Blog configurare supraveghere video CCTV

Pentru a afla cum să configurezi un sistem de supraveghere video, este important să afli informațiile cele mai relevante despre acesta. Un sistem de supraveghere CCTV (Closed Circuit Television) este un sistem electronic de monitorizare ce operează în circuit închis. Astfel, imaginile și sunetul captate se pot vizualiza doar în interiorul sistemului, nefiind transmise în domeniul public.

La Rovision.ro găsiți componente de sisteme de supraveghere la prețuri convenabile, în diverse modele. În cele ce urmează vă prezentăm nu doar cum să configurați un sistem CCTV, ci și alte informații esențiale despre acesta (pe care nu le veți găsi în tutorialele pas cu pas online).

Primul pas—planificarea sistemului CCTV

Planificarea în detaliu a sistemului CCTV este esențială pentru o configurare corectă și eficientă. Iată ce etape presupune planificarea sistemului CCTV:

Stabilirea nevoilor de securitate

Începeți prin a vă gândi la motivele pentru care intenționați să instalați un sistem CCTV. Ce doriți să supravegheați și de ce? Unii clienți vor să protejeze casa, proprietatea, afacerea, alții doresc să-și supraveghere angajații, etc.

Evaluați amenințările posibile

Analizați amenințările posibile pentru securitate, determinați scenariile de risc. O astfel de analiză vă va ajuta să stabiliți câte camere vă vor fi necesare, ce tipuri de camere va trebui să instalați.

Stabiliți bugetul

Piața vă oferă numeroase modele de echipamente de supraveghere, iar prețurile pot varia destul de mult. Pregătiți un buget mulțumitor, care să includă costurile pentru camere, recordere, cabluri, surse de alimentare, accesorii, instalare. Bugetul va fi un reper în achizițiile pe care le veți face.

Determinați resursele disponibile

Trebuie să analizați anumite resurse, cum ar fi lățimea de bandă a rețelei, capacitatea de stocare. Pentru a gestiona datele înregistrate și a transmite în timp real imaginile, veți avea nevoie de resurse suficiente.

Stabiliți un plan de implementare

Dezvoltați un plan de implementare, cât mai detaliat, în care să notați schema de amplasare a camerelor, tipurile de camere utilizate, zonele acoperite de fiecare cameră, detalii despre infrastructura de rețea, stocare.

Testați și ajustați sistemul

După instalarea sistemului CCTV, va fi nevoie să testați sistemul pentru a fi sigur că toate componentele sale funcționează corect.

Verificați reglementările și normele legale

Verificați reglementările și legile locale privind supravegherea video. Respectarea regulilor este fundamentală—nu vă doriți să aveți probleme legate de încălcarea intimității și a confidențialității.

Instruiți personalul sau utilizatorii

Acolo unde este aplicabil, trebuie să instruiți personalul sau utilizatorii de sistem pentru folosirea lui corectă. Personalul, utilizatorii trebuie să fie familiarizați cu accesarea înregistrărilor, gestionarea alertelor, respectarea regulilor de confidențialitate, etc.

Cum alegeți echipamentul de supraveghere CCTV?

Adevărul spus, cel mai simplu este să achiziționați un kit de supraveghere complet (cum ar fi acest https://rovision.ro/produs/kit-supraveghere-video-hikvision-2-camere-turbohd-1mp/Kit supraveghere video Hikvision 2 camere turbohd 2MP de la rovision.ro) pentru a nu sta și căuta fiecare componentă de sistem de supraveghere. Un kit de supraveghere wireless sau cu fir poate fi soluția cea mai simplă pentru mulți utilizatori.

Sistemul de supraveghere CCTV presupune mai multe componente și va trebui să le alegeți atent pe fiecare dintre ele. Detalii mai jos:

Camere de supraveghere

Camerele de supraveghere pot fi diferențiate după multe criterii, de unde rezultă și varietatea lor (intimidantă pentru clienții mai puțin informați):

Camere CCTV cu fir sau fără fir

  • Camere cu fir—pe acestea le conectați direct la dispozitivul NVR sau DVR, prin cabluri. Camerele au alimentare de la sursa de curent și transmit semnalele video și audio prin cablu.
  • Camere fără fir—camerele folosesc tehnologia wireless pentru transmiterea semnalelor video și audio spre DVR sau NVR. Instalarea lor este mai simplă, dar veți avea nevoie de o sursă de alimentare sau baterii.

Camere CCTV fixe sau cu PTZ (pan-tilt-zoom)

  • Camere fixe—ele au o vedere statică și nu le veți putea controla pentru rotire, înclinare, deplasare. Le puteți folosi cu succes la supravegherea zonelor statice.
  • Camere PTZ—le puteți controla de la distanță pentru a le roti pe orizontală (pan), verticală (tilt), dar și pentru a realiza zoom. Acolo unde trebuie să monitorizați zone de mari dimensiuni sau să urmăriți obiecte sau persoane în mișcare, aceste camere PTZ sunt opțiuni ideale.

Camere CCTV de interior sau de exterior

  • Camere de interior—sunt realizate pentru instalare la interior și nu le puteți instala la exterior. De obicei, sunt mai mici și mai discrete.
  • Camere de exterior—aceste camere sunt fabricate pentru a rezista elementelor naturale, fenomenelor meteo extreme, vandalizării. Includ protecție împotriva intemperiilor și pot include funcții de vizibilitate nocturnă.

Camere CCTV cu vizibilitate nocturnă sau iluminare redusă

  • Camere cu vizibilitate nocturnă (IR-infraroșu)—camerele au LED-uri infraroșu pentru a capta imagini în întuneric total. Aceste camere vor trece automat de la modul de zi la cel de noapte, conform nivelului de lumină ambientală.

viziune nocturna dahua

  • Camere cu vizibilitate în condiții de iluminare redusă—aceste camere înregistrează imagini de calitate în condiții de iluminare redusă, dar nu sunt destinate exclusiv vizualizării în întuneric complet.

Camere CCTV cu rezoluție înaltă (HD, Full HD, 4K)

  • Camere HD—aceste camere vor asigura rezoluție ceva mai mare decât camerele clasice, redând imagini clare
  • Camere 4K—imaginile oferite de aceste camere sunt cu numeroase detalii și le puteți folosi pentru supravegherea unor zone mai mari

Camere cu senzori specializați

  • Camere cu senzor de mișcare—ele detectează mișcarea și activează înregistrarea, alertele dacă sesizează mișcare în zonele supravegheate
  • Camerele termice—folosesc senzori termici pentru a depista căldura produsă de obiecte și persoane, asigurând detecția în întuneric sau ceață

Camere ascunse sau de tip dome

  • Camere ascunse—sunt mici, discrete și realizate pentru a le putea ascunde sau camufla în obiecte comune (jucării de pluș, spre exemplu)
  • Camere dome—ele au un profil special, într-un corp sferic care le protejează, dar le și asigură un aspect mai plăcut.

Cum selectați camerele de supraveghere CCTV

Vă sfătuim să vă folosiți de reperele de mai jos atunci când vă alegeți camerele de supraveghere CCTV:

  • Identificați clar scopurile supravegherii (vreți să preveniți infracțiunile, să monitorizați angajații, să vă protejați familia, etc).
  • Examinați condițiile de iluminare din zona de supraveghere. Acolo unde este iluminare redusă, va trebui să alegeți camere cu vizibilitate în condiții de lumină redusă sau cu vedere de noapte (IR).
  • Alegeți modelul sau modelele de camere
  • Examinați rezoluția camerei pentru că ea contează pentru calitatea imaginilor. Camerele cu rezoluție mare vă vor oferi mai multe detalii, dar veți avea nevoie de mai multă stocare și lățime de bandă.
  • Aveți nevoie de camere la interior sau la exterior? Camerele de exterior pot fi utilizate la interior, dar reciproca nu este valabilă. În plus, nu merită să montați la interior camere de exterior (în general, mai scumpe).
  • Luați aminte la infrastructura existentă și alegeți între camere cu fir sau fără fir.
  • Nu uitați să examinați funcțiile speciale ale camerelor, precum: detecția mișcării, alertele de securitate, zoom optic, stocare în Cloud, etc.
  • Achiziționați camere în limitele bugetului dvs, fără a face compromisuri la calitatea acestora.

Dispozitivul DVR sau NVR

Dispozitivele DVR sau NVR sunt unitățile centrale ale sistemului CCTV, ce înregistrează și stochează imaginile video de la camere. Ele pot avea numere variate de canale pentru a putea conecta mai multe camere. Un DVR se folosește cu camerele CCTV cu fir, iar un NVR se utilizează cu camerele CCTV IP (camere cu conexiune la rețea).

Stocarea datelor

Orice sistem CCTV are nevoie de o soluție de stocare a înregistrărilor video, precum hard disk-uri interne sau externe. Alegeți capacitate de stocare concordantă cu nevoile și configurația sistemului.

Monitor sau ecran

Veți folosi monitorul sau ecranul pentru a viziona în timp real imaginile de la camere sau pentru a reda înregistrările video. Sunt disponibile modele variate ca dimensiune, calitate.

Software și interfețe de control

Software-ul asociat cu DVR sau NVR vă va permite să vizualizați și să gestionați camerele și înregistrările. Un software poate include funcții precum redarea de înregistrări, programare de înregistrare, gestionare de utilizatori, configurări de alerte.

Sursa de alimentare

Trebuie să alimentați camerele CCTV cu sursă de alimentare, care poate fi centrală sau poate lua forma de surse individuale pentru fiecare cameră, conform configurării sistemului.

Cablu și conexiuni

Cablurile și conexiunile sunt fundamentale pentru conectarea camerelor la DVR (NVR) și la sursa de alimentare. Sunt disponibile diverse cabluri, precum: cabluri coaxiale, cabluri UTP (Ethernet), cabluri cu fibră optică.

Router sau switch

În cazul în care utilizați camere CCTV IP, router sau switch, va fi nevoie să conectați camerele la rețea pentru a putea comunica cu DVR-ul și alte dispozitive.

Securitate și control al accesului

Pentru protejarea accesului la sistemul CCTV, vă recomandăm să utilizați parole, metode de autentificare ce vor preveni accesul neautorizat.

Senzori și dispozitive de detecție

Anumite sisteme de supraveghere CCTV pot avea senzori de mișcare, senzori de lumină, dispozitive de detecție pentru a activa camerele sau pentru a emite alerte în cazul producerii de evenimente suspecte.

Diverse accesorii

Aici sunt incluse suporturile pentru montajul de camere, lentile speciale (lentile de unghi larg sau de zom), carcase de protecție, etc.

Care sunt pașii de instalare a sistemului CCTV?

Iată care sunt pașii de instalare a sistemului CCTV

Pasul 1—Planificarea

  • Alegeți locurile de instalare a camerelor, pentru a supraveghea zonele cheie, sensibile. Luați aminte la unghiul de vizualizare, lumină, distanța până la DVR sau NVR.
  • Stabiliți locurile pentru sursele de alimentare ale camerelor. Verificați dacă aveți suficiente prize.
  • Planificați rutele pentru cablurile de la camere la DVR sau NVR. Puteți folosi țevi sau alte accesorii pentru a ascunde cablurile.
  • Gândiți-vă cum veți conecta DVR-ul sau NVR-ul la rețeaua de internet pentru accesul de la distanță.

Pasul 2—Montarea camerelor

  • Montați camerele în locurile planificate și setați unghiul de vizualizare. Dacă sunt la exterior, protejați-le de intemperii.
  • Fixați camerele pe suporturi, cât mai solid.
  • Conectați camerele la sursele de alimentare prevăzute și verificați să fie tensiunea de alimentare corectă

Pasul 3—Conectarea la DVR sau NVT

  • Conectați cablurile video de la camere la DVR sau NVR. Vedeți ca fiecare cameră să fie conectată la portul corespunzător.
  • Conectați cablurile de alimentare ale camerelor la sursele de alimentare corespunzătoare
  • Conectați dispozitivul DVR la rețeaua locală. Pentru conectarea dispozitivului NVR la Internet, folosiți un cablu Ethernet.
  • Dacă folosiți un dispozitiv DVR sau NVR cu ieșire HDMI sau VGA, conectați-l la monitor pentru configurarea de început.

Cum configurați software-ul și rețeaua?

Pasul următor al instalării este configurarea de software și de rețea—o etapă mai amplă, care include:

Configurarea software-ului

Instalați software-ul de gestionare a sistemului CCTV

Instalați software-ul de gestionare a sistemului pe dispozitivele dvs. Compatibile (computer, smartphone). De obicei, software-ul este furnizat cu DVR-ul sau NVR-ul, dar puteți și descărca de pe site-ul producătorului.

Adăugați camerele în software

Accesați software-ul pentru a adăuga camerele în sistem utilizând adresa IP, detalii ale camerei. Folosiți întocmai instrucțiunile de la producător pentru a adăuga fiecare cameră.

Configurați detaliile camerelor

Continuați prin configurarea setărilor individuale ale camerelor, precum: rezoluție, modul de zi sau noapte, frecvența de cadre, setări specifice camerei.

Setați funcțiile suplimentare

Configurați funcțiile suplimentare ale camerei, de tipul: detecție de mișcare, alerte de securitate, înregistrare programată, etc.

Monitorizarea și redarea imaginilor

Folosiți software-ul pentru a monitoriza camerele în timp real. Veți putea viziona evenimentele din trecut prin redarea înregistrărilor video.

Configurați alertele și notificările

Configurați alertele de securitate pentru a fi informat despre evenimentele suspecte, precum detecția mișcării sau producerea de intruziuni. Setările de notificare pot lua formă de e-mail-uri, alerte vizuale pe ecran, notificări pe smartphone.

Configurarea rețelei

Conectarea la rețea

Utilizați un cablu Ethernet pentru a conecta DVR-ul sau NVR-ul la rețea. Urmăriți ca acesta să fie conectat la un router sau switch compatibil și atribuiți-i o adresă IP validă.

Configurarea adresei IP

Verificați dacă DVR-ul (NVR-ul) are adresă IP atribuită în rețea. Ea poate fi automată de la router (DHCP) sau o puteți configura manual.

Deschiderea porturilor

Va fi necesar să deschideți porturile corespondente pe router pentru a accesa sistemul de supraveghere de la distanță. Astfel, veți putea accesa DVR-ul sau NVR-ul de pe Internet sau din altă rețea externă.

Configurarea DNS (Domain Name System)

Puteți configura un serviciu DNS dinamic ce va ușura accesul la sistemul CCTV printr-un nume de domeniu și nu prin adresă IP.

Securitatea rețelei

Setați o parolă puternică pentru DVR (NVR) pentru a proteja sistemul. Totodată, implementați măsuri de securitate potrivite pe router.

Testarea și accesul la distanță

Verificați conexiunea la sistemul de supraveghere de la distanță pentru a fi siguri că totul funcționează corect. Utilizați aplicații mobile sau software de acces la distanță furnizat de producător.

Ce măsuri trebuie să luați pentru mentenanța și gestionarea sistemului?

Pentru a fi siguri de eficiența sistemului CCTV pentru cât mai mult timp, derulați acțiuni de mentenanță și gestionare, precum:

  • Curățați camerele

Curățați lentilele camerelor în mod regulat pentru a îndepărta murdăria, praful, diverse impurități ce pot influența calitatea imaginii. Utilizați un material moale pentru a nu zgâria camerele.

  • Verificați conexiunile

Inspectați cablurile și conexiunile pentru a vedea dacă sunt deteriorate. Verificați dacă toate conexiunile sunt bine fixate și dacă există cabluri expuse.

  • Actualizați firmware-ul

Actualizările de firmware optimizează securitatea, elimină vulnerabilitățile sistemului. Verificați și actualizați firmware-ul în mod regulat.

  • Verificați stocarea datelor

Inspectați spațiul de stocare și fiți sigur că aveți spațiu pentru viitoarele înregistrări. Realizați backup pentru înregistrările semnificative.

  • Verificați funcțiile de bază

Testați funcțiile de bază ale sistemului, precum: înregistrarea, redarea, monitorizarea în timp real, pentru funcționare corectă a sistemului.

  • Verificați alertele de securitate

Inspectați funcțiile alertelor de securitate (alarme, detecție de mișcare) pentru a fi siguri că sistemul va reacționa la evenimentele neobișnuite.

  • Securitatea sistemului

Folosiți parole puternice pentru DVR (NVR), software-ul de gestionare și actualizați-le în mod regulat. Urmăriți accesul la sistem și restricționați accesul la sistem.

  • Mentenanța pentru software

Inspectați regulat software-ul de gestionare pentru erori sau probleme. Verificați dacă ele rulează actualizări și dacă au sau nu vulnerabilități de securitate.

  • Înlocuirea componentelor defecte

Dacă sesizați că anumite componente, camere sunt deteriorate, nu funcționează corect, înlocuiți-le cât mai curând pentru a menține funcționarea sistemului în parametri normali.

  • Instruirea personalului

Asigurați-vă că persoanele care utilizează sau monitorizează sistemul CCTV cunoaște modul de funcționare a sistemului.

  • Revizuirea reglementărilor legale

Rămâneți conectat la reglementările și legile locale sau naționale legate de supravegherea video. Urmăriți ca sistemul să respecte toate cerințele legale.

Cum asigurați confidențialitatea informațiilor înregistrate?

Atunci când vine vorba de supravegherea video, trebuie instituite măsuri de securizare a sistemului, iar sistemul CCTV nu este o excepție. Iată ce măsuri puteți lua:

  • Folosiți parole puternice

Utilizați parole puternice și complexe, pentru toate dispozitivele și conturile legate de sistemul CCTV. Includeți litere mari și mici, cu caractere speciale în parole.

  • Realizați actualizări de firmware și software

Urmăriți ca toate camerele, dispozitivele DVR (NVR), software-ul de gestionare să beneficieze de cele mai recente actualizări de firmware și software. Actualizările sunt cruciale, ele eliminând vulnerabilitățile de securitate curente.

  • Înlocuiți parolele implicite

După ce instalați sistemul CCTV, înlocuiți parolele implicite ale dispozitivelor și software-ului din sistem. De obicei, aceste parole implicite sunt simple, cunoscute și ușor de ghicit de hackeri.

  • Controlați accesului fizic la componente

Aveți grijă ca doar persoanele autorizate să poată accesa fizic DVR-ul (NVR-ul) și alte componente fundamentale ale sistemului. Amplasați aceste componente în locuri sigure, retrase, încuiate cu cheie.

  • Criptați datele

Urmăriți ca datele transmise între camere, DVR  (NVR), dispozitive de acces la distanță sunt criptate pentru a nu putea fi interceptate de persoane rău-intenționate.

  • Gestionați utilizatorii

Acordați doar drepturile de acces strict necesare pentru fiecare utilizator. Ideal, limitați cât mai mult numărul persoanelor cu drepturi de administrator și vedeți ca fiecare utilizator să aibă un cont individual, cu parole unice.

  • Activați autentificarea în doi pași (2FA)

Utilizați autentificarea în doi pași (factori) pentru a suplimenta securitatea sistemului. Această autentificare presupune furnizarea unui cod unic primit pe un dispozitiv sigur (telefonul mobil) pentru autentificare,

  • Segmentați rețeaua

Mențineți sistemul CCTV pe o rețea distinctă sau segmentată, pentru a nu putea fi accesat de pe rețeaua principală a afacerii, locuinței.

  • Audiați accesul

Pentru siguranță, înmagazinați înregistrări ale acțiunilor de acces la sistem, precum autentificările, schimbările de setări. Astfel, veți putea monitoriza sau investiga activități suspecte.

  • Implementați politici de securitate

Implementați politici de securitate stricte și faceți-le cunoscute persoanelor care folosesc sistemul. Verificați dacă toți utilizatorii sunt familiarizați cu procedurile corecte de securitate.

  • Actualizare și revizuire regulată

Actualizați și revizuiți constant politici de securitate, controale pentru a fi la curent cu cele mai recente amenințări, dar și tehnologii de securitate.

  • Înlocuiți și dezactivați componentele inutile

Înlocuiți sau dezafectați componentele care nu mai sunt de folos sau nu mai sunt utilizate. Nu uitați să ștergeți sau să distrugeți corect datele de pe aceste componente dezactivate.

Unde puteți utiliza un sistem CCTV?

Un sistem de supraveghere CCTV poate fi folosit în diverse medii. Iată câteva scenarii concrete de folosire a unui sistem CCTV:

  • Supraveghere locuință rezidențială

Dacă sunteți proprietarul unei locuințe, puteți instala camere CCTV pentru protejarea casei de furturi, intruziuni, vandalizare. Puteți configura sistemul să trimită alerte la detecția mișcării, să supravegheați locuința prin smartphone de oriunde v-ați afla.

  • Spații de afaceri

Camerele CCTV pot fi folosite pentru asigurarea securității la interiorul, în jurul birourilor, magazinelor, depozitelor. Ele contribuie la prevenirea furturilor, protecția angajaților, clienților, depistarea autorilor unor incidente.

  • Parcări și clădiri publice

Se pot instala camere CCTV în clădiri guvernamentale, parcări publice, școli, diverse spații publice pentru securitate, furnizare de dovezi video în cazul unor incidente.

  • Securitatea instituțiilor financiare

Băncile și instituțiile financiare utilizează camere CCTV pentru supravegherea locațiilor interne, externe, pentru a preveni fraudarea ATM-urilor și jaful. Camerele se pot monta în holuri, săli de bănci, ATM-uri.

  • Supravegherea traficului rutier

Camerele CCTV pot ajuta la gestionarea traficului, aplicarea regulilor de circulație, furnizând informații despre condițiile de trafic în timp real.

  • Școli și campusuri universitare

Pentru securizarea elevilor, a cadrelor didactice se pot folosi camere CCTV. Ele ajută la surprinderea incidentelor de tipul intruziunilor, actelor violente, etc.

  • Spații industriale

Camerele CCTV pot fi utilizate în mediile industriale pentru monitorizarea proceselor de producție, integritatea echipamentelor, securitatea angajaților. Ele vor ajuta la detecția și prevenirea incidentelor, accidentelor.

  • Șantiere de construcții

Pe șantierele de construcții, camerele CCTV ajută la supravegherea evoluției lucrărilor și reduc riscul furturilor de materiale, securizarea angajaților.

  • Terenuri agricole, ferme

Camerele CCTV se pot utiliza la monitorizarea fermelor, detecția invaziei de animale sălbatice, observarea stării recoltelor, a animalelor.

  • Monitorizarea animalelor sălbatice

Se pot folosi camere CCTV pentru a monitoriza și studia comportamentul animalelor sălbatice în rezervații naturale, în zone de conservare. Cercetătorii pot, astfel, colecta date fără a perturba fauna.

Pentru sugestii, consultanță în alegerea echipamentelor de supraveghere CCTV sau comenzi, apelați cu încredere la echipa rovision.ro.