pentru invertorul solar. Înclinarea panourilor solare influențează direct cantitatea de energie produsă.

Alte aspecte legate de vreme, precum praful, umezeala pot influența energia produsă de panourile solare. Aceștia sunt factori majori care pot bloca accesul luminii solare spre panourile solare. Instalarea panourilor solare presupune echipamente care elimină astfel de probleme.

Mărimea clădirii

Dimensiunile clădirii constituie un alt factor care contează în alegerea mărimii pentru invertorul fotovoltaic. Aceasta întrucât capacitatea celulelor solare este legată direct de numărul de panouri care pot intra în sistem. Cele mai multe panouri solare sunt montate pe acoperiș, de aceea dimensiunile clădirii influențează capacitatea celulelor solare și, implicit, a mărimii pentru invertor.

Locația de instalare

Regiunea în care locuiți este un alt aspect care trebuie considerat la alegerea invertorului solar. Aceasta datorită efectului pe care îl are locația asupra productivității panourilor solare. Ca și exemplu extrem, un sistem solar în Australia va fi cu mult mai productiv decât unul identic în Scoția, pur și simplu datorită cantității mai mari de lumină solară din Australia.

Un invertor trebuie să poată manageria cantitatea de energie generată de panourile solare de care este legat. Astfel, nu are sens să se monteze un invertor care este prea mare pentru cantitatea de energie produsă de sistem. În practică, aceasta înseamnă că se poate folosi un invertor cu rating un pic mai mic decât ratingul sistemului în zonele mai puțin însorite. Pe de altă parte, un consumator din Australia, va avea nevoie de un invertor al cărui rating este aproape de ratingul sistemului solar instalat.

Pe lângă cantitatea de lumină, va conta și temperatura în eficiența panourilor solare. Prin urmare, dacă locația de instalație pentru panourile solare are, de regulă, temperaturi înalte, veți avea nevoie de un invertor mai mic, comparativ cu același tip de sistem într-un climat mai răcoros.

Factori particulari ai locației și amplasamentul panourilor

Pe lângă mărimea panourilor, dimensiunile clădirii, regiunea geografică, mai sunt alți factori legați de amplasamentul specific și designul panourilor solare ce pot influența mărimea pentru invertorul solar. Spre exemplu, nivelul de înclinare a panourilor solare, precum și orientarea lor față de soare va impacta semnificativ productivitatea lor.

În plus, există numeroși factori de mediu care pot influența cantitatea de lumină care ajunge la panouri. Printre aceștia se numără cantitatea de umbră (copacii, clădirile din apropiere), nivelul de praf sau de poluare din aer, etc.

Angajați o firmă specializată în montajul de sisteme solare—profesioniștii vor analiza acești factori de mediu și vor identifica mărimea ideală de invertor pentru sistemul solar. Invertorul trebuie ales în funcție de cantitatea de energie produsă în realitate, și nu doar în condiții perfect controlate în laborator. Dacă vreunul dintre factorii de mediu va diminua productivitatea panourilor solare, cel mai probabil veți avea nevoie de un invertor solar mai mic.

Cum identificați mărimea ideală de invertor pentru aplicația dvs.?

Indiferent de sistemul solar amenajat, mărimea ideală pentru invertor este mai degrabă orientativă—multe invertoare vor funcționa cu orice sistem solar fotovoltaic. Ratingul invertorului solar poate să fie mai mare sau mai mic decât ratingul sistemului solar (păstrând anumite limite), fără a compromite definitiv performanța sistemului.

Atunci când se calculează mărimea pentru invertorul solar, este important să se determine raportul panou solar: invertor. Acest raport se referă la capacitatea DC a panoului solar care se împarte la maximul de energie AC convertită de un anumit invertor. Spre exemplu, un sistem de 3kw cu invertor 3000W va avea un raport sistem: invertor de 1. Același sistem cu un invertor de 2,500W va avea, însă, un raport de 1,2. Cele mai multe instalații solare au un raport puțin peste 1, dar nu mai mult de 1,25. Raportul cel mai mare recomandat de companiile care comercializează invertoare este în jur de 1,5-1,55.

Un scenariu în care un raport mai mare este posibil este acolo unde productivitatea sistemului solar este limitată de factori precum nivel scăzut de lumină solară, poluare sau praf în aer, amplasare suboptimală a panourilor. Invertoarele mai mici sunt, în general, mai ieftine decât cele de dimensiuni mai mari și, în astfel de situații, achiziționarea unui invertor mai mic este decizia mai convenabilă financiar.

Cu toate acestea, dacă este o discrepanță prea mare între capacitatea sistemului solar și mărimea invertorului (când mărimea sistemului este mult mai mare decât cea a invertorului), atunci poate apare fenomenul de clipping. Într-un fenomen de clipping, invertorul nu poate procesa cantitatea de electricitate produsă și energia rămasă este pierdută. În timp, aceste pierderi de energie vor depăși mult economisirile realizate prin achiziționarea unui invertor mai mic.

Utilizarea unui invertor care este prea mare nu este recomandată. Invertoarele funcționează la eficiență optimă atunci când operează la capacitate maximă, sau măcar cât mai aproape de aceasta. Prin urmare, folosirea unui invertor care este mult mai mare decât sistemul solar va transforma invertorul într-unul ineficient.

Invertor solar prea mic (subdimensionarea) sau prea mare (supradimensionarea)—de ce să le evitați?

Subdimensionarea

Pentru a înțelege mai bine riscurile asociate cu achiziționarea unui invertor prea mic pentru sistemul dvs. solar, trebuie să atingem câteva aspecte. Un invertor prea mic înseamnă că energia maximă produsă de sistem (în kilowați) va fi determinate de mărimea invertorului solar. Indiferent de energia produsă de panourile solare, energia rezultată va fi redusă de invertor, pentru a nu depăși capacitatea pentru care este estimate invertorul (3kw, 5kw, etc).

Un instalator va sugera achiziția unui invertor mai mic dacă depistează că iradiația solară incidentală pe panourile solare va fi mai mică decât cea anticipată. Aceasta se poate întâmpla din cauza regiunii geografice în care locuiți, a climei, orientării panourilor solare, a altor factori diverși.

Sub condiții perfecte, maximul de energie produsă de sistemul solar va fi tăiat și transmis înapoi in invertor printr-un proces de overclocking pe parcursul zilei. Ele pot fi profitabile în ceea ce privește cantitatea maximă de energie (kW pe ora, kWh) generată. Această creștere este realizată din energia adițională produsă dimineața devreme și spre sfârșitul amiezii, întrucât un invertor mai mic se va declanșa mai devreme și se va opri mai târziu, operând mai eficient cu intrări de curent DC mai mici. Conform reglementărilor actuale, capacitatea panourilor solare poate depăși capacitatea invertorului solar cu maximum 33%.

Supradimensionarea

Instalarea unui invertor solar a cărui capacitate maximă este mai mare decât capacitatea nominală a panoului solar ar putea fi o decizie bună dacă vă gândiți să extindeți în viitor sistemul fotovoltaic. Această situație nu se recomandă, însă, peste tot în lume. Energia totală produsă de sistemul solar ar putea fi mai mică decât cea produsă când se folosește un invertor cu mărimea ideala, sau mai mică pentru sistemul solar montat.

Invertoarele sunt gândite pentru a manageria intrări de energie mai mici decât capacitatea lor nominală. Întrebați firma de instalare despre cum va performa sistemul solar cu un invertor care este mai mare decât capacitatea sistemului. Țineți cont de toate aspectele menționate anterior pentru a identifica mărimea ideală pentru sistemul solar instalat, dar și pentru eventuala extindere a acestuia.