Camere WEB - produse începând de la 252.99 lei

Camere WEB - 14 produse

Afișez toate cele 14 rezultate

Camera Web Standalone | Webcam

Ce este camera web?

Camera web este un dispozitiv hardware care captează imagini video și audio și le trimite spre un computer sau alte dispozitive, fără să fie necesare alte componente. Există camera web integrate în dispozitive (laptopuri, monitoare), camere web standalone (separate, ce se pot conecta la orice dispozitiv compatibil, independent de hardware).

Deseori, camerele web prezintă propriile surse de alimentare și interfețe de conectare, precum porturi USB, Wi-Fi, Bluetooth. Ele pot fi folosite în diverse scenarii, medii: videoconferințe, streaming live, educație on-line, creare de conținut multi-media.

Cum funcționează camera web?

Iată cum funcționează o cameră web:

  • Captarea imaginii și a sunetului

Camera web este dotată cu senzor de imagine și microfon care depistează și captează lumină și sunet din mediul înconjurător. Informațiile vor fi ulterior convertite în semnale digitale.

  • Procesarea semnalului

Semnalele digitale sunt procesate de un chipset sau procesor din camera web. Procesorul va transforma semnalele analogice în semnale digitale, ce vor fi ulterior transmise și procesate de computer sau alte dispozitive conectate.

  • Compresia și transmisia datelor

Imaginile și sunetele vor fi comprimate pentru a diminua dimensiunea fișierului, pentru a fi transmise mai ușor prin internet sau alte medii de comunicare. Se pot folosi diverse tehnologii de compresie (H.264, MPEG). Datele comprimate vor fi trimise spre computer, dispozitive prin cablu USB sau altă interfață de conectare.

  • Interacțiunea cu software-ul

După transmisia datelor video și audio spre computer, ele sunt folosite în aplicații software, precum programe de streaming live, aplicații de video-conferințe, aplicații de editare foto și video, aplicații multimedia. Imaginile video și sunetul captate de camerele web vor fi folosite adecvat în aplicațiile software.

Cum se conectează un webcam?

Camera web se conectează la computer sau alte dispozitive prin mai multe moduri:

  • Prin port USB

Este cea mai comună metodă de conectare a camerelor web. Cele mai multe camere web sunt dotate cu un cablu USB ce se conectează la portul USB al computerului sau dispozitivului folosit. Conexiune asigură alimentarea camerei web, dar și transferul de date.

  • Prin conexiune Wi-Fi

Unele camere au conectivitate Wi-Fi și se conectează la rețeaua Wi-Fi pentru a comunica cu celelalte dispozitive din rețea. Conexiunea Wi-Fi permite mai multă flexibilitate la amplasarea camerei web, fiind utilă dacă nu există port UBS disponibil.

  • Prin Bluetooth

Există camere web dotate cu tehnologie Bluetooth, ce se pot conecta la dispozitivele compatibile prin conexiune Bluetooth. Această metodă este adecvată dacă nu se dorește folosirea rețelei Wi-Fi sau nu există conexiune USB disponibilă.

  • Prin alte interfețe de conectare

Uneori, camerele web se pot conecta la alte dispozitive prin alte interfețe de conectare, precum: porturi HDMI, Display Port. Conexiunea se poate utiliza pentru a transmite semnalul video spre monitoare, televizoare și nu sunt folosite la conectarea directă la computer.

Tipuri de camere web

Webcam-urile sunt de mai multe feluri:

Camere web standard

Sunt camerele web de bază, ce furnizează calitate bună pentru imagini, funcții de bază. Sunt deseori folosite la comunicare on-line, video-conferințe, streaming live, diverse activități. Rezoluțiile variază de la 720p la 1080p, iar rata de cadre este de 30-60 cadre pe secundă. Camerele web standard au caracteristici de bază precum autofocus, microfon încorporat, unghi reglabil de vizualizare.

Camere web HD (High Definition)

Camerele web HD furnizează  imagini de calitate superioară. Ele au rezoluții de 1080p-4K, oferind imagini clare, cu numeroase detalii. Se folosesc mai ales la streaming vide de calitate superioară, videoclipuri profesionale, videoconferințe, comunicații online. Ele sunt capabile de funcții avansate: compensarea automată a luminii, reducerea zgomotului, lentile de calitate superioară.

Camere web pentru gaming

Camerele web pentru gaming sunt realizate special pentru gameri și streaming de jocuri. Ele au caracteristici aparte, cum ar fi rata ridicată de cadre (60+ cadre pe secunde) pentru a putea capta fluid mișcările rapide ale jucătorilor. Ele pot avea funcții de suprimare a zgomotului, iluminare RGB personalizabilă (emit lumini în culori roșu, verde și albastru) și alte funcții de personalizare pentru adaptare adecvată la configurația jocului.

Camere web de securitate

Sunt camerele folosite la supravegherea din medii diverse: case, birouri, magazine, etc. Ele au funcții precum detecția mișcării, înregistrarea video în timp real, stocare în Cloud, accesare de la distanță, etc. Rezoluțiile sunt variate, de la standard la HD și chiar 4K, conform bugetului și nevoilor de supraveghere.

Camere web panoramică și cu înregistrare la 360 de grade

Sunt camere web care furnizează vizualizare panoramică, completă a mediului înconjurător. Se folosesc la supravegherea spațiilor de mari dimensiuni, precum săli de conferință, săli de clasă, locații publice. Pot include funcții precum zoom digital, panoramare, funcții de înclinare ce pot fi controlate de la distanță, înregistrare video la 360 grade.

Beneficiile camerelor web

Beneficiile camerelor web sunt multiple:

  • Calitate bună pentru imagini

Camerele web, mai ales cele HD sau Ultra HD (4K) furnizează imagini de calitate superioară. Ele sunt utile la video-conferințe, streaming live, imaginile fiind clare, cu multe detalii.

  • Flexibilitate la amplasare

Puteți amplasa camera web în diverse poziții, unghiuri pentru a beneficia de cea mai bună perspectivă la video-conferințe, streaming. Flexibilitatea de amplasare permite evitarea unghiurilor nepotrivite, imagini de calitate.

  • Caracteristici suplimentare

Multe camere web au caracteristici suplimentare precum ajustarea iluminării, autofocus, funcții de personalizare a imaginii. Caracteristicile suplimentare permit captarea unor imagini mai bune, adaptate nevoilor.

  • Portabilitate și compatibilitate

Camerele web externe sunt ușor de transportat și de folosit împreună cu alte dispozitive. Ele sunt independente și nu sunt limitate, asemeni camerelor web încorporate. Ele se pot conecta la diverse dispozitive: laptopuri, desktopuri, tablete, dispozitive mobile.

  • Facilitate la actualizare și înlocuire

O cameră web de sine stătătoare poate fi ușor înlocuită sau actualizată dacă se dorește calitate superioară pentru imagine.

  • Captare de sunet de calitate

Camerele web au microfon de calitate superioară și permit derularea unor conversații clare, ușor de înțeles.

Cum alegem o cameră web

Iată de ce trebuie să țineți cont când alegeți o cameră web:

Rezoluție

Rezoluția se referă la claritatea imaginii sau a video-ului digital. Rezoluția este măsurată prin pixeli pe lățime X pixeli pe înălțime și cele mai comune valori la camerele web sunt:

  • 1280 x 720 pixels/720p (HD)
  • 1920 x 1080 pixels/1080p (Full HD)
  • 3840 x 2160 pixel/4K (UHD)

Camerele web au un raport 16:9, ceea ce este considerat dreptunghiular sau ecran larg. Unele camere web au un raport opțional 4:3, ceea ce este considerat pătrat. Cu cât sunt mai mulți pixeli, cu atât mai clară este imaginea.

Pentru cele mai multe acțiuni de birou, învățământ on-lie, rezoluțiile 720p sau 1080p vor fi suficient. Rezoluțiile mari (2K sau 4K) la camerele web sunt prea mult pentru conferințele video, educație online. Ele sunt excelente pentru editările profesionale de video.

Chiar dacă aveți camere 4K, cele mai populare platforme de streaming precum youtube vor reduce rezoluția la 1080p deoarece fișierele 4K sunt prea mari.

Rata de cadru

Rata de cadru arată cât de cursiv va fi video-ul emis. Exprimată în cadre pe secundă (fps—frames per second), rata de cadru arată câte imagini captează camera într-o secundă. Cum un video este o colecție de imagini, un fps mare va furniza înregistrări fluide, cu mai puține fragmentări.

Cele mai multe camere web au cel puțin 30fps, ceea ce este calitate superioară, potrivită pentru orice aplicație. De obicei, dacă va crește fps, nu vor fi posibile rezoluții mai mari. O cameră web va capta la 60fps cu rezoluție 720p, iar la 30-fps, rezoluția va fi 1080.

Câmpul de vizualizare (field of view—FOV)

Câmpul de vizualizare măsoară cât de mult din zona din fața camerei va fi captat. Măsurate în grade, valorile asociate cu câmpul de vizualizare variază de la 60 la 90 de grade orizontal, vertical și diagonal. Cele mai multe camere web au specificațiile pentru unghiul diagonal.

Un câmp de vizualizare larg nu înseamnă neapărat că este mai bun. De multe ori, un fov îngust este mai eficient. Unele camere web permit realizarea de zoom in pentru a ajusta fov. Țineți cont că un zoom in va reduce numărul de pixeli și rezoluția.

Dacă nu doriți să captați fundalul sau să vă mișcați când folosiți camera, va fi suficient un fov de 60 de grade la camera web.

Microfon încorporat

Microfonul încorporat elimină nevoia folosirii de căști și aglomerarea pe birou de la microfoanele exterioare, webcams, etc. Unele camere au chiar 2 microfoane, pentru o comunicare mai naturală. Microfoanele de la camerele web captează sunetele din toată camera.

Autofocus

Camerele web cu autofocus se vor focusa automat pe persoana sau obiectul din cadru, fie că este static sau în mișcare. Este o caracteristică bună pentru a capta prim-plan. Autofocus de calitate este util când există mai multe surse de lumină sau zonele au fundal aglomerat. Cele mai multe camere web au autofocus.

Corectare la iluminare redusă

Corectarea la iluminare redusă se întâlnește la cele mai multe camere web. Ea iluminează și ajustează imaginile în camerele întunecate. Corecția low-light este utilă mai ales când folosiți camera dimineața devreme sau seara.

Există camere web cu inele de iluminare încorporate cu care puteți selecta nivelul de iluminare.

Lentile de plastic sau de sticlă

Lentilele de plastic sunt mai ieftine, dar afectează calitatea imaginilor. Camerele web cu lentile de plastic sunt soluții pentru învățământ online, conferințe. Dacă vreți să folosiți camera web pentru streaming la 2K sau 4K, trebuie să ocoliți camerele cu lentile de plastic.

Camerele web cu lentile de sticlă oferă cea mai bună calitate. Ele permit dispozitivelor să aibă rezoluții până la 4K, ceea ce este ideal pentru creatorii de conținut sau cei care vor video extrem de clar, curat.

Ecran verde

Multe camere web au o formă sau alta de ecran verde sau efecte de tip chroma key prin care se poate face ecran verde, fără a avea un ecran verde real. Deși nu sunt neapărat necesare, efectele speciale blochează fundalul aglomerat sau diverse sarcini specifice.

Întrebări frecvente despre camerele web

Care este diferența dintre o cameră web standalone și una integrată?

O cameră web standalone este independentă și nu este inclusă într-un dispozitiv precum laptop, monitor. Ea se poate conecta la diverse dispozitive cu care este compatibilă. Independent de hardware-ul existent.

Unde se pot folosi camerele web?

Camerele web se folosesc în numeroase aplicații, cum ar fi videoconferințe, streaming live, educație online, supraveghere de securitate și creare de conținut multimedia.

Cum se pot alimenta camerele web?

Cele mai multe camere web se alimentează prin intermediul portului USB al dispozitivului la care sunt conectate. Totuși, există și modele care au propriile surse de alimentare, cum ar fi baterii sau adaptatoare de curent.