Blog camere de supraveghere PoE

Ghidul începătorului pentru camerele de supraveghere PoE este un instrument valoros pentru oricine interesat de supraveghere video. Camerele de supraveghere sunt tot mai populare printre proprietari și deținătorii de spații comerciale de diverse dimensiuni. Acest trend se datorează, printre altele, tehnologiilor apărute care fac sistemele de supraveghere tot mai ușor de folosit și mai convenabile ca preț. O tehnologie cheie în acest sens este tehnologia PoE (Power over Ethernet), care permite transmisa de energie și date printr-un singur cablu.

Tehnologia PoE simplifică procesul de instalare și configurare pentru camerele de supraveghere profesionale și le face mai accesibile utilizatorilor amatori.

Ce sunt camerele de supraveghere PoE?

Camerele de supraveghere PoE, cunoscute și precum camere de rețea sau IP, sunt dispozitive de supraveghere care au încorporată tehnologia PoE. Tehnologia PoE permite camerelor să primească energie și să transmită date video printr-un singur cablu de rețea. Consolidarea transmisie de energie și de date printr-un singur cablu face camerele de supraveghere PoE o alegere excelentă pentru orice aplicație de supraveghere video.

Cu toate acestea, este important să evidențiem că nu toate camerele de supraveghere IP sunt echipate cu tehnologie PoE, cele care nu au PoE necesitând adaptatoare separate pentru energie. Aceste camere sunt, de obicei, camere PTZ mai mari sau camere cu zoom motorizat care au nevoi de energie pe care PoE nu le poate acoperi. Camerele de supraveghere Wi-Fi profesioniste nu prezintă PoE și necesită un adaptator extern 12V DC pentru energie.

Atunci când sunt conectate la un înregistrator video de rețea compatibil (NVR), camerele PoE furnizează o experiență “plug-and-play” (folosire imediat după instalare), eliminând setările sau configurările complicate. Această abordare prietenoasă pentru utilizator permite clienților fără abilități tehnice să instaleze camere de supraveghere pentru locuințele lor sau pentru afacerile mici. Folosind tehnologia PoE și instalarea simplă, consumatorii reduc costurile de instalare și nu mai trebuie să apeleze la profesioniști.

Cum diferă un sistem cu camere PoE de un sistem CCTV?

Pentru a afla cum diferă un sistem cu camere PoE de un sistem CCTV, este important să aflați câteva lucruri despre alte tipuri de  sisteme de supraveghere CCTV. Aceste sisteme diferă prin modul în care camerele se conectează și tipul de cabluri utilizează. Detalii în cele ce urmează:

Sisteme de supraveghere Analog /HD Coax

Cunoscute, în general, sub denumirea de sisteme de supraveghere analog, aceste sisteme folosesc cabluri coaxiale, iar variantele moderne pot înregistra video digital HD (High Definition—definiție înaltă). Aceste sisteme necesită înregistrator DVR (Digital Video Recorder) pentru a transforma video-ul analog în format digital pentru a-l stoca pe hard disk. Camerele analog au nevoie de două cabluri separate pentru a funcționa: unul pentru transmisie video și unul pentru alimentare. Cu toate că existe cabluri coaxiale siameze care le integrează pe ambele, ele nu sunt la fel de practice ca și tehnologia PoE, din cauza separării cablurilor și a sursei separate de alimentare cu energie.

Camerele de supraveghere analog sunt folosite și în zilele noastre, dar nu furnizează caracteristicile superioare și calitatea video pe care le oferă camerele PoE.

Sistemele cu camere IP

Camerele de supraveghere IP (Internet Protocol) folosesc cabluri de rețea de calculator și protocoale pentru a transmite video digital spre NVR (Network Video Recorder), calculatoare sau telefoane Smart. Spre deosebire de camerele analog, camerele IP pot opera independent, fără înregistrator, pentru înregistrare individuală. Ele nu au nevoie de conectare la internet pentru a funcționa (chiar dacă poartă denumirea IP). Conexiunea la internet este necesară doar dacă vizualizarea se realizează din altă locație. Atât sistemele cu camere PoE, cât și cele cu camere de supraveghere Wi-Fi intră în categoria camerelor IP.

Sistemele cu camere PoE

Sistemele PoE utilizează camere IP care au încorporată tehnologia PoE, ce permite camerelor de supraveghere să primească energie și să transmită date video prin același cablu. De obicei, dispozitivele NVR dintr-un sistem PoE au un întrerupător intern PoE la care se conectează camerele de supraveghere. Dacă înregistratorul NVR și camerele sunt compatibile, camerele se vor alimenta în mod automat sau se vor conecta și vor începe să înregistreze în câteva minute. Camerele de supraveghere PoE reprezintă cel mai bun exemplu când vine vorba de confort, fiabilitate și calitate în industria de supraveghere video.

Sisteme cu camere Wi-Fi Wireless

Aceste sisteme utilizează tehnologie de rețea Wi-Fi IP, similară celei folosite la telefoanele Smart, tablete și laptopuri. Cu toate că există camere de supraveghere wireless care pot funcționa cu baterii sau energie solară, cele mai sigure și mai puternice vor avea nevoie de adaptatoare speciale de energie. Aceasta înseamnă că va fi necesară o sursă de alimentare lângă camerele de supraveghere. Camerele de supraveghere Wi-Fi funcționează cel mai bine atunci când obstacolele dintre router-ul Wi-Fi și camere sunt minime. În funcție de aplicația de supraveghere, aceste camere pot fi utilizate în sistemele profesioniste, rezidențiale, comerciale.

Cum funcționează un sistem cu camere de supraveghere PoE?

Pentru a afla cum funcționează un sistem cu camere de supraveghere PoE, trebuie să subliniem că nu aveți nevoie decât de câteva componente:

  • Camere de supraveghere PoE
  • Înregistrator NVR
  • Cabluri Ethernet precum CAT5e sau CAT6
  • În anumite aplicații, va fi necesar un întrerupător extern PoE
  • Un TV sau monitor pentru a vedea ieșirile de la sistem—după setare, se va putea vizualiza de la distanță, de pe telefon sau calculator.

Într-un sistem PoE, camera va coda video-ul înainte de a-l trimite la NVR pentru înregistrare sau pentru vizualizare de la altă locație. Există două tipuri de sisteme: plug-and-play (folosire imediat după instalare) și sistemele care funcționează printr-o rețea locală de calculator.

Plug-and-Play

Într-un sistem plug-and-play, înregistratorul NVR are încorporat un switch PoE. Camerele compatibile se conectează direct la spatele dispozitivului NVR. Un cablu Ethernet conectează camera direct la întrerupătorul încorporat PoE de la NVR. Spre exemplu, dispozitivele NVR cu 4 canale au 4 porturi la întrerupătorul PoE prin care se pot conecta maxim 4 camere. Sunt disponibile dispozitive NVR cu întrerupătoare pentru 8, 16 și 32 de canale. Aceste tipuri de dispozitive sunt cunoscute și ca NVR PoE.

Cu toate acestea, din cauza limitării de spațiu și de putere, un dispozitiv NVR cu 32 de canale va avea întrerupător cu doar 16 canale, fiind necesar ca celelalte camere să se conecteze prin rețele de calculator.

Sistemele plug-and-play simplifică instalarea și configurarea camerelor de supraveghere deoarece acestea nu mai au nevoie de setare sau configurare. Camera de supraveghere se va alimenta și va trimite video în câteva minute după ce a fost conectată.

Sistem prin rețea locală

Sistemele cu camere de supraveghere PoE pot funcționa și prin rețea locală cu ajutorul de întrerupătoare PoE externe. Această setare este ceva mai complicată, întrucât fiecare cameră  va avea nevoie de configurare, nefiind vorba de folosire imediat după instalare (plug and play).

De obicei, întrerupătoarele externe au un set de porturi PoE pentru a asigura transmisia de date și de energie spre dispozitivele terminale cum sunt camerele de supraveghere. Celelalte porturi, cunoscute ca și porturi uplink (ascendente), se conectează la celelalte echipamente de rețea, precum modem, router sau alte întrerupătoare de rețea. Cablurile Ethernet vor conecta camerele la porturile PoE de la întrerupător, dar vor fi necesare și alte cabluri Ethernet pentru a conecta întrerupătorul sau întrerupătoarele la alte echipamente de rețea.

Cu acest tip de sistem, dispozitivul NVR poate fi amplasat oriunde în rețea, camerele transmițând datele prin întrerupătoare și infrastructura de rețea. Fiecare cameră va necesita o adresă IP unică pe rețeaua locală, ceea ce poate fi o sarcină complicată pentru un utilizator mai puțin familiarizat cu rețelistica de calculator.

Care sunt avantajele sistemelor cu camere de supraveghere PoE?

Avantajele sistemelor cu camere de supraveghere PoE sunt multiple. Tehnologia PoE a revoluționat industria supravegherii prin simplificarea setării sistemelor de supraveghere pentru locuințe și spații de afaceri, comerciale. Chiar și utilizatorii cu puține cunoștințe sau deprinderi tehnice pot folosi un sistem plug and play și instala singuri cablurile Ethernet. Cei cu vaste cunoștințe de IT și rețelistică pot maximiza flexibilitatea și utilizarea facilă pe care le aduce tehnologia PoE.

Iată care sunt cele mai importante avantaje ale sistemelor cu camere PoE:

Înregistrări de înaltă calitate

Camerele de supraveghere IP PoE vin echipate cu propriul procesor ce va coda înregistrările video. Astfel, camerele de supraveghere PoE vor înregistra video la rezoluții și rate de cadru mai mari decât cele de la camerele analog sau coaxiale. În plus, semnalele sunt complet digitale, ceea ce reduce riscul pierderii sau degradării ce apar la sistemele coaxiale. Înregistrările video sunt mai clare și mai utile în investigații. În plus, camerele de rețea îmbunătățesc semnificativ abilitățile de zoom, oferind imagini mai clare cu chipurile umane și plăcuțele de înmatriculare.

Flexibilitate

Cablurile UTP Ethernet nu sunt grosolane și rigide asemeni cablurilor coaxiale, ele fiind mai ușor de instalat și recomandate în locațiile mai greu de accesat. Cu toate că un cablu Ethernet funcționează doar pe distanța maximă de 100m, se pot utiliza prelungitoare PoE pentru distanțe mai mari. Pentru sistemele bazate pe rețea, întrerupătoarele PoE au porturi uplink ce pot fi conectate în lanț. De cealaltă parte, cablurile coaxiale pot fi extinse doar prin cuplaje care determină pierderea semnalului sau prin folosirea unui cablu nou, mai lung.

Caracteristici optimizate

Hardware-ul intern de la camerele de supraveghere PoE ajută aceste camere să aibă mai multe caracteristici, funcții decât camerele coaxiale. Acest hardware asigură putere de procesare pentru funcții precum Detecția Smart, care folosește tehnologie AI pentru a depista obiecte în timp real când video-ul este înregistrat. Alte abilități prezente la camerele PoE sunt: comunicare audio bi-direcțională, streaming live, detecție de persoane și vehicule, detecția fețelor, etc. În plus, unele camere IP au sloturi pentru card microsd pentru stocare—util în cazul în care dispozitivul NVR este furat.

Care sunt dezavantajele folosirii camerelor de supraveghere PoE?

Dezavantajele folosirii camerelor de supraveghere PoE nu sunt majore, dar ajută la furnizarea unei imagini complete despre acestea:

  • Distanță limitată

Tehnologia PoE poate transmite energie pe distanță maximă de 100m. Dacă o cameră este prea departe de un injector sau întrerupător, va fi nevoie să folosiți un prelungitor pentru a mări distanța.

  • Nevoia de echipament compatibil

Camerele PoE IP au nevoie de echipament compatibil, precum switch cu injector PoE. Aceste dispozitive nu sunt mereu incluse cu camera și va trebui să le achiziționat separat.

  • Mai scumpe decât camerele analog

Camerele PoE IP sunt mai scumpe decât cele analog pentru că au tehnologie nouă și necesită echipament specializat.

Ce caracteristici să considerați când alegeți un sistem cu camere de supraveghere PoE?

Caracteristicile pe care să le considerați când alegeți un sistem cu camere de supraveghere PoE sunt:

Standardul PoE

Standardul PoE determină energia pe care camera o primește și asigură compatibilitatea cu echipamentul PoE deținut. Sunt două standarde PoE comune: IEEE 802.3af (PoE) și IEEE 802.3at (PoE+). Standardul IEEE 802.3af  asigură până la 15.4 wați pe port, iar standardul IEEE 802.3at oferă până la 25.5 wați.

Standardul 802.3at este mai nou și este compatibil retroactiv cu standardul 802.3af, ceea ce înseamnă că dispozitivele care acceptă standardul 802.3at, pot asigura energie și la dispozitivele concepute pentru standardul 802.3af standard. Alegeți camera de supraveghere PoE care se potrivește cu standardul echipamentului PoE deținut.

Rezoluția video

Camerele de supraveghere IP au fost primele camere care au folosit clasificarea MP (mega pixeli), asociată, de obicei, cu camerele foto digitale. Clasificarea MP corespunde rezoluției video pe care camera video o poate capta. Rezoluția definește nivelul de detaliu pe care camera îl poate înregistra și eficiența zoom-ului digital înainte ca imaginile să devină blurate și pixelate. Cele mai populare rezoluții sunt 2MP 1080p, 4MP 2K și 8MP 4K.

Vă recomandăm să folosiți mai multe rezoluții în sistem pentru a acoperi nevoi cât mai diverse. Folosiți camere 8MP (4K) dacă aveți nevoie de recunoaștere de fețe aflate la distanțe de 15-21m.  Acolo unde recunoașterea detaliată de fețe este mai puțin critică, puteți utiliza rezoluții mai mici precum 2MP (1080p), sau 4MP (2K).

Captare pe timpul nopții

De obicei, camerele de supraveghere cu captare nocturnă pot înregistra video alb-negru folosind vizibilitate nocturnă prin iluminator IR, tehnologie Starlight, etc. Spre exemplu, o cameră cu IR 30m nu înseamnă că veți putea toate detaliile, ci că dispozitivul va proiecta lumina infraroșie până la 30m.

Tehnologia Starlight optimizează sensibilitatea la lumină a senzorului de imagine, ajutând camera să rămână în modul color, furnizând suficientă lumină ambientală. Camerele Starlight au, de obicei, LED-uri IR și trec în modul alb-negru atunci când nu este suficientă lumină pentru a rămâne în modul color.

Câmpul de vizualizare

Câmpul de vizualizare (Field of View—FOV) este aria vizibilă pe care camera PoE o captează. Anumite caracteristici ale camerei vor avea un impact direct asupra câmpului de vizualizare. Funcția de zoom joacă un rol important în câmpul de vizualizare al camerei. Zoom-ul poate fi optic sau digital, manual sau motorizat. Pentru mai multă flexibilitate, optați pentru camere cu lentile varifocale, care permit ajustarea lungimii focale a lentilei.

Rezistența la elementele naturale

Dacă veți folosi camera la exterior, trebuie să alegeți o cameră rezistentă la exterior, realizată pentru a nu fi afectată de praf, vânt, apă, zăpadă.

Vizualizare de la distanță

Fie că sunteți om de afaceri, manager, proprietar de locuință, vizualizarea din altă locație a camerelor este o funcție excelentă. Chiar dacă accesarea de la distanță este, de regulă, un standard printre sistemele de supraveghere moderne, ele sunt considerații esențiale pentru un sistem cu camere PoE cu accesare de la distanță prin aplicații. Aici ne referim la costuri lunare, notificări Push, setare facilă prin cod QR fără redirecționare de porturi, abilități de vizualizare cu software de PC sau Mac.