Ce Este Cablul Coaxial? Tipuri si Utilizari

Blog cablu-coaxial

Ce este cablul coaxial?

Inventat inca din secolul XIX in Anglia, cablul coaxial este folosit la scara larga pentru conectarea antenelor satelit cu rezidentele si institutiile abonate. Cablul coaxial este un tip de cablu electric, linie de transmisie care transporta semnale electrice de frecventa inalta cu pierderi minime. Este utilizat in aplicatii diverse, precum liniile de transmisie telefonica, cablurile de retea de Internet, semnale de televiziune prin cablu, conectarea transmitatorilor radio si a receptorilor cu antenele asociate.

Pe scurt, companiile de telecomunicatii folosesc cablu coaxial pentru conectarea sediilor centrale la stalpii de telefon din apropierea consumatorilor, dar este folosit si pentru camerele de supraveghere.

Definitie cablu coaxial

Cablul coaxial este compus dintr-un conductor interior inconjurat de un strat protector concentric conductiv, cele doua fiind separate de un material de izolare. Canalul de exterior are si functie de impamantare si multe cabluri coaxiale are au invelis protector exterior. Termenul „coaxial” vine de la conductorul intern si invelisul de exterior protector ce impart o axa geometrica.

cablu coaxial impedanta 75 ohmi

Cablul coaxial difera de cablurile cu protectie intrucat dimensiunile cablului si ale conectorilor sunt controlate pentru a asigura spatiere constanta si precisa pentru conductor—aceasta este esentiala pentru functionarea eficienta a liniei de transmisie.

Un cablu coaxial bun este realizat din cupru, are scut metalic si diverse elemente care diminueaza riscul interferentelor. Multe din cablurile sau perechile de tuburi coaxiale pot fi dispuse intr-o singura caseta protectoare si, prin intermediul releelor, pot trimite informatia la mare distanta.

Cablu coaxial cu alimentare

La rovision.ro gasiti cablu coaxial cu alimentare de diverse tipuri, pentru aplicatii variate. Acestea pot veni cu 2 fire de alimentare, invelite in camasa de protectie. Firul central este din cupru si aceste cabluri sunt recomandate pentru infrastructurile de televiziune cu circuit inchis.

Vezi si: Https://rovision.ro/produs/cablu-rg-59-coaxial-cu-alimentare-2×0-75-cupru-100-rola-100-m/

cablu coaxial cu alimentareDaca sunteti interesat, puteti gasi cabluri coaxiale cu fire de alimentare de 0,75mm, dar si 0,5mm. Spre exemplu, cablul coaxial cu fire de alimentare de 0.75 mm si invelis de aluminiu poate fi folosit pentru instalarea camerelor de supraveghere video. Cum rasucirile unui astfel de cablu nu vor afecta calitatea transmisiei, el este o optiune de incredere pentru aplicatiile de supraveghere video la exterior. Foarte flexibil, cablul poate fi montat de-a lungul partilor laterale ale cladirilor fara a se risca deteriorarea semnalelor video.

Cablul coaxial siamez

Profesionistii din domeniu sunt cei mai in masura sa vorbeasca despre terminologia care pe alocuri poate produce confuzii. Un exemplu in acest sens este „cablul coaxial siamez” care trimite cu gandul la gemenii identici, uniti.

Cablurile coaxiale siameze nu sunt, insa, identice, ci sunt mai degraba imbinate, ele avand scopuri diferite, dar fiind introduse in acelasi invelis. Cablul coaxial siamez combina un cablu coaxial (de obicei, RG59, dar poate fi si cablul RG6) cu doua cabluri de alimentare dublu-conductoare de 18 sau 20 grosime. Toate cablurile sunt intens si separat izolate. Un astfel de cablu este utilizat pentru a transmite atat semnale video, cat si electrice pentru operarea unui sistem de supraveghere CCTV (cu circuit inchis). Poti gasi cablu coaxial siamez in oferta Rovision.

Cablul coaxial cu sufa

cablu coaxial cu sufaUn cablu coaxial cu alimentare si sufa este o buna optiune pentru sistemele de supraveghere video, cablaje exterioare suspendate. Sufa otelita este un detaliu tehnic important, ea contand pentru suspendarea eficienta si sigura a cablului coaxial. Un astfel de cablu coaxial cu sufa va asigura transmisia video de inalta calitate in conditii de siguranta a instalatiei.

Cablul coaxial RG6

Cablul RG a evoluat mult de la prima lui utilizare. RG (Radio Guide) a fost dezvoltat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a fost folosit in scopuri militare, ca unitate de indicare pentru frecventa radio. Astfel se explica de ce cablurile asociate cu valori numerice precum cablurile coaxiale au gradatie RG diferite si au specificatii si caracteristici aparte. Numerele asociate cu cablurile RG nu mai sunt atat de importante, dar multe dintre cablurile coaxiale de tip industrial sunt comercializate cu numele lor originale, asa cum este cablul RG6. Acesta este utilizat in numeroare aplicatii de ordin rezidential, devenind un standard in domeniu.

Cablul coaxial RG6 este folosit, in primul rand, pentru transmisia prin cablu si cea de semnal de satelit, atat pentru aplicatii de natura rezidentiala, cat si cele de natura comerciala. Este un cablu subtire, usor de pliat pentru instalare in tavan sau pe perete. Cablul coaxial RG-6 este optiunea preferata pentru semnalele de televiziune prin cablu.

Echipa cu un conductor de mari dimensiuni, cablul coaxial RG6 asigura semnal mai bun si are o izolatie dielectrica mai groasa. Astfel, riscul transmisiei unor curenti electrici periculosi este mai mic. Cablul coaxial RG6 are un invelis protector mai eficient si este compatibil cu semnalele de nivel GH, oferind protectie superioara la interferentele de semnal.

Cablul coaxial RG11

Cablul coaxial RG11 ofera performanta excelenta in aplicatiile audio si video precum distributia in CATV, CCTV, satelit, HDTV, antene TV. Acest cablu cu grosime de 14 (mai mare decat a altor cabluri video) ofera mai mult spatiu pentru transferul semnalului. El asigura frecvente 3ghz pentru distribuire pentru antene TV, HDTV, CATV, video. Este ideal in sistemele de intrare in cladire, care se extind pe fiecare nivel si camera in cladirile rezidentiale si comerciale.

Acest cablu asigura viteze inalte, dar nu are flexibilitatea necesara pentru aplicatiile uzuale, nefiind suficient de flexibil pentru a se plia in colturile ascutite. Cablul RG11 este un cablu gros si este folosit cu lungimi mari, ca si cablu de baza, cu pierderi minime de semnal. Utilizatorii de cablu coaxial RG11 se vor bucura de semnal de calitate inalta pentru transmisia de cablu, TV si internet, dar si de siguranta sporita pentru semnal.

Cablu coaxial pentru camere de supraveghere

Cablurile coaxiale pentru camerele de supraveghere au un conductor central cuprat cu invelis dielectric, iar impletirea firelor trebuie sa fie cu procent inalt. In sistemele de supraveghere CCTV se pot folosi cabluri coaxiale RG 59, RG6 si RG11. Cablul coaxial RG-59 este cel mai folosit cablu coaxial pentru camerele de supraveghere. Nu toate cablurile RG-59 pot fi insa folosite la camerele de supraveghere. Trebuie utilizat cablu RG-59 cu miez 100% din otel cuprat si invelis litat cu minim 95% cupru. Pentru raport calitate-pret bun, se poate apela si la cablu RG-59 cu miez din cupru si invelis litat din aluminiu.

Cablu RG 59 coaxial cu alimentare 2×0.75, CUPRU 100%, rola 100 m este o excelenta optiune profesionala pentru camerele de supraveghere, el avand 2 cabluri de alimentare pe langa cablul video RG59 si facilitand instalarea camerelor de supraveghere. Este un cablu realizat integral din cupru, cu fire de alimentare de 0,75mm si vine in rola de 100m. Realizat din cupru de inalta calitate, cablul rezista la efectul atenuarii (pierderea semnalului odata cu marirea distantei) si la conditiile meteo potrivnice. Poate fi trecut prin tuburi de cablare si retele sub pamant, pentru protectie superioara la umiditatea inalta. Riscul distrugerii prin taiere este mic. Este excelent pentru aplicatiile de exterior, flexibil si se popate monta pe partile laterale ale cladirilor fara se se piarda calitatea semnalului video.

Pentru camerele de supraveghere se poate folosi si cablul coaxial RG6, care poate transmite semnalul video de la camera cu pana la 100metri mai mult fata de cablul RG59. Un astfel de cablu de la rovision.ro este Cablu Coaxial RG6 TRISHIELD autoportant’305m’negru TSY-RG6-TRIS-MESS, cu suva galvanizata de sustinere. Cablul poate fi folosit pentru traversari aeriene pentru semnalele video, in infrastructurile de televiziune cu circuit inchis de tip TVCI, CCTV, CTV.

Cablul coaxial subtire

Cunoscut si sub denumirea de thinnet, cablul coaxial subtire este folosit in sistemele Ethernet. Cablul RG58/U are diametrul de 0,2inch si o impedanta de 50ohm, fiind cunoscut sub denumirea 10Base2, unde 2 se refera la distanta maxima de 200m recomandata intre noduri si repetari. Daca este pliat sau rasucit, cablul coaxial subtire poate fi distrus, de aceea manuirea sa trebuie realizata cu grija. Cu toate acestea, acest cablu nu este la fel de subtire ca cel de fibra optica.

Cablul coaxial gros

Cablul coaxial gros mai este cunoscut si sub denumirea de thickent. 10Base5 se refera la specificatiile pentru cablul coaxial gros care transmite semnale Ethernet. Numarul 5 indica lungimea maxima pentru segment care este de 500m. Cablul coaxial gros are invelis aditional protector, care tine umezeala departe de conductorul central. De aceea, cablul coaxial gros este o optiune excelenta pentru lungimile mari de la retelele de linii de autobuz. Acest cablu nu se indoaie usor, de aceea instalarea sa poate fi dificila.

Cablul coaxial RG59

Cablu coaxial RG59 este un cablu coaxial de uz general, cu impedanta de 75 ohm. El poate fi folosit in aplicatiile de interior, exterior si chiar ingropat in pamant. Poate fi folosit cu semnale de banda de baza, frecventa de distribuire, semnale video si audio pe distante de pana la 30m. Caracteristicile sale relativ scazute de atenuare a semnalului cu frecventa inalta, comparativ cu alte cabluri coaxiale, limiteaza capacitatile sale pe distante mari pentru internet de banda mare si semnale TV cu definitie inalta. Cablul coaxial RG59 este flexibil si usor de manuit. Cateodata, in denumirea sa se afla litera U, care pur si simplu semnalizeaza utilizarea sa in scop general.

Cablu coaxial RG59 cu alimentare aluminiu cuprat 40m este un cablu de inalta calitate, cu 2 cabluri cu invelis PVC, 2 cabluri de alimentare de 0.5mm cu invelis de aluminiu. Vine in rola de 40m si are culoarea neagra.

Cablu coaxial audio

Cablul coaxial digital este similar cablului audio RCA, dar transmite mai degraba semnale digitale si nu analog, asigurand o latime de banda mai mare, pentru conexiune mai sigura. Cablul coaxial de sunet asigura mai multa putere si durabilitate fata de cablul audio standard. Acest tip de cablu este o necesitate pentru sistemele audio profesionale, mentinand calitatea sunetului.

Perfect pentru utilizarea cu orice boxa sau difuzor, cablul coaxial audio are lungimi intre 75cm si 6m. Anumite cabluri coaxiale audio sunt perfecte pentru utilizarea cu subwoofer (un tip particular de difuzor, creat pentru reproducerea frecventelor audio grave, respectiv bas), asigurand o conexiune sigura si calitate inalta pentru sonor. Aceste cabluri vin cu lungimi presetate si sunt gata mufate. Exista, insa cablu coaxial de boxe gata taiat, pentru cablare manuala.

Cablul coaxial autoportant

Cablul autoportant este astfel realizat incat sa fie folosit in functionarea pe suporturile liniilor aeriene de comunicatii si ale liniilor de transport al energiei electrice, respectiv ale semnalelor video, audio, expuse solicitarilor aduse de vant, gheata, temperaturi extreme si combinatiilor acestora.

Cablul coaxial autoportant este un cablu de distributie pentru sistemele de interior CATV, CCTV si poate fi folosit si ca un cablu de conexiune pentru sistemele de satelit in care este nevoie de atenuare redusa.

Cablu Coaxial RG6 TRISHIELD autoportant’305m’negru TSY-RG6-TRIS-MESS este un cablu RG6 cu sufa galvanizata de sustinere, recomandat pentru traversari aeriene de semnale video. Este o buna alegere

Cablu coaxial – avantaje

Cablul coaxial aduce numeroase beneficii, ceea ce explica larga sa utilizare. El suporta niveluri de latime de banda inalta, putand sustine si pana la descarcare de 10Gbps in downstream si pana la 1Gbps in upstream. Fibra optica are, in teorie, latime de banda infinita, dar atingerea acestor performante este mai dificila si, de regula, mai scumpa decat implementarile cu cabluri coaxiale.

Un alt beneficiu al cablului coaxial este acela ca este usor de instalat, in timp ce un cablu cu fibra optica este mult mai dificil de instalat. Cablul coaxial este usor de instalat doar cu unelte de baza, indiferent de marimea sa. Exista doar un singur conductor de manuit si este suficient de mare pentru a vedea ce faceti. La interior, cablul coaxial poate fi despicat si extins. In acest moment, numeroase dispozitive au frecventa radio si nu sunt necesare conversii media, de regula destul de scumpe. In cazul in care se rupe, cablul coaxial este usor de reparat si protejat impotriva conditiilor meteo fara a fi nevoie de lipituri sau imbinari.

Cu multe cabluri, este nevoie sa se localizeze cablurile care sunt ingropate in pamant sau se afla in spatele peretilor. Intrucat cablul coaxial este metalic, este usor de atasat de el o culoare pentru a fi facil de detectat.

Dispozitivele electronice au nevoie de energie pentru a functiona si cablurile coaxiale pot asigura energia, intrucat sunt metalice. Spre exemplu, modemurile de retea pot mentine serviciul de internet in functiune chiar si in cazul unor caderi de tensiune.

Un alt avantaj prezentat de cablurile coaxiale este rezistenta lor. Spre deosebire de alte cabluri, acestea au rezistenta inalta la taiere, indoire, presare. Firele subtiri pot fi distruse cu usurinta si trebuie sa aiba invelisuri de protectie puternica pentru a fi distruse sau pliate.

Cum gasim cablu coaxial bun

cablu coaxial bun

Intrucat piata ofera cabluri coaxiale de diverse calitati, trebuie sa va stabiliti cateva repere atunci cand alegeti cablul coaxial pentru aplicatia dvs. Cautati un cablu cu un conector care se insurubeaza, intrucat cablurile care au conectori de tip push-on nu realizeaza o conectare la fel de buna, putand cauza intreruperi in transmisia datelor.

Uitati-va sa alegeti cabluri cu capete care se potrivesc prin presare. Aceste capete tind sa dureze mai mult in timp si nu se distrug repede. Ele nu cauzeaza pierderi atunci cand sunt trase, stranse sau cand sunt calcate. Alegeti cabluri care sunt cu gradatie RG-6 ce indica un cablu mai gros, de calitate inalta. Materialul folosit conteaza mai putin (cupru, aur, argint, etc), intrucat acestea sunt doar un strat subtire de material peste conector.

Cel mai bun cablu coaxial este cele cu protectie quad. Protectia va face cablul mai rezistent, iar semnalul va fi mai puternic.

Cablu coaxial BNC

Conectorii BNC (Bayonet Neil-Concelman) sunt printre cei mai raspanditi conectori. Ei au design pentru conexiune de tip rasucit si inchis, care necesita o intoarcere pe sfert pentru a se forma o conexiune. Cablul coaxial BNC are un design simplu, cel mai simplu dintre toate tipurile de conectori pentru cablurile coaxiale.

cablul coaxial bncPentru a se conecta cablurile coaxiala BNC nu este nevoie de nici un instrument si riscul unor deconectari este redus. Conexiunea se blocheaza in loc, prevenindu-se deconectarile accidentale cauzate de vibratii sau de alte miscari.

Cablul coaxial BNC are o frecventa limitata la DC-4Ghz si poate prezenta variatii in rezistenta si conectarea stratului de exterior, atunci cand este expus la vibratii mecanice. Cu toate acestea, cablul coaxial cu conectori BNC este folosit in sistemele comerciale audio si video, testarea echipamentelor RF.

Cablu coaxial banda

Cablul coaxial este un mediu modern folosit pentru comunicarile pe distante mari. Fabricat cu un set de fire de cupru protejate de invelis de plastic, cablul coaxial acopera latimi de banda de la 750Mhz si pana la 6000Mhz. Latimea de banda pentru cablul coaxial se alege in functie de aplicatie. Spre exemplu, latimea de banda pentru un cablu de telefon pe voce este in jur de 4000Mhz.

Cablu coaxial cupru

Cablul coaxial este un tip de cablu din cupru, special fabricat cu invelis din metal si alte componente gandite pentru a bloca interferentele de semnal. Utilizat mai ales de companiile de cablu TV pentru a conecta facilitatile de antene satelit la casele clientilor,  aceste cabluri sunt folosite si de companiile de telefonie pentru conectarea sediilor centrale la stalpii de telefon din apropierea clientilor.

Cablul coaxial de exterior

In anumite aplicatii, acolo unde este nevoie de instalarea la exterior, in soare direct, se foloseste cablul coaxial. Toti conectorii de compresie de metal de tip F vor asigura o conectare etansa, care nu se deterioreaza in timp. La interior, invelisul impletit si foita protejeaza cablul de interferentele EMI sau RFI, ce pot cauza imagini distorsionate.

Datorita invelisului flexibil, special construit pentru folosirea la exterior, cablul coaxial de exterior poate fi folosit cu usurinta. Cablurile de exterior cu rating F pot asigura durabilitate maxima la pret avantajos. Ele sunt alegeri excelente pentru cablu, semnale de antena TV, satelit.

Cablu coaxial digital

Cablurile coaxiale digitale sunt cabluri, special fabricate pentru a transmite semnal electronic digital. Teoretic, ele pot fi folosite pentru a transmite aproape orice fel de informatie digitala de la un receiver la altul si sunt folosite in diverse aplicatii de ordin industrial si stiinta informatiei. Consumatorii obisnuiti le folosesc in conectarile audio si video pentru televiziune, gaming si modemuri de internet de mare viteza. Aceste cabluri sunt importante pentru multe sisteme de tip „surround sound”.

In cele mai multe cazuri, cablurile coaxiale digitale sunt identice cu cele standard in ceea ce priveste aspectul si infrastructura de baza. Cu toate acestea, ele sunt mai eficiente in managerierea semnalului digital datorita tehnicilor de izolare diferite. Specialistii compara de multe ori aceste cabluri cu cele optice si opiniile sunt impartite despre care dintre aceste cabluri sunt mai potrivite in anumite aplicatii multimedia.

Cablu coaxial de calitate

Un ecran de cablu este o substanta metalica de obicei instalata chiar sub impletitura de cablu. Este un material conductiv fara gauri in el, precum impletitura de cablu. Nu toate cablurile sunt ecranate, dar cele mai multe dintre modelele noi sunt. Cablurile TV sau SAT fara ecran sunt denumite cabluri cu un singur ecran, in timp ce modelele cu ecran de cablu sunt denumite cabluri dublu ecranate. Un cablu de ecran va optimiza mult performanta cablului, reduce pierderile de semnal si proteja impotriva interferentelor RF/ EMF si pierderilor RF. Atunci cand se instaleaza cabluri coaxiale pentru sisteme satelit, este important sa se foloseasca un cablu coaxial dublu ecranat intrucat frecventele inalte folosite pentru satelit vor fi pierdute pe o sectiune scurta a cablului. Este, de asemeni, important ca atunci cand se instaleaza cabluri coaxiale pentru sisteme aeriene, unde portiunile scurte de cablu coaxial ecranat trebuie inlocuite (daca este posibil).

Cablu coaxial triplu ecranat

cablu coaxial triplu ecranat

Cablul coaxial triplu ecranat este un cablu de inalta calitate, utilizat in transmisa de date si semnale in gama de frecventa de la 5 Mhz la 1000 mhz pentru conectarea echipamentelor in sisteme in care sunt necesare pierderi mici in cabluri.

Acest tip de cablu poate fi utilizat doar in mediile in care agenti precum acetona, ciclohexanona nu ataca mantaua.

Cablu coaxial RG6

Cablul coaxial RG-6 este in principal folosit pentru transmisie de semnal de cablu si de satelit pentru aplicatiile rezidentiale sau comerciale. Este un cablu subtire si usor de indoit pentru instalari pe perete sau tavan, ramanand alegerea preferata pentru a transmite prin releu semnalele de cablu de televiziune. Dotat cu un conductor mare, cablul coaxial RG-6 asigura o calitate buna pentru semnal si are insulare dielectrica mai groasa. Astfel, el prezinta risc mai mic de a transmite curenti electrici periculosi. Cablul coaxial RG-6 foloseste un invelis mai bun si este compatibil cu semnalele Ghz si ofera protectie superioara la interferentele de semnal.

La magazinul Rovision gasiti Cablu coaxial RG 6 TRISHIELD’305m’alb TSY-RG6-TRIS   utilizat infrastructurile de televiziune cu circuit inchis TVCI (CCTV, CTV). Cablul coaxial implica bransament prin conectori de tip BNC, F, RCA- pentru cablurile coaxiale RG-6. Conectorii RG6 pot fi utilizati la cablurile coaxiale pentru aplicatiile de internet.

Cablul coaxial exterior RG11

Oferind mai putina atenuare si pierdere de semnal fata de alte cabluri coaxiale, cablul coaxial RG11 este gandit pentru a fuctiona cu frecvente inalte si pentru a mentine integritatea sunetului pe distante. Impedanta sa este este de 75Ohmi si cablul coaxial RG11 de exterior este utilizat in multe aplicatii care necesita parcurgerea unor distante mari, drepte, sau implica ingroparea.

Un astfel de cablu este umplut cu gel pentru a se proteja impotriva patrunderii apei in cablu. Mantaua sa este fabricata din PE rezistent la UV. Cablul RG11 de exterior are eficienta mare de ecranare si atenuare mica.

Cablu coaxial flexibil

Cablul coaxial flexibil este ideal pentru aplicatiile de inalta viteza de date si video care necesita flexibilitate, rezistenta la temperaturile inalte si scazute, precum si protectie la conditiile potrivnice. Aceste cabluri au, de regula, impedanta scazuta, de 50 si 75ohmi, integritate maxima pentru semnal, EMI redus si pot suprima diafonia. Chiar si conditiile de mediu cele mai grele, acest cablu va asigura transmisa de date de inalta viteza.

Cablu coaxial F11

Cablurile coaxiale F11 sunt excelente in aplictatiile de retea de tip HFC sau CATV. Ele au conductor central placat cu otel si sunt recomandate pentru distante mai mari de 45metri. Cablurile coaxiale din seria F11 au constructie standard impletita in procent de 60%. Sunt disponibile si modele cu invelis triplu si super-invelis.

Cablul coaxial vs fibra optica

Principala diferenta intre cablul coaxial si fibra optica vine din modul de operare. Fibra optica foloseste lumina ca si mediu, in timp ce cablul coaxial foloseste elecricitatea ca si mediu. Fibra optica este extrem de eficienta datorita luminii, care este mai rapida si este si redundanta la pierderi, prin comparatie cu cablul coaxial, care este mai putin eficient.

Fibra optica este mai scumpa decat cablul coaxial. Viteza de transmisie la fibra optica este de pana la 10Gbps, in timp ce la cablul coaxial este de pana la 10Mbps. Diferentele intre cele doua vin si de la materialele din care sunt facute: fibra optica este fabricata din plastic si sticla, in timp ce cablul coaxial este realizat din plastic si fire de cupru.

Instalarea fibrei optice este mai complexa si mai scumpa, in timp ce cablurile coaxiale sunt simplu de montat. Latimea de banda pentru date este mai mare pentru fibra optica decat pentru cablurile coaxiale.

Fibra optica este folosita in HDTV, domeniul aviatic si medical, in timp ce cablul coaxial este folosit pentru semnalele de cablu TV, internet si conexiunile telefonice.

Cablul coaxial H155

Cablul coaxial H155 este potrivit pentru aplicatiile cu frecventa de pana la 3Ghz. Linia RF este flexibila si recomandata pentru  aplicatiile de comunicare radio. Cablul coaxial de acest tip este flexibil, de inalta calitate si are pierderi reduse. Este adecvat in aplicatii precum GSM, 3G, 4G si Wi-Fi. Cablul H155 are cun conductor intern flexibil compus din impletitura de fire de cupru. Datorita invelisului de PVC, cablul coaxial H155 rezista la radiatiile UV si poate fi folosit la exterior.

Cablul coaxial H1000

Cablul coaxial H1000 este un cablu de inalta calitate, utilizat in aplicatiile cu frecventa inalta de 2.4Ghz. Este un cablu flexibil, cu impedanta 50ohmi, rezistent la conditiile meteo.

Cablul coaxial HDMI

Daca aveti antene la exterior sau interior cu cablu coaxial si fara input pentru coaxial la TV, veti avea nevoie de un adaptor simplu OTA de la cablul coaxial la HDMI. Este un adaptor ieftin, pentru ca nu sunt necesare componente majore de conversie, semnalele prin aer nefiind criptate precum la cablul TV.

Trebuie urmati anumiti pasi pentru a converti un cablu coaxial in HDMI, fiind necesar sa conectati cablul coaxial de la sursa la conextorul „Coax In” de la adaptor. Apoi trebuie sa conectati cablul HDMI in „HDMI Out” de la adaptor si sa conectati celalalt capat al cablului HDMI la TV. Urmariti ca cele doua dispozitive sa fie deschise si setati adaptorul la canalul 3 sau 4 pentru a primite semnal coaxial.

Cablul coaxial internet

De-a lungul anilor, cablul coaxial a fost utilizat in numeroase modalitati, precum liniile de telefon, datele de computer si transmiterea semnalelor TV. Astazi, cablul coaxial este mai des folosit pentru conexiunea la Internet si este o alegere comuna in cladirile cu multi locatari.

Datorita sigurantei si vitezei care permite cablului coaxial sa transmita eficient semnale de voce si televiziune, cablul coaxial este des folosit in domeniul de business pentru accesul la internet. Cablul coaxial de internet este un cablu de conectare comun pe care multi clienti il utilizeaza. Cablul coaxial de internet functioneaza prin transmiterea de semnal de date spre modem la locatia dvs. Conexiunea Ethernet a modemului la computer va transmite datele, asigurand acces la internet de mare viteza.

Cablul coaxial pentru internet

Cablul coaxial poate fi utilizat pentru a transmite semnale pentru conexiunile de internet, dar semnalele de internet au frecvente mai inalte decat video-ul analog traditional. In acest sens, a fost dezvoltat cablul RG-6 pentru a indeplini aceasta functie. El are un conductor mare, care asigura o calitate mai buna pentru semnal si insulatie dielectrica mai groasa. Cablurile RG-6 sunt fabricate cu un invelis aparte, ele putand transmite semnalele de nivel Ghz mai eficient.

Cablu coaxial impedanta

Impedanta este un termen care exprima proportia de voltaj intr-un cablu de lungime infinita. In cazul cablurilor coaxiale, impedanta este exprimata in termeni de impedanta in ohm. Cablurile coaxiala au, de regula, impedanta de  50ohm, 75ohm sau 95ohm.

Imbinare cablu coaxial

Exista mai multe feluri in care se pot imbina doua bucati de cablu coaxial. O modalitate este sa se foloseasca conector coaxial, care are capat Mama si Tata. Capatul Tata se insurubeaza pe o parte de cablu si capatul Mama se cupleaza cu alta parte a cablului. O alta modalitate este sa imbinati doua bucati de cablu coaxial prin mufa coaxiala—un conector care are capat Mama si Tata.

Cea mai eficienta modalitate sa imbinati doua bucati de cablu coaxial este sa puneti conectori Tata la fiecare cablu si sa folositi conector Mama la Mama pentru a conecta cei doi conectori la cablu. O problema care apare cand vreti sa imbinati cabluri coaxiale este ca trebuie sa urmariti ca impedanta sa fie aceeasi pentru cablurile coaxiale. Cablul coaxial RG6 este folosit in cele mai multe  case pentru cablul TV sau antene, are impedanta 75ohmi si nu se pot imbina cabluri care au impedante diferite. Astfel, veti fi siguri ca semnalul nu va fi degradat de imbinare. Nu uitati sa folositi conectori pentru imbinarea de cabluri coaxiale.

Inadire cablu coaxial

Inainte de a inadi cablul coaxial trebuie sa aveti la indemana unelte necesare: conectori de compresie, cablu coaxial aditional, adaptor de imbinare sau conector, patent pentru despicarea cablului coaxial.

Incepeti cu despicarea cablului coaxial—folositi un patent special pentru aceasta actiune. Despicati unul dintre capete, dar nu inainte de a fi siguri ca ambele capete se potrivesc cu marcajul de pe patent. Trebuie sa fie de aceeasi lungime a cablului coaxial inainte de incepe sa despicati. Dupa despicare, veti observa izolarea cablului coaxial si plasa  de fir ce o acopera. O portiune mica a cablului de cupru va iesi. Nu aveti nevoie de plasa de fir si o puteti introduce inapoi in invelis. Aveti grija sa nu lasati fire imprastiate pentru ca vor produce interferente, alterand calitatea semnalului.

Urmatorul pas este sa introduceti conectorii de compresie in cablul coaxial. Luati conectorul cablului coaxial si aveti grija sa-l fixati pe partea izolata a cablului coaxial fara sa distrugeti cablul de cupru care iese la capat. Repetati acest pas pentru celalat capat al cablului coaxial.

Manuiti cu grija uneltele de compresie a cablului coaxial. Acestea pot fi folosite cu multe tipuri de cablu coaxial. Prindeti capatul cablului coaxial cu un conector de compresie si apasati-l cu putere pana cand conectorul se pliaza cu firul. Acest pas trebuie repetat pentru celalalt capat al cablului coaxial.

Introduceti fiecare cablu in conector, avand grija ca firul protuberant de cupru sa fie introdus in porturile de conectare Mama, prezente la ambele capete. In final, strangeti conectorul de cablu pentru despicarea.

Se poate despica si innadi cablul coaxial fara conectori?

In cazul in care nu aveti unelte specializate, puteti despica si innadi cablul coaxial fara conectori. Despicati invelisul de cauciuc al cablului coaxial cu ajutorul unui cutit ascutit. Taiati o portiune mica a izolatiei la capete pentru a expune firul de cupru. Pentru innadire, puteti utiliza banda izolier — ea va asigura si o buna izolare.

Trageti inapoi spre ambele capete mesa de fire si sudati-le intre ele. Pentru mai buna conductivitate, acoperiti sudarea cu banda de izolare.

Ghid complet de configurare a unui sistem de supraveghere IP

Blog Ghid complet de configurare a unui sistem de supraveghere IP

Ce este o camera IP?

Este o camera care functioneaza pe protocol de retea IP si este folosita in supravegherea video si transmite datele intr-o retea locala. Un cablu Ethernet simplu este suficient pentru a integra o cameră IP în propria rețea. Rețeaua IP reduce semnificativ costurile de instalare și de operare.

Avantajele camerelor IP:

  • Vizualizare de la distanta – Aceasta proate trimite imagini catre orice locatie, ceea ce inseamna ca indiferent de locul in care va aflati, aveti acces la inregistrarile live ale camerei
  • Rezolutie mai mare – Camerele IP au de obicei o rezolutie mai mare, ceea ce ajuta la obtinerea unei imagini clare si detaliate pentru identificarea numerelor de inmatriculare sau recunoastere faciala.
  • Audio bidirectional – Nu este in cazul tuturor camerelor, dar unele sunt dotate cu audio bidirectional, ceea ce inseamna ca puteti comunica prin intermediul acesteia.
  • Camerele IP pot fi setate sa stocheze inregistarile pe cloud, pe un NVR sau pe PC. Acestea pot trimite alarme in cazul detectiei miscarii sau activitate sonora.

In cazul in care se doreste instalarea unui sistem de camere IP, este necesar un NVR care sa centralizeze imaginile primite de la camere. NVR (Network Video Recorder) este un dispozitiv digital care primește și stochează imaginile video transmise de camerele de supraveghere IP.

Un sistem de camere IP poate avea si functia PoE – Power over Ethernet – care permite realizarea legaturilor de date dar si alimentarea electrica, in acelasi timp, pe acelasi cablu de retea.

Care sunt avantajele functiei PoE?

  • Permite instalarea camerelor pe distante mult mai mari. Datorita functiei PoE, pot fi folosite lungimi de cablu mai mari pana la camere.
  • Utilizarea unui singur cablu. Pentru camerele IP cu functia PoE, un singur cablu este suficient pentru alimentare si semnal video, ceea ce inseamna o economisire a cablului si accesoriilor de montaj.
  • Usurinta in instalare

Ce contine un sistem de supraveghere IP?

  • In primul rand, camere de supraveghere IP. Magazinul online va ofera o varietate mare de camere de supraveghere IP, cu si fara functia PoE. Verifica AICI.
  • NVR – inregistrator video, vezi AICI optiunile disponibile pe ro
  • Hard Disk – pentru stocarea inregistrarilor – poti alege unul de AICI
  • Cablu UTP sau FTP – alege de AICI
  • Mufe pentru cablu

In cazul in care nu se foloseste PoE, mai sunt necesare si: cablu de alimentare, sursa de alimentare/swich PoE.

 

Recomandare sistem 4 camere IP PoE complet

Sistemul de supraveghere complet de la Rovision contine 4 camere full hd si un NVR cu hard disk preinstalat, impreuna cu toate accesoriile de montaj necesare.

Kit-ul vine gata configurat, PLUG and PLAY, fara a necesita setari avansate si fiind operational direct din cutie. Cu ajutorul aplicatiei mobile puteti vizualiza imagini live, in timp real, sau inregistrari anterioare, daca NVR-ul si telefonul dvs sunt conectate la internet.

Cele 4 camere sunt IP, PoE de 2MP, rezolutie Full-HD si ofera vedere pe timp de noapte pe o distanta de pana in 30m, asigurand o calitate ridicata a imaginii transmise. In cutia fiecarei camere se gasesc si suruburile de prindere. De asemenea, se gasesc si doua cabluri pentru conectarea la NVR prin intermediul cablului UTP, si pentru alimentare separata recomandata in cazul in care camerele sunt montate pe o distanta mai mare de 20 metri.

Camerele pot fi folosite in orice tip de spatiu, comercial sau privat, interior sau exterior, carcasa metalica oferindu-le rezistenta la temperaturi variabile sau umiditate.

NVR-ul este compatibil cu orice camera IP Full hd. Are 4 intrari, cate una pentru fiecare camera din kit, o mufa pentru conectarea la internet, 2 mufe USB, o mufa HDMI si o mufa VGA pentru iesire semnal video. In cutia acestuia se mai gasesc si: cablul de conectare la internet, mouse-ul, si sursa de alimentare.

Apasa aici pentru mai multe detalii

Recomandarea noastra este sa optati pentru un sistem de supraveghere video IP, in primul rand datorita configurarii si instalarii usoare, dar si datorita preturilor avantajoase.

Vezi AICI ce alte sisteme de supraveghere video IP am pregatit pentru tine.

De asemenea, nu uitati, ne puteti contacta pentru oferte, detalii, suport in efectuarea comenzii la numarul de telefon: 0334.405.358 sau pe email: vanzari@rovision.ro

Modalitățile de plată oferite de Rovision

  1. OP
  2. Plata online
  3. Plata în rate
  4. Ramburs

Mai multe detalii: https://rovision.ro/modalitati-de-plata/

Verifică politica de retur: https://rovision.ro/formular-de-retur/

Politica de garanțiehttps://rovision.ro/formular-de-garantie/