In epoca Internetului, multi dintre noi stiu cum arata cablurile Ethernet, intrucat suntem inconjurati de computere, dispozitive cu cablu atat la serviciu, cat si acasa. Fie ca vorbim despre conectarea la un router Internet, punct de intrare wireless sau alt dispozitiv de retea precum o imprimanta, avem nevoie si folosim cu totii cabluri Ethernet in viata de zi cu zi.
Daca diferenta intre cablurile Cat 5e si Cat 6 este usor mai intuit (cablul cu numar mai mare, Cat 6 in acest exemplu, fiind mai nou decat cel standard si este capabil de viteze de transfer de date mai mari), diferentele intre termenii UTP, FTP sau STP sunt mai greu de presupus in afara unor informatii de baza. Unele medii sunt predispuse la cantitati mari de interferente electromagnetice (EMI), de aceea cablurile au protectie mai mica sau mai inalta la interferente—de aici si termenii U, F si S.
Cablurile UTP (unshielded=neprotejat) sunt mai ieftine si nu au protectie interna aditionala, in timp ce cablurile FTP (foil) au o foita de protectie la exterior pentru a inveli perechea incrucisata, neprotejandu-le separat. Cablul STP acopera, in mod obisnuit, fiecare dintre perechile incrucisate separat cu folie sau fire bine impletite si are si un alt strat de folie sau invelis impletit pentru a acoperi tot conductorul. Cablul STP este protejat complet si ofera cea mai buna protectie impotriva interferentelor datorita numeroaselor straturi de invelis. La magazinul Rovision.ro gasiti o mare varietate de cabluri FTP si UTP pentru diverse aplicatii, la preturi convenabile pentru cei mai multi utilizatori.
Vezi oferta de cablu FTP la rolă la prețuri excelente de la Rovision.
Cablul FTP
In tehnologia de cablu, denumirea de FTP inseamna „foiled twisted pair” (pereche incrucisata infoliata). Ethernet LAN este cel mai adesea sustinuta prin cabluri de retea FTP. Acest tip de cabluri cu pereche incrucisata are doi conductori dintr-un singur circuit, incrucisati impreuna, pentru a bloca interferentele electromagnetice.
Cablul FTP este unul dintre cele trei tipuri de cabluri cu pereche incrucisata, celelalte doua fiind cablurile UTP si STP. Fiecare dintre cablurile cu pereche incrucisata asigura o optiune pentru reteaua de calculatoare. UTP este un cablu fara protectie, in timp ce cablurile FTP si STP au protectie.
Ce inseamna protectia intr-un cablu
Invelisul unul cablu actioneaza ca o bariera ce protejeaza cablul de amenintarile de exterior, precum interferentele electrice (EMI) sau RFI (interferente de frecventa radio). Totodata, previne interferenta semnalelor de cablu cu cablurile si echipamentele din apropiere.
Nu toate mediile de lucru impun folosirea unor cabluri rezistente, dar cablurile cu invelis sunt din ce in ce mai raspandite. Atunci cand au aparut, cablurile cu protectie erau utilizate in domenii precum cel industrial, zone cu numeroase echipamente electrice si aplicatii de comunicare securizate. Astazi, insa, cablurile cu protectie sunt nelipsite din mai toate aplicatiile, fie ele de ordin medical, educational sau public.
Ce este cablul FTP
Cablul FTP are un invelis din foita de aluminiu ce inconjoara ambele perechi de fire, oferind protectie impotriva interferentelor de exterior. Instalatorii de retele pot cumpara cablu FTP internet Cat 5e sau Cat6 pentru a profita de beneficiile protectiei metalica. Cablul de retea FTP este avantajos in retelele care trebuie sa opereze in aplicatiile cu zgomot mare. Desi cablul UTP este fi o alegere potrivita pentru casa sau birou, in mediile industriale este preferat cablul FTP datorita capacitatii sale de reducere a interferentelor.
Care sunt caracteristicile cablului FTP
In cablul FTP, mai multe perechi de fire de cupru izolate sunt incrucisate pentru a diminua riscul interferentelor si al discutiilor incrucisate. Foita este mai apoi trecuta de jur imprejurul acestor grupuri de fire pentru a se indeplini specificatiile FTP.
Atunci cand examinati piata produselor FTP veti observa si denumirea S/FTP. Acest termen se refera la perechea incrucisata ecranata/infoliata. Prin aceasta specificatie, perechile incrucisate pot fi invelite in mod individual si apoi acoperite de un singur strat, pentru protectie sporita. Pentru securitate si performanta inalta in mediul de date, trebuie ca selectia cablarii si a echipamentului activ sa fie cat mai potrivita.
Constructia cablului FTP
Cablul FTP este similar celui UTP simplu, dar are o folie suplimentara (de cele mai multe ori din aluminiu), plasata sub invelisul principal din plastic al cablului. Este folosit mai des in aplicatiile 10G Base T. Este un cablu ecranat total prin folie conductiva, cu perfechi torsadate neecranate.
Instalarea cablului FTP
Cablurile FTP au un invelis de exterior gros, intrucat au o folie aditionala la interior. Folia este, de multe ori, din aluminiu, ceea ce face ca instalarea sa fie mai dificila din cauza greutatii si a constructiei in sine.
Din cauza prezentei de folie, cablurile FTP trebuie sa fie impamantate in mod corespunzator in timpul instalarii. Acest pas este necesar pentru ca toata interferenta absorbita de cablu trebuie impamantenita pentru a se optimiza eficienta pe ansamblu.
Impamantarea cablurilor FTP nu se poate realiza fara a fi prezent un fir desemnat pentru descarcare. Prin urmare, aceste cabluri au un fir special de descarcare atasat de ele. Acest fir ajuta la impamantarea terminalelor.
Cand sa folositi cabluri FTP
Pentru a determina daca aveti nevoie de cablu FTP sau alt tip de cablu de retea, este necesar sa acordati aspectelor de mai jos:
Identificati specificatiile retelei
Cel mai important aspect este sa identificati specificatiile retelei. Spre exemplu, daca urmeaza sa instalati cabluri Ethernet acasa, va puteti opri la cabluri UTP (fara protectie). Cu toate acestea, daca este nevoie sa operati mai multe dispozitive PoE si Gigabit Ethernet, veti avea nevoie de cabluri FTP. Cablurile FTP performeaza mai bine intrucat au invelis aditional de aluminiu.
Bugetul disponibil
Bugetul pe care il aveti pentru cablare poate juca un rol important in selectia acestora. Cablurile FTP sunt mai scumpe din cauza constructiei lor si vor impune o instalare mai complexa si, implicit, mai scumpa.
Scopul pentru retea
Daca urmeaza sa optimizati, la un moment dat, sistemul de retea locala (LAN), cel mai bine ar fi sa montati cabluri invelite, de tipul FTP. Ele pot fi imbinate mai bine fara ca performanta sa fie alterata. Cele mai multe centre de date au instalate cabluri FTP.
Tipuri de cablu FTP
Cu toate ca nu toate mediile au nevoie de cabluri atat de robuste, protectia de cablu a devenit din ce in ce mai raspandita. Atunci cand se decide ce tip de cablu cu protectie se va folosi, se iau in consideratie trei aspecte importante: eficienta de protectie, flexibilitatea si usurinta la conectare. Vezi si care sunt cele mai bune cabluri FTP dupa tip si utilizare.
S/FTP
In cazul acestui cablu, protectia de sub invelis este o impletitura si fiecare pereche este invelita, la randul ei, de o bariera de folie. Scopul acestei folii aditionale pe fiecare dintre perechile individuale este sa limiteze volumul de interferente intre ele. Este un tip de cablu mai greu de instalat, din cauza cantitatii de metal ce trebuie sa fie indepartata pentru a se monta un conector. Impletitura si conductorii singulari de la interior ofera, insa, o flexibilitate destul de buna.
Cablul S/FTP se foloseste cand este nevoie de protectie de la interferente de zgomot de frecventa joasa si frecventa inalta. Este un cablu usor de montat si relativ flexibil. Un astfel de produs gasiti si la rovision.ro: Cablu SF-UTP cat.6e, 0.59mm cupru integral, tambur 305 metri – UNV CAB-LC3200A-IN. Acest cablu este din cupru solid 100%, are ecran general cu folie de aluminiu si tresa cupru stanat. Diametrul extrerior este de 7.6mm si cablul are culoare albastra.
F/FTP
Acesta este un cablu cu invelis total si perechi incrucisate ecranate si infoliate. Este similar cablului F/UTP si este folosit in aplicatiile 10GB base T. Cablul F/FTP se foloseste cand este nevoie de niveluri inalte de protectie de la interferentele de zgomot cu frecventa inalta. Intrucat nu sunt foarte flexibile, aceste cabluri aduc provocari pentru instalare, timpul necesar montarii conectorilor fiind destul de mare.
U/FTP
Cu acest tip de cablu nu exista protectie totala sau impletitura cu perechile infoliate ecranate. Acest tip de cablu este folosit in aplicatiil 10GB Base T, in aplicatii de frecventa inalta in care este nevoie de o anumita flexibilitate.
Cablul SFTP
Cablul SFTP este o combinatie intre cablul S/UTP si cablul F/UTP. Fiecare fir rasucit este incasetat in folie si ecran si, uneori, impletitura lejera. Acest detaliu permite obtinerea celui mai bun nivel de aparare impotriva interferentei. In plus, aceasta structura este regasita in cablurile cu performantele cele mai inalte.
Cablul de retea STP este un tip special de cablu cuprat de telefonie si arie locala de retea (LAN), fiind folosit in diverse instalatii de business. El aduce un nivel aditional de invelis ce functioneaza ca si baza la cablarile torsadate comune.
Cablul de internet STP acopera, in mod obisnuit, fiecare dintre perechile torsadate separate fie cu folie, fie cu fir strans impletit, cu un alt invelis de folie sau scut impletit, pentru a inveli, in final, tot pachetul de conductor. Cablul STP este complet protejat (shielded) si ofera cea mai buna protectie impotriva interferentelor EMI datorita numeroaselor straturi de protectie.
Cablul FTP cu alimentare
In numeroase sisteme de comunicare, dispozitivele sunt conectate la unitatile centrale prin sisteme de cabluri. Comenzile de date si de control sunt transmise intre dispozitivele de la distanta si unitatile centrale. Cel mai adesea, aceste dispozitive sunt amplasate in zone cu acces limitat la electricitate. Modulele de camere folosite in securizare si aplicatiile de supraveghere video sunt bune exemple de dispozitive aflate la distanta. Cel mai simplu mod de a le alimenta cu electricitate este prin folosirea unui ansamblu de cabluri. Instalatiile de cablu FTP cu alimentare pot acoperi distante mari.
Multe transmisii standard au incorporat transmisia de electricitate in transmisia de date. USB-ul este un astfel de exemplu, in care curentul 5V este distribuit printr-o pereche de fire cuprate in ansamblul de cablu USB. Acesta este folosit pe scara larga pentru a asigura electricitate dispozitivelor terminale de la distanta in calculatoare si aplicatii rezidentiale. Folosirea de cabluri de cupru este cea mai economica si sigura metoda de alimentare cu energie a dispozitivelor de la distanta. Se elimina costurile pentru folosirea unor cabluri aditionale pentru energie, dar se si usureaza mult procesul de instalare.
In acest sens, cablurile FTP cu alimentare rezolva problema alimentarii cu electricitate pentru dispozitive de genul camerelor de supraveghere. Un astfel de cablu de la rovision.ro este Cablu FTP 0.45mm CAT 5E cu sufa 1mm si alimentare 2×0.75 mm CCA. Cablul vine in tambur de 305m, are invelis cu protectie UV si alimentare 2×0.75 mm. Cablul poate opera in conditii intre -30 si 60 grade Celsius si are o rezistenta de bucla de 18, 6 Ω/100m.
Cablu FTP exterior
Cablul FTP de exterior are, dupa cum sugereaza si numele, o constructie speciala care il ajuta sa reziste pentru mult timp expunerii la elementele naturale. La un astfel de cablul FTP, este de asteptat sa gasim un invelis dublu PE pentru protectia de umezeala, apa si radiatiille nocive UV. Totodata, un cablul FTP pentru exterior trebuie sa aiba rezistenta inalta la socurile mecanice si factorii de mediu.
In ciuda constructiei sale solide, cablul FTP de exterior trebuie sa permita transmisia de protocoluri de inalta viteza, inclusiv 1000 Base-T. Cele mai multe cabluri FTP vin in tambur care permite rularea cablului cat mai usor, pentru ca acesta sa nu se incalceasca. Un cablu FTP de la rovision.ro adecvat instalatiilor de la exterior este Cablu FTP CAT6 Cupru 100% 4*2*0.5 mm 24 AWG tambur 305m. Cablul este ecranat cu folie de aluminiu si are invelis exterior PE negru de 0,92mm si protectie la radiatiiloe UV PET precum si invelis dublu 2,6mm PVC. Cablul vine in rola de 305m pentru rulare facila si are invelis dublu de protectie impotriva incendiului.
Cablul FTP CAT5
Trebuie sa incepem prin a mentiona ca termenul „Cat” se refera la descrierea calitatilor fizice ale cablului si nu are legatura cu viteza de transfer a cablului. Cablurile care sunt in aceeasi categorie, precum Cat 5, Cat5e, Cat6 sau Cat6e sunt construite cu aceleasi specificitati fizice, precum tipul de cablu sau numarul de perechi. Categoria descrie aceleasi frecvente si in cadrul aceleasi categorii pot fi diverse variatii sau optimizari, cum este cazul pentru Cat5e.
Cablurile Cat5 reprezinta a 5a generatie de cabluri Ethernet cu perchi torsadate. Numarul 5 reprezinta specificatii mai noi si mai bune de fabricare, prin comparatie cu cele din generatiile anterioare. Ca si generalizare, cu cat numarul este mai mare, cu atat mai rapida este viteza de transmisie.
Cablul FTP Cat5 este cel mai raspandit cablu si ofera o latime de banda de pana la 100mhz, cu viteza variind de la 10Mbps pana la maximum 100Mbps. Acest cablu poate transmite semnale Ethernet, dar si de telefonie si video. El poate veni si in varianta fara protectie, UTP sau SCTP. Cablurile Cat5 UTP sunt rasucite pentru a reduce din zgomot si suprapunerile de transmisie, dar nu sunt impachetate in folie pentru a se evita interferentele, asa cum este in cazul cablurilor STP.
Cablul Cat5 este mai sensibil la interferente si transmisie intre firele din aceeasi pereche, motiv pentru care sunt inlocuite treptat de cablurile Cat 5e. Cablu CAT5 FTP cu sufa CUPRU SOLID 305m de la rovision este un cablu cu sufa, din cupru solid si calitate superioara (99,99% cupru solid). Este un cablu ecranat cu folie de Alumiuniu, invelis exterior PE negru de 0,92mn. Are protectie la radiatiile UV si invelis dublu.
Cablu FTP Cat 6
Cablul FTP Cat6 este un cablu de retea cu perechi torsadate si ecranate pentru aplicatii de interior, create pentru utilizarea in retelele profesionale cu calculator, in interior de cladiri. Stratul exterior de protectie din folie de aluminiu permite reducerea contaminarea intre fire si interferentele de la mediul exterior. Invelisul asigura o bariera conductiva electric care atenueaza undele electromagnetice externe spre invelis si asigura o cale de transmisie prin care curenti indusi pot circula si intoarce la sursa, prin intermediul unei conexiuni de referinta cu impamantare.
Intrucat retelele de streaming video si multi-media sunt tot mai populare, utilizatorii au nevoie de transmisie de date tot mai rapida, cu timp redus de asteptare. Categoria FTP Cat6 sustine o proportie mai mare semnal-zgomot, devenind mai sigura pentru aplicatiile cu viteza mare de transmisie de date.
Cablu CAT6 FTP ecranat 0.5mm 24AWG cupru solid rola 100m este realizat cu 99,99% cupru si este un cablu ecranat cu folie de aluminiu. Are invelis exterior PE negru de 0,92mm, protectie la UV, invelis dublu 2,6mm PVC. Vine in rola de 100m.
Cablul FTP Cat 6A
Cablul Cat 6A este tot mai intalnit in multe retele de cablare structurate. Cablul Cat6A permite transmisii de pana la 10Gbps si devine tot mai repede alegerea pentru cablarea de infrastructura pentru CCTV, retele de date si voip.
Realizate special pentru folosirea in retelele de clasa Ea, cablurile Cat6A permit viteza mare de transmisie de date, pana la 10Gbps si frecventa de pana la 500Mhz. De altfel, cablul Cat6A suporta retea 10gbase-T pana la 100 metri in lungime, ceea ce inseamna suport in aplicatiile cele mai rapide Ethernet. Cablul Cat 6A F/UTP are invelis din folie la exterior, sub mantaua de protectie. Invelisul de folie actioneaza ca o bariera, pevenind interferentele EMI sau RFI sa ajunga la perechile torsadate de la cablurile adiacente. De fapt, se reflecta zgomotul sau interferentele de la lumini, aparate si alte surse de unde electromagnetice, precum si radiatiile RFI de la telefoane mobile si puncte de acces wireless. In plus, invelisul de aluminiu previne scurgerea semnalelor de cablu in afara cablului.
Daca se decide folosirea de cablu Cat6A intr-o instalatie, este necesar un conector ecranat compatibil. In mod similar, un cablu fara protectie va trebui sa fie folosit pentru conectorii fara protectie.
Cablul FTP Cat 6E
Cablul Cat6E este un cablu cu specificatii optimizate fata de cablul Cat6. Este realizat pentru a dubla frecventa de la 250mhz la 600mhz. Nu exista standard pentru cablul Cat6e, asa cum exista pentru cablurile Cat6 si Cat5e. Cablul Cat6e cu invelis de folie si impamantare poate atinge viteze Ethernet de pana la 10Gb fara a se reduce lungimea maxima de 100m. Cablul Cat6 trebuie sa poata performa la viteza 1Gb si 250Mhz cu lungimea recomandata de 100m.
Cablu FTP, Cat 6E, CUPRU 100%, manta LSZH 305m – ELAN de la rovision.ro este realizat din cupru 100% si are manta ignifuga LSZH. El are 4×2 fire torsodate din cupru masiv de 0.57mm. Poate opera la temperaturi intre -20grade Celsius si 60 grade Celsius.
Cablul FTP Cat 7
Cererea pentru internet rapid si viteze mari de transmisie de date este tot mai mare atata in sectorul industrial, cat si in cel comercial. Cablul Cat7 a fost gandit pentru a sustine frecvente de semnal mai inalte decat cablurile Cat5e si Cat6.
Cablul Cat7 este un cablu cu perechi protejate torsadate folosit pentru retelele de calculator mare viteza Ethernet de pana la 1Gbps sau mai mare de atat. El se foloseste pentru conectarea directa a serverelor, intrerupatoarelor si retelelor de calculator. Cablul Cat7 este compatibil invers cu standardele de cablare Cat6 si Cat5e.
Multi oameni au aderat la conectivitatea Ethernet in sistemele rezidentiale si, in mod firesc, au cautat variantele cele mai recente cand au inlocuit sau au optimizat cablurile mai vechi. Spre exemplu, cei care sunt interesati azi sa aiba o casa Smart vor prefera cablul Cat7 sau Cat7a, anticipand viteza cu care retelele de hardware si vitezele de conectare evolueaza.
Cablurile Cat7 si Cat7a sunt modele mai groase, mai solide si mai grele decat cablurile predecesoare Cat5, care ar putea limita abilitatea dvs de a trece cablurile cat mai simplu in zonele in care spatiul este limitat sau sunt necesare plieri. Acest cablul este folosit in aplicatiile Ethernet pentru a conecta modemuri, retele Hub, calculatoare individuale in retele de diverse dimensiuni. Intrucat este foarte rezistent la factori periculosi, inclusiv temperaturi extreme, umiditate, radiatii UV, contactul direct cu substante chimice si uleiuri.
Cablul Cat7 a fost creat pentru a sustine Ethernet de 10Gbps, dar testele de laborator au demonstrat ca pot transmite pana la 40Gbps pana la 50m si chiar 100Gbps pe distanta de 15m. Viteza cablului Cat7 Ethernet este de 10.000Mbit/s. In ceea ce priveste performanta de baza, ea este chiar si de 6 ori mai mare decat cablul Cat5e si de 2,4 mai mare decat cea a cablului Cat6. Standardizarea cablului Cat7 a fost realizata in 2002, astfel ca acesta vine acum in lungime maxima de 100m.
Cablul FTP autoportant cu sufa
Pentru transmisia de date se poate apela la cablul FTP autoportant cu sufa. Un cablul FTP cu sufa de calitate este Cablu FTP 0.45mm CAT 5E cu sufa 1mm si alimentare 2×0.75 mm CCA. Este un cablu cu 4x2x0,5mm, CCA aluminiu cuprat cu PE izolare si PET, protectie UV 0.4mm, folie de aluminiu, alimentare 2×0,75mm si manta PVC. Cablul vine in tambur d 305m si opereaza la temperaturi intre -30 si 60 grade Celsius, fiind un cablu FTP de exterior cu sufa.
Cablu FTP cu sufa si alimentare
Cablul FTP cu sufa si alimentare simplifica instalarea si este o solutie pentru multi utilizatori. Cablu FTP CAT 5E cu sufa si alimentare 2×1 mm vine in tambur de 305m si are manta de PVC, cu protectie ANSI. Are sufa 4x2x0.45mm, este din aluminiu cuprat si are izolare PE si PET. Prezinta protectie UV si poate opera la temperaturi intre -30 si 60 grade Celsius.
Cablul FTP de exterior
Cablurile instalate la exterior trebuie sa aiba constructie solida, sa fie rezistente la intemperii, umezeala, radiatii UV, socuri mecanice, etc. In plus, performantele lor trebuie sa ramana sigure indiferent de conditiile meteo si de expunerea la socuri, elemente naturale.
Cablul ecranat este un cablu cu strat conductor, scutul sau fiind din fire impletite de cupru (sau aluminiu). Scutul functioneaza pentru a diminua zgomotul electric ce influenteaza semnalele si pentru a diminua radiatia electromagnetica ce pot interfera cu alte dispozitive. Scutul va reduce zgomotul cuplat de la alte surse electrice si trebuie sa fie impamantat pentru a fi eficient. Ecranul va trebui sa fie continuu pentru a maximiza eficienta. In cablurile de semnal ecranate, ecranul poate functiona ca si cale de intoarcere pentru semnal sau poate functiona doar ca ecranare.
Un bun exemplu de cablu FTP ecranat de la rovision.ro este Cablu CAT6 FTP ecranat 0.5mm 24AWG CUPRU SOLID rola 100m. Cablul are invelis exterior PE negru 0,92mm, protectie la UV, PET si invelis dublu 2,6mm PVC. Vine in rola de 100m si este realizat din 99,99% cupru si este ecranat cu folie de aluminiu.
Cablu FTP dublu ecranat
Cablul FTP dublu ecranat este ideal pentru mediile electrice zgomotoase si pot fi gasite direct in magazin. De obicei, ele au o constructie cu un invelis impletit in jurul unor perechi torsadate la randul lor invelite si se califica pentru utilizarea in Categoria 6 sau Categoria 5e de 1 Giga. Aceste cabluri cu preturi avantajoase sunt ideale pentru retelele in care este nevoie de viteze mari sau centre de date, fiind mai economice decat alte tipuri de cabluri dublu ecranate.
Acest cablu are rating 30V si poate functiona la temperaturi intre -10 si +75 grade Celsius. Are conductori 26AWG pentru mai multa flexibilitate si manta CMG PVC.
Cablu FTP PoE
Pierderea pe insertie poate fi un factor critic atunci cand se ia in considerare siguranta si performanta cablului ce se va folosi cu un sistem poe. Aceasta poate fi calculata precum raportul intre puterea semnalului intre cel primit si cel trimis. Mai multa putere poate duce in nivel mai mare de pierdere de insertie si temperaturi mai mari pentru cabluri, ducand la deteriorarea lor.
Performanta unei retele depinde mult de solutiile de cablare, pentru a se oferi viteza si energia acolo si cand este nevoie. Cablul Cat6A este considerat a fi cel mai potrivit intrucat intruneste conditiile pentru aplicatiile educationale, sanitare si militare.
Este un cablu de cupru solid care asigura performante mai bune decat alte cabluri. Poate transmite Ethernet de 10Gb pe distanta de pana la 100m si acopera o latime de banda de 500mhz. Datorita izolatiei suplimentare si impletirii stranse, acest cablu are caracteristici superioare de diminuare a cros-contaminarii. Diametrul sau mare (23AWG) permite rezistenta buna, operare la temperaturi reduse si pierderi de energie minime. Daca urmeaza sa aveti o singura instalatie intr-un singur loc, luati aminte la folosirea cablului Cat6A intrucat poate ocupa mult spatiu.
Cablu FTP pentru camere de supraveghere
Camerele de supraveghere cu rezolutii diferite au nevoie de latimi de banda diferite. Camerele de supraveghere cu rezolutie inalta vor avea nevoie de mai multa latime de banda decat cele cu definitie clasica. Cu toate acestea, cele mai multe camere de supraveghere IP folosesc mai putin de 100Mbps de latime de banda. Avand in considerare costurile si capacitatile tehnice ale camerelor IP, cele mai recomandate cabluri pentru modelele noi sunt cabluri Cat5e si Cat6, mai putin decat cablul Cat6A sau Cat7.
In cazul aplicatiilor rezidentiale si de business se pot folosi cablurile Cat5e, intrucat nu va fi necesar sa se transmita mai mult de 1,000Mbps, chiar si cand vorbim de rezolutie 4K.
Cablu FTP 0.45mm CAT 5E cu sufa 1mm si alimentare 2×0.75 mm CCA este un astfel de cablu pe care il gasiti la rovision.ro. Acest cablu are protectie UV si vin cu sufa de alimentare.
In cazul aplicatiilor de retea cu infrastructura, cablul Cat6 este mai potrivit intrucat permite transmisia de maim ult Gb de date pe secunda.
Cablu CAT6 FTP ecranat 0.5mm 24AWG CUPRU SOLID rola 100m este un cablu ecranat de la rovision.ro cu invelis exterior PE negru, realizat 99,99% din cupru. Vine in rola de 100m si are protectie UV.
Cablu UTP sau FTP pentru camere de supraveghere?
Cablul UTP este cel mai ieftin cablu, are un diametru mic si este cel mai usor de sertizat. El intruneste standardele de cablare in cladiri EIA/TIA568B , de aceea poate fi folosit pentru video, alimentarea de camere, Ethernet si IP, transmisia de semnal de voce. Performantele sale variaza de la transmisia de semnal de tip voce la Gigabit (categoria 6). Orice cablu UTP poate fi folosit pentru transmisia de semnal video.
Cablul FTP (precum si cel STP) este realizat pentru mediile de date. Inainte de a fi folosit, trebuie sa fie analizate specificatiile tehnice de capacitanta la paraziti (capacitanta mutuala).
Impamantarea cablului FTP
Cablurile cu impamantare sunt esentiale pentru siguranta sistemelor electrice. Cablurile FTP cu impamantare ofera o masura in plus de protectie si protejeaza nu doar sistemul electric, ci si consumatorii si resedinta.
Cablul FTP cu impamantare conecteaza un sistem direct la pamant. Cand au loc voltaje inalte sau curenti electrici neregulati, cablul cu impamantare va transmite electricitatea in pamant si nu in sistem. Este in transfer de energie sigur care nu aduce daune mediului. Folosirea unui cablu FTP cu impamantare are mai multe beneficii. Astfel, se reduce electricitatea statica din sistem care altfel ar fi periculoasa, se previn socurile din cauza expunerii la parti conductive si se opreste alimentarea la sursa in cazul unei defectiuni.
Indiferent daca aparatele electrice functioneaza sau nu, exista mereu un flux de electricitate si riscul unui scurtcircuit sau al unei defectiuni nu este niciodata nul. Folosirea cablului FTP cu impamantare mentine aparatura in siguranta si elimina riscul unor incidente neplacute.
Mufare/sertizare cablu FTP
Pentru mufarea cablului FTP de tip Cat5, Cat 5e se recomanda folosirea unui conector de retea RJ45. Ordinea corecta pentru culorile firelor este data de producator si este valabila pentru toate proiectele cu camere IP sau interfonie IP.
Mufa metalica RJ45 se foloseste cu cablul FTP si are rol de a realiza contact cu firul de masa din interiorul cablului FTP pentru a se impamanta legatura. Astfel, orice descarcare electrica din atmosfera este transmisa prin firul de masa din cablul FTP spre mufa metalica si apoi in pamant, datorita impamantarii dispozitivului la care se conecteaza mufa.
Impamantarea cu mufa metalica se realizeaza doar la capatul de jos (la NVR, switch) si nu la camera si este obligatoriu ca dispozitivul la care se conecteaza mufa metalica trebuie sa aiba impamantare functionala la priza. Astfel se vor proteja porturile de retea de la camerele IP instalate la exterior impotriva descarcarilor electrice ce ar dauna porturilor.
Mufare cablu FTP Cat6
Pe piata se gasesc mufe RJ45 pentru cablul Cat6A FTP cu sertizare, pentru cablu solid 6A, dar si 7, 7A cu specificatie intre 22 si 24awg si diametru de cablu maxim de 8mm.