camere de supraveghere după tipul de lentilă

După tipul de lentilă, camerele de supraveghere sunt de mai multe feluri (cu lentile fixe, varifocale, cu zoom), iar la rovision.ro veți găsi numeroase modele la prețuri convenabile pentru cei mai mulți clienți. Despre tipurile de lentile cu care sunt echipate camerele de supraveghere, performanțele camerelor cu diverse lentile și multe alte aspecte în cele ce urmează.

Care sunt rolurile lentilelor pentru camerele de supraveghere?

Rolurile lentilelor pentru camerele de supraveghere sunt multiple, acestea afectând în mod direct modul în care imaginile sunt captate și înregistrate. Iată care sunt cele mai importante funcții ale lentilelor pentru camerele de supraveghere:

  • Determină distanța focală

Lentilele afectează distanța focală a camerei, respectiv cât de aproape sau cât de departe poate fi supravegheată o zonă. Ca și reper, lentilele cu distanță focală mai mică vor acoperi eficient un unghi mai larg, iar cele cu distanță focală mai mare vor focaliza mai aproape, ajutând la determinarea detaliilor.

  • Oferă unghi de vizualizare divers

Lentilele se diferențiază  după unghiul de vizualizare oferit. Lentilele cu unghi larg vor acoperi zone extinse, în timp ce lentilele cu unghi îngust vor ajuta la monitorizarea detaliată a unui anumit punct.

  • Ajută la supravegherea în condiții de lumină redusă

Un alt rol al lentilelor este legat de influențarea capacității camerei de a capta imagini în condiții variate de iluminare. Astfel, lentilele cu apertură mai mare vor lăsa mai multă lumină să ajungă la senzorul de imagine al camerei, optimizând performanțele camerei la lumină mai slabă.

  • Afectează calitatea imaginii

Lentilele de calitate superioară vor ajuta la captarea de imagini clare, cu multe detalii. Calitatea imaginii camerelor depinde de mulți factori (rezoluția, tehnologiile de optimizare a calității imaginilor, capacitatea de reducere a aberațiilor optice), iar lentilele reprezintă un astfel de factor.

  • Ajustează focalizarea

Sunt disponibile camere de supraveghere cu lentile cu focalizare automată, ele putând regla focalizarea pentru ca imaginile să fie cât mai clare. Există și camerele cu focalizare manuală pentru lentile, pentru o mai bună focalizare în funcție de nevoile de supraveghere de la un moment dat.

  • Pot avea tehnologii specializate

Unele lentile pot fi însoțite de tehnologii specializate pentru a acoperi diverse nevoi de supraveghere. Astfel, la supravegherea nocturnă sau la iluminare redusă, se pot folosi camere cu iluminare IR infraroșie în jurul lentilelor. Pentru supraveghere panoramică, se pot utiliza camere cu lentile fish-eye (acoperă unghi larg de vizualizare ce poate depăși 180 de grade).

Ce tipuri de camere există după tipul de lentile?

Tipurile de camerele de supraveghere în funcție de tipul de lentile sunt:

Camere de supraveghere cu lentile fixe

Camerele cu lentilele fixe sunt cele cu distanță focală fixă, ce nu permit ajustarea manuală sau automată. Valoarea pentru distanța focală este fixă, iar unghiul de vizualizare este mereu același. Lentilele fixe funcționează prin refracția luminii, focalizând imaginea pe senzorul camerei de supraveghere și nu vin cu mecanisme de ajustare.

Unde pot fi folosite camerele cu lentile fixe

Camerele de supraveghere cu lentile fixe se folosesc acolo unde se dorește doar o supraveghere generală, nefiind necesară ajustarea frecventă a unghiului de vizualizare. Cu prețuri mai convenabile decât camerele cu lentile varifocale, camerele de supraveghere cu lentile fixe sunt apreciate pentru stabilitatea pentru poziție și focalizare. Cu aceste camere nu există riscul dereglării accidentale a distanței focale, unghiul de vizualizare fiind fix, stabilit la instalarea camerelor.

Camere cu lentile varifocale

Camerele de supraveghere cu lentile varifocale sunt apreciate pentru versatilitatea lor. Lentilele varifocale permit reglajul manual sau automat al distanței focale. Astfel, camerele asigură flexibilitate superioară la reglajul unghiului de vizualizare, precum și al distanței focale, pentru o adaptare cât mai eficientă la nevoile de supraveghere.

Lentilele varifocale prezintă un mecanism care asigură ajustarea distanței focale. Acest mecanism poate fi acționat manual sau automat.

Camere cu lentile varifocale manuale

La camerele cu lentile varifocale manuale, utilizatorul poate regla manual distanța focală, pentru control direct asupra unghiului de vizualizare. Utilizatorul beneficiază de control direct pentru distanța focală și pentru unghiul de vizualizare. După setare, lentilele varifocale manuale sunt stabile și nu se pot ajusta automat, ceea ce este de dorit dacă este necesară stabilitate pentru o perioadă mare de timp.

De regulă, camerele de supraveghere cu lentile varifocale manuale sunt mai ieftine decât modelele cu lentile varifocale automate. Aceste camere se recomandă acolo unde cerințele de focalizare și unghiul de vizualizare rămân constante pentru mai mult timp.

Camere cu lentile varifocale automate

La camerele cu lentile varifocale automate, distanța focală se va modifica automat, pentru adaptare promptă la orice modificare de scenă sau de iluminare. O cameră cu lentilă varifocală automată va regla automat distanța focală, conform modificărilor în scenă sau a condițiilor de iluminare. Cu o astfel de cameră nu este nevoie de intervenție manuală pentru a realiza ajustări.

Camerele de supraveghere cu lentile varifocale automate sunt potrivite acolo unde nu se poate realiza (din diverse motive), sau nu este necesară intervenția frecventă a omului. Acolo unde cerințele de focalizare și unghiul de vizualizare se modifică deseori, se preferă camerele de supraveghere cu lentile varifocale automate. La condițiile de iluminare variabile, lentilele automate vor ajusta repede distanța focală, pentru a optimiza calitatea imaginii.

Unde se folosesc camerele cu lentile varifocale?

Camerele de supraveghere cu lentile varifocale sunt eficiente acolo unde scenariile de supraveghere sunt dinamice, nevoile de supraveghere modificându-se frecvent sau unde este necesară adaptarea superioară la condițiile variabile. Dacă este necesar să ajustați focalizarea pentru a evidenția anumite zone sau detalii din zona de supraveghere, camerele cu lentile varifocale sunt opțiuni adecvate.

Acolo unde este nevoie de versatilitate, adaptabilitate la condițiile variabile de iluminare sau la nevoile de moment ale supravegherii, cele mai potrivite sunt camerele cu lentile varifocale.

Camere de supraveghere cu lentile cu zoom

Extrem de similare camerelor cu lentile varifocale, camerele de supraveghere cu lentile cu zoom sunt deseori folosite. Lentilele cu zoom sunt, de obicei, motorizate, astfel că utilizatorul poate ajusta distanța focală a lentilei de la o interfață de utilizator (joystick, software de management de video). Ajustarea unei camere de supraveghere cu lentile cu zoom este mai generoasă decât la camerele de supraveghere cu lentile varifocale. Spre exemplu, o cameră poate permite ajustarea distanței focale de la 4.3mm la 129mm.

Ajustările pentru lentilele cu zoom sunt, de regulă, exprimate prin raport de zoom optic, care reprezintă diferența dintre cea mai mică și cea mai mare distanță focală. Plecând de la exemplul anterior, de la 4.3mm la 129mm, camera ar avea un zoom optic 30X (4.3mmx30=129mm). Camerele de supraveghere cu lentile cu zoom permit instalarea camerei, apoi efectuarea de zoom pentru lentilă la distanță, pentru monitorizare cu detalii numeroase și precise.

Spre exemplu, se poate instala o cameră la exteriorul unei clădiri și apoi realiza zoom cu lentila spre alee, la 75m distanță, pentru putea identifica mașina atunci când intră pe alee. Astfel se reduc semnificativ costurile de instalare. Cu toate că o cameră cu lentile cu zoom este mai scumpă decât o cameră cu lentile fixe sau varifocale, ea este cea mai convenabilă (dacă este instalaă corect).

Zoom-ul poate fi optic sau digital, ceea ce duce la apariția a două tipuri de camere:

Camere de supraveghere cu zoom optic

Aceste camere folosesc elemente de sticlă mobile pentru a ajusta distanța focală a lentilei. Astfel, reglajul distanței focale se realizează prin mișcarea elementelor optice, calitatea imaginii nefiind alterată când se face zoom in sau zoom out.

Camerele de supraveghere cu zoom optic furnizează imagini cu calitate superioară, ajustările realizându-se prin mișcarea fizică a elementelor optice. Cu aceste camere, se pot realiza zoom continuu și ajusta cu precizie focalizarea.

Camere de supraveghere cu zoom digital

Lentilele cu zoom digital nu presupun mișcarea fizică a elementelor optice, folosind sofware pentru a mări sau micșora anumite porțiuni ale imaginii. La zoom-ul digital, se poate pierde calitatea imaginii odată cu realizarea de zoom în imagine.

Pe măsură ce realizați zoom in, se poate pierde din calitatea imaginii, imaginea fiind extinsă digital. Prin comparație cu zoom-ul optic, zoom-ul digital poate avea eficiență mai mică la captarea detaliilor fine.

Unde se folosesc camerele de supraveghere cu lentile cu zoom?

Camerele de supraveghere cu zoom optic sunt ideale acolo unde este nevoie de focalizare precisă și calitate superioară pentru imagini. Aceste camere sunt recomandate și la supravegherea la distanțe mari, atunci când se dorește captarea unor detalii fine.

Acolo unde mai importantă decât calitatea imaginii este nevoia de a aduce mai aproape anumite zone ale imaginii, se recomandă folosirea de camere cu zoom digital. Dacă, din varii motive, zoom-ul optic nu este disponibil sau este limitat, se pot utiliza camere de supraveghere cu zoom digital.

Camerele de supraveghere cu lentile fish-eye

Camerele de supraveghere cu lentile fish-eye sunt folosite pentru supravegherea panoramică a unei scene. Lentilele fish-eye oferă un unghi de vizualizare foarte larg, ce deseori este mai mare de 180 grade. Tehnologia lentilelor fish-eye elimină zonele oarbe și permite acoperirea unei zone de mari dimensiuni.

Lentilele fish-eye folosesc distorsionare radială a imaginii pentru a capta unghiul de vizualizare extrem de larg. Astfel, camerele cu lentile fish-eye oferă o imagine sferică sau semisferică, ce acoperă o zonă destul de mare și nu distorsionează semnificativ detaliile. Dacă se dorește supraveghere largă, sunt recomandate camerele cu lentile fish-eye.

Unde sunt utilizate camerele cu lentile fish-eye?

Camerele de supraveghere cu lentile fish-eye se folosesc la supravegherea panoramică a spațiilor de mari dimensiuni, cum ar fi: depozite, săli de expoziție, spații comerciale. Aceste camere sunt utile la supravegherea securității în spații deschise (parcări, parcuri, perimetre exterioare ale clădirilor), precum și în mediile rezidențiale, la supravegherea curților, a mai multor încăperi, eliminându-se nevoia mai multor camere.

Trebuie să subliniem că lentilele fish-eye asigură avantaje importante pentru acoperirea panoramică, dar trebuie să țineți cont de distorsionarea imaginii sferice. Pentru corectarea distorsionării și afișarea unor imagini mai ușor de interpretat, se va folosi un software specializat în camere de supraveghere cu lentile fish-eye.

Ce dimensiuni pot avea lentilele la camerele de supraveghere?

Dimensiunile lentilelor camerelor de supraveghere se exprimă în milimetri și se referă la distanța focală și tipul de lentilă. Cele mai comune dimensiuni de lentile sunt:

Lentile fixe

  • Dimensiuni comune: 2.8mm, 3.6mm, 8mm, 12mmTop of Form
  • Performanțe
    • 2.8mm-3.6mm unghiul de vizualizare este larg, adecvat pentru supravegherea generală, cu mai puține detalii.
    • 6mm-8mm—unghiul de vizualizare este moderat, existând un echilibru între detalii și acoperire
    • 12mm și mai mari—unghiul de vizualizare este îngust, recomandat la supravegherea la distanțe mari, cu focalizare pe detalii.

Lentile varifocale manuale

  • Dimensiuni comune—2.8-12mm, 3-9mm, 5-50mm, etc.
  • Performanțe
    • 2.6-12mm—este variație flexibilă între unghiuri largi și înguste, fiind posibilă ajustarea manuală a distanței focale
    • 3-9mm—variația este mai mică, fiind utilă la aplicațiile cu cerințe specifice de focalizare.

Lentile varifocale automate

  • Dimensiuni comune—gama de distanțe focale este extrem de diversă, de la 2.8mm până la 12mm și mai mult.
  • Performanțe—se poate ajusta automat distanța focală conform modificărilor de scenă. Se pot furniza imagini clare, cu multe detalii în condiții de iluminare variabile.

Lentile varifocale cu zoom optic

  • Dimensiuni comune—4-84mm, 5-100mm, etc
  • Performanțe—se poate realiza zoom optic pentru a focaliza sau îndepărta imaginea. Imaginile de la distanțe mari sunt detaliate.

Lentile fish-eye

  • Dimensiunile pot varia în funcție de tipul de cameră. Iată câteva exemple:
    • Camere dome: diametru 1/3 inch și unghi de vizualizare de 180grade
    • Camere bullet: diametru1/2.7 inch și unghi de vizualizare aproximativ 170 grade
    • Camere panoramice 360grade: diametru1/2.5 inch și unghi de vizualizare mai mare de 180 grade
    • Camere cu IR: diametru 1/4 inch și unghi de vizualizare de aproximativ 160 grade
    • Camere PTZ: diametru 1/2 inch și unghi de vizualizare de 200 de grade.

Cum afectează imaginea dimensiunea lentilei?

Dimensiunea lentilei la camerele de supraveghere afectează semnificativ modul de captare și înregistrare a imaginii. Cele mai importante aspecte influențate de dimensiunea lentilei sunt unghiul de vizualizare, adâncimea câmpului (Depth of Field), detaliile, precum și performanța în condiții de iluminare variabile. Detalii mai jos:

Unghiul de vizualizare

O lentilă cu dimensiuni mai mici (2.8mm, spre exemplu) va furniza un unghi de vizualizare mai larg, camera putând acoperi o zonă mai extinsă. Pe de altă parte, o lentilă cu dimensiuni mai mari (12mm, spre exemplu), va furniza un unghi de vizualizare îngust, focalizarea fiind mai mult pe o anumită zonă.

Adâncimea de câmp

O lentilă cu dimensiuni mai mci va avea Depth of Field mai mare, respectiv o gamă mai vastă de distanțe ce vor fi percepute ca fiind în focalizare. O lentilă cu dimensiuni mai mari, în schimb, va avea adâncime de câmp mai mică—focalizarea pe anumite zone sau obiecte va fi mai precisă.

Detaliile

Lentilele cu dimensiuni mai mici, care asigură un unghi de vizualizare mai larg, vor oferi o imagine generală pentru o zonă, dar detaliile vor fi mai puține, mai ales dacă supravegherea se face de la distanțe mari. Dacă lentilele au dimensiuni mai mari, unghiul de vizualizare va fi mai îngust, dar detaliile vor fi mai multe, captate într-o zonă mai restrânsă.

Performanța în condiții de iluminare variabile

Lentilele cu dimensiuni mai mari vor avea apertură mai mare și vor lăsa mai multă lumină să intre în cameră. Astfel, performanța camerei în condiții de lumină redusă se va ameliora. De obicei, lentilele cu dimensiuni mai mici au apertură mai mică, ceea ce va afecta performanța camerei în condiții de iluminare redusă.

Ce trebuie analizat atunci când alegeți camere de supraveghere cu diverse tipuri de lentile?

Atunci când alegeți camere de supraveghere cu lentile fixe, varifocale, cu zoom, etc., trebuie să examinați aspecte precum:

Rezoluția

Rezoluția se referă la nivelul de detaliere de la imaginea produsă de camerele de supraveghere și se exprimă în numărul total de pixeli (1080p, 2mp, 4mp, etc.). O rezoluție mai mare va evidenția mai multe detalii, iar o lentilă de calitate va ajuta la obținerea unor imagini clare. Dacă trebuie să se supravegheze la distanțe mari, va fi necesară o cameră cu rezoluție mare. Rezoluția mare este importantă și la folosirea zoom-ului digital fără a se pierde din calitatea imaginii. Atunci când trebuie să se realizeze zoom pentru a se focaliza pe un obiect sau detaliu anume, este nevoie de rezoluție mai mare.

Vă semnalăm că o cameră cu rezoluție mai mare va oferi detalii mai bogate, dar va fi nevoie de capacitate mai mare de procesare a imaginii. În plus, imaginile cu rezoluție mai mare pot necesita mai mult spațiu de stocare.

Tipul senzorului de imagine

Senzorul de imagine este cel care transformă lumina în semnale electrice și lentilele sunt concepute pentru a funcționa cu senzori de diverse dimensiuni și tipuri. Fiecare senzor are o anumită dimensiune fizică, precum și anumite formate. Sunt disponibili senzori de 1/2.3 inch, 1/2 inch, 1/3 inch, etc.

Montura lentilei trebuie să fie compatibilă cu montura senzorului de imagine și sunt disponibile monturi precum: CS, C, M12, etc. Această montură trebuie să corespundă fizic pentru a se putea alinia corect lentila cu senzorul. Distanța dintre suprafața monturii lentilei și planul senzorului de imagine trebuie să fie potrivită, pentru ca focalizarea imaginii pe senzor să fie corectă.

Iată ce tipuri de montură a lentilei sunt disponibile la camerele de supraveghere:

  • Montura tip CS—este standard, iar obiectivele cu montură CS au diametru la filet de 25,4mm (1inch). Este deseori prezent la camerele de supraveghere cu senzori de imagine mai mici.
  • Montura de tip C—diametrul filetului este de 17,5mm și se folosește la camerele cu distanță focală mai mare sau la senzorii de imagine mai mari.
  • Montură tip M12—este o montură mai mică, întâlnită la camerele compacte, la cele de dimensiuni mici. Diametrul filetului este de 12mm și montura este comună camerelor cu obiective fixe.
  • Montura tip M16—diametrul filetului este de 16mm și se folosește mai ales la camerele cu obiective fixe de mari dimensiuni.
  • Montura tip M20—diametrul filetului este de 20mm și montura este comună camerelor de supraveghere profesioniste.
  • Montura tip M43 (Micro Four Thirds—diametrul este de 43mm și montura se poate folosi la camere de supraveghere de calitate superioară. Ea permite folosirea obiectivelor interșanjabile și se folosește mai ales la camerele foto și video.

Iată câteva exemple de lentile pentru senzori de imagine de diverse dimensiuni și tipuri:

  • Senzori de 1/2.3 inch—lentilă varifocală 3.8-138mm f/1.4-2.8 CS-Mount Varifocal, iar lentilă fixă 3.3x15sa-2 15mm f/1.3 CS-Mount.
  • Senzori de 1/2 inch: lentilă varifocală 5-50mm f/1.3 Varifocal CS-Mount, iar lentilă fixă 4.0 4mm f/1.8 CS-Mount Fixed.
  • Senzori de 1/3 inch: Lentă varifocală 1/3 inch 3.5-8mm f/1.4 Varifocal CS-Mount, iar Lentilă fixă 2.8mm f/2.0 Fixed Lens.
  • Senzori M12 (întâlniți la camerele de dimensiuni mici, cum ar fi camerele de tip “spy” sau drone): Lentilă varifocală 2.8-12mm f/1.4 M12, iar lentilă fixă 2.1mm f/2.0 M12

Iluminarea minimă

Iluminarea minimă se referă la cantitatea minimă de lumină de care are nevoie o cameră pentru a genera o imagine vizibilă. Cu cât iluminarea minimă este mai mică, cu atât mai bine va funcționa camera la condiții de lumină redusă. Iluminarea minimă se măsoară în Lux sau în lumeni pe metru pătrat.

Lentilele cu apertură mai mare vor lăsa mai multă lumină să intre. Astfel, o lentilă cu apertură f/1.4 va lăsa să intre mai multă lumină decât o lentilă cu apertură f/2.8. Lentilele varifocale acordă flexibilitate și pot avea aperturi variabile, ceea ce asigură adaptabilitate mai mare la modificările de iluminare.

Lentilele de calitate superioară, cu tratamente anti-reflexie, caracteristici optice avansate vor ajuta la transmisia eficientă a luminii și pot reduce pierderile de calitate a imaginilor la condiții de iluminare redusă. Raportul semnal-zgomot (SNR) poate afecta performanțele lentilelor la iluminare redusă. Dacă SNR are valoare mai mare, calitatea imaginilor la iluminare redusă va fi mai bună.

Apertura (f-stop)

Apertura se referă la diametrul relativ al deschiderii  diafragmei lentilei și se exprimă prin numărul f-stop (cum ar fi f/2.0). Apertura controlează cantitatea de lumină care intră în cameră până la senzorul de imagine. Ea se măsoară ca un raport între diametrul deschiderii diafragmei și lungimea totală a lentilei.  Când valoarea f-stop este mai mică, deschiderea este mai mare și în cameră va ajunge o cantitate mai mare de lumină.

Camerele cu lentile fixe

De regulă, camerele cu lentile fixe au aperturi mari, fiind adecvate la condițiile de iluminare redusă, dar detaliile pot varia de la un model la altul.

Camerele cu lentile varifocale

La camerele cu lentile varifocale, apertura lentilei variază conform poziției distanței focale. Spre exemplu, o cameră cu lentila varifocală poate avea apertură nominală la 4mm și o altă apertură nominală la 8mm, valoarea aperturii depinzând de setarea distanței focale la un anumit moment. De regulă, obiectivele varifocale vor avea aperturi mai mici la distanțe focale mai mari și aperturi mai mari la distanțe focale mai mici.

Camerele cu lentile cu zoom

Apertura obiectivului variază în funcție de poziția zoom-ului. De cele mai multe ori, aceste camere au specificat intervalul de aperturi pentru diverse distanțe focale. Astfel, o cameră cu obiectiv cu zoom 18-55m poate prezenta apertură nominală de f/3.5 la 18mm, iar la 55mm, apertura să fie de f/5.6. Aceasta înseamnă că, la cea mai mică distanță focală (18mm), apertura să fie mare (f/3.5), iar la distanța focală maximă (55mm), apertura să fie mai mică (f/5.6).

Camere cu lentile fisheye

Valoarea aperturii la camerele cu lentile fisheye variază de la un model la altul. Spre exemplu, o cameră de supraveghere fisheye poate avea apertură nominală f/2.8, f/2.0 sau alte valori. 

Performanțe

  • Apertură mai mică determină o adâncime de câmp mai mare—obiectele la distanțe vor fi mai clare în același cadru, ceea ce poate ajuta la supraveghere.
  • O apertură mai mare va lăsa mai multă lumină să intre, optimizând performanțele camerei la întuneric sau condiții de iluminare redusă. 
  • La lumină puternică, o apertură mai mică va ajuta la reglajul excesului de lumină, evitând producerea de supraexpunere.
  • Dacă apertura este mai mică, adâncimea de câmp va fi mai mare, adică obiectele dispuse la diferite distanțe vor pare mai clare în același cadru (util în anumite proiecte de supraveghere).
  • Lentilele cu aperturi mari tind să fie mai complexe și mai scumpe, dar performanțele lor optice sunt superioare, iar imaginile sunt mai clare.
  • Unele camere de supraveghere vă lasă să controlați cât din scenă este focusat prin reglajul aperturii lentilelor. O apertură mare va face obiectele din față bine focusate, iar cele din fundal vor fi în ceață, iar o apertură mică va duce captarea în focus a tuturor obiectelor din scenă.

Irisul

Irisul controlează cât de multă lumină intră prin apertura lentilei. Când irisul produce o deschidere mare, va trece mai multă lumină. Dar aceasta nu înseamnă că, dacă irisul este mai lat, imaginea este mai bună—prea multă lumină poate decolora imaginea.

Este important ca irisul să corespundă nevoilor de supraveghere. Lentilele cu iris fix și manual se folosesc, de obicei, la interior, unde lumina rămâne relativ aceeași (birouri, magazine, școli). Lentilele cu iris auto vor ajusta automat modificările de lumină, fiind ideale la exterior, unde lumina variază destul de mult.

Distanța focală

Distanța focală se referă la distanța de la centrul lentilei până la punctul la care lumina convergentă se adună, formând imaginea. La camerele de supraveghere, distanța focală reprezintă distanța de la lentilă până la senzorul de imagine și poate fi de două tipuri:

  • Distanță focală reală (Focal Length)

Reprezintă distanța fizică reală de la centrul lentile la planul unde se formează imaginea. Distanța focală se măsoară în milimetri (mm).

  • Distanța focală echivalentă

Reprezintă o măsură a distanței focale ajustate care este afectată de dimensiunea senzorului de imagine. Distanța focală echivalentă prezintă o comparație standard între diverse tipuri de camere cu senzori de diverse dimensiuni.

Distanța focală a lentilelor ia valori de la 2mm la 100mm, dar cele mai comune valori pentru camerele de supraveghere cu lentile fixe sunt 2.8mm, 4mm, 6mm și 12mm. La camerele de supraveghere cu lentile varifocale, distanțele focale cele mai întâlnite sunt 2.8-12mm sau 2.7-13.5mm. Camerele cu unghiuri largi au distanță focală de 2.8mm sau mai puțin și sunt potrivite la supravegherea suprafețelor vaste precum parcări, curți, depozite, șantiere. Camerele de supraveghere cu distanță focală mare (peste 8mm) sunt mai adecvate la intrări principale, holuri, case de marcat, etc.

Performanțe

  • Dacă distanța focală este mai mică (2.8mm), unghiul de vizualizare va fi mai larg, potrivit pentru supravegherea la scară largă.
  • Dacă distanța focală este mai mare (12mm, spre exemplu), unghiul de vizualizare va fi mai îngust, ajutând la focalizarea detaliilor la distanțe mari.
  • O distanță focală mai mică poate avea adâncime de câmp mai mare, obiectele de distanțe diferite devenind clare în același cadru.
  • O distanță focală mai mare va duce la adâncime de câmp mai mică, subiectele de fundal devenind izolate.
  • Lentilele cu distanțe focale mici vor lăsa mai multă lumină să ajungă la senzor, optimizând performanțele camerei la iluminare redusă.

Stabilizarea de imagine

Tehnologia de stabilizare a imaginii (IS sau OIS) ajută la compensarea mișcărilor nedorite ale camerei, pentru a diminua sau elimina efectele tremurului, imaginile și clipurile video fiind mai stabile și mai clare. La camerele de supraveghere se folosește stabilizarea optică a imaginii (OIS), ce presupune folosirea unui sistem fizic la interiorul lentilei ce va detecta mișcările camerei și ajusta lentila sau senzorul pentru compensarea mișcărilor. Ajustările se vor realiza prin elemente optice mobile sau tot modulul camerei. Menționăm că OIS poate aduce costuri mai mari și creșterea complexității la camerele de supraveghere.

OIS ajută la

  • Creșterea calităților imaginilor în condiții de iluminare redusă sau la utilizarea de lentile cu distanțe focale mari.
  • Face lentilele mai versatile
  • Mișcările lente și oscilațiile mai mici ale camerei, fiind mai puțin eficientă la mișcările bruște sau rapide ale camerei.
  • Atunci când se folosește funcția de zoom, tehnologia de stabilizare a imaginii va compensa efectele mișcării și menține detaliile în imaginile zoom-ate.

Focalizare automată

Sistemul de focalizare automată (AF-Auto Focus) permite camerei să ajusteze automat distanța focală a lentilei pentru ca imaginea subiectului să fie clară și focalizată. Nu se folosesc ajustări manuale, sistemul AF folosind tehnici diverse pentru evaluarea distanței optime la care trebuie să se focalizeze obiectul sau subiectul.

Efectele focalizării automate asupra lentilelor camerelor de supraveghere sunt multiple:

  • Camera va identifica rapid și precis punctul optim de focalizare—va capta imagini clare la mișcare rapidă sau dacă distanța la care este subiectul este variabilă.
  • Se poate regla automat distanța focală conform modificărilor în scenă (trecerea de la un obiect la altul), ceea ce crește flexibilitatea supravegherii.
  • Se pot elimina neclaritățile și optimiza detaliile în imagini
  • Ușurează folosirea camerelor de supraveghere
  • Pot avea funcții pentru focalizare corectă la lumină redusă sau întuneric (foarte util la supravegherea continuă).
  • Scade nevoia intervenției manuale.

Focalizarea automată este prezentă la camere de supraveghere:

  • Cu lentile varifocale
  • Cu lentile zoom
  • Camerele PTZ (Pan-Tilt-Zoom) ce folosesc focalizarea automată pentru ca imaginea să fie clară când camera se mișcă.

Calitatea construcției

Dacă veți instala camerele de supraveghere la exterior, acestea trebuie să fie rezistente la condițiile meteo diverse. Protecția la praf, vânt este reflectată prin indicele IP (Ingress Protection), camerele utilizabile la exterior putând avea indice IP66, IP67, IP68. Camerele de supraveghere pot fi realizate și pentru a rezista impactului, vandalizării, abilitate reflectată prin indicele IK (Impact Protection). O cameră cu IK10 va fi  rezistentă impactelor, vandalizării.

Funcții suplimentare

Funcțiile suplimentare prezente la camerele de supraveghere sunt diverse și, cu cât sunt mai multe și mai complexe, cu atât mai eficientă va fi supravegherea video. Iată care sunt cele mai semnificative:

  • Detecția mișcării—camera va declanșa înregistrarea doar la detecția mișcării, ceea ce reduce nevoia de stocare, dar și crește eficiența supravegherii. Unele camere trimit notificări utilizatorilor la detecția mișcării pentru intervenție promptă.
  • Înregistrare în infraroșu—ajută la captarea imaginilor și la iluminare redusă sau întuneric
  • Funcții de stocare a datelor—camerele pot veni cu sloturi pentru carduri microSD pentru stocarea locală a clipurilor video.

Cum curățați lentilele camerelor de supraveghere?

Praful, murdăria, pânza de păianjen depuse pe lentilele camerelor pot duce la imagini încețoșate, neclare. Vă recomandăm să curățați regulat lentilele camerelor de supraveghere, aplicând pașii de mai jos:

  • Închideți camerele înainte de a trece la curățarea lentilelor, pentru a nu deteriora din greșeală sistemul electronic.
  • Folosiți aer comprimat peste lentile pentru a îndepărta praful, murdăria depuse pe lentile.
  • Ștergeți lentilele cu o bucată de material de microfibră pentru a nu zgâria suprafața sensibilă a lentilei
  • Folosiți puțină soluție specială de curățat lentilele, apoi ștergeți cu atenție lentila. Dacă nu aveți soluție de curățat, puteți sufla peste lentilă pentru a o curăța.