Camere de supraveghere pentru interior

Camerele de supraveghere de interior sunt astăzi tot mai accesibile, varietatea lor acoperind bugete și nevoi de protecție extrem de diverse. La rovision.ro veți găsi numeroase modele de camere de supraveghere de interior, de la producători de renume (Hikvision, Dahua, Rovision, Asytech, etc.), cu prețuri convenabile pentru toți clienții. Despre camerele de supraveghere de interior, ce sunt, ce caracteristici au, unde trebuie amplasate și multe alte detalii în cele ce urmează.

Ce sunt camerele de supraveghere de interior? Care sunt principalele lor caracteristici?

Camerele de supraveghere de interior sunt dispozitive electronice gândite pentru înregistra și monitoriza activitățile derulate la interiorul unei locații de interior. Funcționale pentru spații rezidențiale, camerele de supraveghere de interior pot fi folosite în birouri, case, magazine, depozite pentru protejarea familiei, a clienților, supravegherea angajaților și a activităților.

Cele mai semnificative caracteristici ale camerelor de supraveghere de interior sunt:

Înregistrarea video

Camerele de supraveghere de interior înregistrează imagini video în timp real sau programat, prin diverse tehnologii. Iată cele mai întâlnite tehnologii de înregistrare video pentru camerele de supraveghere:

AHD (Analog High Definition)

AHD este o tehnologie care asigură transmisia semnalului video de înaltă definiție prin cabluri coaxiale. Camerele AHD vor înregistra la rezoluții mai mari decât camerele de tip analogic tradițional.

HD-TVI (High Definition Transport Video Interface)

HD-TVI este similară tehnologiei AHD, folosind cabluri coaxiale pentru transmisia de video de calitate superioară. Spre deosebire de AHD, HD-TVI suportă rezoluții mai mari, de 1080p și chiar 4K.

IP (Internet Protocol)

Camerele IP folosesc rețeaua IP pentru transmisia datelor video și oferă rezoluții ridicate, funcții avansate. În plus, integrarea lor în rețelele existente este facilă.

DVR (Digital Video Recorder)

DVR-urile sunt dispozitive de înregistrare și stocare a datelor video de la camerele analogice. Ele pot avea funcții diverse, cum ar fi: detecția mișcării, accesul la distanță la înregistrările stocate.

NVR (Network Video Recorder)

Dispozitivele NVR seamănă cu dispozitivele DVR, dar funcționează cu camerele de supraveghere IP. Ele gestionează și stochează fluxurile video digitale de la camerele IP.

Tehnologie Wireless

Sunt disponibile camere de supraveghere de interior care folosesc tehnologii wireless, precum Wi-Fi, pentru a trimite datele video spre un receptor sau dispozitiv central.

Rezoluția

Rezoluția se referă la numărul total de pixeli din imagine, fiind exprimată, de obicei, în termeni de lățime x înălțime (1920×1080, spre exemplu pentru Full HD). Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât mai clare și mai pline de detalii sunt imaginile.

Rezoluțiile cele mai întâlnite la camerele de supraveghere de interior sunt:

  • 720p (HD)—1280x720pixeli

Rezoluția 720p poate fi suficientă pentru aplicațiile generale, unde nu este nevoie de un nivel ridicat de detaliu, iar bugetul este limitat.

  • 1080p (fullhd)

Rezoluția fullhd (1920x1080pixeli) furnizează imagine mai clară, fiind frecvent utilizată în aplicațiile rezidențiale și nu numai. Calitatea imaginilor este bună, iar datele se pot stoca eficient.

  • 4K (Ultra HD)

Rezoluția 4K (3840x2160pixeli) furnizează claritate superioară și nivel înalt de detaliere pentru imagini. Acolo unde este nevoie de identificarea exactă a fețelor, captarea de detalii fine, supravegherea de la distanță, sunt preferate camerele de supraveghere cu rezoluție 4K.

Notă

Cu cât crește mai mult rezoluția pentru camerele de supraveghere, crește și nevoia de spațiu de stocare. Imaginile cu rezoluții mai mari vor ocupa mai mult spațiu pe cardul de memorie, dispozitivul extern sau în Cloud.

Senzor de imagine

Senzorul de imagine este o componentă fundamentală pentru camerele de supraveghere, el captând lumina pentru a o converti în semnale electrice, ulterior transformate în imagini digitale. Senzorii mai mari și tehnologiile avansate optimizează reproducerea culorilor și sensibilitatea la lumină, producând imagini de calitate mai bună. Există mai multe tipuri de senzori de imagine, cei mai folosiți fiind:

CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor)

Senzorii CMOS sunt cel mai des folosiți la camerele de supraveghere pentru că au consum redus de energie, dimensiuni mai mici și costuri mici de producție. Calitatea imaginilor oferite este bună și senzorii asigură imagini de calitate în condiții variate de iluminare.

CCD (Charge-Coupled Device)

Mult timp utilizați la camerele de supraveghere, senzorii CCD asigură calitate superioară pentru imagini, mai ales în condiții de iluminare redusă. Senzorii CCD se folosesc cu precădere pentru aplicațiile de mari dimensiuni, industriale, având costuri mai mari și consum de energie mai mare decât senzorii CMOS.

Dimensiuni pentru senzorii de imagine

Dimensiunile pe care le pot avea senzorii de imagine de la camerele de supraveghere sunt:

  • 1/4 inch—este o dimensiune mai mică, deseori întâlnită la camerele de supraveghere mai mici, compacte.
  • 1/3 inch—se întâlnește deseori la camerele de supraveghere de interior, asigurând un echilibru între dimensiune și performanță.
  • 1/2.8 inch—este o dimensiune tot mai întâlnită la camerele de supraveghere de calitate superioară, asigurând excelente performanțe în condiții de iluminare redusă.
  • 1/2.5 inch, 1/2.3 inch, etc.–senzorii de dimensiuni mai mari, cum ar fi acestea se folosesc la modelele avansate, cu rezoluții mari.  

Un senzor de imagine mai mare va capta mai multă lumină, oferind performanțe mai bune în condiții de lumină redusă, dar alte aspecte vor conta și ele pentru calitatea finală a imaginii. Tehnologiile de procesare a imaginii, calitatea obiectivului sunt astfel de aspecte la fel de importante pentru calitatea imaginilor.

Tehnologii de iluminare

Calitatea bună a imaginii la condiții de lumină redusă este importantă pentru reușita supravegherii video. Camerele cu capacitate de vizibilitate nocturnă sau tehnologii IR vor furniza la lumină sau întuneric imagini de calitate superioară. Pentru a putea capta imagini de calitate și pe întuneric, camerele de supraveghere utilizează diverse tehnologii, cele mai comune fiind:

Iluminare cu infraroșu (IR)

Iluminarea cu infraroșu este cea mai folosită și cea mai eficientă modalitate de a furniza vizibilitate nocturnă. Camerele de supraveghere dotate cu LED-uri IR generează lumină invizibilă, cu lungime de undă mare, pe care ochiul uman nu o percepe, dar pe care senzorul camerei o detectează. Astfel, camera va putea capta și furniza imagini și în condiții de lumină slabă sau întuneric.

Low Light sau Tehnologie Starlight

Camerele care folosesc tehnologia Low Light sau Starlight sunt dotate cu senzori speciali ce pot capta imagini în condiții de lumină redusă, fără a fi necesară lumină adiționale. Imaginile furnizate de camerele cu tehnologie Low Light vor fi clare și la lumină slabă.

Sisteme de iluminare suplimentare

Sunt disponibile camere de supraveghere de interior dotate cu sisteme de iluminare suplimentare pentru a optimiza vizibilitatea nocturnă.

Filtru IR Cut

Filtrul IR Cut este un filtru optic (plasat, de obicei, în fața senzorului de imagine al camerei) care ajută la redarea precisă a culorilor. Atunci când lumina scade sub un anumit nivel (condiții de iluminare redusă, întuneric total), filtrul IR Cut se retrage automat pentru a se putea capta spectrul complet al luminii (infraroșul inclusiv) și vizualiza detaliile în condiții de noapte. Prezența filtrului IR Cut este esențială la camerele de supraveghere de interior cu vizibilitate nocturnă.

Obiectivul camerei

Calitatea obiectivului camerei afectează claritatea și precizia imaginilor. Lentilele de calitate, tehnologiile de diminuare a distorsiunii vor conta pentru performanța camerei de supraveghere. Iată câteva caracteristici tehnice despre lentile, tehnologii ce pot fi analizate la achiziția camerelor de supraveghere:

Lentile

Camerele de supraveghere pot avea lentile:

  • Lentile fixe—cu distanță focală fixă și unghi de vizualizare stabil. Camerele cu lentile fixe sunt adecvate acolo unde nu este nevoie de zoom constant.
  • Lentile variabile—asigură reglajul distanței focale și al unghiului de vizualizare. Camerele cu lentile variabile se recomandă în supravegherile dinamice, unde este necesar control sporit asupra zoom-ului.

Zoom optic și zoom digital

Zoom-ul optic se referă la reglarea fizică  a obiectivului camerei pentru a modifica distanța focală, fără a se pierde calitatea imaginii. Întrucât camera realizează ajustări optice reale, imaginea își păstrează claritatea și detaliile. Zoom-ul optic se exprimă prin valori ca 3X, 10X ce arată de câte ori poate fi mărită imaginea față de configurația la distanța focală minimă.

Zoom-ul digital nu presupune reglaje fizice pentru obiectiv, ci se bazează pe prelucrarea digitală a imaginii pentru mărirea sau micșorarea unor porțiuni ale acesteia. Cu zoom-ul digital, calitatea imaginii poate să scadă și pixelii pot să devină distorsionați. Exprimarea zoom-ului digital se realizează tot prin raporturi de tip 2X, 4X. Menționăm că zoom-ul digital nu adaugă noi detalii în imagine, ci doar mărește porțiunile care exisă deja.

Tehnologii de optimizare a calității imaginii

Tehnologiile de optimizare a calității imaginii sunt diverse, cele mai semnificative fiind:

SNR (Signal to Noise Ratio)

SNR măsoară diferența dintre nivelul semnalului (informația utilă, precum imaginea) și nivelul de zgomot (interferențe, static, etc.). Atunci când SNR este mai mare, reproducerea imaginii este mai clară, fără zgomot sau distorsiuni.

HDR (High Dynamic Range)

HDR reprezintă o tehnologie care controlează diferențele de iluminare dintre zonele luminoase și cele întunecate ale unei scene, optimizând vizibilitatea detaliilor în condiții de lumină variabilă. La iluminare puternică sau intensă, HDR ajută camera să capteze detaliile din zonele luminoase, dar și din zonele întunecate ale imaginii.

WDR (Wide Dynamic Range)

WDR controlează, de asemeni, diferențele de iluminare dintr-o scenă pentru a se capta imagine echilibrată, cu detalii în zonele întunecate și luminoase.

BLC (Backlight Compensation)

Tehnologia BLC compensează iluminarea excesivă din spatele subiectului, pentru a se reda detalii în zonele întunecate din față.

DNR (Digital Noise Reduction)

Tehnologia DNR diminuează zgomotul digital din imagini pentru a se produce imagini mai clare, mai curate, cu mai puține granulații.

3D DNR (3D Digital Noise Reduction)

O variantă mai avansată a tehnologiei DNR, tehnologia 3D DNR analizează informațiile din mai multe cadre pentru a diminua zgomotul și ameliora calitatea imaginii.

Smart IR

Iluminatorul Smart IR reglează automat intensitatea iluminării cu infraroșu în funcție de cât de aproape sunt obiectele în cadru, pentru a se evita supraexpunerea sau subexpunerea.

Frecvența de cadre pe secundă (FPS—Frames per second)

FPS reprezintă o măsură a ratei de redare a cadrelor într-un material video. Cu cât este mai mare FPS, cu atât mai fluidă și mai realistă e imaginea. FPS constituie o măsură a vitezei prin care mai multe cadre succesive se afișează pe ecran.

Cele mai comune rate de cadre sunt:

  • 15FPS—este o rată de cadre mai mică, suficientă pentru anumite situații. Această rată se poate alege pentru a se economisi lățimea de bandă și spațiul de stocare, mai ales acolo unde sunt instalate mai multe camere de supraveghere.
  • 30FPS—este o rată comună și furnizează o imagine destul de fluidă pentru cele mai multe aplicații de supraveghere.
  • 60FPS—rata de cadre este mai mare, utilă la scenele cu mișcare rapidă.

Vă semnalăm că o rată de cadre foarte mare determină un consum mai mare de spațiu de stocare.

Detecția mișcării

Funcția de detecție a mișcării ajută la eficacitatea camerelor de supraveghere prin mai multe moduri:

  • La detecția mișcării, camera de supraveghere poate genera alerte imediate, trimise prin notificări pe telefoane Smart, e-mailuri și chiar alarme sonore.
  • Se economisește spațiu pe dispozitivele de stocare, fiind înregistrate doar segmentele de video în care a fost depistată mișcare.
  • Utilizatorii pot filtra și căuta înregistrările doar pentru perioadele în care s-au derulat activități.
  • Dacă detecția mișcării este inclusă într-un sistem de monitorizare în timp real, utilizatorii pot fi informați prompt despre eventualele mișcări suspecte, pentru a se interveni rapid.
  • Crește eficiența energetică a camerelor de supraveghere, acestea intrând în modul de așteptare și declanșând înregistrarea doar la detectarea mișcării.

Conectivitatea la rețea

Camerele de supraveghere de interior se pot conecta la rețelele locale sau internet, pentru accesarea imaginilor și controlarea lor de la distanță. Se pot utiliza mai multe tehnologii pentru conectivitatea camerelor de supraveghere de interior:

Ethernet

Cele mai multe camere de supraveghere de interior au port Ethernet (RJ45) pentru a se conecta direct la o rețea, prin cablu Ethernet. Metoda de conectare este stabilă și securizată.

Wi-Fi

Numeroase camere de supraveghere de interior prezintă suport pentru conexiunea la rețea prin tehnologia Wi-Fi, instalarea realizându-se fără cabluri Ethernet. Camerele cu Wi-Fi au mai multă flexibilitate la amplasarea camerelor, dar interferențele pot afecta calitatea semnalului Wi-Fi și, implicit, a transmisiei imaginilor.

Poe (Power over Ethernet)

Camerele poe pot fi alimentate și conectate la rețea printr-un singur cablu Ethernet. Instalarea camerelor este mai simplă, fiind necesar un singur tip de cablu.

Cabluri coaxiale

Camerele de supraveghere analogice de generație mai veche pot folosi cabluri coaxiale pentru conectivitate.

Bluetooth

Sunt scenarii în care camerele de supraveghere pot folosi tehnologia Bluetooth pentru configurare inițială sau pentru conectivitatea cu dispozitivele mobile.

Stocarea datelor

Camerele de supraveghere pot stoca imaginile sau înregistrările video în mod divers: carduri de memorie, dispozitive externe de stocare, Cloud.

  • Stocare locală pe card de memorie

Există numeroase camere de supraveghere de interior cu sloturi pentru card de memorie pentru a se înmagazina local înregistrările. Această metodă este economică și utilizatorul nu depinde de rețea, dar trebuie să aibă grijă să nu fie sustras cardul de memorie.

  • Stocare pe dispozitive de stocare externe USB sau HDD

Sunt camere care au porturi USB ce asigură conectarea unui dispozitiv de stocare extern, precum stick USB sau hard disk extern, pentru salvarea înregistrărilor.

  • Stocare în Cloud

Se pot folosi servicii de stocare în Cloud, utilizatorii salvând și accesând înregistrările de la distanță, cu ajutorul serviciilor online.

  • Stocare pe server local

Unele camere de supraveghere de interior permit conectarea la server local sau computer pentru a stoca înregistrările pe dispozitiv special.

  • Stocare pe DVR (Digital Video Recorder) sau NVR (Network Video Recorder)

Camerele de supraveghere pot fi integrate în sisteme DVR sau NVR, concepute pentru stocarea și gestionarea înregistrărilor de la mai multe camere de supraveghere. Un DVR este compatibil cu camerele analogice ce utilizează standarde precum: AHD, TVI, CVI, în timp ce NVR-ul este folosit cu camerele d supraveghere IP, ce respectă standarde precum ONVIF (Open Network Video Interface Forum).

Există și camere de supraveghere hibrid, ce pot transmite semnale analogice și digitale. Ele pot fi conectate la DVR prin cabluri analogice și la NVR prin rețea, ceea ce asigură flexibilitate la integrarea diverselor tipuri de echipamente de stocare.

  • NAS (Network Attached Storage)

Camerele de supraveghere de interior se pot conecta la un sistem NAS în rețeaua locală, înregistrările fiind stocate pe server dedicat.

  • Stocare în memoria internă a camerei de supraveghere

Există camere de supraveghere de interior cu capacitate internă de stocare, astfel că înregistrarea se realizează direct pe cameră.

Ce tipuri de camere de supraveghere de interior există?

Tipurile de camere de supraveghere de interior se pot clasifica după mai multe criterii. Iată câteva detalii.

Camere de supraveghere cu fir sau fără fir

Camerele de supraveghere cu fir au avantajul de a nu necesita înlocuirea bateriilor. Ele sunt conectate la priză și oferă un semnal stabil, oriunde ar fi amplasate. Dacă există, însă, cădere de tensiune, camerele de supraveghere nu mai pot monitoriza spațiul. În plus, instalarea lor poate fi mai dificilă.

Camere de supraveghere fără fir sunt mai ușor de instalat decât camerele cu fir, dar presupun planificarea programului de reîncărcare sau înlocuire a bateriilor.

Criteriul conectivității

Camere conectate prin Wi-Fi (digitale sau IP)

Multe camere de supraveghere sunt conectate prin Wi-Fi, astfel că au și aplicații dedicate, ceea ce permite accesarea imaginilor în timp real, primirea de notificări la detecția mișcării, controlarea de la distanță a camerelor. Astăzi, supravegherea la interior a locuințelor este cum nu se poate mai simplă și oamenii pot vedea de la kilometri distanță ce se întâmplă în casele lor atunci când sunt plecați.

Camere ce nu necesită Wi-Fi

Există numeroase tipuri de camere de supraveghere care nu folosesc Wi-Fi și înregistrează pe card microsd, pe hard-disk, etc.

Criteriul înregistrării

După cum am menționat, camerele de supraveghere pot înregistra pe DVR, NVR, Cloud, hard disk extern, card microsd,.

Criteriul formei

Ținând cont de formă, camerele de supraveghere pot fi:

  • Bullet—au formă cilindrică și se utilizează cu precădere la exterior, fiind mai puțin instalate la interior.
  • Dome—sunt deseori folosite pentru supravegherea de interior, forma lor de cupolă sau semi-cupolă fiind discretă, mai greu de sesizat.
  • Box—sunt camere în formă de cutie, regăsite mai des în spațiile comerciale.

Alte tipuri de camere de supraveghere

  • Camere cu obiectiv fix

Camerele cu obiectiv fix au distanță focală fixă și unghi de vizualizare constant, fiind potrivite în aplicațiile mai puțin dinamice, unde nu este necesară ajustarea frecventă a focalizării sau a unghiului de vizualizare.

  • Camere cu obiectiv variabil

Sunt camerele care permit reglarea distanței focale pentru ca unghiul de vizualizare să fie cel mai eficient pentru momentul supraveghere. Acolo unde se dorește control sporit asupra câmpului de vizualizare, se recomandă camerele cu obiectiv variabil.

  • Camere PTZ (Pan-tilt-zoom)

Camerele PTZ se pot roti pe orizontală (pan), verticală (tilt) și pentru a realiza funcția de Zoom. Pentru aplicațiile dinamice (aeroporturi, stații de autobuz, instituții oficiale, bancare) se folosesc deseori camere de supraveghere PTZ.

  • Camere cu audio bi-direcțional

Camerele cu funcție audio bi-direcțională asigură comunicare vocală între persoanele care supraveghează și cele din camera supravegheată. Mulți utilizatori folosesc camerele de supraveghere cu semnal audio bi-direcțional pentru monitorizarea copiilor, a animalelor de companie.

  • Camere cu AI (Artificial Intelligence—Inteligență Artificială)

Recunoașterea facială, detecția inteligentă a mișcării sunt câteva dintre funcțiile AI prezente la camerele de supraveghere de interior. Ele duc eficiența supravegherii la un nivel superior și pot fi integrate în sisteme de securitate complex (controlul accesului, spre exemplu).

Care sunt beneficiile camerelor de supraveghere de interior?

Beneficiile camerelor de supraveghere de interior sunt multiple:

  • Reduc riscul producerii de infracțiuni

Simpla prezență a camerelor de supraveghere video poate intimida persoanele rău-intenționate și opri de la inițierea unor acte ilegale (efracții, furturi, distrugeri, etc).

  • Furnizează dovezi

În cazul în care are loc un incident, camerele de supraveghere de interior oferă dovezi pentru investigații, ajutând anchetatorii să clarifice cazul și să identifice autorii.

  • Permit supraveghere de la distanță

Numeroase camere de supraveghere pot fi accesate de la distanță, iar utilizatorii pot vizualiza imagini de la camere în timp real, prin aplicații mobile.

  • Se pot supraveghea angajații

În spațiile comerciale, mediile de afaceri, camerele de supraveghere ajută angajatorii să monitorizeze activitățile angajaților, productivitatea și comportamentele acestora.

  • Permit supraveghere personalizată

Camerele de supraveghere moderne au funcții precum detecția mișcării sau integrarea Smart pentru ajustarea la nevoile particulare ale spațiului de supravegheat.

  • Previn accesul neautorizat

Camerele de supraveghere, prin simpla prezență, pot preveni efracțiile, accesul persoanelor neautorizate.

  • Cresc nivelul de securitate

Pentru spațiile rezidențiale, camerele de supraveghere de interior ajută la creșterea nivelului de protecție și pot fi incluse în alte sisteme de securitate.

Care sunt limitele camerelor de supraveghere de interior? Cum pot fi ele depășite?

  • Camerele de supraveghere de interior pot  pune probleme de confidențialitate, generând disconfort prin supravegherea constantă.

Soluție

Persoanele supravegheate trebuie informate și trebuie să-și dea consimțământul. Camerele trebuie să fie amplasate acolo unde nu este încălcată intimitatea.

  • Costuri inițiale și de mentenanță

Dacă se achiziționează camere de supraveghere cu rezoluții mari, cu funcții AI, costurile pot fi destul de mari. În plus, întreținerea și actualizarea camerelor vor aduce cheltuieli semnificative.

Soluție:

Analizați atent bugetul de care dispuneți și optați pentru camere de supraveghere care acoperă nevoile dvs. de supraveghere, fără a depăși bugetul stabilit.

  • Dependența de conexiunea la internet (acolo unde este cazul)

Camerele de supraveghere care se conectează la Internet pot deveni inutile dacă se produc probleme la rețea.

Soluție:

Optați pentru camere de supraveghere cu posibilități de stocare locală sau folosiți sisteme NVR (Network Video Recorder) pentru păstrarea în rețea a înregistrărilor, chiar și atunci când conexiunea la Internet dispare.

  • Vulnerabilitate la atacuri cibernetice

Camerele de supraveghere conectate la rețea pot fi ținta unor atacuri cibernetice, ceea ce poate diminua securitatea datelor.

Soluție

Urmăriți să actualizați camerele de supraveghere cu cele mai noi actualizări de securitate. Folosiți parole puternice, apelați la criptare pentru protejarea  accesului.

  • Dependența de alimentare

Camerele de supraveghere necesită constant alimentare (indiferent de tipul de alimentare), devenind inutile la producerea căderilor de tensiune sau la golirea bateriilor.

Soluție:

Se pot folosi surse de alimentare de rezervă, precum bateriile de backup, surse UPS (Uninterruptible Power Supply) pentru funcționarea continuă a camerelor de supraveghere, chiar și la întreruperea alimentării principale.

  • Limitări de vizualizare la lumină slabă

Multe camere de supraveghere pot întâmpina dificultăți la furnizarea imaginilor clare la condiții de lumină slabă, întuneric complet.

Soluție

Alegeți camere de supraveghere cu tehnologii de vizibilitate nocturnă sau chiar special concepute pentru lumină scăzută.

Ce aspecte să analizați la achiziția de camere de supraveghere de interior?

Aspectele de analizat la achiziția de camere de supraveghere de interior sunt:

  • Rezoluția video

Rezoluția mai mare a camerei permite captarea de imagini clare, cu numeroase detalii fine și precise. Dacă pentru supravegherea generală sunt suficiente camerele cu rezoluție 720p, acolo unde se doresc cât mai multe detalii, se recomandă camere cu rezoluție 1080p, 4K.

  • Vizibilitate nocturnă

În cele mai multe aplicații, este nevoie de supraveghere și pe timpul nopții, unde se vor folosi camere de supraveghere cu funcții de vedere nocturnă (obținute prin tehnologiile menționate).

  • Unghiul de vizualizare

Analizați spațiul de monitorizare și alegeți camerele de supraveghere cu unghiul de vizualizare potrivit. Pentru zonele mai mari, mai potrivite sunt camerele de supraveghere cu unghi larg de vizualizare.

  • Tipul de obiectiv

Intrările, holurile, zonele de depozitare pot fi eficient supravegheate prin camere cu obiectiv fix. Acolo unde spațiile sunt dinamice, cu multă mișcare, mai potrivite sunt camerele cu obiectiv variabil.

  • Conectivitate

Conform infrastructurii existente, optați pentru camere de supraveghere Ethernet (RJ45), Wi-Fi sau poe (Power over Ethernet).

  • Funcții de detecție a mișcării

Camerele de supraveghere cu funcții de detecție a mișcării eficientizează supravegherea, putând trimite notificări utilizatorilor la depistarea activităților atipice. Optați pentru camere care permit ajustare și personalizare.

  • Comunicare audio bi-direcțională

Pentru a comunica sonor cu cei aflați în camera supravegheată, achiziționați camere de supraveghere cu funcție audio bi -direcțională.

  • Compatibilitate cu aplicații mobile

Optați pentru camere de supraveghere ce pot fi utilizate cu aplicații mobile sau interfețe web ușor de navigat, pentru accesare și monitorizare facile de la distanță.

  • Facilitatea integrării

Examinați dacă puteți integra camerele de supraveghere cu alte dispozitive sau platforme, precum sistemele de automatizare a casei, diverse sisteme de supraveghere.

Unde trebuie amplasate camerele de supraveghere de interior?

Camerele de supraveghere de interior trebuie amplasate în spații precum:

  • Ușa de la intrare, pentru supravegherea intrărilor și a ieșirilor
  • Holuri și coridoare pentru a acoperi traseele de acces la interiorul clădirii, locuinței
  • Puncte de interes precum birouri, încăperi cu obiecte valoroase
  • Recepții, zone de recepție a mărfurilor pentru supravegherea activităților și a interacțiunilor cu clienții, vizitatorii
  • Medii de birou, în camerele de control pentru supravegherea activităților de lucru, accesul la informațiile sensibile
  • În zonele de vânzare, depozite pentru supravegherea inventarului și prevenirea furturilor
  • Locuințe, birouri, în zone de luat masa, bucătărie pentru supravegherea zonelor
  • În zonele cu acces restricționat, precum săli de servere, depozite de arhive
  • În încăperile cu echipamentele tehnologice valoroase ale instituțiilor, birourilor pentru a supraveghea corecta manipulare a echipamentelor

Unde nu pot fi amplasate camerele de supraveghere de interior?

Camerele de supraveghere de interior nu pot fi amplasate:

  • În băi, spații sanitare private deoarece se încalcă intimitatea personală
  • Dormitoare, spații private unde oamenii se pot simți incomod
  • Cabine de probă, spații unde oamenii își schimbă vestimentația
  • Băi publice, spații similare unde nu se pot instala camere din motive etice și legale
  • Spații destinate consilierii precum birourile terapeuților, consilierilor
  • Zone de relaxare pentru angajați precum sălile de mese
  • În încăperile în care se discută informații sensibile, precum sălile de conferință, pentru a păstra confidențialitatea discuțiilor
  • Camere de hotel, spații în care oamenii au așteptări rezonabile de intimitate.

Cum puteți obține cele mai bune imagini de la camerele de supraveghere de interior?

Iată câteva recomandări pentru a obține cele mai bune imagini de la camerele de supraveghere de interior:

  • Evitați iluminarea intensă sau directă a soarelui sau a unor surse de iluminare puternice pentru a nu produce supraexpunere și pierderea detaliilor.
  • Protejați camera de contraluminarea puternică ce apare când, în spatele obiectelor monitorizate, se află surse de lumină. În astfel de situații, obiectele vor apare în întuneric și claritatea imaginii se va reduce semnificativ.
  • Instalați camera la înălțimea ochilor pentru rezultate cât mai bune, imaginii clare ale fețelor, detaliilor semnificative.
  • Reglați unghiul de vizualizare pentru a acoperi zona și nu omiteți zone cheie, neacoperite. De asemeni, nu supraexpuneți anumite zone.
  • Verificați ca între camera de supraveghere și zona monitorizată să nu fie obstrucții, acestea putând reduce calitatea imaginii și genera umbre.
  • Evitați reflecțiile puternice (cele produse de oglinzi, suprafețe lucioase) care pot genera distorsiuni și altera claritatea imaginilor. Minimizați aceste efecte prin reglarea poziției camerei.
  • Acolo unde camera aste într-un mediu cu risc de condens, umezeală, protejați camera de condens pentru a nu suferi calitatea imaginilor. Ventilarea corectă a camerei, folosirea de gel anti-condens, verificarea etanșeității camerei de supraveghere, reglarea termică a camerei (modelele mai avansate au astfel de funcții) sunt modalități de controlare a condensului.
  • Verificați regulat camera pentru ca lentila acesteia să fie curată, fără pete. Folosiți o cârpă moale pentru a îndepărta, regulat, praful și reziduurile depuse pe cameră.
  • Montați camera pe o suprafață stabilă și fixați-o ferm pentru a reduce vibrațiile ce pot distorsiona imaginile captate.

Aspecte legale privind instalarea de camere de supraveghere de interior

Aspectele legale privind instalarea camerelor de supraveghere de interior variază de la o țară la alta și chiar de la o regiune la alta. Trebuie respectate drepturile și intimitatea persoanelor pentru a nu se încălca legile despre protejarea datelor personale. Câteva aspecte importante în acest sens sunt:

  • Consimțământul și notificarea

Sunt situații în care este necesar să existe consimțământul persoanelor înainte de a se monta la interior camere de supraveghere. Există și scenarii în care este suficientă simpla notificare a persoanelor despre instalarea camerelor de supraveghere.

  • Dreptul la intimitate

Persoanele au dreptul la intimitate și este ilegală instalarea de camere de supraveghere în zone private precum băi, cabine de probă, dormitoare.

  • Conformitate cu legile privind protecția datelor

Respectarea legilor privind protecția datelor personale este obligatorie. Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) în UE ghidează folosirea camerelor de supraveghere în spațiile publice.

  • Stocarea și păstrarea datelor

Există reguli privind stocarea și păstrarea datelor colectate prin intermediul camerelor de supraveghere de interior. Pot să existe limite de timp pentru păstrarea înregistrărilor video, dar și regulii clare legate de accesarea și ștergerea datelor personale.

  • Vizualizarea publică

Atunci când camerele de supraveghere sunt la vedere, sunt necesare aprobări speciale, respectarea de reguli privind înregistrarea în spațiile publice.