Blog Ghid complet despre avantajele, dar și dezavantajele energiei solare

Tehnologia solară cunoaște tot mai multă popularitate în ultimii ani, atât în rândul consumatorilor rezidențiali, cât și în rândul utilizatorilor comerciali și industriali. Este indiscutabil că energia solară este regenerabilă, prietenoasă cu mediul și tranziția spre acest tip de energie este, de cele mai multe ori, o decizie înțeleaptă. Cu toate că cei mai mulți furnizori de panouri solare simplifică mult procesul de instalare, trecerea la un astfel de sistem este un proces anevoios, care se derulează greoi, fiind implicate numeroase aspecte.

Dacă vă gândiți să aveți un impact mai mic asupra mediului înconjurător sau să reduceți facturile la energie prin adăugarea unui sistem cu panouri solare PV, ghidul de mai jos vă va oferi o imagine completă a ce presupune acest sistem. Pentru că, asemeni oricărui sistem, sistemul cu panouri solare are atât plusuri, cât și minusuri.

Ce este energia solară?

Energia solară este energia termală sau electrică absorbită de la lumina solară. Panourile solare conțin celule fotovoltaice PV, realizate din materiale semiconductoare (silicon, spre exemplu) care absorb particule elementare de la soare (fotoni). Când sunt absorbiți de panou, fotonii eliberează electronii din atomii materialului semiconductor și fluxul electronilor în celule va crea un curent electric ce poate fi direcționat spre circuitele clădirii.

Panourile solare pot fi amplasate acolo unde este lumină solară din belșug, precum câmpii deschise sau acoperișuri. Cu cât sunt expuse la mai multă lumină, cu atât mai mare va fi capacitatea lor de a produce electricitate.

Bombardamentul constant al soarelui cu energie sub formă de fotoni poate fi captat, transformat și ulterior utilizate pentru a alimenta dispozitive diverse. Dar este energia solară suficientă pentru a alimenta o casă sau o reședință? Despre avantaje, dar și limite, în sistemele cu panouri solare discutăm mai jos.

Ce beneficii aduce energia solară?

Adevărul fie spus, lista beneficiilor aduse sistemele cu panouri solare este lungă. Iată care sunt cele mai semnificative dintre ele:

Folosește o sursă de energie regenerabilă

Combustibilii tradiționali reprezintă o sursă în declin și, când ard pentru a genera energie, eliberează în atmosferă produse adiacente nocive. Energia solară are capacitatea de a ne ajuta să diminuăm folosirea acestor combustibili tradiționali și al impactului pe care îl avem asupra mediului.

Reduce facturile la curent

Energia solară poate ajuta cei mai mulți consumatori să alimenteze casele, ca și alternativă sau modalitate suplimentară de achiziție de electricitate de la rețeaua comună. Prețurile pentru energia tradițională sunt tot mai mari, iar consumatorii pot economisi considerabil pe facturile lunare la curent prin trecerea la energia solară.

Independența de rețea

O casă bazată exclusiv pe energie solară poate avea capacitatea de a funcționa independent de rețeaua comună (off-grid), mai ales dacă este suplimentată cu sistem cu baterie solară, pentru a menține alimentarea și pe parcursul orelor fără lumină solară. Aceste sisteme cu baterie pot să transforme sistemele solare în soluții de rezervă în timpul căderilor de tensiune.

Panourile solare cresc valoarea unei proprietăți

Spre exemplu, în SUA, fiecare dolar salvat din factura la curent prin panourile solare crește valoarea casei cu $20. În plus, casele cu panouri solar se vând mai scump decât casele echivalente ca suprafață, dar fără panouri solar. Dacă o casă are panouri solare, proprietarii săi vor economisi bani pe termen lung, iar casa va deveni mai atrăgătoare și mai valoroasă.

Economisiri pe termen lung

Investiția inițială într-un sistem cu panouri solare este destul de mare, dar aceste costuri se atenuează în timp prin reducerea facturilor la energie electrică. Cei mai mulți consumatori recuperează investiția inițială între 6 și 10 ani. Ulterior, vor avea tot mai multe beneficii pentru mult timp—un sistem de energie are durată lungă de viață și nu implică lucrări de întreținere costisitoare sau complexe.

Costurile reduse de întreținere

Odată instalat, un sistem cu panouri solare are nevoie de puține lucrări de întreținere, atâta timp cât nu este deteriorat de factorii exteriori. Dacă panourile sunt menținute curate și fără praf, ele vor funcționa fără a fi nevoie de acțiuni suplimentare de îngrijire pentru mulți ani.

În ceea ce privește întreținerea, serviciile profesioniste de îngrijire a panourilor solare sunt ieftine. La acestea se adaugă costurile pentru inspecția anuală, precum și cele de curățare. În plus, mulți producători oferă garanție pentru performanțele panourilor solare.

Beneficii pentru comunitate

Consumatorii de energie solară au posibilitatea de a vinde excesul de electricitate produsă de panouri înapoi rețelei comune de electricitate, ceea ce reduce, mai departe, facturile la curent. Cu acest sistem, se diminuează și dependența comunității de combustibilii clasici.

Versatilitatea

Energia solară este extrem de versatilă și poate oferi energie nu doar proprietăților rezidențiale, ci și locurilor în care alimentarea la rețeaua comună de electricitate este nefuncțională sau imposibilă (vase, regiuni off-grid, sateliți, etc)

Tehnologia se îmbunătățește și prețurile la panouri scad constant

Tehnologia s-a îmbunătățit considerabil de la zilele de început ale energiei solare și progrese importante sunt realizate cu fiecare zi. Mai mult de atât, datorită acestor progrese, panourile solare au devenit mai ieftine și tot mai mulți consumatori privați își permit sisteme cu energie solară. Nu trebuie să uităm de sprijinul care vine de la stat, sub forma unor rambursări și a unor reduceri de taxe. Consumatorii privați interesați de sisteme cu panouri solare plătesc mai puțin decât în trecut pentru acestea.

Prețul pentru un sistem cu energie solară scade semnificativ. Din 2015, costurile pentru un astfel de sistem au scăzut și cu 22% și continuă să scadă. În multe piețe din diverse țări, energia solară este mai ieftină decât energia cu combustibili clasici. Să nu uităm de încurajările din partea statului care permit tot mai multor consumatori rezidențiali să decidă trecerea la sisteme cu panouri solare.

Energia solară este funcțională în multe climate

Mulți oameni cred că energia solară nu va funcționa în regiunile mai răcoroase. Această idee este cum nu se poate mai falsă, lucrurile stând, în realitate, de fapt invers. De fapt, panourile solare sunt mai eficiente în temperaturi mai reci, în regiunile mai calde, căldura excesivă putând diminua voltajul produs de panouri. Cu toate că mai multe ore de expunere vor ajuta un sistem de energie solară să producă mai multă energie, panourile moderne sunt destul de eficiente și pot genera energie și în condiții de iluminare redusă.

Dacă, spre exemplu,  locuiți într-o zonă mai ploioasă, nu va fi nevoie decât de sistem de panouri solare mai mare pentru a obține aceleași rezultate ca cineva care trăiește într-o zonă mai însorită. În final, panourile solare sunt funcționale în orice zonă în care există lumină solară.

Panourile solare au durată lungă de viață

Panourile solare sunt destul de rezistente și pot să suporte expunerea la condițiile meteo potrivnice, inclusiv la impactul de la grindină. Ca să vă faceți o idee mai clară, doar 1 din 20,000 de panouri solare Sun Power au fost vreodată returnate de către consumatori.

Energia solară este o alternativă acceptată la nivel mondial

Energia solară este pentru toți. Ea a fost adoptată de toți oamenii, dintr-un spectru sociopolitic extrem de vast. Proprietarii de peste tot în lume continuă să adopte instalarea de panouri solare. Până și băncile au început să ofere credite pentru instalarea unor astfel de sisteme. Politici solare progresiste sunt tot mai prezente și în țara noastră.

Beneficiile pentru mediu aduse de sistemele de energie solară aproape că nici nu mai trebuie amintite sau puse la îndoială.

Nu există perfecțiune, nici măcar când vine vorba de energia solară. Care sunt minusurile panourilor solare?

Asemeni tuturor sistemelor electrice (sau oricăror alte sisteme), sistemele cu panouri solare au și ele limitări. Chiar dacă aceste nu sunt esențiale și nu pot anula valoarea considerabilă a unui sistem de energie solară, ele au capacitatea de a completa imaginea despre energia solară.

Costurile panourilor solare nu sunt foarte mici

Cu toate că prețurile pentru panourile solare continuă să scadă în ultimii ani, un sistem de energie solară presupune, în continuare, o investiție considerabilă. În medie, un consumator se poate aștepta să plătească în jur de 45-50,000 Ron pe o instalație completă cu panouri solare, înainte de a include rambursările și deducerile de la stat.

Stocarea energiei solare este scumpă

Pentru cele mai multe sisteme cu panouri solare este recomandată folosirea unor sisteme de stocare a energiei, în forma bateriilor solare. Acestea vor înmagazina excesul de energie produs de panourile solare și sunt esențiale pentru funcționalitatea sistemului de energie solară. Cu toate acestea, bateriile solare pot fi destul de scumpe. Tipul și dimensiunea bateriei vor influența prețul pentru baterie. Spre exemplu, o baterie plumb-acid poate costa între 1,000 și 4,000 Ron, în timp ce o baterie Li-Io pentru o aplicație de nivel rezidențial poate costa de la 30,000Ron până la 60,000 Ron.

Panourile depind de lumina soarelui

În absența luminii solare, un sistem care se bazează pe energie solară nu va putea produce energie. Acest aspect devine o problemă pentru consumatorii din zone care au vreme mohorâtă sau niveluri mai puțin decât ideale pentru expunerea la soare. Bateriile solare pot ajuta la stocarea excesului de energie și să combată această problemă. Chiar și în zilele înnorate, cele mai bune panouri solare vor rămâne eficiente energetic și vor fi meritat investiția.

Instalarea poate să fie complicată

Deși cele mai multe componente din sistemul cu panouri solare implică o instalare facilă, dacă nu planificați să apelați la o firmă specializată în montajul de panouri solare, va fi complicat și periculos să urcați pe acoperiș. În plus, trebuie să urmați condiții stricte de siguranță, urmând a manevra un sistem electric. Spre exemplu, conectarea cablurilor panourilor la casă poate fi dificilă chiar și pentru cel mai îndemânatic proprietar. Anumite activități trebuie lăsate pe mâinile specialiștilor și instalarea unui sistem cu panouri solare este una dintre ele.

Pot fi restricții determinate de spațiu

Panourile solare și cablurile asociate au nevoie de spațiu. În funcție de numărul de panouri solare necesare, identificarea spațiului necesar pentru acestea, cu suficientă expunere la soare, poate fi dificilă, mai ales dacă nu dispuneți de un spațiu generos.

Impactul procesului de producție asupra mediului

Producerea tehnologiei solare are impacte asupra mediului, întrucât exploatarea materialelor și execuția panourilor solare creează cantități considerabile de gaze de efect de seră. Conform unui raport oficial, panourile solare elimină neajunsurile aduse de producție de emisii de gaze în primii 4 ani de utilizare. Chiar dacă este un neajuns, parte din acest dezavantaj poate fi mult redus.

Relocarea panourilor este dificilă

Dezinstalarea unui sistem cu panouri solare pentru a fi montat într-un loc nou pot fi dificile, scumpe și să dureze mult timp. Panourile solare sunt sisteme semi-permanente, dar aceasta nu înseamnă că va fi ușor sau că va merita să le luați cu dvs. Ori de câte ori vă mutați într-o casă nouă. Panourile solare sunt investiții pe care nu planificați să le mutați prea curând sau, mai bine zis, vreodată.

Materialele de producție sunt, totuși, limitate

Cu toate că lumina soarelui este infinită, materialele necesare pentru producerea de panouri solare nu sunt infinite. Disponibilitatea materialelor necesare în execuția de panouri solare ar putea să nu fie suficientă pentru a îndeplini nevoile din viitor. Opțiunile pentru exploatarea minieră a acestor materiale pot avea un impact asupra mediului mai mult decât semnificativ.

Eliminarea și opțiunile de reciclare sunt reduse

Tehnologia solară conține diverse substanțe nocive pentru mediu, regăsite în alte diverse dispozitive electrice. Eliminarea acestor substanțe este la fel de delicată. În prezent, posibilitatea reciclării panourilor solare este redusă.

Este sau nu sustenabilă energia solară?

Energia solară rămâne, cu siguranță, mai sustenabilă decât energia prin combustibili clasici, care sunt limitați ca resurse și, prin ardere, elimină gaze de seră nocive pentru atmosferă. Factorul limitativ al energiei solare în ceea ce privește sustenabilitatea este dat, în principal, de resursele limitate ale materialelor necesare în producerea de tehnologie solară. Un alt minus este dat de gazele cu efect de seră produse în timpul manufacturării panourilor solare, precum și de impactul panourilor solare care nu mai sunt folosite și sunt eliminate.

Folosirea energiei solare în loc de rețeaua comună de energie surclasează, însă, aceste neajunsuri și amprenta de carbon a producției în primii 4 ani de folosire. În plus, panourile solare sunt, chiar dacă mai puțin, reciclabile, ele fiind realizate din sticlă, silicon și metal. Actualmente, nu există infrastructura necesară pentru colectarea și facilitatea procesului de reciclare la scară mai largă.

Energia solară este astăzi mai accesibilă ca oricând, atât pentru consumatorii de nivel industrial, cât și pentru cei din zona comercială și rezidențială. Orice consumator poate solicita sprijin de la stat pentru a investi în sisteme cu panouri solare—un argument suplimentar pentru această achiziție.