Blog Defecțiunile camerelor de supraveghere și depanarea lor

Defecțiunile camerelor de supraveghere și depanarea lor reprezintă aspecte importante pentru posesorii de sisteme de supraveghere. Cu toate că au evoluat enorm în ultimele decenii, până și cele mai bune camere de supraveghere se pot defecta în timp.  Despre defecțiunile și depanarea camerelor de supraveghere vom discuta, detaliat, în cele ce urmează.

Scenariul 1: Lipsă imagine camera de supraveghere. Care sunt cauzele? Care sunt soluțiile?

Pentru lipsa imaginii în camera de supraveghere sau imaginea este neclară,  pot exista mai multe cauze. Iată care sunt cele mai frecvente și cum le puteți remedia:

Probleme de alimentare

 • Verificați cablurile de alimentare pentru a fi siguri că se alimentează corect camera de supraveghere
 • Vedeți dacă sursa de alimentare (adaptor sau baterie) funcționează corect
 • Verificați dacă este pornită camera și dacă nu a fost dezactivată din întâmplare

Anumite cabluri sau conexiuni s-au deteriorat

 • Examinați cablurile de conexiune (de date și de alimentare) pentru a vedea  dacă s-au deteriorat sau dacă sunt conectate corect
 • Curățați conectorii și realizați din nou conexiunile pentru o fixare mai solidă

Probleme la obiectivul camerei

 • Examinați obiectivul camerei și vedeți dacă este curat, fără murdărie sau zgârieturi
 • Dacă este posibil, ajustați focusul obiectivului

Probleme la senzorul camerei sau iluminare redusă

 • Verificați dacă iluminarea ambientală este suficientă pentru a se putea capta imagini clare
 • Dacă aveți camere cu funcții de vedere nocturnă (IR), vedeți dacă LED-urile infraroșii sunt funcționale
 • Dacă senzorul camerei este defect, camera va necesita reparații profesioniste și chiar înlocuire

Probleme de firmware sau software

 • Vedeți dacă firmware-ul camerei este actualizat cu cea mai recentă versiune—unele actualizări pot cauza lipsa imaginii în cameră
 • Verificați setările camerei și vedeți ca acestea să fie corecte
 • Pentru camerele IP, trebuie să inspectați setările de rețea pentru a fi siguri că sunt cele corecte

Defecțiuni de hardware sau deteriorare

 • În cazul în care nici una dintre problemele menționate nu pare să fie problema și camera este în garanție, puteți contacta distribuitorul pentru asistență, eventual înlocuirea camerei

Scenariul 2: De ce nu înregistrează camerele de supraveghere?

Pentru a afla de ce nu înregistrează camerele de supraveghere, puteți investiga posibilele cauze:

Stocare insuficientă sau defectă

 • Verificați dacă dispozitivul de stocare (card SD, unitate de stocare externă sau serverul de înregistrare) are spațiu liber suficient pentru salvarea înregistrărilor
 • Inspectați dacă dispozitivul de stocare este funcțional. Puteți înlocui cardul SD sau verifica unitatea de stocare externă

Setările de înregistrare sunt incorecte

 • Examinați setările de înregistrare ale camerei și ale sistemului de supraveghere. Vedeți să fie setate pentru a înregistra corect, la rezoluția și ratele de cadre dorite
 • Verificați dacă programarea de înregistrare (acolo unde este posibil) este setată pentru a acoperi intervalul orar dorit

Sunt probleme la alimentare

 • Camerele de supraveghere necesită sursă de alimentare constantă pentru a înregistra. Vedeți dacă sursa de alimentare și cablurile sunt în bună stare
 • Dacă aveți camere cu baterii, verificați dacă bateria este încărcată și funcțională.

Există probleme de firmware sau software

 • Verificați dacă firmware-ul camerei și software-ul de supraveghere sunt actualizate cu cele mai noi versiuni
 • Porniți din nou camera pentru a încărca setările corecte.

Sunt probleme de rețea sau conectivitate

 • Dacă aveți camere IP sau camere conectate la rețea, verificați conectivitatea la rețea. Fiți siguri de accesul camerei la rețea și de capacitatea acesteia de a comunica cu dispozitivul de stocare.
 • Examinați cablurile și router-ul pentru a fi siguri că nu sunt probleme la rețea.

Există memorie tampon sau limita de înregistrare a fost atinsă

 • Unele camere prezintă limită de înregistrare în funcție de spațiul disponibil de stocare sau de capacitatea de stocare. Analizați specificațiile camerei pentru a fi siguri că nu ați ajuns la limitele de înregistrare.
 • Configurați camera pentru a șterge automat înregistrările mai vechi, pentru a fi spațiu pentru înregistrările noi.

Sunt probleme de hardware sau defecțiuni

Dacă problema persistă, probabil că există o problemă de hardware sau alte defecțiuni în cameră sau în sistemul de înregistrare. Apelați la profesioniști pentru depanarea camerelor de supraveghere, reparații sau înlocuiri.

Scenariul 3: De ce se deconectează camera de supraveghere?

Pentru a afla de ce se deconectează camera de supraveghere, vă semnalăm că pot fi mai multe cauze, remediile variind în funcție de sursa problemei.

Probleme de alimentare

Verificați sursa de alimentare și cablurile pentru a vedea dacă sunt defecțiuni sau întreruperi. Se poate întâmpla ca o conexiune electrică slabă sau un adaptor defect să cauzeze deconectarea camerei. Puteți înlocui cablurile sau adaptoarele defecte și verifica dacă alimentarea camerei este bună.

Probleme de rețea sau conectivitate

Atunci când camera de supraveghere este conectată la rețea (camere IP), inspectați cablurile și routerul pentru a depista eventualele probleme de rețea. Camera trebuie să aibă adresă IP corectă și să fie conectată la rețea în mod adecvat. Reporniți camera și router-ul pentru a verifica funcționarea camerei.

Probleme de software sau firmware

Camera se poate deconecta și din cauza unor probleme de software sau firmware. Vedeți ca software-ul și firmware-ul beneficiază de cele mai noi versiuni. Examinați setările de rețea și de conectivitate în software-ul de supraveghere pentru a fi siguri că sunt corecte.

Interferențe electrice sau semnale slabe

Interferențele electrice pot determina deconectarea camerei. Examinați cablurile de alimentare și de date pentru a vedea dacă sunt pliate sau deteriorate. Dacă semnalul Wi-Fi este slab, puteți amplifica semnalul sau muta camera mai aproape de router.

Limitare de resurse

Atunci când camera operează pe un sistem cu limite de resurse, precum NVR (Network Video Recorder) sau DVR (Digital Video Recorder), vedeți dacă ați atins limitele de capacitate de stocare sau de procesare.

Probleme de hardware sau defecțiuni

Dacă ați încercat toate remedierile propuse și problema persistă, probabil că există o problemă de hardware sau o defecțiune în cameră sau în sistemul de înregistrare. Apelați la profesioniști, capabili să rezolve astfel de probleme de camere de supraveghere.

Scenariul 4: De ce nu merg camerele de supraveghere pe telefon?

Petru a afla de ce nu merg camerele de supraveghere pe telefon, va fi nevoie să investigați care dintre problemele de mai jos este cauza în cazul dvs.

Probleme de conectivitate

Verificați conexiunea telefonului dvs. Conexiunea trebuie să fie activă, fie prin rețea Wi-Fi, fie prin rețea de date mobile. Uneori, camerele de supraveghere nu vor funcționa optim dacă nu este stabilă conexiunea la internet.

De asemeni, verificați conexiune camerelor la rețea. În cazul camerelor IP, trebuie să vedeți dacă sunt conectate la rețeaua locală la care este conectat și telefonul dvs.

Setări incorecte în aplicația de supraveghere

Verificați setările aplicației de supraveghere pe telefonul dvs. pentru a vedea dacă sunt corecte configurările. Pentru accesul la camere, numele de utilizator și parole trebuie să fie corect introduse. Folosiți ghidul sau instrucțiunile producătorului pentru a configura aplicația.

Firmware-ul sau software-ul nu sunt actualizate

Unele camere de supraveghere vor avea nevoie de actualizări de firmware pentru funcționare corectă cu aplicația mobilă. Verificați dacă aplicația și camera beneficiază de cele mai recente actualizări de firmware și software. Puteți actualiza firmware-ul și aplicația, urmând instrucțiunile producătorului.

Probleme de compatibilitate

Asigurați-vă că aplicația mobilă și camerele de supraveghere sunt compatibile între ele. Sunt producători care concep aplicații mobile ce funcționează doar cu camerele produse de ei. Dacă folosiți camere de la mai mulți producători, vedeți dacă aplicația dvs. este compatibilă cu toate camerele.

Conexiunea la servere

Puteți verifica funcționarea serverelor producătorului dacă aplicația dvs. de supraveghere trebuie să se conecteze la serverele producătorului pentru redarea fluxului video. Examinați starea serverelor de la producător și selectați serverul cel mai apropiat pentru a reduce decalarea (delay).

Probleme de rețea la distanță

Pentru camerele IP sau cele cu acces de la distanță prin internet, vedeți ca router-ul dvs. să permită conexiuni externe la camerele de supraveghere. Puteți configura porturile și setările de rețea, pentru a facilita accesul la distanță.

Depanare la nivel de hardware

În cazul în care camerele nu funcționează la nivel de hardware, vedeți dacă au alimentare bună, sunt conectate corect și nu au defecte de hardware. Dacă există astfel de defecțiuni, va fi nevoie de intervenția specialiștilor.

Scenariul 5: De ce nu văd camerele de supraveghere noaptea?

Pentru a determina de ce nu văd camerele de supraveghere noaptea, puteți parcurge posibilele cauze:

Iluminare insuficientă

Camera de supraveghere necesită o sursă de iluminare potrivită pentru a capta imagini clare în timpul nopții. Dacă iluminarea nu este suficientă, camerele vor întâmpina dificultăți în captarea imaginilor. Puteți remedia problema prin adăugarea iluminării la zona supravegheată, de tipul proiectoarelor IR (infraroșu) sau iluminare cu LED-uri.

LED-uri IR defecte

Cele mai multe camere de supraveghere cu funcții de vedere pe timp de noapte utilizează LED-uri IR pentru iluminarea zonei supravegheate. În cazul în care LED-urile IR s-au defectat, ele vor diminua performanțele camerei pe timp de noapte.

Puteți examina camera pentru a vedea dacă LED-urile sale IR emit în întuneric o lumină roșie slabă. Dacă nu emit, cel mai probabil LED-urile IR trebuie reparate sau înlocuite.

Setări de imagine incorecte

Inspectați setările camerei pentru a fi siguri că funcția de vedere pe timp de noapte IR este activată. Ea ajută camera să se comute automat de la modul de vedere pe timpul nopții atunci când lumina se reduce sub un anumit nivel. Verificați ca setările de imagine pentru vederea pe timpul nopții să fie corecte și reglate pentru a putea obține rezultate maxime în condiții de iluminare redusă.

Filtre anti-reflexie sau obiectiv murdar

Filtrele anti-reflexie de pe obiectivul camerei pot opri luminile IR să ajungă la senzorul camerei. Urmăriți ca filtrele să fie curate, fără murdărie sau zgârieturi. Dacă obiectivul camerei este murdar, acoperit de insecte, curățați-l atent pentru ca imaginea să fie cât mai clară.

Probleme de conexiune sau cabluri

Analizați cablurile de alimentare și de date pentru a vedea dacă sunt defecte, conexiuni slăbite. O conexiune slabă poate determina defecțiuni la cameră și reduce performanțele camerei în condiții de iluminare redusă. Vedeți dacă toate camerele sunt corect conectate la sursa de alimentare și la rețea.

Defecțiuni hardware sau defecțiuni ale camerei

Dacă ați verificat toate aceste posibile cauze și problema nu dispare, camera de supraveghere este defectă sau există o problemă de hardware, pe care doar profesioniștii le pot aborda.

Scenariul 6: Sunt interferențe la camerele de supraveghere

Interferențele la camerele de supraveghere pot să se producă din mai multe motive și pot altera calitatea imaginilor, precum și funcționalitatea camerei. Iată posibilele motive pentru interferențe:

Interferențe electromagnetice (EMI)

EMI reprezintă o perturbare a semnalului, determinată de surse electrice sau electronice din preajma camerei. Diverse echipamente electronice, surse de curent electric puternic, telefoane mobile, cabluri de alimentare sunt astfel de surse.

Linii sau dungi orizontale, imagini întrerupte, zgomot și pete, culori distorsionate, efect Moire (modele neregulate, ondulate sau colorate în imagini), fluctuații ale luminozității—toate pot fi cauzate de interferențele electromagnetice EMI.

Pentru a rezolva interferențele EMI, puteți izola camera de supraveghere de sursele amintite, să mutați camerele cât mai departe de sursele de EMI sau să folosiți cabluri ecranate și conectori rezistenți pentru conexiuni. Aceste cabluri prezintă risc mai mic pentru interferențe. Puteți, de asemeni, să adăugați echipamente de filtrare EMI, supresoare de zgomot.

Interferențe radio frecvență (RFI)

RFI reprezintă o perturbare a semnalului determinată de surse radio, precum stații de emisie radio sau dispozitive wireless. Este un tip de interferență care cauzează pictograme sau linii pe ecranul camerei, întreruperi ale imaginii, zgomot video (distorsiuni ale imaginii, pete), culori distorsionate, întreruperea sunetului, efectul de auroră boreală (apar modele colorate sau mișcări neregulate pe imagine, similare efectului aurorei boreale)

Identificați și izolați sursele de interferență RFI (echipamente electronice, dispozitive care cauzează interferența), folosiți filtre RFI ce reduc interferențele radio, configurați camerele pe frecvențe care nu se suprapun cu sursele RFI cunoscute.

Interferențe de semnal video

Apariția de linii, puncte, zone neclare pe ecranul camerei semnalizează producerea de interferențe de semnal video. Zgomot, perturbări în imagine (pete, dungi, linii pe ecranul imaginii), imagine neclară, distorsionată (cu efecte de “fantomă”), pete sau linii colorate, blink-uri sau efecte de fluturare (se schimbă rapid luminile și umbrele), întreruperi de sunet, inversarea culorilor, întunecarea sau albirea imaginii sunt efecte ale interferențelor de semnal video.

Depistați sursa interferențelor de semnal video, folosiți cabluri de calitate, actualizați firmware-ul și software-ul, folosiți filtre sau amplificatoare pentru a diminua interferențele de semnal video.  Verificați cablurile și conectorii pentru a fi siguri că toate camerele sunt corect conectate și că nu sunt deteriorate. Dacă sunt defecte, puteți încerca să înlocuiți cablurile sau conectorii.

Interferențe de iluminare

Interferențele de iluminare pot duce la supraexpunere (imagini prea luminoase) sau subexpunere (imagini prea întunecate), conform variațiilor bruște ale nivelului de lumină. Fluctuații ale culorilor, schimbări ale temperaturii culorii în imaginile video, zgomot sau pete în imagini, întunecarea sau albirea imaginilor, întreruperea imaginilor (secvențe de înregistrare necorespunzătoare sau lipsa temporară a imaginilor) sunt efecte ale interferențelor de iluminare.

Pentru remedierea acestor probleme, trebuie să realizați reglaj pentru camerele de supraveghere pentru a se adapta la variațiile de lumină (balansul de alb, setări de expunere, sensibilitate la lumină, etc). Puteți folosi camere cu tehnologie WDR (Wide Dynamic Range) care gestionează mai eficient zonele de contrast intens din imagine sau să montați iluminare adițională (reflectoare, iluminare infraroșu). Eliminați sursele de iluminare perturbatoare (lumini de fundal intense, surse de lumină instabilă), folosiți filtre de reducere a reflexiilor sau montați camere cu funcție IR (detectează automat nivelul de lumină și pot activa iluminatul infraroșu la întuneric).

Interferențe de semnal Wi-Fi

Interferențele de semnal Wi-Fi pot să se producă din cauza suprasolicitării rețelei Wi-Fi sau a interferențelor cu alte dispozitive Wi-Fi din apropiere. Imaginile pot să dispară pentru perioade scurte de timp sau pot avea secvențe de înregistrare necorespunzătoare.  Un Wi-Fi  congestionat poate determina întârzieri în transmisia imaginilor, care vor rula evenimente ce au avut deja loc sau pot prezenta întârziere în timp real.

Interferențele de Wi-Fi pot cauza blocarea, pixelarea imaginilor, detaliile fiind greu de depistat din cauza imaginilor distorsionate. Imaginile pot avea calitate mai slabă (diminuarea rezoluției, pixelare), pot să apară artefacte video (linii, pete pe imagini), întreruperi de sunet, scurgeri de date sau deconspirarea datelor și imaginilor din camere.

Pentru remediere, urmăriți ca rețeaua Wi-Fi să fie configurată corect pentru a preveni congestiile (alegeți canale Wi-Fi mai puțin aglomerate, utilizați tehnologii de bandă mai mare), folosiți amplificatoare Wi-Fi sau extensoare (optimizează acoperirea și calitatea semnalului Wi-Fi), conectați camerele la rețea prin cabluri Ethernet. Configurați rețeaua Wi-Fi pentru ca traficul de supraveghere să aibă prioritate, pentru ca acesta să aibă acces mai prompt și mai stabil la rețea.  Nu uitați ca firmware-ul și software-ul camerelor de supraveghere să beneficieze mereu de cele mai noi versiuni.

Scenariul 7: Imaginea din camera de supraveghere este inversată sau răsturnată

Dacă imaginea din camera de supraveghere este inversată sau răsturnată, una dintre problemele menționate mai jos poate fi cauza:

Setări la cameră

Unele camere de supraveghere au opțiuni de inversare sau răsturnare a imaginii. Citiți manualul camerei pentru a vedea dacă nu ați activat această funcție, din greșeală.

Montarea incorectă a camerei

O cameră montată într-un unghi nepotrivit, inversat va determina afișarea unei imagini inversate. Examinați montajul camerei pentru a vedea dacă este corect sau nu.

Probleme la cabluri

Cablurile defecte, conexiunile slăbite pot determine inversarea sau răsturnarea imaginii. Verificați dacă sunt bine realizate toate conexiunile și că nu sunt deteriorate cablurile.

Probleme la firmware sau software

Uneori, probleme la firmware sau software pot determina afișarea de imagine inversată. Actualizați firmware-ul camere cu cea mai nouă versiune disponibilă.

Probleme de hardware

Defecțiuni de hardware la cameră (probleme la senzorul de imagine, placa de bază) pot cauza afișarea inversată a imaginii. Componentele defectate vor avea nevoie de reparații sau înlocuire.

Scenariul 8: Sunetul la camerele de supraveghere este întrerupt

Când sunetul la camerele de supraveghere este întrerupt (pentru modelele cu funcție de înregistrare audio), există mai multe motive. Detalii în cele ce urmează:

Probleme la microfon

Un microfon defect sau deteriorat va duce la întreruperea sunetului în camera de supraveghere. Dacă aceasta este cauza, îl puteți înlocui. Verificați ca microfonul să fie corect conectat, protejat de condițiile de mediu ce ar putea afecta componentele audio.

Interferențe electromagnetice EMI

Interferențele electromagnetice pot cauza, printre altele, întreruperea sunetului la camerele de supraveghere. Pentru remediere, folosiți cabluri ecranate care vor diminua interferențele EMI. Plasați microfonul și cablurile audio departe de sursele de EMI.

Probleme la rețea sau congestionarea bandei

Transmisia audio se poate întrerupe dacă sunt probleme la rețea sau banda este congestionată. Verificați stabilitatea rețelei și dacă lățimea de bandă este suficientă pentru transmisia audio. Pentru evitarea congestiei, puteți diminua traficul de rețea inutil.

Probleme de alimentare

Alimentarea necorespunzătoare a camerei sau a dispozitivului audio poate altera semnalul audio. Examinați sursele de alimentare și vedeți dacă sunt stabile și corespunzătoare. Nu folosiți surse de alimentare slabe sau instabile.

Interferențe radio frecvente RFI

Distorsiuni sau zgomot la sunet pot să apară din cauza interferențelor RFI. Pentru a evita aceste probleme, puteți folosi filtre RFI sau amplificatoare și izola sursele RFI. Nu plasați cablurile audio în preajma surselor de RFI.

Configurații de sensibilitate incorecte

Setările greșite ale sensibilității microfonului sau camerei pot altera calitatea sunetului. Verificați și reglați setările de sensibilitate ale microfonului și ale camerei pentru a corespunde mediului de supraveghere.

Probleme de software sau firmware

Uneori, problemele de software sau firmware pot cauza întreruperea sunetului la camera de supraveghere. Verificați dacă software-ul și firmware-ul camerei și ale dispozitivelor audio au cele mai recente versiuni. Dacă problema nu dispare, consultați manualul camerei de supraveghere sau apelați la ajutor specializat.

Scenariul 9: Camera de supraveghere nu focalizează

Dacă o cameră de supraveghere nu focalizează sau nu mai efectuează zoom corect, sunt mai multe motive posibile pentru acest gen de problemă. Cele mai comune cauze pentru această problemă sunt:

Lentilă murdară sau deteriorată

Dacă lentila camerei este murdară sau deteriorată, capacitatea camerei de a realiza zoom sau de a focaliza poate să scadă. Curățați atent lentila camerei cu un material moale și curat, precum o cârpă de microfibră. Dacă lentila s-a deteriorat, ea va necesita înlocuire.

Probleme la motorul de zoom

Camerele de supraveghere cu funcție de zoom au motor intern pentru reglajul zoom-ului. El se poate defecta sau avea probleme.

Analizați manualul camerei de supraveghere pentru a vedea dacă sunt setări pentru zoom sau focalizare. Puteți recalibra sau ajusta zoom-ul din meniul camerei. Dacă motorul s-a defectat, apelați la tehnicieni specializați pentru depanare.

Conexiuni slabe sau cabluri defecte

Conexiunile slabe sau cablurile defecta pot afecta funcționarea corectă a motorului de zoom sau a motorului de focalizare. Inspectați cablurile și conexiunile pentru a vedea că sunt bine conectate și nu au deteriorări. Corectați conexiunile slăbite și înlocuiți cablurile defecte.

Setări incorecte ale camerei

Setările greșite ale camerei precum setările de zoom sau de focalizare pot influența negativ performanțele de focalizare și zoom. Analizați manualul camerei și verificați setările pentru zoom și focalizare. Reglați setările pentru a corespunde nevoilor dvs. Pentru a fi siguri că sunt corecte.

Probleme de software sau firmware

Funcțiile de zoom și focalizare pot fi afectate de problemele de software și firmware. Urmăriți ca firmware-ul camerei să ruleze cea mai nouă versiune și contactați specialiștii dacă problema nu dispare.

Scenariul 10: Imaginile din camerele de supraveghere au “purici”

Dacă imaginile din camerele de supraveghere au purici, respectiv zgomot, mai mulți factori pot duce la aceste efecte.

Sensibilitate ISO înaltă

Sensibilitatea ISO ridicată, folosită în condiții de iluminare redusă, poate produce zgomot în imagine. Pentru remediere, puteți regla setările camerei pentru a folosi sensibilitate ISO mai mică sau puteți să vă asigurați că iluminarea camerei în condiții de lumină redusă este corespunzătoare.

Calitatea slabă a senzorului

Calitatea senzorului camerei poate duce la apariția zgomotului. Camerele de supraveghere foarte ieftine, cu senzori de calitate scăzută, pot prezenta sensibilitate ridicată la zgomot. Alegeți camere de supraveghere cu senzori mai mari, mai buni pentru ca imaginile să nu mai prezinte zgomot.

Setări incorecte de expunere

Setările de expunere incorecte pot duce la producerea zgomotului în imagini. Verificați ca setările de expunere, precum timpul de expunere și diafragma sunt potrivite pentru condițiile de iluminare.

Iluminare inadecvată

O iluminare inadecvată va produce zgomot în imagini. Urmăriți să amplasați camera de supraveghere în locuri bine iluminate și că nu sunt surse de lumină intensă care să interfereze cu senzorul camerei.

Software de reducere a zgomotului

Cele mai multe camere de supraveghere au opțiuni de diminuare a zgomotului în setările camerei. Folosiți opțiunile pentru a reduce producerea zgomotului în imagini.

Înregistrare în format RAW

Dacă puteți, optați pentru înregistrarea imaginilor în format RAW pentru mai mare flexibilitate în post-producție și pentru a permite diminuarea zgomotului cât mai eficient.

Folosiți camere de supraveghere de calitate superioară, cu senzori de calitate și performanță optimă în condiții de iluminare redusă. Dacă zgomotul este evident la dimensiunea inițială a imaginii, o puteți redimensiona. Realizați resetare de cameră de supraveghere pentru a avea dimensiune mai mică la imagine, care va reduce semnificativ zgomotul.

Recomandare

Există sisteme de supraveghere cu AGC (Automatic Gain Control), o funcție ce ajustează automat fluctuațiile de iluminare. Pentru ca ea să opereze corect, la instalarea camerelor, funcția trebuie să fie oprită pentru a nu afecta imaginea brută. AGC ajută doar la obținerea de imagini mai luminoase (crește direct proporțional “zgomotul de imagine”) și nu trebuie să uitați de claritatea filmărilor. Căutați funcția DNR (Digital Noise Reduction) în camera de supraveghere. Ea are rolul de a “curața” imaginea de “puricii” nedoriți, furnizând o înregistrare “curată”, clară.

În zonele în care există riscul ca o cameră să surprindă persoanele în fața unei surse puternice de lumină (în fundal să fie răsăritul sau apusul), se recomandă folosirea unei camere de supraveghere cu funcție BLC (Backlight Compensation) care va compensa luminozitatea din cadru, pentru o expunere corectă a imaginii.

Depanarea camerelor de supraveghere—Pași și sfaturi de diagnosticare și remediere a defecțiunilor

Depanarea camerelor de supraveghere impune o abordare sistematică, pașii ce trebuie parcurși fiind:

 • Examinați vizual camera de supraveghere

Verificați starea fizică a camerei de supraveghere și vedeți ca obiectivul și senzorul camerei să nu fie acoperite de praf sau murdărie (ele pot altera calitatea imaginilor). Examinați cablurile și conexiunile pentru a fi siguri că sunt corecte și în stare bună. Multe dintre problemele camerelor de supraveghere sunt cauzate de conectivitate.

 • Verificați alimentarea

Observați dacă la cameră alimentarea este corectă. Sunt camere de supraveghere care au nevoie de alimentare la tensiuni și amperi aparate. Fiți siguri că alimentare este conformă cerințelor camerei. Dacă alimentarea camerei se realizează prin adaptor sau injector poe (Power over Ethernet), inspectați starea lor.

 • Investigați setările camerei

Accesați interfața camerei prin browser web și examinați setările. Vedeți dacă rezoluția, iluminarea, diversele setări sunt configurate conform mediului de monitorizare. Verificați setările de rețea pentru a fi siguri că adresa IP este corectă și că s-a realizat conectarea camerei la rețea.

 • Verificați înregistrarea și stocarea

Observați starea sistemului de înregistrare sau a serverului de stocare. Vedeți dacă dispozitivul de înregistrare funcționează și dacă există spațiu de stocare liber. Examinați înregistrările anterioare pentru a vedea dacă sunt probleme cu imaginile înregistrate.

 • Diagnosticarea problemelor video

Dacă întâmpinați probleme precum cele menționate anterior, încercați să depistați și, eventual, să remediați. Probleme de alimentare, cabluri defecte, setări greșite ale camerei, probleme de senzor sau obiectiv sunt câteva dintre problemele ce pot să apară.

Puteți folosi un monitor sau un televizor pentru a verifica direcția camerei, dacă oferă sau nu imagini.

 • Actualizați firmware-ul și software-ul

Dacă problema nu dispare, vedeți dacă fiecare cameră și software de gestionare a camerelor de supraveghere dispun de cele mai noi actualizări de firmware și software. Actualizările pot elimina multe dintre problemele de compatibilitate sau funcționalitate.

 • Apelați la asistența tehnică a specialiștilor

Dacă nu puteți depista sau remedia problema, apelați la asistența tehnică a producătorului camerei sau apelați la profesioniști. Ei pot asigura asistență adițională pentru a diagnostica și remedia problemele camerelor de supraveghere.

Sfaturi pentru întreținerea preventivă

Sfaturile pentru întreținerea preventivă a camerelor de supraveghere vă vor ajuta să reduceți riscul deteriorării camerelor, cele mai importante fiind:

Utilizați echipament de calitate

Alegeți camere de supraveghere și echipamente de înregistrare de la producători de renume, cu reputație pozitivă. Echipamentele de la rovision.ro sunt de calitate superioară, vin de la producători semnificativi (Hikvision, Dahua, Rovision, Uniview, Asytech, etc), au performanțe bune și durată lungă de viață.

Montați corect camerele de supraveghere

Amplasați camerele de supraveghere în locuri ce le protejează de condițiile meteo nefavorabile și de vandalizare. Folosiți carcase rezistente la intemperii, camere cu obiective rezistente la vandalizare (acolo unde este nevoie).

Curățați și întrețineți regulat camerele de supraveghere

Întreținerea regulată a camerelor de supraveghere este o măsură fundamentală pentru diminuarea problemelor. Curățați regulat obiectivele camerelor pentru a reduce depunerea de praf și murdărie, înlocuiți carcasele murdare sau deteriorate, etc.

Monitorizați temperatura și umiditatea

Aveți grijă să păstrați camerele de supraveghere în condiții de temperatură și umezeală corespunzătoare. Nu expuneți camerele la temperaturi extreme sau umiditate înaltă, ce pot deteriora componentele lor electronice.

Inspectați cablurile și conexiunile

Verificați regulat cablurile de alimentare și de date pentru a fi siguri că  nu sunt probleme sau deteriorări. Conexiunile slabe pot cauza defecțiuni ale camerei.

Actualizați firmware-ul

Folosiți mereu cele mai noi actualizări și patch-uri de securitate. Actualizările pot optimiza performanțele camerelor și elimina vulnerabilitățile de securitate.

Folosiți măsuri de securizare a rețelei

Urmăriți ca rețeaua la care sunt conectate camerele de supraveghere să fie securizată și protejată de accesările neautorizate. Folosiți parole puternice și metode de criptare pentru camerele de supraveghere.

Monitorizați camerele de supraveghere

Puteți derula o rutină de verificare a camerelor de supraveghere pentru a depista orice problemă. Puteți instala sisteme de alertă ce vă pot notifica despre defecțiuni sau probleme de funcționare.

Cum protejați camerele de supraveghere de factorii de mediu și de vandalizare?

Pentru a afla cum să protejați camerele de supraveghere de factorii de mediu, vă oferim câteva sfaturi:

Folosiți carcase rezistente la intemperii

Montați camerele de supraveghere în carcase rezistente la intemperii pentru a le proteja de ploaie, zăpadă, diverse condiții meteo nefavorabile. Urmăriți ca dispozitivele să aibă clasificare IP de rezistență la apă și praf.

Nu expuneți camerele direct la soare

Evitați montarea camerelor în locuri cu expunere directă la soare, deoarece temperaturile înalte pot altera componentele electronice. Amplasați camerele în locuri umbrite sau utilizați carcase cu protecție solară.

Supravegheați temperatura și umiditatea

Păstrați camerele la temperaturile și umiditate pe care le pot suporta. Folosiți sisteme de control pentru climat în carcasele de protecție, pentru a evita temperaturile extreme și umiditatea înaltă.

Folosiți cabluri și conectori rezistenți la intemperii

Folosiți cabluri și conectori realizați special pentru condițiile de mediu dificile. Astfel, preveniți deteriorarea cablurilor și conexiunilor.

Montați camerele în locurile inaccesibile

Puteți monta camerele la înălțime sau în locuri greu de accesat, pentru a fi dificil persoanelor interesate să le atingă sau să le distrugă.

Folosiți camere cu obiective rezistente la vandalizare

Utilizați camere cu obiective rezistente la vandalizare, protejate de carcase solide, rezistente la lovituri. Ele sunt fabricate pentru a rezista la încercările de vandalizare.

Un exemplu excelent în acest sens la rovision.ro este Camera PTZ IP darkfighter – HIKVISION DS-2DE7A245IX-AE-S1, cu grad de protejare la vandalizare IK 10. Camera este de tip PTZ IP, are rezoluție 2MP, zoom optic 45X și iluminator IR 200m.

Efectuați monitorizare activă

Un sistem de monitorizare activă va ajuta la depistarea oricărei încercări de vandalizare sau intruziune în zona camerelor de supraveghere.

Protejați cablurile

Cablurile de alimentare și de date trebuie să fie bine protejate și ascunse, pentru a nu putea fi ușor tăiate sau distruse de către infractori.

Iluminați zonele

Urmăriți ca zonele în care sunt montate camerele de supraveghere sunt corect iluminate. Iluminarea poate intimida vandalii și ușura detectarea lor pe imagini.

Asigurați înregistrarea continuă

Utilizați sisteme de înregistrare pentru stocarea imaginilor în locuri sigure, astfel încât să nu poată fi distruse, eliminate de infractori.

Folosiți sistem de avertizare

Dacă este posibil, instalați sistem de avertizare sonor sau vizual pentru a descuraja persoanele suspecte și a vă alerta în cazul unei încercări de vandalizare.

Când să apelați la un tehnician?

Iată când să apelați la un tehnician pentru problemele de camere de supraveghere:

Probleme de securitate a rețelei

Dacă bănuiți că există o breșă de securitate sau compromitere a sistemului de supraveghere, contactați un expert în securitatea cibernetică sau la un tehnician specializat în securitatea rețelei.

Defecțiuni majore de hardware

O cameră de supraveghere cu defecțiune hardware majoră (la nivelul senzorului, obiectivului) va impune cunoștințe tehnice avansate, instrumente specializate.

Probleme la sistemul de înregistrare

Dacă sistemul de înregistrare are probleme de funcționare (erori la unitatea de stocare, defecțiuni la hardware), un tehnician specializat va putea diagnostica și remedia problema.

Configurare și setări complexe

Configurarea complexă a camerelor de supraveghere, integrarea lor cu sisteme de alarmă sau alte echipamente necesită cunoștințe specializate pe care doar un tehnician experimentat le deține.

Probleme de compatibilitate sau interconectivitate

Dacă aveți dificultăți de conectare, integrare a camerelor cu alte dispozitive sau sisteme, apelați la un specialist în interoperabilitate și compatibilitate.

Diagnosticarea problemelor dificile

Anumite probleme pot avea mai multe cauze sau pot fi greu de diagnosticat. Doar un tehnician abilitat va putea diagnostica și remedia problemele.

Evaluare și modernizare

Pentru modernizarea camerelor de supraveghere, extinderea capacității sistemului, va fi necesar să apelați de specialiști pentru a selecta și implementa noile componente.

Probleme legate de reglementări și conformitate

Dacă acționați într-un domeniu cu reglementări stricte privind securitatea, un profesionist se va asigura că sistemul dvs. este conform normelor și reglementărilor legale.

Ce tipuri de camere de supraveghere sunt disponibile pe piață?

Sunt multe tipuri de camere de supraveghere disponibile pe piață, , fiecare dintre ele cu particularități ce le recomandă pentru aplicații diverse. La rovision.ro veți găsi numeroase tipuri de camere, la prețuri avantajoase. Iată câteva detalii despre cele mai semnificative tipuri de camere de supraveghere:

Camere de supraveghere fixe

 • Au unghi de vizualizare fix și nu le puteți ajusta la fața locului
 • Le puteți utiliza pentru supravegherea punctelor statice sau a zonelor înguste, precum intrările, holurile

Camera supraveghere IP exterior ROVISION 5MP  este eficientă în numeroase scenarii de supraveghere. Ea are lentila fixă de 3.6mm, carcasă metalică, 100 M IR , alimentare POE și include funcție de detecție de mișcare.

Camere de supraveghere cu obiectiv reglabil

 • Camerele permit reglajul manual al obiectivului pentru a modifica unghiul de vizualizare
 • Le puteți folosi acolo unde aveți nevoie de flexibilitate la monitorizarea zonelor diverse

Un model excelent în această categorie este Camera mini PTZ IP 4MP darkfighter – HIKVISION DS-2DE2A404IW-DE3(C0)(S6). Camera este dotată cu zoom optic 4X, iluminator IR 20m, protejare anti-vandal IK10 și este dotată cu tehnologie poe.

Camere cu infraroșu (IR)

 • Pot capta imagini în condiții de iluminare redusă sau chiar întuneric, fiind dotate cu diverse tehnologii de iluminare
 • Sunt cruciale pentru supravegherea pe timp de noapte sau zonele cu iluminare redusă

Camera wifi Dahua IPC-HFW1430DS-SAW-0280B de la Dahua convinge numeroși utilizatori. Ea are rezoluție, lentilă 2.8mm, iluminator IR LED 30m, microfon și rezistență la intemperii IP67.

Camere de supraveghere PTZ (Pan-tilt-zoom)

 • Pot fi orientate pentru a efectua zoom, pot urmări obiecte în mișcare și au acoperire mai mare decât alte camere
 • Sunt ideale pentru supravegherea spațiilor de mari dimensiuni și urmărirea obiectelor în mișcare.

Pentru scenariile de supraveghere de nivel profesionist, pentru clădiri comerciale, industriale, se poate utiliza Camera supraveghere Hikvision IP PTZ DS-2DE7A245IX-AE/S1. Aceasta se remarcă prin distanța de acțiune pentru iluminatorul IR (200m), zoom de 45X și numeroase alte funcții.

Camere IP (Internet Protocol)

 • Transmit datele prin rețea și le puteți accesa de la distanță, prin internet
 • Le puteți folosi în aplicații diverse, oferind flexibilitate ridicată pentru supraveghere și accesarea datelor.

Camera IP 4k Acusense HIKVISION DS-2CD2686G2-IZS prezintă rezoluție 8MP, lentilă motorizată 2,8-12mm, iluminator IR 60m și permite înregistrare pe card SD.

Camere de supraveghere pentru exterior

 • Sunt fabricate pentru a rezista condițiilor meteo dificile și vandalizării
 • Se pot folosi pentru supravegherea spațiilor de exterior

Camere de supraveghe cu înregistrare audio

 • Pot înregistra și sunet, nu doar imagine
 • Le puteți utiliza acolo unde este important și sunetul (monitorizarea intrărilor în clădiri).

Eficientă în supravegherea complexă a zonelor, Camera supraveghere colorvu IP, Hikvision DS-2CD2387G2P-LSU-SL-4mm are rezoluție 8MP, lumină albă 30m și intrare pentru semnal audio.

Camere de supraveghere discrete sau ascunse

 • Au profil discret și le puteți ascunde în obiecte comune
 • Le puteți folosi pentru investigații sau aplicații de supraveghere discretă

Cum alegeți camerele de supraveghere?

Ca să alegeți camere de supraveghere, vă recomandăm să țineți cont de următoarele aspecte:

 • Scopul supravegherii

Ce intenționați să monitorizați? Care sunt obiectivele dvs. (de exemplu, securitatea casei, monitorizarea traficului, supravegherea afacerii etc.)?

 • Mediul și condițiile de funcționare a camerei

Dacă veți monta camera de supraveghere la exterior, trebuie să țineți cont de expunerea ei la intemperii, condiții meteo variate, dar și de riscul vandalizării camerei.

 • Bugetul dvs.

Prețurile pentru camerele de supraveghere sunt extrem de variate, o cameră cu tehnologii moderne, rezoluție superioară, funcții de analiză video inteligentă fiind mai scumpă decât una cu specificații tehnice modeste.

 • Cerințe de stocare și acces

Veți avea nevoie de stocare locală sau veți dori să puteți accesa datele prin internet? Credeți că vă va fi necesară înregistrarea video continuă sau doar la detectarea mișcării?

 • Compatibilitatea cu alte sisteme

Dacă dețineți deja un sistem de securitate sau doriți să includeți camera într-un sistem curent, aveți grijă ca aceasta să fie compatibilă cu sistemul disponibil.