Cele mai bune camere de supraveghere pe timp de noapte

Blog rovision distribuitor autorizat hikvision colorvu technology

Cele mai bune camere de supraveghere pe timp de noapte sunt cele care îndeplinesc eficient scopul supravegherii și nu depășesc limitele de buget ale clientului. În numeroase aplicații, activitățile nocturne sunt la fel de importante ca cele din timpul zilei. Camerele de supraveghere pe timp de noapte ajută la intervenția în situații de urgență, monitorizarea comportamentului clienților, a angajaților, a zonelor izolate sau neluminate (parcări, alei, perimetre de afaceri). Cu aceste modele de camere se pot monitoriza mișcările animalelor sălbatice în zonele rurale, apropierea pădurilor, dar și traficul rutier, locurile publice.

În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai reprezentative camere de supraveghere pe timp de noapte și tehnologiile care permit captarea imaginilor nocturne. La rovision.ro veți găsi numeroase opțiuni pentru supravegherea nocturnă și echipa noastră vă poate ghida în alegerea celui mai potrivit model pentru aplicația dvs.

Tehnologii Hikvision pentru captarea imaginilor pe timpul nopții

Tehnologiile Hikvision pentru captarea imaginilor în condiții de lumină redusă sau întuneric total sunt de importanță majoră în domeniul supravegherii video. Hikvision este unul dintre cei renumiți producători de produse de supraveghere video și tehnologiile sale permit clienților rezultate tot mai bune și mai precise.

 

Atunci când vorbim de tehnologiile Hikvision pentru captarea imaginilor pe timpul nopții trebuie să vorbim despre tehnologiile ColorVu, Dark Fighter și Dual Light.

Ce este și cum funcționează tehnologia ColorVu?

Tehnologia ColorVu permite captarea de imagini color de calitate superioară chiar și în condiții de lumină redusă sau întuneric total. Iată cum funcționează tehnologia ColorVu:

  • Folosirea luminii albe

Tehnologia ColorVu folosește lumina albă și nu iluminare infraroșie (IR) cum folosesc camerele tradiționale pentru a capta imagini în întuneric. Camerele ColorVu nu se bazează pe LED-uri infraroșii, ci pe LED-uri cu lumină albă (similară iluminării naturale).

  • Senzori de imagine sensibili la lumină

Camerele ColorVu sunt dotate cu senzori de imagine sensibili la lumină ce pot capta detalii în condiții de iluminare redusă și întuneric complet. Senzorii ajută camera să opereze cu sensibilitate la lumină mai mare decât camerele clasice.

  • Comutare automată între modul zi și modul noapte

Camerele ColorVu sunt concepute pentru a comuta automat de la modul zi la modul noapte, conform nivelului de lumină ambientală. Ziua sau când este suficientă lumină, camera va capta imagini color normale, dar la lumină redusă sau întuneric va activa LED-urile de lumină albă pentru iluminarea zonei și pentru înregistrarea imaginilor color.

  • Producerea de imagini color de calitate superioară

Folosirea luminii albe și a senzorilor sensibil la lumină ajută la producerea de imagini color de calitate superioare, cu numeroase detalii, pentru identificări mai precise decât la imaginile alb-negru sau cele cu iluminare IR.

  • Este posibilă supravegherea 24/7:

Camerele de supraveghere ColorVu permit supraveghere 24/7 și oferă imagini de calitate superioară.

Hikvision ColorVu – Camera solara 4MP

Hikvision ColorVu – Camera solara 4MP, lentila 4mm DS-2XS2T47G1-LDH-4GC18S40-4mm este un sistem complet de supraveghere alcătuit din cameră de supraveghere cu rezoluție 4MP care suportă transmisie GSM 4G (LTE-TDD/LTE-FDD/WCDMA/GSM) și panou solar, fiind excelent în locațiile în care nu sunt posibile cablarea și branșarea la rețeaua electrică.

ColorVu - Camera solara 4MP

Lentila camerei are unghi larg de vizualizare (75grade) și camera poate capta imagini în întuneric total până la 30m datorită luminii albe (WL). Camera folosește un senzor 1/3′ 4.0 megapixel progressive scan CMOS, tehnologii de compresie H.265+ H.265 H.264+ H.264 MJPEG. Pentru stocare puteți utiliza carduri MMC sau Micro SD cu capacitate maximă de 250GB.

Este o cameră rezistentă la temperaturi de la -20C până la 50C, cu grad de protecție la praf și apă de IP67. Are panou solar de 40W și se poate alimentată de la soare. În plus, o puteți conecta la internet prin SIM 4G și are funcții pentru securitate înaltă, precum: detecție mișcare, log-in neautorizat, video-tamper, deconectare rețea, conflict adresă IP, etc.

Camera Hikvision IP 4K ColorVu 8.0 MP

Camera Hikvision IP 4K ColorVu 8.0 MP’lentila 4mm’lumina alba 60m – HIKVISION DS-2CD2T87G2-L-4mm poate oferi imagini color 24/7 în condiții de întuneric total. Imaginile captate au rezoluție 4K și puteți vedea cele mai mici detalii, în timp ce tehnologia de analiză video Deep Learning poate realiza diferența între persoane și mașini, eliminându-se alarmele false și reducându-se timpul de căutare a evenimentelor în înregistrări.

Camera IP 4K ColorVu 8.0 MP

Camera are lentilă de 4mm ce asigură unghi de vizibilitate de până la 88°, iluminator lumină albă activ pentru o distanță de  maxim 60m, slot pentru micro SD de maxim 256GB. Camera funcționează la temperaturi între -30 și +60grade Celsius și are un grad de protecție la elemente de IP67. Printre funcțiile de analiză video pe care le prezintă sunt: intrare perimetru, detecție mișcare, ieșire perimetru, log-in neautorizat, alarmă video-temper, trecere linie.

Ce beneficii aduc camerele ColorVu?

Beneficiile aduse de camerele Hikvision ColorVu sunt multiple:

  • Oferă imagini color de calitate superioară, chiar și în condiții de lumină redusă sau întuneric complet. Astfel, identificarea detaliilor este mai facilă și mai precisă decât la imaginile alb-negru sau cele cu iluminare IR (pot fi granulate, dificil de examinat).
  • Permit detecție mai precisă pentru obiecte și evenimente, ceea ce este util pentru a recunoaște vehicule, persoane, diverse obiecte.
  • Lumina albă a camerelor este puternic și poate intimida posibilii infractori, reducând riscul efracțiilor, vandalismului, furturilor.
  • Camerele rămân în modul de supraveghere color pe timpul nopții și nu este nevoie să treacă la modul alb-negru sau la iluminare IR. Monitorizarea zonelor vulnerabile va fi constantă, iar calitatea imaginilor va fi bună mereu.
  • Imaginile color pot reproduce culorile reale ale obiectelor și mediului, ceea ce ajută la recunoașterea precisă a detaliilor (culori de haine, de vehicule).
  • Camerele sunt versatile și se pot utiliza la supravegherea de reședințe, afaceri, străzi, parcări, diverse zone cu condiții de lumină redusă.
  • Tehnologia ColorVu poate reduce și chiar elimina nevoia de iluminare suplimentară pe timpul nopții, ceea ce diminuează cheltuielile pentru energie, întreținerea echipamentelor de iluminare la exterior.

Ce este și cum funcționează tehnologia Darkfighter?

Tehnologia Darkfighter este o inovație concepută de Hikvision pentru captarea de imagini de calitate superioară în condiții de iluminare redusă sau întuneric complet. În acest sens, se folosesc tehnologii avansate de prelucrare a imaginii și senzori de imagine specializați care captează detalii clare în mediile slab iluminate.

Iată cum funcționează tehnologia Darkfighter:

  • Senzori de imagine sensibili la lumină redusă

Camerele Darkfighter au senzori de imagine extrem de sensibil la lumină. Ei vor capta cantități mici de lumină disponibile în mediu, chiar la condiții de lumină redusă sau de întuneric complet. Senzorii de imagine pot depista particule de lumină foarte slabe pentru a le converti în semnale electronice.

  • Tehnologia de diminuare a zgomotului și a distorsiunilor

Pentru ca imaginile captate în condiții de lumină redusă să fie clare și detaliate, tehnologia Darkfighter folosește algoritmi avansați de diminuare a zgomotului și distorsiunilor. Algoritmii reduc sau elimină zgomotul digital și distorsiunile din imaginile captate, imaginile fiind mai precise și mai ușor de interpretat.

  • Wide Dynamic Range (WDR) avansat

Numeroase camere Darkfighter sunt dotate cu tehnologie avansată de Wide Dynamic Range (WDR) care ajută camerele să compenseze diferențele mari de lumină între zonele luminate și cele întunecate ale unei scene. Astfel, zonele luminate, dar și cele întunecate, vor fi vizibile în imaginea finală.

  • Folosirea iluminării infraroșii (IR) inteligente

Dacă nu există deloc lumină ambientală, camerele Dark Fighter pot folosi LED-uri infraroșii IR pentru iluminarea zonei și pentru captarea de imagini alb-negru în infraroșu. Tehnologia Dark Fighter ajută camera să opereze în mod de tranziție lină între modul color și modul alb-negru, fără a determina o modificare bruscă în calitatea imaginilor.

  • Supraveghere eficientă în timpul nopții

Tehnologia Darkfighter este potrivită pentru aplicații de supraveghere pe timpul nopții, precum securizarea parcărilor, clădirilor, străzilor și a altor zone slab iluminate sau deloc iluminate.

 

Camera PTZ IP darkfighter, 2.0 MP

Camera PTZ IP darkfighter, 2.0 MP, Zoom optic 32X, IR 200 metri, Alarma audio si vizuala incorporata – HIKVISION DS-2DE7A232IW-AEB(T5) are funcții de analiză video, clasificare precisă a țintei umane și vehiculului prin algoritmul acusense Deep Learning.

Camera PTZ IP DarkFighter 2 MP

Camera are rezoluție 2MP@30fps (1920× 1080), lentila zoom optic 32X, zoom digital 16X. Poate capta imagini în condiții de iluminare redusă până la maxim 200m și vine cu alarme audio și vizuale incluse. Stocarea se face pe card SD de maxim 256GB și camera are intrare și ieșire alarmă și audio.

Unde se recomandă camerele Hikvision Darkfighter?

Camerele de supraveghere Hikvision Darkfighter pot fi utilizate cu succes pentru:

  • Supravegherea clădirilor și a proprietăților rezidențiale pe timpul nopții
  • Securitatea parcărilor subterane
  • Monitorizarea traficului rutier pe timp de noapte
  • Securitatea în industria transporturilor (aeroporturi, porturi, gări) pentru supravegherea infrastructurii pe timpul nopții
  • Supravegherea zonelor industriale și a depozitelor
  • Monitorizarea terenurilor agricole și a silozurilor
  • Securitatea în industria hotelieră și de ospitalitate

Ce este și cum funcționează tehnologia Dual Light?

Tehnologia Dual Light îmbină folosirea luminii alb-negru cu lumina infraroșie (IR) pentru a oferi imagini de calitate superioară în condiții de lumină redusă sau de întuneric complet. Tehnologia Dual Light a fost gândită pentru a se asigura supraveghere eficientă și detecție precisă a obiectelor și evenimentelor în diverse medii. Iată cum funcționează tehnologia Dual Light:

  • Folosirea luminii alb-negru

Tehnologia Dual Light folosește LED-uri de lumină albă pentru iluminarea zonei supravegheate pe timpul nopții sau în condiții de lumină redusă. Lumina alb-negru contribuie la captarea detaliilor și a culorilor obiectelor din scenă, asigurând imagini de calitate similare cu cele captate ziua.

  • Iluminarea infraroșie IR

Pe lângă lumina alb-negru, camerele Dual Light folosesc și LED-uri infraroșii IR pentru iluminarea zonei când este complet întuneric. Luminile IR nu sunt vizibile ochiului uman și pot fi detectate de senzorii de imagine ai camerei pentru a permite înregistrarea imaginilor alb-negru în întuneric total.

  • Comutare automată între modurile de lumină

Camerele Dual Light pot trece automat de la iluminarea alb-negru la cea IR, conform nivelului de lumină ambientală. Ziua sau când este suficientă lumină, camera folosește iluminare alb-negru pentru a oferi imagini color de calitate superioară. Atunci când este întuneric sau lumina este scăzută, camera activează LED-urile IR pentru a înregistra imagini alb-negru în infraroșu.

  • Supraveghere eficientă indiferent de condițiile de iluminare

Tehnologia Dual Light ajută camerele să ofere imagini de calitate, chiar dacă nivelul de lumină ambientală este redus. Camerele pot supraveghea eficient și precis zonele vulnerabile precum: intrări, perimetre, zone cu lumină redusă.

  • Scad costurile pentru iluminare suplimentară

Folosirea tehnologiei Dual Light poate diminua și chiar elimina nevoia iluminării adiționale a zonelor supravegheate în timpul nopții. Astfel, scad costurile pentru consumul și întreținerea iluminatului exterior.

Camera de supraveghere Dual Light, 5MP

Camera de supraveghere Dual Light, 5MP, lentila 3.6mm, IR 40m, WL 40m, Microfon – Hikvision – DS-2CE17K0T-LFS-3.6mm se evidențiază prin faptul că

Camera de supravegher 5MP

se poate comuta între tehnologii diverse: TVI/AHD/CVI/CVBS. Camera este dotată cu senzor 3K (2960 x 1665) CMOS cu rezoluție 3K @20fps, microfon și poate funcționa la temperaturi între -40C și 60+C. Lentila camerei este de 3.6 mm unghi vizualizare 81.3Â și iluminarea minimă este de 0.01 Lux (F1.6 AGC ON) 0 Lux IR/WL pornit. Camera are tehnologie Smart IR și poate capta imagini la lumină redusă până la 40m. Este o cameră de exterior, cu indicator de protecție de IP67.

Ce tehnologii de captare de imagini pe timp de noapte are Dahua?

Tehnologiile de captare de imagini pe timp de noapte de la Dahua sunt Starlight și Night Colour.

Ce este și cum funcționează tehnologia Starlight de la Dahua?

Tehnologia Starlight de la Dahua se focusează pe producerea de imagini de calitate superioară în condiții de lumină redusă sau în întuneric. Tehnologia Starligh utilizează senzori de imagine avansați, cu algoritmi specializați pentru a capta imagini de rezoluție înaltă și claritate în medii slab iluminate. Funcționarea se derulează în felul următor:

  • Senzori de imagine sensibili la lumină redusă

Camerele Starlight vin cu senzori de imagine cu sensibilitate înaltă la lumina scăzută. Senzorii pot capta cantități mici de lumină disponibile în mediu, chiar și atunci când iluminarea este slabă sau este complet întuneric. Astfel, camera va depista și înregistra imagini detaliate, chiar și în condiții de iluminare scăzută.

  • Wide Dynamic Range (WDR) avansat

Camerele Starlight includ tehnologie Wide Dynamic Range (WDR) prin care pot compensa diferențele mari de lumină între zonele luminate și cele întunecate ale unei scene. Datorită tehnologiei WDR, zonele luminoase, dar și cele întunecate se vor vedea în imaginea finală.

  • Redarea culorilor reale

Tehnologia Starlight ajută camera să redea culorile reale ale obiectelor și mediului, imaginile fiind precise și ușor de analizat. Caracteristica este importantă, fiind posibilă detecția precisă a detaliilor precum culorile hainelor, vehiculelor.

  • Iluminarea infraroșie IR suplimentară

Dacă nu există deloc lumină ambientală, camerele Starlight folosesc LED-urile infraroșii IR suplimentare pentru iluminarea zonei și înregistrarea imaginilor alb-negru în infraroșu. Supravegherea va fi continuă și se vor produce imagini chiar și în întuneric.

  • Supraveghere eficientă în condiții variate de iluminare

Tehnologia Starlight ajută camerele să producă imagini de calitate superioară, indiferent de iluminarea ambientală. Supravegherea va fi eficientă, precisă în condiții de lumină variabile, precum trecerea de la zi la noapte și invers.

Camera de supraveghere Dahua AI Dome Starlight 2MP CMOS

Camera de supraveghere Dahua IPC-HDBW8242E-Z4FR IP AI Dome Starlight 2MP CMOS 1/1.8”, 8-32mm motorizat, IR 100m, WDR, microsd, IP67, IK10, poe+ are lentilă varifocală motorizată 8-32mm, IR activ până la 100m, tehnologii de compresie Smart H.264+, H.265+, multiple funcții de optimizare a calității imaginilorwdr 120db, Day/Night (ICR), 3D DNR, AWB, AGC, BLC.

Camera de supraveghere Dahua IP AI Dome Starlight 2MP CMOS

Permite monitorizare prin rețea  Web viewer, CMS (DSS/PSS) si DMSS, are intrare și ieșire da alarmă, intrare și ieșire Audio și stocare MicroSD 128GB. Prezintă funcții de analiză inteligentă precum: detecție fețe, detecție caracteristici faciale, recunoaștere chip uman. Are rezistență la elemente naturale IP67, dar și la vandalizare IK10.

Avantajele folosirii camerelor cu tehnologie Starlight

Avantajele utilizării camerelor cu tehnologie Starlight sunt multiple:

  • Oferă imagini de calitate înaltă și în condiții de iluminare redusă. Imaginile vor fi clare și detaliate și după apunerea soarelui.
  • Detecția precisă a detaliilor (culorile hainelor, vehiculelor) datorită capacității de redare a culorilor reale și a rezoluției înalte
  • Redau fidel culorile reale, ceea ce poate conta la investigarea unor incidente sau determinarea unor detalii. Acest avantaj este util în securizarea și monitorizarea spațiilor.
  • Asigură monitorizare continuă, eficientă, indiferent de iluminare ambientală.
  • Multe camere vin cu tehnologie avansată WDR pentru a gestiona diferențele mari de lumină într-o scenă.
  • Camerele ajută la economisirea energiei, putând asigura imagini de calitate superioară fără lumină adițională.
  • Se pot folosi la supravegherea de locuințe, afaceri, spații publice, medii industriale, etc.

Ce este și cum funcționează tehnologia Night Color?

Tehnologia Night Color se bazează pe folosirea de senzori de imagine avansați și pe algoritmi specializați pentru a capta și reda culorile reale în condiții de iluminare redusă. Funcționarea tehnologiei Night Color presupune:

  • Senzori de imagine sensibili la lumină redusă

Camerele Night Color sunt dotate cu senzori de imagine cu sensibilitate ridicată la lumină redusă. Senzorii captează cantități mici de lumină din mediu pentru a ajuta camera să capteze imagini în condiții de iluminare redusă.

  • Wide Dynamic Range (WDR) avansat

Numeroase camere Night Color au tehnologie WDR avannsată, de gestionare a diferențelor mari de lumină într-o scenă. Imaginea finală va cuprinde zonele luminate și cele întunecate, deopotrivă.

  • Algoritmi de procesare a imaginii

Tehnologia Night Color folosește algoritmi specializați de procesare a imaginii pentru a extrage și reda culori reale în iluminare redusă. Algoritmii optimizează mult calitatea imaginii fără a se pierde claritatea, detaliile.

  • Lumină suplimentară

În anumite situații, camerele Night Color folosesc iluminare adițională pentru optimizarea calității imaginilor. Iluminarea se poate obține cu LED-uri de lumină albă sau cu alte surse de iluminare.

  • Supraveghere în culori reale

Tehnologia Night Color ajută camera să redea culorile reale pentru obiecte și mediu, putând fi identificate detaliile și culorile în mod precis.

  • Economie de energie

Camerele Night Color produc imagini color și la lumină redusă, nefiind necesare alte surse de iluminare.

Tehnologiile de supraveghere nocturnă de la Hikvision vs. Tehnologiile de Dahua—care sunt mai bune?

Tehnologiile de supraveghere nocturnă de la Hikvision și cele de la Dahua au avantaje și limitări, fiecare dintre ele fiind adecvate în anumite situații.

Camerele supraveghere nocturnă Hikvision

Avantaje

Tehnologiile Darkfighter, ColorVu și Dual Light de la Hikvision produc imagini de calitate superioară în condiții de lumină redusă sau de întuneric complet. Tehnologia Dark Fighter se focusează pe performanță în condiții de lumină redusă, ColorVu oferă imagini color clare la lumină redusă, iar tehnologia Dual Light permite comutare automată între modurile de iluminare.

Hikvision pune la dispoziție numeroase modele de camere ce folosesc tehnologiile prezentate pentru a identifica modelul cel mai potrivit pentru aplicația dvs.

Dezavantaje

Camerele Hikvision pentru supravegherea nocturnă au prețuri mai mari decât camerele cu tehnologii similare de la alți producători.

Camerele de supraveghere nocturnă Dahua

Avantaje

Camerele de supraveghere Dahua cu tehnologii Starlight și Night Color produc imagini de calitate superioară în iluminare redusă sau întuneric. Starlight se focusează pe performanțe în condiții de lumină redusă, iar Night Color oferă imagini color chiar și la lumină redusă.

Sunt disponibile numeroase modele de camere de supraveghere Dahua cu tehnologii Starlight și Night Color, pentru ca utilizatorii să poată selecta modelul ideal în aplicațiile lor.

Dezavantaje

Interoperabilitatea este limitată, unele camere Dahua nefiind operabile cu alte sisteme de supraveghere sau software-uri de supraveghere.

Ce alte tehnologii sunt utilizate pentru captarea de imagini nocturne?

Tehnologiile folosite pentru captarea de imagini nocturne, întâlnite la diverși producători sunt:

Iluminatoarele infraroșii IR

Reprezintă cea mai răspândită tehnologie pentru camerele de supraveghere pentru vizualizare nocturnă. Camerele cu IR au LED-uri infraroșii care produc lumină invizibilă pentru ochiul uman, dar pe care senzorii camerei o pot detecta. Lumina infraroșie iluminează zonă, ajutând camera să capteze imagini în condiții de întuneric complet.

Senzori de imagine sensibili la lumină scăzută

Camerele cu senzori de imagine de calitate înaltă, sensibili la lumină redusă, pot capta imagini clare, detaliate în condiții de lumină slabă. Camerele folosesc tehnologii precum”back-illuminated sensors” sau “low-light image sensors.”

Filtre IR-cut (ICR)

Camerele echipate cu filtre ICR pot fi comutate automat pentru blocarea luminii infraroșii în timpul zilei și pentru a permite activarea ei pe timpul nopții. Astfel, culorile sunt mai precise ziua și vizualizarea este mai bună pe timpul nopții.

Camera supraveghere IP exterior ROVISION 5MPCamera supraveghere IP exterior ROVISION 5MP lentila fixa 3.6mm prezintă analiză video inteligentă pentru detecția persoanelor din unghiul de vizualizare al camerei. Camera este echipată cu senzor 1/2.5″ PS5510 PIXART CMOS, lentila fixă de 3.6mm și distanța iluminatorului cu filtru IR-CUT este de 100m. Funcțională la temperaturi între -40 și +60gradec, camera este compatibilă cu standardul ONVIF și are integrată tehnologie PoE, transmisia datelor și a alimentării realizându-se printr-un singur cablu.

Wide Dynamic Range (WDR)

Tehnologia ajută camerele să compenseze diferențele de lumină dintre zonele luminoase și cele întunecate, imaginea fiind echilibrată în condiții de iluminare contrastantă (spre exemplu, noaptea când sunt lumini stradale puternice).

Sistem de iluminare suplimentar

Unele camere au iluminatoare suplimentare precum spoturi sau proiectoare pentru iluminarea zonei în mod suplimentar noaptea.

Camera ColorVu Analog 4K cu PIR 11 m

Infraroșu pasiv (PIR)

Camerele cu senzori PIR pot depista mișcarea pe timp de noapte și pot activa iluminatoarele infraroșii sau alte funcții de înregistrare la detectarea mișcării în zona supravegheată.

Camera ColorVu Analog, 4K cu PIR 11 m, lentila 2.8mm, WL 40 m, Audio, Alarma, IP67 – HIKVISION DS-2CE12UF3T-PIRXO-2.8mm are senzor PIR, avertizare sonoră și stroboscop, speaker, 1 ieșire de alarmă și poate capta imagini color 24/7  cu ajutorul luminii albe de pana la 40 metri. Rezoluția este de  rezolutie 8MP (3840×2160)@15fps și camera folosește lentilă 2.8mm, unghi vizualizare 108°. Are  iesire video analog HD și poate detecta corpul uman cu senzorul pasiv de temperatura prin infraroșu (PIR) pe o distanta de pana la 11 metri. Prezintă protecție împotriva factorilor de mediu IP67.

Cum alegeți camerele de supraveghere pe timp de noapte?

Pentru a alege cele mai bune camere de supraveghere pe timp de noapte trebuie să considerați aspectele de mai jos:

  • Scenariul de supraveghere

Analizați cât mai detaliat scenariul dvs. De supraveghere. Unde și cum intenționați să folosiți camerele de supraveghere pe timp de noapte? Veți avea nevoie de imagini color în condiții de lumină redusă sau vă va fi suficientă o imagine alb-negru de calitate superioară?

  • Nivelul de lumină ambientală

Este esențial să evaluați nivelul de lumină ambientală pentru zona de supraveghere. Dacă este prezentă o sursă de lumină ambientală (iluminat stradal, iluminare de exterior), veți avea nevoie de tehnologii concentrate pe performanță în condiții de lumină redusă.

  • Detaliile necesare pentru eficiența supravegherii

Atunci când trebuie să puteți identifica detalii fine (culorile hainelor, ale vehiculelor), este mai bine să optați pentru tehnologii care asigură imagini color precum ColorVu de la Hikvision sau Night Color de la Dahua.

  • Caracteristici de performanță

Verificați caracteristicile de performanță ale camerelor, precum: rezoluția camerei, capacitatea de z, capacitatea de stocare, funcțiile de detecție a mișcării sau de alertă. Optați pentru camerele care vă oferă performanțele de care aveți nevoie în supraveghere.

  • Operabilitatea cu alte sisteme

Dacă doriți să includeți camerele de supraveghere cu alte sisteme de securitate sau de supraveghere curente, verificați ca modelul ales să fie compatibil cu acesta. Unele camere Dahua nu pot funcționa, spre exemplu, cu alte sisteme de supraveghere.

  • Buget

Bugetul de care dispuneți este, firește, important. Camerele cu tehnologii de captare a imaginilor nocturne variază mult ca preț.

Sfaturi pentru instalarea camerelor de supraveghere pe timp de noapte

Sfaturile pentru instalarea camerelor de supraveghere pe timp de noapte vă vor ajuta să obțineți cele mai bune imagini în condiții de lumină redusă sau întuneric. Iată câteva dintre cele mai eficiente practici pentru instalarea de camere de supraveghere pe timpul nopții:

  • Amplasați corect camerele de supraveghere

Alegeți locațiile adecvate pentru camerele de supraveghere, astfel încât să acopere zonele vulnerabile. Evitați zonele cu iluminat direct puternic, acestea putând distorsiona calitate imaginilor captate noaptea.

  • Folosiți iluminare suplimentară

Dacă este nevoie, puteți folosi iluminare adițională, precum LED-urile infraroșii (IR) sau iluminare de lumină albă, pentru a optimiza vizibilitatea pe timpul nopții. Iluminarea suplimentară trebuie instalată strategic pentru a nu se produce orbirea camerei.

  • Reglați setările camerei

Setați camerele pentru condițiile de iluminare date. Poate fi necesar să reglați sensibilitatea la lumină, balansul alb, diverse setări pentru ca imaginea să fie cât mai bună.

  • Protejați camerele de intemperii

Camerele instalate la exterior trebuie să fie rezistente la intemperii și protejate de vânt, praf, ploaie, zăpadă, temperaturi extreme.

  • Asigurați alimentare stabilă

Camerele de supraveghere trebuie să aibă alimentare stabilă. Verificați să aibă acces la o sursă de alimentare constantă și protejați cablurile de alimentare de deteriorare, tăiere.

  • Monitorizați și verificați sistemele regulat

Verificați în mod regulat camerele de supraveghere pentru a vă asigura de funcționarea lor optimă. Curățați lentilele, obiectivele de la camere pentru a evita acumularea de praf, murdărie ce pot altera calitatea imaginii.

  • Respectați reglementările legale

Respectați legislație privind supravegherea video, drepturile de confidențialitate ale persoanelor. Montajul camerelor de supraveghere trebuie să respecte legea, indiferent de tipul de camere folosit.

Montaj, configurare, mentenanța camere supraveghere și sisteme video

Blog Montaj configurare mentenanța camere si sisteme de supraveghere

Montaj camere supraveghere

Apelați la firme cu autorizație montaj camere de supraveghere pentru supraveghere video cât mai eficientă. Echipele de la firmele autorizate sunt formate și au experiență în montajul de camere de supraveghere de orice fel. Specialiștii controlează amplasarea adecvată a camerelor de supraveghere, cablarea și conectivitatea camerelor de supraveghere, configurarea sistemelor de supraveghere.

Suntem o firmă cu autorizație pentru montaj camere de supraveghere și preluăm comenzi de oriunde din țară. Tehnicienii noștri examinează zona dvs. și aleg locația optimă pentru amplasarea camerelor. După fixarea suporturilor pe pereți, tavan sau alte suprafețe, se montează camerele pe suporturi, cu unghiul ideal de acoperire a zonei vulnerabile. Montarea camerei include efectuarea conexiunilor între camere, montarea echipamentului de înregistrare DVR/NVR, conectarea la sursa de alimentare. Un montaj de cameră de supraveghere exterior necesită și măsuri de protecție a camerei împotriva elementelor naturale și a condițiilor meteo potrivnice. Profesioniștii vor realiza setările pentru camere, verifica modul de funcționare și înregistrare. Utilizatorii vor fi instruiți cum să folosească eficient camerele. Asigurăm mentenanță și întreținere pentru camere de supraveghere  – aceste acțiuni prelungesc durata de viață a camerelor de supraveghere.

Montaj sistem complet de supraveghere video

Un sistem de supraveghere este compus din numeroase componente care conlucrează pentru a monitoriza și înregistra activitățile din spațiul clientului. Un sistem complet de supraveghere include: camere de supraveghere, senzori de mișcare sau diverse tipuri de senzori, dispozitive de înregistrare (DVR, NVR), sisteme de stocare (hard disk-uri, SSD-uri, dispozitive de stocare în Cloud), monitor sau dispozitiv pentru vizualizare în timp real, conexiune la rețelele locale sau internet, software de gestionare și monitorizare. Dacă optați pentru montaj de kit supraveghere video, specialiștii vor controla toate detaliile de instalare și configurare  a componentelor din sistem.

Manopera de montaj de sistem de supraveghere debutează cu identificarea locurilor potrivite pentru camerele de supraveghere, mai ales dacă terenurile sunt dificile sau greu de accesat. Tehnicienii noștri setează parametrii camerelor (unghiul de vizualizare, sensibilitatea mișcării, iluminarea), trasează cablurile de la camere la unitatea de înregistrare, chiar dacă zonele sunt aglomerate. Echipele se asigură de compatibilitatea între camere, DVR (NVR) și alte echipamente și protejează camerele de vandalism și intemperii. Dacă locația este publică sau privată, se iau măsuri pentru securitatea datelor și protecția confidențialității în supravegherea video. Sistemele de supraveghere video cu montaj profesionist beneficiază de mentenanță regulată pentru funcționare optimă, pentru mult timp. Profesioniștii se vor ocupa și de soluționarea problemelor și depanarea în sistemele de supraveghere.

Upgradare și înlocuire camere de supraveghere, DVR și alte componente

Progresele în domeniul tehnologiei video sunt rapide, noi camere și DVR-uri, cu performanțe și funcții optimizate, fiind mereu concepute. Rezoluție mai mare, calitate video superioară, detecția precisă a mișcării, acces de la distanță, capacități de stocare extinse sunt doar câteva dintre caracteristicile prezente cu modelele noi de camere, echipamente. Camerele de supraveghere și DVR-urile se uzează în timp și devin depășite, calitatea imaginilor și performanțele lor scăzând progresiv dacă nu sunt înlocuite, upgradate. Atunci când nevoile de supraveghere se modifică, un upgrade este soluția pentru a îndeplini noile cerințe de supraveghere. Spre exemplu, dacă este nevoie și de supraveghere de exterior, se pot monta camere cu infraroșu, în timp ce pentru acoperirea unor zone mai mari se pot înlocui camerele fixe cu camere PTZ (panoramare-înclinare-zoom).

Dacă sunt sisteme de securitate complexe, va fi necesar upgrade pentru integrarea camerelor de supraveghere și a DVR-ului cu alte echipamente și software. Dacă se optează pentru sistem de supraveghere wireless, se vor folosi camere IP wireless, în timp ce o aplicație care are nevoie de sonor necesită utilizarea de camere cu microfon. Întreținerea echipamentelor vechi este tot mai dificilă, suportul tehnic de la producător este tot mai limitat, fiind necesar upgrade-ul. Dacă se modifică reglementările și cerințele legale privind securitatea datelor, va fi nevoie de upgrade. Cu toate că un upgrade este mai scump, el se amortizează în timp pentru că diminuează costurile pentru întreținere și asistență tehnică.

Firmă autorizată pentru montare camere supraveghere

Suntem o firmă autorizată pentru instalare profesională de camere de supraveghere de la producători variați (Hikvision, Dahua, AHD, Rovision, Asytech, Ezviz, etc). Profesioniștii noștri examinează amănunțit spațiul pentru a identifica nevoile dvs. de supraveghere. Acordăm consultanță specializată în alegerea modelelor de camere de supraveghere și vă putem oferi recomandări pentru achiziție. Identificăm numărul și tipul de camere de care aveți nevoie (CCTV, IP, wireless, etc), modelul de NVR sau DVR, echipamentele și costurile suplimentare. Echipa noastră concepe detaliat planul de montaj care include locația pentru camere, cablarea, echipamentele, pentru a acoperi eficient spațiul.

Firma specializată realizează montajul camerelor la locurile alese, poziționarea lor cât mai eficientă (fără unghi mort), stabilește traseul pentru cabluri, alege sursa de alimentare, conectează echipamentele. Pentru configurarea echipamentelor sunt necesare cunoștințe din domeniu și profesioniștii noștri le dețin. După ce se testează și ajustează sistemul de supraveghere, firma autorizată instruiește clienții despre cum să folosească corect sistemul de supraveghere. Putem efectua întreținere regulată și curățare camere de supraveghere, actualizări de firmware și software pentru camerele de supraveghere. Instalarea de către o firmă autorizată echivalează cu montajul unui sistem legal, fiabil și eficient pentru securizarea locației.

De ce să apelați la specialiști pentru montajul camerelor de supraveghere?

Există numeroase motive pentru care să apelați la specialiști pentru instalare de camere de supraveghere. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

  • Experiență diversă și competență

Profesioniștii din domeniu au cunoștințe variate și experiență în montajul de camere de supraveghere diverse. Tehnicienii știu cum să selecteze camerele de supraveghere, cum să efectueze conectarea și configurarea camerelor de supraveghere pentru acoperirea eficientă a zonei.

  • Consultanță și soluții personalizate

Profesioniștii pot acorda consultanță pentru a identifica nevoile de supraveghere ale clienților, scopul supravegherii. Ei pot gândi soluții optime pentru a satisface obiectivele de securitate, conform bugetului clientului.

  • Corectă instalare de camere

Montajul camerelor de supraveghere presupune lucrări tehnice, cablare complexă pentru care sunt necesare cunoștințe, deprinderi și echipamente pe care specialiștii le dețin. Riscul unor erori la instalare și funcționare este minim când se optează pentru montaj profesionist.

  • Folosirea echipamentului adecvat

Tehnicienii specializați știu ce tip de camere, DVR (NVR) să aleagă pentru locațiile diferite, pentru ca supravegherea video să fie cât mai eficientă.

  • Configurare și testare

Configurarea corectă a camerelor și a echipamentelor este fundamentală pentru buna funcționare a sistemului. Profesioniștii vor efectua setările și  parametrii de imagine, testa sistemul pentru buna funcționare.

  • Suport tehnic și mentenanță

Prin montajul profesional, puteți beneficia de asistență tehnică și suport post-instalare pentru camerele de supraveghere, actualizări de software și firmware. Astfel, se asigură o lungă durată de viață pentru camere și celelalte componente ale sistemului.

  • Respectarea reglementărilor și a normelor

Specialiștii cunosc reglementările legale și standardele legate de protecția datelor și instalarea camerelor de supraveghere. Un sistem montat profesionist va respecta normele și standardele legale.

Pașii pentru a solicita instalare camere de supraveghere

Pentru a vă bucura de serviciile noastre nu trebuie decât să urmați câțiva pași simpli:

  • Întocmiți o cerere de montaj camere de supraveghere (telefonic sau prin e-mail)
  • Echipa vine la locația clientului pentru a concepe cea mai bună metodă de montaj, identifica specificul locației, stabili traseul pentru cabluri (cablul coaxial, cablul de alimentare, cablul de transmisie de date). Echipa recomandă modelul de camere, fără a depăși limitele bugetului dvs. Putem realiza estimarea și prin telefon, dar vizionarea locației este cea mai elocventă. În mod obișnuit, vizionarea este gratuită. Firmele din rețeaua noastră efectuează montaj de camere oriunde în țară și trebuie acoperite doar costurile pentru deplasarea echipei.
  • Odată stabilit modul de lucru, se finalizează contractul și se eliberează factura. După acest moment, încep lucrările de instalare.

Apelați la echipa noastră pentru upgradare de sistem depășit sau instalare de modele noi de camere de supraveghere. Dacă doriți, vă puteți achiziționa de la noi echipamentele și monta cu o altă firmă. Vă oferim diverse modele de camere de supraveghere, sisteme de alarmă complexe, sisteme de pontaj, componente centrale și senzori, videointerfoane. Montajul este de calitate, prețurile sunt avantajoase și efectuăm mentenanță pentru diverse tipuri de sisteme de supraveghere și sisteme de securitate.

Etapele de montaj al camerelor de supraveghere

Montajul camerelor de supraveghere presupune traversarea clară a mai multor etape:

A.      Planificarea inițială a sistemului de supraveghere

Pentru început, se analizează nevoile și cerințele de supraveghere, zonele sensibile care vor avea nevoie de supraveghere. Specialiștii vor determina cele mai adecvate camere de supraveghere, numărul de camere, locul de instalare.

B.      Pregătirea locației și evaluarea necesităților de securitate

Profesioniștii vor pregăti locația, ajusta instalarea în funcție de obstacole, detalii arhitecturale. Se decid traseele pentru cabluri, se aleg sursele de alimentare, locurile de instalare pentru dispozitivele de înregistrare.

C.      Trasarea cablajelor și amplasarea camerelor în locuri strategice

Camerele de supraveghere se pot monta pe perete, tavan, suprafețe diverse, cu unghiul de vizualizare corect pentru a se acoperi zonele vulnerabile. În cazul unei supravegheri de exterior, camerele și cablurile sunt protejate de elemente naturale, condiții meteo, iar cablurile de transmisie de date sunt protejate de interferențe.

D.     Instalarea sistemului de înregistrare și monitorizare

Odată finalizată montarea camerelor și a cablurilor, se realizează conectarea de cameră la sistemul central sau unitatea de înregistrare. Cablurile se conectează la porturile corecte pentru conexiune stabilă, eficientă.

E.      Configurarea și testarea funcționalității camerelor și a DVR-ului

Configurarea camerelor de supraveghere și a DVR-ului implică un bagaj divers de cunoștințe specializate și deprinderi specifice. Profesioniștii știu cum să seteze parametrii de imagine (luminozitate, contrast, rezoluție), să stabilească setări pentru detecția mișcării sau planificarea înregistrărilor. Se testează fiecare cameră, se efectuează orice altă ajustare suplimentară necesară. Se verifică funcționarea monitorizării, urmărindu-se ca imaginile să fie clare, ușor de vizualizat pe monitoare sau de accesat de la distanță prin aplicații mobile sau sistem centralizat.

Aspecte legale și confidențialitate

În România, precum și în alte state, instalarea și folosirea de camere de supraveghere presupun acoperirea unor aspecte legale.

Respectarea legislației privind supravegherea video și protecția datelor personale

Există obligația de a respecta legile și reglementările curente privind instalarea, folosirea și gestionarea sistemelor de supraveghere video, mai ales cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Persoanele supravegheate trebuie informate despre prezența camerelor de supraveghere, scopul folosirii lor, iar scopul trebuie să fie legitim (securizarea persoanelor și a bunurilor, prevenirea infracțiunilor, monitorizarea proceselor de lucru).

Trebuie să asigure securitatea și confidențialitatea datelor personale, iar persoanele supravegheate pot solicita accesul la imaginile înregistrate, precum și corectarea sau ștergerea datelor personale. Poate exista limită de timp pentru păstrarea datelor și trebuie notificate autoritățile despre prezența sistemului de supraveghere video.

Sfaturi pentru evitarea încălcării drepturilor privind confidențialitatea

Trebuie afișate panouri informative clare despre prezența sistemului de supraveghere, să nu se supravegheze zonele private, locuri în care nu este legitimă supravegherea video. Atunci când se înregistrează imagini cu caracter personal, datele stocate trebuie să fie securizate și accesate doar de persoanele autorizate. Camerele și echipamentele de înregistrare trebuie protejate fizic și instalarea camerelor trebuie să se facă prin autorizațiile în vigoare.

Este necesară implementarea de politici și proceduri clare pentru folosirea și gestionarea datelor colectate de camere. Când se folosește sistem de supraveghere în mediu de afaceri, angajații trebuie instruiți despre respectarea confidențialității și a drepturilor privind protecția datelor.

Beneficiile serviciilor profesionale de montaj supraveghere video

Atunci când optați pentru servicii profesionale de instalare de sistem de supraveghere video, beneficiile sunt multiple:

  • Experiență și competență

Profesioniștii dețin cunoștințe diverse și experiență bogată în domeniul supravegherii video, astfel că instalarea este corectă, eficientă, indiferent de tipul de camere folosit. (camere Hikvison, Rovision, Dahua, etc.)

  • Soluții personalizate

Cu serviciile profesionale, se pot gândi soluții personalizate de supraveghere video, conform nevoilor de supraveghere, bugetului și exigențelor clientului.

Tehnicienii folosesc echipamente de calitate superioară, tehnologie avansată pentru o funcționare optimă a camerelor de supraveghere.

  • Configurare și testare profesională

Instalarea și configurarea corectă a camerelor se efectuează corect, precis, pentru funcționare eficientă a sistemului.

  • Asistență tehnică și mentenanță

Serviciile profesională extind durata de viață și înlocuirea camerelor de supraveghere este mai simplă cu ajutorul profesioniștilor.

  • Respectarea legislației și a standardelor

Profesioniștii cunosc legile și normele pentru supravegherea video și protecția datelor, sistemele montate respectând aceste legi și norme.

  • Economisirea timpului și efortului

Instalarea profesionistă are loc mai repede, mai sigur, cu risc minim pentru întârzieri și incidente.

  • Securitate sporită

Montajul profesionist este valoros, contribuind la atingerea scopurilor de supraveghere.

  • Integrare cu alte sisteme

Dacă este nevoie, sistemul de supraveghere se va integra în alte sisteme de securitate sau automatizare, pentru nivel de protecție crescut.

Care este prețul pentru montare camere de supraveghere?

Prețul de montaj camere de supraveghere este între 600 și 1500 Ron. Pe piață se găsesc camere de supraveghere și cu 50Ron, dar nu trebuie să achiziționați astfel de modele pentru a vă permite montaj profesionist. Avem printre cele mai atractive prețuri de montaj sisteme de supraveghere și vă puteți achiziționa camere cu preț mediu. În plus, o cameră de 50 Ron nu va oferi imagini de calitate, oricât de bine ar fi executat montajul. Profitați de  aceste prețuri montaj camere de supraveghere și nu faceți compromisuri când vine vorba de calitatea camerelor de supraveghere.

Este ieftină sau scumpă instalarea unui sistem de supraveghere?

Este greu de răspuns, întrucât sunt mulți factori care se reflectă în prețul final pentru instalare. Dimensiunea spațiului de supravegheat, complexitatea supravegherii, numărul și modelul camerelor instalate, provocările ivite la instalare sunt câțiva factori. Contactați echipa noastră pentru comenzi, estimări de preț pentru montarea profesionistă de camere de supraveghere.

 

 

 

Sisteme de Supraveghere Video Wireless vs. Sisteme cu Cablu

Blog Camere Wireless vs Camere cu Cablu

Sisteme de supraveghere video wireless vs. Sisteme cu cablu—un topic interesant pentru utilizatorii de echipamente de supraveghere și nu numai. Magazinul Rovision.ro vă pune la dispoziție sisteme de supraveghere video wireless și sisteme de supraveghere video cu cablu, iar în cele ce urmează punem față în față cele două tipuri de sisteme. Comparația vă va completa imaginea despre cele două sisteme și vă va ajuta să alegeți cel mai potrivit sistem pentru aplicația dvs.

Ce sunt sistemele de supraveghere video? Cum funcționează ele?

Sistemele de supraveghere sunt ansambluri tehnologice gândite pentru a monitoriza și înregistra activitatea într-un spațiu sau locație pentru a preveni infracțiunile, securiza, supraveghea activități. Puteți apela la sisteme de supraveghere în diverse medii: locuințe, afaceri, instituții publice sau industriale.

Care sunt componentele unui sistem de supraveghere?

Sistemul de supraveghere funcționează prin operarea mai multor componente, după cum urmează:

Camere de supraveghere

Camerele de supraveghere captează imagini sau video din spațiul supravegheat. Ele vin într-o mare varietate de modele, cum ar fi: camere fixe, camere mobile (cu pan/tilt/zoom), camere cu rezoluție înaltă pentru imagini mai clare, camere cu lumină infraroșie pentru filmare în condiții de iluminare scăzută, etc.

Camere de supraveghere wireless

Camere de supraveghere cu cablu

Sursă de alimentare

Camerele de supraveghere au nevoie de sursă de alimentare pentru a funcționa. Puteți folosi sursă de alimentare prin cablu sau baterie sau panou solar dacă utilizați camere wireless.

Sistem de înregistrare

Imaginile sau videoclipurile captate de camere sunt înregistrate și stocate pe un dispozitiv de înregistrare, precum DVR-ul (Digital Video Recorder), NVR (Network Video Recorder). Cu aceste dispozitive puteți stoca și accesa ulterior înregistrările.

Monitorizare în timp real

Aveți nevoie și de monitoare sau dispozitive mobile pentru a viziona imagini live, gestiona sistemul sau accesa feed-urile video.

Cum funcționează sistemul de supraveghere video?

Captare

Camerele de supraveghere captează imagini sau videoclipuri din locația supravegheată. Imaginile vor fi alb-negru sau color (în funcție de tipul de cameră) și pot include și sunet dacă au microfon.

Transmisie

Imaginile sau videoclipurile captate sunt transmise spre dispozitivul de înregistrare sau sistemul de stocare prin cabluri sau conexiuni wireless. Sistemele wireless transmit datele prin rețeaua Wi-Fi sau alte tehnologii de comunicare wireless.

Înregistrare

Imaginile sau videoclipurile vor fi înregistrate pe dispozitivul de înregistrare, unde le veți stoca pentru perioada dorită. Puteți seta sistemul de supraveghere pentru a înregistra constant sau pentru a înregistra doar la detecția mișcării sau a altor evenimente suspecte.

Monitorizare și acces

Puteți monitoriza în timp real imaginile, dar și accesa înregistrările înmagazinate cu ajutorul unui monitor, dispozitiv mobil (alt dispozitiv de vizualizare). Veți putea realiza aceste acțiuni de la distanță, din orice loc cu acces la Internet.

Alerte și notificări

Unele sisteme de supraveghere pot fi setate pentru a trimite alerte sau notificări la detectarea unor evenimente anormale sau a mișcării în spațiul monitorizat. Datorită alertelor veți putea interveni prompt în caz de urgență sau pentru a evita producerea unor incidente.

Ce este sistemul de supraveghere video wireless? Care sunt avantajele și dezavantajele sale?

Sistemul de supraveghere wireless este un sistem de comunicație care transmite semnalul video de la camerele de supraveghere spre dispozitivul de înregistrare, fără să utilizeze cabluri fizice sau conexiuni cu fir. Un astfel de sistem operează prin tehnologii de transmise a semnalelor prin unde radio, infraroșii sau alte metode de transmisie fără fir.

Avantajele sistemului de supraveghere video wireless

Avantajele unui sistem de supraveghere video wireless sunt notabile:

Facilitate la instalare

Un avantaj important pentru sistemele de supraveghere video este facilitatea instalării. Cu un astfel de sistem nu va fi necesar să trasați cabluri complicate, instalarea fiind rapidă și ieftină.

Flexibilitate la amplasare

Puteți amplasa camerele wireless în diverse locuri, fără să fiți limitat de infrastructura de cablare existentă. Dacă doriți să modificați supravegherea, adaptarea la noile cerințe va fi facilă.

Mobilitate

Anumite camere wireless pot fi mutate ușor pentru a acoperi noi cerințe de supraveghere. Dacă mediul de supraveghere este temporar sau constant în schimbare, sistemul de supraveghere wireless este o alegere perfectă.

Acces la distanță

Cele mai multe sisteme de supraveghere video wireless pot fi accesate la distanță prin aplicații mobile sau platforme web. Astfel, veți putea urmări imagini în timp real sau să accesați înregistrările de la distanță.

Costuri inițiale mai mici

Întrucât nu trebuie să folosiți cabluri, costurile inițiale pentru un sistem de supraveghere wireless vor fi mai mici decât cele pentru sistemele cu fir.

Dezavantaje sisteme de supraveghere video wireless

Dezavantajele sistemelor de supraveghere video wireless vin să completeze imaginea pentru acestea:

Distanță limitată

Distanța dintre camerele wireless și receptorul wi-fi poate fi limitată. Cu un sistem de supraveghere wireless va fi mai dificil să acoperiți spații mari, în aer liber, mai ales dacă sunt obstacole.

Interferențe radio

Sistemele de supraveghere video wireless pot fi sensibile la interferențele radio (de la alte dispozitive, echipamente wi-fi din apropiere). Vă puteți aștepta la fluctuații pentru calitatea semnalului.

Alimentare electrică

Camerele wireless necesită în mod constant o sursă de alimentare electrică—acolo unde accesul la energia electrică este dificil, un sistem de supraveghere wireless nu este cea mai bună alegere.

Securitatea datelor

Un sistem de supraveghere video wireless este sensibil la interceptarea sau atacurile cibernetice. Va fi nevoie să luați măsuri eficiente de securitate.

Latency (întârziere)

Sistemele wireless pot prezenta o oarecare întârziere în transmisia imaginilor, ceea ce scade eficiența supravegherii video.

Tehnologii și standarde utilizate în sistemele de supraveghere video wireless

Sistemele de supraveghere video wireless utilizează diverse tehnologii și standarde pentru a transmite datele video prin rețele fără fir. Cele mai întâlnite tehnologii și standarde folosite pentru aceste sisteme sunt:

Wi- Fi (IEEE 802.11)

Wi-Fi este cea mai cunoscută tehnologie de conectivitate fără fir, folosită în sistemele de supraveghere video. Ea folosește standardele IEE 802.11 și asigură o gamă diversă de frecvențe și viteze de transfer de date. Camerele de supraveghere Wi-Fi se vor conecta la rețelele locale Wi-Fi și transmite datele video spre receptor sau DVR.

Bluetooth

Bluetooth este o tehnologie wireless ce se poate utiliza în sistemele de supraveghere video. Este adecvat pentru conexiunile pe distanțe scurte și este deseori utilizat la dispozitivele de control sau la configurarea camerelor.

H.265 și H.265 (HEVC)

Aceste standarde de compresie video sunt folosite pentru a diminua dimensiunea fișierelor video și pentru a economisi lățimea de bandă în timpul transmisiei. Astfel, transmisia datelor prin rețeaua wireless va fi mult mai eficientă.

Poe (Power over Ethernet)

Poe nu este un standard specific conexiunii wireless, dar este folosit în sistemele de supraveghere video pentru a alimenta și transmite datele spre camerele cu un cablu Ethernet. Cablarea în sistem va fi mai simplă.

ONVIF (Open Network Video Interface Forum)

ONVIF este un standard de interoperabilitate prin care se pot integra și conecta diverse dispozitive de supraveghere video, inclusiv camere wireless și software de gestiune pentru acestea.

Z-Wave

Tehnologia Z-Wave poate fi și ea folosită pentru sistemele de supraveghere video wireless pentru a realiza comunicarea între camere și dispozitivele de control. Puteți folosi Z-Wave mai ales pentru a controla dispozitivele de automatizare a casei și alte dispozitive inteligente.

Zigbee

Zigbee este un standard de comunicare fără fir ce poate fi utilizat pentru a conecta camerele la un hub central. Pasionații de tehnologie apreciază Zigbee mai ales pentru consumul redus de energie și capacitatea sa de a suporta numeroase dispozitive într-o rețea.

Ce sunt sistemele de supraveghere video cu cablu? Care sunt avantajele și dezavantajele lor?

Sistemele de supraveghere cu cablu sunt sisteme ce folosesc cabluri fizice pentru conectarea camerelor la dispozitivele de înregistrare și chiar la dispozitivele de afișare sau de control. Sistemele pot utiliza variate cabluri, cum ar fi: cabluri coaxiale, cabluri cu fibră optică, cabluri Ethernet, cabluri UTP, etc.

Avantajele sistemelor de supraveghere cu cablu

Avantajele sistemelor de supraveghere cu cablu sunt importante:

Calitate bună pentru semnal

Sistemele de supraveghere cu cablu asigură o calitate superioară pentru semnalul video, mai ales prin comparația cu sistemele wireless. Interferența este mai mică și distanțele de transmisie pot fi mari, fără a se pierde calitatea semnalului.

Securitate

Un sistem de supraveghere cu cablu are conexiune sigură, dificil de interceptat—un avantaj important pentru securitatea rețelei.

Viteză de transfer

Cablurile pot susține viteze de transfer mari, de aceea înregistrarea și redarea de video sunt posibile la rezoluții înalte, cu cadre pe secundă ridicate.

Fiabilitate

Riscul fluctuațiilor pentru semnal (cauzate de interferențele radio, diverse surse de perturbare) este mai mic pentru sistemele de supraveghere cu cablu. În mediile critice, veți dori să folosiți sisteme de supraveghere cu cablu.

Putere suplimentară

Există cabluri care furnizează și alimentare electrică la dispozitivele de supraveghere (Power over Ethernet) și cu acestea nu veți mai avea nevoie de surse de alimentare separate pentru camere.

Dezavantajele sistemelor cu cablu

Costuri de instalare mai mari

Luați în calcul costurile pentru cabluri, dar și pentru instalarea lor. Trasarea cablurilor presupune o planificare detaliată, săpare de șanțuri pentru montaj. Firește, aceste operațiuni cresc costurile inițiale pentru sistemul de supraveghere cu cablu.

Mobilitate limitată

Camerele cu fir sunt fixe și va fi dificil să le mutați după instalare. Flexibilitatea unui sistem de supraveghere cu cablu este destul de limitată.

Aspectul estetic

Cablurile la vedere pot afecta negativ aspectul unei locații. Dacă acest aspect contează pentru dvs., va fi nevoie să depuneți eforturi suplimentare pentru a le ascunde, integra în spațiul de instalare. Aceste eforturi pot presupune și alte cheltuieli.

Dificultate la extindere

Dacă vreți să adăugați alte camere, să extindeți rețeaua, va trebui să extindeți cablurile existente, să folosiți cabluri noi—un proces amplu și costisitor.

Limitări de distanță

Calitatea semnalului poate să scadă pe distanțe mari, din cauza cablurilor utilizate. La distanțele mari, veți avea nevoie să folosiți cabluri cu fibră optică care au prețuri destul de mari.

Ce cabluri se pot folosi la sistemele de supraveghere cu cablu?

Cablurile folosite cel mai des la sistemele de supraveghere cu cablu sunt:

Cablul coaxial

Cablu Coaxial RG6 TRISHIELD autoportantCablurile coaxiale sunt deseori folosite la sistemele de supraveghere video analogice. Ele au un conductor central din cupru, izolat de un dielectric și învelit în strat de protecție metalic, apoi învelit cu strat de izolație. Puteți utiliza cablul coaxial pentru transmisia semnalului video și a semnalului audio între camerele de supraveghere și dispozitivele de înregistrare.

 

Cablul UTP (Unshielded Twisted Pair)

Cablul UTP este folosit la sistemele de supraveghere video IP care utilizează tehnologie Ethernet. Cablurile se aseamănă cu cele utilizate la rețelele de calculatoare și transmit atât date video, cât și alimentare electrică spre dispozitivele poe (Power over Ethernet). Cablurile UTP sunt destul de diverse (Cat 5e, Cat6, Cat 6, etc), fiecare dintre ele prezentând anumite caracteristici de transmisie și performanțe.

Cablul cu fibră optică

Cablurile cu fibră optică sunt folosite pentru a transmite semnale video pe distanțe lungi, calitatea semnalului rămânând excelentă. Cablurile cu fibră optică folosesc fibre de sticlă sau de plastic pentru a transmite date sub formă de impulsuri luminoase. Cablurile cu fibră optică nu sunt afectate de interferențele electromagnetice și pot transmite date pe distanțe de sute de metri și chiar kilometri.

Cum se compară sistemul de supraveghere wireless cu sistemul cu cablu?

Comparăm sistemul de supraveghere wireless cu cel prin cablu pe mai multe planuri, după cum urmează:

Calitatea semnalului

  • Sisteme wireless

Calitatea semnalului la sistemele de supraveghere wireless poate fi influențată de interferențele radio, obstacolele fizice (pereți, spre exemplu). De regulă, mediul în care sunt instalate vor determina fluctuațiile pentru calitatea semnalului.

  • Sisteme cu cablu

Sistemele cu cablu asigură o calitate constantă pentru semnal și interferențele sunt minime. Mediul de instalare va afecta mai puțin calitatea semnalului.

Securitate

  • Sistemele wireless

Vulnerabilitatea la atacurile cibernetice, interceptarea datelor este mai mare la sistemele de supraveghere wireless. Aceasta se întâmplă deoarece semnalul se transmite prin aer, persoanele neautorizate putând accesa mai ușor un astfel de sistem.

  • Sisteme cu cablu

Securitatea oferită de sistemele de supraveghere cu cablu este mai mare, datele fiind transmise prin mediu fizic (cablu). Intercepția semnalului este, astfel, mai dificilă.

Mobilitate

  • Sisteme wireless

Mobilitatea și flexibilitatea sistemelor wireless în amplasarea camerelor sunt superioare. La aceste sisteme, relocarea camerelor este facilă și nu trebuie să aduceți modificări la infrastructura de cablare.

  • Sisteme cu cablu

Camerele cu cablu sunt fixe și va fi dificil să le mutați după montaj. Flexibilitatea la relocarea camerelor în sistemul cu cablu este destul de limitată.

Costuri de instalare

  • Sisteme wireless

Din moment ce nu aveți nevoie de cabluri, costurile inițiale sunt mai mici pentru un sistem wireless. Cu toate acestea, se vor adăuga cheltuielile pentru dispozitivele poe sau echipamentele de extindere a rețelei Wi-Fi.

  • Sisteme cu cablu

Costurile inițiale de instalare a unui sistem cu cablu sunt mai mari din cauza cheltuielilor pentru cabluri și instalarea lor. Fiabilitatea și stabilitatea sistemului cu cablu vor amortiza, însă, aceste cheltuieli.

Fiabilitate

  • Sistemele wireless

Sistemele wireless sunt sensibile la interferențele radio, perturbările în rețea, de aceea pot prezenta fluctuații la semnal. Este posibil să pierdeți temporar conexiunea și chiar să se degradeze semnalul.

  • Sisteme cu cablu

Sistemele cu cablu asigură o fiabilitate mai mare. Datorită transmisiei prin cablu, performanța semnalului video este mai bună– semnalul este mai rezistent la perturbări, interferențe.

Extindere și scalabilitate

  • Sistemul wireless

Va fi ușor să extindeți un sistem wireless prin adăugarea de camere sau dispozitive wireless suplimentare. Capacitatea rețelei Wi-Fi va influența scalabilitatea.

  • Sisteme cu cablu

Dacă vă gândiți să extindeți un sistem cu cablu, trebuie să vă pregătiți pentru un proces complicat și costisitor. În cazul în care folosiți tehnologii precum poe, extinderea și scalabilitatea vor fi mai simple.

Unde sunt recomandate sistemele de supraveghere wireless? Dar cele cu cablu?

Nevoile specifice ale aplicației, prioritățile personale, mediul de utilizare sunt factori esențiali în selecția unui sistem de supraveghere.

Alegeți sistem de supraveghere wireless atunci când

  • Doriți să evitați lucrările de cablare

Instalarea cablurilor poate fi scumpă, complicată, mai ales dacă nu există infrastructură de cablare. Un sistem wireless elimină nevoia cablării.

  • Este importantă mobilitatea

Dacă aveți nevoie de flexibilitate la amplasarea camerelor de supraveghere sau dacă intenționați să mutați camerele destul de des, alegeți sistemul de supraveghere wireless.

  • Nu aveți nevoie de calitate extremă pentru video

Atunci când nu aveți nevoie de calitate extremă pentru video sau nu vă deranjează fluctuațiile la calitatea semnalului, un sistem wireless este o alegere inspirată.

  • Aveți deja o rețea care suportă sisteme wireless

Dacă rețeaua dvs. Wi-Fi este solidă, bine configurată, nu vă va fi complicat să instalați un sistem de supraveghere wireless.

Unde se poate folosi sistemul de supraveghere wireless:

Se poate folosi sistem de supraveghere wireless la supravegherea de:

  • Locuințe la exterior, pentru supravegherea intrării, dar și la interior
  • Afaceri de mici dimensiuni pentru supravegherea spațiului de vânzare, birourilor, depozitelor
  • Animale, la supravegherea boxelor, grajdurilor, pășunilor
  • Peisaje, parcuri, zone de exterior la restaurante și hoteluri
  • Evenimente, concerte, festivaluri.

Top of Form

Alegeți un sistem de supraveghere cu cablu atunci când:

  • Este esențială calitatea superioară pentru semnal

Dacă aveți nevoie de un semnal video de calitate constant, alegeți sistemul cu cablu.

  • Securitatea este fundamentală

Sistemele cu cablu sunt mai rezistente la interceptare, atacuri cibernetice, de aceea sunt mai sigure.

  • Contează fiabilitatea

Fiind mai puțin sensibile la interferențe sau fluctuații de semnal, sistemele cu cablu sunt mai fiabile în operarea zilnică.

  • Mediul de folosire a cablurilor este bun

În clădirile comerciale, industriale, este mai ușor să fie ascunse cablurile, de aceea sistemele cu cablu sunt mai practice în aceste medii.

Unde se poate folosi sistemul de supraveghere video cu cablu

Sistemul de supraveghere video cu cablu se poate utiliza, cu precădere, la supravegherea de:

  • Complexe comerciale, mall-uri pentru securitate și monitorizare de activități
  • Fabrici, unități industriale pentru a monitoriza procese de producție, pentru securitatea lucrătorilor, prevenirea incidentelor
  • Aeroporturi, gări, terminale de autobuz
  • Spitale, centre de sănătate

Cum alegeți sistemul de supraveghere potrivit?

Alegeți sistemul de supraveghere potrivit ținând cont de următoarele criterii:

  1. Scopul supravegherii

Dacă scopul supravegherii este securitatea, un sistem cu cablu este de preferat, el oferind mai multă stabilitate și securitate pentru semna.

Atunci când scopul supravegherii este monitorizarea generală, fără cerințe stricte de securitate, sistemul wireless va fi o opțiune mai potrivită și mai ieftină.

  1. Calitatea și claritatea imaginilor

Pentru imagini video de calitate înaltă, cu detalii clare, vă sugerăm să optați pentru sistemele de supraveghere cu cablu.

  1. Mobilitate și flexibilitate

Dacă sunteți interesat de mobilitate, flexibilitate pentru locația camerelor, alegeți un sistem wireless.

  1. Costuri

Costurile inițiale pentru sistemul wireless sunt mai mici, dar acordați atenție și cheltuielilor pe termen lung, cum sunt cele de întreținere și extindere.

  1. Securitatea datelor

Sistemele cu cablu asigură protecție mai mare împotriva interceptării și atacurilor cibernetice. Optați pentru un sistem cu cablu dacă este esențială securitatea datelor.

  1. Mediul de utilizare

Analizați mediul de utilizare, identificați interferențele, distanța dintre camere, obstacolele fizice, necesitatea protejării cablurilor.

  1. Resurse curente

Verificați dacă aveți resursele tehnice pentru a monta și întreține sistemul ales.

  1. Extindere și scalabilitate

Dacă vă gândiți să extindeți sistemul în viitor sau să mai adăugați camere, apreciați capacitatea de extindere și scalabilitate pentru sistem.

  1. Integrarea cu alte tehnologii

Atunci când intenționați să integrați sistemul de supraveghere cu alte dispozitive sau sisteme, verificați că sistemul ales este compatibil cu tehnologiile și protocoalele curente.

Recomandări de instalare și configurare

Recomandările de instalare și configurare de mai jos vă sunt de folos, indiferent de sistemul de supraveghere ales.

Planificați instalarea

Realizați un plan în detaliu pentru locația de supravegheat. Determinați punctele sensibile, vulnerabile și stabiliți locația pentru camere.

Alegeți camerele de supraveghere

Echipa de la rovision.ro vă poate ghida în alegerea camerelor de supraveghere conform nevoilor dvs, mediului de folosire, dar și bugetului. Rezoluția, tipul de cameră (fixă, PTZ, cu IR pentru vizibilitate nocturnă), unghiul de vizualizare, calitatea imaginii sunt criterii esențiale la selectarea camerelor.

Instalați corect camerele

Amplasați camerele la înălțimea adecvată pentru a capta imaginile dorite și pentru a le proteja de accesul neautorizat. Verificați conexiunile, cablurile—ele trebuie protejate de vandalism și deteriorare.

Selectați cablurile

Dacă folosiți sistem cu cablu, trebuie să alegeți tipul de cablu (coaxial, UTP, fibră optică).

Configurați dispozitivele de înregistrare

Montați și configurați dispozitivele de înregistrare (DVR, NVR), conforma nevoilor dvs. Vedeți dacă aveți spațiu de stocare pentru înregistrările video.

Stabiliți setările de securitate

Implementați setări de securitate pentru a proteja sistemul dvs. De accesul neautorizat. Înlocuiți parolele implicite ale dispozitivelor cu parole noi, puternice. Urmăriți ca software-ul și firmware-ul să fie actualizate cu cele mai noi versiuni, care remediază vulnerabilitățile curente. Nu uitați să modificați regulat parolele.

Configurați accesul la distanță

Dacă vreți să accesați sistemul de la distanță, setați accesul de la distanță printr-o conexiune securizată (VPN) sau servicii de acces la distanță securizate. Asigurați-vă că dețineți controlul de acces pentru sistem.

Familiarizați-vă cu interfața de supraveghere

Familiarizați-vă cu interfața software sau aplicația mobilă folosită pentru monitorizarea și controlul sistemului. Vedeți cum puteți căuta, reda înregistrările, configura notificările pentru incidente, evenimente atipice.

Verificați sistemul

Realizați teste în mod regulat pentru a fi siguri de buna funcționare a sistemului. Testați camerele, funcțiile de notificare, înregistrarea.

Păstrați documentația

Este bine să puneți într-un loc sigur diagramele de instalare, manualele dispozitivelor, modificările aduse la sistem.

Respectați legile și reglementările în vigoare

Urmăriți ca instalarea și folosirea sistemului respectă legile și reglementările locale de supraveghere video și protecție a datelor personale.

Vă încurajăm să apelați la profesioniștii de la rovision.ro pentru ghidare în selectarea sistemului de supraveghere, a componentelor sale, mai ales dacă este vorba de un sistem complex.

 

Sfaturi pentru instalarea și întreținerea sistemului de supraveghere

Blog Sfaturi pentru instalarea și întreținerea sistemului de supraveghere

Sfaturile oferite de profesioniștii de la rovision.ro pentru instalarea și întreținerea sistemului de supraveghere pot fi de mare ajutor pentru consumatorii deciși să se ocupe personal de sistemul de supraveghere. Supravegherea video este mai accesibilă decât oricând, echipamentele de supraveghere video sunt mai ieftine, mai ușor de instalat și de folosit, dar și mai performante decât oricând.

În primul rând, vă recomandăm să nu vă grăbiți în achiziția echipamentelor de supraveghere. Cercetați cu atenție echipamentele disponibile, gândiți-vă îndelung la ce doriți să obțineți prin supravegherea video, identificați punctele vulnerabile ale spațiului. Acestea sunt doar câteva recomandări generale—în continuare detaliem pe larg.

Ce tipuri de echipamente de supraveghere sunt disponibile? Cum alegem un sistem de supraveghere?

Ce tipuri de echipamente de supraveghere există?

Sunt disponibile diverse echipamente de supraveghere pentru a acoperi cât mai multe dintre nevoile consumatorilor.

Camere de supraveghere

  • Camerele cu fir—se conectează prin cablu la DVR (Digital Video Recorder) sau la NVR (Network Video Recorder). Acestea vin într-o mare varietate de modele: camere fixe, camere cu capacitate de rotație și zoom, etc.
  • Camere wireless—transmit datele fără fir spre DVR sau NVR prin Wi-Fi sau alte tehnologii wireless
  • Camerele IP—se pot conecta la rețea Ethernet sau la Internet și au propria adresă IP
  • Camere de interior sau exterior—camerele de interior se pot utiliza doar la interior și nu rezistă la intemperii, în timp ce camerele de exterior rezistă la condițiile meteo extreme și pot fi folosite în aer liber.
  • Camere ascunse—aceste camere sunt discrete și le puteți ascunde în obiecte comune (ceasuri, jucării de pluș, detectoare de fum).
  • Camere panoramice și cu rezoluție înaltă—camerele panoramice pot acoperi un unghi larg și le puteți folosi pentru supravegherea simultană a mai multor zone. Camerele cu rezoluție înaltă vă vor oferi imagini detaliate și vor furniza informații precum chipurile umane, numere de înmatriculare.

DVR

DVR-ul este un dispozitiv de înregistrare și stocare a înregistrărilor de la camerele de supraveghere cu fir. Asigură funcții precum accesul la distanță, stocarea locală a înregistrărilor, monitorizarea activității.

NVR

Un NVR seamănă cu un DVR, dar este folosit cu camerele IP. El gestionează și înregistrează fluxurile de la mai multe camere IP și are opțiuni avansate de stocare, gestionare a datelor.

NVR NVR 4MP Rovision 4 canale POE oem

Senzori de mișcare

Senzorii de mișcare pot face parte din sistemul de supraveghere pentru a depista mișcarea în zonele de supraveghere. Atunci când depistează mișcare, senzorii vor declanșa înregistrarea sau trimite notificări spre utilizatori.

Senzori de lumină și zgomot

Astfel de senzori vor activa camerele sau luminile când depistează schimbări de lumină sau de zgomot în zonele monitorizate.

Sisteme de stocare

Dispozitivele vă ajută la stocarea înregistrărilor de la camerele de supraveghere. Hard disk-urile interne sau externe, serverele de stocare, serviciile de stocare în Cloud sunt sisteme de stocare.

Monitoare

Cu ajutorul monitoarelor veți vizualiza în timp real imaginile de la camerele de supraveghere pentru redarea imaginilor înregistrate.

Software de gestionare și monitorizare

Puteți folosi software-ul de supraveghere pentru a gestiona și monitoriza camerele, pentru a realiza redări, configura alerte, notificări.

Sisteme de alarmă

Unele sisteme de supraveghere pot fi integrate cu, pentru securitate completă. Spre exemplu, dacă se detectează mișcare, sistemul va declanșa alarme sonore sau luminoase.

Cum alegeți sistemul de supraveghere?

Un sistem de supraveghere ales nepotrivit este inutil. Iată de ce anume trebuie să țineți cont atunci când alegeți componentele unui sistem de supraveghere:

Stabiliți scopul supravegherii

Gândiți-vă cât mai exact ce doriți să monitorizați (locuință, afacere, proprietate agricolă, magazin, clădire de birou, etc). Identificați scopul instalării sistemului de supraveghere: securitate, monitorizare de angajați, observarea animalelor de companie, etc.

Evaluați zona de supraveghere

Examinați atent locația în care vreți să instalați camerele de supraveghere. Determinați numărul de camere necesare, tipul camerelor, zona de acoperire pentru fiecare cameră.

Bugetul disponibil

Decideți bugetul pentru sistemul de supraveghere. La rovision.ro găsiți camere, echipamente de stocare, înregistrare care variază mult ca preț.

Tipul de camere

Camerele de supraveghere vin într-o mare varietate de caracteristici, performanțe: camere cu rezoluție înaltă (4K), camere Infraroșu pentru vizibilitate pe timpul nopții, camere fixe, camere PTZ (pan-tilt-zoom), etc.

Echipamentul de înregistrare

Trebuie să decideți dacă veți folosi DVR sau NVR pentru înregistrarea și stocarea datelor. Dispozitivul trebuie să aibă spațiu de stocare conform nevoilor dvs. De supraveghere.

Conectivitate și acces la distanță

Vedeți dacă sistemul asigură acces de la distanță prin aplicație mobilă sau platformă web. Astfel, veți putea monitoriza locația în timp real, de la distanță.

Calitatea imaginii și funcții adițonale

Optați pentru camere cu rezoluție înaltă, funcții precum alerte de securitate, detecția mișcării, stocarea în Cloud, capacitate de a înregistra cu sonor, etc.

Recenzii și recomandări

În zilele noastre, este cum nu se poate mai simplu să aflați părerile clienților despre un produs sau altul. Colectați informații de la clienți, dar și de la specialiști despre produsele care vă interesează.

Asistență și service

Vă recomandăm să alegeți un furnizor (cum este rovision.ro) care vă oferă suport tehnic și servicii după achiziție de calitate.

Sfaturi pentru alegerea locației potrivite pentru camerele de supraveghere

O cameră de supraveghere, oricât de bună ar fi ea, devine inutilă dacă este amplasată în locul greșit. Luați în considerație aspectele de mai jos atunci când decideți locația pentru camerele de supraveghere:

Determinați punctele vulnerabile

Identificați zonele vulnerabile și cele cheie pe care doriți să le supravegheați. Intrările principale, birourile, parcările, depozitele, încăperile de depozitare a obiectelor valoroase sunt astfel de puncte vulnerabile.

Asigurați acoperire integrală

Urmăriți ca prin camerele de supraveghere să acoperiți toate zonele de interes, fără a avea spații neobservate sau zone de umbră. Este esențial să aveți o vedere clară a fiecărui punct critic.

Alegeți înălțimea adecvată

Stabiliți înălțimea adecvată pentru camerele de supraveghere. De regulă, o cameră montată la mare înălțime va oferi un câmp vizual larg, dar nu va fi ideală pentru captarea detaliilor. Spre exemplu, o cameră de supraveghere PTZ, cu unghiuri reglabile, va permite ajustarea vizualizării în timp real (urmări obiectul în mișcare, realizare de zoom, etc).

Protejați camerele de factorii externi

Camerele de supraveghere de exterior necesită protejare împotriva intemperiilor, a condițiilor meteo nefavorabile. Alegeți camere de exterior rezistente la praf, apă, temperaturi extreme și chiar la vandalizare.

Accesibilitate și siguranță

Amplasați camerele astfel încât ajustarea și întreținerea lor să nu fie greu de realizat. Puteți proteja camerele prin carcase rezistente la vandalizare.

Iluminare potrivită

Acordați atenție luminii ambientale din zona de supraveghere. În funcție de nivelul de iluminare, va fi necesar sau nu să instalați camere cu tehnologie infraroșu pentru vizualizare nocturnă sau să adăugați surse de iluminare.

Testați și ajustați camerele de supraveghere

După ce ați instalat camerele, testați sistemul pentru a vedea dacă ați acoperit eficient toate zonele importante, să verificați calitatea imaginii. Dacă este necesar, va trebui să  modificați poziția, unghiul camerelor.

Ce factori influențează calitatea imaginilor înregistrate?

Există mai mulți factori care influențează calitatea imaginilor captate prin camere. Iată care sunt cei mai importanți:

Rezoluția

Camerele cu rezoluții mai mari, HD (720p) sau 4K (2160p) vor furniza imagini mai clare și mai detaliate. Când rezoluție este mai mare, veți putea identifica mai ușor detaliile esențiale, cum sunt fețele, numerele de înmatriculare.

Iluminarea

Lumina ambientală contează mult pentru calitatea imaginilor. Camerele cu tehnologie infraroșu IR sunt cruciale pentru captarea imaginilor pe timpul nopții. Verificați nivelul de iluminare pentru camere pentru a vă bucura de imagini clare, chiar și în condiții de iluminare redusă.

Lentile de calitate

Lentilele de calitate superioară ajută la obținerea unor imagini clare, precise. Optați pentru lentile cu capacitate de focalizare sau zoom pe care le puteți regla pentru a obține unghiurile dorite de vizualizare.

Protecție împotriva reflexiilor și a flare-urilor

Calitatea imaginilor va fi mult mai bună dacă montați camerele astfel încât să evitați reflexiile solare sau flare-urile de lumină.

Compresia video

Anumite formate de compresie video vor influența calitatea, dimensiunea fișierelor video și vor permite comprimarea fără a se pierde din calitatea imaginilor.

Cadre pe secundă (FPS)

FPS-ul reprezintă numărul de cadre pe secundă înregistrate de camera de supraveghere. Cu cât FPS-ul este mai mare, cu atât mai fluentă va fi mișcarea din înregistrări. Valoarea de 30FPS se consideră a fi suficientă în cele mai multe situații.

Procesarea imaginilor

Calitatea procesării imaginilor din camera de supraveghere contează pentru calitatea finală a imaginilor înregistrate. Spre exemplu, camerele cu senzori de înaltă calitate și procesoare puternice vor produce la imagini de calitate.

Capacitatea de stocare

Utilizați dispozitive de stocare calitative care asigură redare de calitate și au risc redus de pierdere a datelor.

Reglarea corectă a setărilor

Reglarea corectă a setărilor camerei (contrastul, balansul alb, luminozitatea) va ameliora semnificativ calitatea imaginilor.

Curățenie și întreținere

Verificați ca lentilele și carcasele camerelor să fie mereu curate—depunerile de praf sau de murdărie vor influența calitatea imaginilor.

Unghiurile de vizualizare

Setați corect unghiurile de vizualizare pentru camerele de supraveghere. Camerele trebuie să acopere zonele de interes fără a exista zone de umbră, spații nesupravegheate.

Latency (întârziere)

Pentru sistemele de supraveghere cu acces la distanță, întârzierea în transmisia și redarea imaginilor va conta pentru calitatea și eficiența supravegherii video.

Echipament de rețea și stocare

Capacitatea sistemului de a înregistra și reda imagini de calitate înaltă este afectată și de calitatea echipamentului de rețea și a dispozitivelor de stocare.

Setări de securitate

Verificați ca sistemul de supraveghere să fie securizat  pentru a evita accesarea imaginilor de către persoanele neautorizate.

Instalarea și configurarea corectă a camerei de supraveghere–Cum să instalați un sistem de supraveghere

Instalarea și configurarea corectă a camerelor de supraveghere presupune parcurgerea mai multor pași:

Pasul 1—Planificarea

  • Identificați nevoile dvs. De supraveghere. Ce anume doriți să supravegheați video și care este scopul supravegherii?
  • Alegeți echipamentul potrivit, camerele de supraveghere, dispozitivul DVR sau NVR, cabluri, diverse accesorii.
  • Realizați un plan pentru locație în care să notați locația pentru camere, cablurile, dispozitivele de înregistrare.

Pasul 2—Instalarea sistemului

  • Montați camerele în locurile stabilite și, dacă sunt amplasate la exterior, protejați-le de intemperii și vandalizare.
  • Conectați cablurile de alimentare și de semnal între camere și dispozitivele DVR sau NVR (protejați eficient cablurile.
  • Dacă folosiți NVR cu funcții de rețea, conectați-l la router pentru a fi posibil accesul la distanță și stocarea în Cloud.

Pasul 3—configurarea echipamentului

  • Conectați camerele la DVR sau NVR și realizați setările inițiale precum: rezoluția, modul de înregistrare, funcțiile suplimentare.
  • Stabiliți un program de înregistrare—puteți seta înregistrare continuă sau înregistrare bazată pe detecția mișcării.
  • Alegeți unde stocați înregistrările (pe hard disk intern, stocare în Cloud).
  • Configurați aplicația sau interfața web a sistemului de supraveghere pentru a accesa imaginile de la distanță. Va fi nevoie să creați cont, să configurați accesul la router pentru a realiza conexiunile interne.

Pasul 4—testarea sistemului

  • Verificați modul de funcționare, înregistrare a camerelor de supraveghere. Realizați teste de calitate pentru claritatea imaginilor, funcționarea întregului sistem.

Pasul 5—Întreținerea și gestionarea sistemului

  • Realizați în mod regulat verificări și întrețineri pentru echipament (curățați lentilele, carcasele camerelor).
  • Urmăriți să folosiți cele mai noi actualizări de firmware pentru a beneficia de funcții noi și pentru a remedia vulnerabilitățile de securitate.
  • Monitorizați spațiul de stocare și realizați backup regulat pentru înregistrările semnificative.
  • Respectați legile și regulamentele naționale legate de supravegherea video.
  • Dacă mai multe persoane au acces la sistem, instruiți-i pentru utilizarea corectă a sistemului de supraveghere.

Cum să protejați sistemul de supraveghere de accesul neautorizat?

Pentru asigurarea confidențialității și a securității datelor și a imaginilor înregistrate, vă recomandăm să derulați multiple acțiuni de protecție. Iată care sunt cele mai semnificative:

  • Folosiți parole puternice

Modificați parolele din fabrică ale camerelor, dispozitivelor DVR și NVR și creați parole puternice, unice. Folosiți litere mici și mari, cifre, caractere speciale.

  • Actualizați firmware-ul

Urmăriți ca firmware-ul (software-ul de bază) să fie actualizat la cea mai nouă versiune.

  • Izolați rețeaua

Amplasați sistemul de supraveghere pe o rețea separată sau izolată, pentru a nu putea fi accesată de pe rețeaua principală. Astfel veți evita accesul neautorizat din partea altor dispozitive, care sunt conectate la rețea.

  • Filtrare adrese IP

Folosiți funcția de filtrare a adreselor IP pentru limitarea accesului la sistemul de supraveghere. Blocați accesul din afara acestor adrese.

  • Autentificare în doi pași

Beneficiile autentificării în doi pași (2FA) pentru sistemul de supraveghere sunt importante. Aceasta asigură un strat adițional de securitate. Cu 2 FA, veți folosi o parolă și un cod suplimentar generat de un dispozitiv de autentificare pentru accesarea sistemului.

  • Monitorizare activității sistemului de supraveghere

Implementați un sistem de monitorizare activă care să vă notifice dacă sunt depistate activități atipice, încercări de acces neautorizat.

  • Securitate fizică

Printre cele mai semnificative sfaturi pentru a preveni vandalizarea camerelor de supraveghere sunt acelea de instalare a camerelor în locuri dificil de accesat, manipulat, precum și de folosire a unor carcase rezistente la vandalism.

  • Limitați accesul persoanelor la sistem

Urmăriți ca doar persoanele autorizate să aibă acces fizic la sistemul de supraveghere. Folosiți lacăte și alte echipamente pentru protejarea camerelor și a componentelor.

  • Politici de securitate

Implementați politici de securitate clare, bine definite pentru sistemul de supraveghere. Politicile trebuie să fie respectate de toți utilizatorii, angajații.

  • Criptarea datelor

Activați criptarea datelor pe dispozitivele de stocare și transmisia datelor spre DVR sau NVR precum și pentru accesul la distanță.

Întreținerea regulată a echipamentului de supraveghere

Întreținerea în mod regulat a sistemului de supraveghere este crucială pentru a asigura funcționarea lui optimă și pentru a beneficia de calitate pentru imagini. Iată câteva recomandări pentru întreținerea constantă a sistemului de supraveghere:

  • Curățare

Curățați regulat lentilele camerelor și carcasele pentru a îndepărta praful, murdăria, particulele. Utilizați o lavetă moale, non-abrazivă și doar la nevoie soluții de curățare specializată pentru sticlă.

  • Verificați conexiunile

Examinați cablurile și conexiunile pentru a fi siguri că sunt strânse, că nu sunt deteriorate.

  • Actualizați firmware-ul

Asigurați-vă că echipamentul de supraveghere are cele mai noi actualizări de firmware—ele remediază constant vulnerabilitățile de securitate.

  • Inspectați spațiul de stocare

Verificați spațiul de stocare pentru a fi siguri că există spațiu pentru înregistrările curente. Realizați back-upuri regulate pentru datele semnificative de pe dispozitivele externe sau în Cloud.

  • Verificați alimentarea

Examinați dacă bateriile, alimentatoarele, sursele de alimentare sunt funcționale; înlocuiți bateriile uzate, defecte la camerele wireless.

  • Inspectați funcțiile de înregistrare

Testați înregistrarea, funcțiile de înregistrare (detecția mișcării), pentru a fi siguri că sunt active, că sunt în parametrii corecți.

  • Monitorizarea activă

Dacă sistemul dvs. Are funcții de monitorizare activă (detecția mișcării, spre exemplu), vedeți ca acestea să opereze corect.

  • Înlocuiți echipamentul uzat

Acolo unde camerele, anumite componente sunt uzate, nu mai funcționează corect, schimbați-le cu unele noi.

  • Verificați vizualizarea la distanță

Folosiți aplicația mobilă, platforma web pentru a accesa sistemul de la distanță.

  • Securitate cibernetică

Monitorizați și actualizați regulat parolele, autentificările pentru a preveni accesul neautorizat, modificați regulat parolele.

  • Politici de întreținere

Gândiți și implementați politici de întreținere a sistemului ce să cuprindă programul de verificare, procedurile, responsabilitățile pentru personalul autorizat.

Stocarea și gestionarea datelor de supraveghere—recomandări

Un sistem de supraveghere nu poate fi eficient dacă stocarea și gestionarea înregistrărilor de supraveghere nu sunt bine derulate. În acest sens, luați aminte la aspectele de mai jos:

Alegeți soluția potrivită de stocare

  • Hard-disk intern sau extern

Multe sisteme de supraveghere folosesc hard-disk intern sau extern pentru a stoca înregistrările. Alegeți hard disk cu suficient spațiu de stocare, rezistent la funcționare continuă, de calitate.

  • Stocare în Cloud

Dacă alegeți stocarea în Cloud, veți avea accesa la înregistrări de pe orice dispozitiv conectat la internet. Alegeți un furnizor de servicii de Cloud de încredere, care prioritizează securitatea datelor.

Stabiliți politica de retenție

Stabiliți o politică de păstrare a înregistrărilor care să precizeze pentru cât timp păstrați înregistrările. Înregistrările importante pot fi păstrate mai mult timp, iar cele vechi pot fi suprascrise automat și șterse.

Realizați regulat backup

Efectuați backup regulat pentru înregistrările de pe dispozitive externe sau în cloud pentru a nu pierde datele în caz de defectare  a hard disk-ului.

Criptați datele

Utilizați criptarea datelor pentru înregistrările sensibile, vulnerabile. Realizați criptarea la stocare, dar și la transmisia datelor.

Etichetare și organizare

Folosiți etichete eficiente (data, ora, locația, tipul de eveniment) pentru înregistrări pentru a găsi și recupera rapid înregistrările.

Monitorizați spațiul de stocare

Verificați mereu spațiul de stocare pentru a fi siguri că aveți spațiu disponibil pentru noile înregistrări. Puteți configura alerte pentru a fi alertat când spațiul de stocare este ocupat aproape complet.

Securitatea accesului

Doar persoanele autorizate trebuie să poată accesa datele de supraveghere. Folosiți autentificare în doi pași pentru protejarea înregistrărilor.

Înregistrări redundante

Dacă înregistrările sunt importante, puteți folosi mai multe dispozitive pentru a avea copii de rezervă.

Cum să evitați erorile comune în instalarea și întreținerea sistemului de supraveghere?

Cu toate că greșelile care se pot face cu un sistem de supraveghere sunt numeroase, există câteva erori care se produc mai frecvent. Iată care sunt și, mai ales, cum le puteți evita:

  • Folosirea de parole slabe

Nu folosiți parole evidente, ușor de ghicit, parolele implicite. Creați parole solide, cu majuscule, litere mici, caractere speciale.

  • Omiterea actualizării sistemului

Verificați ca sistemul să folosească mereu cel mai nou firmware—actualizările rezolvă eventualele vulnerabilități de securitate.

  • Nefolosirea autentificării în doi pași

Utilizați mereu autentificarea în doi pași—ea amplifică securitatea datelor înregistrate.

  • Absența monitorizării activității

Nu omiteți monitorizarea activității sistemului de supraveghere. Instaurați un sistem de alertă pentru a vă notifica despre activități suspecte, încercări de acces neautorizat.

  • Stocarea incorectă a înregistrărilor

Verificați să aveți mereu spațiu de stocare, că înregistrările sunt protejat de defecțiunile de hardware, acces neautorizat. Nu uitați de realizarea regulată de backup.

  • Amplasarea eronată a camerelor

Nu instalați camerele în locuri care produc zone de umbră, nu acoperă zonele de interes.

  • Lipsa protecției camerelor de vandalizare sau furt

Când camerele sunt ușor de accesat, vulnerabile la vandalism, este bine să le protejați prin carcase rezistente la vandalism. Amplasați camerele în locuri dificil de accesat.

  • Omiterea întreținerii regulate

Nu săriți peste întreținerea regulată a sistemului de supraveghere (curățarea camerelor, verificare cablurilor, etc).

  • Absența politicii de securitate

Creați și implementați politică de securitate clară pentru sistemul  de supraveghere.

  • Nu se protejează accesul la DVR sau NVR

Urmăriți ca echipamentul DVR sau NVR să fie într-un loc sigur, unde doar personalul autorizat să aibă acces.

  • Absența instruirii personalului

Personalul care folosește sistemul de supraveghere trebuie să fie instruit în legătură cu sistemul de supraveghere.

La rovision.ro veți găsi personalul autorizat, instruit care vă poate ghida în selectarea sistemului de supraveghere, dar și în instalarea și configurarea acestuia.

 

Cum să configurezi un sistem de supraveghere video CCTV

Blog configurare supraveghere video CCTV

Pentru a afla cum să configurezi un sistem de supraveghere video, este important să afli informațiile cele mai relevante despre acesta. Un sistem de supraveghere CCTV (Closed Circuit Television) este un sistem electronic de monitorizare ce operează în circuit închis. Astfel, imaginile și sunetul captate se pot vizualiza doar în interiorul sistemului, nefiind transmise în domeniul public.

La Rovision.ro găsiți componente de sisteme de supraveghere la prețuri convenabile, în diverse modele. În cele ce urmează vă prezentăm nu doar cum să configurați un sistem CCTV, ci și alte informații esențiale despre acesta (pe care nu le veți găsi în tutorialele pas cu pas online).

Primul pas—planificarea sistemului CCTV

Planificarea în detaliu a sistemului CCTV este esențială pentru o configurare corectă și eficientă. Iată ce etape presupune planificarea sistemului CCTV:

Stabilirea nevoilor de securitate

Începeți prin a vă gândi la motivele pentru care intenționați să instalați un sistem CCTV. Ce doriți să supravegheați și de ce? Unii clienți vor să protejeze casa, proprietatea, afacerea, alții doresc să-și supraveghere angajații, etc.

Evaluați amenințările posibile

Analizați amenințările posibile pentru securitate, determinați scenariile de risc. O astfel de analiză vă va ajuta să stabiliți câte camere vă vor fi necesare, ce tipuri de camere va trebui să instalați.

Stabiliți bugetul

Piața vă oferă numeroase modele de echipamente de supraveghere, iar prețurile pot varia destul de mult. Pregătiți un buget mulțumitor, care să includă costurile pentru camere, recordere, cabluri, surse de alimentare, accesorii, instalare. Bugetul va fi un reper în achizițiile pe care le veți face.

Determinați resursele disponibile

Trebuie să analizați anumite resurse, cum ar fi lățimea de bandă a rețelei, capacitatea de stocare. Pentru a gestiona datele înregistrate și a transmite în timp real imaginile, veți avea nevoie de resurse suficiente.

Stabiliți un plan de implementare

Dezvoltați un plan de implementare, cât mai detaliat, în care să notați schema de amplasare a camerelor, tipurile de camere utilizate, zonele acoperite de fiecare cameră, detalii despre infrastructura de rețea, stocare.

Testați și ajustați sistemul

După instalarea sistemului CCTV, va fi nevoie să testați sistemul pentru a fi sigur că toate componentele sale funcționează corect.

Verificați reglementările și normele legale

Verificați reglementările și legile locale privind supravegherea video. Respectarea regulilor este fundamentală—nu vă doriți să aveți probleme legate de încălcarea intimității și a confidențialității.

Instruiți personalul sau utilizatorii

Acolo unde este aplicabil, trebuie să instruiți personalul sau utilizatorii de sistem pentru folosirea lui corectă. Personalul, utilizatorii trebuie să fie familiarizați cu accesarea înregistrărilor, gestionarea alertelor, respectarea regulilor de confidențialitate, etc.

Cum alegeți echipamentul de supraveghere CCTV?

Adevărul spus, cel mai simplu este să achiziționați un kit de supraveghere complet (cum ar fi acest https://rovision.ro/produs/kit-supraveghere-video-hikvision-2-camere-turbohd-1mp/Kit supraveghere video Hikvision 2 camere turbohd 2MP de la rovision.ro) pentru a nu sta și căuta fiecare componentă de sistem de supraveghere. Un kit de supraveghere wireless sau cu fir poate fi soluția cea mai simplă pentru mulți utilizatori.

Sistemul de supraveghere CCTV presupune mai multe componente și va trebui să le alegeți atent pe fiecare dintre ele. Detalii mai jos:

Camere de supraveghere

Camerele de supraveghere pot fi diferențiate după multe criterii, de unde rezultă și varietatea lor (intimidantă pentru clienții mai puțin informați):

Camere CCTV cu fir sau fără fir

  • Camere cu fir—pe acestea le conectați direct la dispozitivul NVR sau DVR, prin cabluri. Camerele au alimentare de la sursa de curent și transmit semnalele video și audio prin cablu.
  • Camere fără fir—camerele folosesc tehnologia wireless pentru transmiterea semnalelor video și audio spre DVR sau NVR. Instalarea lor este mai simplă, dar veți avea nevoie de o sursă de alimentare sau baterii.

Camere CCTV fixe sau cu PTZ (pan-tilt-zoom)

  • Camere fixe—ele au o vedere statică și nu le veți putea controla pentru rotire, înclinare, deplasare. Le puteți folosi cu succes la supravegherea zonelor statice.
  • Camere PTZ—le puteți controla de la distanță pentru a le roti pe orizontală (pan), verticală (tilt), dar și pentru a realiza zoom. Acolo unde trebuie să monitorizați zone de mari dimensiuni sau să urmăriți obiecte sau persoane în mișcare, aceste camere PTZ sunt opțiuni ideale.

Camere CCTV de interior sau de exterior

  • Camere de interior—sunt realizate pentru instalare la interior și nu le puteți instala la exterior. De obicei, sunt mai mici și mai discrete.
  • Camere de exterior—aceste camere sunt fabricate pentru a rezista elementelor naturale, fenomenelor meteo extreme, vandalizării. Includ protecție împotriva intemperiilor și pot include funcții de vizibilitate nocturnă.

Camere CCTV cu vizibilitate nocturnă sau iluminare redusă

  • Camere cu vizibilitate nocturnă (IR-infraroșu)—camerele au LED-uri infraroșu pentru a capta imagini în întuneric total. Aceste camere vor trece automat de la modul de zi la cel de noapte, conform nivelului de lumină ambientală.

viziune nocturna dahua

  • Camere cu vizibilitate în condiții de iluminare redusă—aceste camere înregistrează imagini de calitate în condiții de iluminare redusă, dar nu sunt destinate exclusiv vizualizării în întuneric complet.

Camere CCTV cu rezoluție înaltă (HD, Full HD, 4K)

  • Camere HD—aceste camere vor asigura rezoluție ceva mai mare decât camerele clasice, redând imagini clare
  • Camere 4K—imaginile oferite de aceste camere sunt cu numeroase detalii și le puteți folosi pentru supravegherea unor zone mai mari

Camere cu senzori specializați

  • Camere cu senzor de mișcare—ele detectează mișcarea și activează înregistrarea, alertele dacă sesizează mișcare în zonele supravegheate
  • Camerele termice—folosesc senzori termici pentru a depista căldura produsă de obiecte și persoane, asigurând detecția în întuneric sau ceață

Camere ascunse sau de tip dome

  • Camere ascunse—sunt mici, discrete și realizate pentru a le putea ascunde sau camufla în obiecte comune (jucării de pluș, spre exemplu)
  • Camere dome—ele au un profil special, într-un corp sferic care le protejează, dar le și asigură un aspect mai plăcut.

Cum selectați camerele de supraveghere CCTV

Vă sfătuim să vă folosiți de reperele de mai jos atunci când vă alegeți camerele de supraveghere CCTV:

  • Identificați clar scopurile supravegherii (vreți să preveniți infracțiunile, să monitorizați angajații, să vă protejați familia, etc).
  • Examinați condițiile de iluminare din zona de supraveghere. Acolo unde este iluminare redusă, va trebui să alegeți camere cu vizibilitate în condiții de lumină redusă sau cu vedere de noapte (IR).
  • Alegeți modelul sau modelele de camere
  • Examinați rezoluția camerei pentru că ea contează pentru calitatea imaginilor. Camerele cu rezoluție mare vă vor oferi mai multe detalii, dar veți avea nevoie de mai multă stocare și lățime de bandă.
  • Aveți nevoie de camere la interior sau la exterior? Camerele de exterior pot fi utilizate la interior, dar reciproca nu este valabilă. În plus, nu merită să montați la interior camere de exterior (în general, mai scumpe).
  • Luați aminte la infrastructura existentă și alegeți între camere cu fir sau fără fir.
  • Nu uitați să examinați funcțiile speciale ale camerelor, precum: detecția mișcării, alertele de securitate, zoom optic, stocare în Cloud, etc.
  • Achiziționați camere în limitele bugetului dvs, fără a face compromisuri la calitatea acestora.

Dispozitivul DVR sau NVR

Dispozitivele DVR sau NVR sunt unitățile centrale ale sistemului CCTV, ce înregistrează și stochează imaginile video de la camere. Ele pot avea numere variate de canale pentru a putea conecta mai multe camere. Un DVR se folosește cu camerele CCTV cu fir, iar un NVR se utilizează cu camerele CCTV IP (camere cu conexiune la rețea).

Stocarea datelor

Orice sistem CCTV are nevoie de o soluție de stocare a înregistrărilor video, precum hard disk-uri interne sau externe. Alegeți capacitate de stocare concordantă cu nevoile și configurația sistemului.

Monitor sau ecran

Veți folosi monitorul sau ecranul pentru a viziona în timp real imaginile de la camere sau pentru a reda înregistrările video. Sunt disponibile modele variate ca dimensiune, calitate.

Software și interfețe de control

Software-ul asociat cu DVR sau NVR vă va permite să vizualizați și să gestionați camerele și înregistrările. Un software poate include funcții precum redarea de înregistrări, programare de înregistrare, gestionare de utilizatori, configurări de alerte.

Sursa de alimentare

Trebuie să alimentați camerele CCTV cu sursă de alimentare, care poate fi centrală sau poate lua forma de surse individuale pentru fiecare cameră, conform configurării sistemului.

Cablu și conexiuni

Cablurile și conexiunile sunt fundamentale pentru conectarea camerelor la DVR (NVR) și la sursa de alimentare. Sunt disponibile diverse cabluri, precum: cabluri coaxiale, cabluri UTP (Ethernet), cabluri cu fibră optică.

Router sau switch

În cazul în care utilizați camere CCTV IP, router sau switch, va fi nevoie să conectați camerele la rețea pentru a putea comunica cu DVR-ul și alte dispozitive.

Securitate și control al accesului

Pentru protejarea accesului la sistemul CCTV, vă recomandăm să utilizați parole, metode de autentificare ce vor preveni accesul neautorizat.

Senzori și dispozitive de detecție

Anumite sisteme de supraveghere CCTV pot avea senzori de mișcare, senzori de lumină, dispozitive de detecție pentru a activa camerele sau pentru a emite alerte în cazul producerii de evenimente suspecte.

Diverse accesorii

Aici sunt incluse suporturile pentru montajul de camere, lentile speciale (lentile de unghi larg sau de zom), carcase de protecție, etc.

Care sunt pașii de instalare a sistemului CCTV?

Iată care sunt pașii de instalare a sistemului CCTV

Pasul 1—Planificarea

  • Alegeți locurile de instalare a camerelor, pentru a supraveghea zonele cheie, sensibile. Luați aminte la unghiul de vizualizare, lumină, distanța până la DVR sau NVR.
  • Stabiliți locurile pentru sursele de alimentare ale camerelor. Verificați dacă aveți suficiente prize.
  • Planificați rutele pentru cablurile de la camere la DVR sau NVR. Puteți folosi țevi sau alte accesorii pentru a ascunde cablurile.
  • Gândiți-vă cum veți conecta DVR-ul sau NVR-ul la rețeaua de internet pentru accesul de la distanță.

Pasul 2—Montarea camerelor

  • Montați camerele în locurile planificate și setați unghiul de vizualizare. Dacă sunt la exterior, protejați-le de intemperii.
  • Fixați camerele pe suporturi, cât mai solid.
  • Conectați camerele la sursele de alimentare prevăzute și verificați să fie tensiunea de alimentare corectă

Pasul 3—Conectarea la DVR sau NVT

  • Conectați cablurile video de la camere la DVR sau NVR. Vedeți ca fiecare cameră să fie conectată la portul corespunzător.
  • Conectați cablurile de alimentare ale camerelor la sursele de alimentare corespunzătoare
  • Conectați dispozitivul DVR la rețeaua locală. Pentru conectarea dispozitivului NVR la Internet, folosiți un cablu Ethernet.
  • Dacă folosiți un dispozitiv DVR sau NVR cu ieșire HDMI sau VGA, conectați-l la monitor pentru configurarea de început.

Cum configurați software-ul și rețeaua?

Pasul următor al instalării este configurarea de software și de rețea—o etapă mai amplă, care include:

Configurarea software-ului

Instalați software-ul de gestionare a sistemului CCTV

Instalați software-ul de gestionare a sistemului pe dispozitivele dvs. Compatibile (computer, smartphone). De obicei, software-ul este furnizat cu DVR-ul sau NVR-ul, dar puteți și descărca de pe site-ul producătorului.

Adăugați camerele în software

Accesați software-ul pentru a adăuga camerele în sistem utilizând adresa IP, detalii ale camerei. Folosiți întocmai instrucțiunile de la producător pentru a adăuga fiecare cameră.

Configurați detaliile camerelor

Continuați prin configurarea setărilor individuale ale camerelor, precum: rezoluție, modul de zi sau noapte, frecvența de cadre, setări specifice camerei.

Setați funcțiile suplimentare

Configurați funcțiile suplimentare ale camerei, de tipul: detecție de mișcare, alerte de securitate, înregistrare programată, etc.

Monitorizarea și redarea imaginilor

Folosiți software-ul pentru a monitoriza camerele în timp real. Veți putea viziona evenimentele din trecut prin redarea înregistrărilor video.

Configurați alertele și notificările

Configurați alertele de securitate pentru a fi informat despre evenimentele suspecte, precum detecția mișcării sau producerea de intruziuni. Setările de notificare pot lua formă de e-mail-uri, alerte vizuale pe ecran, notificări pe smartphone.

Configurarea rețelei

Conectarea la rețea

Utilizați un cablu Ethernet pentru a conecta DVR-ul sau NVR-ul la rețea. Urmăriți ca acesta să fie conectat la un router sau switch compatibil și atribuiți-i o adresă IP validă.

Configurarea adresei IP

Verificați dacă DVR-ul (NVR-ul) are adresă IP atribuită în rețea. Ea poate fi automată de la router (DHCP) sau o puteți configura manual.

Deschiderea porturilor

Va fi necesar să deschideți porturile corespondente pe router pentru a accesa sistemul de supraveghere de la distanță. Astfel, veți putea accesa DVR-ul sau NVR-ul de pe Internet sau din altă rețea externă.

Configurarea DNS (Domain Name System)

Puteți configura un serviciu DNS dinamic ce va ușura accesul la sistemul CCTV printr-un nume de domeniu și nu prin adresă IP.

Securitatea rețelei

Setați o parolă puternică pentru DVR (NVR) pentru a proteja sistemul. Totodată, implementați măsuri de securitate potrivite pe router.

Testarea și accesul la distanță

Verificați conexiunea la sistemul de supraveghere de la distanță pentru a fi siguri că totul funcționează corect. Utilizați aplicații mobile sau software de acces la distanță furnizat de producător.

Ce măsuri trebuie să luați pentru mentenanța și gestionarea sistemului?

Pentru a fi siguri de eficiența sistemului CCTV pentru cât mai mult timp, derulați acțiuni de mentenanță și gestionare, precum:

  • Curățați camerele

Curățați lentilele camerelor în mod regulat pentru a îndepărta murdăria, praful, diverse impurități ce pot influența calitatea imaginii. Utilizați un material moale pentru a nu zgâria camerele.

  • Verificați conexiunile

Inspectați cablurile și conexiunile pentru a vedea dacă sunt deteriorate. Verificați dacă toate conexiunile sunt bine fixate și dacă există cabluri expuse.

  • Actualizați firmware-ul

Actualizările de firmware optimizează securitatea, elimină vulnerabilitățile sistemului. Verificați și actualizați firmware-ul în mod regulat.

  • Verificați stocarea datelor

Inspectați spațiul de stocare și fiți sigur că aveți spațiu pentru viitoarele înregistrări. Realizați backup pentru înregistrările semnificative.

  • Verificați funcțiile de bază

Testați funcțiile de bază ale sistemului, precum: înregistrarea, redarea, monitorizarea în timp real, pentru funcționare corectă a sistemului.

  • Verificați alertele de securitate

Inspectați funcțiile alertelor de securitate (alarme, detecție de mișcare) pentru a fi siguri că sistemul va reacționa la evenimentele neobișnuite.

  • Securitatea sistemului

Folosiți parole puternice pentru DVR (NVR), software-ul de gestionare și actualizați-le în mod regulat. Urmăriți accesul la sistem și restricționați accesul la sistem.

  • Mentenanța pentru software

Inspectați regulat software-ul de gestionare pentru erori sau probleme. Verificați dacă ele rulează actualizări și dacă au sau nu vulnerabilități de securitate.

  • Înlocuirea componentelor defecte

Dacă sesizați că anumite componente, camere sunt deteriorate, nu funcționează corect, înlocuiți-le cât mai curând pentru a menține funcționarea sistemului în parametri normali.

  • Instruirea personalului

Asigurați-vă că persoanele care utilizează sau monitorizează sistemul CCTV cunoaște modul de funcționare a sistemului.

  • Revizuirea reglementărilor legale

Rămâneți conectat la reglementările și legile locale sau naționale legate de supravegherea video. Urmăriți ca sistemul să respecte toate cerințele legale.

Cum asigurați confidențialitatea informațiilor înregistrate?

Atunci când vine vorba de supravegherea video, trebuie instituite măsuri de securizare a sistemului, iar sistemul CCTV nu este o excepție. Iată ce măsuri puteți lua:

  • Folosiți parole puternice

Utilizați parole puternice și complexe, pentru toate dispozitivele și conturile legate de sistemul CCTV. Includeți litere mari și mici, cu caractere speciale în parole.

  • Realizați actualizări de firmware și software

Urmăriți ca toate camerele, dispozitivele DVR (NVR), software-ul de gestionare să beneficieze de cele mai recente actualizări de firmware și software. Actualizările sunt cruciale, ele eliminând vulnerabilitățile de securitate curente.

  • Înlocuiți parolele implicite

După ce instalați sistemul CCTV, înlocuiți parolele implicite ale dispozitivelor și software-ului din sistem. De obicei, aceste parole implicite sunt simple, cunoscute și ușor de ghicit de hackeri.

  • Controlați accesului fizic la componente

Aveți grijă ca doar persoanele autorizate să poată accesa fizic DVR-ul (NVR-ul) și alte componente fundamentale ale sistemului. Amplasați aceste componente în locuri sigure, retrase, încuiate cu cheie.

  • Criptați datele

Urmăriți ca datele transmise între camere, DVR  (NVR), dispozitive de acces la distanță sunt criptate pentru a nu putea fi interceptate de persoane rău-intenționate.

  • Gestionați utilizatorii

Acordați doar drepturile de acces strict necesare pentru fiecare utilizator. Ideal, limitați cât mai mult numărul persoanelor cu drepturi de administrator și vedeți ca fiecare utilizator să aibă un cont individual, cu parole unice.

  • Activați autentificarea în doi pași (2FA)

Utilizați autentificarea în doi pași (factori) pentru a suplimenta securitatea sistemului. Această autentificare presupune furnizarea unui cod unic primit pe un dispozitiv sigur (telefonul mobil) pentru autentificare,

  • Segmentați rețeaua

Mențineți sistemul CCTV pe o rețea distinctă sau segmentată, pentru a nu putea fi accesat de pe rețeaua principală a afacerii, locuinței.

  • Audiați accesul

Pentru siguranță, înmagazinați înregistrări ale acțiunilor de acces la sistem, precum autentificările, schimbările de setări. Astfel, veți putea monitoriza sau investiga activități suspecte.

  • Implementați politici de securitate

Implementați politici de securitate stricte și faceți-le cunoscute persoanelor care folosesc sistemul. Verificați dacă toți utilizatorii sunt familiarizați cu procedurile corecte de securitate.

  • Actualizare și revizuire regulată

Actualizați și revizuiți constant politici de securitate, controale pentru a fi la curent cu cele mai recente amenințări, dar și tehnologii de securitate.

  • Înlocuiți și dezactivați componentele inutile

Înlocuiți sau dezafectați componentele care nu mai sunt de folos sau nu mai sunt utilizate. Nu uitați să ștergeți sau să distrugeți corect datele de pe aceste componente dezactivate.

Unde puteți utiliza un sistem CCTV?

Un sistem de supraveghere CCTV poate fi folosit în diverse medii. Iată câteva scenarii concrete de folosire a unui sistem CCTV:

  • Supraveghere locuință rezidențială

Dacă sunteți proprietarul unei locuințe, puteți instala camere CCTV pentru protejarea casei de furturi, intruziuni, vandalizare. Puteți configura sistemul să trimită alerte la detecția mișcării, să supravegheați locuința prin smartphone de oriunde v-ați afla.

  • Spații de afaceri

Camerele CCTV pot fi folosite pentru asigurarea securității la interiorul, în jurul birourilor, magazinelor, depozitelor. Ele contribuie la prevenirea furturilor, protecția angajaților, clienților, depistarea autorilor unor incidente.

  • Parcări și clădiri publice

Se pot instala camere CCTV în clădiri guvernamentale, parcări publice, școli, diverse spații publice pentru securitate, furnizare de dovezi video în cazul unor incidente.

  • Securitatea instituțiilor financiare

Băncile și instituțiile financiare utilizează camere CCTV pentru supravegherea locațiilor interne, externe, pentru a preveni fraudarea ATM-urilor și jaful. Camerele se pot monta în holuri, săli de bănci, ATM-uri.

  • Supravegherea traficului rutier

Camerele CCTV pot ajuta la gestionarea traficului, aplicarea regulilor de circulație, furnizând informații despre condițiile de trafic în timp real.

  • Școli și campusuri universitare

Pentru securizarea elevilor, a cadrelor didactice se pot folosi camere CCTV. Ele ajută la surprinderea incidentelor de tipul intruziunilor, actelor violente, etc.

  • Spații industriale

Camerele CCTV pot fi utilizate în mediile industriale pentru monitorizarea proceselor de producție, integritatea echipamentelor, securitatea angajaților. Ele vor ajuta la detecția și prevenirea incidentelor, accidentelor.

  • Șantiere de construcții

Pe șantierele de construcții, camerele CCTV ajută la supravegherea evoluției lucrărilor și reduc riscul furturilor de materiale, securizarea angajaților.

  • Terenuri agricole, ferme

Camerele CCTV se pot utiliza la monitorizarea fermelor, detecția invaziei de animale sălbatice, observarea stării recoltelor, a animalelor.

  • Monitorizarea animalelor sălbatice

Se pot folosi camere CCTV pentru a monitoriza și studia comportamentul animalelor sălbatice în rezervații naturale, în zone de conservare. Cercetătorii pot, astfel, colecta date fără a perturba fauna.

Pentru sugestii, consultanță în alegerea echipamentelor de supraveghere CCTV sau comenzi, apelați cu încredere la echipa rovision.ro.

Costul mediu al instalării unui sistem de supraveghere video în România

Blog Costul instalării unui sistem de supraveghere video

Costul mediu al instalării unui sistem de supraveghere video este undeva la 6.000 de RON, numeroși factori influențând valoarea lui. Modelul și numărul camerelor de supraveghere, nivelul de securitate dorit, scopul montării, provocările aduse de instalare sunt câțiva dintre factorii care influențează costul instalării unui sistem de supraveghere video CCTV.

Echipa de la Rovision.ro vă pune la dispoziție echipamentele de care aveți nevoie pentru un sistem complet de supraveghere video. Avem modele variate pentru a îndeplini necesitățile atât de diferite ale clienților noștri, dar și pentru a acoperi bugete de toate mărimile. Vă prezentăm pe larg ce includ aceste costuri de achiziție a echipamentelor CCTV în România.

Ce trebuie să cumpărați pentru un sistem de supraveghere CCTV?

Un sistem de supraveghere CCTV (Closed Circuit Television) include componente esențiale și fiecare dintre ele sunt diverse ca modele, performanțe și prețuri. La rovision.ro veți găsi componente de la cei mai reprezentativi producători ai momentului (Hikvision, Dahua, Rovision, Asytech, Uniview, Ezviz, etc.) cu prețuri care acoperă o plajă generoasă de bugete. Iată ce va trebui să achiziționați:

  • Camere de supraveghere

O simplă accesare a magazinului rovision.ro vă va releva diversitatea modelelor de camere de supraveghere (cu lentilă fixă, de tip PTZ, de tip bullet, dome, etc). Prețurile încep la 100 RON și pot depăși 500 RON dacă rezoluția și performanțele camerei sunt înalte.

  • DVR (Digital Video Recorder) sau NVR (Network Video Recorder)

Veți avea nevoie de un dispozitiv de înregistrare și stocare a înregistrărilor video. Prețurile variază între 500 și 2000 RON și chiar mai mult, când capacitatea de stocare este mai mare și dispozitivul are funcții complexe.

  • Stocare

Puteți folosi hard disk sau alte dispozitive pentru stocarea înregistrărilor. Costurile variază între 300 și 1000 RON sau mai mult, în funcție de capacitatea de stocare.

  • Cabluri, accesorii

Instalarea unui sistem de supraveghere presupune folosirea de cabluri de alimentare, cabluri de date, conectori, cutii de joncțiune, dispozitive de montare, etc. În funcție de lungimea cablurilor, complexitatea sistemului, vă puteți aștepta să achitați de la 100 la 500 RON și chiar mai mult.

  • Monitor sau ecran de vizualizare

Veți avea nevoie de monitor pentru a vizualiza imaginile captate de camere. Dimensiunea, calitatea monitorului se vor reflecta în preț, care variază între 300 și 1000 RON.

  • Sursă de alimentare

Sursa de energie pentru camerele de supraveghere și alte echipamente vă va costa între 100 și 300 de RON. Numărul de camere, cerințele de energie vor influența prețul pentru sursa de alimentare necesară în sistemul dvs.

Complexitatea aplicației, numărul de camere ce vor fi instalate influențează în mod direct costurile pentru manopera. Puteți plăti de la 500 la 2000 RON și chiar mai mult, dacă aplicația dvs. este complexă, cu numeroase zone de acoperit.

  • Accesorii suplimentare

Dacă doriți să suplimentați iluminarea (să instalați iluminare cu Infraroșu), să completați sistemul cu senzori de mișcare, alarme, costurile pentru achiziție și, implicit, vor crește.

  • Mentenanță și costuri de operare

Înlocuirea regulată a echipamentelor defecte, actualizările constant de software, cheltuielile lunare pentru serviciile de stocare în cloud se adaugă la costurile pentru instalarea sistemului de supraveghere CCTV.

Ce aspecte influențează costurile pentru instalarea unui sistem de supraveghere?

Cum numeroase aspecte influențează instalarea unui sistem de supraveghere CCTV, este firesc ca acestea să conteze și pentru costurile instalării. Iată care sunt cele mai semnificative:

  • Numărul de camere

Cu cât sunt mai multe camere în sistemul de supraveghere CCTV, cu atât mai scumpă va fi achiziționarea și, implicit, instalarea lor.

  • Rezoluția camerelor

Camerele cu rezoluții mai mari (1080p, 4K) sunt mai scumpe decât camerele cu rezoluții mai mici.

  • Calitatea camerelor

Camerele de supraveghere cu funcții suplimentare (rezistența la intemperii, vizibilitate pe timpul nopții, capacitatea de rotire, de a realiza zoom) vor fi mai scumpe.

  • Tipul de camere

Camerele fixe sunt, de obicei, mai ieftine decât cele cu funcții pan/tilt/zoom cum sunt camerele PTZ (Pan-Tilt-Zoom).

  • Stocarea

Tipul de stocare (HDD, SSD), dar și capacitatea de stocare se vor reflecta în cheltuielile pentru instalare. Este evident că veți plăti mai mult pentru sistemele de stocare extensivă pentru înregistrări pe termen lung.

  • Nevoile de cablare și instalare

Atunci când sistemul de supraveghere necesită dispunerea de cabluri lungi sau trasarea lor pe rute, condiții dificile, veți plăti mai mult pentru instalare.

  • Monitorizare și gestionare

Sistemele de supraveghere pot avea nevoie de software specializat sau de servicii de monitorizare pentru care va trebui să plătiți.

  • Accesorii adiționale

Dacă vreți să vă bucurați de funcții suplimentare (senzori de mișcare, iluminare infraroșu pentru supravegherea nocturnă, sirene de alarmă), va trebui să măriți bugetul alocat instalării sistemului de supraveghere CCTV.

  • Distanța de transmisie a semnalului

Atunci când semnalul de camere la DVR sau NVR trebuie să parcurgă distanțe mari, va trebui să folosiți echipamente care amplifică semnalul. Evident, va trebui să adăugați costurile pentru aceste accesorii și pentru montajul lor.

  • Costurile pentru manoperă

Costurile pentru manoperă variază destul de mult de la o regiune la alta, dar și în funcție de complexitatea instalării.

  • Cerințe de infrastructură

În cazul în care infrastructura curentă nu este compatibilă cu sistemul CCTV sau dacă vor fi necesare modificări, trebuie să acoperiți cheltuielile asociate cu aceste modificări.

Compararea costurilor cu alte țări sau regiuni. De ce există diferențe?

Costurile pentru instalarea unui sistem de supraveghere diferă de la o țară la alta, mai multe aspecte contând în acest sens. Iată câteva repere considerate atunci când comparăm costul instalării unui sistem CCTV în țara noastră cu cel din alte țări:

  • Costul forței de muncă

Probabil că cel mai important aspect în costurile pentru instalarea unui sistem de supraveghere CCTV este costul pentru forța de muncă. De obicei, în țările cu nivel de trai mai ridicat, salarii mai mari, costurile pentru instalare vor fi mai mari. Comparând aceste costuri din România cu cele din țări din Europa de Vest sau America de Nord, în țara noastră costurile pentru forța de muncă sunt mai mici, deci și instalarea este mai ieftină.

Astfel, dacă în Romania, costurile de instalare a unui sistem de supraveghere CCTV pentru o reședință privată, cu 4 camere variază între 2000 și 3000 RON, în Germania aceste costuri pleacă de la 1.500 Euro și pot trece de 2000 Euro. În SUA, cheltuielile pentru o aplicație similară încep de la 1.000-2.000 de dolari.

  • Disponibilitatea echipamentelor

Prețurile pentru echipamente pot să varieze în funcție de disponibilitatea și accesibilitatea lor într-o anumită țară sau regiune. Produsele locale sunt mai ieftine, în timp ce produsele importate, cu taxe vamale mari, sunt mai scumpe.

  • Concurența pe piață

Nivelul concurenței pe piața de servicii de securitate și echipamente este destul de divers de la o țară la alta. Acolo unde concurența este mai mare, prețurile vor fi mai mici.

  • Reglementările locale

Fiecare țară și regiune are reglementări specifice privind instalarea sistemelor de supraveghere CCTV.  Reglementările pot prevedea cerințe suplimentare sau cheltuieli legate de permise, taxe, proceduri de conformitate. Diferențele în reglementările locale pot influența direct cheltuielile pentru instalare.

  • Infrastructura existentă

Infrastructura existentă a unei clădiri, locații poate influența cheltuielile pentru infrastructură. Atunci când trebuie să realizați modificări importante pentru a instala sistemul de supraveghere CCTV, costurile finale pentru instalare vor crește.

  • Valuta și inflația

Ratele de schimb valutar, inflația pot conta pentru costurile pentru echipamente, servicii, mai ales în țările instabile economic.

  • Tipul de sistem și funcționalitatea lui

Diverse țări sau regiuni pot avea cerințe aparte pentru sistemele CCTV. Dacă sistemul are funcții speciale, cerințe de securitate înaltă, costurile pentru instalare vor fi mai mari.

Cum se poate compara costul inițial cu beneficiile de securitate pe termen lung?

Pentru a compara costul inițial cu beneficiile de securitate pe termen lung trebuie să analizați câteva aspecte. Informațiile de mai jos vin să vă ajute în realizarea acestei comparații:

Costul inițial

Costurile de achiziție

Aici sunt cuprinse cheltuielile pentru camerele de supraveghere, pentru dispozitivele DVR și NVR, pentru cabluri, montaj, accesorii și alte echipamente care vor folosi la instalare.

Costurile de instalare

Acestea cuprind cheltuielile pentru manopera muncitorilor, tehnicienilor, specialiștilor în securitate care montează sistemul. Aceste cheltuieli cuprind și costurile suplimentare pentru modificările realizate la infrastructură.

Costuri inițiale de mentenanță

Acestea se referă la costurile pentru contractele de întreținere, actualizările de software, alte cheltuieli imediate legate de sistemul de supraveghere.

Beneficiile de securitate pe termen lung

Diminuarea riscului de intrare neautorizată

Un sistem de supraveghere CCTV poate intimida persoanele suspecte și, în cazul unor evenimente neplăcute, ajută la identificarea persoanelor suspecte.

Înregistrarea probelor

Cu sistemul de supraveghere CCTV veți putea înregistra evenimentele în timp real și să înmagazinați înregistrările pentru mai târziu. În cazul unor evenimente neplăcute, al unor litigii, veți putea utiliza înregistrările ca probe.

Monitorizare în timp real

Prin instalarea unui sistem de supraveghere CCTV veți putea monitoriza locația dvs. În timp real și veți reacționa în timp util în cazul unei urgențe, al unui incident.

Asigurare mai mică

Există companii de asigurări care oferă reduceri de primă pentru proprietarii care-și protejează reședințele cu sisteme de supraveghere. Acestea diminuează riscul de infracțiune și cresc șansele identificării autorilor în cazul incidentelor.

Reducerea cheltuielilor de securitate fizică

Sistemele de supraveghere vor diminua nevoia de a angaja personal de securitate în locații comerciale, bănci, școli, ceea ce duce la reducerea cheltuielilor pentru securitate pe termen lung.

Cum să comparați?

Calculați costul total de proprietate (TCO)

Trebuie să adunați cheltuielile inițiale cu cele de operare și mentenanță pentru o perioadă limitată de timp (5, 10 ani).

Apreciați valoarea beneficiilor pe termen lung

Dacă este posibil, cuantificați beneficiile de securitate din urma instalării sistemului CCTV (prevenirea pierderilor cauzate de infracțiuni, diminuarea cheltuielilor pentru securitatea fizică, etc).

Efectuați o analiză cost-beneficiu

După ce comparați TCO cu beneficiile pe care le estimați, veți putea decide dacă investiția în sistemul de supraveghere CCTV merită din punct de vedere financiar sau nu.

Estimări de preț pentru sistemele CCTV în România—exemple concrete

Dacă doriți să știți cât costă instalarea unui sistem de supraveghere la noi în țară, trebuie să contactați o companie specializată în acest sens. Iată, însă, câteva exemple generale:

Sistem CCTV pentru locuință privată

  • Număr de camere: 4 camere de înaltă definiție 1080p
  • Echipament: DVR cu capacitate de stocare de 1TB, camere care rezistă la intemperii cu vizibilitate pe timpul nopții.

Costuri

  • Camere și DVR — 2000-3000 RON
  • Instalare și manoperă — 1000 RON

Rezultate: Proprietarul se va bucura de un nivel crescut de siguranță, risc mai mic de efracție, vandalizare a proprietății.

Sistem CCTV pentru afacere de mici dimensiuni

  • Număr de camere—8 camere de supraveghere de interior și exterior
  • Echipament: NVR cu capacitate de stocare de 4TB, camere cu rezoluție 4MP

Costuri

  • Camere și NVR—6000-8000 RON
  • Instalare și manoperă—2.000 RON

Rezultate: Proprietarul optimizează securitatea afacerii, monitorizează angajații, clienții, reduce riscul de furturi, fraude.

Sistem CCTV pentru complex rezidențial

  • Numărul de camere—mai mult de 50 de camere instalate în complez
  • Echipament—sistem centralizat cu NVR-uri și camere de diverse tipuri

Costuri

  • Echipamente—50.000-100.000 RON și chiar mai mult, în funcție de dimensiunea complexului, performanțele echipamentului.
  • Instalare și manoperă—costurile sunt semnificative și pot ajunge la câteva zeci de mii de lei.

Rezultate: Complexul rezidențial va oferi locuitorilor un nivel înalt de securitate, riscul efracțiilor este redus semnificativ și crește chiar și valoarea proprietăților din complex.

Ce buget să aveți pregătit?

Există numeroși factori care influențează costurile reale: specificațiile și performanțele echipamentelor, complexitatea instalării, nevoile specifice pentru fiecare proiect. Contactați furnizori de încredere pentru servicii de instalare de echipamente de supraveghere. Magazinul rovision.ro vă ajută cu o paletă generoasă de produse, la prețuri pentru bugete de toate mărimile, iar profesioniștii noștri vă oferă consultanță în achiziționarea și instalarea sistemelor CCTV, precum și cotații personalizate pentru sisteme CCTV

Camerele de Supraveghere IP vs. Camere Analogice: calitatea imaginii, avantaje și dezavantaje

Blog Camerele de Supraveghere IP vs Camere Analogice

Atunci când vorbim despre camerele de supraveghere IP sau camerele analogice, comparația trebuie să analizeze calitatea imaginilor cu aceste camere, ca și avantajele și dezavantajele prezentate de fiecare dintre tipurile de camere. La Rovision.ro găsiți camere de supraveghere IP, analogice, dar și cu alte tehnologii, la prețuri convenabile.

În cele de mai jos specialiștii de la noștri privesc în detaliu comparația dintre cele două tipuri de camere de supraveghere.

Ce sunt și cum funcționează camerele de supraveghere IP și camerele analogice?

Camerele de supraveghere IP

Camerele de supraveghere IP (Internet Protocol) sunt dispozitive electronice care utilizează tehnologia digitală și pot fi conectate la rețele IP, inclusiv la Internet, permițând accesul la imagini și date de la distanță.

Cum funcționează camerele de supraveghere IP?

  • Captarea imaginii

Camera de supraveghere IP folosește un senzor de imagine (de regulă un senzor CCD sau CMOS) pentru a capta imagina video în timp real. În funcție de tipul camerei, imaginile vor fi alb-negru sau color pe timpul nopții.

  • Comprimarea și codificarea

După captarea imaginilor, acestea sunt procesat digital și comprimate pentru a diminua dimensiunea datelor și pentru a facilita transmisia lor eficientă prin rețea. De obicei, pentru această codificare se folosesc standarde H.264 sau H.265

  • Transmiterea datelor

Odată comprimate, datele video sunt transmise prin rețeaua IP (o rețea locală, Internet) spre un dispozitiv de monitorizare sau un server de stocare. Puteți conecta camerele IP prin diverse metode: Wi-Fi, cablu Ethernet, alte tehnologii de rețea.

  • Controlul și administrarea

Numeroase modele de camere de supraveghere IP pot fi controlate și configurate de la distanță prin computer sau dispozitiv mobil. Veți putea regla setări diverse ale camerei, precum: luminozitatea și contrastul, direcția de înclinare și zoom, notificări de alarmă, puteți chiar programa înregistrarea.

  • Stocarea datelor

Puteți stoca imaginile și videoclipurile captate pe un server local, dispozitiv de stocare în rețea (NAS), în Cloud sau pe cardurile de memorie SD cu care vin echipate camerele IP.

  • Accesarea imaginilor

Puteți accesa imaginile și videoclipurile în timp real sau înregistrate de la camerele de supraveghere IP cu ajutorul unei aplicații mobile sau al unui software specializat. Puteți securiza accesul prin parole, autentificare în doi pași.

  • Funcții suplimentare

Camerele de supraveghere IP pot include numeroase funcții adiționale, de genul: alerte de alarmă, detecția mișcării, stocare criptată, înregistrare programată, integrare cu alte sisteme de securitate sau de automatizare.

Camerele de supraveghere analogice

Camerele de supraveghere analogice operează prin intermediul tehnologiei analogice pentru a monitoriza și înregistrează imagini și sunete.

Cum funcționează camerele de supraveghere analogice?

  • Captarea imaginii

Camera de supraveghere analogică folosește un senzor de imagine (CCD sau CMOS, de obicei) pentru a capta imagini video în timp real. Imaginile captate vor fi alb-negre sau color, conform tipului de cameră.

  • Procesarea analogică

Imaginile video vor fi prelucrate și procesate în formă analogică. Ajustarea luminii, contrastului, culorilor sunt incluse aici și contează pentru calitatea imaginii.

  • Transmisia semnalului

Semnalul video analogic va fi transmis la DVR (Digital Video Recorder) prin cablu coaxial sau la monitor dedicat. Spre deosebire de semnalele digitale, semnalul analogic poate fi transmis pe distanțe mari fără a se pierde calitatea sa.

  • Înregistrarea și stocarea datelor

Pentru a înregistra și înmagazina secvențele video de la camerele analogice veți folosi DVR. El poate stoca datele pe unități de stocare precum hard diskul.

  • Monitorizarea și accesarea imaginilor

Veți putea vizualiza imaginile înregistrate sau transmise în timp real pe un monitor dedicat sau pe ecranul de computer. Folosind interfața DVR-ului, veți putea controla camerele și vizualiza înregistrările anterioare.

  • Funcții suplimentare

Camerele de supraveghere analogice pot oferi funcții adiționale precum alertele de alarmă, detecția mișcării, zoom-ul optic, înregistrarea programată. Cu toate acestea, funcțiile avansate, flexibilitatea sunt ceva mai limitate la camerele analogice față de cele IP.

  • Instalare și mentenanță

Aveți nevoie de cablu coaxial pentru a transmite semnalul video de la camere, iar camerele au nevoie de alimentare separată. Instalarea și mentenanța camerelor analogice sunt simple, dar veți avea nevoie de cunoștințe de bază privind conectarea cablurilor și configurarea dispozitivului DVR.

Care sunt diferențele majore dintre camerele analogice și camerele IP?

Diferențele esențiale dintre cele două tipuri de camere se regăsesc pe mai multe planuri, după cum urmează:

Tehnologia de funcționare

  • Camerele IP operează prin intermediul tehnologiei digitale. Ele convertesc semnalele video în date digitale pentru a fi transmise prin rețea IP (Internet, rețea locală).
  • Camerele analogice operează prin tehnologie analogică, semnalele video fiind transmise ca semnale analogice prin cablul coaxial.

Calitatea imaginii

  • Camerele IP oferă, de obicei, imagini de calitate superioară datorită rezoluțiilor înalte și a tehnologiilor digitale. Camerele IP oferă imagini cu detalii clare, culori intense.
  • Camerele analogice oferă imagini de calitate mai slabă decât calitatea imaginilor din camerele IP. Rezoluția lor este mai mică, deseori generând imagini alb-negru, în culori mai șterse.

Flexibilitate

  • Camerele IP sunt extrem de flexibile și le puteți conecta la orice rețea IP. Le puteți folosi ușor și gestiona de la distanță prin rețele.
  • Camerele analogice sunt mai puțin flexibile, ele fiind limitate la cablurile coaxiale și infrastructura analogică. Extinderea și gestionarea camerelor analogice sunt ceva mai dificile.

Costuri

  • Camerele IP sunt mai scumpe, de cele mai multe ori, decât camerele analogice. Prețurile mai mari sunt cauzate de tehnologia digitală și calitatea superioară a imaginii.
  • Camerele analogice au prețuri mai mici și sunt ideale pentru sistemele de supraveghere mai mici sau pentru a actualiza sisteme care există deja.

Funcții suplimentare

  • Camerele IP asigură numeroase funcții suplimentare: recunoașterea facială, detecția mișcării, stocarea în Cloud, integrare facilă cu alte sisteme de securitate sau de automatizare.
  • Camerele analogice oferă, mai degrabă, funcții de bază precum detecția mișcării și sunt limitate în ceea ce privește funcțiile avansate.

Care este calitatea imaginii pentru camerele de supraveghere IP și camerele analogice?

Calitatea imaginii este semnificativ diferită între cele două tipuri de camere. De regulă, camerele de supraveghere IP furnizează calitate superioară pentru imagini comparativ cu modelele analogice, datorită tehnologiei digitale. Vă prezentăm în cele ce urmează detalii despre calitatea imaginii pentru cele două tipuri de camere:

Calitatea imaginii la camerele de supraveghere IP

  • Rezoluție mai mare

Camerele de supraveghere IP au rezoluții mai mari, precum Full HD (1080p), 4K (Ultra HD). Rezoluțiile înalte asigură imagini cu numeroase detalii, cu mai multe linii de scanare și pixeli.

  • Culori mai bogate

Camerele IP oferă imagini în culori intense, bogate, fundamentale pentru identificarea precisă a obiectelor și a persoanelor.

  • Imagini clare în condiții de iluminare redusă

Multe camere IP au senzori de imagine avansați, de aceea ele captează imagini clare, detaliate chiar și în condiții de iluminare redusă sau în întuneric, folosind iluminare de noapte sau IR (infraroșu).

Calitatea imaginii la camerele de supraveghere analogice

  • Rezoluție mai mică

Rezoluția camerelor analogice este mai mică, de regulă sub 1MP (720p), sau chiar 0.3MP (D1). Imaginile oferite sunt mai puțin clare și au mai puține detalii.

  • Calitate mai scăzută pentru culori

Imaginile produse de camerele analogice au culori mai șterse, mai puțin precise, față de cele produse de camerele IP.

  • Limitate în condiții de iluminare redusă

Este mai dificil pentru camerele de supraveghere analogice să ofere imagini clare în condiții de iluminare redusă, ele nefiind la fel de performante ca modelele IP cu iluminare Infraroșu.

Care sunt avantajele camerelor de supraveghere IP?

Avantajele camerelor de supraveghere IP sunt:

  • Calitate superioară pentru imagini, datorită rezoluției înalte, precum Full HD (1080p), 4K (Ultra HD). Imaginile sunt mai clare, mai detaliate
  • Flexibilitate pentru rezoluție

Veți putea regla rezoluția conform nevoilor dvs. Dacă vreți să economisiți spațiul de stocare, puteți reduce rezoluția; dacă vreți imagini mai detaliate, puteți crește rezoluția.

  • Conectivitate la rețea

Puteți conecta camerele IP la rețele IP pentru a le accesa de la distanță. Conectivitatea ușurează monitorizarea și managementul sistemului de supraveghere.

  • Funcții avansate

Camerele IP au numeroase funcții avansate precum: detecția mișcării, recunoașterea facială, zoom-ul digital, iluminarea infraroșu—ele optimizează performanțele sistemului de supraveghere.

  • Mai multe opțiuni pentru stocare

Puteți stoca datele de pe camerele IP în moduri variate, pe servere locale, pe dispozitive de stocare în rețea (NAS), în Cloud. Flexibilitatea asigură redundanță a datelor, dar și mai multe posibilități pentru gestionarea informațiilor.

  • Accesarea imaginilor de la distanță

Dacă instalați camere IP, veți putea accesa imaginile live sau înregistrările de la distanță cu ajutorul telefoanelor smart, tabletelor, computerelor.

  • Actualizări firmware

Camerele IP beneficiază de actualizări de firmware care remediază vulnerabilitățile de software, adaugă funcții noi. Astfel, camerele IP beneficiază mereu de cele mai noi tehnologii.

  • Integrare facilă

Este ușor să integrați camerele IP cu alte sisteme de securitate și automatizare a clădirilor (sisteme de alarmă, controlul accesului). Astfel, veți putea gestiona și monitoriza global securitatea.

  • Securitate optimizată

Camerele IP au opțiuni avansate de securitate, precum criptarea datelor, autentificare—ele protejează fluxurile video de accesul neautorizat.

  • Scalabilitate

Va fi ușor să extindeți sistemul de supraveghere IP prin adăugarea de noi camere. Actualizarea sistemului este facilă și nu va fi necesar să modificați tot sistemul pentru a înlocui sau adăuga alte camere.

Care sunt dezavantajele camerelor de supraveghere IP?

Dezavantajele camerelor de supraveghere IP trebuie considerate pentru a avea imagine cât mai clară, completă asupra camerelor. Iată care sunt:

  • Costuri mai mari

De obicei, camerele de supraveghere IP sunt mai scumpe decât modelele analogice. Ele au costuri mai mari de achiziție, instalare, precum și de mentenanță.

  • Complexitatea configurării

Configurarea camerelor IP poate fi mai dificilă decât a camerelor analogice. Pentru setare corectă și gestionare eficientă, veți avea nevoie de cunoștințe tehnice.

  • Consum de bandă

Camerele IP vor avea nevoie de cantitate importantă de bandă de rețea, mai ales dacă sunt camere cu rezoluții înalte. Acest consum de bandă mare poate altera performanța altor dispozitive conectate la aceeași rețea.

  • Dependența de rețea

Camerele IP au nevoie de rețea pentru a funcționa. Când rețeaua are probleme, camerele s-ar putea să nu mai funcționeze.

  • Nevoia de alimentare separată

Multe modele IP au nevoie de sursă de alimentare distinctă în plus, pe lângă conexiunea la rețea. Posibil să aveți nevoie să instalați cabluri suplimentare.

  • Dependența de electricitate

Camerele IP depind de alimentarea cu energie electrică, în mod constant. Dacă apare o pană de curent, camerele vor deveni inoperabile (excepție fac modelele dotate cu surse de alimentare de rezervă).

  • Configurație de securitate

Trebuie să configurați măsurile de securitate (parole, autentificare) pentru a proteja camerele IP de accesul neautorizat.

  • Incompatibilitate cu sistemele analogice

Dacă aveți deja un sistem de supraveghere analogic, va fi dificil și scump să integrați camere IP. Veți avea nevoie de adaptatoare, diverse accesorii.

  • Riscul de obsolescență (învechire)

Cum tehnologia digitală progresează rapid, camerele IP pot deveni depășite în doar câțiva ani. Trecerea la modele mai noi va aduce, firește, alte costuri.

Care sunt avantajele camerelor analogice?

Avantajele camerelor analogice sunt importante:

  • Costuri mai mici

De regulă, camerele analogice sunt mai ieftine decât modelele IP. Ele sunt excelente pentru clienții cu bugete limitate.

  • Configurare și instalare simple

Este mai simplu și mai rapid să instalați, dar și să configurați camere analogice. Veți avea nevoie de cabluri coaxiale clasice pentru transmisia semnalului (astfel scad costurile și timpul pentru instalare).

  • Funcții de bază

Camerele analogice asigură funcții de bază pentru supraveghere (înregistrare, vizualizarea imaginilor), fiind excelente pentru clienții care doresc aplicații simple de supraveghere.

  • Consum redus de bandă

Camerele analogice consumă mai puțină bandă decât camerele IP. Dacă aveți o rețea cu lățime de bandă limitată, sau pe care sunt și alte dispozitive, acest aspect va fi un avantaj important.

  • Compatibilitate cu sistemele curente

Veți putea integra ușor camerele analogice cu sistemele de supraveghere analogice care există. Modernizarea, extinderea sistemelor vor fi mai simple și nu va fi necesar să modificați infrastructura.

  • Rezistență la interferențe

Camerele analogice sunt ceva mai rezistente la interferențele electromagnetice sau la suprasolicitările electrice, comparativ cu modelele IP. În mediile mai dificile, modelele analogice sunt opțiuni sigure.

  • Costuri mai mici pentru întreținere

Întrucât nu vor fi necesare actualizări de firmware, actualizări digitale, costurile pentru întreținerea camerelor analogice vor fi mai mici.

  • Dependența mai mică de tehnologia digitală

În timp ce tehnologia digitală este mai vulnerabilă la penele de curent, atacurile cibernetice, camerele analogice sunt mai sigure, ele rămânând funcționale în aceste situații.

Care sunt dezavantajele camerelor analogice?

Dezavantajele camerelor analogice completează imaginea acestora, facilitând luarea unei decizii pentru achiziție. Iată care sunt aceste dezavantaje:

  • Calitate limitată pentru imagini

Camerele analogice asigură calitate mai scăzută pentru imagini. Rezoluțiile sunt mai mici, detaliile sunt limitate, culorile sunt mai șterse, iar claritatea este mai redusă.

  • Flexibilitate redusă

Sistemele analogice nu sunt la fel de flexibile ca sistemele digitale când vine vorba de extindere și configurare. Adăugarea de camere suplimentare, modificarea configurației vor fi mai dificile și mai costisitoare.

  • Limitări privind tehnologiile avansate

Camerele analogice au funcții de bază și sunt limitate în privința tehnologiilor avansate cum sunt detecția precisă a mișcării, funcții de zoom digital, recunoaștere facială. Ele nu sunt cele mai potrivite opțiuni pentru aplicațiile mai sofisticate.

  • Dificultăți la stocarea datelor

Stocarea datelor de la camerele analogice nu este la fel de eficientă ca la modelele digitale. De obicei, aveți nevoie de un DVR (Digital Video Recorder) pentru a înregistra și stoca înregistrările și dispozitivul are capacitate limitată de stocare, funcții de căutare limitate.

  • Dependența de cabluri coaxiale

Camerele analogice depind de cablurile coaxiale pentru a transmite semnalul video. Aceste cabluri sunt mai greu de instalat, dar și de întreținut, mai ales comparativ cu cablurile Ethernet folosite la camerele IP.

  • Acces limitat la distanță

Accesul la imaginile live sau la cele înregistrate de la distanță este mai complicat, mai limitat. Capacitatea de monitorizare și gestionare de la distanță a sistemului este mai limitată.

  • Actualizări și lucrări de întreținere dificile

Va fi necesar să actualizați manual camerele analogice. Actualizarea de firmware, alte aspecte tehnice sunt mai dificile pentru modelele analogice.

  • Vulnerabilitate la interferențele electromagnetice

Camerele analogice sunt mai vulnerabile la interferențele electromagnetice și, în anumite condiții, vor suferi distorsiuni ale semnalului. Dacă aveți o aplicație de supraveghere mai simplă, camerele de supraveghere analogice sunt alegeri excelente.

Când să alegeți camere IP și când să alegeți camere analogice?

Pentru a ști când să alegeți camere IP și când să alegeți camere analogice, trebuie să știți cât mai clar scopul supravegherii și să stabiliți un buget. Considerați, însă, și aspectele de mai jos:

Alegeți camere IP dacă:

  • Este esențială calitatea imaginii
  • Doriți funcții avansate
  • Vreți un sistem flexibil, ușor de extins
  • Doriți să accesați de la distanță camerele și să monitorizați online
  • Aveți un buget generos

Optați pentru camere analogice dacă:

  • Vă sunt suficiente funcțiile de bază
  • Aveți un buget limitat
  • Sunteți interesat de configurare simplă
  • Doriți să integrați camerele în sistemele analogice existente
  • Trebuie să împărțiți lățimea de bandă cu alte dispozitive sau aplicații pe aceeași rețea.

Pentru alte informații suplimentare sau comenzi de camere de supraveghere, contactați cu încredere echipa de la rovision.ro.

Cea Mai Bună Sursă Neîntreruptibilă UPS: Top 5 Recomandări

Blog Surese neintreruptibile UPS

Cea mai bună sursă neîntreruptibilă UPS este cea care îndeplinește cu succes funcțiile pentru care a fost concepută. La Rovision.ro găsiți surse UPS de calitate superioară, la prețuri convenabile, adecvate unor scenarii diverse.

Epoca digitală în care trăim este inundată de tehnologie și rețele și este fundamentală prezența energiei electrice continue și de calitate înaltă. Întreruperile de curent neprevăzute, fluctuațiile de tensiune pot altera echipamentele și cauza daune importante. Soluția vine de la sursa neîntreruptibilă de alimentare (UPS). În cele ce urmează prezentăm cele mai bune surse UPS de pe piață, dar și importanța lor pentru protejarea echipamentelor, continuitatea operațională și menținerea unui flux de lucru neîntrerupt. Vom discuta despre diversele tipuri de UPS, caracteristici, mod de funcționare, precum și despre factorii pe care să-i considerați când alegeți sursa neîntreruptibilă UPS.

Ce este sursa neîntreruptibilă UPS și care sunt caracteristicile sale

Sursa neîntreruptibilă de alimentare este un dispozitiv electronic realizat pentru a asigura energie electrică în caz de urgență, când sursa principală de curent nu funcționează. Scopul esențial al sursei UPS este să alimenteze dispozitive informatice și de comunicație pentru timp scurt, până când sursa principală va putea funcționa din nou sau o altă sursă de curent electric (un generator electric, spre exemplu) va fi pus în funcțiune.

Sursa UPS protejează echipamentele și dispozitivele conectate de căderile de tensiune, fluctuațiile de tensiune și de întreruperile de curent, oferind timp suplimentar pentru salvarea datelor și închiderea corectă a echipamentelor dacă sunt probleme de alimentare electrică.

Caracteristicile sursei neîntreruptibile de alimentare (UPS)

Caracteristicile esențiale pentru sursa neîntreruptibilă de alimentare UPS sunt:

  • Baterie sau acumulator intern

UPS-urile sunt echipate cu baterii sau acumulatoare de stocare a energiei electrice pentru a putea furniza curent atunci când se întrerupe alimentarea principală.

  • Convertor și invertor

UPS-urile includ un convertor care transformă energia electrică de la baterie în energie electrică de tip alternativ (AC) și invertor ce transformă curentul continuu (DC) produs de baterii înapoi în curent alternativ (AC), pentru alimentarea echipamentelor conectate la UPS.

  • Protecție împotriva fluctuațiilor de tensiune

UPS-urile sunt concepute pentru protejarea echipamentelor de fluctuațiile de tensiune și supratensiune, ceea ce oferă alimentare electrică stabilă și sigură.

  • Autonomie limitată

Durata pentru care un UPS oferă alimentare electricitate depinde de capacitatea bateriei, precum și de consumul de energie al echipamentelor conectate. Modelele mai mici de UPS pot furnica energie de la câteva minute până la câteva ore, iar modelele mai mari pot asigura autonomie pentru mai mult timp.

  • Monitorizare și gestionare

UPS-urile pot îndeplini funcții de monitorizare și gestionare prin care utilizatorii pot monitoriza starea bateriei, a alimentării, configura setările și să primească alerte în timp real în cazul unor probleme.

Folosite în medii industriale, de afaceri, rezidențiale, UPS-urile protejează echipamentele fundamentale pentru a proteja de pierderile de date și asigura continuitate funcțională dacă există întreruperi de curent, fluctuații de tensiune.

Care este istoria surselor neîntreruptibile de alimentare

Sursele neîntreruptibile de alimentare UPS  au evoluat pe parcursul mai multor decenii, pentru a se adapta la nevoile tot mai complexe ale utilizatorilor. Iată pe scurt evoluția UPS-urilor:

  • Anii 1930-1940

Primele sisteme care să asigure energie electrică temporar, pentru situațiile de întreruperi de curent, au fost concepute în anii 1930-1940. Cu aceste prime sisteme, focusare a fost pe folosirea bateriilor pentru ca dispozitivele să funcționeze pentru perioade scurte de timp.

  • Anii 1950-1960

Odată cu avansarea tehnologiei, au fost realizate UPS-uri tot mai sofisticate. În această perioadă au fost concepute UPS-uri cu tehnologie cu impulsuri și cu stabilizatori de tensiune pentru a asigura alimentare mai stabilă. Ele au fost utilizate mai ales în industrie și în aplicații militare.

  • Anii 1970-1980

Între anii 1970-1980 calculatoarele și echipamentele au început să fie folosite tot mai mult, ceea ce a atras și creșterea cerinței de UPS-uri. Sursele neîntreruptibile de alimentare UPS au devenit tot mai compacte, mai eficiente și mai ieftine. În această perioadă au fost lansate și modelele pentru uz comercial și rezidențial.

  • Anii 1990-2000

Extinderea internetului, a echipamentului IT a transforma UPS-urile în dispozitive fundamentale pentru centrele de date și mediul de afaceri. Au fost concepute UPS-uri cu tehnologie online și line-interactive pentru a acoperi nevoile critice de alimentare cu energie electrică în timp real.

  • Anii 2000-prezent

Tehnologia UPS s-a dezvoltat constant, focusarea mergând pe optimizarea eficienței energetice și a capacității de gestionare a echipamentelor. UPS-urile moderne asigură funcții tot mai complexe de monitorizare, gestionare la distanță, protejare de fluctuațiile de tensiune.

Unde se pot utiliza surse neîntreruptibile UPS

Sursele neîntreruptibile UPS se pot utiliza pentru asigurarea continuității alimentării cu energie electrică în domenii diverse, după cum urmează:

  • Domeniul industrial

În mediul industrial, echipamentele și mașinile sunt fundamentale pentru producție și funcționarea lor continuă este esențială. Trebuie să se evite oprirea neplanificată a producției—oprirea producției poate cauza pierderi financiare imense. UPS-urile vor proteja echipamentele industriale (scumpe) de supratensiuni, fluctuații de tensiune, căderi de tensiune și prelungește durata de viață pentru acestea.

  • Mediul de afaceri

Sursele neîntreruptibile de alimentare UPS sunt esențiale și pentru mediul de afaceri. Întreruperile neașteptate de curent pot genera pierderi financiare importante, întreruperi ale serviciilor, diminuarea satisfacției clienților. UPS-urile pot oferi timp pentru salvarea datelor și închiderea corectă a sistemelor IT, protejându-se informațiile importante și evitându-se pierderile de date.

  • Mediul rezidențial

La domiciliu, puteți utiliza UPS-ul pentru a alimenta cu energie electrică dispozitivele critice de genul computere personale, routere de internet, dispozitive de supraveghere video. Sursa neîntreruptibilă de alimentare UPS va asigura un mediu solid pentru dispozitivele electronice sensibile la fluctuații de tensiune, protejând datele personale.

Ce tipuri de UPS sunt disponibile

Sunt disponibile mai multe tipuri de surse neîntreruptibile de alimentare UPS, fiecare având un mod de funcționare aparte pentru a proteja dispozitivele de întreruperile de curent și fluctuațiile de tensiune. Cele mai comune tipuri de UPS sunt:

UPS offline (Standby)

UPS-ul Offline (standby) este cel mai simplu și mai convenabil tip de UPS. El funcționează, de obicei, prin transferarea energiei electrice direct de la sursa principală spre echipamentele conectate. UPS-urile offline sunt clasificate ca VFD (Voltage and Frequency Dependent—dependente de tensiune și frecvență) și redau spre consumatori tensiunea de intrare.

Mod de funcționare

Dacă apar întreruperi, fluctuații semnificative pentru tensiune, se va trece instant la alimentarea cu energie electrică din baterie, până când tensiunea rețelei de alimentare revine sau până se descarcă bateriile. Din acest moment, pe ieșire se va asigura tensiunea de intrare, iar încărcătorul va începe să încarce acumulatorii. Când trece la alimentarea pe baterie, inversorul din interior va transforma energia electrică din curent continuu (DC) în curent alternativ (AC) pentru alimentarea echipamentelor la care este conectat. Durata de operare pe baterie este limitată, de regulă, la doar câteva minute.

Utilizări comune

UPS-urile offline sunt adecvate pentru utilizare în mediul rezidențial și în birouri de mici dimensiuni, unde este importat, dar nu critic, să se protejeze dispozitivele de fluctuațiile de tensiune și întreruperile de curent.

Caracteristici esențiale

Un UPS offline depistează întreruperile de curent și trece automat la alimentarea pe baterie. Atunci când nu este utilizat, UPS-ul offline economisește energie, rămânând în modul standby.

Avantaje

UPS-urile offline au prețuri mai convenabile decât alte modele, sunt ușor de folosit și sunt ideale pentru clienții cu bugete limitate.

UPS line-interactive

UPS-ul line-interactive optimizează operarea UPS-ului offline, el prezentând, în plus, un regulator automat de tensiune (AVR). Acest regulator automat de tensiune AVR va regla tensiunea în timp real, păstrând-o în limitele normale, chiar și dacă tensiunea de intrare fluctuează. UPS-ul line-interactive este de tip VI (Voltage independent), independent de tensiune. Când tensiunea de intrare iese înr-un domeniu bine stabilit, circuitul crește și tensiunea scade pe ieșirile UPS-ului. Dacă tensiunea de alimentare trece de plaja acceptată, sursa va comuta consumatorii pe acumulatori până când tensiunea de intrare ajunge la limitele acceptate.

Există două variante:

  • Cu tensiune de ieșire sinusoidală

Tensiunea pe ieșirile UPS-ului este sinusoidală și se poate alimenta orice fel de consumator.

UPS Centrala termica, Electrocasnice, Electronice cu Sinus Pur 800VA 500W 12V Rebel RB-4002 poate alimenta continuu dispozitivele conectate, protejându-le de fluctuații de tensiune, diverse perturbări electrice. Dispozitivul asigură continuitatea operațiunilor (echipamente de birou precum faxuri, computere) și are o capacitate nominală de 500W. Suportă baterie externă cu tensiunea de 12V DC, tensiunea maximă admisă fiind de 15V DC.

UPS Centrala termica, Electrocasnice, Electronice cu Sinus Pur 800VA 500W 12V Rebel RB-4002

Cu toate că dispozitivul poate susține baterii cu capacitate între 50 și 200Ah, capacitatea potrivită pentru bateria conectată este de 55Ah. Timpul de comutare este rapid (sub 4ms), iar eficiența de la DC la AC depășește 85%. Dispozitivul protejează la suprasarcină, scurt-circuit, fluctuații de tensiune și poate opera în medii cu temperaturi de la 0 la 40°C și umiditate între 10 și 90%. Relativ compact, dispozitivul se poate folosi pentru centrale termice, dispozitive electronice, aparate electrocasnice, unelte electrice (polizoare, mașini de găurit), pompe, compresoare,

Mod de funcționare

Atunci când depistează fluctuații de tensiune line-interactive va regla tensiunea electrică de ieșire, menținând-o la niveluri corecte. Dacă tensiunea de intrare coboară mai jos de un anumit prag sau depășește alt prag, UPS-ul va intra la alimentarea pe baterie, invertorul convertind energia electrică din baterii în curent alternativ, alimentând echipamentele. Autonomia pe baterie este limitată cu acest tip de UPS.

Utilizări comune

UPS-urile line-interactive sunt potrivite pentru mediile de afaceri mici și mijlocii, pentru mediul rezidențial, unde este important să se protejeze echipamentele de frecventele întreruperi de curent.

Caracteristici esențiale

UPS-ul de tip line-interactive monitorizează în mod activ tensiunea electrică de intrare și reglează nivelul ei pentru protejarea echipamentelor de fluctuațiile de tensiune.

Avantaje

UPS-urile de tip line-interactive protejează de fluctuațiile de tensiune și prelungesc durata de viață a bateriilor. Pentru serverele de dimensiuni mici și pentru echipamentele de uz casnic, aceste UPS-uri sunt alegeri inspirate.

  • Cu tensiune de ieșire dreptunghiulară sau sinus modificat

Tensiunea redată spre consumatori în perioada operării de pe baterii este un sinus modificat. Forma de tensiune este acceptată de consumatori cu sursa în comutație (calculatoare, monitoare, etc) și nu se recomandă la alimentarea consumatorilor cu transformatoare, motoare (centrale termice, electrocasnice)

Sursa neintreruptibila 600VA/360W Adler Office UPS-600 are o plajă largă de tensiuni de alimentare, pornire la rece (DC), reglaj automat după tensiunea de alimentare (AVR), circuite electronice produse cu tehnologie SMD. Funcții precum repornirea automată, alarma acustică și vizuală, gestionarea inteligentă a acumulatorilor dau valoare acestui model. UPS-ul este compatibil cu generatoare mici și are un timp de transfer mai mic de 10ms. Folosește acumulator plumb acid fără întreținere și poate funcționa la temperaturi între 0-40 grade Celsius (fără condens).

 

Sursa neintreruptibila 600VA-360W Adler Office UPS-600UPS 2200VA / 1200W LCD display Line Interactive cu stabilizator 3 iesiri schuko 4x7Ah TED UPS Expert TED001610 are display LCD care afișează informații în timp real despre: nivelul de încărcare pentru acumulatori și sarcini electrice, tensiunea de intrare sau ieșire, indicatori pentru ventilator, funcție de autorestart dacă revine tensiunea în rețea, alarmă sonoră.

UPS 2200VA / 1200W LCD display Line Interactive cu stabilizator 3 iesiri schuko 4x7Ah TED UPS Expert TED001610

Asigură protecție completă pentru: suprasarcină, supratensiune / subtensiune, supraîncălzire, scurt-circuit, supraîncărcare acumulator și poate fi utilizat pentru sisteme de securitate, servere, PC, laptopuri, aparatură audio și video. Sursa operează la temperaturi între 0 și 40grade C cu umiditate de funcționare 0-90% fără condens. Nivelul de zgomot la operare este redus, mai mic de 40dB.

UPS online (Double Conversion)

UPS-ul online asigură cea mai bună calitate pentru alimentarea cu energie electrică, fiind folosit în aplicațiile critice. UPS-ul online, respectiv VFI (Voltage and Frequency Independent—Independent de tensiune și frecvență) se bazează pe două conversii: curentul de intrare alternativ se convertește constant în curent continuu, din care unitatea reconstruiește un curent alternativ (stabil sinusoidal). Datorită dublei conversii, nu mai sunt variații și perturbații în rețeaua de alimentare. Aceste UPS-uri au, de regulă, filtre suplimentare la intrare și la ieșire. Cum acumulatorii sunt on-line (conectați continuu), dispare tipul de comutare și nu apare discontinuitate în tensiunea de ieșire la trecerea în mod baterii.

  • UPS online monofazat

UPS-ul online monofazat este un tip de sursă neîntreruptibilă ce operează în mod online și asigură energie electrică stabilă pentru echipamentele care sunt conectate în mediu monofazat.

UPS 10KVA Online, dubla conversie, management, intrare/iesire pe regleta, A0114965 este realizat pentru echipamentele medicale, PC, stații de lucru, servere, DVD, TV, camere foto, DVR, fotocopiator, panouri de alarmă, routere, playere CD, DVD și Blu-Ray.

UPS 10KVA Online, dubla conversie, management, intrare/iesire pe regleta, A0114965UPS-ul folosește baterie AGM, plumb acid și are ieșire cu undă sinusoidală, pornire inteligentă în modul DC (funcție de pornire la rece), protecție înaltă la suprasarcină, repornire și reîncărcare automată.  Prezintă control cu microprocesor de fiabilitate înaltă, management inteligent pentru baterie și protecție pentru defecțiune. Ecranul LCD este intuitiv, UPS-ul are funcționare silențioasă, durată lungă de viață și răcitoare inteligente controlate de temperatură. UPS online trifazat

UPS 3000VA rackabil 2U, dubla conversie, management, 1 schuko + 4 IEC, A0114968 prezintă gestionare inteligentă a bateriei și pornire inteligentă în modul DC (funcție de pornire la rece). Sursa are ecran LCD, protecție înaltă la suprasarcină și repornire automată când AC se recuperează, precum și încărcare în modul oprit și reîncărcare automată.

UPS 3000VA rackabil 2U, dubla conversie, management, 1 schuko + 4 IEC, A0114968

Protejează de descărcare, supratensiune, suprasarcină, descărcare, supraîncărcare și scurtcircuit și are un timp de reîncărcare de 3 ore. Temperatura de funcționare este între 0 și 40 grade C, iar umiditatea de la 0 la 90%. Operarea este silențioasă, nivelul de zgomot fiind mai mic de 50dB.

  • UPS online trifazat

UPS-urile online trifazate asigură  energie electrică stabilă în medii trifazate. Ele se utilizează în aplicații comerciale și industriale în care este nevoie de alimentarea echipamentelor trifazate.

Mod de funcționare

Un UPS online operează continuu, transformând mereu energia electrică de la baterie în energie electrică alternativă, indiferent de starea alimentării cu energie electrică de la rețea. UPS-ul online are mereu baterii conectate și încărcate, de aceea asigură cea mai eficientă protecție de fluctuații de tensiune și întreruperi de curent. El continuă să ofere energie din baterii, fără a exista întreruperi.

Utilizări comune

UPS-urile online sunt fundamentale pentru mediile critice de tipul centrelor de date, în industria medicală, telecomunicații și alte aplicații în care protecția maximă și continuitatea operațională sunt fundamentale.

Caracteristici esențiale

UPS-urile online convertesc constant energia electrică din curent alternativ în curent continuu și înapoi în curent alternativ, asigurând cea mai solidă protecție împotriva întreruperilor de curent și a fluctuațiilor de tensiune. Timpul de autonomie pe baterie poate fi extins pentru acoperirea unor perioade mai lungi când sunt întreruperi de curent.

Avantaje

UPS-urile online furnizează energie electrică de calitate superioară, protejând echipamentele sensibile de problemele de alimentare, indiferent de natura problemelor. În aplicațiile critice și cele de protejare a echipamentelor valoroase și costisitoare, UPS-urile online constituie cea mai bună alegere.

UPS modular

UPS-ul modular și UPS-ul cu invertor trifazic (prezentat mai jos) sunt surse neîntreruptibile de alimentare UPS folosite în aplicațiile care au nevoie de nivel superior de fiabilitate și performanță. UPS-ul modular este format din mai multe module independente de putere și baterii (sub-sisteme sau module de alimentare) ce funcționează ca unități autonome, preluând sarcina când un modul are probleme.

Mod de funcționare

Un sistem central de control monitorizează și coordonează operarea fiecărui modul și, când au loc fluctuații de tensiune sau întreruperi de curent, modulele preiau instant sarcina, oferind energie electrică stabilă.

Utilizări comune

UPS-urile modulare se folosesc acolo unde este continuitatea operațională este fundamentală și unde sunt nevoi de creștere a capacității. Centrele de date, telecomunicațiile, infrastructura, industriile diverse sunt mediile în care se pot utiliza UPS-uri modulare.

Caracteristici esențiale

Modulele pot fi eliminate sau îndepărtate fără a se întrerupe alimentarea curentă și, datorită arhitecturii modulare, UPS-urile modulare rezistă la defecțiuni și pot opera la capacitate parțială chiar și când unul dintre module are probleme.

Avantaje

Datorită structurii modulare, dimensionarea și configurarea UPS-ului modular sunt flexibile. Aceste UPS-uri sunt fiabile și ușor de întreținut.

UPS cu invertor trifazic

UPS-urile cu invertor trifazic funcționează asemănător cu UPS-urile online—convertesc în mod continuu energia electrică din curent alternativ (AC) în curent continuu (DC) și apoi înapoi în curent alternativ.  Diferența este că UPS-ul cu invertor trifazic generează energie electrică trifazică stabilă.

Mod de funcționare

UPS-ul cu invertor trifazic supraveghează continuu tensiunea și frecvența alimentării de la rețea, intervenind pentru reglare automată a parametrilor când depistează fluctuații. UPS-ul cu invertor trifazic are baterii pentru alimentare în cazul întreruperilor de curent.

Utilizări comune

UPS-urile cu invertor trifazic sunt recomandate în aplicațiile industriale și comerciale, unde trebuie protejate și alimentate echipamentele trifazice, precum: echipamente de producție, motoare electrice, echipamente de control industrial.

Caracteristici

Procesul continuu de convertire ajută la curățarea și stabilizarea energiei electrice trimise echipamentelor conectate. UPS-ul cu invertor trifazic protejează de fluctuațiile de tensiune, întreruperile de curent, problemele legate de calitatea energiei electrice.

Avantaje

UPS-urile cu invertor trifazic sunt cruciale în mediile industriale  în care predomină echipamentele trifazice. Ele oferă stabilitate pentru alimentare și nivel maxim de protecție.

Care sunt beneficiile folosirii unei surse neîntreruptibile UPS

Beneficiile folosirii de sursă neîntreruptibilă de alimentare UPS sunt multiple, cele mai semnificative fiind:

  • Protejează împotriva întreruperilor de curent

Unul dintre beneficiile esențiale ale folosirii de UPS este cel de furnizare de alimentare cu energie electrică atunci când sunt întreruperi de curent. Astfel, se evită pierderile de date și se asigură continuitatea operațiunilor.

  • Protejează împotriva fluctuațiilor de tensiune

UPS-urile sunt concepute pentru a ajusta tensiunea electrică și ocroti echipamentele de fluctuațiile de tensiune, supratensiuni, căderi de tensiune ce pot produce defectarea gravă a echipamentelor electronice sensibile sau critice.

  • Menține continuitatea operațională

În mediul de afaceri, în industrii, diverse domenii importante, UPS-urile mențin operarea continuă a echipamentelor critice, precum routere, echipamente de comunicare. Eventualele întreruperi ale acestor echipamente pot avea consecințe costisitoare.

  • Protejează împotriva pierderilor de date

UPS-urile acordă timp suficient pentru salvarea datelor și închiderea corectă a sistemelor IT dacă sunt întreruperi de curent, diminuând riscul pierderii unor informații cruciale.

  • Extinde durabilitatea echipamentelor

Din moment ce asigură alimentare stabilă și protejează de fluctuațiile de tensiune, UPS-urile pot ajuta la extinderea duratei de viață pentru echipamentele electronice.

  • Contribuie la economisirea timpului și a resurselor

Atunci când se evită întreruperile de curent, problemele cauzate de fluctuațiile de tensiune, veți petrece mai puțin timp și veți cheltui mai puțin pentru a remedia problemele tehnice, recupera datele pierdute.

  • Ajută la optimizarea eficienței energetice

Anumite UPS-uri sunt gândite pentru a ameliora eficiența energetică și pentru a economisi energie electrică, ceea ce poate ajuta la diminuarea costurilor de funcționare.

  • Protejează împotriva supratensiunilor și a deteriorării echipamentelor

UPS-urile acționează asemeni unor bariere împotriva supratensiunilor, evenimentelor precum fulgerele, protejând echipamentele de daune importante și costisitoare.

  • Asigură continuitate în mediile industriale sau medicale

În domenii precum cele industriale și medicale, funcționarea continuă este crucială, iar UPS-urile sunt fundamentale pentru a susține integritatea și siguranța proceselor.

  • Protejează echipamentele din locuințe

În mediul rezidențial, UPS-ul protejează computerul personal, routerele de internet, echipamentele de supraveghere, diverse dispozitive electronice sensibile împotriva fluctuațiilor de tensiune și a întreruperilor de curent.

Cum alegeți sursa neîntreruptibilă UPS—factori de selecție

Pentru a alege cea mai bună sursă neîntreruptibilă UPS, vă recomandăm să luați în considerare factori precum capacitatea, tipul de ieșire, eficiența, autonomia, caracteristici suplimentare. Detalii mai jos:

  • Capacitatea (puterea nominală)

Capacitatea UPS-ului este un factor crucial de analizat atunci când alegeți UPS-ul. Capacitatea se exprimă în volți-amperi (VA) sau watt. Selectați un UPS cu o capacitate suficientă pentru alimentarea tuturor echipamentelor esențiale. Trebuie să determinați necesarul de putere conform puterii pe care o consumă echipamentele critice pe care le utilizați.

  • Autonomia

Este important să considerați și durata pentru care UPS-ul poate asigura alimentare electrică pe baterie. Optați pentru un UPS cu suficientă autonomie pentru a acoperi nevoile echipamentelor deținute dacă se întrerupe curentul. Autonomia vă va oferi timp pentru a porni un generator de rezervă sau pentru a închide corect sistemele, echipamentele.

  • Bateria UPS

Bateriile interne nu vor dura la nesfârșit și este bine să optați pentru un model care are durabilitate mare. modelele performante de UPS vă permit conectarea de mai multe baterii externe ce sporesc autonomia și se pot înlocui cu ușurință.

UPS-urile casnice utilizează baterii cu acid, dar sunt modele alimentate cu baterii LI-Io (superioare). Trebuie să examinați și timpul de încărcare pentru baterii. Optați pentru cele care se încarcă repede pentru a reveni la parametrii obișnuiți de lucru în 2-3 ore.

  • Acumulator UPS

Cele mai multe surse UPS au acumulatori VRLA (Valve Regulated Lead Acid) ce nu emit particuloase pentru mediu și nu au nevoie de mentenanță. Dacă alegeți un model care nu include acumulator, va trebui să o achiziționați separat. Când cumpărați bateria, verificați ca aceasta să aibă același amperaj ca și UPS-ul, valoare specificată în amperi pe oră (Ah).

  • Tipul de UPS

Analizați ce tip de UPS se potrivește cel mai bine cu nevoile echipamentelor deținute. Unele tipuri de UPS sunt mai ieftine, dar oferă performanțe mai slabe în ceea ce privește autonomia, iar altele asigură nivel înalt de protecție, dar au prețuri mai mari.

  • Timpul de comutare

Modelele simple offline au, de regulă, timpi  de comutare mari (15-25ms), în timp ce modelele Line-Interactive și Online au chiar și 2ms. De obicei, chiar și timpul de comutare de 25ms este suficient pentru a trece de la rețea la baterii, dar pentru echipamentele sensibile s-ar putea să fie prea mult.

  • Alarme sonore sau vizuale

UPS-urile pot semnala anumite modificări de stare, precum descărcarea bateriilor, trecerea de la modul de lucru pe baterii sau invers, activarea protecției la modelele Iine-Interactiv, etc. UPS-urile pot fi echipate cu alerte audio, alerte luminoase cu LED și chiar cu ecrane LCD.

  • Protecția împotriva fluctuațiilor de tensiune

Urmăriți ca UPS-ul selectat să prezinte funcții de reglare a tensiunii și de protecție împotriva fluctuațiilor de tensiune pentru a păstra echipamentele în siguranță.

  • Eficiența energetică

Eficiența energetică variază de la un UPS la altul. Tipurile de UPS cu eficiență mai mare pot converti o cantitate mai mică de energie electrică în căldură, economisind energie electrică în timp.

  • Porturi și conectivitate

Examinați numărul și tipul de porturi valabile pe UPS și verificați compatibilitatea lor cu echipamentele pe care le veți conecta. Verificați și opțiunile de conectivitate, precum porturile USB sau Ethernet pentru a gestiona și monitoriza de la distanță UPS-ul.

  • Software de gestionare

Verificați dacă UPS-ul vine cu software de gestionare pentru a putea controla și supraveghea starea lui și pentru a primi notificări atunci când sunt probleme.

  • Dimensiuni și design

Optați pentru un UPS care este potrivit spațiului disponibil și se integrează armonios în locația dvs. Alegeți un UPS cu instalare și întreținere simple.

  • Fiabilitate și garanție

Analizați producătorul de UPS, citiți recenziile și evaluările pentru a fi sigur că veți achiziționa un produs bun, durabil, eficient. Vedeți dacă producătorul oferă garanție pentru echipamentul său.

  • Nevoile particulare ale aplicației

Unele aplicații au cerințe aparte, cum sunt capacitatea de alimentare a echipamentelor trifazice, protecția la fulgere. Fiți sigur că UPS-ul ales se mulează pe caracteristicile speciale ale aplicației dvs.

  • Cost total de proprietate

Pe lângă prețul de achiziție, va trebui să luați aminte și la cheltuielile legate de întreținere, înlocuirea bateriilor pentru UPS. Este bine să estimați costul total pentru proprietate pe termen lung.

  • Mediu de operare

Dacă urmează să utilizați UPS-ul într-un mediu cu temperaturi extreme sau condiții speciale de mediu, verificați ca UPS-ul să fie realizat pentru a rezista acelor condiții.

Sfaturi pentru instalarea și întreținerea unui UPS

Sfaturile pentru instalarea și întreținerea de UPS sunt importante pentru funcționarea dispzoitivului la parametri optimi, pentru cât mai mult timp.

Recomandări pentru instalarea corectă a UPS-ului

  1. Alegeți locația adecvată

Trebuie să amplasați UPS-ul într-un loc curat, uscat, ferit de umezeală, căldură excesivă și praf. Verificați să nu fie nici un obstacol în jurul UPS-ului, pentru a asigura o ventilație cât mai eficientă.

  1. Conectați echipamentele

Conectați echipamentele sensibile sau critice (computere, servere, echipamente de rețea) la UPS, utilizând cablurile potrivite. Respectați instrucțiunile de la producător pentru a realiza corect conectarea.

  1. Conectați UPS-ul la sursa de alimentare

Urmează să conectați UPS-ul la priza de perete și la sursa principală de alimentare (acolo unde este cazul). Anumite modele de UPS au nevoie de o sursă de alimentare de rezervă (precum bateria suplimentară) pentru funcționare optimă.

  1. Configurați și instalați software-ul

Pentru un UPS care vine cu software de gestionare, va fi necesar să instalați software-ul pe computerul principal. Configurați-l pentru a putea monitoriza și gestiona UPS-ul. Cu ajutorul software-ul veți putea seta alerte și să acționați în consecință în cazul unor probleme.

  1. Încărcați bateria

Folosiți instrucțiunile producătorului înainte de a încărca total bateria. Abia după încărcarea bateriei veți putea folosi UPS-ul.

Recomandări pentru întreținerea UPS-ului

  • Examinați regulat starea UPS-ului

Supravegheați regulat condiția în care se prezintă UPS-ul utilizând software-ul de gestionare (acolo unde valabil). Vedeți dacă există alerte, alarme ce ar putea semnala probleme.

  • Teste regulate

Realizați teste în mod regulat pentru a fi siguri de funcționarea corespunzătoare a UPS-ului. Includeți în testare trecerea la alimentarea cu energie electrică din bateri pentru a inspecta autonomia și operarea lui corectă.

  • Înlocuiți la timp bateriile

Bateriile UPS au durată limitată de viață. Verificați data pentru înlocuire pe care o recomandă producătorul și nu amânați înlocuirea bateriilor la data sugerată.

  • Curățați și ventilați

Păstrați UPS-ul curat și îndepărtați de pe suprafața sa praful, murdăria. Verificați ca grilele de ventilare să fie libere pentru ca răcirea să fie eficientă.

  • Verificați conexiunile

Examinați din când în când conexiunile și cablurile, identificând eventualele semne de uzură sau deteriorare. Verificați că toate cablurile sunt bine fixate.

  • Actualizați software-ul

Urmăriți să folosiți cea mai nouă versiune de software de gestionare și firmware pentru UPS. Actualizați-le în mod regulat.

  • Nu amânați remedierea problemelor

Dacă se produc probleme, erori, remediați-le imediat pentru a nu vă confrunta cu probleme mai grave în viitor.

  • Documentație

Păstrați documentația, manualele oferite de producător pentru că ar putea fi utila dacă apar probleme sau neclarități.

  • Planificați din timp înlocuirea UPS-ului

Ca multe alte dispozitive, UPS-urile au durată limitată de viața. Cele mai multe pot fi utilizate între 3 și 5 ani, iar unele și mai mult de atât (în funcție de calitate și frecvența utilizării). Este bine să vă pregătiți din timp pentru a înlocui UPS-ul.

Top of Form

Exemple de utilizare a UPS-urilor

UPS-urile sunt utilizate cu succes în scenarii diverse, pentru a proteja echipamentele și pentru a asigura continuitatea operațională. Iată câteva exemple în acest sens:

Centrul de date al unei companii

UPS-urile sunt fundamentale în medii critice cum sunt centrele de date. Ele oferă alimentare cu energie electrică atunci când sunt întreruperi de curent, protejează serverele, sistemele de stocare a datelor, rețelele de comunicații. Astfel se mențin disponibile serviciile online și nu se mai produc pierderi de date, care au costuri mari de remediere.

Bănci și instituții financiare

În instituțiile financiare, UPS-urile vor proteja sistemele IT și echipamentele pentru procesarea tranzacțiilor. Astfel, se pot evita întreruperile în cadrul operațiunilor bancare și se asigură securitatea financiară pentru clienți.

Spitale și unități de îngrijire medicală

UPS-urile sunt folosite pentru a asigura funcționarea continuă a echipamentelor medicale critice, precum: ventilatoare, aparate de monitorizare, echipamente de laborator. Operarea continuă a acestor echipamente este crucială pentru siguranța, viața pacienților și eficiența tratamentelor medicale.

Companii de telecomunicații

UPS-urile se utilizează pentru ca echipamentele de telecomunicații (stații de bază, routere, turnuri de comunicații) să funcționeze continuu. UPS-urile sunt cruciale pentru conectivitatea continuă pentru rețelele de telefonie mobilă și Internet.

Întreprinderi mici și mijlocii

Numeroase întreprinderi mici și mijlocii folosesc UPS-uri pentru protejarea computerelor, serverelor, echipamentelor de rețea. Cu ajutorul UPS-urilor se poate evita pierderea de date, se asigură operarea și protejarea echipamentelor critice.

Locuințe

UPS-urile pot fi folosite pentru protejarea computerelor personale, a dispozitivelor electronice, routerelor de internet. Dacă se produc întreruperi de curent, veți avea timp să salvați datele și să închideți sistemele corect.

Stații meteo și echipamente de cercetare

UPS-urile sunt folosite în domeniul cercetării științifice, precum și în stațiile meteo pentru a asigura continuitate pentru înregistrarea datelor și operarea echipamentelor de monitorizare a mediului.

Echipa de la rovision.ro vă stă la dispoziție pentru a vă ghida în identificarea celui mai potrivit model de UPS pentru aplicația dvs. Și alte informații utile.

Tehnologia avansată în sistemele de supraveghere: Ce noutăți aduce pentru locuințele din România

Blog Tehnologia avansată în sistemele de supraveghere

Tehnologia avansată în sistemele de supraveghere a ajuns și în țara noastră, proprietarii de locuințe putând să se bucure de supraveghe video tot mai eficientă. La rovision.ro veți găsi o gamă diversificată de camere de supraveghere, dispozitive de înregistrare, componente pentru supravegherea video. Prețurile sunt accesibile și vă oferim asistență în selectarea modelelor potrivite.

În continuare vă prezentăm o privire de ansamblu asupra noilor tehnologii de supraveghere de locuințe în Romania. Informațiile vă vor fi de folos dacă doriți să beneficiați de cele mai recente inovații în supravegherea caselor.

Cum a evoluat tehnologia în supravegherea video?

Iată pe scurt cum a evoluat în timp tehnologia de supraveghere video:

Camerele de supraveghere

Camerele CCTV (sisteme de televiziune cu circuit închis)

Primele camere de supraveghere au fost camerele CCTV, folosite prima oară în anii 1940. Camerele analogice înregistrau imagini pe casete video, iar rezoluția nu era excelentă.

Camerele digitale

Primele camere digitale au apărut în anii 1990, ele oferind imagini cu o calitate mai bună, dar și funcții speciale, precum înregistrarea pe carduri de memorie.

Camerele IP

Anii 2000 au adus introducerea camerelor IP ceea a schimbat major supravegherea video. Camerele IP pot fi conectate la Internet, asigură acces de la distanță, în timp real, la imaginile de pe cameră, cu ajutorul unui computer sau smartphone.

Senzorii de mișcare

Senzori cu Infraroșu Pasiv (PIR)

Senzorii PIR au fost primii senzori folosiți în sistemele de supraveghere pentru detecția mișcării. Senzorii PIR reacționează la modificările de temperatură produse de obiectele în mișcare.

Senzori de mișcare cu tehnologie duală

Tehnologiile duale îmbină senzorii PIR cu senzorii de microunde pentru detecție precisă și reduc alarmele false.

Senzori de mișcare inteligenți cu AI

Senzorii de mișcare moderni folosesc inteligența artificială pentru a diferenția între mișcări umane și alte surse de mișcare, contribuind la reducerea alarmelor false.

Creșterea calității imaginilor

Treptat, tehnologiile de rezoluție înaltă (cum sunt Full HD, 4K), capabile să ofere imagini mai clare, mai detaliate, au devenit standarde în industrie.

Software de analiză video și includerea inteligenței artificiale (AI)

Folosirea AI pentru detecția mișcării, recunoașterea facială în supravegherea video, identificarea obiectelor sau evenimentelor sunt de referință pentru supravegherea video. Sistemele au devenit capabile să trimită alerte, informații despre incidentele atipice, crescând eficiența supravegherii video.

Alte componente

Iluminare IR (infraroșu)

Camerele de supraveghere folosesc iluminarea IR pentru a capta imagini în iluminare redusă și întuneric.

Microfoane, difuzoare

Tot mai multe camere de supraveghere includ microfoane și difuzoare, fiind posibilă comunicarea audio bidirecțională între utilizator și persoanele care se află în fața camerei de supraveghere.

Software de analiză video

Software-ul de analiză video poate depista obiecte sau comportamente specifice în imagini, precum numărarea

Stocarea datelor

Înregistrare pe suporturi fizice

La început, înregistrările se stocau pe casete video sau discuri interne rigide.

Stocarea pe dispozitive externe

Treptat, s-au introdus dispozitivele externe de stocare precum DVR-ul (Digital Vide Recorder) sau NVR-ul (Network Video Recorder) pentru a stoca datele.

Stocarea în Cloud

Stocare în Cloud

Tot mai multe sisteme de supraveghere nu mai folosesc înregistrarea pe suporturi fizice, ci stocarea în Cloud, respectiv în mediul online, accesibil de oriunde. Datele sunt păstrate mai sigur și sunt mai ușor de accesat.

Interconectivitate cu dispozitivele iot

Sistemele de supraveghere pot fi incluse în rețele de Internet of Things (iot), pot comunica cu alte dispozitive și oferă soluții de supraveghere inteligentă.

Securitatea datelor și a dispozitivelor

O atenție tot mai mare a început să fie dată securității datelor și a dispozitivelor din sistemele de supraveghere, crescând interesul pentru protecția datelor personale și a vieții private.

Mobilitate și accesibilitate

Aplicațiile mobile au devenit componente semnificative ale sistemelor de supraveghere și utilizatorii au ajuns să monitorizeze și să controleze camere de la distanță, de pe telefoane sau alte dispozitive (tabletă).

Inovații preconizate pentru viitor

Se anticipează că tehnologiile viitoare, precum analiza avansată de date, realitatea augmentată vor optimiza tot mai mult eficiența și capacitatea sistemelor de supraveghere.

Care sunt beneficiile tehnologiei avansate în supravegherea video?

Beneficii ale supravegherii avansate

Beneficii ale supravegherii avansate pentru proprietarii din România sunt:

  • Optimizarea securității

Sistemele de supraveghere avansate cresc securitatea locuințelor, intimidează infractorii și pot oferi dovezi clare, concludente în cazul unor evenimente neplăcute.

  • Monitorizare în timp real

Proprietarii vor supraveghea locuința în timp real de la distanță, utilizând dispozitive mobile sau computere, întărind senzația de control și de siguranță.

  • Imagini de calitate superioară

Camerele cu rezoluții înalte asigură imagini clare, detaliate și ajută la identificarea precisă a persoanelor, obiectelor.

  • Detecția intrușilor

Datorită tehnologiei avansate de detecție a mișcării și intrușilor, sistemele avansate pot alerta rapid proprietarii la depistarea unor activități neobișnuite.

  • Recunoașterea facială

Sunt disponibile sisteme care asigură recunoaștere facială—o funcție importantă la controlul accesului în locuințe sau în identificarea musafirilor.

  • Stocare în Cloud

Stocarea datelor în Cloud asigură protejarea înregistrărilor, dar și posibilitatea de a le accesa de pe orice dispozitiv conectat la Internet.

  • Control vocal

Multe dintre sistemele moderne sunt compatibile cu asistenți virtuali precum Amazon Alexa sau Google Assistant pentru control vocal al sistemului de supraveghere.

  • Diminuarea numărului de alarme false

Din moment ce sistemele de supraveghere avansate folosesc inteligența artificială, scade numărul alarmelor false, focusul sistemului fiind pe evenimentele relevante.

  • Notificări personalizate

Puteți seta notificări personalizate pentru a fi alertați doar la depistarea evenimentelor semnificative, precum detecția de persoană, vehicul.

  • Integrarea în sistemele Smart Home

Sistemele de supraveghere pot fi incluse în rețelele de dispozitive iot pe care le aveți în casă. Astfel, controlul crește și devine posibilă automatizarea în sistemele de supraveghere.

  • Economii la timp și bani

O supraveghere mai eficientă, mai avansată înseamnă timp și bani mai puțini pentru protecția de furturi, efracții, dar și cheltuieli mai mici cu asigurarea.

  • Liniște

Dacă știți că locuința dvs. Este protejată eficient și aveți informații în timp real, veți fi mai liniștit în legătură cu securitatea locuinței.

Ce caracteristici sunt esențiale pentru sistemele avansate de supraveghere?

Caracteristicile cheie ale sistemelor avansate de supraveghere sunt:

Camerele IP (Internet Protocol)

  • Rezoluție înaltă

Camerele IP asigură rezoluții înalte, precum 720p, 1080p (Full HD), 4K ultrahd, imaginile fiind clare, cu multe detalii.

  • Conectivitate la Internet

Puteți conecta camerele de supraveghere de ultimă generație IP la rețea prin Ethernet sau Wi-Fi, asigurând accesul la imaginile de la distanță prin conexiunea Internet.

  • Streaming în timp real

Camerele IP transmit fluxuri video în timp real spre dispozitivele conectate, precum telefoanele Smart sau computerele.

Stocare în Cloud

  • Securitatea datelor

Datele video se stochează în Cloud, care este un mediu sigur, deși se poate accesa de oriunde. Datele sunt protejate împotriva pierderii sau avariei hardware-ului.

  • Accesibilitate simplă

Veți putea accesa ușor înregistrările de pe orice dispozitiv conectat la Internet, fără să aveți nevoie de echipamente de stocare.

Detecția facială

  • Recunoașterea facială

Sistemele de supraveghere avansate au funcții de recunoaștere și identificare a fețelor umane din imaginile captate.

  • Control acces

Această funcție poate fi folosită pentru controlul accesului în locuință, pentru identificarea musafirilor.

Senzorii Smart

  • Senzori de mișcare

Senzorii de acest tip depistează mișcarea și declanșează înregistrarea sau vă trimit alerte despre activitățile neobișnuite.

  • Senzori de ușă și fereastră

Senzorii Smart pot depista deschiderea sau închiderea ușilor, ferestrelor, activând sistemele de supraveghere.

  • Senzori de fum sau monoxid de carbon

Dacă se detectează fum sau monoxid de carbon, senzorii vor declanșa alarme și veți primi alerte în acest sens.

Software de analiză video

  • Numărare de obiecte

Software-ul poate număra obiecte în mișcare, fiind util mai ales pentru aplicațiile de controlare a traficului.

  • Recunoaștere de obiecte

Sistemele vor depista și urmări obiecte anume, cum ar fi persoanele, mașinile.

Control vocal, integrare iot

  • Asistenți virtuali

Sistemele pot fi incluse cu asistenții virtuali de tipul Amazon Alexa, Google Assistant pentru control vocal al camerelor.

  • Integrare iot

Sistemele pot comunica și cu alte dispozitive iot din locuință: lumini, sisteme de alarmă, optimizând securitatea.

Notificări personalizate

Puteți seta notificări personalizate pentru a primi alerte doar la evenimentele atipice (detecția mișcării în anumite zone).

Iluminare IR (Infraroșu)

Camerele vin cu iluminare IR pentru a capta imagini în condiții de iluminare redusă și chiar întuneric total.

Securitatea datelor și confidențialitatea în folosirea sistemelor de supraveghere avansate

Vă prezentăm mai jos aspecte importante și bunele practici pentru a proteja informațiile personale și respecta reglementările din domeniu:

  • Stocare securizată

Urmăriți ca datele înregistrate să fie stocate într-un mediu securizat, pe dispozitiv local sau serviciu de stocare în Cloud, cu protecție optimizată.

  • Autentificare solidă

Folosiți autentificare puternică pentru protejarea accesului la sistemele de supraveghere, precum parole complicate (cu litere mari și mici, caractere speciale) și autentificare în doi pași.

  • Criptarea datelor

Luați măsuri de criptare a datelor care sunt în tranzit (transmise prin rețea), dar și atunci când sunt stocate, în repaos.

  • Actualizări regulate

Remediați eventualele vulnerabilități de securitate prin actualizarea de firmware și software pentru sistemul de supraveghere.

  • Monitorizare și auditare

Derulați un sistem de monitorizare și auditare pentru a monitoriza și înregistra activitățile legate de sistem, pentru a depista rapid activitățile neautorizate.

  • Gestionarea utilizatorilor

Urmăriți ca doar utilizatorii autorizați să aibă acces la sistemul de supraveghere. Gestionați cât mai atent drepturile de acces.

Respectarea reglementărilor și bunele practici pentru protecția datelor personale

Reglementările GDPR

Atunci când folosiți camere de supraveghere ce înregistrează date personale în Uniunea Europeană, verificați să respectați Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR). Printre cele mai importante precizări din acest regulament sunt cele de notificare a persoanelor supravegheate și obținerea consimțământului pentru anumite scenarii de supraveghere.

  • Limitarea datelor

Culegeți și stocați doar datele de care aveți nevoie pentru scopul supravegherii. Setați perioada de timp pentru care păstrați înregistrările.

  • Notificarea și consimțământul

Informați cât mai clar persoanele care sunt supravegheate despre prezența camerelor de supraveghere, scopul lor. Verificați dacă pentru aplicația dvs. Aveți nevoie de consimțământ.

  • Accesul la date

Persoanele supravegheate au dreptul să acceseze datele lor și pot cere ștergerea și corectarea datelor.

  • Securitatea fizică

Protejați eficient echipamentele fizice de acces neautorizat sau furt.

  • Instruirea personalului

Verificați ca persoanele care gestionează sistemul de supraveghere să cunoască regulile și procedurile privind protecția datelor.

  • Informare despre prezența sistemului de supraveghere

Amplasați semne, indicatoare clare despre prezența camerelor de supraveghere.

Exemple de tehnologii avansate disponibile în România=

Iată câteva exemple de cele mai noi inovații tehnologice din domeniul sistemelor de supraveghere prezente în România:

  • Camere IP 4K Ultra HD

Camerele IP cu rezoluție 4K Ultra HD asigură calitate excelentă pentru imagini, care sunt cu numeroase detalii. Camerele vor oferi imagini clare, precise despre incidentele de pe proprietate.

  • Tehnologie AI pentru detecția intrușilor

Sistemele de supraveghere folosesc tehnologie de învățare automată (machine learning) și inteligență artificială ( pentru a depista activități suspecte sau persoane suspecte în zonele supravegheate). Astfel, scade riscul alarmelor false și supravegherea este mai eficientă.

  • Camere cu vizualizare nocturnă avansată

Camerele cu vizualizare nocturnă au performanțe tot mai precise, folosind tehnologii precum infraroșu, iluminare cu LED-uri pentru a capta imagini clare în condiții de iluminare scăzută și întuneric complet.

  • Analiză video avansată

Sistemele curente de supraveghere pot realiza analize video complexe precum numărarea obiectelor, recunoașterea facială—funcții extrem de utile atât în supravegherea unei reședințe private, cât și în gestionarea traficului.

  • Aplicații mobile avansate

Aplicațiile mobile ce se pot utiliza cu sistemele de supraveghere sunt tot mai numeroase și mai complexe. Astăzi, utilizatorii pot accesa camerele de la distanță, să primească notificări în timp real, să gestioneze funcțiile de supraveghere de pe tablete și smartphone-uri.

  • Cloud storage

Multe sisteme de supraveghere asigură opțiuni de stocare în Cloud și puteți accesa și stoca în siguranță înregistrările video la exteriorul casei. Astfel, vă protejați de pierderea datelor dacă se deteriorează sau se fură echipamentele.

  • Interfață vocală și compatibilitate cu asistenții virtuali

Multe sisteme de supraveghere sunt compatibile cu asistenții virtuali precum Google Assistant sau Amazon Alexa—puteți controla vocal camerele și sistemul de supraveghere.

  • Notificări personalizate

Cu un sistem modern puteți seta notificări personalizate, astfel încât să primiți alerte la anumite evenimente, cum ar fi detecția unui vehicul, a unei persoane suspecte în zonă.

  • Conectivitate vocală și compatibilitate cu asistenții virtuali

Puteți integra supravegherea într-o rețea mai complexă de dispozitive iot din casă, camerele urmând să comunice cu alte dispozitive precum sisteme de iluminare sau senzori de mișcare.

  • Alimentare pe bază de baterie și energie solară

Flexibilitatea sistemelor avansate este tot mai mare și sunt camere ce pot fi alimentate cu baterii și energie solară, ceea ce elimină nevoia cablurilor de alimentare.

Studii de caz și  povestiri de succes—câteva exemple

Studiu de caz 1—Protejarea unei ferme din Cluj-Napoca

Un fermier din Cluj-Napoca a instalat un sistem de supraveghere pentru a-și proteja ferma. Sistemul avea camere IP cu stocare în Cloud, alerte personalizate, senzori de mișcare. Într-una din nopți, senzorii de mișcare au depistat prezența unui necunoscut în zona fermei. Proprietarul a primit notificare pe telefon și a putut viziona imagini de pe camerele de supraveghere în timp real. A contactat Poliția, a furnizat datele video înregistrate în Cloud și astfel infractorii au putut fi identificați și arestați. Bunurile furate (animale, utilaje agricole)  au fost resistuite.

Studiu de caz 2—Prevenirea unui furt într-o reședință din București

Un proprietar a instalat un sistem de supraveghere avansat în casa sa. A utilizat camere IP cu recunoaștere facială și stocare în Cloud. Într-o zi, sistemul a depistat prezența unei persoane suspecte pe proprietate și a informat proprietarul trimițând o notificare pe telefonul lui smart. Proprietarul a putut vedea în timp real imagini de pe cameră și cum o persoană străină încearcă să intre în casă. Folosindu-se de funcția de recunoaștere facială, proprietarul a putut identifica persoana. A alertat poliția care a ajuns în timp util la proprietate. Astfel, efracția și furtul au fost evitate și persoana în cauză a fost reținută.

La ce să ne așteptăm pe viitor în domeniul supravegherii video?

Ne așteptăm ca, pe viitor, domeniul supravegherii video să cunoască progrese constante, ca și până acum. Iată câteva direcții așteptate în tehnologia de supraveghere video:

  • Rezoluție tot mai înaltă și calitate tot mai bună pentru imagini

Camerele de supraveghere vor oferi rezoluții tot mai mari (8K și mai mult), imagini extrem de detaliate astfel că identificarea persoanelor și a obiectelor înregistrate va fi tot mai precisă.

  • Analiză video avansată

Dezvoltarea constantă a inteligenței artificiale va face analiza video tot mai avansată. Camerele vor fi capabile de recunoaștere tot mai precisă a obiectelor, comportamentelor, evenimentelor, ceea ce optimizează performanțele supravegherii.

  • Mobilitate și portabilitate

Camerele de supraveghere portabile și mobile vor fi tot mai populare și vor fi folosite tot mai des la supravegherea evenimentelor în aer liber, în zonele în care infrastructura fixă nu este valabilă.

  • Realitate augmentată și interacțiunea cu obiectele

Sistemele de supraveghere vor include elemente de realitate augmentată și utilizatorii vor putea interacționa cu obiectele din imagini sau să primească informații adiționale chiar pe ecranele lor.

  • Integrare în Ecosistemele Smart Home

Integrarea sistemelor de supraveghere în ecosistemele Smart Home va fi posibilă și utilizatorilor le va fi mai simplu să ajusteze alarma, sistemele de iluminare, alte dispozitive.

  • Securitate cibernetică avansată

Odată cu amplificarea conectivității, va crește și atenția asupra securității cibernetice pentru sistemele supraveghere pentru a evita accesul neautorizat, atacurile cibernetice.

  • Alimentarea sustenabilă

Vor fi tot mai multe camere de supraveghere alimentate cu energie solară sau baterii eficiente energetic, ceea ce va produce avantaje ecologice și economice.

  • Protecția intimității și respectarea reglementărilor

Preocuparea tot mai mare asupra protejării datelor personale și a vieții private va genera dezvoltarea unor tehnologii care oferă control sporit asupra datelor înregistrate și contribuie la respectarea legislației privind supravegherea și protejare a datelor.

Echipa de la rovision.ro vă stă la dispoziție cu informații suplimentare despre sistemele de securitate pentru locuințe și vă poate ghida în achiziția acestora.

Camere de supraveghere CCTV pentru locuințe: Ghid de achiziție

Blog camere supraveghere CCTV pentru locuinte

Progresele din domeniul tehnologiei de supraveghere video din ultimii ani au făcut supravegherea video tot mai accesibilă pentru proprietarii rezidențiali. Astăzi, cu puțină documentație și atenție, orice proprietar poate achiziționa camere de supraveghere pentru locuința personală.

Varietatea camerelor de supraveghere poate intimida un proprietar mai puțin informat. La rovision.ro găsiți o mare diversitate de modele de sisteme și camere de supraveghere. Altă dată regăsite doar în supravegherea instituțiilor oficiale sau băncilor, camerele de supraveghere CCTV au devenit tot mai accesibile și sunt opțiuni funcționale și la supravegherea de locuințe. Mai jos vă prezentăm informațiile complete despre camerele de supraveghere CCTV, inclusiv un ghid de achiziție.

De ce să instalați camere de supraveghere în locuința dvs.? Care sunt locurile ideale de amplasare a camerelor?

Camerele de supraveghere sunt dispozitive de înregistrare video prin circuit închis și pot fi folosite cu succes nu doar la supravegherea instituțiilor oficiale, a spațiilor comerciale, clădirilor de birouri, ci și la supravegherea locuințelor private.

Care sunt motivele pentru instalarea de camere de supraveghere?

Iată principalele motive pentru care vă recomandăm să optați pentru achiziție de camere de supraveghere:

  • Calitatea video

Camerele de supraveghere vin cu diverse rezoluții, inclusiv HD, 2K sau 4K, calitatea video superioară asigurând imagini clare, detaliate pentru recunoașterea de fețe, plăcuțe de înmatriculare, sau alte detalii esențiale.

  • Vizibilitate pe timpul nopții

Cele mai multe camere CCTV au LED-uri infraroșii sau diverse alte tehnologii de vizibilitate pe timpul nopții.  Astfel, locuința va fi supravegheată eficient și în condiții de lumină redusă sau întuneric.

  • Capacitate de înregistrare

Camerele CCTV pot să înregistreze constant sau să activeze înregistrarea la detecția mișcării sau a altor evenimente. Astfel, veți economisi spațiul de stocare și veți putea păstra doar înregistrările care contează.

  • Configurabilitate

Puteți configura camerele CCTV așa cum aveți nevoie la locuința dvs., pentru a acoperi cât mai bine zonele specifice. Puteți să poziționați camerele pentru a avea cele mai bune unghiuri de supraveghere și puteți ajusta camerele pentru a se potrivi mediului.

  • Acces de la distanță

Dacă nu sunteți acasă, puteți accesa de la distanță camerele CCTV pentru a vă supraveghea locuința, cu ajutorului unui telefon smart sau al unui computer conectat la internet.

  • Diversitate

Pe piață (inclusiv în magazinul rovision.ro) găsiți diverse tipuri de camere de supraveghere: camere fixe, camere bullet, camere PTZ, camere dome, camere pentru exterior și camere pentru interior etc. Puteți găsi modelul ideal pentru locuința dvs. Veți putea afla mai multe detalii despre diversele tipuri de camere CCTV în cuprinsul articolului.

Care sunt cele mai potrivite locații pentru camerele de supraveghere CCTV?

Nevoile proprietarilor diferă destul de mult, dar există zone comune pe care mulți proprietari le consideră cruciale pentru supravegherea locuinței. Iată care sunt acestea:

  • Ușa principală—este punctul esențial de acces în locuință. Cu o cameră montată la ușa principală (dacă aveți mai mult de o ușă) vă va ajuta să vedeți curierii, musafirii, persoanele suspecte de pe proprietatea dvs.
  • Intrările secundare (dacă este cazul)—ușa din spate, ușa din lateral, ușa de la garaj sunt puncte vulnerabile care necesită supraveghere video.
  • Ferestrele de la nivelul solului
  • Garajul—dacă aveți garaj atașat sau separat de casă, puteți să-l supravegheați video cu camere (mai ales dacă depozitați vehicule sau obiecte de valoare în el).
  • Curtea și grădina—așa veți putea monitoriza jocurile copiilor, animalele de companie, evenimente atipice.
  • Holuri și spații comune
  • Puncte de acces la rețea și echipamente tehnologice—aici sunt incluse routerele, computerele
  • Locurile de depozitare a obiectelor de valoare (bijuterii, obiecte de artă, echipamente electronice scumpe)

Ce tipuri de camere de supraveghere CCTV pot fi folosite pentru locuințe?

Iată o prezentare succintă a tipurilor de camere CCTV ce pot fi folosite la supravegherea locuințelor. La rovision.ro veți găsi numeroase modele, de la producători importanți (Hikvision, Dahua, Rovision, etc).

Camere CCTV cu cablu coaxial (Analogice sau AHD)

Aceste camere de supraveghere folosesc tehnologia AHD pentru a genera imagini de înaltă definiție pe o conexiune analogică. Tehnologia a fost creată pentru ca modelele analogice să asigure calitate video superioară.

Avantaje:

  • Rezoluția video înaltă, 720p (1MP), 1080p (2MP) și chiar 4MP.
  • Compatibilitate cu cablurile coaxiale sau cu cablurile UTP. Trecerea de la camerele analogice la camere AHD se va realiza mai facil și mai ieftin.
  • Fiabilitate—conexiunea este stabilă și rezistentă la interferențe
  • Costuri mai mici
  • Instalare facilă pentru proprietarii care cunosc bazele din rețelistică

Camerele CCTV wireless (Wi-Fi)

Camera CCTV wireless utilizează conexiunea fără fir (wi-fi) pentru comunicarea cu un router sau stație de bază pentru a transmite date video. Camerele CCTV wireless elimină nevoia cablurilor pentru a transmite semnalele video și datele spre dispozitivul de stocare sau monitorizare.

Avantaje:

  • Instalare facilă
  • Mobilitate—dacă vreți să mutați camerele, o puteți face cu ușurință, fără să fie nevoie să reconfigurați sistemul de securitate.

Camere CCTV IP

Camera CCTV IP folosește tehnologia IP pentru transmisia datelor video și audio pe rețea, utilizând protocolul IP (Internet Protocol). Acest tip de cameră funcționează în rețelele de comunicații IP, inclusiv în rețelele local LAN și Internet.

Avantaje:

  • Calitate video superioară
  • Funcții avansate—includ funcții precum detecția mișcării, acces de la distanță, înregistrare în Cloud
  • Integrare facilă cu rețele existente de calculatoare și Internet

Camere CCTV cu vizibilitate pe timp de noapte (IR)

Camere CCTV cu IR (Infraroșu) are LED-uri infraroșii ce permit vizionarea nocturnă. Camerele CCTV cu IR folosesc iluminarea infraroșie pentru a monitoriza în condiții de lumină scăzută sau de întuneric complet. Astfel, ele sunt ideale pentru supravegherea pe timpul nopții.

Avantaje:

  • Supraveghere în condiții de lumină redusă sau de întuneric complet
  • Calitate video superioară pentru imaginile captate în timpul nopții

Camere CCTV cu unghi larg de vizualizare

Această cameră are lentilă care oferă câmp vizual extins sau unghi larg de acoperire. Camera CCTV cu unghi larg este ideală la supravegherea holului, spațiilor mai mari din locuința dvs.

Avantaje:

  • Acoperă o zonă mai mare, fără a fi nevoie de mai multe camere
  • Unghiul de acoperire poate fi de la 90 la 180 de grade și chiar mai mult.

Camere CCTV ascunse

Camerele de supraveghere CCTV ascunse sunt cele discrete, care nu sunt observate ușor de către persoanele supravegheate. Le puteți ascunde, practic, în obiecte obișnuite (jucării de pluș, ceasuri, detectori de fum, spre exemplu) pentru a supraveghea video locuința dvs.

Avantaje:

  • Le puteți ascunde ușor pentru supraveghere discretă
  • Au dimensiuni reduse, sunt mici, compacte și ideale pentru supravegherea video ascunsă

Camere CCTV de tip PTZ (Pan-tilt-zoom)

Camerele PTZ se pot roti (Pan) orizontal pentru a acoperi un unghi mai larg al unei zone, se pot înclina (tilt—se mișcă în sus sau în jos) și efectua zoom pentru a obține detalii mai bune asupra subiectelor sau obiectelor de interes.

Avantaje:

  • Camerele se pot roti, înclina și puteți urmări obiecte aflate în mișcare
  • Zoom-ul optic vă permite să obțineți detalii ale obiectelor captate.

Camere CCTV cu audio bi-direcțional

Așa cum sugerează și numele, camerele de supraveghere CCTV cu audio bi-direcțional vă permit comunicarea audio în ambele sensuri. Pe scurt, puteți comunica audio cu cel care se află în spațiul supravegheat video (puteți vorbi cu câinele prin camera de supraveghere, nu doar să-l auziți cum latră la vecini!)

Avantaje:

  • Puteți comunica în timp real cu persoanele din zona monitorizată video

Camere CCTV inteligente

Camerele CCTV cu funcții inteligente sunt cele care au tehnologii avansate și pot procesa informațiile captate de senzori. Ele sunt capabile de detectare de mișcare (declanșează înregistrarea sau vă trimit alerte), funcții de analiză a obiectelor, recunoaștere facială, monitorizare audio, alerte de intruziune.

Avantaje

  • Folosesc tehnologii avansate
  • Puteți seta alerte personalizate, conform nevoilor dvs. De supraveghere.

Cum alegeți camerele CCTV pentru supravegherea locuinței?

Atunci când alegeți camere de supraveghere CCTV pentru locuința dvs., va trebui să țineți cont de câteva aspecte, precum:

  • Scopul și obiectivele

Gândiți-vă cât mai bine de ce doriți să instalați camere de supraveghere CCTV. Doriți să supravegheați exteriorul casei, doar interiorul casei, doriți și supraveghere pe timpul nopții? Cu cât vă sunt mai clare obiectivele de supraveghere, cu atât mai ușor veți determina tipul de cameră CCTV ideal pentru locuința dvs.

  • Rezoluția video

Rezoluția video este legată de calitatea imaginilor și a înregistrărilor. Dacă doriți detalii numeroase, clare, optați pentru camere de supraveghere cu rezoluție mare, precum camerele HD (720p), Full HD (1080p).

  • Tipul de cameră

Hotărâți-vă dacă doriți camere cu fir (analogice sau AHD), camere IP, camere wireless. Camerele cu fir sunt mai fiabile în anumite aplicații, dar camerele IP oferă deseori funcții mai complexe.

  • Capacitatea de stocare

Trebuie  să vă  gândiți și cum veți stoca înregistrările (local, pe DVR sau NVR sau stocare în Cloud). Asigurați-vă că spațiul de stocare este suficient pentru ce aveți dvs. Nevoie.

  • Caracteristici cheie

Dacă, spre exemplu, doriți să vă supravegheați locuința și la exterior, alegeți camere cu IR, unghi larg de vizualizare, capacitate de stocare în Cloud. Adaptați mereu camerele la nevoile dvs. Specifice de supraveghere.

  • Calitatea construcției și rezistența la intemperii

În cazul în care doriți supraveghere video la exterior, căutați tipuri de camere pentru exterior. Acestea sunt fabricate pentru a rezista la intemperii și fac față la condițiile meteo extreme.

  • Cheltuielile pentru instalare

Analizați costurile pentru instalarea camerelor, inclusiv cele pentru cabluri, echipamente auxiliare. Consultați specialiștii de la rovision.ro pentru a vă ghida în selecția de camere CCTV.

  • Compatibilitatea cu alte echipamente

Dacă aveți deja sau vă gândiți să achiziționați alte echipamente, fiți siguri că acestea sunt compatibile cu camerele CCTV.

Ce sisteme de stocare și înregistrare să folosiți cu camerele de supraveghere

Atunci când alegeți camere de supraveghere pentru locuința dvs., trebuie să considerați și dispozitivele de stocare pentru înregistrările video.

Detalii în cele ce urmează:

DVR (Digital Video Recorder)

DVR-urile sunt dispozitive de înregistrare adecvate pentru camerele CCTV cu fir și nu sunt compatibile cu camerele IP dacă  nu veți folosi un convertor special.

Avantaje:

  • Ușor de utilizat și de configura
  • Adecvat pentru camerele de supraveghere cu cablu sau AHD
  • Puteți extinde capacitatea de stocare prin adăugarea de hard-disk-uri adiționale.

NVR (Network Video Recorder)

Dispozitivele NVR au nevoie de rețea de Internet pentru a funcționa și se folosesc cu camerele IP.

Sugestie: NVR 4MP Rovision 4 canale

Avantaje

  • Oferă calitate video superioară
  • Poate gestiona o gamă diversă de camere IP
  • Puteți accesa de la distanță înregistrările.

Stocare în Cloud

Acest tip de stocare este cel mai accesibil pentru proprietarii de locuințe. Veți avea nevoie de un abonament lunar sau anula pentru serviciul de stocare în Cloud. În plus, lățimea de bandă de Internet poate limita folosirea anumitor opțiuni.

Avantaje:

  • Puteți accesa de la distanță înregistrările, de pe orice dispozitiv conectat la Internet
  • Nu aveți nevoie de o unitate de stocare fizică în locuință
  • Datele sunt în siguranță dacă echipamentul este furat sau distrus, datele fiind stocate în Cloud.

HDD (Hard Disk Drive) intern sau extern

Alegeți un HDD cu suficientă capacitate de stocare pentru nevoile dvs.

Avantaje:

  • Aveți control total asupra datelor și a securității datelor
  • Puteți folosi HDD intern sau extern pentru a stoca local înregistrărilor
  • Costurile sunt mai mici pe timp lung la folosirea unui HDD decât cu folosirea serviciilor de stocare în Cloud

Micro SD Card

Vă semnalăm că un card microsd are capacitate de stocare limitată față de stocarea pe HDD sau în spațiul Cloud.

Avantaje:

  • Stocarea și înregistrarea se realizează direct pe card
  • Este soluția ideală pentru camerele CCTV compacte sau cele cu dimensiuni mici
  • Nu trebuie să achitați alte cheltuieli pentru unități de stocare externe.

Ce pași urmați pentru instalarea și configurarea camerelor de supraveghere pentru locuință

Dacă nu doriți să apelați la echipele de profesioniști, vă recomandăm să planificați cât mai detaliat instalarea de camere de supraveghere. Urmăriți ghidul nostru de instalare și configurare a camerelor CCTV în locuința dvs:

  1. Planificare și pregătire

Determinați zonele vulnerabile ale locuinței dvs., precum și locurile de amplasare a camerelor. Alegeți tipurile de camere și verificați dacă aveți toate echipamentele, accesoriile, cablurile, dispozitivele de stocare, adaptatoare de alimentare, accesorii pentru montare.

  1. Montarea camerelor

Montați camerele în locurile alese și verificați unghiul de vizualizare. Protejați cât mai bine de vandalism, condiții meteo nefavorabile camerele instalate la exterior.

  1. Conectați camerele la sursa de alimentare

Folosiți adaptoarele corecte pentru a conecta camerele la sursa de alimentare. Verificați stabilitatea alimentării și prezența (sau absența) problemelor cu sursele de energie.

  1. Conectați camerele la DVR sau NVR

Dacă folosiți DVR sau NVR, conectați camerele la dispozitivele de înregistrare cu cablurile corecte (cabluri coaxiale, cabluri UTP pentru camerele IP). Conexiunile trebuie să fie sigure și să nu existe cabluri deteriorate.

  1. Configurați echipamentul

Porniți dispozitivul de înregistrare și urmați instrucțiunile de configurare inițială. Vă recomandăm să stabiliți o parolă puternică și să actualizați regulat software-ul.

  1. Configurați rețeaua și accesul la distanță

Dacă ați ales camere ce pot fi accesate de la distanță, va trebui să configurați o rețea și să conectați DVR-ul sau NVR-ul la Internet. Protejați accesul la sistem prin folosirea unei parole puternice.

  1. Setați funcțiile și caracteristicile

Configurați funcțiile adiționale ale camerelor cum ar fi notificările, detecția mișcării. Puteți seta programul de înregistrare și verifica dacă aveți suficientă capacitate de stocare.

  1. Testați sistemul

Finalizați prin verificarea camerelor—asigurați-vă că înregistrările sunt clare, că funcțiile adiționale funcționează corect.

Recomandarea specialistului

Verificați regulat echipamentul, actualizați regulat firmware-ul pentru a vă bucura de cele mai noi caracteristici de securitate.

Cum asigurați securitatea accesului la înregistrări?

Oricine utilizează camere de supraveghere CCTV trebuie să se asigure de securitatea datelor din camere. Iată câteva recomandări pentru a asigura securitatea datelor din camerele CCTV:

  • Modificați parolele din fabrică

Cele mai multe camere CCTV, dispozitive de stocare vin cu parole implicite și vă recomandăm să le schimbați cât mai repede.

  • Folosiți parole puternice

Optați pentru parole complexe, cu litere mici și mari, cifre, caractere speciale.

  • Izolați rețelele

Izolați camerele într-o rețea separată sau VLAN pentru a evita accesul neautorizat la rețeaua principală a locuinței.

  • Actualizați firmware-ul și software-ul

Actualizați mereul software-ul pentru camere, DVR sau NVR, ce pot remedia vulnerabilitățile anterioare.

  • Limitați accesul fizic

Dacă ați montat camerele la exterior, folosiți carcase pentru a le proteja de vandalism și instalați-le în locuri greu accesibile (fără a compromite calitatea supravegherii).

  • Criptarea datelor

Urmăriți ca datele de pe camerele CCTV și de pe dispozitivele de stocare sunt criptate în timpul transmisiei și a stocării.

  • Controlați accesul la sistem

Aveți grijă ca doar dvs. Veți accesa sistemul de supraveghere. Puteți utiliza autentificare cu 2 factori pentru protecție adițională.

  • Protejați dispozitivele de stocare

Dacă utilizați DVR, NVR trebuie să le amplasați într-un loc sigur, închis cu cheie.

  • Monitorizați activitatea sistemului

Verificați activitatea sistemului pentru a determina comportamentele atipice, încercările de acces neautorizat.

  • Stocați înregistrările în loc sigur

Dacă ați optat pentru stocare în cloud, optați pentru un furnizor de servicii de încredere, care practică metode solide de securitate. Pentru stocarea locală, criptați datele și realizați periodic copii de rezervă.

Ce probleme pot să apară la camerele CCTV? Care sunt soluțiile?

Deși camerele de supraveghere CCTV pot să dezvolte diverse probleme, diferite de la un tip la altul, câteva dintre ele se întâlnesc mai des.

Imagini neclare, înregistrări de calitate inferioară

Acestea pot să apară din cauza lentilei murdare, ajustărilor incorecte ale focalizării, calității reduse a camerei, a unor probleme de iluminat.

Soluții

  • Curățați atent lentila camerei
  • Verificați și ajustați setările de focalizare pentru cameră
  • Examinați iluminarea pentru camere

Probleme la transmisia sau înregistrarea video

Probleme de cablaj, interferențe, defecte la echipamente, stocare insuficientă sunt cauzele posibile pentru slaba calitate a transmisiei sau înregistrării video.

Soluții

  • Verificați conexiunile de cablu și înlocuiți cablurile defecte
  • Examinați dacă nu exisă interferențe în rețeaua de comunicare
  • Observați starea și spațiul de pe DVR, NVR, HDD.

Absența imaginii sau ecran negru

Cauzele posibile pentru o astfel de situație sunt: defecțiuni la camere, probleme la alimentare, cabluri deteriorate.

Soluții

  • Inspectați alimentarea și conectați corect camerele
  • Dacă este posibil, schimbați sursele de alimentare sau adaptoarele
  • Examinați cablurile și, dacă este necesar, înlocuiți-le

Probleme la înregistrarea în timp real

Congestia în rețea, setările incorecte la cameră, consumul excesiv de resurse în sistem sunt cauze posibile.

Soluții

  • Verificați dacă sistemul are suficiente resurse (lățime de bandă, CPU, RAM) pentru a gestiona înregistrările în timp real.
  • Ajustați setările camerei pentru a diminua timpul de întârziere
  • Examinați configurația la rețea și eliminați congestia

Eroare de acces sau de autentificare

Introducerea de parole greșite, configurarea incorectă sau problemele de rețea sunt cauze posibile pentru acest tip de problemă.

Soluții

  • Verificați conexiunile de rețea, routerul pentru eliminarea problemelor de conectivitate
  • Fiți sigur că folosiți parole corecte și autentificați-vă cu un cont de utilizator autorizat
  • Revizuiți și, la nevoie, configurați din nou sistemul de securitate

Probleme la senzorii de mișcare sau detectarea de intruși

Obstrucții, calibrare incorectă, setări incorecte la senzori pot duce la astfel de probleme.

Soluții

  • Vedeți dacă sunt obstrucții ce pot genera alarme false
  • Ajustați setările senzorilor de mișcare sau ale detecției de intruși

Probleme de securitate cibernetică

Folosirea unor parole slabe, prezența unor vulnerabilități în firmware, lipsa actualizărilor de securitate pot fi cauze pentru aceste probleme.

Soluții

  • Folosiți parole puternice pe care să le schimbați în mod periodic
  • Verificați ca echipamentul să aibă cele mai noi actualizări de securitate

Apelați la profesioniști dacă problemele sunt complexe sau dificil de rezolvat.

Care este legislația privind folosirea camerelor de supraveghere pentru locuințe?

Dacă instalați camerele de supraveghere în locuința dvs., fără a supraveghea vecinii, nu aveți nevoie de consimțământul lor. Dacă, însă, camerele vor fi amplasate într-un spațiu public, locații comune (în holul blocului), veți avea nevoie de consimțământul scris al persoanelor supravegheate.

De obicei, există puține restricții în ceea ce privește instalarea de camere CCTV în spațiile private ale locuinței dvs. Precum interiorul locuinței, în curte. Protejați datele personale colectate prin camere și limitați supravegherea video la scopurile specifice pentru care a fost instalată.

Cel mai bine este să contactați un specialist în securitate sau un avocat pentru a afla legislația legată de supravegherea video pentru locuințe.

Apelați cu încredere la echipa de la rovision.ro pentru recomandări și comenzi de camere de supraveghere.

 

Acte necesare montare camere supraveghere

Blog Acte necesare montare camere supraveghere

Folosirea de camere de supraveghere are numeroase beneficii, indiferent că este vorba despre proprietăți private, clădiri de birouri, spații comerciale, etc. Simpla prezență a camerelor de supraveghere poate intimida infractorii și opri producerea infracțiunilor. În depozite, birouri, zone industriale, unde riscul unor accidente sau incidente este înalt, camerele de supraveghere pot supraveghea zonele și depista pericolele înainte de producerea unor accidente nefericite.Montate în locuințe, camerele de supraveghere oferă liniște și senzație de siguranță, în timp ce în zonele cu acces limitat sau restricționat (birouri, zone sensibile ale unei companii), camerele contribuie la securizarea și supravegherea activităților personalului autorizat.

Vezi kiturile de camere de supraveghere ușor de montat oferite de Rovision.

Imaginile captate de camere se pot folosi ca dovezi pentru investigații, identificarea suspecților și obținerea probelor pentru un caz în instanță. Implementarea corectă, legală a unui sistem de supraveghere poate diminua cheltuielile cu securitatea, reducându-se (sau chiar eliminându-se) numărul de agenți de pază. Instalarea de camere de supraveghere implică respectarea unor norme, reguli, precum și eliberarea unor acte care să permită instalarea camerelor. Actele și autorizațiile necesare instalării certifică protecția drepturilor individuale, respectarea reglementărilor legale privind protejarea datelor cu caracter personal, prevenirea folosirii necorespunzătoare a camerelor de supraveghere. În cele ce urmează vom vorbi, în detaliu, despre actele necesare la montarea camerelor de supraveghere, pașii de urmat în acest sens și alte aspecte asociate.

Montarea camerelor de supraveghere—legislație și reglementări

Ce cuprinde legislația privind montarea de camere de supraveghere?

Legislația privind montarea camerelor de supraveghere reglementează folosirea și instalarea camerelor de supraveghere pentru protecția drepturilor și a intimității personalelor. Specifică pentru fiecare țară și cu diferențieri chiar și diferită de la o jurisdicție la alta, legislația este esențială pentru folosirea responsabilă și etică a echipamentelor. Iată câteva aspecte generale ale legislației privind instalarea camerelor de supraveghere:

  • Protecția datelor cu caracter personal

Există prevederi privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR pentru Uniunea Europeană), prin care se menționează că informațiile personale colectate prin supraveghere trebuie să fie folosite doar în scop legal, transparent, în acord cu drepturile individuale.

  • Informarea persoanelor supravegheate

Legislația impune ca persoanele supravegheate să fie informate despre prezența camerelor de supraveghere și scopul supravegherii. Trebuie să fie o informare vizibilă,  cu indicatoare, afișe la vedere care semnalează despre supravegherea video a spațiului.

  • Accesul restricționat și limitările privind locul de amplasare a camerelor

Există legi care impun limite legate de amplasarea camerelor, mai ales dacă este vorba despre locații cu acces restricționat (băi, încăperi private).

  • Obligația de a primi acordul proprietarilor sau al administratorilor

Deseori, va fi necesar acordul scris al proprietarilor sau administratorilor clădirii pentru a se putea monta camere de supraveghere în clădirile colective sau în locuri de muncă.

  • Păstrarea înregistrărilor

Legislația poate să stipuleze o perioadă minimă pentru care se pot înmagazina înregistrările din camerele de supraveghere. Astfel, informațiile vor putea fi accesate în cazul producerii unor incidente pentru soluționarea lor.

  • Accesul la înregistrări

Legea stabilește ca accesul la înregistrări să fie restricționat pentru ca datele obținute prin supravegherea video să nu fie utilizate abuziv, în alte scopuri decât cele menționate.

  • Obligația informării autorităților în cazul incidentelor

Există legi prin care se impune informarea acelor autorități competente sau a forțelor de ordine în cazul producerii unor incidente grave (infracțiuni, accidente) pentru soluționarea investigațiilor, identificarea autorilor.

La ce se referă protecția datelor cu caracter personal și respectarea drepturilor individuale?

Protecția datelor cu caracter personal și respectarea drepturilor individuale sunt aspecte esențiale legale și vizează asigurarea confidențialității și a securității informațiilor personale ale persoanelor. Iată cum se pot defini:

  • Protecția datelor cu caracter personal

Acest aspect include măsurile întreprinse pentru a fi siguri de prelucrarea legală, corectă și sigură a informațiilor personale. Colectarea, stocarea datelor, dar și folosirea, transferul și distrugerea datelor personale trebuie realizate conform legislației în vigoare.

  • Drepturile individuale

Drepturile individuale constituie drepturile persoanelor legate de datele lor personale și modul lor de utilizare. Iată câteva dintre aceste drepturi:

  • Dreptul la informare

Persoanele au dreptul de a fi informate privind modul în care sunt prelucrate datele personale, despre scopul supravegherii, categoria de date colectate, destinatarii și drepturile lor.

  • Dreptul la acces

Persoanele au dreptul de a cere acces la datele lor personale, deținute de organizație și de a obține o copie a datelor captate prin supravegherea video.

  • Dreptul la rectificare

Persoanele pot solicita corectarea sau actualizarea datelor personale, dacă sunt incorecte sau incomplete.

  • Dreptul la ștergere

Persoanele pot cere să fie șterse datele personale în anumite situații. Atunci când datele nu mai sunt necesare pentru scopul inițial al supravegherii sau când persoana își retrage consimțământul pentru colectarea datelor personale sunt astfel de situații.

  • Dreptul la portabilitatea datelor

Persoanele au dreptul de a primi, într-un format structurat, datele personale furnizate. Formatul trebuie să poată fi citit automat și transmis altui operator de date.

  • Dreptul la restricționarea prelucrării

Persoanele pot cere restricționarea prelucrării datelor personale în anumite situații (se contestă legalitatea prelucrării, precizia datelor).

  • Dreptul la opoziție

În anumite situații, persoanele au dreptul de a se opune prelucrării datelor personale, precum prelucrarea pentru marketing direct.

Care sunt autoritățile competente ce eliberează autorizații? Ce proceduri trebuie întreprinse?

În țara noastră, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) este cea care eliberează autorizațiile pentru instalarea camerelor de supraveghere. Această autoritate se asigură că prelucrarea datelor personale se derulează conform legislației în vigoare, inclusiv pentru camerele de supraveghere.

Dacă intenționați să instalați camere de supraveghere, veți avea nevoie de autorizație de la ANSPDCP. Verificați legile și regulamentele specifice zonei în care se vor monta camerele de supraveghere. Este posibil ca, în  anumite zone, să fie implicate și alte autorități locale pentru a se emite autorizații sau pentru a fi eliberate autorizațiile de instalare a sistemelor de supraveghere, mai ales dacă este o supraveghere de exterior pentru o proprietate privată sau de supraveghere în locații publice.

Care este procedura de eliberare a autorizației?

  • Culegeți informațiile legale și cerințele specifice

Accesați site-ul oficial al autorității competente sau contactați direct ANSPDCP pentru a afla informațiile legate de cerințele specifice și documentele de care aveți nevoie pentru eliberarea autorizației. Vă recomandăm să vă informați chiar dacă apelați la profesioniști pentru instalare (manopera de instalare a camerelor este destul de convenabilă ca preț).

  • Completați documentele

Pregătiți toate documentele necesare pentru eliberarea autorizației. Formulare de cerere, declarații privind folosirea camerelor, precizarea scopului de supraveghere, informații privind perioada de stocare a înregistrărilor video, alte detalii.

  • Depuneți cererea

Prezentați cererea și documentele necesare la biroul sau sediul autorității locale responsabile. Verificați că ați completat toate documentele corect și că respectați cerințele impuse de autorități.

  • Verificarea și examinarea cererii

Autoritatea responsabilă va verifica documentele depuse, va analiza cererea dvs. De autorizare. Durata acestui proces variază, depinzând de volumul de solicitări și de procedurile specifice ale autorității.

  • Eliberarea autorizației

Dacă cererea dvs. Este conformă cerințelor legale, va fi aprobată și vă va fi eliberată autorizația pentru instalarea camerelor de supraveghere.

Ce acte sunt necesare pentru montare camere supraveghere?

Următoare acte sunt necesare la pentru instalarea de camere de supraveghere, dar menționăm că este posibil ca, în zona în care locuiți, să fie solicitate și alte acte:

  • Autorizații și permise

Veți avea nevoie de autorizație sau permis din partea autorităților competente pentru montajul de camere de supraveghere. Jurisdicția, dar și locul de amplasare a camerelor (pe proprietate publică sau în locuri cu reglementări aparte) influențează nevoia acestor autorizații.

  • Acordul proprietarului clădirii

Dacă sunteți chiriaș sau nu sunteți proprietarul clădirii în care doriți să montați camerele de supraveghere, trebuie să obțineți acordul scris al proprietarului înainte de a trece la montare.

  • Informarea și acordul persoanelor supravegheate

În anumite jurisdicții, se va impune informarea clară a persoanelor despre supravegherea lor prin camere, scopul supravegherii. Acordul scris al acestora poate fi necesar în anumite situații.

  • Planuri și aprobări de construcție (unde este nevoie)

Uneori, instalarea camerelor de supraveghere pe clădiri protejate, în zone cu reglementări speciale, va impune realizarea de planuri, obținerea de aprobări pentru construire.

  • Contracte și acorduri cu furnizorii sau alte părți implicate

Dacă apelați la profesioniști pentru instalarea camerelor (manopera de montaj profesionist nu este costisitoare) sau pentru întreținerea sistemului de supraveghere, veți avea nevoie de contracte și acorduri încheiate cu aceștia.

Acordul proprietarilor sau al administrării clădirii—importanță, condiții

Sunt mai multe motive pentru care aveți nevoie de acordul scris al proprietarului clădirii:

  • Respectarea dreptului la proprietate

Prin obținerea acordului scris al proprietarului clădirii este respectat dreptul acestui asupra proprietății pentru a se evita acțiunile ilegale, neautorizate.

  • Dreptul la intimitate al proprietarilor și locatarilor

Montajul camerelor de supraveghere poate afecta intimitatea locatarilor, chiar dacă sunt montate în spații comune (scara blocului). Cu acordul scris, proprietarul camerelor de supraveghere dovedește că a informat și obținut acordul celorlalți proprietari, locatari din bloc.

  • Respectarea legislației și a regulamentelor locale

În anumite jurisdicții, legea poate solicita obținerea acordului proprietarului pentru a se instala camerele de supraveghere pe proprietate sau în zonele comune ale clădirii. Prin acest acord scris, proprietarul respectă cerințele legale, regulile curente.

  • Responsabilitatea pentru camerele de supraveghere

Acordul scris al proprietarului poate cuprinde și aspecte privind responsabilitatea pentru instalare, monitorizare și întreținere a camerelor de supraveghere. Astfel, se stabilește clar care sunt drepturile și obligațiile tuturor celor afectați de instalarea camerelor de supraveghere.

  • Prevenirea unor conflicte sau dispute

Dacă se obține acordul scris al proprietarului,  se diminuează riscurile producerii unor conflicte cu vecinii, cu alte persoane care folosesc clădirea. Acordul poate clarifica și reglementa folosirea transparentă a camerelor de supraveghere.

În ce situații este necesar acordul vecinilor sau locatarilor?

Va fi necesar obținerea acordului vecinilor sau locatarilor în cazul în care:

  • Camerele sunt amplasate spre proprietatea vecinilor

Dacă se montează camera astfel încât să acopere sau să înregistreze direct proprietatea, zona privată a vecinilor, va fi necesar acordul scris al vecinilor. Înregistrarea sau supravegherea zonei private a vecinilor poate fi o încălcare a dreptului de proprietate sau a dreptului la intimitate.

  • Camerele supraveghează zonele comune

În clădiri, locațiile cu zone comune (curți comune, holuri, parcări), va fi nevoie de acordul vecinilor dacă se acoperă zonele comune prin camerele de supraveghere. Trebuie ca vecinii să fie informați și să fie de acord cu supravegherea zonelor comune.

  • Camerele au impact asupra vecinilor

Dacă montajul camerelor de supraveghere are impact vizual sau deranjează semnificativ vecinii, trebuie obținut acordul scris al acestora. Acordul este necesar mai ales dacă se instalează camerele astfel încât afectează intimitatea sau liniștea locatarilor din apropiere.

  • Există legislație și regulamente locale în acest sens

Există jurisdicții în care legal se impune obținerea acordului vecinilor pentru a se monta camere de supraveghere în anumite zone sau situații. Este necesar să verificați legislația locală pentru a fi siguri că instalarea respectă cerințele specifice din zona dvs.

Întrebări frecvente

În ce locuri se pot monta camerele de supraveghere?

Camerele de supraveghere se pot instala în zone cu activitate intensă (intrări în clădiri, parcări, holuri), spații în care se dorește supravegherea activității și a securității.

Ce specificații tehnice ar trebui să prezinte camerele de supraveghere?

Specificațiile tehnice ale camerelor de supraveghere depind de nevoile de securitate, mediul de instalare, scopul supravegherii, complexitatea aplicației. Spre exemplu, pentru supravegherea nocturnă sunt necesare camere cu rezoluție înaltă, vedere nocturnă, dar și funcții de detecție a mișcării (pentru supraveghere inteligentă).

Se pot instala camere de supraveghere pe proprietatea personală fără a notifica pe cineva?

De regulă, trebuie informate persoanele ce pot fi afectate de montajul camerelor. Chiar dacă folosiți un kit de supraveghere mai puțin complex, pe proprietatea dvs., legi locale pot impune notificarea vecinilor.

Cum se pot proteja datele colectate de camerele de supraveghere?

Camerele de luat vederi trebuie securizate prin parole puternice, folosirea de stocare a datelor cu criptare, respectând legile legate de protecția datelor personale.

Pot fi accesate de la distanță camerele de supraveghere?

Multe camere de supraveghere au opțiuni de monitorizare de la distanță cu ajutorul dispozitivelor mobile și al internetului.

Sunt permise camerele de supraveghere ascunse?

Există legi ce restricționează folosirea camerelor de supraveghere ascunse. Legile protejează intimitatea și interzic supravegherea fără obținerea acordului de la persoane în anumite zone. Consultați reglementările din zona dvs. Dacă doriți să instalați camere de supraveghere ascunse.

Care sunt consecințele legale ale instalării fără autorizație a camerelor de supraveghere?

Instalarea neautorizată a camerelor de supraveghere poate determina amendarea, acuzații penale, conform gravității încălcărilor legale.

Este posibilă instalarea camerelor de supraveghere cu vedere în spații private ale altor persoane?

De regulă, nu este permisă montarea camerelor de supraveghere cu vedere în spațiile private ale altor persoane fără ca acestea să își dea acordul scris, explicit. Dacă nu există acest acord, se pot încălca drepturile la intimitate și legislația privind confidențialitatea datelor personale.

Accesare Camere Supraveghere de la Distanță

Blog Accesare camere supraveghere de la distanță

Accesarea camerelor de supraveghere de la distanță contribuie la securitatea locuințelor, a clădirilor de birouri, a altor proprietăți. Prin acces de la distanță,   proprietarii vor monitoriza eficient activitățile de la interiorul și din jurul proprietății, iar răspunsul la incidentele atipice va fi prompt și eficient. Pentru companii, acest control la distanță aduce un mod eficient de supraveghere a activităților, depistarea furturilor, a actelor de vandalism, a comportamentelor nepotrivite ale angajaților. Angajații și clienții care vizitează spațiile comerciale, proprietarii de case se vor simți protejați prin accesarea camerelor de supraveghere de la distanță.

Persoanele responsabile cu protecția împotriva accesului neautorizat vor putea interveni rapid datorită accesării de la distanță a camerelor de supraveghere. Datorită acestui acces de la distanță, proprietarii sau administratorii vor controla și gestiona sistemele de supraveghere de oriunde, ceea ce ușurează configurarea și întreținerea camerelor. Accesarea camerelor de supraveghere de la distanță reduce costurile pentru supraveghere, fiind necesar un număr mai mic de paznici pentru securitate. Totodată, accesul la distanță al camerelor de supraveghere din casă este util părinților ce pot supraveghea copiii, animalele de companie, de oriunde ar fi. Cum este posibilă accesarea camerelor de la distanță, ce tehnologii, beneficii, dar și limitări sunt asociate, precum și alte aspecte sunt analizate detaliat în cele ce urmează.

Tehnologii utilizate pentru accesarea la distanță a camerelor de supraveghere

Pentru a fi posibilă accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere se apelează la diverse protocoale și tehnologii:

  • Internet Protocol (IP)

Cele mai multe camere de supraveghere moderne cu acces de la distanță (telemetrie) folosesc tehnologia IP, ele fiind conectate la rețea de Internet sau rețea locală (LAN). Imaginile și datele video captate vor fi trimise prin rețeaua IP spre un server sau dispozitiv, pentru accesarea de la distanță.

  • Cloud computing

Există camere ce pot stoca datele în Cloud, imaginile fiind încărcate pe serverele Cloud ale furnizorului de servicii. Utilizatorii vor putea accesa imaginile, înregistrările de la camerele video prin aplicații mobile sau platforme Cloud specializate.

  • Dynamic DNS (DDNS)

Tehnologia DDNS este folosită pentru asocierea unui nume de domeniu cu adresă IP dinamică a camerei de supraveghere. Utilizatorul va putea accesa camera chiar dacă se va schimba regulat adresa IP a camerei. În acest sens, se va folosi un nume de domeniu ușor de memorat.

  • Upnp (Universal Plug and Play)

Cu această tehnologie, camerele pot configura automat setările de rețea și porturile de comunicare cu routerul sau gateway-ul din rețeaua locală. Accesarea de la distanță a camerelor va fi facilă, fără să fie nevoie de cunoștințe aprofundate de rețelistică.

  • RTSP (Real Time Streaming Protocol)

RTSP este un protocol de rețea folosit pentru transmisia de date de streaming video în timp real. Camerele de supraveghere pot folosi acest protocol pentru a asigura accesul la imagini, pentru monitorizare în timp real, de la distanță.

  • HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Pentru nivel înalt de securitate cibernetică în timpul transmiterii datelor, accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere se poate realiza cu ajutorul conexiunilor HTTPS ce vor cripta datele în timpul transmisiei.

  • Aplicații mobile și platforme software

Sunt disponibile numeroase aplicații mobile și platforme software, de la diverși producători, pentru a se accesa și controla camerele de la distanță. Aplicațiile și platformele au, de obicei, interfețe ușor de utilizat, utilizatorii putând vizualiza imagini, controla mișcarea camerelor (dacă se folosesc camere Wi-Fi PTZ) și accesa înregistrările video stocate.

Cum funcționează accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere?

Accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere este posibilă prin tehnologiile de rețea și software-urile specializate. Iată cum este posibilă accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere:

  • Se conectează camera la rețea

Se conectează camera de supraveghere la rețea prin conexiunea Ethernet sau rețeaua Wi-fi (dacă este supraveghere Wi-Fi). Astfel, camera va putea comunica cu alte dispozitive din rețea, precum și cu cele de acces de la distanță.

  • Se configurează camera

După conectare, este necesară configurarea camerei, respectiv să se seteze adresele IP, porturile, diverse setări ale camerei de luat vederi și rețelei folosite.

  • Software și aplicații de acces

Este nevoie să se instaleze aplicație mobilă sau software specializat pe dispozitivul de acces (smartphone, tabletă, computer). Aplicațiile și software-urile lasă utilizatorul să se conecteze la camerele de supraveghere, pentru vizualizare a imaginilor în timp real.

  • Accesare prin internet

Utilizatorul va putea accesa camera de la distanță folosind internetul, prin rețea wi-fi la care este conectat dispozitivul de acces. Se poate apela și la rețeaua mobilă, folosind datele mobile ale dispozitivului.

  • Comunicarea camerei de supraveghere cu dispozitivul de acces

Comunicarea dintre camera de supraveghere și dispozitivul de acces este posibilă datorită protocolului de rețea și se utilizează software-ul și aplicația pentru transmisia și receptarea de date.

  • Streaming video în timp real

Camera va transmite în timp real fluxul video spre dispozitivul de acces ce va prezenta pe ecran imaginile. Astfel poate să vadă utilizatorul ce înregistrează camera, în timp real.

  • Controlul camerei

Utilizatorul folosește aplicațiile și software-ul de acces pentru a controla funcțiile camerelor de supraveghere (direcția, unghiul de vizualizare—dacă sunt camere PTZ Pan-tilt-zoom), zoom-ul, înregistrarea, etc.

  • Securitatea și criptarea datelor

Se apelează la măsuri de securitate și criptare pentru a proteja datele și informațiile transmise între camere și dispozitivul de acces. Protocolul HTTPS este un exemplu în acest sens.

Avantajele accesării camerelor de la supraveghere de la distanță

Accesarea camerelor de supraveghere de la distanță aduce multe beneficii, cele mai semnificative fiind:

  • Monitorizare constantă

Datorită accesului de la distanță, utilizatorii pot monitoriza în timp real camerele de supraveghere, de oriunde s-ar afla. Proprietarii vor pot urmări activitățile din interiorul sau de pe lângă  casă ori de câte ori doresc.

  • Intervenție promptă la evenimente

Utilizatorii pot interveni prompt dacă se produc incidente neplăcute (intruși, incidente de securitate). Ei vor putea alerta Poliția sau personalul de securitate imediat, pentru o soluționare rapidă a evenimentului.

  • Flexibilitate și mobilitate

Camerele de supraveghere pot fi accesate de pe laptopuri, dispozitive mobile, computere, ceea ce aduce flexibilitate și mobilitate pentru monitorizarea proprietății. Proprietarii vor putea arunca un ochi asupra casei chiar și când sunt plecați în vacanță, la mii de kilometri distanță.

  • Nivel crescut de protecție

Cei care trăiesc singuri sau se simt vulnerabili pot avea un nivel crescut de securitate personală și protecție prin accesarea camerelor de la distanță.

  • Reducerea costurilor și a timpului

Prin accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere, nu mai este nevoie de prezența fizică pentru verificarea camerelor de supraveghere. Astfel, se economisește timp și se reduc cheltuiala determinată de deplasarea la locul de instalare a camerelor.

  • Supravegherea angajaților

În domeniul afacerilor, accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere permite angajatorilor să supraveghere activitățile angajaților pentru a urmări respectarea normelor, a regulilor interne.

  • Stocarea înregistrărilor

Cele mai multe camere de supraveghere au soluții de înregistrare și stocare a datelor, precum și a datelor video. Datorită accesului de la distanță, utilizatorii pot examina și descărca momentele semnificative pentru o investigație ulterioară.

  • Prevenirea furturilor și a actelor de vandalism

Camerele de supraveghează intimidează posibilii intruși prin simpla prezență. Ele diminuează riscul producerii de furturi, vandalism, alte incidente neplăcute.

  • Controlul mișcării camerelor PTZ (Pan-Tilt-Zoom)

Anumite modele de camere, respectiv cele PTZ se pot deplasa în anumite direcții și pot executa zoom pe anumit zone. Funcțiile pot fi controlate prin accesarea de la distanță, astfel optimizându-se eficiența supravegherii.

  • Gestionare facilă a sistemului de supraveghere

Datorită accesului la distanță utilizatorii pot configura și gestiona sistemul de supraveghere facil și modifica setările de rețea, notificările, alertele.

Care sunt riscurile și limitările accesării de la distanță a camerelor de supraveghere?

Accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere presupune apariția unor riscuri în folosire. De asemeni, tehnologiile de accesare de la distanță au limitări care trebuie cunoscute de utilizatori.

Riscuri

  • Securitatea datelor

Hackerii pot intercepta și accesa datele transmise între camerele de supraveghere și dispozitivele de acces la distanță. Dacă sistemul este insuficient securizat, informațiile sensibile pot fi accesate, fiind compromisă siguranța.

  • Acces neautorizat

Dacă dispozitivele de acces la distanță nu au protecție prin parole puternice, măsuri adiționale de autentificare, crește riscul ca persoane neautorizate să poată accesa și controla camerele de supraveghere, atacând intimitatea și securitatea utilizatorilor.

  • Atacuri cibernetice

Sistemele de supraveghere conectate la Internet pot deveni ținta unor atacuri cibernetice, precum Ransomware sau ddos (Distributed Denial of Service). Atacurile pot cauza întreruperi în modul de operare a sistemului și se poate bloca accesarea datelor.

  • Dependența la internet

Accesarea de la distanță nu este  posibilă dacă nu există conexiune stabilă la internet. Dacă această conexiune este slabă, are multe întreruperi, utilizatorilor le va fi dificil să acceseze în timp real imaginile și înregistrările video.

Limitări

  • Calitatea imaginii

Calitatea imaginii video accesate de la distanță este mai slabă decât calitatea imaginilor accesate direct în rețeaua locală.  Lățimea de bandă și performanțele camerelor de supraveghere influențează calitatea imaginii.

  • Decalaj

Accesarea de la distanță poate presupune un timp de răspuns între momentul comenzii și momentul când sunt trimise imaginile sau datele de la camerele de supraveghere. Astfel, poate să apară un decalaj în supravegherea în timp real.

  • Control limitat

Există modele de camere de supraveghere sau sisteme care nu asigură toate funcțiile și opțiunile când sunt accesate de la distanță. Spre exemplu, la camerele PTZ, pot exista limite în ceea ce privește mișcarea, zoom-ul și alte funcții.

  • Dependența de furnizorul de servicii

Dacă sistemele utilizează platforme sau servicii Cloud, utilizatorii vor depinde de disponibilitatea și stabilitatea furnizorului de servicii. În cazul în care furnizorul întâmpină probleme tehnice sau chiar își închide serviciile, utilizatorii nu vor mai putea accesa de la distanță camerele de supraveghere.

  • Cheltuieli suplimentare

Accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere poate duce la costuri adiționale pentru serviciile de stocare în Cloud sau pentru licențele software. Astfel, cheltuielile cu supravegherea video pot crește semnificativ.

Setarea și configurarea camerelor pentru accesare de la distanță

Camerele de supraveghere ce permit accesare de la distanță sunt diverse și procesul de configurare poate fi diferit de la un model la altul. Cu toate acestea, anumite etape sunt valabile pentru toate camerele de supraveghere cu acces de la distanță.

  1. Planificarea și examinarea nevoilor de supraveghere
    • Depistați zonele vulnerabile care necesită supraveghere și identificați numărul de camere și tipul lor
    • Stabiliți dacă folosiți camere fixe sau PTZ pentru accesarea de la distanță
  2. Selectați modelele de camere
    • Examinați și comparați modele variate de camere de supraveghere pentru a identifica modele potrivite pentru nevoile dvs. De supraveghere
    • Verificați dacă modelele de camere alese pot fi accesate de la distanță, sunt compatibile cu protocolul IP și au variante de stocare a datelor.
  3. Amplasarea camerelor
    • Instalați camerele în locurile esențiale pentru a acoperi zonele de interes și reduce unghiurile moarte
    • Protejați corespunzător de intemperii, vandalism, camerele de supraveghere montate la exterior
  4. Instalarea camerelor
    • Instalați camerele conform instrucțiunilor de la producător
    • Conectați camerele la sursa de alimentare și la rețeaua de internet sau la rețeaua locală
  5. Configurarea rețelei
    • Verificați dacă rețeaua de internet sau rețeaua locală funcționează corect, dacă routerul are activată funcționalitatea upnp. Porturile pentru camere trebuie, de asemeni, configurate.
  6. Configurarea camerei pentru acces de la distanță
    • Accesați setările camerei prin interfața web sau aplicația specifică
    • Configurați setările de rețea, setările IP, gateway, masca de subrețea și DNS
    • Activați opțiunile de acces de la distanță prin DDS (Dynamic DNS) sau prin servicii Cloud (acolo unde este aplicabil).
  7. Securizarea camerei și a rețelei
    • Stabiliți parole puternice pentru camere și pentru conturile de acces de la distanță
    • Verificați că toate actualizările de securitate sunt instalate pe camere și pe routerul de rețea.
  8. Testarea sistemului
    • Realizați teste de funcționare pentru componentele sistemului.
    • Verificați dacă se transmit corect datele și imaginile prin camere și dacă le puteți accesa de la distanță.
  9. Instalarea aplicației sau a platformei software
    • Instalați aplicația mobilă sau software-ul necesar pentru accesarea de la distanță
    • Conectați-vă la contul de utilizator pentru a putea accesa de la distanță camerele de supraveghere
  10. Monitorizarea și întreținerea sistemului
    • Examinați în mod regulat funcționarea sistemului, a camerelor de supraveghere
    • Realizați constant actualizări de securitatee și actualizări de firmware pentru a păstra sistemul în stare optimă de funcționare.

Relevanța aspectelor de securitate pentru protejarea datelor și prevenirea accesului neautorizat

De ce este importantă protejarea camerelor de amenințările cibernetice?

Protejarea accesului de la distanță a camerelor de supraveghere este importantă din mai multe motive:

  • Intimitatea și protecția datelor

Camerele de supraveghere pot capta imagini și înregistrări video care cuprind informații personale despre oameni, locații, activități. Un atac cibernetic asupra camerelor accesate de la distanță ar expune datele personale și afecta protejarea intimității și securității persoanelor.

  • Accesarea neautorizată

Dacă sistemul de supraveghere este vulnerabil, el poate fi accesat de atacatori cibernetici. Camerele ar putea fi accesate de persoane neautorizate și chiar controlate pentru acțiuni ilegale.

  • Siguranța fizică și securitatea

Camerele de supraveghere au aplicații în diferite domenii: locuințe, afaceri, infrastructură, etc., ele fiind importante în prevenirea și depistarea infracțiunilor, incidentelor neplăcute. Un atac cibernetic asupra camerelor poate cauza și modul lor de funcționare, camerele nemaiputând monitoriza persoanele, bunurile, proprietatea.

  • Afectarea reputației

Atunci când camere sunt expuse sau accesate prin atac cibernetic, reputația proprietarilor sau a administratorilor de sisteme de supraveghere va avea de suferit. În plus, utilizatorii își pierd încrederea în aceștia.

  • Propagarea amenințărilor la alte sisteme

Un atac cibernetic asupra camerelor de supraveghere poate ușura penetrarea altor rețele sau sisteme conectate,  iar amenințările se pot extinde în toată infrastructura IT.

  • Îngreunarea activităților

În cazul unui atac cibernetic asupra sistemului de supraveghere, activitățile normale pot fi afectate și chiar întrerupe, operațiunile și securitatea generală a organizației sau a locuinței având mult de suferit.

  • Protejarea resurselor cibernetice

Camerele de supraveghere sunt posibile puncte de acces pentru atacatorii cibernetici. Odată compromise aceste dispozitive, atacatorii vor putea derula alte atacuri sau exploata alte puncte vulnerabile ale rețelei.

Cum se poate securiza accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere?

Accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere impune folosirea unor măsuri de protejare a datelor pentru a se preveni accesul neautorizat. Iată care sunt cele mai semnificative dintre acestea:

  • Instituire de parole puternice

Urmăriți ca toate conturile, inclusiv conturile de acces la camerele de supraveghere, conturile de administrare a sistemului sunt protejate prin parole puternice și unice. Utilizați parole complexe, cu caractere alfanumerice și simboluri. Nu folosiți parole simple, ușor de ghicit (date de naștere, nume comune) sau parolele furnizate de producător.

  • Autentificare în 2 pași

Activează autentificarea în doi pași (2FA) ori de câte ori este posibil. Această măsură oferă un nivel suplimentar de securitate, utilizatorii fiind solicitați în procesul de autentificare să furnizeze codul unic primit pe dispozitivul securizat sau telefonul mobil.

  • Actualizare de firmware

Este necesar ca firmware-ul (software-ul de sistem) al camerelor și al dispozitivelor conectate să fie mereu actualizat la cele mai recente versiuni. Aceste actualizări cuprind corectări de securitate, pentru a diminua vulnerabilitățile anterioare. Actualizările și patchu-rile de securitate acoperă vulnerabilitățile cunoscute și optimizează nivelul de protecție.

  • Securizare de rețea

Urmăriți ca rețeaua la care sunt conectate camerele de supraveghere să fie protejată prin parolă de acces la router și cu o cheie de securitate WPA2 sau WPA3. Totodată, trebuie dezactivate funcțiile vulnerabile precum WPS (Wi-Fi Protected Setup).

  • Criptare de date

Verificați dacă sistemul de supraveghere folosește criptarea de date în timpul transmisie de informații. Protocoalele criptate (HTTPS) protejează datele în timpul transmisiei și nu permit citirea lor de către persoane neautorizate.

  • Limitarea accesului fizic

Urmăriți ca locurile de instalare a camerelor de supraveghere să nu fie accesibile persoanelor neautorizate. Folosiți metode de protejare și restricționare a accesului fizic la echipamentele de supraveghere și la serverele de stocare a datelor.

  • Controlarea accesului utilizatorilor

Limitați dreptul de acces pentru utilizatorii camerelor de supraveghere, conform rolurilor și responsabilităților lor. Pentru a evita abuzurile, utilizările nepermise, atribuiți accesul doar persoanelor cu roluri în securitatea proprietății.

  • Dezactivarea funcțiilor nesigure

Este necesar să dezactivați funcțiile sau serviciile nesigure, nefolosite, serviciile Cloud sau aplicațiile de administrare de care nu este nevoie. Limitați accesul la dispozitive și funcționalități doar persoanelor care au nevoie de ele.

  • Monitorizarea activității

Urmăriți și analizați înregistrările de acces pentru a depista activitățile atipice sau încercările neautorizate de accesare a camerelor de supraveghere.

  • Realizarea regulată de backup pentru date

Nu uitați să realizați backup pentru datele înregistrate de camerele de supraveghere. Astfel, nu veți pierde datele dacă au loc atacuri cibernetice sau alte incidente neplăcute.

  • Firewall și control al traficului

Configurați un firewall pe rețeaua folosită pentru a controla traficul și a bloca eventualele atacuri sau accesări neautorizate.

  • Protejați rețeaua Wi-Fi:

Instituiți o parolă puternică pentru rețeaua Wi-Fi și dezactivați funcțiile nesigure precum WPS. Alegeți să folosiți, în loc, WPA2 sau WPA3 pentru securizarea conexiunii.

  • Rămâneți informat

Informați-vă despre amenințările cibernetice, modul în care vă puteți proteja dispozitivele și datele. Rămâneți vigilent și practicați metodele de securitate cibernetică.

Ce aplicații și software se pot folosi pentru accesarea camerelor de supraveghere de la distanță?

Iată câteva din aplicațiile și software-urile ce se pot utiliza pentru a accesa de la distanță camerele de supraveghere:

Aplicații mobile

  • CamHi

Este o aplicație mobilă pentru camerele de supraveghere IP (inclusiv supraveghere de exterior). Aplicația are funcții avansate de monitorizare, notificări în timp real, precum și control PTZ.

  • IDMSS Plus sau gDMSS Plus

Aceste aplicații mobile sunt concepute de Dahua, special pentru camerele de supraveghere Dahua. Aplicațiile asigură acces la camere de la distanță și susțin controlul PTZ.

  • Hik-Connect

Aplicația mobilă aparține unuia dintre cei mai importanți producători de produse pentru supraveghere, Hikvision. Aplicația a fost dezvoltată pentru accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere IP și asigură funcții de înregistrare în Cloud, precum și notificări de evenimente.

Software pentru PC sau laptop

  • VMS (Video Management Software)

Sunt disponibile mai multe VMS-uri pe piață: Milestone xProtect, Blue Iris, Genetec Security Center, etc. Programele asigură controlarea și gestionarea mai multor camere de supraveghere și includ și funcții avansate precum stocarea de date și analiza video.

Platforme Cloud

  • Nest

Platforma Nest a fost concepută de Google pentru camerele de supraveghere Nest. Platforma asigură accesare de la distanță, înregistrare în Cloud, funcții de inteligență artificială.

  • Arlo

Această platformă Cloud este gândită pentru camerele de supraveghere wireless Arlo. Platforma asigură acces la distanță și stocare în Cloud.

Aplicații integrate de la producătorii de camere de supraveghere

Numeroși producători de camere de supraveghere oferă propriile aplicații sau programe software pentru accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere. Reolink, AXIS Companion, TP-Link Tether sunt câteva exemple în acest sens.

Recomandarea noastră!

Alegeți mereu aplicația sau programul software compatibil cu marca și modelul de cameră de supraveghere folosită. Înainte de a folosi o aplicație sau platformă, verificați setările de securitate și folosiți instrucțiunile de la producător pentru a proteja datele și bloca accesul neautorizat al camerelor de supraveghere.

Cum evaluați caracteristicile și funcționalitatea aplicațiilor

Pentru a fi siguri că aplicația aleasă este cea mai potrivită pentru camerele de supraveghere folosite, trebuie să verificați câteva aspecte:

  • Compatibilitatea

Verificați dacă aplicația este compatibilă cu marca și tipul de cameră folosit. Aplicația aleasă trebuie să poată suporta protocoalele și tehnologiile de la camerele de supraveghere.

  • Accesarea de la distanță

Aplicația trebuie să permită accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere prin rețeaua locală sau prin Internet. Urmăriți ca accesul să se realizeze prin conexiune securizată, cum este HTTPS.

  • Control PTZ

În cazul în care utilizați camere PTZ, verificați dacă aplicația asigură  controlul ajustării camerelor și a funcției de zoom de la distanță.

  • Notificări și alerte

Este necesar ca aplicația să asigure funcționalitatea pentru notificări și alerte în timp real pentru evenimente importante (la activarea senzorilor, detecția mișcării).

  • Autentificare în doi pași (FA)

Investigați dacă aplicația include suport pentru autentificare în doi pași pentru a obține un nivel suplimentar de protecție.

  • Înregistrare în Cloud

Sunt disponibile aplicații ce permit stocarea înregistrărilor video în Cloud. Aplicația trebuie să ofere spațiu suficient de stocare, precum și opțiuni de gestionare a datelor înregistrate.

  • Interfață ușor de utilizat

Este de preferat ca interfața aplicației să fie intuitivă, ușor de folosit de către utilizatori pentru accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere.

  • Suport tehnic

Vedeți dacă beneficiați de suport tehnic atunci când apar probleme sau dacă aveți nevoie de ajutor cu utilizarea aplicației.

  • Actualizări de securitate

Urmăriți ca aplicația să beneficieze de actualizări constante pentru remedierea vulnerabilităților de securitate și pentru introducere de funcții noi.

  • Evaluări și recenzii

Citiți opiniile și recenziile utilizatorilor pentru a colecta cât mai multe informații despre aplicația de care sunteți interesat.

Accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere—aspecte legale și etice de considerat

Utilizarea accesului de la distanță a camerelor de supraveghere presupune respectarea unor norme și reguli. Iată care sunt cele mai semnificative aspecte legate de etică și legalitatea pentru acces:

Aspecte legale

  • Dreptul la intimitate

Atunci când se utilizează camere de supraveghere, trebuie respectat dreptul la intimitate al persoanelor înregistrate. Trebuie evitată supravegherea în locațiile private (băi, dormitoare) și trebuie ca imaginile captate să nu afecteze demnitatea umană.

  • Respectarea legilor privind protecția datelor

În cele mai multe țări, inclusiv în România, sunt în vigoare legi și reglementări stricte privind colectare, stocarea și folosirea datelor personale. Camerele de supraveghere ce înregistrează imagini sau date personale trebuie să respecte aceste reguli—este necesar și acordul explicit al persoanelor supravegheate (în anumite aplicații).

  • Notificare și informare

În multiple jurisdicții este obligatorie afișarea de semne vizibile pentru informarea persoanelor despre prezența camerelor de supraveghere. Persoanele trebuie informate despre înregistrarea datelor și a imaginilor, despre scopul și durata stocării datelor.

  • Accesul neautorizat

Sunt considerate infracțiuni accesarea neautorizată a camerelor de supraveghere, interceptarea sau folosirea neautorizată a datelor și imaginilor captate prin camere. Autoritățile în drept pot acționa în consecință când sunt încălcare aceste reglementări legale.

Aspecte etice

  • Utilizare responsabilă

Trebuie să fim responsabili când utilizăm camere de supraveghere și să fim siguri că acestea sunt folosite în scopuri legitime precum securizarea persoanelor, bunurilor, proprietăților. Folosirea inadecvată a camerelor sau a datelor înregistrate poate periclita drepturile și libertățile personale.

  • Transparență și onestitate

Este important să fim transparenți și onești cu privire la obiectivele supravegherii video și să nu folosim camerele pentru alte scopuri decât pentru cele menționate.

  • Protejarea datelor și securitatea

Trebuie instituite măsuri eficiente de protecție a datelor înregistrate de camerele de supraveghere și să restricționăm accesarea camerelor doar la persoanele autorizate.

  • Limitarea utilizării

Imaginile sau datele înregistrate cu ajutorul camerelor de supraveghere nu pot fi utilizate decât pentru scopuri legitime, pentru care au fost captate. Nu se pot folosi aceste date pentru șantaj, hărțuire, diverse activități ilegale.

Observație!

Respectarea aspectelor legale este fundamentală pentru protecția drepturilor și a intimității persoanelor și pentru folosirea responsabilă și adecvată a camerelor de supraveghere cu acces de la distanță. Dacă există situații delicate, este mai bine să vă consultați cu un specialist juridic pentru a vă conforma legislației și reglementărilor locale privind supravegherea video și protejarea datelor.

Cum poate fi utilă accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere—exemple concrete

Iată câteva exemple despre cum se poate folosi accesul la distanță al camerelor de supraveghere:

  • Securitatea locuințelor

Proprietarii pot accesa de la distanță camerele de supraveghere pentru a examina activitățile din jurul și interiorul casei. Astfel, ei pot depista eventualele intruziuni, activități atipice, notifica rapid autoritățile și interveni prompt.

  • Supravegherea copiilor, a persoanelor în vârstă, a animalelor de companie

Prin accesarea de la distanță a camerelor, părinții pot supraveghea copiii rămași acasă, persoanele vârstnice și chiar animalele de companie. Folosirea unor camere cu audio bidirecțional va face posibilă comunicarea audio, în timp real, între utilizator și persoanele supravegheate prin camere.

  • Securitatea în afaceri

Proprietarii de afaceri pot supraveghea activitatea din magazine, depozite, birouri prin accesarea camerelor de la distanță. Ei pot verifica dacă angajații respectă normele, protocoalele, procedurile firmei, dacă au loc incidente neplăcute, accidente.

  • Controlarea traficului pentru siguranță

Camerele de supraveghere accesate de la distanță se pot folosi pentru supravegherea traficului rutier în timp real. Astfel, se pot depista rapid accidentele, evenimentele care afectează siguranța participanților la trafic, pentru intervenție cât mai rapidă din partea autorităților.

  • Supravegherea clădirilor și infrastructurii

Folosirea camerelor de supraveghere cu acces de la distanță în clădiri sau infrastructuri critice (centrale electrice, instalații industriale) poate asigura supraveghere continuă și protecție de intruziuni, incidente.

  • Securizarea în instituțiile publice

Camerele de supraveghere ce pot fi accesate de la distanță se pot folosi în școli, spitale, parcuri, diverse locații publice pentru a preveni sau remedia situații de risc, proteja persoanele din clădiri.

  • Supravegherea animalelor sălbatice

În parcurile naturale, zonele protejate, camerele de supraveghere cu acces de la distanță se pot utiliza pentru supravegherea comportamentului animalelor sălbatice în vederea protejării biodiversității.

O concluzie firească

Accesarea de la distanță a camerelor de supraveghere este o măsură de eficientizare și simplificare a supravegherii video, cu riscurile și limitările firești pentru orice tehnologie. Colectați toate informațiile necesare înainte de achiziționarea camerelor de supraveghere ce permit acces de la distanță și nu uitați de reglementările legale. Consultați specialiștii pentru mai multe informații.

 

Camera supraveghere Hikvision Smart Hybrid Dual Light , ultima tehnologie de viziune nocturna de la Hikvision

Blog DUAL LIGHT ultima tehnologie de viziune nocturna de la Hikvision

 

Noua tehnologie Smart Hybrid Light permite utilizatorilor să comute flexibil între cele trei moduri de iluminare suplimentară, adaptându-se practic oricărei necesități sau aplicații

Crearea scenariilor Smart pentru detectarea intruziunilor împreună cu DVR-urile AcuSense Hikvision

Iluminator IR și lumină albă

Camerele Dual Light sunt echipate cu un iluminator IR pentru condiții de lumină scăzută și o lumină albă pentru captarea culorilor și detaliilor în condiții de întuneric.

 

Mod IR deschis

Lumina IR este întotdeauna activată și imaginile video rămân alb-negru (pe timpul nopții).

Vezi produse

 

Mod lumina albă

Lumina albă este întotdeauna activată iar camera capturează imagini color 24/7.

Este evident că tehnologia supravegherii video a cunoscut și cunoaște, în mod constant, optimizări. Un efort constant al profesioniștilor din domeniu s-a orientat spre conceperea unor tehnologii care să permită captarea de imagini clare (și eventual chiar color!), chiar și în timpul celor mai întunecate nopți. Și, dacă pentru unii producători lucrurile sunt ceva mai dificile, pentru alții, cum este Hikvision—unul dintre marii jucători de pe piața supravegherii video—progresul a venit natural, fiind urmarea firească a tehnologiilor anterioare de iluminare (detalii spre finalul articolului).

Astăzi vorbim despre tehnologia Smart Hybrid Light de la Hikvision, care schimbă, din nou, performanțele de care sunt capabile camerele de supraveghere în condiții de iluminare scăzută. Deși extrem de nouă (lansarea tehnologiei a fost realizată undeva în luna aprilie a anului 2023), tehnologia Smart Hybrid Light este deja prezentă pe piața românească. Echipa de la rovision.ro este mai mult decât încântată să comercializeze camere dotate cu Smart Hybrid Light și să vă detalieze, cât mai clar, ce înseamnă această tehnologie pentru supravegherea video.

Ce este tehnologia Smart Hybrid Light de la Hikvision?

Tehnologia Smary Hybrid Light de la Hikvision este o optimizare a tehnologiei full-color ColorVu, prin intermediul tehnologiilor Super Confocal și Smart Hybrid Light. Cu aceste tehnologii, se pot obține imagini tot mai clare, cu focusare precisă în condiții de iluminare redusă și cu moduri de iluminare hibrid, adecvate fiecărui scenariu de înregistrare. Camerele din noua serie permit, practic, profesioniștilor (și nu numai lor) să exploreze o varietate de moduri de iluminare, fiecare dintre ele gândite să capteze detaliile evenimentelor suspecte chiar și în cele mai întunecate medii.

Rubio Hong, directorul de producție de la Hikvision declara, la lansarea tehnologiei, că „ Prin upgradarea tehnologiei ColorVu am urmărit să optimizăm experiența de vizualizare a clienților pe timpul nopții, în orice scenariu, cu imagini focusate precis și opțiuni versatile de iluminare. Totodată, suntem mândri de tehnologia pentru iluminare extrem de redusă (ultra-low-light!), care elimină bătăile de cap aduse de întuneric și imaginile neclare din timpul nopții”. Este absolut firesc ca un producător (mai ales unul ca Hikvision) să-și susțină produsul și să o promoveze. Dar, în acest caz, mândria producătorului este cum nu se poate mai justificată.

Camerele dotate cu tehnologie ColorVu Smart Hybrid sunt echipate cu iluminare inteligentă pentru utilizatori, permițându-le să ajusteze experiența de supraveghere de la modul de iluminare până la stilul corporal, algoritmi AI (Inteligență artificială) și integrări de tehnologii adiționale. John Xiao, vice-președinte de marketing la Hikvision, USA, declara că această tehnologie „permite integratorilor de sistem și utilizatorilor să obțină performanțe tot mai impresionante în numeroase domenii în care cheltuielile și performanțele sunt factori esențiali”.

Cum funcționează tehnologia Smart Hybrid Light?

Tehnologia Smart Hybrid Light funcționează datorită conlucrării dintre lumina suplimentară și tehnologii inteligente de activare a acestei lumini. Lumina suplimentară permite camerelor să vadă clar în mediile cu iluminare redusă. Camerele convenționale cu lumină IR oferă imagini alb-negru care duc la pierderea de numeroase detalii. În timp ce camerele cu lumină albă vor oferi imagini color, dacă lumina este permanent deschisă, în anumite condiții, ea ar putea să deranjeze captarea de imagini clare.

viziune nocturna cu ir on

Când nu există vehicul sau persoană, camera folosește doar lumina infraroșie.

 

viziune nocturna color cu lumina alba pornita

Când apare un vehicul sau o persoană, lumina albă se declanșează automat, rezultând imagini în culori vii cu detalii clare.

La camerele de supraveghere Smart Hybrid Light, utilizatoriii pot trece flexibil prin trei moduri suplimentare de iluminare, pentru mai bună adaptare la orice nevoie sau aplicație. Lumina IR este mereu activă, iar imaginea video rămâne alb și negru pe timpul nopții. Iată, pe scurt, modurile posibile pentru aceste camere:

  • Modul IR

Lumina IR este mereu deschisă și imaginile video sunt alb-negru (pe timpul nopții).

  • Modul Lumina albă

Lumina albă este activă și camera captează imagini color 24/7.

  • Modul Smart

Cu acest mod, atunci când nu este nici o țintă în aria de supraveghere, camera folosește doar lumina IR, care este invizibilă ochiului uman și ecologică. Atunci când apare un obiect suspect, camera va acționa automat lumina albă, producând imagini clare, color, cu multe detalii. În modul Smart, veți putea beneficia de supraveghere performantă. În momentul în care persoana sau vehiculul suspect pleacă, camerele vor trece automat, din nou, la lumina IR.

Imagini mai bune în condiții de iluminare redusă cu tehnologia Super Confocal

Tehnologia ColorVu de la liderul incontestabil al domeniului supravegherii video asigură captarea de imagini color 24 din 24, astfel că utilizatorii pot vedea aceleași imagini clare noaptea așa cum le-ar vedea și în timpul zilei. Optimizate cu tehnologia Super Confocal, camerele de supraveghere au performanțe mai sigure și mai precise în condiții de lumină slabă.

Din moment ce lumina infraroșie focusează diferit de lumina vizibilă, este foarte dificil pentru camerele dual-light să creeze imagini clare pe întuneric sau lumină scăzută. Cum camerele dotate cu ColorVu sunt echipate cu lentilă cu deschidere mare, de rezoluție înaltă, adâncimea focusului este prea mică pentru cadru, captarea de imagini prin infraroșu fiind și mai dificilă.

Pentru a remedia această problemă, Hikvision a introdus tehnologia Super Confocal. Este un design cu lentilă de calibru mare care reduce dispersia optică a luminii pentru ca punctul de focusare de pe senzor pentru lumina infraroșie este, virtual, același ca cel al luminii vizibile (de unde și denumirea de con-focal). Focusând ambele tipuri de lumină în același punct, se poate preveni neclaritatea și optimiza experiența de vizualizare a utilizatorului. Imaginile oferite sunt clare, vibrante, alb-negru și color. Trebuie să subliniem că obținerea imaginilor confocale cu deschidere F1.0 este și ea o premieră în industria supravegherii video.

Opțiuni flexibile de iluminare

Tehnologia Smart Hybrid Light poate să se comute, automat, de la lumină IR la lumină albă vizibilă (suplimentară) pe timpul nopții. Dotate cu această tehnologie, camerele oferă trei opțiuni suplimentare de iluminare, pentru a fi folosite în scenariile nocturne, în funcție de necesități:

  • Modul de lumină albă sau vizibilă stabilește imaginea color
  • Modul IR (invizibil ochiului uman) permite imagini continue alb și negru pe timpul nopții, fără poluare de lumină
  • Modul Smart activează lumina să treacă automat de la un mod la altul, pe baza evenimentelor din perimetrul de supraveghere.

Atunci când modul Smart este activat, camera menține iluminarea infraroșu pe timpul nopții până când un eveniment declanșează imaginea color pentru a capta detaliile esențiale. Aceasta înseamnă că, atunci când camera depistează mișcarea unei persoane sau a unui vehicul, va trece la luminile normale și la captarea de imagini color. Această performanță are două consecințe esențiale: mai întâi, imaginile color captate de camere vor putea fi folosite pentru identificarea unui intrus. În al doilea rând, lumina activată poate atenționa persoanele care vor să intre prin efracție, putând să le determine să abandoneze actul infracțional.

Posibilitate de folosire la interior și exterior

Întrucât poate înregistra în mod discret, camera de supraveghere nu este ușor de depistat, riscul vandalizării sau distrugerii ei fiind mult diminuat. Pe de altă parte, lumina intensă declanșată de un eveniment suspect și inundarea cu lumină a zonei de supraveghere ajută la îndepărtarea posibililor intruși, în timp ce imaginile vor fi înregistrate în culori vibrante, asemeni celor captate în timpul zilei.

În consecință, camerele cu tehnologie Smart Hybrid Light sunt ideale pentru supraveghere de interior și de exterior, în locații precum: depozite, magazine de retail, parcuri publice, locații rezidențiale, acolo unde noaptea mișcările sunt sporadice, dar camerele trebuie amplasate discret. Opțiunile de iluminare Smart, automate, combinate cu detaliile precise și fin focusate duc la apariția unei camere de supraveghere care depășește, adevărul fie spus, toate așteptările și performanțele de până acum.

Care sunt performanțele camerelor Smart Hybrid Light?

Performanțele camerelor din Seria Smart Hybrid Light optimizează, per total, experiența de supraveghere video pentru utilizatori. Iată la ce vă puteți aștepta de la aceste camere:

  • Veți putea explora modurile de iluminare care includ convertirea iluminatorului IR alb și negru, dinamic full-color.
  • În modul Smart, detectarea țintei se va adapta la iluminarea pe timpul nopții. Astfel, în Smart Mode, camera rămâne în IR și se va comuta în mod inteligent la imagini color după captarea unor detalii declanșate de evenimente suspecte. Astfel, camera va oferi supraveghere video versatilă, de înaltă performanță, cu iluminare inteligentă pentru a îndeplini nevoile particulare de securizare de la aplicația dată.
  • Camerele din seria ColorVu Smart Hybrid Light asigură versatilitate unică (cel puțin pentru moment) cu abilitățile lor. Vă veți putea bucura de funcții avansate precum protejarea inteligentă de perimetru cu detectare de persoană și vehicul pentru căutare video rapidă. Platforma HEOP (Hikvision Embedded Open Platform) duce chiar mai departe experiența de supraveghere pentru utilizatori, fiind posibilă integrarea fină, cursivă de aplicații de la părți terțe.
  • Camerele de supraveghere sunt disponibile în modele de tip bullet, turret sau dome și asigură imagini cu definiție înaltă cu rezoluții de până la 4K. Tehnologia integrată ColorVu asigură captarea de imagini clare ziua și noaptea, captarea fiecărui detaliu în full color, cu precizie absolută. Camerele de supraveghere ColorVu Smart Hybrid Light produc experiențe vizuale în culori vibrante, nemaintâlnite până acum.

Care sunt beneficiile tehnologiei Smart Hybrid Light?

Beneficiile tehnologiei Smart Hybrid Light nu se rezumă la captarea de imagini clare, color, pe timpul nopții –deși, acest beneficiu este, de departe, esențial.

Imagini excelente în condiții de iluminare redusă

Cu tehnologia Smart Hybrid Light imaginile vor fi vibrante atât ziua, cât și noaptea. Detaliile vor fi multiple, claritatea va fi de excepție, iar identificarea persoanelor suspecte va fi mai rapidă și mai exactă.

Lumină ajustabilă pentru iluminare inteligentă

Modurile de iluminare sunt ajustabile și includ acoperire alb și negru pentru IR, modul dinamic full-color și modul hibrid pentru detectare adaptabilă a țintei pe timpul nopții. Aceste camere permit utilizatorilor să aibă o experiență de supraveghere versatilă, cu performanțe înalte, cu iluminare inteligentă, pentru a îndeplini nevoile de supraveghere.

Caracteristici unice de versatilitate

Caracteristici precum protejarea inteligentă a unui perimetru, detecție de persoană (vehicul), numărare de persoane sunt utile în numeroase  aplicații. Să nu uităm de posibilitatea folosirii platformei HEOP pentru soluții de supraveghere video inovatoare, adaptate la nevoile unice de securitate.

Imagini HD de înaltă calitate

Imaginile oferite de camere sunt de definiție înaltă, precise și au rezoluție de până la 4K. Experiența de supraveghere video va fi superioară, mai vibrantă ca niciodată și abilități full-color optimizate.

Unde putem folosi camere Smart Hybrid Light?

Putem folosi camere Smart Hybrid Light în numeroase scenarii:

  • Locații rezidențiale

Camerele Smart Hybrid Light pot fi folosite ca senzor de mișcare, luminând drumul pentru membrii familiei pe timpul nopții sau pentru a intimida posibilii intruși, menținând protejată și sigură reședința. Combinate cu funcție de Detecție Mișcare 2.0 pentru vehicule și persoane, camerele Smart Hybrid Light aduc securitatea pe care mulți proprietari o caută de ani de zile.

  • Magazine de retail

Cu aceste camere, utilizatorii nu mai trebuie să se îngrijoreze pentru supravegherea magazinului când sunt departe. Când magazinul este închis și un intrus se apropie, lumina automată va surprinde și îndepărta infractorul, optimizând nivelul de supraveghere.

  • Depozite

Cu tehnologia Smart Hybrid Light, lumina albă se va activa doar când are loc un incident, protejarea bunurilor fiind flexibilă, sigură.

Ce produse sunt echipate cu tehnologie Smart Hybrid Light?

Numeroase produse sunt echipate cu tehnologie Smart Hybrid Light. Practic, nici o tehnologie nu este utilă dacă nu este accesibilă pentru cei mai mulți utilizatori.

  • Camerele de supraveghere Turbo HD Smart Hybrid Light

Iată câteva dintre modele de camere Turbo HD Smart Hybrid Light: DS-2CE76D0T-LMFS, DS-2CE17D0T-LFS, DS-2CE16D0T-LPFS, DS-2CE16D0T-LFS, DS-2CE16K0T-LFS, DS-2CE78K0T-LFS, DS-2CE78D0T-LFS, DS-2CE76D0T-LPFS

  • Turbo HD Eco Smart Hybrid Light Cameras

În această serie sunt cuprinse modele precum: DS-2CE16D0T-EXLF, DS-2CE16D0T-EXLPF, DS-2CE76D0T-EXLMF, DS-2CE17D0T-EXLF.

Cum să folosiți camerele din seria Smart Hybrid Light?

Iată cum să folosiți camerele din seria Smart Hybrid Light sau, mai bine zis, modurile diverse de iluminare.

Modul lumină suplimentară

Dacă setați pe Off Modul de Iluminare suplimentară (Supplement Light Mode), aceasta înseamnă că lumina suplimentară va rămâne mereu dezactivată. În acest mod, camera nu va folosi lumină suplimentară și imaginile captate vor depinde doar de lumina ambientală valabilă.

Pe de altă parte, atunci când optați pentru Supplement Light Mode precum ColorVu White Light, comportamentul luminii suplimentare se modifică. În acest mod, statului luminii suplimentare este determinat dinamic de întrerupătorul Zi/Noapte al camerei. În timpul zilei sau al iluminării bune, lumina suplimentară va rămâne inactivă (off) pentru a evita iluminarea inutilă. Cu toate acestea, pe măsură ce mediul trece spre iluminare redusă sau întuneric, lumina suplimentară se va activa automat pentru a îmbunătăți iluminarea. În plus, prin modul ColorVu White Light, adăugați avantajul controlării intensității luminii suplimentare, folosind setările.

Modul de configurare pentru lumina suplimentară (Supplement Light)

Camerele de supraveghere cu Smart Hybrid Light permit utilizatorilor să treacă de la trei moduri suplimentare de iluminare, pentru adaptare la orice condiții.

Modul de zi (Day Mode)

În Day Mode, când setați Day/Night Switch pe Day, camera va opera în mod full-color, generând imagini vibrante și detaliate. În timpul condițiilor de lumină de zi, lumina suplimentară rămâne inactivă și nu veți putea ajusta modul de lumină suplimentară sau de controlare a luminozității. Cum lumina naturală este suficientă pentru captare de imagini color de calitate înaltă, lumina suplimentară rămâne inactivă în mod automat, optimizând consumul de energie și diminuând iluminarea inutilă.

Modul de noapte (Night Mode)

Trecând la modul Night, camera va continua să capteze imagini color, lumina suplimentară rămânând activă continuu. Cu toate acestea, dacă veți seta lumina suplimentară la Off pe modul Night, veți putea închide manual lumina suplimentară. În plus, veți avea posibilitatea să controlați intensitatea luminii suplimentare folosind funcția destinată, Light Brightness Control. Astfel, veți putea ajusta nivelul de iluminare conform nevoilor specifice din timpul supravegherii nocturne.

Auto Mode

Atunci când întrerupătorul Day/Night este setat pe Auto, camera va funcționa în modul full-color, ajustându-se automat la condițiile de iluminare ambientală. Iată ce se va întâmpla pe Auto Mode:

  • Camera va depista luminozitatea ambientală și va activa automat lumina suplimentară. Mecanismul este similar ajustării automate a luminii suplimentare cu infraroșu de la un lampadar.
  • Se setează timpul de filtrare pentru 5-120secunde. Atunci când luminozitatea ambientală trece de limita de iluminare și durează pentru o perioadă de timp, camera va aprinde și va stinge lumina. Această setare previne deschiderea și stingerea continuă a luminii atunci când luminozitatea se modifică rapid.
  • Se stabilește sensibilitatea pentru registrul 0-7. Cu cât sensibilitatea este mai scăzută, cu atât mai mare este nevoia de schimbare în luminozitatea ambientală înainte ca să aibă loc deschiderea și stingerea luminii de către cameră. Cu cât mai mare este sensibilitatea, cu atât mai mică va fi nevoia de modificare a luminozității ambientale.
  • Setarea luminii suplimentare pe Off va închide lumina suplimentară.

Modul de activare automată (Scheduled-Switch Mode)

Atunci când setați pe Scheduled Switch, camera va funcționa în mod full-color, conform unui program stabilit. Iată cum funcționează:

  • În timpul perioadelor Start și End time, camera va închide inteligent lumina suplimentară. Această funcție este utilă în mediile bine iluminate sau în timpul supravegherii de zi, când nu este nevoie de lumină suplimentară.
  • În schimb, în afara perioadelor de Start și End Time, camera va activa automat lumina suplimentară pentru vizibilitate optimă, claritate de imagini în timpul condițiilor de iluminare redusă sau de noapte. Astfel, crește eficiența supravegherii video.
  • Dacă doriți să dezactivați manual lumina suplimentară, setați Supplement Light Mode pe Off.
  • Acest mod vă oferă control total asupra comportamentului de iluminare al camerei, oferind flexibilitate în ajustarea sistemului la nevoile dvs. specifice de monitorizare.

Modul Supplement Light Brightness

Auto Mode

În modul Auto (Auto Mode), atunci când setați controlul intensității luminii pe Auto, camera va avea capacitatea inteligentă de a detecta automat nivelul de luminozitate ambientală. Astfel, camera va ajusta fin intensitatea luminii suplimentare pentru a o ajusta la condițiile de iluminare. În plus, aveți posibilitatea de a ajusta fin Lumina Albă (White Light), pe un interval de la 1 la 100, în care 0 reprezintă luminozitate zero.

Această setare versatilă pentru lumina albă vă permite să setați un anumit nivel care limitează luminozitatea maximă a luminii suplimentare. Nivelul setat de producător este de 50, ceea ce asigură o configurare echilibrată de configurare pentru cele mai multe scenarii.

Modul manual

Dacă alegeți modul manual (Manual Mode) și setați controlul intensității luminii pe Manual, veți beneficia de control precis asupra intensității luminii suplimentare. Valoarea pe care o veți alege se va traduce direct în intensitatea luminii. Acest control (mai degrabă intuitiv) vă permite să ajustați iluminarea la nevoile dvs. specifice, pentru vizibilitate optimă și imagini la calitatea dorită.

Ce tehnologii de iluminare suplimentară au existat la Hikvision înainte de Smart Hybrid Light?

Tehnologiile de iluminare suplimentară de la Hikvision care au fost înainte de Smart hybrid Light sunt: Exir, Darkfigter, ColorVu, Acusense. Iată câteva detalii despre acestea:

  • Exir

Acestă tehnologie se referă la iluminare infraroșu (IR), cu ajutorul unor LED-uri IR speciale. Cu Exir, se asigură iluminare IR uniformă, eficientă mai ales pe distanțe mai mari, camerele putând capta imagini ceva mai clare când iluminarea este precară.

  • Dark Fighter

Trebuie să mulțumim lui Hikvision pentru eforturile constante de optimiza performanțele camerelor de supraveghere pe timpul nopții. Camerele din seria Dark Fighter sunt dotate cu senzori de imagine de calitate superioară, precum și cu tehnologii avansate de procesare a imaginii pentru a produce imagini color de calitate înaltă chiar și în condiții de iluminare redusă.

  • ColorVu

Tehnologia ColorVu a fost creată pentru a furniza imagini color excelente în condiții de lumină scăzută și chiar întuneric total. Cu această tehnologie se apelează la senzori de imagine de sensibilitate înaltă, precum și la tehnologii avansate de iluminare.

  • AcuSense

Tehnologia AcuSense este specială pentru că îmbină detecția umană și a vehiculului pentru a diminua alertele false. Această tehnologie se bazează pe algoritmi avansați pentru a diferenția mai precis între obiecte și acțiuni. Camerele dotate cu tehnologie AcuSense trimit alerte doar când detectează mișcări ale omului sau ale vehiculelor.

Este tehnologia Smart Hybrid Light maximul care se poate obține?

Tehnologia Smart Hybrid Light este maximum ce se poate obține pentru moment. Cu toate acestea, probabil că Smart Hybrid Light este doar o altă treaptă pe care Hikvision pășește cu fermitate spre performanțe tot mai precise. Dacă este ceva cu care ne-a obișnuit liderul de piață până acum este faptul că fiecare nouă tehnologie nu este decât premergătoarea pentru o alta, din viitorul apropiat. Până la apariția următoarei tehnologii revoluționare de la Hikvison, nu ne rămâne decât să profităm la maxim de Smart Hybrid Light pentru securitatea mult dorită.